GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune laptopuri 2-în-1 – Laptopuri hibride cu ecran tactil

Autor: Echipa Giz.ro

Producătorii se luptă să lanseze pe piaţă din ce în ce mai multe gadgeturi care pot fi utilizate alternativ ca tablete şi laptopuri, cu scopul de a acoperi două segmente de piaţă diferite.

Fără să aibă o denumire propriu-zisă, dar cunoscute în România ca hibrizi sau convertibile, aceste dispozitive oferă avantajul de a avea la îndemâna puterea unui laptop, dar îţi oferă şi posibilitatea de a le folosi doar pe post de tabletă pentru cazurile în care vrei să consumi conţinut.

Chiar dacă pe piaţă există numeroase astfel de produse, producătorii nu au reuşit încă să găsească un design câştigător. Poate şi de aceea, fiecare producător a adoptat propria soluţie, fie că vorbim despre o tastatură ataşabilă sau despre un mecanism de slide.

Din păcate, principalul impediment în adopţia pe scară largă a acestor produse este preţul, care în cele mai multe cazuri depăşeşte cu uşurinţă 5.000 lei. Chiar dacă achiziţionarea separată a unui laptop puternic şi a unei tablete performante este mai scumpă, preţurile pentru aceste convertibile rămân mari.

Asus Transformer Book TX300 – 5.799 RON

Asus este unul dintre producătorii cu cele mai multe convertibile în gamă, iar acest model se adresează în special celor care caută un laptop care se poate transforma în tableta prin simpla detaşare a tastaturii. Ecranul IPS de 13.3” are rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli, iar platforma hardware este asigurată de un procesor Intel Core i7-3517U de 1.9 GHz din generaţia Ivy Bridge cu placa video integrată Intel HD Graphics HD4000, 4 GB RAM şi stocare pe HDD de 500 GB şi SSD de 128 GB. Sistemul de operare este Windows 8, iar mai jos poţi vedea un review al acestui hibrid:

Lenovo ThinkPad Helix – 7.129 RON

Lenovo ThinkPad Helix are un ecran IPS de 11.6” cu rezoluţie Full HD şi poate fi utilizat ca ultrabook şi tabletă. Partea interesantă este că tastatura poate fi rabatată la 180 de grade pentru a o utiliza pe post de stand pentru tabletă. Vine cu Windows 8, are conexiune 3G şi este dotată cu procesor Intel Core i5-3317U de 1.7 GHz, grafică integrată, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB. Versiunea de top are procesor Intel Core i7-3667U de 2.0 GHz, SSD de 256 GB şi un preţ de 8.839 RON.

Sony Vaio Duo 11 – 5.935 RON

Sony a adoptat un design diferit pentru hibridul său: este tot de tip slide, dar în modul de ultrabook ecranul are o poziţie fixă, lucru care poate fi deranjant pentru anumiţi utilizatori. Ca specificaţii tehnice, Sony Vaio Duo 11 are un ecran de 11.6” cu rezoluţie Full HD care poate fi folosit şi cu un stylus şi platformă hardware Intel Ivy Bridge cu procesor Intel Core i5-3317U de 1.7 GHz, grafică integrată, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB. Sistemul de operare este Windows 8.

Samsung Ativ Smart PC Pro 700T – 6.768 RON

Samsung a optat pentru varianta clasică şi probabil cea mai eficientă, întrucât tastatura hibridului său este detaşabila şi scoate la iveală ecranul cu diagonală de 11.6” şi rezoluţie Full HD care poate fi folosit ca tabletă. Ca specificaţii hardware merită să menţionăm procesorul Intel Core i5-3317U de 1.7 GHz, grafica integrată Intel HD Graphics 4000, 4 GB de memorie RAM şi SSD de 128 GB. Şi acest model beneficiază de un S-Pen care se poate dovedi util în anumite aplicaţii.

Samsung Ativ Smart PC Pro 700T

Samsung Ativ Smart PC Pro 700T

Acer Iconia W700 – 3.328 RON

Acer Iconia W700 este unul dintre cei mai ieftini hibrizi de pe piaţă, parţial datorită platformei hardware din generaţia Sandy Bridge. Cu un mecanism de slide asemănător ca principiu de funcţionare cu cel disponibil pe Sony Vaio Duo 11, Acer Iconia W700 are un ecran de 11.6” cu rezoluţie Full HD şi mizează pe un procesor Intel Core i3-2375M de 1.5 GHz, grafică integrată Intel HD Graphics 3000, 4 GB de memorie RAM şi SSD de numai 64 GB. Există şi o versiune mai puternică cu procesor Intel Core i5-3337U de 1.8 GHz din noua generaţie Ivy Bridge şi SSD de 128 GB, pentru care trebuie să plăteşti 3.899 RON.

Asus Taichi – 7.210 RON

Asus Taichi este un hibrid inedit: are două ecrane Full HD cu diagonala de 13.3”, câte unul pe fiecare parte a capacului, care pot fi utilizate independent de două persoane în acelaşi timp. Ca platformă hardware vorbim despre un procesor Intel Core i5-3317U de 1.7 GHz, grafică integrată Intel HD Graphics 4000, 4 GB RAM şi SSD de 256 GB. Alternativ, poţi opta pentru versiunea cu procesor Intel Core i7-3517U de 1.9 GHz cu SSD de numai 128 GB la 7.473 RON sau cea cu acelaşi procesor i7, dar cu SSD de 256 GB pentru 8.000 RON.

Asus Taichi

Asus Taichi

Lenovo IdeaPad Yoga – 3.829 RON

Lenovo IdeaPad Yoga are un principiu de funcţionare asemănător cu Lenovo ThinkPad Helix, întrucât tastatura se rabatează şi poate fi utilizat pe post de stând pentru tabletă. În schimb, platforma hardware este specifică tabletelor: Nvidia Tegra 3 cu procesor quad-core de 1.3 GHz, 2 GB RAM şi 64 GB pentru stocarea datelor. În plus, sistemul de operare este Windows RT, care are numeroase limitări în special atunci când foloseşti gadgetul pe post de laptop.

Lenovo IdeaPad Yoga

Lenovo IdeaPad Yoga

Toshiba Satellite U920T – 4.649 RON

Toshiba Satellite U920T este un alt exemplu de ultrabook al cărui display se poate glisa peste tastatură pentru a putea utiliza gadgetul pe post de tabletă. În acest caz vorbim despre un ecran cu diagonala de 12.5” şi rezoluţie 1366×768 pixeli, printre cele mai mici din acest articol. Platforma hardware este asigurată de un procesor Intel Core i5 3337U de 1.8 GHz, grafică integrată, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB, masa totală fiind de 1.52 kg. Există însă şi o versiune uşor diferită cu procesor Intel Core i5-3317U de 1.7 GHz care costă 4.799 RON.

HP Envy x2 – 3.699 RON

Procesoarele de tip Intel Atom nu sunt printre cele mai populare, însă un astfel de exemplar se ascunde în inima lui HP Envy x2. Dotat cu ecran de 11.6” şi rezoluţie 1366×768 pixeli, gadgetul propune o platformă hardware alcătuită din procesor Intel Atom Z2760 de 1.8 GHz, 2 GB RAM şi SSD de 64 GB. Configuraţia hardware mai puţin impresionantă justifică de altfel şi preţul accesibil al acestui convertible dotat cu Windows 8.

HP Envy x2

HP Envy x2

Dell XPS Duo 12 – 6.299 RON

Probabil că Dell XPS Duo 12 are cel mai inedit design, care în mod cert nu va fi pe placul tuturor utilizatorilor. Laptopul poate fi transformat în tabletă prin rotirea display-ului în jurul propriei sale axe, un mecanism care, cel puţin teoretic, pare destul de primitiv şi mai puţin elegant. Platforma hardware este însă la înălţime: procesor Intel Core i5-3317U de 1.7 GHz, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB, în timp ce ecranul cu diagonală de 12.5” oferă rezoluţie Full HD. Sistemul de operare este Windows 8.

Dell XPS Duo 12

Dell XPS Duo 12

Concluzii

În prezent, pe piaţa din România există numeroase soluţii interesante pentru cei care vor să achiziţioneze un laptop şi o tabletă într-un singur gadget. În cea mai mare parte, acestea vin cu ecrane Full HD şi platformă hardware Intel Ivy Bridge, astfel că performanţele sunt la înălţime.

Există însă şi două obstacole majore în adopţia pe scară largă a unor astfel de dispozitive. Sistemul de operare Windows 8, prezent pe toate aceste gadgeturi ca urmare a faptului că este singurul adaptat şi pentru laptopuri, şi pentru tablete, nu este încă suficient de bine pus la punct. Există critici atât în privinţa interfeţei Metro, cât mai ales a utilităţii sale scăzute pe tablete comparativ cu Android şi iOS.

În al doilea rând, preţul solicitat de producători depăşeşte cu uşurinţă 5.000 RON, cu excepţia modelelor cu platforme hardware mai modeste, astfel că nu sunt foarte mulţi cei care sunt dispuşi să plătească o astfel de sumă şi, în acelaşi timp, să accepte şi compromisul unui OS mai puţin productiv.

Dar despre toate aceste probleme ale hibrizilor vom vorbi pe larg într-un articol viitor.

1 comentariu

  1. Stefan

    22 aprilie 2013 la 21:01

    Mie îmi plac foarte mult acești hibrizi si mi-am pus in plan sa imi cumpar unul cat mai repede.
    Mi se pare un pas in fata pentru evolutia tehnologiei si cred ca in cativa ani vor fi peste tot prezenti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri