GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Fujitsu Lifebook U772 review: un ultrabook de business

Testat pe data de 3 august 2012
Pe scurt: Fujitsu LifeBook U772 este unul din putinele ultrabook-uri de business de pe piata. Arata fabulos, este construit bine, vine cu uneltele de productivitate si securitate cerute de mediul de afaceri. Nu este insa perfect si costa destul de mult.
Produs testat: Fujitsu Lifebook U772   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3/5    Pret: 5900 Lei

Fujitsu Lifebook U772 este unul din putinele ultrabook-uri din piata destinate mediului de afaceri.

Spre deosebire de ultrabook-urile menite consumatorilor tipici, cele de business vin cu functionalitati cerute de clientii respectivi, precum conectivitate la Internet in orice conditii, securitate sporita si posibilitatea conectarii la statii de andocare.

Fujitsu Lifebook U772 este produs de Fujitsu in Japonia (nu multe companii mai fac laptop-uri acolo), si incearca sa atraga clientii mediului corporatist cu un design avantgardist si  functii neintalnite pe alte modele. conectivitate 3G.

Pentru aceste caracteristici exista un pret insa ce trebuie platit. Intrebarea la care incearca sa raspunda review-ul de mai jos este daca aceste caracteristici sunt sau nu suficiente pentru a face din U772 o alegere demna de luat in seama. Sper ca veti gasi raspunsul pana ajungeti la ultimul paragraf.

Review video

Sa incepem cu un video review care pune punctul pe i, scotand in evidenta caracteristicile, problemele si punctele forte ale lui Fujitsu Lifebook U772:

Specificatii

Mai jos aveti o lista scurta cu cele mai importante specificatii ale ultrabook-ului:

Fujitsu Lifebook U772
Ecran13.3″, 1366 x 768 px, suprafata mata
ProcesorIntel Ivy Bridge Core i7-3317U @1.7 GHz
Placa videoIntel 4000 HD
Memorie4 GB DDR3
Hard-disk32 GB cache SSD + 500 GB HDD
ConectivitateWireless N, WiDi Bluetooth, Sierra Wireless Gobi 3000 3G
Porturi2xUSB 3.0, 1 x USB, HDMI, SD card-reader, mini-LAN
Baterie45 Whr
OSWindows 7 Professional 64 biti
Dimensiuni327 x 225 x 15.6 mm
Greutate1.4 kg

Design si exterior

Vom incepe prin a arunca o privire asupra exteriorului lui U772. Cantarind aproximativ 1.4 kilograme, U772 este destul de compact pentru clasa din care face parte.

Sasiul are doar 15.6 mm grosime, si imbina intr-un mod extrem de placut aluminiul negru cu magneziul rosu. Mediul de afaceri prefera de obicei un aspect mai sobru, deci avem de-a face cu un ultrabook business care este „cool”.

Liniile drepte si marginile ascutite (nu va veti taia insa in ele) denota totusi destinatia acestui ultraportabil.

Fujitsu Lifebook U772: unul din cele mai frumoase laptop-uri

Fujitsu Lifebook U772: unul din cele mai frumoase laptop-uri

Desi unitatea noastra de test foloseste rosul ca nuanta dominanta, exista si versiuni pe argintiu si negru, pe care probabil clientii traditionalisti le vor alege. Personal as alege modelul pe rosu, are un aer aparte, classic si totusi foarte stilat.

Pe capacul ultrabook-ului troneaza in mijloc logo-ul Fujitsu. Capacul este destul de solid, dar se onduleaza totusi cand aplicam mai multa presiune.

Pe partea de jos a laptop-ului gasim acelasi finisaj rosu, cateva grilaje de aerisire, doua difuzoare pe lateral si un conector de andocare pentru o baterie subtire sau statie de andocare cu mai multe porturi. Bineinteles, nu avem acces la bateria interna, memorie sau hard disk, cum se intampla cu majoritatea ultrabook-urilor din ziua de azi.

Pe laterale avem o serie de porturi. Pe stanga gasim conectorul de alimentare, grila de ventilatie, portul de securizare Kensington, un port USB si jack-ul audio pentru casti/microfon. Pe dreapta Fujitsu a amplasat un cititor de carduri SD, doua porturi USB, o iesire video HDMI si un adaptor mini-LAN.

Atragator si solid in acelasi timp

Atragator si solid in acelasi timp

Pe latura din spate gasim slotul pentru un card SIM, o functie importanta cautata de clientii business, impreuna cu Wireless N si Bluetooth. Si daca tot am adus vorba despre WiFi, pe U772 gasim solutia Intel Centrino N6205, care foloseste doua antene de emisie-receptie si aduce functionalitatea My WiFi (transforma laptop-ul intr-un punct de access wireless) si WiDi (Wireless Display).

Ridicand capacul descoperim interiorul negru realizat din aluminiu. Finisajul pe negru va atrage amprente cu siguranta, dar arata foarte bine. Sprijinul pentru palme este destul de spatios, in ciuda faptului ca Fujitsu a amplasat si un cititor de carduri in partea dreapta.

Aluminiu negru pe interior, preietenul amprentelor

Aluminiu negru pe interior, preietenul amprentelor

Deasupra tastaturii Fujitsu a amplasat butonul de pornire/oprire (cu un inel albastru ce straluceste destul de deranjant cand laptop-ul este pornit, in special intr-o camera intunecata). Langa acesta este plasat butonul ECO si cateva LED-uri pentru CapsLock, NumLock si ScrollLock. LED-urile de stare a sistemului sunt amplasate pe muchia frontala.

LED-ul albastru puternic al butonului pornire/oprire

LED-ul albastru puternic al butonului pornire/oprire

In concluzie, in cazul lui Fujitsu Lifebook U772 avem de-a face cu un ultrabook cu design foarte atractiv. Constructia este de asemenea solida, ce se traduce si printr-o greutate ceva mai mare, dar sa nu uitam ca avem de-a face cu un laptop de 14 inch, nu 13.3.

Ecranul

Muchia ecranului este realizata tot din aluminiu negru si veti observa imediat ca este foarte ingusta. Astfel, aproape sigur veti avea impresia ca Fujitsu U772 este un ultrabook de 13.3 inch, cand de fapt avem de-a face cu un ecran de 14 inch inghesuit intr-o carcasa de 13.3 inch.

Ecran de 14 inch intr-un cadru de 13.3 inch

Ecran de 14 inch intr-un cadru de 13.3 inch

Modelul pe  care l-am primit la test a venit cu un ecran mat cu caracteristici OK. Da, vorbim de un panou TN cu 1366 x 768 pixeli, deci unghiurile de vizualizare sunt limitate daca nu privim ecranul perpendicular, dar luminozitatea, contrastul si culorile sunt bune.

In plus ecranul se poate inclina pe spate destul de mult, putand fi astfel ajustat si in cazul in care stam inghesuiti intr-un scaun de avion la clasa economica.

Unghiuri de vizualizare slabute

Unghiuri de vizualizare slabute

Per total ecranul este decent, desi nu acopera toata suprafata din interiorul muchiei de aluminiu (veti descoperi asta imediat ce porniti laptop-ul). De asemenea mi-ar fi placut sa vad o rezolutie mai mare, care din pacate nu este disponibila nici optional.

Rezolutie: doar 1366 x 768 px

Rezolutie: doar 1366 x 768 px

Tastatura si touchpad-ul

La prima vedere m-am indoit de tastele cu o cursa foarte scurta, dar dupa ceva timp m-am obisnuit si chiar am ajuns sa imi placa tastatura lui U772. De ce? Pentru ca tastele ofera un feedback bun si ofera o rezistenta adecvata, in ciuda cursei foarte foarte scurte, care probabil va deranja pe multi dintre voi.

Modelul testat de mine nu beneficiaza de iluminare de fundal, dar aceasta optiune este disponibila contra cost (mai ramane sa fie comandata si de distribuitorii locali).

Cat despre trackpad, acesta are dimensiuni bune si pare foarte bine construit. El este precis, raspunde bine la comenzi si se descurca bine cu gesturile multi-touch si detectarea palmei. Butoanele insa, integrate in suprafata touchpad-ului, au fost extrem de rigide, dar s-ar putea ca alte unitati sa nu aiba aceasta problema.

Hardware si performante

In SUA, Fujitsu permite cumparatorilor sa isi modifice configuratia de baza, la noi insa este disponibil modelul in configuratia testata de mine: Procesor Intel Core i5-3317U Ivy Bridge, grafica integrata Intel HD 4000, 4 GB RAM si stocare hibrida (HDD de 500 GB si SSD de 32 GB pt cache).

In ciuda fapttului ca nu aveam de-a face cu un SSD tipic, Fujitsu U772 se misca foarte bine in aplicatiile de zi cu zi, dar sunt momente cand se simte lentoarea hard disk-ului clasic. Placa video integrata Intel este perfect capabila sa redea continut multimedia si chiar sa ruleze cateva jocuri. Ca de obicei insa, trebuie sa reamintesc ca avem de-a face cu platforma Intel ULV (voltaj scazut pentru procesor si chipset), asadar cat timp nu va asteptati la performante de top dela un astfel de sistem, nu veti fi dezamagiti de U772.

Am rulat si cateva teste sintetice, ale caror rezultate le aveti mai jos:

  • 3DMark 11: E1003;
  • PCMark 07: 3385;
  • PCmark Vantage: 7372;
  • CineBench 11.5: OpenGL 12.46 fps, CPU 2.33 pts;

Tineti cont totusi ca acestea au fost rulate pe un echipament de test, deci s-ar putea ca ele sa varieze putin pe unitatile din magazine.

Un ultrabook business

Trebuie sa detaliez putin si aspectele lui Fujitsu U772 care il fac o algere buna pentru mediul de afaceri. In primul rand sistemul de operare este Windows 7 Professional, apoi avem cititorul de amprente, conectivitatea 3G, conectorul de andocare, si o serie de tehnologii de securizare precum Intel Anti-theft and vPro, Citrix Receiver, TPM si Computrace BIOS Persistence, plus alte tehnologii cu utilizare in mediul corporational.

Aspectul nu este totul in cazul lui Fujitsu U772

Aspectul nu este totul in cazul lui Fujitsu U772

Autonomia bateriei

Fujitsu U772 este dotat cu o baterie de 45WHr care reuseste sa alimenteze ultrabook-ul pentru aproximativ 4 ore, daca rulam aplicatii tipice. Chiar daca pare putin, trebuie tinut cont de hard disk-ul mecanic si modemul 3G, care amandoua trag in jos autonomia. Daca folosim laptop-ul sporadic putem ajunge la 5 ore si ceva de autonomie, o cifra OK pentru un ultrabook, insa sub media clasei.

Autonomie sub media categoriei

Autonomie sub media categoriei

Zgomot, racire, difuzoare si altele

Cum ma si asteptam, Fujitsu U772 este destul de rece si silentios in functionare, dar odata ce incepem sa rulam aplicatii mai pretentioase acesta se incalzeste si devine sensibil mai zgomotos, dar nu intr-un mod deranjant.

Temperaturi de functionare bune

Temperaturi de functionare bune

Cele doua difuzoare, plasate pe lateral si orientate in jos, au un volum destul de bun pentru un ultrabook, dar cu siguranta veti fi mai satisfacuti cu o pereche buna de casti.

Difuzoare stereo decente pentru un ultrabook

Difuzoare stereo decente pentru un ultrabook

Webcam-ul HD, amplasat in partea de sus a ecranului, isi face treaba cu brio in Skype sau alte aplicatii de video chat, atat timp cat stam intr-o camera bine iluminata.

Pret si disponibilitate

Cum era de asteptat, Fujitsu Lifebook U772 nu este un ultrabook ieftin. La noi in tara, configuratia testata de mine se invarte in jurul pretului de 5900 RON. Sper ca in curand sa gasim si alte configuratii in magazine, deoarece pe pietele externe Fujitsu ofera posibilitatea configurarii lui U772 dupa bunul plac.

Pentru un ultrabook business cu conectivitate 3G inclusa, nu cred insa ca este un pret prea rau.

Fujitsu U772: un ultrabook bun, cu mici lucruri ce pot fi imbunatatite

Fujitsu U772: un ultrabook bun, cu mici lucruri ce pot fi imbunatatite

Concluzii

Personal consider Fujitsu Lifebook U772 un ultrabook foarte reusit, cu un design excelent si functii pe care nu le gasim pe modelele concurente.

Tastatura, trackpad-ul si ecranul sunt OK, insa durata de viata a bateriei este sub ceea ce ne-am obisnuit de la ultrabook-urile de top. O rezolutie mai buna a ecranului nu ar fi stricat si ea si l-ar fi facut pe U772 sa il concureze cu succes pe ASUS Zenbook Prime U31A, cel mai bun ultrabook-ul testat pana acum de GiZ.ro.

Una peste alta, noi v-am spus la ce sa va asteptati de la ultrabook-ul Fujitsu, un model ce vine cu multe aspecte pozitive si destul de putine minusuri. Cert este ca eu unul consider Fujitsu-ul U772 cel mai frumos ultrabook al momentului, pacat insa ca nu toate aspectele sale se ridica la aceeasi inaltime.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri