GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo e220s review – un ThinkPad pentru fiecare

Testat pe data de 20 iunie 2011
Pe scurt: N/A Produs testat: N/A   Testat de: Andrei Girbea    Nota: N/A    Pret: N/A

In urma cu ceva timp, Lenovo a cumparat divizia de laptop-uri a celor de la IBM, achiziționand printre altele si celebrul brand ThinkPad destinat notebook-urilor business.

Timpul a trecut iar cei de la Lenovo si-au diversificat gama de produse. Astfel a apărut si linia de modele ThinkPad Edge, ce conține notebook-uri premium ce imbina valentele business cu cele multimedia, într-o carcasa calitativa, dar ceva mai putin sobra decât cea intalnita in cazul modelelor strict de business. Un demn exponent al acestei serii este si Lenovo-ul ThinkPad Edge e220s, un laptop portabil de 12.5 inchi ce a fost lansat in aceasta primavara.

El se adresează posibililor cumparatori ce doresc un notebook premium, rezistent, calitativ si performant, insa fara a avea un pret exorbitant. Acest articol va va arata daca modelul e220s indeplineste sau nu aceste cerinte.

Lenovo e220s - un portabil stilat si excelent construit

Lenovo e220s - un portabil stilat si excelent construit

Sa aruncam insa intai un ochi pe lista de specificatii, pentru a vedea cu ce avem de-a face:

  • display 12.5 inch, iluminare LED, rezolutie 1366 x 768 px, finisaj Infinity Glass
  • procesor Intel Core i7-2617M la 1.5 GHz, de generatie a doua (platforma Intel Sandy Bridge) si grafica integrata
  • 4 GB memorie RAM DDR3
  • stocare hibrida: 80 GB SSD si 320 GB HDD 7200 rpm
  • Wireless N, Bluetooth, Gigabit LAN
  • baterie integrata, 8 Celule 40.7 Wh
  • 2x USB 2.0 (charge while sleeping), 1 x USB/eSata combo slot, VGA, HDMI, card-reader, 720p webcam, cititor amprenta
  • Windows 7 Professional OS
  • masoara: 313 x 213.5 x 21.9 mm
  • cantareste 1.47 kg

Exterior si design

Micul Lenovo impresioneaza prin constructia solida si calitatea materialelor si a finisajelor utilizate in constructia carcasei. Aceasta este acoperita cu un finisaj mat, cu textura usor cauciucata, ce ofera un grip excelent cand transportati laptopul, dar va fi si rezistenta in timp la zgarieturi, praf si amprente. Acelasi material este folosit si in interior, pentru palm rest si marginile laptop-ului, in vreme ce zona din imediata apropiere a tastelor este confectionata dintr-un plastic lucios.

Carcasa de culoare inchisa ofera un look sobru si elegant, iar sigla ThinkPad ce troneaza pe capacul ecranului si in partea dreapta a palm-restului ne aminteste ce fel de laptop avem in fata. La prima vedere veti crede ca acest laptop este negru, dar in realitate el este verde inchis, iar acest lucru il puteti distinge atunci cand veti compara finisajul mat cu nuanta tastelor si a plasticului din jurul lor.

Carcasa este realizata dintr-un plastic matic, verde inchis

Carcasa este realizata dintr-un plastic matic, verde inchis

Totusi, discutand despre un model din gama ThinkPad Edge, modelul e220s vine cu margini usor rotunjite si cateva decoratiuni cromate (pe marginea ecranului de exemplu) ce nu le vom intalni pe modelele de varf si care pot placea sau displacea, de la caz la caz.

Clipul de mai jos va va spune mai multe despre exteriorul acestui laptop si plasarea porturilor intalnite pe laterale.

Dupa cum ati putut observa, in cazul acestui laptop nu putem accesa usor bateria sau memoria in cazul unui eventual upgrade, ci doar HDD-ul prin intermediul slot-ului dedicat din partea dreapta a laptop-ului.

Spatele complet incapsulat

Spatele complet incapsulat

E de remarcat desigur si forma compacta a notebook-ului, cu accent pe grosimea de numai 22 mm si greutatea de sub 1.5 kg, fapt ce il face un dispozitiv cu adevarat portabil.

Tastatura si trackpad

Micul e220s ofera o tastatura similara celei intalnite pe modelul U260, cu taste full-size si un design ergonomic, caracteristic modelelor Lenovo. Tastele sunt placute la atingere si nezgomotoase, putin adancite astfel incat va fi aproape imposibil sa nimeriti alta tasta in locul celei dorite. Insa, cel putin in cazul modelului testat de noi, am observat un usor delay al actionarii tastei Space ce poate fi usor frustrant daca va propuneti sa folositi acest laptop pentru editare de texte. Insa este probabil doar o eroare singulara, datorita faptului ca avem in fata un model de test ce a trecut deja prin destule maini.

Tastatura este foarte comod de utilizat, insa micile diferente fata de layout-ul classic si tastele directionale inghesuite dauneaza experientei zilnice

Tastatura este foarte comod de utilizat, insa micile diferente fata de layout-ul classic si tastele directionale inghesuite dauneaza experientei zilnice

Personal nu am apreciat nici tastele directionale subdimensionate si nici inversarea tastei FN cu tasta CTRL in stanga tastaturii, dupa cum puteti observa din poza. Desigur in timp va veti obisnui cu acest lucru intalnit tot mai des pe laptop-urile actuale (si in special pe cele Lenovo), insa un utilizator obisnuit cu layout-ul clasic va avea de suferit, ma ales daca utilizeaza des acea tasta CTRL (pentru diverse combinatii de taste).

Tastatura nu este iluminata insa actionarea tastelor FN + SPACE duce la pornirea unei mici lampi de asistenta plasata in partea superioara a ecranului, langa camera WEB. Teoretic ea va va ajuta atunci cand doriti sa tastati intr-o camera intunecata. Practic, noi nu am observat o diferenta notabila cu ea pornita sa oprita, ecranul contribuind oricum la iluminarea tastaturii in astfel de situatii. Asadar solutia poate fi utila, insa clasicele taste iluminate sunt cu siguranta o solutie mai eficienta.

TrackPad si TrackPoint - marca a brandului ThinkPad

TrackPad si TrackPoint - marca a brandului ThinkPad

TrackPad-ul este suficient de mare si suficient de precis. El inglobeaza butoanele de click in partea inferioara, dar in acelasi timp, in partea sa superioara avem si butoane separate ce sunt menite utilizarii impreuna cu TrackPoint-ul caracteristic acestor laptop-uri, un sistem foarte apreciat de cei care au avut ocazia sa il foloseasca pentru un timp mai indelungat.

Ecran

Lenovo-ul e220s ofera un ecran de 12.5 inch cu iluminare LED si rezolutie 1366 x 768 px. Impresioneaza prin luminozitate sporita, de multe ori il veti folosi la jumatate sau chiar mai putin din luminozitatea maxima. Ecranul si marginea sa sunt acoperite cu un singur strat de sticla lucioasa (Infinity Glass), care conform celor de la Lenovo este tratata cu un strat anti-reflexie (in realitate insa ecranul este puternic reflexiv in cazul ultilizarii in conditii puternice de iluminare).

Ecranul este lucios si nu se rabateaza complet pe spate

Ecranul este lucios si nu se rabateaza complet pe spate, insa ofera unghiuri de vizibilitate bune

Desigur, ne-ar fi placut ca unghiurile de vizibilitate ale acestui display sa fie ceva mai largi (sunt totusi superioare celor intalnite in majoritatea cazurilor) si ca ecranul sa se poata rabata complet pe spate, ca in cazul modelelor de top din gama ThinkPad, dar in mare putem concluziona ca ecranul acestui laptop este unul de calitate.

Hardware si performante

Modelul testat de noi vine echipat cu processor Intel Core i7-2617M de ultima generatie (Sandy Bridge, 3M cache, 1.5 GHz si TurboBoost), 4 GB memoria RAM si solutie hibrida de stocare. Placa grafica este integrata, insa ea va fi capabila sa redea fara probleme continut multimedia HD de orice fel, de pe harddisk sau din surse online. Limitele sale vor fi intalnite in cazul jocurilor sau a programelor de editare video complexe, cu toate ca in cazul acestora din urma procesorul puternic va compensa lipsa unei solutii grafice dedicate.

Dupa cum va spuneam, acest laptop ofera o solutie de stocare hibrida ce consta dintr-un drive SSD pe care este instalat sistemul de operare si un drive HDD de 320 GB la 7200 rpm pentru stocarea fisierelor uzuale. Aceasta combinatie face ca incarcarea programelor sa fie foarte rapida, la fel si pornirea/oprirea acestui laptop, mai ales in cazul utilizarii modului Sleep, cand totul se petrece in doar cateva secunde.

Una peste alta, acest Laptop este capabil sa ruleze orice aplicatie uzuala si chiar programe avansate, datorita procesorului Core i7. Acesta impresioneaza si prin TDP-ul scazut de numai 17 W, acest lucru contribuind la cresterea autonomiei acestui laptop. Clipul de ma jos va va spune cate ceva despre performantele acestui mic Lenovo.

In plus, am rulat si o serie de teste sintetice iar rezultatele le puteti vedea mai jos:

3DMark Vantage Entry

3DMark Vantage Entry

PCmark Vantage

PCmark Vantage

Windows 7 Rating

Windows 7 Rating

HW Monitor dupa rularea unui film HD pentru aproximativ 2 ore

HW Monitor dupa rularea unui film HD pentru aproximativ 2 ore

HD Tune - SSD

HD Tune - SSD

HD Tune HDD

HD Tune HDD

Nu uitati ca SSD-ul isi pune amprenta pe o parte din aceste rezultate iar modelul disponibil in magazine nu ofera acest SSD, asadar performantele modelelor disponibile la vanzare vor fi ceva mai reduse.

Baterie si autonomie

Pentru a realiza forma zvelta a acestui laptop, bateria este integrata in cadrul carcasei. Conform specificatiilor, avem o baterie Li-Ion de 8 celule si 40.7 Wh – a se observa capacitatea sa redusa in raport cu numarul de celule. Acest fapt, coroborat cu hardware-ul puternic, duce la o autonomie destul de limitata.

In cazul utilizarii zilnice veti obtine o autonomie de circa 4 ore, destul de scazuta pentru un computer ce face parte din gama ultra-portabila. Aceasta poata scadea sau creste in functie de gradul de utulizare: in cadrul rularii de filme HD va scadea spre 3 ore, in cazul utilizarii in modul Office poate creste spre 5.

Desigur, autonomia este relativ scazuta, insa intelegem ca o combinatie intre un laptop subtire si un hardware performant nu poate asigura o durata de viata stelare a bateriei. Totusi, ar fi fost de apreciat posibilitatea conectarii unei baterii suplimentare de capacitate sporita, asa cum se intampla in cazul ThinkPad-urilor din gamele superioare, insa modelul Edge e220s nu ofera astfel de optiuni.

Alte detalii

In cadrul utilizarii intense, micul Lenovo se va incalzi destul de puternic pe partea sa inferioara, in dreapta sus, dedesubtul tastelor Backspace si Enter, putand deveni chiar deranjant. El nu va deveni zgomotos insa, ceea ce e de apreciat, insa utilizarea sa pe genunchi atunci cand rulati continut video HD sau programe de editare video (cum am facut eu) nu va fi prea comfortabila. In cazul utilizarii zilnice in aplicatii uzuale, temperatura si zgomotul nu vor fi insa o problema.

UN laptop cu multe parti pozitive, dar si destule neajunsuri

O constructie impecabila

Trebuie remarcate si boxele stereo cu suport Dolby Home Theater ce sunt cu adevarat puternice, cu toate ca nu putem spune ca impresioneaza si prin calitatea audio, care este medie spre buna.

In partea superioara a ecranului avem o camera web capabila sa filmeze in format 720p ce va fi utila in videoconferinte, insa isi face simtite limitele in conditii precare de iluminare a mediului ambiant.

Din punct de vedere al conectivitatii, micul Lenovo ofera Wireless N, Bluetooth si Gigabit LAN. In plus, exista si un slot pentru SIM, ceea ce inseamna ca modele viitoare vor fi echipate si cu un model 3G incorporat, insa acesta lipseste in cazul modelului testat aici si nu l-am putut gasi nici un echiparea modelelor disponibile pe piata in acest moment.

Disponibilitate si preturi

Modelul Lenovo ThinkPad Edge e220s este oferit in mai multe variante de echipare in Romania.

Versiunea in configuratia testata, insa fara SSD-ul Intel de 80 GB (doar cu HDD-ul de 320 GB) costa in jur de 4500 lei, cu garantie 12 luni.

Pentru circa 3600 de lei insa veti putea achizitiona un model echipat cu procesor Intel Core i5-2537M, 2 GB memorie RAM si caruia ii lipseste sistemul de operare.

Un model care sa includa si modem 3G si acest SSD nu am gasit momentan in ofertele magazinelor romanesti, insa speram sa apara cat mai curand. Cei de la Lenovo ofera posibilitatea crearii unei astfel de configuratii, insa utilizatorii finali vor putea avea access la ea doar daca ea va fi comandata de magazine (iar acest lucru depinde probabil de managerii fiecarui magazin in parte).

Concluzii

Mi-ar fi placut sa ii pot accorda 5 stele acestui laptop. Mi-a placut inca de la lansare si are o multime de aspecte demne de apreciat: carcasa, tastatura si trackpad-ul, performantele, dotarile si chiar pretul. Poate parea scump, dar nu uitati ca vorbim de un notebook premium, iar in aceasta clasa majoritatea competitorilor vin cu preturi superioare.

Pro:

  • carcasa solida, cu un finisaj excelent
  • compact si usor
  • ecran luminos
  • tastatura ergonomica, trackpad si trackpoint usor de utilizat
  • dotari hardware de ultima ora si performante de varf
  • solutii moderne de securizare a datelor, ce protejeaza printre altele HDD-ul in cazul socurilor si ofera un cititor de amprente
  • solutia de stocare hibrida SSD+HDD
  • pret corect pentru dotarile oferite

Contra

  • layout-ul tastaturii este diferit de cel classic, iar tastele directionale sunt inghesuite si subdimensionate
  • ecranul este lucios
  • in cazul utilizarii intense, partea inferioara se incalzeste destul de puternic
  • autonomie sub media clasei si sub asteptari
  • lipsa modemului 3G incorporat in cazul versiunilor aflate acum pe piata
  • versiunile disponibile in magazine nu ofera stocare hibrida, ci doar cea clasica HDD

Totusi, este inadmisibil ca un laptop ce se doreste ultra-portabil sa ofera o autonomie medie de doar 4 ore in prezent, oricat de performant ar fi acesta. Pentru ca un laptop din aceasta clasa trebuie in primul rand sa iti ofere o durata de viata a bateriei care sa iti permita utilizarea sa pe parcursul unei zile intregi, oriunde te-ai afla, avand sau nu o priza la dispozitie. Aceeasi problema am intalnit-o si pe Lenovo-ul U260 si este mostenita de modeul e220s testat aici.

Lenovo ThinkPad Edge e220s - un portabil de top

Lenovo ThinkPad Edge e220s - un portabil de top, insa cu ceva lipsuri importante

Desigur, daca acest aspect nu va nemultumeste si puteti trece si peste ecranul lucios, atunci Lenovo-ul ThinkPad Edge e220s este o alegere pe care este musai sa o luati in considerare cand va aflati in cautarea unui laptop compact si puternic. Insa daca doriti autonomie, exista alternative mai bune (chit ca sunt mai scumpe sau ofera performante ceva mai scazute).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri