Lenovo ThinkPad Edge E420S review – un laptop cu pretenţii
Astăzi vă voi vorbi despre un laptop de dimensiuni medii, însă menit celor ce doresc un computer portabil mai special, cu un design sobru şi performante propice utilizării în mediul enterprise. Este vorba de Lenovo-ul E420S, parte a seriei Thinkpad Edge destinată tocmai micilor şi mediilor întreprinzători.
Despre fratele său mai mic, modelul E220S, am mai scris în trecut. Acum este timpul să vedem la lucru modelul mai mare, de 14 inch, menit să ofere unui potenţial utilizator toate funcţiile şi facilităţile pe care le-ar putea dori în cazul unui laptop cu adevărat modern.
Mai jos vă voi spune la ce ar trebui să vă aşteptaţi de la acest laptop, care sunt punctele sale forte şi cele mai puţin apreciate, în cadrul unui review al Lenovo-ului ThinkPad Edge e420s.
Specificaţii
Mai întâi însă să aruncăm un ochi pe lista de specificaţii tehnice:
- ecran de 14 inch, rezolutie 1366 x 768 px, finisaj lucios anti-glare
- procesor core i5-2410M la 2.3 GHz
- grafică hibridă: Intel HD Graphics şi AMD Radeon 6630 HD cu 2 GB memorie VRAM dedicată
- 4 GB memorie RAM DDR3-1333 MHz
- HDD 320 GB 7200 rpm
- unitate optică DVD-RW
- modem WWAN Ericsson F5521gw incorporat
- 2xUSB 2.0 şi 1xUSB+eSata combo, HDMI, VGA, cititor carduri, Webcam
- Wireless N, Bluetooth, Gigabit LAN
- baterie 4 Celule Li-Ion
- sistem de operare Windows 7 Professional
- măsoară 349 x 236 x 23.1/31.2 mm
- cântăreşte 1.88 kg
Trebuie precizat că modelul testat este identic cu versiunea mai bine echipată disponibilă în prezent în magazine. Pe lângă aceasta, există şi o versiune cu dotări mai limitate, dar şi un preţ de achiziţie mai mic. Despre preţuri însă vom vorbi în finalul acestui test.
Design şi exterior
Carcasa modelului Lenovo e420s moşteneşte stilul clasic caracteristic tuturor ThinkPad-urilor, decorat cu elemente cromate întâlnite pe seria Edge. Întregul corp este acoperit cu plastic, însă un plastic mat cu textură uşor cauciucată, foarte plăcut la atingere şi probabil şi rezistent în timp.
Iar culoarea carcasei, deşi poate părea neagră la prima vedere, este de fapt verzuie închis, probabil aleasă astfel pentru că verdele sugerează stabilitate şi siguranţă (dacă memoria nu îmi joacă feste, a trecut ceva timp de când am citit ultima oară despre Teoria Culorilor)?
Design-ul inspiră simplitate şi eleganţă, elementele „intruse” fiind limitate la minim. Astfel, chiar şi LED-urile de stare au fost eliminate, iar acest lucru s-ar putea să displacă unora dintre voi. Personal, pot spune ca ThinkPad Edge-ul E420S este un laptop construit pe gustul meu, cu un exterior ce impresionează prin austeritate şi calitate a materialelor şi finisajelor.
În plus, şasiul laptop-ului, aflat sub carcasa de plastic, este realizat din aliaje metalice, pentru a îi oferi un plus de rigiditate. Capacul ecranului însă nu este la fel de solid, efectele apăsării sale mai puternice din exterior fiind vizibile asupra ecranului (lucru întâlnit de altfel la majoritatea laptop-urilor).
E420s-ul nu este neapărat un laptop portabil, această etichetă fiind acordată în general modelelor de 13.3 inch sau mai mici. Însă acest notebook cântăreşte doar 1.88 kg, cu bateria inclusă, fiind unul dintre cele mai uşoare din clasa sa şi putându-se lua fără probleme la întrecere cu modelele din gama inferioară ca dimensiuni. Personal apreciez şi forma uşor pătrăţoasă a carcasei, combinată cu o grosime de doar 25-30 mm.
Desigur, pe capacul ecranului tronează siglele Lenovo şi ThinkPad. Ridicând capacul, observăm aceleaşi sigle şi pe palm-rest, alături de cititorul de amprente. Palm-rest care la rândul său este confecţionat din acelaşi plastic mat folosit pentru exteriorul carcasei, în vreme ce în jurul tastaturii găsim un plastic negru şi lucios.
Mai multe despre exterior şi despre porturile plasate pe lateralele acestui laptop veţi afla din clipul următor.
Tastatură şi trackpad
Personal recunosc că nu am fost niciodată impresionat de tastaturile de pe Lenovo-uri sau the trackpad/trackpoint-ul lor , cu toate că acestea sunt extrem de apreciate de utilizatorii vechi ai laptop-urilor Lenovo.
Fiind obişnuit însă cu un layout clasic al tastaturii, vă veţi lovi de câteva aspecte atunci când intraţi în contact pentru prima dată cu acest laptop: tastetele FN si CTRL sunt inversate în partea stângă (acest lucru se poate însă remedia în BIOS), iar tastele F au ca prim rol lansarea de diverse funcţii şi programe, şi nu cel de F1-F12 , lucru extrem de frustrant pentru cei ce folosesc aceste taste în mod uzual, precum o fac eu.
Desigur, nu contest că tastatura este ergonomică şi comfortabilă. Tastele uşor rotunjite în partea de jos, bine spaţiate şi cu o cursă aproape perfectă ar trebui să mulţumească până şi pe cei mai pretenţioşi dintre voi. Însă eu unul am fost dezamăgit de tasta Space. În tastarea zilnică am întâlnit un uşor delay în acţionarea acesteia, astfel că de multe ori spaţiul apărea cu o literă mai târziu decât ar fi trebuit (exemplu: Eu mergl am are + în loc de Eu merg la mare). Cu siguranţă aceasta este o problemă personală (ţine de modul meu de tastare), pentru că am căutat să văd daca au mai raportat-o şi alţi utilizatori, însă este ciudat că am întânit-o doar pe modelele Lenovo cu o astfel de tastatură (acesta şi e220s-ul testat acum ceva timp). Se rezolvă cu o apăsare mai fermă a tastei Space, însă acest lucru nu mă ajută prea mult.
Ar mai fi de adăugat două aspecte legate de tastatură. Mai întâi de toate, tastele nu sunt iluminate, însă acţionând FN+Space veţi porni o mică lampă plasată deasupra ecranului, care va lumina tastatura. Eu unul o consider însă inutilă, deoarece atunci când folosiţi laptop-ul pe birou, lumina produsă de ecran este suficientă pentru a distinge fără probleme tastele, iar atunci când vreţi să îl utilizaţi din pat să zicem şi veţi avea ecranul rabatat mult pe spate, lampa nu va mai lumina tastele ci vă va bate direct în ochi. Aşadar, o soluţie cu taste iluminate din interior este mult mai practică.
Pe lângă aceasta, tastatura este protejată împotriva lichidelor; cu alte cuvinte, dacă veţi vărsa ceva pe laptop, lichidul se va scurge prin orificiile special proiectate şi nu va afecta integritatea laptop-ului, iar acest lucru este de apreciat. Asta nu înseamnă însă că laptop-ul şi tastele nu vor rămâne lipicioase dacă veţi vărsa să zicem un pahar de Pepsi, sau altă băutură de acest gen.
Ar trebui să dicutăm şi despre trackpad, ce utilizează soluţia întâlnită şi pe alte laptop-uri Lenovo: un touchpad de dimensiuni considerabile, cu butoane de click integrate si un trackpoint cu butoane dedicate deasupra acestuia. Ambele se descurcă bine în utilizarea zilnică, însă eu unul nu sunt un fan al niciunuia, preferând un touchpad classic şi precis, cu butoane separate plasate dedesubt. Mai vechii utilizatori de ThinkPad mă vor contrazice cu siguranţă. De gustibus…
Una peste alta, tastatura şi trackpad-ul întâlnite pe Lenovo-ul Thinkpad Edge E420S sunt ambele de remarcat, însă ele vor fi apreciate cu atât mai mult de cei care au mai utilizat micile lor particularităţi caracteristice Lenovo-urilor şi sunt familiari cu acestea. Pentru cei ce vin din „exterior”, prima impresie lasă un gust uşor amărui, iar adaptarea va fi puţin anevoioasă.
Ecran
ThinkPad-ul e420s oferă un ecran de 14 inch cu rezoluţie de 1366 x 768 px . Luminozitatea şi culorile sunt peste medie, iar unghiurile de vizibilitate nu dezamăgesc nici ele. Personal mi-ar fi plăcut însă o rezoluţie de 1600 x 900 px măcar ca opţiune extra, însă ea nu există.
Pe lângă aceasta, ecranul este destul de lucios. Cei de la Lenovo se laudă cu un strat anti-glare care le acoperă display-ul, însă în realitate el nu îşi face aproape deloc simţită prezenţa. Desigur, ecranul nu este atât de lucios ca în cazul unora dintre laptop-urile Asus, Toshiba sau Acer testate de noi, însă utilizarea sa afară sau în lumină puternică nu va fi deloc plăcută.
Pe de altă parte, am apreciat foarte multe ecranul care se poate rabata complet pe spate, până la 180 de grade, fapt ce face laptop-ul versatil în timpul utilizării în cazuri mai „speciale”, precum în pat, pe fotoliu sau pe canapea. Însă balamalele ecranului nu par foarte rezistente şi în timp ar putea ceda.
Hardware şi performanţe
Modelul testat a fost echipat cu un processor Intel Core i5-2410M, grafică hibridă Intel Graphic 3000 plus AMD Radeon 6630 HD, 4 GB memorie şi un HDD de 320 GB la 7200 rpm. O configuraţie puternică pentru un laptop actual, chiar dacă nu de top (lipsind un procesor Core i7 sau poate un SSD). Însă una arhisuficientă în cadrul utilizării zilnice chiar şi în mediul Enterprise.
E420S-ul va face faţă cu brio tuturor aplicaţiilor şi task-urilor la care îl veţi supune, de la banalul browsing până la editarea de conţinut video, foto sau rularea altor softuri avide de resurse (tool-uri de raportare complexe, compilatoare, etc). În plus, nici conţinutul multimedia de orice tip sau jocurile moderne nu îi sunt străine, chit că în cazul ultimelor titluri va trebui să reduceţi destul de mult din detalii, cipul grafic AMD Radeon 6630 fiind unul mediu şi nu unul destinat cu precădere gaming-ului.
Am rulat şi o serie de teste sintetice pe acest laptop iar rezultatele le puteţi vedea în clipurile de mai jos. Ele sunt normale, conforme cu aşteptările, mai puţin scorul obţinut în Cinebench 11.5 Open GL test, puţin cam mic (aplicaţia nu a folosit probabil cipul AMD, cu toate că am setat-o să facă acest lucru).
Notebook-ul rulează Windows 7 Professional iar Lenovo oferă şi un sistem de pornire rapidă, ce ar trebui să ofere un tip de boot-up mai redus cu 20-30%, comparativ cu cel al laptop-urilor concurente. În practică nu pot spune că am observat însă o diferenţă cu adevărat notabilă.
Conectivitate
Nu avem aproape nimic de reproşat E420S-ului în privinţa conectivităţii sau porturilor oferite. În prima categorie, ne sunt oferite Wireless N, Bluetooth, Gigabit LAN , WWAN (3G) cu GPS, iar din a doua lipseşte un singur lucru: un port USB 3.0 pe care personal îl consider extrem de important în prezent, când HDD-urile externe sau stick-urile de memorie ce suportă acest standard de scriere rapidă sunt tot mai accessibile şi mai populare.
Zgomot, temperaturi, boxe şi alte detalii
În ultima vreme am testat diverse laptop-uri de 13.3 inch echipate cu procesoare Intel Sandy Bridge şi grafică hibridă, AMD sau Nvidia. Toate au suferit însă mai mult sau mai puţin la capitolul zgomot şi toate se încălzeau destul de puternic în timpul utilizării asiduee.
Nu şi Lenovo-ul e420s. E drep că acesta este ceva mai mare decât acele modele, dar am fost plăcut impresionat să observ că el rămâne relativ rece la nivelul carcasei, chiar dacă în interior temperaturile variază de la 50 de grade în idle până spre 80 în condiţii de solicitare extremă. În dreapta aveţi şi o dovadă.
Mai mult, acest lucru nu se petrece în detrimentul zgomotului. De cele mai multe ori singurul ventilator prezent în interiorul acestui model nu se va auzi deloc. El îşi va face auzită prezenţa în cazul rulării unor jocuri sau programe de editare video, însă nu va deranja nici pe cei mai pretenţioşi dintre voi.
Cât despre boxe, nu le putem nici critica dar nici lăuda, ele fiind medii atât ca performanţe cât şi ca volum, însă deloc impresionante. Iar acelaşi lucru îl putem spune şi despre camera Web plasată desupra ecranului.
Lenovo-ul E420S este echipat şi cu o unitate optică de tip slot-in, ce îi oferă un plus de stil, însă nu ne este oferit un cititor Blu-ray, ci doar clasicul DVD-RW.
Autonomie
Din păcate modelul testat nu a venit echipat cu baterie (pe scurt, cei de la Lenovo mi l-au trimis fără baterie), aşadar nu vă pot spune nimic în privinţa autonomiei.
Totuşi, pe baza testelor disponibile pe Internet, ar trebui să vă aşteptaţi la o durată de viaţă a bateriei de circa 5 ore în utilizarea medie zilnică, ceea ce este de apreciat pentru un laptop de 14 inch.
Ar mai fi de remarcat şi că bateria este integrată în cadrul carcasei, cei de la Lenovo apelând la acest tertip pentru a reduce dimensiunile şi greutatea laptop-ului. Asta înseamnă însă că bateria nu va fi uşor de schimbat, iar cei ce obişnuiesc să scoată acumulatorul din notebook atunci când îl folosesc conectat la priză nu vor putea face acest lucru.
Preţuri şi disponibilitate
Toate bune şi frumoase atunci când dicutăm de Lenovo-ul e420s, până când ajungem în acest punct: fiind un notebook adresat segmentului business, ce impresionează prin construcţie, dotări şi performanţe, era de aşteptat ca acesta să nu fie prea accesibil.
Astfel, versiunea testată de noi poate fi achiziţionată pentru circa 4900 de lei în magazinele online româneşti, cu garanţie extinsă de 36 de luni (însă atenţie, doar 12 luni pentru acumulator) şi Windows 7 Professional. Există şi o versiune ce costă circa 4300 de lei, ce oferă garanţie redusă de numai 12 luni (6 luni baterie) şi căreia îi lipseşte modemul 3G inclus.
Modelul de bază îl puteţi achiziţiona pentru circa 3900 de lei şi oferă un procesor Core i3-2310M şi doar 2 GB memorie RAM, dar aceeaşi garanţie extinsă de 36 de luni. Iar datorită procesorului mai slab dar şi mai puţin avid de energie, autonomia acestui model va fi cu 10-15% mai mare decât cea a versiunii testate.
Concluzii
Una peste alta, puţine aspecte pot fi reproşate Lenovo-ului e420s. Intr-adevăr preţul său este peste media laptop-urilor din această clasă, dar acest lucru era oarecum subînţeles pentru un ThinkPad, un laptop ce se adresează celor mai năzuroşi clienţi.
Şi pe bune dreptate, e420s-ul ar trebuie să satisfacă chiar şi pe cei mai pretenţioşi dintre voi. Este solid, arătos (într-o manieră rezervată), puternic şi bine dotat. Iar micile detalii, precum tastatura, conectivitatea sau garanţia extinsă fac diferenţa.
Ce ne-a plăcut
- design clasic, elegant
- construcţie solidă, materiale şi finisaje de calitate
- hardware puternic şi performanţe bune
- tastatură ergonomică (însă cei neobişnuiţi cu particularităţile tastaturilor Lenovo vor avea uşoare probleme de adaptare)
- nu e zgomotos şi nu se încălzeşte în exces
- modem 3G incorporat
- uşor pentru un laptop de 14 inch (circa 1.9 kg)
- autonomie bună pentru clasa sa (nu a fost testată de noi însă)
- garanţie standard de 36 de luni, dar doar 12 luni pentru acumulator
Ce nu ne-a plăcut
- ecran lucios şi rezoluţie doar standard
- lipsa LED-urilor de stare
- lipsa unui port USB 3.0
- preţ măricel
Desigur, Lenovo-ul E420S nu duce lipsa de competitori. Cu toate acestea, cu siguranţă el este un model ce trebuie luat în seamă de către cei aflaţi în căutarea unui laptop puternic şi solid, pentru utilizarea zilnică, dar şi destul de portabil pentru a putea fi luat cu relativă uşurinţă şi în deplasări.
Sorin
3 septembrie 2011 la 12:27
Am apreciat foarte mult impresia despre tastatura, si cred ca am aceleasi gusturi, respectiv o sa trebuiasca sa testez efectiv, si cit se poate de serios, o tastatura de Lenovo inainte de a-l cumpara. Multe prezentari si articole prezinta opinii „pozitive” despre laptocuri, dar putine articole descriu o experienta concreta si cu observatii fine ale unor aspecte peste care multi trec cu vederea. Observatii critice pe care le apreciez foarte mult: teoria ca teoria (reclame sforaitoare) dar practica este cu totul alta. Mai ales ca fotogafiile sint in general facute doar ca sa arate partile frumoase, si mai putin aspectele mai putin gindite din constructia laptopurilor (taste prea apropiate, porturi USB insuficiente sau apropiate, lipsa port HDMI si nu se spune in specificatii, tastele F1-F12 implicit cu alte functii!!, ventilator zgomotos, durata mica a bateriei, etc.). Este adevarat ca testarea unui laptop include si baterie, mai putin in cazul modelului de azi. Dar asta din alte cauze. Foarte buna observatia cu acumulatorul inclus in carcasa, pentru cei care folosesc mult laptopul la priza (printre care si eu). Avand in vedere si pretul totusi foarte mare, pentru mine alegerea este cit se poate de simpla: un alt model.
Andrei
4 septembrie 2011 la 20:20
Sorin, cred ca te vei obisnui cu tastatura. Eu unul cred ca m-as obisnui ce-l putin, mai greu insa cu partea aia legata de Space.
Dupa cum ziceam insa, sa stii ca Lenovo-ul asta e o alegere buna, daca bugetul iti permite. Altfel, trecand peste specificatiile hardware pe care le mai intalnesti si pe alte laptop-uri, greu gasesti ceva cu dotari asemanatoare si constructie atat de solida, plus atat de usor la 14 inch.
Rivali ar avea in gama de 13.3 inch, insa pentru cei ce vor un ecran ceva mai mare…
amer
8 septembrie 2011 la 17:29
salut, am si eu o problema si nu stiu cui sa ma adresez asa ca apelez la bunavointa ta.
problema mea este urmatoare:
am 3300-3500 de lei disponibil pentru un laptop. acum eu nu stiu ce sa aleg. mi-a placut foarte mult seria thinkpad si mi-as dori unul datorita designului, a tastaturii excelente, a trackpadului care mi se pare o idee genial ( am folosit unul asemanator timp de 2 ani) etc.
jocurile nu ma pasioneaza, in schimb folosesc programe precum autoCAD care cer putina grafica. din punctul meu de vedere mi-as dori un display de max 15” care oricum mi se pare extraordinar de mare si probabil prea greu. te rog frumos sa imi spui daca e ok si ce model exact ar fi bun pentru mine sau daca nu e ok, ce alte optiuni as avea.
iti multumesc si astept un raspuns
Andrei
8 septembrie 2011 la 21:33
Amer, nu prea ai cum sa iei thinkpad nou in banii aia. Iar laptop SH, nu prea
Pentru autocad banuiesc ca ai nevoie de putere de procesare mare si memorie. So, daca ar fi sa te sfatuiesc, as merge pe un Asus u36Sd (va aparea in curand la noi in magazine) cu core i5-2520M si as pune 8 GB de ram pe el. Insa tot iti cam depaseste bugetul.
Mai ieftin ar fi Acer 3830TG insa personal nu l-am testat pe asta din ultime generatie, asa ca nu ma pot pronunta. Si cred ca nici nu se gaseste la noi de fapt…
amer
9 septembrie 2011 la 10:53
am gasit pe emag preturi accesibile, de exemplu o combinatie precum Laptop Lenovo ThinkPad Edge E420 cu procesor Intel® CoreTM i5-2410M 2.30GHz, 4GB, 500GB, AMD Radeon HD6630M 1GB, Microsoft Windows 7 Professional, Black este la doar 3300 lei. o chestie asemanatoare imi doresc si cu diagonala de 14-13 pentru ca o sa am un televizor pe care-l voi folosi drept monitor extern pentru filme/lucrat in autocad :D
amer
9 septembrie 2011 la 11:00
sau varianta cu Intel® CoreTM i5-480M 2.66GHz care are un ATI Radeon HD5145 512MB si costa 3500 fix.
Andrei
14 septembrie 2011 la 22:40
Amer, vezi ca ala nu e E420S , are procesor de generatie mai veche