GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo IdeaPad 720s review: ultraportabil multivalent demn de luat în seamă

Testat pe data de 20 septembrie 2017
Pe scurt: Lenovoul IdeaPad 720s este un laptop ultraportabil cu dotări și caracteristici interesante, precum și un preț corect. Pe hârtie, el se adrează celor ce doresc un produs multivalent, capabil să ofere o experiență plăcută de utilizare atât în taskuri uzuale cât și în jocuri, în limitele capabilităților clasei. Practica scoate însă la iveală anumite neajunsuri pe care va trebui să le accepți dacă vei opta pentru el. Articolul de mai jos va clarifica punctele sale pozitive, precum și lacunele menționate.
Produs testat: Lenovo IdeaPad 720s   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 4300 - 5500 lei Lei

În acest articol vom vorbi despre Lenovo-ul IdeaPad 720s, un ultraportabil de generație nouă cu hardware modern, grafică dedicată de la Nvidia și ecran IPS cu margini subțiri, o excelentă opțiune multivalentă pentru cei ce doresc un laptop mai compact și mai ușor, dar cu un preț corect.

IdeaPad-ul 720s reprezintă o alternativă pentru popularul Asus Zenbook UX430UQ și seria Swift 5 a celor de la Acer, toate având dotări și prețuri similare.

Printre particularitățile și punctele forte ale modelului Lenovo se numără tastatura de bună calitate, construcția solidă, ecranul cu panel bun, conectivitatea Thunderbolt 3 și prețul competitiv. Pe de cealaltă parte modelul testat de noi s-a lovit, printre altele, de unele probleme de performanță în taskuri complexe, precum și de un cip wireless destul de lent.

Pe larg despre punctele forte ale seriei IdeaPad 720s, despre lipsurile sale si despre modul în care se raporteazază la competitorii directi, puteți citi în paragrafele următoare.

Specificații

Lenovo IdeaPad 720s-14IKB
Ecran14.0″, 1920 x 1080 px, IPS, non-touch, glossy
ProcesorIntel Kaby Lake Core i7-7500U
VideoIntel HD 620
Memorie16 GB DDR4
Stocare512 GB M.2 NVMe SSD (80 mm)
ConectivitateWireless AC (Intel AC 3165), Bluetooth 4.1
Porturi2x USB 3.0 Type-A, 1x Type C Thunderbolt 3, headphone/mic jack
Baterie56 Wh, 45W charger
OSWindows 10
Dimensiuni320 mm x 222,8 mm x 15,9 mm
Greutate1.48 kg+ 0,155 kg încăcător și cabluri
Alteletastatură cu iluminare, webcam, difuzoare stereo JBL, senzor amprentă

Ce ne-a plăcut

Lenovo a încercat să împacheteze o configurație suficient de puternică într-o carcasă ușoară pe care să o poată oferi la un preț bun, iar o astfel de combinație este marcată în general de unele compromisuri. Din fericire, IdeaPad 720s este una dintre fericitele excepții, laptopul nefăcând prea multe rabaturi atunci când vine vorba de construcție.

Chiar dacă nu folosește o construcție monobloc sau măcar una integral metalică, carcasa lui Lenovo IdeaPad 720s este bine clădită și nu are zone în care flexează sau torsionează. Laptopul a impresionat chiar din momentul în care l-am scos din cutie, acesta dovedindu-se până la final unul făcut cu simț de răspundere, care poate sta fără probleme lângă membri ai eșalonului superior.

lenovo-ideapad-720s-final

Exteriorul carcasei este fabricat integral din aliaj metalic, finisajul mat și neted al acestuia fiind deja bine cunoscut de la alte laptopuri Lenovo. Carcasa este astfel aptă să reziste bine în timp, are un aspect simplu și elegant, și, cel puțin în cazul versiunii de culoare pe care a testat-o Giz.ro, rezistă suficient de bine la amprente și mizerie. Interiorul este fabricat din material plastic, aceasta fiind și singura zonă în care se poate simți o ușoară rezistență mai scăzută la apăsare, însă fără a fi suficient de mare pentru a afecta impresia generală.

lenovo-ideapad-720s-design-exterior1

Finisajele sunt în general bune, singura excepție fiind marginile cam ascuțite din interior ale bazei și ale capacului ecranului. Chiar dacă acestea au margini teșite, profilul lor a rămas suficient de ascuțit pentru a se face simțit atunci când deschideți ecranul sau vă rezemați prea tare încheieturile pe marginea restpad-ului. Dincolo de acest aspect însă, carcasa are finisaje îngrijite, chiar și capacul inferior, locul pe care alți producători în neglijează, îmbinându-se bine cu materialul metalic din jur.

Ecranul folosește o balama cu deschidere de 180 de grade, o veste bună pentru cei care folosesc laptopul și în alte poziții decât cea standard la birou. Această balama este foarte fermă, necesitând ambele mâini pentru deschidere, însă ține ecranul în poziția dorită indiferent de brutalitatea deplasării sau de poziția de lucru.

Carcasa impresionează nu doar prin construcție, ci și prin design. Dincolo de liniile simple, IdeaPad 720s se remarcă prin absența elementelor suplimentare inutile. Siglele Lenovo, IdeaPad și JBL sunt integrate discret în materialul de bază, nu există zone lucioase sau colorate diferit, iar luminile de semnalizare sunt reduse la un minim necesar: câteva LED-uri pe marginea dreaptă și un LED care indică funcționarea și care implementat direct în tastatură.

De-a lungul perioadei de test, laptopul Lenovo a fost un partener de nădejde care a lăsat o impresie bună. Carcasa solidă și ușoară oferă sentimentul plăcut al utilizării unui produs de calitate superioare, piciorușele de sprijin sunt ferme, iar fanta mare de admisie a aerului de pe capacul inferior este suficient de bine dimensionată și poziționată pentru a nu crea probleme atunci când laptopul este ținut pe genunchi sau în alte poziții mai confortabile.

Tastatura lui IdeaPad 720s este una familiară utilizatorilor Lenovo deoarece aceasta este aceeași care a fost folosită și pe alte modele de 13” sau 14” ale companiei. Aceasta oferă butoane mari spațiate generos, singurele excepții fiind cele ale tastelor funcționale și ale săgeților direcționale sus/jos, care sunt mai mici, și ale butoanelor Enter și Backspace, care sunt lipite unul de altul.

lenovo-ideapad-720s-keyboard-trackpad-layout

La fel ca în cazul altor ultraportabile, butoanele tastaturii au o cursă scurtă. În cazul de față, această cursă pare în plus cam moale și cu un răspuns cam lipsit de fermitate, însă după câteva zile de utilizare, tastatura s-a dovedit a fi suficient de bună pentru a intra în jumătatea superioară a clasamentului. În plus, tastatura este și tăcută, fiind astfel indicată pentru cei care lucrează în medii cu nivel de zgomot redus.

Tastatura oferă două niveluri de iluminare, acestea putând fi ajustate fie prin gesturi făcute pe touchpad, fie prin apăsarea unui buton.

Touchpad-ul este fabricat de Synpatics și este amplasat într-o concavitate discretă care este înconjurată de margini teșite, ceea ce-l face ușor de găsit pe dibuite. Fără a putea rivaliza cu modelele acoperite cu sticlă, touchpad-ul de pe IdeaPad 720s oferă o fricțiune redusă, o sensibilitate bună și oferă un control sigur chiar și în cazul gesturilor multiple complexe. Software-ul este calibrat foarte bine direct din fabrică, utilizatorii nefiind obligați să-și bată capul cu ajustarea suplimentară a setărilor, iar butoanele din cele două colțuri inferioare sunt ferme și tăcute.

lenovo-ideapad-720s-trackpad

Tastatura și touchpad-ul sunt însoțite de un senzor pentru amprente compatibil cu platforma Microsoft Hello din Windows 10, acesta fiind amplasat pe restpad în partea dreaptă imediat sub tastatură.

lenovo-ideapad-720s-finger-sensor

Lenovo IdeaPad 720s oferă un ecran cu diagonală de 14” și rezoluție Full HD, o alegere preferată în special de mediul business deoarece oferă un spațiu de ecran mai mare decât clasicele 13”, dar este mai portabil decât masivele 15”. Înainte de a trece la prestația acestuia, trebuie subliniate două aspecte legate de implementare.

Aspectul pozitiv este rama îngustă a ecranului, aceasta fiind de altfel și una dintre explicațiile pentru modul în care Lenovo a împachetat un laptop cu ecran de 14” într-o carcasă cu dimensiuni specifice modelelor de 13”. Aspectul negativ este alegerea unui strat protector din sticlă, cu atât mai ciudat cu cât laptopul nu oferă o suprafață tactilă, strălucirea și reflexiile acestuia subminând lucrul în lumina naturală sau artificială puternică.

lenovo-ideapad-720s-screen-bezel

Panoul IPS ales de Lenovo este fabricat de AU Optronics, o alegere bună pentru gama intermediară din care IdeaPad 720s face parte. Acesta oferă o strălucire maximă suficient de intensă, o iluminare de fundal uniformă, un contrast ridicat 860:1 și un nivel de negru bun.

screen-brightness-coverage_1

Reproducerea coloristică este bună, ecranul acoperind 96% din spectrul sRGB și 75% din spectrul AdobeRGB, ceea ce-l face excelent pentru lucru sau multimedia și suficient de bun pentru aplicații de grafică sau video ceva mai pretențioase. Calibrarea implicită nu este perfectă, remarcându-se deviații de culoare și gamma, însă o simplă ajustare readuce lucrurile pe făgașul normal.

Dotările multimedia sunt completate de un sistem audio stereo care poartă marca JBL. În ciuda numelui celebru, comportamentul sistemului audio este doar puțin peste medie. Acesta oferă un volum sonor maxim de 74 dB, iar dacă sunetul este redat este clar și fără distorsiuni chiar și la nivelul maxim, fidelitatea acestuia este modestă iar acoperirea frecvențelor joase începe doar de la 95 Hz. Poziționarea nu este nici ea grozavă, difuzoarele putând fi ușor astupate de o suprafață moale.

lenovo-ideapad-720s-speakers

Lenovo IdeaPad 720s este disponibil într-o multitudine de configurații, iar noi am testat-o pe cea mai puternică dintre acestea: procesor Core i7-7500U, 16 GB de memorie RAM, o unitate SSD NVMe cu o capacitate de 1 TB NVMe și placă video Nvidia GTX 940MX cu 2 GB de memorie GDDR5. Acest model, care de altfel toate celelalte echipate cu această placă video, fac din IdeaPad 720s un sistem de gaming portabil suficient de competent, memoriile GDDR5 făcându-l mai rapid decât vechile versiuni cu GDDR3, dar nu suficient de rapid pentru a putea concura cu mai noul NVIDIA MX150.

Procesorul și cipul grafic sunt lipite pe placa de bază, însă utilizatorul are acces la memoria RAM, unitatea de stocare cu conector M.2, placa de rețea wireless și baterie.

În condiții normale de lucru, laptopul s-a comportat excelent deoarece platforma este puternică și oferă cam tot ce este necesar pentru un birou mobil.

În aplicațiile intensive, prestația a fost trasă în jos de către sistemul de răcire, nici procesorul și nici placa video neputând atinge frecvențele maxime Turbo. Din acest motiv, unele rezultate sunt sub așteptări, procentele fiind cu circa 5 – 10 procente mai mici decât cele obținute pe laptop similar precum Asus Vivobook S510UQ.

  • 3DMark 11: P2687;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 6373, Fire Strike – 1890, Time Spy – 634;
  • 3DMark 13 – Graphics: Sky Driver –6680, Fire Strike – 2051, Time Spy – 574;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3612;
  • PCMark 10: 3923;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 2841, Multi-core: 6119;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4017, Multi-core: 7565;
  • CineBench 11.5: OpenGL 51.76 fps, CPU 3.22 pts, CPU Single Core 1.32 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 70.52 fps, CPU 292 cb, CPU Single Core 117 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 98.77 fps, Pass 2 – 19.08 fps.

În jocuri, procesorul grafic nu a fost capabil să funcționeze nici măcar la frecvența standard de 1,08 GHz, acesta fluctuând între 0,9 GHz și 0,95 GHz în timpul sesiunilor mai lungi. Chiar și așa, laptopul este cu cel puțin 20% mai rapid decât modelele mai vechi care sunt echipate cu același cip video dar cu memorie GDDR3 și oferă performanțe duble față de placa video integrată Intel HD 620.

Nvidia 940MX – FHD lowNvidia 940MX – FHD highIntel HD 620 – FHD low
Grid: Autosport78 fps45 fps~35 fps
Bioshock Infinite52 fps36 fps~24 fps
Far Cry 428 fps21 fps~20 fps
NFS Most Wanted39 fps27 fps~29 fps
Tomb Raider74 fps35 fps~39 fps

Platforma hardware este însoțită de o conectivitate bogată, IdeaPad 720s oferind aproape tot ce-și poate dori un utilizator: Bluetooth 4.1, două porturi USB 3.0 Type-A, un port USB 3.1 Type-C cu suport Thunderbolt 3, ieșire video HDMI, card reader și conector audio de 3,5 mm.

Lenovo a ales o baterie cu o capacitate de 56 Wh, ceva mai mare decât media văzută pe modelele de 14”, iar această capacitate, combinată cu cerințele de consum ceva mai reduse ale ecranului Full HD, fac ca IdeaPad 720s să ofere o autonomie bună.

  • 7h:45m – browsing ocazional și editare Google Drive, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit;
  • 8h:30m – redare video YouTube Full HD, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit
  • 10h – redare video Movies MKV Full HD, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit
  • 9h – redare video Movies MKV 4K, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit
  • 4h:10m – browsing intensiv, Balanced Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit
  • 1h:30m – jocuri pe baterie, Performance Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit

Încărcătorul este compact și are o putere de numai 45W. Acesta este ușor de strecurat în bagaje pentru a fi la îndemână atunci când este nevoie de el, însă are nevoie de cel puțin două ore și cincisprezece minute pentru o încărcare completă.

Ce nu ne-a plăcut

Sistemul de răcire este unul simplu, în spatele fantei mari de admisie de pe capacul inferior ascunzându-se o implementare cu o singură conductă de răcire comună pentru CPU și GPU și două ventilatoare. Cele două ventilatoare sunt sincronizate, deci se vor învârti la fel chiar dacă încărcarea pe CPU și GPU nu este mereu echilibrată, și sunt oprite atât timp cât încărcarea pe procesor este foarte mică.

lenovo-ideapad-720s-cooling

Acestea intră în funcțiune însă la cea mai mică tentativă de multitasking sau la pornirea browserului Google Chrome, însă din fericire nivelul lor de zgomot este redus. Am măsurat circa 38 dB în acest regim de lucru, însă acest regim silențios este întrerupt ocazional de salturi de turație de scurtă durată. În acest mod de lucru, temperaturile carcasei sunt bune, acestea nedepășind 34 de grade.

temperatures-dailyuse-ideapad720s_1

Într-un regim mai intensiv, sistemul de răcire își arată limitele. După cum am spus deja, procesorul și nucleul grafic nu pot depăși frecvențele de bază și scad chiar sub acestea în sesiunile mai lungi de jocuri. În acest timp, ventilatoarele urcă în turație până ating un nivel de zgomot destul de mare, circa 46 dB, în timp ce temperaturile carcasei ating în unele zone 47 de grade, prea mult atunci când am vrea să ținem laptopul în brațe.

temperatures-load-ideapad720s_1

Cel de-al doilea aspect care ne-a deranjat a fost alegerea interfeței wireless. Sistemul de antene este limitat (1×1) iar la interior găsim mai vechiul și mai problematicul cip Intel 3165, astfel că cei interesați de performanțe wireless cât mai bune sunt călduros sfătuiți să îl înlocuiască cu modele mai noi, compatibile, precum Intel  7265 sau 8260.

wireless-0feet_1

Preț și disponibilitate

Lenovo IdeaPad 720s este disponibil în ofertele magazinelor locale. Prețurile configurațiilor  începe de la aproximativ 4300 lei pentru modelul de bază cu procesor Intel Core i5, 8 GB de memorie RAM și unitate de stocare SSD de256 GB și urcă spre 5500 lei pentru modelul de top cu procesor Core i7.

IdeaPad-ul 720s nu este disponibil și în versiuni fără cip grafic dedicat.

Pentru configurații și prețuri actualizate, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Să începem cu părțile bune: Lenovo-ul IdeaPad 720s e bine închegat și finisat, are o tastură bunicică (chiar dacă nu excelentă cum poate ne-am fi așteptat de la un Lenovo), conectivitate bună, o baterie de 56 Wh și hardware performant la interior, cu procesoare Core U moderne și versiunea mai rapidă a cipului grafic Nvidia 940MX.

Pe piață există însă deja configurații cu actualizatul și semnificativ mai rapidul cip Nvidia MX150, o opțiune mult mai bună pentru cei ce au în vedere performanțele în jocuri ale unui astfel de sistem. La acest aspect se adaugă și deficiențele de răcire ale configurației testate de noi, traduse în pierderi de performanță, precum și neajunsurile cipului wireless implementat (care se poate însă schimba relativ ușor), sistemul de răcire zgomotos și sistemul audio neimpresionant.

Una peste alta, deși IdeaPad-ul 720s este pe hârtie o opțiune foarte interesantă în gama sa, în realitate alegerea sa vine cu o mână bună de compromisuri. Din păcate pentru potențialii cumpărători, rivalii direcți sunt la rândul lor departe de perfecțiune. Zenbook-ul UX430 de exemplu este mai subțire, mai ușor și face față mai bine task-urile complexe dpdv al temperaturilor și throttlingului, însă este echipat doar cu cip grafic Nvidia 940MX cu memorie GDDR3 și astfel este o soluție mai lentă în jocuri decât IdeaPad-ul 720s. Zenbook-ul UX410UQ vine cu același cip grafic cu memorie DDR3, dar este mai scump și mai greu decât Zenbook-ul UX430.

Astfel, alternativa cea mai interesată este Acer-ul Swift 5 SF314-52, la momentul acestui articol (Septembrie 2017) singura opțiune din această nișă cu grafică Nvidia MX150. El funcționează în parametri și are un preț competitiv, însă în același timp este mai butucănos și mai greu decât celelalte opțiuni, destul de zgomotos și echipat cu ecran non-touch cu panel lucios de calitate doar medie.

In concluzie, atât IdeaPad-ul 720s cât și alternativele similare existente în România în acest segment sunt produse cu puncte forte, dar și destule neajunsuri. Pe care le puteți însă accepta și care dintre aceste opțiuni este cea mai bine adaptată nevoilor voastre ține în final de voi.

Pro:

  • carcasă subțire, ușoară și bine clădită
  • ecran IPS bun
  • autonomie ridicată
  • configurații hardware bune
  • tastatură și touchpad
  • preț

Contra:

  • sistem de răcire ineficient și zgomotos în sarcină
  • probleme cu frecvențele CPU/GPU în sarcină
  • ecran cu strat protector lucios
  • wireless lent

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri