HP Envy 6t-1000 Review: un ultrabook de 15.6 inch
De un an si ceva, de cand au aparut, ne-am obisnuit sa vedem ultrabookuri compacte, majoritatea fiind de 13.3 inch, dar existant si putine alternative cu ecrane de de 11.6 sau 14 inch. Cu toate acestea utilizatorii par sa prefere laptopurile de 15.6 inch, atat timp cat acestea sunt de departe cele mai vandute (poate si datorita pretului accesibil). Acesta este motivul pentru care in scurt timp cred ca vom vedea mai multe ultrabookuri de 15.6 inch intrand pe piata.
HP Envy 6 este unul dintre putinele ultrabook-uri de acest fel disponibile in magazine in prezent, iar noi ne-am jucat cu unul in ultimele zile. Trebuie spus ca este vorba despre HP Evny 6t-1000, cu o platforma Intel Ivy bridge si nu de mai ieftinul sleekbook Envy 6z (un termen inventat de HP) care utilizeaza platform AMD.
Veti afla mai jos detalii despre acest laptop, insa, pe scurt, Envy 6 este un laptop de 15.6 inch atragator si usor, care ofera performante bune la un pret relativ scazut (3200 RON pret de pornire la noi). Bineinteles ca nu este atat de portabil ca un ultrabook de 13.3 inch, dar este considerabil mai subtire si mai usor decat laptop-urile din clasa sa.
HP Envy 6t-1000 | |
Ecran | 15.6″, 1366 x 768 pixeli, BrightView LED-backlit |
Procesor | Intel Ivy Bridge Core i5-3317U @1.7 GHz,Turbo Boost pana la 2.6 GHz |
Placa video | Intel 4000 HD sau AMD 2GB Radeon HD 7670M |
Memorie | 4-6 GB DDR3 |
Hard-disk | 500GB Serial ATA (5400RPM) + 32 GB SSD |
Conectivitate | WiFi, Ethernet, Bluetooth, WiDi |
Porturi | 2 USB 3.0, 1 USB 2.0, HDMI, 1 jack casti, 1 jack microfon, cititor de carduri |
Baterie | 56 Whr |
OS | Windows 7 Home Premium 64 biti |
Dimensiuni | 373 x 253 x 20 mm |
Greutate | 2.15 kg |
Review Video
Clipul video de mai jos va detalia aspectele importante ale laptop-ului, dar pentru un volum maxim de informatie va recomand sa cititi si restul articolului.
Design si constructie
Cu un design atractiv, Envy 6 este un notebook cu o grosime de doar 2 cm care cantareste 2 kg, mult mai subtire si mai usor decat laptop-urile obisnuite de 15.6 inch.
Daca doriti o comparatie cu alte ultrabookuri de 15.6 inch, Seria 9 de la Samsung e standardul la care se raporteaza restul producatorilor, cantarind putin mai mult de 1.5 kg si avand o grosime de 1.5 cm, pe cand Acer Aspire V5 are cam aceleasi dimensiuni cu Envy 6.
HP Envy 6 ne ofera doua optiuni de culori, noi am avut la test varianta standard care vine cu o carcasa din aluminiu, neagra la exterior si la interior, cu baza si laturile intr-un plastic de culoare rosu inchis. Petele de murdarie si amprentele sunt putin enervante pe finisajul negru, dar in rest nu pot spune ca m-a deranjat ceva la acest laptop.
Pe lateralele laptopului gasim toate porturile, iar in afara de mufa VGA, HP Envy 6 ofera toate porturile pe care le gasim in mod normal la notebookurile din clasa lui: in stanga adaptorul LAN, iesirea HDMI, doua porturi USB, un cititor de carduri si cateva LED-uri indicatoare; pe partea dreapta mufa de securizare Kensington, jackurile audio (microfon si difuzoare), un alt port USB si mufa de alimentare.
Partea de jos a laptopului este realizata dintr-un plastic cauciucat in care sunt taiate grilele de racire, dar nu ofera o modalitate facila de acces la baterie sau componente (RAM si hard disk), cum se intampla de obicei la laptop-urile de 15.6 inch.
La ridicarea capacului ecranului veti remarca acelasi aluminiu negru pentru zona de sprijin al palmelor, intre taste un plastic lucios si o grila de plastic in partea de sus, care acopera difuzoarele Beats Audio.
Mi s-a parut destul de dificil sa disting tastele negre pe fundal negru cand nu era lumina suficienta in camera, mai ales ca aceastea nu au iluminare de fundal. Iar petele de pe aluminiul inchis la culoare din zona de sprijin al mainilor sunt destul de deranjante, dar fata de laptop-urile HP mainstream cu finisaj lucios, cred ca designul abordat de Envy-ul 6 este un mare pas inainte.
Tastatura si touchpad-ul
HP Envy 6 vine cu o tastatura mare, fara bloc numeric, ceea ce lasa si mai mult spatiu pentru tastele normale. Asadar, avem de-a face cu o tastatura spatioasa. Tastele patrate si plate raspund bine apsarilor, per ansamblu oferind o experienta decenta, desi unele din ele sunt putin mai tepene, iar intreaga tastatura se afunda sub presiune.
Chiar daca versiunea testata de mine nu are tastele luminate, aceasta este o optiune oferita de HP, deci atentie la modelul comandat, deoarece s-ar putea sa ajunga si la noi astfel de configuratii.
Trackpadul este mare si functionaza bine in majoritatea cazurilor. Din cand in cand cursorul o mai ia razna si suprafata touchpadului e cam aspra, ceea ce se traduce intr-o reactie de raspuns mai lenta, cu care probabil va veti obisnui in timp. Am intampinat ceva dificultati cand am incercat gesturi multitouch, cateodata chiar scrolling-ul cu doua degete dand rateuri. Cele doua butoane ale mouse-ului sunt integrate in touchpad (clickpad este denumirea corecta), o alegere la moda, dar care nu e chiar pe placul meu, fiind un adept al butoanelor separate.
Ecranul
Ecranul de 15.6 inch are o rama subtire, dar aceasta este realizata din plastic lucios, pe care amprentele sunt foarte evidente. Deasupra ecranului gasim o camera web True Vision HD.
Si ecranul este lucios, ceea ce va face dificila utilizarea acestui calculator in lumina puternica. Acesta cred ca este un mare minus, pentru ca un laptop usor de transportat ar trebui sa poata fi folosit usor si in lumina zilei, nu doar in interior.
Rezolutia ecranului este de doar 1366 x 768 px. Daca ma intrebati pe mine, mi-ar fi placut o rezolutie de 1600 x 900 px pe un display de 15.6 inch, dar aceasta nu este disponibila nici macar ca extra optiune.
Culorile si luminozitatea sunt destul de bune atat timp ca privesti monitorul din fata, unghiurile de privire lasa insa de dorit si imaginea se estompeaza rapid daca ecranul este privit dintr-o parte.
Hardware si performante
Ca un ultrabook serios, HP Envy 6t este construit pe platforma Intel Ivy Bridge. Pentru cei tehnici, este vorba de un processor Intel Core i5-3317U, 6 GB RAM, stocare hibrida si placa grafica Radeon 7670 HD. Am avut la test cam cea mai puternica configuratie de HP Envy 6t.
Drept resultat, Envy 6t este rapid, desi nu vine echipat cu un SSD. Si se va misca mai bine in clipa in care veti dezinstala programele preinstalate de HP (cu siguranta puteti scapa de cel putin jumatate dintre ele).
Sarcinile zilnice vor fi rezolvat cu aplomb de Envy, laptop-ul descurcandu-se bine si cu programele mai complexe (editare foto/video), rularea continutului multimedia si chiar a jocurilor. Utilizatorul mediu va fi cu siguranta satisfacut de performantele oferite de HP.
Pentru entruziasti trebuie totusi reamintit ca avem de-a face cu o platforma Intel ULV (procesoare cu voltaj scazut), iar placa grafica are performante medii. Concluzia este ca exista modele de 15.6 inch mult mai puternice, in special la capitolul grafica.
Mai jos gasiti cateva rezultate obtinute de HP Envy 6t in programele de benchmark uzuale:
- 3DMark 11: E1841, P1159;
- PCMark 07: 4018;
- PCmark Vantage: 7934;
- CineBench 11.5: OpenGL 33.42 fps, CPU 2.29 pts;
Bateria
HP a folosit o baterie cu 4 celule de 56 Whr la acest laptop, pretinzand ca acesta poate fi folosit 9 ore la o singura incarcare. In realitate, eu am reusit sa-l folosesc aproximativ 4 ore si jumatate pentru lucru obisnuit si aproape 5 ore la rularea de filme HD cu modul de conservare a energiei activat (PowerSaver). Nu este rau, doar ca ma asteptam la ceva mai mult cand am vazut estimarile HP.
Zgomot, caldura, difuzoare si altele
Envy 6 este destul de silentios si se misca bine daca nu este fortat. La o utilizare normala se va incalzi foarte putin, iar ventilatorul va porni destul de rar, dar daca aveti de gand sa-l folositi pentru jocuri, nu va mirati cand se va infierbanta destul de tare, chiar daca sistemul de ventilare nu este nici in acest caz extrem de zgomotos.
Difuzoarele acestui laptop sunt Beats Audio si sunt plasate in partea de desupra tastaturii, ceea ce ofera o calitate superioara a sunetului in comparatie cu ce alte laptopuri din aceasta clasa. Chiar si la volum maxim, calitatea sunetului nu este alterata, cum este de asteptat de un sistem Beats Audio.
Pret si disponibilitate
Deocamdata nu am gasit modelul HP Envy 6t-1000 in magazinele romanesti, dar puteti cumpara trei modele cu procesoare Ivy Bridge, 4-6 GB RAM, placa video Intel HD 4000 sau Radeon-ul 7670M testat de mine. Preturile incep la 3200 RON pentru modelul mai slab configurat, apoi urca la 3400 RON pentru procesorul Core i5 si in final ajung la 4100 RON pentru modelul configurat cu placa video dedicata (cel mai apropiat de acesta).
Concluzii
Una peste alta HP Envy 6 este un laptop interesant, totodata fiind unul dintre putinele ultrabookuri de 15.6 inch diponibile in momentul de fata.
In mod sigur este mai subtire si mai usor decat majoritatea modelelor oferite de competitori, beneficiind si de un design atragator in acelasi timp. Este destul de rapid la solicitari normale de zi cu zi si se descurca si cu jocuri sau rulare de filme HD. Difuzoarele Beats Audio sunt un plus atunci cand vorbim de dotarile multimedia.
Pe de alta parte, tastatura, trackpad-ul si durata de viata a bateriei sunt OK, dar cred ca HP ar fi putut face un lucru mai bun la aceste capitole. Ecranul nu este pe masura asteptarilor mele, in special rezolutia, chiar daca nu este mai slab decat ce gasim in mod normal pe alte laptopuri din aceasta clasa (dar cu preturi mai mici).
In final va revine voua sarcina de la decide daca HP Envy 6t merita sa fie urmatorul vostru laptop. Tineti cont ca exista modele de 15.6 inch mai ieftine ca acesta cu 400-800 RON, dar acelea cantaresc mai mult si sunt mai groase, fiind totusi si mai performante. Pana la urma este clar ca in cazul unui astfel de portabil, avem de-a face cu un compromis intre pret, viteza si dimensiuni, iar doar voi decideti daca sunteti dispusi sa il faceti.
Sorin
27 iulie 2012 la 12:05
Pacat ca nu are taste numerice, ar fi avut loc. M-am uitat atent la film, si tastele numerice F1-F12 se disting foarte greu. Chiar daca se apropie de configuratia ideala pentru mine, acestea sint minusuri care nu-l poate incadra la preferintele mele. Nu pot sa inteleg marii producatori de ce fac lucruri foarte interesante si pina nu adauga si o prostie care compromite tot ce-or facut, parca nu se simt bine.
Andrei Girbea
29 iulie 2012 la 00:37
Hmmm, nu prea inteleg la ce te referi prin se disting greu. Te referi la faptul ca sunt putin mai mici? Sau la faptul ca au ca functiile multimedia primordiale si cele de F secundare (adica, ca sa apesi F5, trebuie sa apesi aici FN + F5)? Daca e primul caz, nu cred ca va fi o problema, dar al doilea aspect e enervant, chiar daca eu cred ca in timp m-as putea obisnui si cu asta…
Sorin
1 august 2012 la 15:03
Textul de pe tastele functionale e in partea stinga-sus a tastei si e scris mic si cu culoarea gri, greu de citit. In film se vede de la momentul 2:52 la 2:56. Uau, tastele functionale sint activate cu FN si Fx ?! asta chiar e nashpa. Adica ciudat. Adica SIGUR nu ma intereseaza acest laptop. Multumesc de atentionare.
Andrei Girbea
26 august 2012 la 23:54
mda, chestia asta cu FN-ul o fac tot mai mult producatori in ultima vreme…