GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo ThinkPad Edge E120 review – un ideal partener de drum

Testat pe data de 9 mai 2012
Pe scurt: Un ultra-portabil "de buget", special gandit pentru calatorii, asa s-ar putea caracteriza Lenovo-ul E120. El este suficient de puternic pentru utilizarea de zi cu zi, fara insa a impresiona, este solid construit si ofera un ecran mat, o tastatura excelenta si o autonomie demna de laudat. Una peste alta, ne place, chiar daca ne-ar fi placut sa fie ceva mai ieftin.
Produs testat: Lenovo ThinkPad Edge E120   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4.5/5    Pret: 2500 Lei

Laptop-urile mici si suficient de puternice sunt exact pe gustul meu, astfel ca m-am bucurat cand cei de la Lenovo mi-au propus sa testez modelul ThinkPad Edge E120, chiar daca acest review vine cu ceva intarziere, modelul gasindu-se in magazinele romanesti de ceva timp.

Pe scurt, E120-ul este un portabil care imbina constructia solida cu un nivel suficient de ridicat al performantelor pentru a putea realiza fara probleme task-urile zilnice, corelate cu o autonomie bunicica si un pret acceptabil, de circa 2500 de lei.

Un astfel de laptop s-ar putea sa va para scump, insa pentru cei ce calatoresc destul de mult si au nevoie de un partener de drum fiabil si performant, ThinkPad-ul E120 poate fi o solutie interesanta, mai ales ca el nu prea are un competitor direct in acest moment in gama laptop-urilor de 11-12 inch.

Daca vreti sa aflati de ce mi-a placut acest laptop, dar si care sunt neajunsurile sale, atunci va invit sa cititi review-ul de mai jos.

Lenovo ThinkPad E120 - un ultra-portabil solid construit

Lenovo ThinkPad E120 – un ultra-portabil solid construit

Specificatii tehnice

Inainte de a intra in detalii, sa aruncam un ochi peste lista de specificatii, pentru a sti cu ce avem de-a face.


Lenovo ThinkPad Edge E120
Ecran11.6 inch, 1366 x 768 px rezolutie, TN LCD, lucios
ProcesorIntel Sandy Bridge Core i3-2567M, 1.4 GHz
ChipsetMobile Intel® HM65 Express
Placa videoIntel HD Graphics 3000
Memorie RAM4 GB DDR3
Hard-disk320 GB HDD, 7200 rpm
ConectivitateBluetooth, Wireless N, Gigabit Lan
Porturi3 x USB 2.0, VGA, HDMI, webcam HD
Baterie6 Celule 63 Wh
Sistem de OperareWindows 7 Home Premium
Dimensiuni289 x 208 x 23,5 mm
Greutatecirca 1.6 kg
AlteleWi-Di, tastatura rezistenta la lichide, port USB 2.0 Charge-as-Sleep

Asadar, Lenovo-ul E120 este echipat cu un procesor Intel Core i3 ULV, spre deosebire de majoritatea produselor din gama sa, ce sunt construite pe platforme Intel Atom sau AMD Ontario/Zacate, ambele fiind inferioare celei Intel Sandy Bridge in ceea ce priveste performantele in utilizarea zilnica.

Design si exterior

E120-ul face parte din familia ThinkPad Edge, cea care imbina constructia solida si atentia acordata finisaje caracteristice ThinkPad-urilor business, cu un aspect mai bland, unul care sa atraga si eventuali cumparatori mai tineri.

Eu unul apreciez rezultatul final, E120-ul fiind bine inchegat, iar combinatia dintre plasticul rosu-visiniu de pe capac, marginea argintie a ecranului si restul corpului negru nu arata deloc rau.

ThinkPad-ul Edge E120 nu arata deloc rau

ThinkPad-ul Edge E120 nu arata deloc rau

Per total, laptop-ul este compact si usurel, cantarind 1.6 kg si masurand cam 23 de mm in grosime, insa nu este cu siguranta un etalon de portabilitate in clasa sa, in care concureaza de la distanta si cu modele precum Macbook Air sau Asus ZenBook UX21. Insa, sa nu uitam ca E120-ul este construit pentru a fi rezistent, sasiul sau interior fiind realizat din metal, iar acest aspect are si el probabil un cuvant important de spus in ceea ce priveste greutatea.

Pe partea din spate a laptop-ului gasim o baterie de 6 Celule, un panel care permite accesul rapid la componentele hardware si cele doua boxe, plasate in partea din fata.

Spatele cu bateria, gurile de aerisire si boxele

Spatele cu bateria, gurile de aerisire si boxele

Pe laterale se insiruie porturile, cam toate cele pe care le veti dori, cu o singura exceptie: lipseste un port USB 3.0. Pozele de mai jos va vor spune mai multe despre porturi si plasarea acestora, dar apreciez ca partea dreapta a laptop-ului este destul de libera si va permite astfel utilizarea unui mouse plasat langa laptop, pentru dreptaci.

Fata si dreapta

Fata si dreapta

Spate si stanga

Spate si stanga

Deschizand capacul, observam un finisaj sobru la interior, plasticul negru si mat fiind la inaltime, in vreme ce zona din jurul tastelor este acoperita de un plastic lucios ce se va zgaria si va prinde amprente destul de rapid.

Un aspect trebuie remarcat in ceea ce priveste interiorul: palmrest-ul este foarte ingust, chiar deranjant de ingust as putea zice, fapt ce atrage dupa sine si un trackpad de mici dimensiuni. Acest lucru este un compromis pe care cei de la Lenovo l-au facut pentru a putea integra o baterie de capacitate sporita, ce ocupa o buna parte din zona de deasupra tastaturii, care automat a fost coborata si astfel a ramas mai putin spatiu pentru partea de sub ea.

Interiorul sobru si bine finisat

Interiorul sobru si bine finisat

Tastatura si trackpad

Tastatura Lenovo de tip chiclet este cu siguranta una dintre cele mai bune pe care le veti intalni vreodata pe un laptop compact, la concurenta cu tastaturile de pe ThinkPad-urile clasice. Ea este rezistenta la lichide, iar tastele sunt bine conturate si suficient de ferme pentru a oferi feedback-ul si cursa ce va vor impresiona din primul moment, mai ales daca veti folosi din plin acest laptop pentru a scrie texte, cum am facut-o eu.

Desigur, carcotasul din mine va va zice ca tastatura nu este iluminata (insa in general in aceasta clasa tastaturile iluminate sunt o raritate) iar tastele directionale sunt inghesuite, insa aceste aspecte minore nu pot pune in umbra experienta pe care aceasta tastatura o ofera in utilizarea zilnica.

Tastatura impresioneaza, dar trackpad-ul este inghesuit si greu de folosit

Tastatura impresioneaza, dar trackpad-ul este inghesuit si greu de folosit

Trackpad-ul pe de alta parte nu este nici pe departe la fel de bun. Este ingust, dupa cum va spuneam mai sus si in plus este destul de imprecis si insensibil la tap-uri. Astfel, aveti doua alternative, daca nu doriti sa va enervati rapid: fie folositi TrackPoint-ul si butoanele de click aferente, fie conectati un mouse.

Ecran

Un laptop conceput pentru a fi luat pe drumuri ar trebui sa aiba un ecran mat, in caz contrar el fiind dificil de folosit afara, in lumina soarelui. ThinkPad-ul Edge E120 ofera insa un ecran de lucios, cu un tratament pe care Lenovo il denumeste Anti-Glare. Insa el tot un ecran lucios ramane, oricum am lua-o, asadar unul care va reflecta tot ce este in jur intr-un mediu puternic iluminat.

Partea buna e ca nivelul luminozitatii este destul de ridicat, iar culorile si contrastul nu dezamagesc. Unghiurile de vizibilitate sunt OK, dar ca in cazul oricarui alt panel TN, ele sunt destul de inguste, mai ales pe verticala.

Cat despre dimensiune, probabil ati aflat deja ca E120-ul ofera un ecran de 11.6 inch cu rezolutie 1366 x 768 px, in general o combinatie placuta, chiar daca elementele vor fi destul de micut reprezentate in Windows 7, asadar cei dintre voi cu ochi mai “obositi” ar fi bine sa optati pentru un ecran ceva mai mare.

Ecranul este bunicel, chiar daca un finisaj mat ar fi fost de preferat

Ecranul este bunicel, chiar daca un finisaj mat ar fi fost de preferat

Hardware si performante

Oferta laptop-urilor ce ofera procesoare Intel Sandy Bridge, fie ele si ULV, intr-un format compact de 11.6 inch, nu este deloc variata. Cu al sau Procesor Intel Core i3, 4 GB memorie, grafica integrata Intel HD3000 si HDD rapid, la 7200 rpm, E120-ul se bate fie cu modele din gama inferioara, cea a netbook-urilor, fie din cea mult superioara, a ultrabook-urile.

Fata de primele, ThinkPad-ul Edge E120 este semnificativ mai puternic in utilizarea zilnica, iar fata de cele din a doua clasa, el ofera performante mai slabute, insa nu semnificativ. Difierenta e data insa si de alte aspecte, precum mediul de stoacare, dimensiunile, greutatea si pretul.

Pe scurt insa, in lucrul de zi cu zi, E120-ul este fasnet. Rulare aunui browser cu multiple tab-uri, aplicatii de chat precum Skype sau Yahoo, programe Office, editoare foto nu foarte complicate, toate acestea nu reprezinta o problema pentru micul Lenovo. In plus, el va face fata cu brio si cam tuturor tipurilor de continut Full HD, dar jocurile il vor pune cu botul pe labe. Pana la urma insa, E120-ul nu este cu siguranta un model conceput pentru a rula jocuri, chiar daca titluri mai simple precum Angry Birds de exemplu, sau alte jocuri mai vechi, vor putea fi rulate daca doriti neaparat.

Mai jos gasiti si o serie de rezultate ale testelor sintice rulate pe E120.

Comparati-le cu cele inregistrate de modele din gama inferioara (Asus EEE PC 1225B sau Asus EEE PC 1225C) sau din cea superioara (Asus Zenbook UX21) si trageti singuri concluziile.

Totusi, sa nu uitati ca ThinkPad-ul testat este totusi un dispozitiv ultra-portabil si integreaza doar o platforma Intel Core i3 ULV. Asadar, el va fi mult mai rapid ca un netbook, insa intr-o confruntare directa cu un laptop modern de mai mari dimensiuni, isi va arata rapid limitele.

Temperatura, zgomot, boxe si alte detalii

ThinkPad-ul E120 este unul dintre ele mai silentioase portabile pe care le-am testat in ultima vreme, ventilatoarele intrand in actiune destul de rar, atunci cand micul computer este solicitat. Chiar si atunci, nivelul zgomotului nu este deranjant.

In utilizarea zilnica insa, E120-ul se incalzeste pe partea din spate, in special atunci cand il veti solicita. Componentele interioare nu ajung la un nivel foarte ridicat al temperaturilor, dar carcasa devine destul de fierbinte, astfel ca nu e recomandat sa il folositi in pat sau in orice alta situatie in care gurile de admisie a aerului de pe spate sunt obturate.

Sistemul audio a reprezentat in ultimii ani o hiba a notebook-urilor compacte din gama ThinkPad, iar E120-ul duce mai departe traditia. Boxele sunt plasate dedesubtul laptop-ului, spre partea din fata si asigura un volum bunicel, dar calitatea nu impresioneaza, cu atat mai mult cu cat ele vor distorsiona la nivelul maxim. Totusi, sistemele audio sunt in general o problema in aceasta clasa, asadar nu avem cum sa tratam prea aspru micul Lenovo pentru acest inconvenient.

Un laptop silentios, chiar daca se incalzeste destul de mult atunci cand este pus la lucru

Un laptop silentios, chiar daca se incalzeste destul de mult atunci cand este pus la lucru

Un lucru de remarcat tine si de Software-ul pe care Lenovo il instaleaza pe computerele de acest gen. Pe langa portia binecunoscuta de crapware, E120-ul ofera si o serie de aplicatii utile, precum ThinkVantage Tools, System Health and Diagnostics sau optiunile ce permit utilizarea camerei Web HD in realizarea de video-conferinte. La aceastea se adauga si diverse softuri menite sa mentina computerul in siguranta in fata unor atacuri electronice.

Iar ca ultim aspect de remarcat, Lenovo-ul E120 integreaza o placa wireless peformanta, cu 2 antene si functie Wi-Di (Wireless Display), ce ar trebui sa ofere o calitate si o viteza buna a conexiunii wireless chiar si in conditii mai dificile (va aflati la peste 10 m de router, prin multipli pereti).

Autonomie

Cu o baterie de 6 celule si capacitate de 63 Wh, E120-ul ofera o autonomie medie de circa 6 ore in utilizarea zilnica uzuala, ce consta in navigarea pe Internet, redactarea de texte, urmarirea unor scurte clipuri video sau ascultarea de muzica, cu luminozitatea ecranului cam la 60% si Wi-Fi ON.

Desigur, in functie de modul de utilizare, autonomia poate creste spre 7+ ore sau scadea vertiginos. Una peste alta insa, ThinkPad-ul Edge E120 ofera o durata de viata a bateriei peste media clasei sale, fara a face rabat de la performante precum modelele echipate cu procesoare Atom din acest segment.

Bateria de 6 Celule mananca din spatiul rezervat tastaturii si palm-restului, dar ofera autonomie de spre 6 ore in utilizarea zilnica

Bateria de 6 Celule mananca din spatiul rezervat tastaturii si palm-restului, dar ofera autonomie de spre 6 ore in utilizarea zilnica

Preturi si disponibilitate

Pretul acestui Lenovo ThinkPad Edge E120 se situeaza in jurul a 2500 de lei, insa in ultima vreme constat ca modelul a cam disparut din oferta magazinelor, urmand probabil sa fie inlocuit cat de curand cu Lenovo-ul X130e (care pe piata noastra s-ar putea totusi sa poarte un alt nume), un model aproape indentic, dar care ar trebui sa fie construit pe noua platforma Intel Ivy Bridge.

2500 de lei pentru un mini-laptop s-ar putea sa vi se para mult, in conditiile in care puteti gasi modele din aceasta gama si pe la 1200-1300 de lei. E adevarat, puteti, insa acele modele sunt in general mai slab construite sau finisate si mult inferioare acestui E120 in ceea ce priveste performantele.

Pretul ThinkPad-ului E120 se invarte in jurul sumei de 2500 de lei

Pretul ThinkPad-ului E120 se invarte in jurul sumei de 2500 de lei

Concluzii

V-am rezumat mai sus experienta utilizarii unui Lenovo E120, cu bune si cu rele. Din fericire, partile bune abunda, iar cele mai putin apreciate sunt destul de putine, cum ar fi trackpad-ul de slaba calitate si ecranul lucios.

Una peste alta, ThinkPad-ul E120 mi-a placut si sunt sigur ca si pe voi va va atrage, daca sunteti in cautarea unui ultra-portabil de acest gen, unul compact, solid si rapid, pe care sa il puteti lua in calatorii.

Desi poate parea scump pentru un portabil de 11.6 inch, Lenovo-ul Thinkpad E120 nu prea are concurenta in gama sa

Desi poate parea scump pentru un portabil de 11.6 inch, Lenovo-ul Thinkpad E120 nu prea are concurenta in gama sa

Dupa cum va spuneam, in gama sa E120-ul nu prea are competitie, el concurand cu modele fie mult mai ieftine, dar mai prost construite si mai lente, fie cu ultrabook-urile ce impresioneaza prin design, viteza si silueta supla, dar costa peste 4000 de lei.

In final, alegerea va apartine. Din fericire segmentul portabilelor de 11-12 inch nu duce lipsa de modele demne de luat in seama, iar ThinkPad-ul Edge E120 se situeaza pe o pozitie comfortabila, undeva la mijlocul gamei.

2 comentarii

  1. Cireasa

    11 iulie 2012 la 00:32

    Are un mare neajuns, despre care putina lume vorbeste. Probabil ca nu e singurul model de laptop ce are acest neajuns. Pe partea WWAN (posibilitatea de a monta un card cu sim care sa permita accesul la internet prin retele mobile sau chiar un modul cu GPS-solutie foarte utila impotriva furtului), chinezii de la Lenovo afirma ca e WWAN ready. Asta inseamna ca are slotul interior necesar montarii cardului, dar nu are antenele necesare. In plus, din pacate, nu sunt acceptate orice carduri (datorita limitarii introduse deliberat in BIOS), ci doar un model de Ericsson, care desigur e cel mai scump de pe piata (mai scump decat Sierra care include si GPS).
    Cand l-am cumparat as fi preferat un Dell sau altceva dar se pare ca celelalte firme nu au sesizat din pacate oportunitatea lansarii unui portabil relativ bine dotat care sa redea filme HD.

  2. Cireasa

    19 noiembrie 2019 la 22:55

    După sase ani de la comentariul de mai sus imi dau seama ca e o mizerie, un produs lipsit de fiabilitate. Balamale rupte, doua randuri de keyboard schimbate, piese schimb zero pe piata. Parte pozitiva – programul de optimizare a lifespan baterie care face ca si acum bateria sa poata tine 3-4 ore de folosinta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri