Lenovo Legion 7i review și teste detaliate (model 2022 – i9-12900HX, RTX 3080Ti)
Acest articol reprezintă review-ul nostru detaliat al seriei Lenovo Legion 7i 2022, cel mai performant laptop de gaming și taskuri solicitante din familia Lenovo Legion.
Am folosit acest laptop în ultimele câteva săptămâni și am adunat impresiile mele mai jos.
Deși nu este evident la o primă privire, Legion 7 din 2022 (a 7-a generație) actualizează modelele anterioare Legion 7 în câteva moduri.
Este în continuare un șasiu premium și destul de compact pentru un format de 16 inci, cu IO și tastatură/clickpad excelente, dar acum componentele interne au migrat spre platforme Intel Alder Lake HX și dGPU Nvidia RTX 3000Ti de putere sporită, în timp ce modulul de răcire a fost, de asemenea, ușor îmbunătățit pentru a se adapta la acest hardware mai puternic și mai performant. În plus, Lenovo au crescut și capacitatea bateriei la 99 Wh, maximul posibil pe un laptop.
Unitatea testată de noi este configurația de top Legion 7i 2022, cu procesor Intel i9-12900HX și grafică RTX 3080Ti 175W, una dintre cele mai puternice configurații disponibile pe vreun laptop în acest moment. Vom discuta însă și despre celelalte opțiuni în rândurile de mai jos, pentru a te ajuta în analiza acestei serii. Modelele Lenovo Legion 7 bazate pe AMD sunt de asemenea disponibile, dar le vom aborda în recenziile viitoare.
Specificații Lenovo Legion 7i gen 7 2022
Ecran | 16″, 16:10, 2560×1600 px, IPS, 165 Hz, mat, 3ms |
Procesor | Intel 12th-gen Alder Lake HX, Core i9-12900HX, 8PC + 8 Ec/24T |
Video | Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3080Ti with 16GB GDDR6 VRAM 150-175W, MUX, Advanced Optimus și G-Sync |
Memorie | 32 GB DDR5-4800 (2x DIMMs), max 64 GB |
Stocare | 1 TB PCIe gen4 (Micron 3400 MTFDKBA1T0TFH) – 2x M.2 2280 PCIe gen4 SSD slots |
Conectivitate | WiFi 6E (Killer 1675i), Bluetooth 5.2 |
Porturi | Stânga: 2x USB-C 4.0 cu Thunderbolt 4 Dreapta: 1x audio jack, 1x eShutter button, 1x USB-C 3.2 gen1 Spate: 2x USB-A 3.2 gen1 (unul cu always-on 5V2A), 1x USB-C 3.2 gen2, HDMI 2.1, DC-In, LAN -RJ 45 |
Baterie | 99.9 Whr, încărcător 300 W, încărcare USB-C 135W |
Dimensiuni | 358 mm x 264 mm x 19,5 mm |
Greutate | 2,53 kg, încărcător 1.15 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB per tastă și WASD Force Sensors, webcam FHD cu buton E-shutter, senzor amprentă, audio stereo 2x 2W |
Construcție și design
Lenovo a actualizat designul gamei Legion 7 în 2022, iar laptop-ul oferă acum un șasiu mai compact și mai subțire precum și materiale și elemente de design mai rafinate, ceea ce-l face unul dintre cele mai arătoase și mai plăcute modele de pe piață în acest moment. Schimbarea nu este însă doar una de aspect deoarece Legion 7i este bine ranforsat și solid, neremarcându-se vreo urmă de tendință pentru torsiune și zgomote neplăcute, și arată compact datorită ecranului cu raport de aspect 16:10 și a marginilor înguste ale acestuia.
Laptopul nu este însă un design portabil. Acesta are cam aceleași dimensiuni ca laptopurile performante precum ASUS ROG Scar 15 sau MSI Raider GE67, dar este ceva mai subțire, iar greutatea de circa 2,5 kilograme îl plasează undeva între acestea. La aceste detalii mai trebuie adăugată și greutatea de peste un kilogram a încărcătorului de 300W, Legion 7i nefiind chiar un laptop pe care să-l purtați în rucsac fără să-l simțiți, însă acest aspect nu ar trebui să mire ținând cont construcția metalică, baterie și sistemul de răcire necesar pentru o astfel de platformă hardware.
Legion 7 are o construcție integral metalică, foile din aliaj de aluminiu având un finisaj mat pe capac și interior și muchii teșite strunjite. La fel ca în cazul lui Legion Slim 7i, cu care laptopul de față are foarte multe în comun, materialul pare rezistent la uzură pe termen lung, deoarece nu am remarcat ciobituri și zgârieturi pe aceste muchii teșite, nici măcar în zona în care carcasa ia contact des cu catarama metalică a brățării ceasului.
Elementele de identitate vizuală au rămas discrete și elegante, însă, spre deosebire de cazul altor modele Legion, de data aceasta întâlnit și câteva bare luminoase și o siglă Legion pe capac care oferă un sistem de iluminare RGB. În mod implicit, aceste elemente luminoase sunt sincronizare cu tastatură, însă pot fi particularizate din aplicația Spectrum, parte a cunoscutului Lenovo Vantage.
Sigla luminoasă de pe capac poate fi ușor stinsă cu combinația de taste Fn-L, însă nu am găsit nici o soluție ca să sting barele laterale luminoase fără a afecta și tastatura. Acestea pot fi particularizate independent, însă nu există o opțiune OFF, sau cel puțin nu am găsit-o eu la data scrierii acestui articol.
Butonul Power este și el iluminat și își schimbă culoarea în funcție de profilul energetic selectat. Nu sunt deloc impresionat de acest lucru deoarece acest buton este amplasat sub ecran și devine enervant pe întuneric, însă măcar Lenovo a ales o margine luminoasă mai subțire și mai puțin deranjantă decât în trecut. Butonul încorporează un senzor pentru amprente.
Fantele perforate amplasate lângă butonul de Power nu sunt difuzoare, așa cum ar părea la o primă vedere, ci doar o cale suplimentară de admisie pentru aerul tras de sistemul de răcire. Din păcate, singurele difuzoare sunt amplasate pe capacul inferior și nu impresionează, calitatea audio fiind unul dintre cele mai slabe aspecte ale gamei Legion, inclusiv a modelului de față.
Laptopul este unul dintre cele mai prietenoase cu utilizatorii mai neglijenți, finisajul gri ascunzând excelent urmele de degete și mizerie, iar cum tastatura este și ea colorată la fel, nu veți fi deci nevoiți să apelați la o cârpă prea des pentru a păstra un aspect curat.
Ergonomia este bună, balamalele ecranului fiind ferme dar totodată ușor de operat cu o mână, în timp ce deschiderea este una confortabilă de 180 de grade. Camerele Web sunt amplasate în protuberanța care se vede deasupra ecranului, această zonă servind totodată și ca mâner pentru deschiderea mai ușoară a ecranului. Piciorușele cauciucate sunt mari și au aderență bună, acestea fiind totodată și mulțumitor de înalte pentru a asigura un flux de aer rezonabil pentru fantele de admisie de pe capacul inferior.
Spre deosebire de Legion Slim 7i, care este mai scund și are muchii teșite mai bine, mai marele Legion 7i nu este atât de prietenos cu încheieturile. Lenovo a făcut eforturi pentru a oferi un contact când mai puțin neplăcut, iar acestea se văd atât timp când folosiți amplul armrest stând într-o poziție standard la birou, însă utilizarea în spații mai înghesuite nu este tot la fel de plăcută.
Din punct de vedere al conectivității, Legion 7i oferă porturi USB-A, HDMI 2.1, USB-C, LAN, audio și butonul eShutter, singurele lacune fiind lipsa Kensington Lock și a unui card reader. Ultimul aspect este cam ciudat, ținând cont că mai subțirele Legion Slim 7i oferă așa ceva, însă primim la schimb un port suplimentar USB-C gen 1. Toți conectorii sunt amplasați pe laterale și spate cu o poziționare bună.
Porturile HDMI și USB-C de pe spate oferă o ieșire video direct din placa video dedicată NVIDIA, în timp ce portul USB-C din stânga oferă Thunderbolt 4 și ieșire video pentru interfața grafică Intel. Portul USB-C de pe spate este și singurul care oferă încărcare USB-C de maximum 135W.
Privind în ansamblul, Lenovo Legion 7i este unul dintre cele mai impresionante laptopuri din gama sistemelor full-size performante, acesta oferind un design atractiv, construcție foarte bună, conectivitate bogată și ergonomie superioară. Laptopul nu este și nu poate fi prea portabil deoarece este un sistem full-size greu, deci nu ar trebui să luați în calcul acest aspect.
Tastatură și touchpad
Seria Legion 7 folosește o tastatură care a fost construită în colaborare cu Steelseries. Aranjarea tastelor este similară cu cea cunoscută de la alte laptopuri Legion, aceasta oferind butoane mari și spațiate bine, un bloc numeric mai îngust și taste direcționale clar delimitate. Evident, blocul principal este deplasat câtre stânga, spre deosebire de cazul laptopurilor care nu oferă NumPad dar beneficiază de o poziționare centrată.
Butoanele sunt fabricate dintr-un material plastic ceva mai moale decât cel cunoscut de la gama Legion 5, acestea oferind și adâncituri ușoare pentru un contract tactil superior. Cursa mecanismului are doar 1,5 milimetri, ceva mai mică decât în cazul altor laptopuri pentru jocuri, însă răspunsul este excelent iar mecanismul este silențios. La aceste caracteristici se adaugă jocul lateral foarte mic și echilibrarea bună a tastelor care permite activarea sigură chiar dacă tasta nu a fost apăsată pe laterale, ceea ce face ca tastatura să fie un partener foarte bun și iertător cu eventualele greșeli.
Ca noutate, Lenovo a implementat în acest an și Force Sensors pentru tastele WASD și oferă deci un set de butoane cu tot cu mecanism care pot înlocui butoanele standard. Înlocuirea este simplă cu ajutorul accesoriului inclus în pachet, butoanele albe cu mecanism special permițând ajustarea comportamentului tastelor WASD în funcție de forța apăsării, cu opțiuni de particularizare pentru fiecare joc în parte, un aspect interesant pentru amatorii de jocuri precum simulatoare auto, de exemplu.
Sistemul de iluminare RGB oferă LED-uri individuale pentru fiecare tastă în parte și este unul dintre cele mai bune disponibile în acest moment. LED-urile sunt puternice, uniforme și nu emit lumină parazitară pe sub taste. Vechiul și problematicul software iCUE a fost înlocuit de Spectrum, parte integrantă a suitei Vantage, și permite particularizarea la nivel de tastă sau zonă, crearea de profiluri între care se poate comuta cu Fn-Space și controlul luminozității în trei trepte cu Fn-Up/Down.
Singura problemă cu Spectrum este că nu am găsit opțiunea de a stinge barele luminoase. Acestea pot fi particularizate după dorință, însă nu există o opțiune OFF care să-mi permită să păstrez iluminarea tastaturii dar să sting aceste elemente decorative pentru a maximiza autonomia.
Lenovo a implementat diverse opțiuni utile pe tastatură, cum ar fi de pildă iluminarea numai a tastelor relevante atunci când se apasă tasta Fn, ceea ce face mai ușoară regăsirea unor scurtături utile precum Fn-Q (care comută între profilurile energetice) sau Fn-R (care comută ecranul între 60 Hz și 165 Hz). Tastatura oferă și indicatoare luminoase pentru Caps Lock, Fn Lock și Num Lock, însă nu și o perioadă de time-out pentru iluminare, ceea ce înseamnă că va trebui să activați și dezactivați acest sistem în mod manual.
Touchpad-ul are dimensiuni medii, folosește o suprafață din sticlă și oferă drivere Precision. Dimensiunea poate că nu este atât de confortabilă cum ne-am dori, însă suprafața de control este precisă și nu are probleme cu gesturile rapide sau complexe, ranforsarea este bună, iar butoanele sunt bune, chiar dacă puțin cam dure.
Deoarece touchpad-ul este amplasat către stânga, unii utilizatori au avut probleme cu atingerile accidentale. Se pare că noile versiuni software de la Lenovo oferă algoritmi de palm-rejection buni deoarece nu am avut astfel de probleme.
Laptopul oferă un senzor pentru amprente ascuns în butonul Power dar nu si o cameră IR.
Ecran
Ecranul ales de Lenovo pentru Legion 7i are o diagonală de 16:, raport de aspect 16:10, panou IPS, rezoluție de 2560 x 1600 pixeli, luminozitate maximă de 500 nits și acoperire integrală spectrului sRGB. Producătorul oferă de fapt două opțiuni, însă singura diferență între acestea este că prima opțiune are o rată de împrospătare de 165 Hz, în timp ce a două opțiuni oferă 165 – 240 Hz și G-Sync.
Panoul IPS fabricat de BOE este bun pentru uzul zilnic, iar dacă acesta oferă doar acoperire integrală pentru sRGB, pare totodată mai viu și mai atractiv datorită strălucirii maxime ridicate de 500 nits. Recunosc că aș fi preferat să văd totuși niște opțiuni pentru 100% DCI-P3 cu 500 nits, cum am văzut pe ASUS Zephyrus M16, sau chiar MiniLED, așa cum oferă ASUS ROG Flow X16 sau chiar propriul lor produs Legion Slim 7i.
Ecranul este foarte bun și pentru jocuri deoarece oferă un timp de răspuns bun și latențe reduse. Laptopul oferă MUX și G-Sync, fie în modul Hybrid cu Advanced Optimus, fie în modul dedicat, dar de aceste aspecte ne vom ocupă ceva mai jos.
- Panel HardwareID: BOE BOE0A1F (NE156QDM-NY1);
- Coverage: 96.6% sRGB, 70.0% DCI-P3, 72.0% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.21;
- Max brightness in the middle of the screen: 424.15 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 6.22 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1304:1;
- White point: 6800 K;
- Black on max brightness: 0.32 cd/m2;
- PWM: No;
- Response: ~7.6ms GtG
Exemplarul testat de noi a fost cam întunecat în mod implicit, însă a atins nivelul de 500 nits după o calibrare rapidă care a corectat și problema de temperatură. Uniformitatea de culoare și strălucire este bună, însă se remarcă un bleeding ușor la nivelul maxim de strălucire.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi oferă o configurație de vârf pentru gama Lenovo Legion 7i, aceasta oferind un procesor Intel Core i9-12900HX, 32 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, o unitate de stocare SSD rapidă cu capacitate de 1 TB și placă video duală: NVIDIA RTX 3080Ti cu 16 GB vRAM și Iris Xe integrat. Exemplarul este unul retail și a fost testat cu software-ul disponibil la finele lui august 2022, adică BIOS K1CN31WW, Vantage 3.13.14.0 și GeForce 512.33.
Legion 7i este clădit deci în jurul celor mai noi platforme de la Intel și NVIDIA. Procesorul Core i9-12900HX este cel mai performant membru al familiei Intel Core din generatia a 12-a Alder Lake, acesta oferind 16 nuclee și 24 de fire de execuție grupate în 8 nuclee Performance și 16 nuclee Efficiency. Designul și sistemul de răcire permit acestui procesor să atingă o limită de consum de 115W susținut în cursul sarcinilor intensive.
Legion 7i folosește implementări full-power ale gamei NVIDIA RTX 3000. În cazul de față avem de-a face cu un RTX 3080Ti cu 16 GB care are o limită de consum de 175W cu Dynamic Boost. Lenovo mai oferă opțiunea RTX 3070Ti cu limită de 150W, ambele putând fi supra-tactate cu un singur click din BIOS sau din aplicația Vantage.
Laptopul oferă MUX și Advanced Optimus. Modul Hybrid permite activarea Advanced Optimus și oferă un mod de lucru care ar trebui să fie bun la toate. Modurile Hybrid-iGPU si Hybrid-Auto sunt gândite pentru cei care folosesc mult bateria deoarece împiedică accesarea plăcii video NVIDIA pentru a conservat bateria, în timp ce modul dedicat activează în permanență placa video NVIDIA.
Placa de bază oferă două bancuri de memorie care sunt ocupate de două module. În cazul de față avem de-a face cu 2×16 GB DDR5-4800, dar Lenovo oferă și opțiunea overclockată DDR5-5600, este drept, nu pe toate piețele. Pentru unitățile de stocare, laptopul oferă două sloturi M.2 2280, unul fiind ocupat în acest caz de o unitate de stocare rapidă de la Micron.
Accesul la componentele interne necesită înlăturarea unor șuruburi Philips, urmată de înlăturarea capacului inferior cu ajutorul unor pene și/sau cupe de sucțiune deoarece acesta este bine atașat de șasiu. În interior, totul este încapsulat, și până și memoriile, unitatea SSD sau modulul wireless sunt acoperite de radiatoare care trebuie date la o parte.
Din punct de vedere software, laptopul vine echipat cu Windows 11 si obișnuia suită software Lenovo. Cele patru profiluri energetice sunt Quiet, Balance, Balance cu Legion AI și Performance, comutarea între acestea făcându-se din aplicația Vantage sau cu ajutorul scurtăturii Fn-Q, acestea fiind indicate coloristic de către iluminarea butonului Power.
Quiet (blue) | Balance (white) | Balance + Ai(white) | Performance (red) | ||||
TDP PL1/PL2 | TGP | TDP PL1/PL2 | TGP | TDP PL1/PL2 | TGP | TDP PL1/PL2 | TGP |
25/45W | ~55W | 45W/115W | ~115W | 60W/115W | up to 175W** | 125W/175W* | up to 175W |
Trebuie subliniat că setarea PL în Performance este mai mare decât în realitate deoarece procesorul este de fapt limitat la termic la 110 – 115W în regim susținut. Profilul Balance cu Legion AI permite atingerea unui nivel de consum de 175W pentru placa video, dar cu același nivel de zgomot ca în cazul profilului Performance, în timp ce Balance simplu are limite de putere, dar și nivel de zgomot, mai scăzute. Laptopul mai oferă un mod facil de overclock pentru placa video, acesta oferind un spor de 100 MHz pentru nucleul grafic și 200 MHz pentru memoria plăcii video.
Mai jos se poate vedea comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în utilizarea cotidiană cu profilurile Quiet și Balanced active.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu laptopul așezat pe masă și profilul Performance activ, procesorul Core i9-12900HX a demarat în trombă la peste 150W, dar s-a stabilizat apoi la 115 – 120W. Procesorul este limitat termic în acest regim, de aceea și frecvențele și consumul vor scădea pentru a face față căldurii disipate.
Ridicarea laptopului de pe masă permite o răcire mai bună, procesorul atingând 120W în aceleași condiții de zgomot de 48 dB și oferind un spor minim în CineBench R15. În testele mai pretențioase precum CineBench R23 și Blender, procesorul a sfârșit limitat tot la 115W în timp ce temperaturile au atins 92 – 95 de grade. In acest caz, limitatea nu mai este una termică, însă trebuie subliniat că acest regim este posibil doar cu laptopul ridicat deoarece sistemul nu poate duce 115W atunci când este așezat pe masă.
Cu profilul Balance activat, procesorul Core i9-12900HX atinge un consum de 45 – 60W fără Legion AI și de 60W cu Legion AI activat. Nivelul de zgomot este mai redus iar temperaturile se învârt undeva în zona a 60 de grade, însă și scorurile sunt semnificativ mai redus. Prestația cu profilurile Balanced și Quiet este însă ciudată, laptopul oferind performanțe mai scăzute decât ne-am fi așteptat.
Cu profilul Quiet, consumul atinge 25W în condițiile unui nivel de zgomot mai mic de 30 dB și a unor temperaturi de circa 50 de grade. Pe baterie, laptopul aplică aceeași limitare de 25W, drastică în comparație cu alte soluții similare Alder Lake.
Consider că aceste profiluri de putere ar trebui revizuite un pic deoarece Performance este limitat termic iar Balanced și Quiet sunt prea drastic limitate de setările de putere maximă alocată, neexistând deci o alegere de mijloc optimă. Pentru lucru, va trebui să alegeți deci profilul Performance, dar va trebui să vă obișnuiți cu temperaturile mari de lucru.
Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai bună, am comasat rezultatele împreună cu datele obținute cu alte platforme Intel sau AMD. Core i9-12900HX se situează cam la același nivel cu i9-12950HX din ROG Scar 17 SE atunci când se folosește modul Performance, arătând capacitatea implementării aici de față, însă și diferențele mari în cazul profilului Balance, ceea ce subliniază problema cu optimizarea ciudată și nesatisfăcătoare a acestui mod de lucru, după cum am menționat și mai sus.
Implementarea cu 16 nuclee Core i9-12900HX nu lasă prea deloc șanse altor implementări Intel sau AMD, iar Ryzen 9 6900HX din Legion 7 ar trebui să obțină aici un scor de circa 2400 puncte, fiind deci și el departe de ceea ce oferă Core i9-12900HX.
Laptopul este mult mai rapid și decât generația anterioară Legion 7, indiferent dacă vorbim de implementări Intel sau AMD. De fapt, chiar și o implementare mainstream precum i7-12700H este mai rapidă decât toate modelele Legion 7 anterioare.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus: procesorul este limitat la 115W iar ridicarea de pe masă îmbunătățește temperaturile și performanțele într-o oarecare măsură.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilurile Performance și Balanced active. Aceste teste sunt scurte însă și nu arată diferențele în regim susținut odată ce procesorul se stabilizează la 60W când Balance este activ.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut fără probleme de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este suficient de bine ținută sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat cu plăcile video setate pe Hybrid și la rezoluție FHD+.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 28606 (Graphics – 32570, Physics – 31099, Combined – 14072);
- 3DMark 13 – Port Royal: 8571;
- 3DMark 13 – Time Spy: 13792 (Graphics – 13576, CPU – 15165);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 8277;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 25376;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 71.42 average fps;
- PassMark 10: Rating: 8893 (CPU: 37784, 3D Graphics: 26624, Memory: 3379, Disk Mark: 33177);
- PCMark 10: 7689 (Essentials – 10731, Productivity – 10244, Digital Content Creation – 11233);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1870, Multi-core: 16004;
- CineBench R15 (best run): CPU 3375 cb, CPU Single Core 277 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 8193 cb, CPU Single Core 737 cb;
- CineBench R23: CPU 21208 cb (best single run), CPU 20112 cb (10 min run), CPU Single Core 1916 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 21.56 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 1m 58s (Performance);
- Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 25s (CUDA), 10.3s (Optix);
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 4m 33s (Performance);
- Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 32.3s (CUDA), 19.3s (Optix);
- Pugetbench – DaVinci Resolve: 1273;
- Pugetbench – Adobe After Effects: crashed;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 1127;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 1052;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 143.71 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Catia: 77.69 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Creo: 101.22 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Energy: 28.50 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Maya: 340.37 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Medical: 40.12 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – SNX: 23.51 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – SW: 260.86 (Performance).
- V-Ray Benchmark: CPU – 14643 vsamples, GPU CUDA – 1374 vpaths, GPU RTX – 2037;
Procesorul Core i9-12900HX poate da mai mult decât în implementarea Legion 7i aici de față. De exemplu, Scar 17 SE alocă un maxim de 175W și 150W susținut, ceea ce permite atingerea unor scoruri cu 10 – 12 procente mai mari în scenariile intensive scurte și cu 5 – 10 procente mai mari în regim intensiv susținut. Chiar și așa, Lenovo Legion 7i gen 7 este al doilea cel mai rapid sistem portabil testat până acum, plasându-se la o distanță confortabilă în fața altor platforme datorită designului cu 16 nuclee.
Varianta Legion 7i cu i7-12800HX se comportă cam la fel din moment ce acest procesor este doar o versiune ceva mai lentă a lui i9-12900HX, care oferă o frecvență maximă Turbo de 4,8 GHz față de 5 GHz. Din acest motiv, nu văd de ce nu ați opta pentru i7, însă acest procesor este oferit doar cu RTX 3070Ti.
Implementarea NVIDIA RTX 3080Ti 175W este una dintre cele mai rapide de pe piață, la egalitate cu cea de pe Scar 17 SE sau GE76 Raider, și ceva mai rapidă decât implementarea de RTX 3080Ti de 165W din Zephyrus DUO. Saltul de la generația anterioare Legion 7i, care a oferit RTX 3080 de 150W, este de circa 10 procente în Unigine sau 3DMark, dar ceva mai redus în alte scenarii.
Dacă vă gândiți la versiunea cu procesor i7, și implicit cu placă video RTX 3070Ti 150W, puteți vedea mai jos cum arată rezultatele comparative pe care le-am cules când am testat Legion 5i Pro, echipat cu același cip grafic.
i9-12900HX + 3080Ti 175W 2022 Lenovo Legion 7i | i7-12700H + 3070Ti 150W 2022 Lenovo Legion 5i Pro | |
3DMark – Fire Strike | 28606 (G – 32570, P– 31099, C – 14072) | 24586 (G – 27922, P – 27957, C – 11838); |
3DMark – Port Royal | 8571 | 7112 |
3DMark – Time Spy | 13792 (Graphics – 13576, CPU – 15165) | 11672 (Graphics – 11546, CPU – 12445) |
Uniengine Superposition – 1080p Extreme | 25376 | 21785 |
Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: | 32.3s (CUDA), 19.3s (Optix) | 37s (CUDA), 22.6s (Optix) |
SPECviewperf 2020 – 3DSMax: | 143.71 | 108.19 |
SPECviewperf 2020 – Maya: | 340.37 | 282.42 |
Dincolo de diferențele de performanță de 15-20 de procente, trebuie menționat și faptul că RTX 3070Ti este echipat cu doar 8 GB vRAM, și nu 16 GB, așa cum este cazul lui RTX 3080Ti. În jocuri, diferența nu este însă chiar așa de mare, ceea ce face ca modelul cu RTX 3070Ti și Core i7 să fie atractiv, mai ales dacă ținem cont și de diferența foarte mare de preț.
Privind în ansamblu, Lenovo Legion 7i gen 7 2022 oferă performanțe excelente și marchează un progres clar de la generația anterioară, singurele neajunsuri fiind temperaturile interne mari și faptul că nu este la fel de rapid ca alte implementări Intel Core HX.
Dacă nivelul de zgomot cu profilul Performance activat este prea mare (48 dB), puteți vedea mai jos performanțele cu profilul Balance. În acest caz, nivelul de zgomot nu trece de 42 dB, dar asta implică și sacrificii de performanță.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 26852 (Graphics – 29363, Physics – 33456, Combined – 13862);
- 3DMark 13 – Time Spy: 11791 (Graphics – 11326, CPU – 15373);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: crashed;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1827, Multi-core: 14793;
- CineBench R20 (best run): CPU 6289 cb, CPU Single Core 699 CB;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 23.45 s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 49s (Balance).
Procesorul este penalizat deoarece atinge doar 45 – 60W în sarcinile pretențioase îndelungate, în timp ce placa video este limitată la circa 85% din performanțele sale maxime măsurate cu Performance. Profilul este deci destul de echilibrat pentru sarcini combinate CPU + GPU sau jocuri, dar mai puțin în cazul celor axate doar pe CPU.
Am trecut apoi la jocuri, unde am folosit mai multe titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan cu profilurile Performance și Balanced la rezoluții FHD+ și QHD+. MUX a fost setat pentru placa video dedicată, însă deoarece laptopul oferă Advanced Optimus, diferențele de performanță față de modul Hybrid sunt mai mici decât în cazul unei implementări Optimus standard.
Core i9-12900HX + RTX 3080Ti Laptop 140-175W | QHD+ Performance, dGPU, on desk | QHD+ Performance, dGPU, raised | QHD+ Balance, no Ai*, dGPU, on desk | FHD+ Performance, dGPU, on desk |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 138 fps (47 fps – 1% low) | 142 fps (53 fps – 1% low) | 119 fps (41 fps – 1% low) | 185 fps (83 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 54 fps (42 fps – 1% low) | 55 fps (43 fps – 1% low) | 34 fps (28 fps – 1% low) | 79 fps (60 fps – 1% low) |
Doom Eternal (Vulkan, Ultra Preset) | 222 fps (108 fps – 1% low) | 232 fps (112 fps – 1% low) | 174 fps (101 fps – 1% low) | 303 fps (152 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 86 fps (54 fps – 1% low) | 87 fps (57 fps – 1% low) | 78 fps (52 fps – 1% low) | 108 fps (66 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | crashed | crashed | crashed | 158 fps (113 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 76 fps (52 fps – 1% low) | – | 55 fps (43 fps – 1% low) | 94 fps (58 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 96 fps (68 fps – 1% low) | 96 fps (67 fps – 1% low) | 77 fps (52 fps – 1% low) | 120 fps (88 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 107 fps (70 fps – 1% low) | 110 fps (72 fps – 1% low) | 83 fps (64 fps – 1% low) | 138 fps (80 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 121 fps (84 fps – 1% low) | 129 fps (87 fps – 1% low) | 107 fps (57 fps – 1% low) | 160 fps (101 fps – 1% low) |
Cum testele anterioare sunt doar de rasterizare, am făcut suplimentar și teste de raytracing.
Core i9-12900HX + RTX 3080Ti Laptop 140-175W | QHD+ Performance | FHD+ Performance |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 84 fps (46 fps – 1% low) | 123 fps (69 fps – 1% low) |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS ON) | 93 fps (44 fps – 1% low) | 129 fps (64 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Balanced) | 55 fps (43 fps – 1% low) | 78 fps (58 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS Quality) | 165 fps (111 fps – 1% low) | 226 fps (118 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows) | 75 fps (48 fps – 1% low) | 85 fps (57 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 68 fps (46 fps – 1% low) | 94 fps (62 fps – 1% low) |
Pentru mai multe detalii despre performanțele în jocuri puteți citi pe larg în review-ul nostru de pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
Lenovo 7i folosește cel mai avansat sistem de răcire de la Lenovo, acesta folosind o cameră de vaporizare, două ventilatoare cu debit mare și patru radiatoare, două pe spate și două laterale. Radiatoare mai mici sunt folosite pentru memoria RAM, unitatea de stocare SSD și chiar placa de rețea wireless.
În cea mai mare parte a timpului, sistemul de răcire se achită bine de sarcini, însă este limitat în anumite scenarii de spațiul insuficient lăsat de piciorușele de sprijin pentru un flux de aer suficient de mare. Această problemă se face remarcată cu profilul Performance activat, când temperaturile interne cresc prea mult, însă modul Balance este perfect utilizabil cu laptopul așezat pe masă.
În ansamblul, ridicarea laptopului de pe masă sau așezarea lui pe un cooling pad este o idee bună deoarece temperaturile interne și externe scad semnificativ, în special în timpul sesiunilor lungi de lucru intensiv sau jocuri. O altă problemă a sistemului de răcire este praful, deoarece sistemul de răcire Lenovo nu izolează componentele interne, așa cum am văzut la alți producători, deci curățarea internă periodică a prafului de pe placa de bază și alte componente va fi o idee bună pentru a întreținere corectă a produsului.
Nivelul de zgomot măsurat a fost de 48 dB cu profilul Performance, 42 dB cu profilul Balanced (fără Legion AI Engine activat) și sub 35 dB cu profilul Quiet. Într-un regim uzual de utilizare, nivelul de zgomot cu profilurile Balanced sau Quiet va fi greu de sesizat deoarece, chiar dacă ventilatoarele nu se opresc niciodată, acestea au un regim lent și aproape complet tăcut. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.
Temperaturile în regim normal sunt bune, cel mai fierbinte punct fiind zona butonului Power, unde am măsurat sub 40 de grade, în timp ce capacul inferior a atins doar 35 de grade.
În jocuri și cu laptopul așezat pe masă, cele mai fierbinți zone sunt cele de deasupra și stânga tastaturii, unde se află poziționată placa video. Am măsurat aici temperaturi de 50 de grade, însă zonele WASD și a tastelor direcționale sunt mai plăcute la atingere deoarece au atins un maxim de 45 de grade. Capacul inferior atinge însă 60 de grade, și în general întreaga carcasă poate deveni neplăcut de caldă.
După cum spuneam mai sus, ridicarea laptopului de pe masă este o idee bună. Temperaturile în cele două zone fierbinți menționate mai sus rămân cam la fel, însă cele din zona WASD și a armrest-ului sunt mai mici și mai plăcute în cursul sesiunilor lungi de jocuri.
Cu profilul Balanced, laptopul este mai rece și mai tăcut, mai jos putându-se vedea diferența de temperatură în condiții standard de lucru cu șasiul așezat direct pe masă.
Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Killer 1675i, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, aceasta având o prestație foarte bună indiferent de scenariu. Amplasată într-o zonă mai proeminenta a ramei superioare a ecranului, camera Web oferă un senzor FullHD și obiectiv cu unghi larg, fiind astfel ceva mai bună decât camerele Web pe care le găsim de obicei pe laptopurile moderne. Atât camera Web cât și cele două microfoane care o flanchează pot fi blocate ușor cu ajutorul butonului dedicat amplasat pe rama laterală.
Sistemul audio oferă două difuzoare amplasate pe capacul inferior, iar din cauza designului acestuia, trebuie să fiți atenți să nu le obturați din greșeală. Nivelul sonor este bun, de circa 85 dB, însă prestația este mediocră deoarece joasele și chiar o parte din medii sunt anemice. Prestația pare cumva mai bună decât în cazul altor modele Legion, însă este încă departe de a se face cumva remarcată.
Baterie și autonomie
Bateria din Lenovo Legion 7i are o capacitate de 99Wh, maximum admis pentru laptopuri. Laptopul nu comută automat între ratele de împrospătare ale ecranului de 165 Hz și 60 Hz așa cum o fac alte laptopuri, însă oferă scurtătura Fn-R pentru a simplifica trecerea manuală între aceste două regimuri de lucru.
Pentru maximizarea autonomiei, nu trebui să setați plăcile video în modurile Hybrid/Auto sau Hybrid/iGPU din cadrul aplicației Vantage pentru a evita trezirea gurmandei plăci video dedicate.
- 5h – 165Hz, editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 6h – 60Hz, editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 6h – 165Hz, redare video Youtube FullHD, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 5h – 60Hz, redare video Youtube FullHD, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 5h – 165Hz, redare video Netflix 4K cu Dolby Vision, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 6-7h – 60Hz, redare video Netflix 4K cu Dolby Vision, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 4-5h – 165Hz, navigare Web intensivă, Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 4-5h – 60Hz, navigare Web intensivă, Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 1h – 165Hz, jocuri (Witcher 3), Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ.
Diferența dintre 60 Hz și 165 Hz este sesizabilă, însă chiar și cu ecranul setat la 60 Hz, autonomiile obținute cu procesorul Intel HX nu sunt grozave și probabil că ar trebui să vă uitați la versiunile bazate pe AMD dacă aveți nevoie de o libertate mai mare atunci când sunteți departe de priză.
Laptopul este însoțit de un încărcător de 300W cu dimensiuni mari, cabluri lungi și greutate de 1,2 kilograme. Dacă nu aveți loc în bagaje, puteți opta pentru un încărcător USB-C de 135W, însă laptopul nu va funcționa la puterea maximă în acest caz.
Preț și disponibilitate
Lenovo Legion 7i gen 7 încă nu este disponibil în ofertele locale, dar acesta este așteptat să ajungă în curând și pe la noi. Prețurile de pe piața nord-americană au deja parte de reduceri, însă până în clipa de față, Europa nu a primit acest tratament.
Configurația cu Intel i9 + RTX 3080Ti are un preț de circa 20.000 lei, ceea ce o face necompetitivă în comparație cu cea cu Intel i7 + RTX 3070Ti, care are un preț de circa 13.500 lei. Lenovo are însă obiceiul să ofere în mod regulat reduceri, modelul de vârf având în acest moment parte de o reducere de circa 25% pe piața din SUA, și sperăm că acest obicei nu va fi uitat nici aici în Europa.
Pentru detalii actualizate despre stocuri, configurații și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unui laptop premium puternic și capabil să ruleze fără probleme orice task solicitant, seria Lenovo Legion 7i 2022 rămâne una dintre cele mai bune opțiuni disponibile în acest segment, la fel ca Legion-urile 7 din trecut.
Calitatea și estetica impecabilă a construcției, amprenta destul de compactă pentru ceea ce este acest laptop, intrările și ergonomia excelente, ecranul 16:10, și capacitățile generale echilibrate în sarcini solicitante sunt principalele puncte forte ale acestei serii.
În același timp, însă, există și câteva aspecte antagonizante, pe care trebuie să le înțelegeți și să le acceptați înainte de a alege acest laptop.
În primul rând, componentele rulează la temperaturi înalte în jocuri și sarcini solicitante continue, așa că cel mai probabil ar trebui să folosiți acest laptop cu un suport de ridicare sau cu un pad de răcire activ. Apoi, laptopul este disponibil doar cu ecrane standard-gamut, care, deși adecvate pentru utilizarea de zi cu zi, nu se ridică la nivelul opțiunilor oferite de unele modele concurente. Ar fi fost apreciat un panou wide-gamut sau opțiunea de panou miniLED oferită de Lenovo pe seria Legion Slim 7i.
Apoi, această implementare Lenovo a hardware-ului Intel Core HX de generația a 12-a nu este chiar la fel de puternică precum unele dintre celelalte existente, astfel încât, dacă intenționați să achiziționați laptopul în special pentru performanța CPU a platformei HX, alte opțiuni s-ar putea potrivi mai bine, cum ar fi ROG Scar 17 de 17 inchi sau modelele MSI Raider și Titan. Desigur, toate acestea sunt laptopuri mai mari și mai grele.
În plus, durata de viață a bateriei nu este cine știe ce cu această configurație Intel HX, ceea ce nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni. Astfel, dacă aveți nevoie de un laptop care va fi folosit des pe baterie, încă o dată, s-ar putea ca acesta să nu fie ideal nevoilor voastre.
Versiunea bazată pe AMD a Lenovo Legion 7 din 2022 ar trebui să rezolve într-o oarecare măsură aspectul autonomiei, având de partea sa și un preț mai competitiv. Cu toate acestea, Lenovo oferă doar configurații AMD Advantage pentru Legion 2022, ceea ce înseamnă că puteți asocia doar procesoare AMD cu grafică AMD Radeon 6700M și 6850M, și nu mai există o opțiune pentru procesoare AMD cu grafică Nvidia. Astfel, modelele AMD Advantage ar trebui să fie competitive în segmentele lor de preț, dar nu neapărat să se ridice la nivelul modelelor Intel + Nvidia în sarcini solicitante. VOm discuta mai multe în reviewurile viitoare.
Trăgând linie, Lenovo-ul Legion 7i este un echilibrat laptop performant la momentul anului 2022, mai rapid și mai bine finisat decât modelele trecute. Dacă aveți nevoie de un astfel de computer și acceptați particularitățile sale explicate în cadrul acestui review, mă aștept să fiți pe deplin mulțumit alături de această serie în umătorii ani.
Pro:
- construcție excelentă și aspect deosebit
- ergonomie, conectivitate, tastatură și touchpad bune
- performanțe bune cu Performance
- posibilitate de actualizare și service
- baterie mare, dar nu tocmai eficient utilizată
- preț (dar numai în perioadele de promoții)
Contra:
- doar opțiuni de ecrane 100% sRGB
- nu atât de puternic ca alte implementări Intel HX
- temperaturi interne mari, cu laptopul pe birou
- autonomie limitată