Cele mai bun laptopuri ieftine – cum alegi, recomandări
Review-urile laptopurilor moderne ocupă o bună parte din timpul nostru, și chiar dacă în general testăm modele premium sau performante, în cadrul acestui articol voi aborda un subiect ceva mai sensibil și controversat: cel al laptopurilor ieftine, dar totuși bune și potrivite nevoilor multora dintre voi.
Astfel de produse sunt adecvate taskurilor de zi cu zi, precum editarea de documente, browsing sau vizualizarea de conținut media pe Youtube și Netflix. Multe sunt adecvate și ca laptopuri pentru studenți și elevi, aici având mai multe variante de urmat, în funcție de necesități.
Din capul locului trebuie să știți că alegerea unui produs ieftin va atrage după sine o serie de compromisuri, cu atât mai mari cu cât bugetul alocat scade. Acest fapt este normal și nu ar trebui să vă surprindă.
Totuși, există unele aspecte la care puteți renunța atunci când alegeți un laptop cu preț accesibil, precum anumite funcții sau materiale premium sau un format ultra-portabil, dar și unele la care vă recomandăm să nu, pentru ca experiența voastră cu laptopul ales să nu sufere iremediabil.
Astfel, pe parcursul acestui articol vă voi explica cum procedăm noi atunci când trebuie să alegem un laptop de buget.
Cum alegem un laptop bun în bugetul alocat
Ce veți face cu laptopul căutat este primul lucru pe care trebuie să îl stabiliți înainte de a începe căutarea. Un laptop menit utilizării de zi cu zi, pentru browsing, email, Netflix, Youtube sau editarea de documente nu va costa o avere, pentru că nu va trebui să vă orientați spre dotări hardware de top pentru astfel de activități.
Pe de altă parte, dacă doriți un computer pe care să îl puteți folosi și la task-uri mai solicitante, poate editare foto/video, poate rularea unor softuri mai complexe pentru muncă sau școală, sau poate pentru gaming, atunci și bugetul alocat va trebui să crească pentru a putea cumpăra un produs echilibrat și fără compromisuri majore.
Pentru a nu ne lungi foarte mult, despre aceste modele performante sau menite jocurilor vom discuta în detaliu în acest articol separat, iar aici ne vom concentra pe opțiunile accesibile, cele menite în primul rând utilizării de zi cu zi. Atingem totuși în partea dinspre final și opțiunile accesibile ce pot face față și unor taskuri medii, sau jocurilor populare ale momentului precum Roblox, Fortnite sau PUBGB, ce nu au cerințe foarte ridicate.
Una peste alta, duoă lucruri importante vă recomandăm să nu faceți rabat în segmentul de preț targetat: calitatea ecranului și dotprile hardware. Ecranul este cel pe care îl veți privi zi de zi, oră de oră, astfel că vă recomandă să optați pentru un panel IPS de cât mai bună calitate. În segmentele de preț ultra-accesibile, de sub 2000 de lei, s-ar putea să trebuiască să acceptați paneluri TN, cu luminozitate și contrast limitate, culori spălpcite și unghiuri de vizibilitate înguste. Incercați pe cât posibil să faceți efortul necesar pentru a nu alege un astfel de ecran.
În ceea ce privește specificațiile, recomandările noastre merg spre alegerea unui laptop cu de preferat minim 8 GB memorie RAM și stocare SSD, iar pe partea de procesor, minim un Intel Core i3 sau on AMD Ryzen 3. Din nou, în segmentele de preț agresive va trebui să acceptați fie doar 4 GB de RAM sau procesoare mai slabe, în general din gamele Intel Pentium și Celeron. Acestea sunt OK pentru utilizprea de bază, dar totuși s-ar putea să afecteze experiența de utilizare pe termen lung, alături de cantitatea redusă de memorie.
Laptopuri resigilate, refurbished, în rate sau SH
În cazul în care bugetul nu îţi permite să achiziţionezi produsul cu adevărat dorit, ține cont că îl poți acesa și în rate fără dobandă, iar toate modelele prezente mai jos în listele noastre de recomandări pot fi achiziţionate şi prin această metodă. De altfel, în prezent există numeroase opţiuni prin care poţi cumpăra laptopuri în rate cu dobândă zero, cu condiţia să achiţi ratele la timp.
Un alt sfat ar fi să vă orientați spre laptopuri resigilate. Resigilatele sunt produse comandate și returnate de altcineva, dar apoi verificate de către magazin și listate cu descrierea condiției actuale. Pentru niște produse practic noi, ce beneficiază de aceleași condiții de garanție și eventual retur ca unele sigilate, veți plăti uneori 15-25% sub prețul lor de listă, în funcție de ofertele momentului. Iar dacă aceste produse resigilate nu vă satisfac, le puteți returna exact ca pe cele noi.
O altă categorie o reprezintă laptopurile Refurbished, disponibile în unele magazine mai mici de la noi. În cazul acesta vorbim despre laptop-uri în general lansate în urmă cu 3-5 ani, cu specificațiile momentului, disponibile acum la un preț mult mai bun și cu o anumită perioadă de garanție (6-12 luni). Produsele refurbished provin în mare parte din mediile business, așadar nu veți găsi debicei ultrabook-uri sau laptopuri de gaming în acest segment.
În ultimă instanță, puteți lua în calcul achiziționarea unui laptop SH pe OLX sau alte platforme.
Țineți cont că laptopurile second-hand sunt în general construite pe platforme hardware vechi, care ar putea să nu facă faţă cerinţelor actuale, iar gradul de uzură al acestora ar putea fi ridicat. De aceea, recomand această abordare doar celor care știu cum să testeze un laptop atunci când se întâlnesc cu cumpărătorul, și își asumă riscul de cumpăra un produs de cele mai multe ori ieșit din garanție. În plus, mare atenție, dacă un deal pare suspect de bun, s-ar putea să fie o păcăleală.
Bun, acestea fiind spuse, hai să trecem la câteva recomadări în categorii de preț de interes.
Laptopuri foarte ieftine, până în 2000 lei
Oferta de laptopuri ieftine de până în 2000 lei este destul de bogată în magazinele de la noi, dar aici veți obține în general produse contruite integral din plastic, cu ecrane slabe calitativ și dotări hardware de bază.
Încercați să nu faceți totuși rabat la partea de stocare (mergeți pe SSD, nu pe HDD sau eMMC) și la rezoluția ecranului (alegeți FHD, chit că panelul va fi unul TN în acest segment). În limita bugetului, încercați să găsiți și o configuragție cu i3/Ryzen 3 sau 5 și 8 Gb de RAM, opțiuni posibile spre marginea de sus a bugetului.
Iată câteva exemple:
Asus X515MA – de la 1200 lei
Unul dintre modelele propuse de Asus în acest segment are un ecran cu diagonala de 15.6 inch și mizează pe un procesor dual-core Intel Celeron N4020 cu frecvența nominală de 1.1 GHz, care poate ajunge la 2.8 GHz în mod Turbo. Platforma hardware este completată de placa video integrată Intel UHD Graphics 600 și de cei 4 GB RAM, în timp ce stocarea se face pe un SSD cu capacitatea de 256 GB dezvoltat pe interfața PCI Express. Modelul oferă un port USB-C 3.2, un port USB-A 3.2, două porturi USB 2.0 și un port HDMI. Bateria are două celule și o capacitate de 37 Wh.
HP 15-dw1018nq – de la 1300 lei
HP este unul dintre producătorii cu o gamă variată de laptopuri accesibile, iar acest model oferă un ecran de 15.6 inch cu rezoluție 1366 x 768 pixeli, în timp ce platforma hardware este centrată pe un procesor Intel Celeron N4020 de până la 2.8 GHz, la care se adăugă grafică integrată Intel UHD Graphics 600, 4 GB RAM și stocare de 256 GB pe un SSD cu interfața PCI Express. Bateria cu 3 celule are 41 Wh, iar produsul cântărește 1.78 kilograme.
Lenovo IdeaPad 3 15IML05 – de la 1300 lei
La un preț asemănător este disponibil și un model Lenovo IdeaPad 3, care oferă de asemenea un ecran de 15.6 inch. Platforma hardware este ușor diferită, în contextul în care vorbim despre un procesor Intel Celeron 5205U cu până la 1.9 GHz, la care se adaugă 4 GB RAM și un SSD cu o capacitate de stocare ceva mai redusă: 128 GB. Acumulatorul integrat are o capacitate de 35 kWh și este încărcat prin intermediul unui adaptor de 45 W.
Laptopuri Best-Buy multivalente – între 2000 și 3000 lei
Odată ce bugetul alocat crește, veți putea accesa produse mult mai bine construite, cu ecrane IPS de mai bună calitate, tastaturi iluminate, dotări hardware mult mai bine adevate cerințelor actuale, baterii de mai mare capacitate și soluții audio mai plăcute. În plus, unele modele vin cu Windows preinstalat.
În acest segment ar fi bine să urmați sfaturile noastre inițiale și să alegeți un ecran IPS, mat sau cu touch, stocare SSD, minim 8 GB de RAM și un procesor Intel i5, AMD R3 sau mai performant. Restul aspectelor sunt opționale, în funcție de cât de multe vă permite bugetul.
Pentru utilizarea de zi cu zi nu are rost să urcați spre un Core i7 sau un Ryzen 7, ci mai degrabă să vă orientați spre un model cu 16 GB de RAM sau poate o placă grafică dedicată, care să ducă și ceva jocuri.
O gamă largă de astfel de laptopuri în funcție de buget veți găsi aici, cu review-uri și sortate în ordinea popularității lor, cu prețuri sub 3000 de lei. Și nu uitați de ofertele resigilate.
Mai jos, și o serie de recomandări punctuale.
Asus VivoBook 15 – de la 2200 lei
Printre numeroasele opțiuni disponibile în acest segment se numără și Asus VivoBook 15 X512DA, un model cu ecran de 15.6 inch care oferă o rezoluție maximă de 1920 x 1080 pixeli. Modelul propus de Asus folosește o platformă hardware AMD cu procesor Ryzen 5 3500U cu frecvența de până la 3.7 GHz, placă video integrată AMD Radeon Vega 8, 8 GB RAM care poate fi extinsă până la 12 GB RAM și un SSD cu capacitatea de 512 GB. Pentru conectivitate, producătorul taiwanez a optat pentru un port USB-C, un port USB 3.1 și un port USB 2.0, pe lângă portul HDMI, în timp ce greutatea este de 1.68 kilograme.
Acer Aspire 5 – de la 2600 lei
Acer s-a remarcat în ultima perioadă printr-o gamă variată de modele de laptopuri adresate inclusiv segmentului multimedia. Unul dintre cele mai populare printre utilizatori este Aspire 5 A515-55, cu ecran de 15.6 inch și rezoluție Full HD, care mizează însă pe o platformă Intel cu procesor i5-1035G1 la 3.6 GHz, placă video integrată Intel UHD Graphics, 8 GB RAM și SSD cu capacitatea de 256 GB. De asemenea, bateria are o capacitate de 48 Wh și oferă o autonomie oficială de până la 8 ore, în funcție de modul de utilizare.
HP Laptop 15 – de la 2200 lei
Pentru o sumă apropiată de pragul de 3000 de lei pe care ni l-am propus aici, HP oferă un alt model cu nume imposibil de reținut care mizează pe un ecran de 15.6 inch și o platformă hardware furnizată de AMD. Vorbim despre un procesor Ryzen 7 4700U de până la 4.20 GHz cuplat cu 8 GB RAM și cu SSD de 512 GB. Bateria de 41 Wh se încarcă prin intermediul adaptorului de 45 W.
Huawei MateBook D15 – de la 2800 lei
Pe piața din România, laptopurile oferite de Huawei au câștigat rapid în popularitate datorită prețurilor accesbile raportate la performanțe. Modelul MateBook D15 cu ecran IPS de 15.6 inch iese în evidență prin marginile foarte înguste și grosimea de numai 16.9 mm. Procesorul Ryzen 5 3500U de până la 3.7 GHz este acompaniat de 8 GB RAM și SSD de 256 GB, iar un alt punct forțe este că vine din fabrica cu sistemul de operare Windows 10 Home.
Laptopuri bune puțin peste 3000 de lei
Urcând puțin bugetul putem ataca și anumite segmente specializate de laptopuri, precum cel al ultrabook-urilor compacte, ușoare și portabile, sau cel al laptopurilor accesibile de gaming.
Printre ultrabook-uri, un excelent raport preț/performanțe este oferit de seria IdeaPad 5 a celor de la Lenovo, de seria Swift 3 a celor de la Acer, si de seriile VivoBook și ZenBook ale celor de la Asus. Am testat o bună parte dintre aceste modele aici pe site.
Pe partea de business, seriile mid-range ProBook cu ecrane de 14/15 inch prezintă mare interes, alături de seriile Lenovo ThinkPad E14/E15. În cadrul acestor produse primiți construcții mai solide și mai bine adaptate utilizării intensive, și o plajă foarte largă de configurații și dotări disponibile.
Nu în ultimul rând, în cazul laptopurilor de gaming accesibile avem fie modele cu grafică Nvidia de tip MX, adecvate jocurilor simpliste cu detalii cel mult medii, sau modele cu grafică Nvidia GTX, capabile de gaming FHD cu detalii ridicate. De luat în vedere sunt versiunile cu GTX 1650 (ce pleacă de la circa 3000 de lei) și mai ales best-buy-urile segmentului gaming de buget, motorizate la acest moment de cipuri grafice Nvidia GTX 1660Ti, ce pleacă de la sub 4000 de lei, plus eventuale discounturi ocazionale.
Pe lista modelelor de urmărit menționăm seriile Aspire 7 și Nitro 5 de la Acer, gama TUF Gaming de la Asus și seria IdeaPad Gaming 3 de la Lenovo, multe dintre ele testate de noi aici pe site.
Pe lângă aceasta, am acoperit segmentul laptopurilor de gaming în detaliu în acest articol separat, iar despre cum să alegi un laptop de top în funcție de criteriile și bugetul tău discutăm în acest ghid.
Concluzii
Trăgând linie, chiar și dacă ai la dispoziție un buget limitat, poţi achiziţiona laptopuri ieftine şi bune care să ofere performanţe adecvate în utilizarea de zi cu zi, browsing, Netflix, editare de documente Word, etc.
Cu cât bugetul tău urcă, cu atât și calitatea produselor crește, putând accesa funcții superioare, dotări de mai bună calitate, materiale premium și dotări hardware mai peformante, capabile inclusiv în jocuri.
Iar în cazul în care bugetul nu vă permite să alegeți chiar ce doriți, nu uitați de opțiunea pentru modelele resigilate, achiziția în rate sau chiar de laptopurile second-hand, cu riscurile de rigoare în acest ultim caz.
Sper că articolul nostru v-a fost de folos, iar dacă aveți întrebări sau nevoie de ajutor în alegerea unui laptop bun și cu un preț corect, ne găsiți mai jos, în secțiunea de comentarii.
Andreea
30 aprilie 2012 la 22:18
Buna…vreau sa imi cumpar cu laptop si am doua modele care imi plac Toshiba Satellite L750-iQR si Sony Vaio E-Series VPCEH3E0E/P, pe care mi-l recomandati?
Adrian
4 aprilie 2014 la 08:51
Salut,
Am vazut Laptop Lenovo recomandat pentru business. Daca il vreau in rate imi poti spune de unde sa-l achizitionez?
Daniel Popescu
4 aprilie 2014 la 14:34
Aproape toate magazinele (online sau offline) ofera posibilitatea de a cumpara produsele in rate.
Nicoleta
26 ianuarie 2015 la 20:45
cum pot gasi leptop la 3-4 milioane
Daniel Popescu
26 ianuarie 2015 la 21:08
Doar la second hand si, probabil, modele vechi.
marin nelu
27 ianuarie 2015 la 15:25
care e procedura sa pot achizitiona un leptop in rate fixe lunare ce trebuie sa fac ce acte unde trb sa vin.MULTUMESC.
NoName
28 ianuarie 2015 la 08:56
Buna ziua.Ce laptop imi recomnzi pentru youtube navigare internet si jocuu mai vechi gen metin2 counter strike. Multumesc
Daniel Popescu
28 ianuarie 2015 la 09:46
Pentru astfel de activitati orice laptop din acest articol este suficient de puternic.
Daniel Popescu
28 ianuarie 2015 la 09:44
@marin nelu: Conditiile depind in functie de magazin. Mergi la magazinul de unde vrei sa cumperi sau citeste instructiunile de pe magazinul online pentru a afla exact procedura.
Calin Mihaila
29 iulie 2015 la 16:21
Salut!vreau sa stiu daca laptop ul dell inspirion 3531 este compatibil cu jocul far cry 3.va rog ajutati ma pentru ca vreau sa l iau dar nu stiu daca merge pe laptop ul acesta.
Daniel Popescu
30 iulie 2015 la 08:39
Depinde daca si ce placa video dedicata are.
calin mihaila
30 iulie 2015 la 11:59
Placa este Intel Hd Graphics deci merge cu aceasta placa?
Daniel Popescu
31 iulie 2015 la 08:22
Intel Hd Graphics este o placa video integrata, motiv pentru care Far Cry 3 nu va merge fluent. In cel mai bun caz, pe detalii minime si rezolutie foarte scazuta.
calin mihaila
31 iulie 2015 la 08:46
Dar imi pot recomanda alte jocuri pentru aceasta placa dar niste jocuri mai tari cu o grafica mai buna.
Calin Mihaila
31 iulie 2015 la 12:33
Salut! Pe laptop ul Acer Aspire ES1-512 C6VQ merge Asphalt 8: Airbone?
constantin mircea
5 august 2015 la 11:25
Depinde ce grafica integrata ai .
calin mihaila
1 august 2015 la 13:54
Imi poti recomanda niste jocuri pentru acesta placa video dar niste jocuri cu o grafica buna
Eu
30 septembrie 2015 la 14:18
Bună. Aș vrea un laptop la un preț foarte bun și bun pentru toate jocurile (The Sims, Dota 2, etc.). Pe care mi l-ați recomanda?
Marius
1 februarie 2016 la 19:01
Cum pot gasi leptop la 450lei
Gabriel
9 ianuarie 2021 la 17:50
Buna,laptopurile sunt noi,ma intereseaza cel alb Toshiba daca il mai aveti?