Dell Inspiron 13 7000 review – convertibil 2-in-1 de calitate
Segmentul laptopurilor convertibile în tablete continuă să genereze interes pentru utilizatori chiar şi în cazul produselor cu diagonala de 13”.
Inspiron 13 7000 este numele seriei de convertibile Dell cu aceasta diagonală, iar noi am avut ocazia să ne jucăm timp de câteva zile cu unul dintre modelele din ofertă, pe numele său Dell Inspiron 13 7347.
În esenţă, vorbim despre un ultrabook cu ecran Full-HD şi platformă hardware Intel, plus câteva facilităţi suplimentare precum tastatură iluminată. Ecranul poate fi însă rabatat la 360 de grade pentru a folosi dispozitivul pe post de tabletă.
Aşa cum vei remarca pe parcursul acestui review, Inspiron 13 7347 este un convertibil reuşit, cu numeroase puncte pozitive, însă rămâne de văzut dacă se poate lupta cu produse rivale precum Lenovo Yoga 2 13 sau Asus Transformer Book Flip TP300.
Ce este Dell Inspiron 13 7347?
Dell Inspiron 13 7347 este un ultrabook cu diagonala de 13” al cărui ecran se poate rabata la 360 de grade pentru a se transforma într-o tabletă generoasă ca dimensiuni, astfel că vorbim despre un convertibil 2-in-1 adresat celor care nu vor să cumpere două produse separate.
Specificaţii tehnice Dell Inspiron 13 7347
Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Dell Inspiron 13 7347:
Dell Inspiron 13 7000 | |
Ecran | IPS, 13.3”, FullHD |
Chipset | Intel Haswell HM87 |
Procesor | Intel Core i5-4210U |
Grafica | Intel 4400 HD |
Memoria RAM | 8 GB DDR3 |
Stocare | SSHD 500 GB + 8 GB flash |
Conectivitate | Wireless, bluetooth |
Porturi | 3xUSB, SD card, HDMI |
Software | Windows 8.1 |
Acumulator | Li-Ion 43 Wh |
Dimensiuni | 330 x 222 x 19 mm |
Greutate | 1.66 kg |
Altele | tastatura iluminata |
Review video
Înainte de a începe review-ul propriu-zis, iată şi o recenzie în format video. Îţi recomandăm însă să citeşti şi review-ul în format text pentru a afla detalii specifice care nu au fost incluse în clip.
Ce ne-a plăcut
Prin seria Inspiron 13 7000, Dell propune un design practic şi frumos. Chiar dacă este realizată din plastic, carcasa oferă un sentiment de soliditate, în special pentru că nu se produc deformări ale acesteia la presarea capacului sau a tastaturii. În plus, carcasa este acoperită cu un strat cauciucat moale, care oferă o senzaţie plăcută la atingere şi o aderenţă bună în mâini.
Producătorul a acordat atenţie inclusiv marginilor lungi şi rotunde, în timp ce simplitatea designului se remarcă şi prin prezenţa solitară a logo-ului Dell pe capac şi a clasicelor stickere pe palm-rest, care pot fi îndepărtate relativ uşor.
Ecranul este ataşat de restul dispozitivului prin două balamale metalice, care permit menţinerea în poziţie fixă a display-ului, dar şi rabatarea acestuia la 360 de grade pentru utilizarea pe post de tableta. La fel ca şi în cazul altor produse, Dell a implementat un sistem prin care tastatura şi trackpadul se dezactivează automat atunci când ecranul este rabatat la cel puţin 180 de grade.
Totuşi, Dell a introdus şi o inovaţie: în jurul tastaturii există o ramă din plastic un pic mai înaltă decât tastele pentru a evita apăsarea accidentală a acestora din urmă, element care asigură un spor de confort în utilizare. Această ramă este însă mai puţin pronunţată spre partea frontală a laptopului, tocmai cu scopul de a nu te încurca la tastare.
Din punct de vedere al conectivităţii am remarcat două porturi USB 3.0, un port HDMI şi un difuzor pe partea dreaptă, în timp ce pe stânga sunt disponibile un port USB 2.0, un card-reader compatibil inclusiv cu formatul SD, încă un difuzor şi un stylus, despre care vom vorbi un pic mai târziu. În schimb, spatele este simplu, dominat de patru picioruşe cauciucate pentru sprijin.
Dell a optat pentru o tradiţională tastatură de tip chiclet cu care sunt obişnuiţi cei mai mulţi utilizatori, iar calitatea acesteia este bună. Tastele sunt rigide, oferă un feedback adecvat şi au o trasă lungă, astfel că tastatura se potriveşte celor care obişnuiesc să redacteze texte în programe de tip office. De fapt, putem spune că experienţa de lucru este asemănătoare cu cea întâlnită de obicei pe laptopurile Lenovo din gama ThinkPad sau pe Macbook Air. Experienţa de lucru este influenţată pozitiv şi de posibilitatea de a ilumina tastatura prin intermediul tastei F10, care ajustează cantitatea de lumină în mai multe trepte.
Primul rând de taste este dedicat unor scurtături pentru funcţii precum volumul sonorului sau luminozitate, ceea ce teoretic uşurează activitatea de zi cu zi, chiar dacă vei avea nevoie de o scurtă perioadă de acomodare.
Unul dintre punctele forte ale convertibilului este însă ecranul IPS cu diagonală de 13.3”, care oferă o rezoluţie FullHD 1920×1080 pixeli. Calitatea acestuia este foarte bună prin prisma culorilor naturale, a constrastului corespunzător şi a unghiurilor bune de vizualizare.
Impresiile noastre au fost confirmate ulterior şi de datele sintetice obţinute:
- grad de acoperire: 99% SRGB, 72% NTSC, 77% AdobeRGB;
- gamma: 2.2;
- luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 289 cd/m2 cu rulare de la priză;
- contrast la luminozitate maximă: 720:1;
- punct de alb: 7500 K;
- negru la luminozitate maximă: 0.40 cd/m2;
- DeltaE mediu: 2.48 necalibrat, 1.06 calibrat.
Astfel, singurul punct slab este luminozitatea maximă, una destul de modestă în cazul în care vrei să foloseşti dispozitivul în mediu extern în lumina puternică a soarelui.
Aşa cum am menţionat, produsul vine la pachet cu un stylus, însă acesta este dificil de utilizat în absenţa unui digitizer pentru ecran. Oricum, este greu să scrii fără să atingi ecranul cu mâna, astfel că utilitatea acestuia este limitată.
Platforma hardware este una tipică pentru ultrabook-urile recente. Vorbim despre un procesor Intel Core i5-4210U din generaţia Haswell cu placă video integrată Intel 4400 HD acompaniat de 8 GB RAM şi un SSHD de 500 GB care include 8 GB de memorie flash.
Configuraţia este una suficient de puternică pentru a face faţă solicitărilor obişnuite din partea unui utilizator de ultrabook-uri. Prin urmare, Dell-ul se achită bine de sarcini când vine vorba despre navigare pe internet, audiţie muzicală şi programe de tip office, însă rulează foarte bine şi filme în format FullHD. De asemenea, convertibilul poate fi utilizat şi pentru unele jocuri puţin pretenţioase, însă nu este cazul să te aştepţi la ceva deosebit în acest segment.
Aceste performanţe reies şi din valorile obţinute în diverse programe de benchmark:
- 3DMark 13: Ice Storm – 34366, Cloud Gate –3985, Sky Driver – 2284, Fire Strike – 505;
- PCMark 08: Home Convenţional – 2232;
- CineBench 11.5: OpenGL 16.13 fps, CPU 2.62 pts;
- CineBench R15: OpenGL 20.87 fps, CPU 241 cb.
Partea bună este că, dacă vrei să faci ulterior un upgrade, este foarte uşor să înlocuieşti unitatea de stocare şi memoria, însă nu uita că există un singur slot pentru memorie RAM. De asemenea, poţi schimba cu uşurinţă bateria, dar şi modulul Wi-Fi.
Iată şi cum arată la interior Dell Inspiron 13 7347:
Performanţele bune sunt întărite şi de calitatea modulului Wi-Fi, care menţine o conexiune stabilă şi rapidă la internet, în limite obişnuite, chiar şi atunci când te îndepărtezi de router.
Inspiron 13 7347 are un singur ventilator, iar acesta intră în funcţiune doar dacă forţezi ultrabook-ul şi nu emite un zgomot deranjant. În schimb, HDD-ul are în permanenţă un sunet slab prin prisma componentelor mecanice pe care le conţine.
Cuvinte de laudă avem şi la adresa temperaturilor, întrucât ultrabook-ul nu se încălzeşte excesiv şi poate fi utilizat şi pe genunchi indiferent de tipul de activitate pe care îl prestezi.
Nu în ultimul rând, convertibilul dispune şi de o cameră frontală HD care se poate dovedi utilă pentru apeluri video prin Skype, cu condiţia să ai o cameră bine luminată.
Ce scârţâie
Cei care caută un convertibil ultrabook-tabletă în special pentru portabilitate ar putea fi uşor dezamăgiţi. Dell Inspiron 13 7347 cântăreşte 1.66 kg şi are o grosime de circa 19 mm, astfel că este ceva mai greu şi mai gros decât alte ultrabook-uri. Asta nu va reprezenta însă o problemă dacă îl vei folosi preponderent acasă.
În schimb, calitatea tackpad-ului ar putea reprezenta o problemă, întrucât acesta are o suprafaţă destul de dură, iar cursorul “sare” uneori în mod neaşteptat şi chiar produce singur click-uri. Probabil este vorba despre o problemă la drivere, însă îţi recomandăm să foloseşti un mouse pentru a evita astfel de neplăceri.
La rândul lor, boxele integrate oferă o audiţie modestă din cauza dimensiunilor reduse şi a absenţei basului, însă volumul sonor este unul ridicat.
Chiar dacă are dimensiuni destul generoase, Dell a optat pentru o baterie de 43 Wh, care generează o autonomie de circa 4 ore în regim obişnuit de utilizare. Concret, iată la ce trebuie să te aştepţi în funcţie de modul în care foloseşti dispozitivul:
- browsing în 3 taburi, ecranul la 40%, Dell Mode – 4 ore şi jumătate
- clip FullHD pe Youtube, in Chrome, cu ecranul la 40%, Dell Mode – 3 ore
- clip FullHD în format MKV, ecran la 40%, Dell Mode – 3 ore şi jumătate
Prin urmare, autonomia este scăzută, iar la acest lucru se adaugă şi mici probleme cu încărcătorul. Atunci când îl conectezi la laptop, ai grijă să îl împingi până la capăt în port, pentru că altfel nu va fi recunoscut de sistem, iar bateria nu se va încărca. Într-o astfel de situaţie vei fi nevoit să restartezi laptopul şi apoi să reconectezi încărcătorul, de data aceasta în mod corect.
Preţ Dell Inspiron 13 7347 şi disponibilitate
Dell Inspiron 13 7347 este disponibil în mai multe configuraţii, însă cel puţin pentru moment în România poate fi achiziţionat într-o singură versiune, similară cu cea pe care am avut-o şi noi la test.
Astfel, preţul solicitat de magazinele de comerţ electronic din România pentru Dell Inspiron 13 7347 în versiunea cu procesor Intel Core-i5 4210U variază între 4.000 – 4.300 lei.
Concurenţa
Segmentul convertibilelor 2-in-1 nu este unul foarte bogat în ofertele magazinelor, însă există cel puţin două produse de calitate care rivalizează cu Dell Inspiron 13 7347.
Unul dintre acestea este Lenovo Yoga 2 13, care în prezent este disponibil într-o versiune cu procesor Intel Core i7-4510U, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB la un preţ de 4.200 lei. Practic, convertibilul Lenovo oferă performanţe mai bune atât printr-un procesor mai puternic, cât şi prin utilizarea unui SSD mai rapid, la un preţ asemănător cu cel solicitat de Dell.
O soluţie semnificativ mai ieftină este Asus Transformer Book TP300, care costă doar 3.300 lei într-o versiune similară cu cea oferită de Dell, cu deosebirea că modelul Asus are 4 GB RAM în loc de 8 GB RAM. În plus, Asus TP300 poate fi achiziţionat şi într-o versiune cu procesor Intel Core i3-4030U pentru 2.800 lei sau una cu Intel Core i7-4510U pentru 4.100 lei, prima fiind semnificativ mai accesibilă decât Dell.
Atât modelul celor de la Lenovo, cât şi cel produs de Asus, încorporează baterii de 50 Wh, care vor asigura autonomie mai bună.
Concluzii
Dell a reuşit să realizeze un convertibil 2-in-1 atrăgător din punct de vedere al designului şi al construcţiei, atât prin prisma ecranului de calitate, cât şi a tastaturii potrivite pentru cei care utilizează intens aplicaţii de tip office. În plus, performanţele sale sunt cele anticipate pentru acest segment.
Trackpadul şi autonomia relativ redusă pot reprezenta obstacole în calea achiziţiei, însă probabil că preţul va juca un rol esenţial în alegerea convertibilului potrivit. Într-o configuraţie similară, Asus TP300 este cu aproximativ 1.000 lei mai ieftin, iar Lenovo Yoga 2 13 solicită aceeaşi sumă de bani pentru o configuraţie mai puternică cu SSD de 256 GB. Personal, îmi vine greu să înţeleg politica de preţuri a celor de la Dell pe piaţa noastră, în condiţiile în care în US, Inspiron-ul 13 7000 are în acest moment un preţ ceva mai mic decât al modelului oferit de Asus.
Prin urmare, chiar dacă ne-a plăcut Dell-ul Inspiron 13 7000 din multe puncte de vedere, noi îţi recomandăm să studiezi cu atenţie şi ofertele celorlalţi producători înainte de a lua decizia finală şi, pe cât posibil, să încerci să testezi în magazine cât mai multe convertibile pentru a vedea cu care te simţi mai confortabil.
Pro
- construcţie şi design
- ecran de calitate
- tastatura excelentă
- performanţe bune
Contra
- trackpadul inconstant
- autonomie redusă
- preţ ridicat comparativ cu concurenţa
CRISTIAN
23 ianuarie 2015 la 15:51
Salut. Dorind un laptop de 13′ , am inceput sa caut si am pus ochii pe acesta. Dupa ce am cautat informatii despre el eram 50% hotarat, dar ce am gasit aici a mai adaugat si diferenta pana la 100%. BRAVO. Eu avand un inspiron 1520 c2d,de 8 ani si care functioneaza perfect stiu ce inseamna flexibilitatea in schimbari de componente fara batai de cap. Bun. O informatie nomentan (posibil sa te mai rog daca ne lovim de ceva) si daca ma poti ajuta :cu tastatura setata pe off, atunci cand se stinge lcd-ul dupa un timp setat, tastatura se aprinde singura. Este vreo setare care impiedica asta ? Multumesc !
cristian
28 ianuarie 2015 la 21:32
Salut. Ceva noutati la cererea mea de ajutor ?
Andrei Girbea
28 ianuarie 2015 la 23:37
Salut Cristian. Ciudat ce zici tu aici.
Ca sa fiu sigur ca am inteles, iluminarea tastaturii e oprita, se stinge ecranul (banuiesc ca e setat sa se stinga dupa un timp) si exact in acel moment se aprinde tastatura? N-am mai auzit de treaba asta si nu stiu ce solutie sa iti ofer. Ma foarte indoiesc ca exista vreo setare pentru asa ceva.
Incearca sa ii contactezi pe cei de la Dell (de preferat pe chat-ul de pe site-ul din US) sau sa intri pe forumul notebookreview.com, sa cauti sectiunea Dell si sa postezi o intrebare in sectiunea aferenta acestui laptop. Poate au mai patit si altii si te pot ajuta, eu n-am mai patit chestia asta niciodata.
cristian
28 ianuarie 2015 la 23:52
Exact asa se intampla. MULTUMESC !