GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo ThinkPad Yoga review – ultrabook business convertibil în tabletă

Testat pe data de 27 ianuarie 2014
Pe scurt: Lenovo ThinkPad Yoga este un laptop care se poate converti în tableta prin rotirea ecanului la 360 de grade şi care impresionează prin calitatea construcţiei. În versiunea de bază, performanţele sunt decente, dar se simte lipsa unui SSD adecvat.
Produs testat: Lenovo ThinkPad Yoga   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 5.500-5.800 Lei

Gama de laptopuri convertibile Yoga a producătorului Lenovo s-a bucurat de succes de la lansarea din urmă cu doi ani, întrucât posibilitatea de a roti ecranul cu 360 de grade deschide noi posibilităţi de utilizare pentru aceste gadgeturi.

Până acum, laptopurile din gama Yoga şi-au făcut apariţia doar în seria IdeaPad, cea mai potrivită pentru un astfel de concept prin prisma publicului ţintă şi a designului prietenos, iar unul dintre cele mai bune exemple este Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro.

Iată însă că producătorul chinez a lansat recent un astfel de model şi în segmentul business prin Lenovo ThinkPad Yoga. Chiar dacă aparent o facilitate dedicată mai degrabă segmentului multimedia nu se potriveşte foarte bine unui laptop pentru afaceri, Lenovo a făcut o treabă bună prin îmbinarea celor două concepte şi a dat astfel naştere unui produs util şi interesant care poate fi folosit ca laptop şi tabletă.

De acest lucru ne-am convins recent după ce ne-am jucat timp de aproximativ o săptămână cu versiunea de bază a convertibilului. Chiar dacă inevitabil nu am avut la dispoziţie toate funcţiile şi puterea de calcul superioară a versiunilor superioare, cele mai multe aspecte abordate în acest review sunt valabile pentru toate versiunile ThinkPad Yoga disponibile în prezent pe piaţă.

Ce este Lenovo ThinkPad Yoga

Lenovo ThinkPad Yoga este un laptop cu diagonala de 12.5” care se poate transforma în tabletă prin rotirea ecranului cu 360 de grade. Acest lucru asigură o funcţionalitate diversă pentru gadgetul Lenovo, care poate fi folosit inclusiv pe post de stand.

Specificaţii tehnice Lenovo ThinkPad Yoga 2

Lenovo ThinkPad Yoga
EcranIPS, 12.5”, 1366×768 pixeli
ChipsetIntel Haswell
ProcesorIntel Core i5-4200U, 1.6 GHz
Placa videoIntel 4400 HD Graphics
Memorie RAM4 GB DDR3
StocareHDD 1 TB + SSD 16 GB
ConectivitateWireless N, bluetooth 4.0
Porturi2xUSB 3.0, mini HDMI, SD
Acumulator47 Whr
Sistem de operareWindows 8.1
Dimensiuni316x220x 9.5 mm
Greutate1.59 kg
Extraecranul se roteste la 360 grade

Ce ne-a plăcut

În primul rând, calitatea designului şi construcţia. Şi spunem asta în ciuda faptului că ThinkPad Yoga ar putea să pară banal la acest capitol pentru o parte dintre voi. Corect, designul este mai degrabă unul simplu, clasic, iar spatele negru nu impresionează din punct de vedere vizual. Totuşi, întreaga carcasă este realizată din magneziu, în timp ce balamalele de care este prins ecranul sunt din aliaj de zinc.

Acest ultim aspect este foarte important, întrucât balamalele solide permit o rotire facilă a ecranului la 360 de grade, iar prin această facilitate gadgetul poate fi folosit într-o varietate largă de moduri.

Lenovo Think Yoga, un ultrabook business care se transforma in tableta

Lenovo Think Yoga, un ultrabook business care se transforma in tableta

Modul standard de utilizare este cel de ultrabook, însă şi aici ai posibilitatea de a înclina ecranul la 180 de grade, element util dacă îţi place să lucrezi confortabil de pe canapea sau din pat. Dacă roteşti ecranul complet la 360 de grade, ThinkPad Yoga devine practic o tabletă. Una destul de voluminoasă prin prisma ecranului de 12.5” şi a greutăţii de aproape 1.6 kilograme, dar în acelaşi timp destul de practică.

Spre deosebire de Lenovo Yoga 2 Pro, ThinkPad Yoga include şi o noutate interesantă în acest mod de lucru prin intermediul funcţiei Lift’n Lock. Aceasta blochează complet atât funcţionalitatea tastaturii, cât şi posibilitatea de a apăsa tastele, ceea ce se traduce printr-un confort mai mare de utilizare pe post de tabletă.

În acest mod, poţi viziona filme, poţi naviga pe internet şi, poate cel mai important pentru un produs din segmentul business, poţi citi documente mult mai confortabil datorită ecranului mare.

ThinkPad Yoga poate fi utilizat cu usurinta ca tableta

ThinkPad Yoga poate fi utilizat cu usurinta ca tableta

În plus, pentru a viziona filmele fără să stai cu ThinkPad Yoga în mâini poţi roti ecranul în aşa fel încât tastatura să joace rolul unui stand, iar în anumite situaţii poţi pune dispozitivul sub forma unui cort.

Laptopul convertibil nu este numai confortabil, ci şi practic. Întrucât este posibil să-l utilizezi în condiţii relativ dificile, dispozitivul este rezistent la praf, dar şi la temperaturi şi presiuni în limite mai largi decât produsele obişnuite. Rezistenţa sa este evidenţiată şi de inflexibilitatea carcasei care adăposteşte ecranul, în timp ce palm-restul este confecţionat dintr-un material moale, iar sistemul de răcire este îndreptat spre spate, astfel că aerul este evacuat departe de utilizator.

Balamalele puternice asigura o utilizare facila in orice pozitie

Balamalele puternice asigura o utilizare facila in orice pozitie

Ecranul lui ThinkPad este construit în tehnologie IPS, poate fi folosit şi ca touchscreen, are o diagonală de 12.5” şi rezoluţie 1366×768 pixeli. Pentru preţul solicitat de producător pentru portabil, calitatea ecranului este decentă, atât în privinţa luminozităţii şi a culorilor, cât şi pentru contrast sau unghiuri de vizualizare. În plus, există şi protecţie Gorilla Glass împotriva zgârieturilor.

Nu este cazul să-ţi faci griji în privinţa rezoluţiei relativ modeste a ecranului, întrucât în prezent pe piaţa din România se găsesc doar variante cu ecran Full HD 1920×1080 pixeli. De asemenea, versiunea de top îţi oferă şi suport pentru stylus, aşa cum este Wacom.

Ecranul lui ThinkPad Yoga este decent, dar nu impresioneaza

Ecranul lui ThinkPad Yoga este decent, dar nu impresioneaza

Tastatura respectă tendinţele adoptate de Lenovo pe ultimele modele de ThinkPad şi reprezintă o altă componentă care ne-a plăcut, în primul rând datorită tastelor cauciucate şi a suprafeţei lor uşor curbate, care asigură un feedback foarte bun chiar şi în contextul unei înălţimii destul de reduse a tastelor. La utilizarea comodă a acesteia contribuie şi spaţiul generos dintre taste, existenţa unor taste Shift şi Enter de dimensiuni normale şi posibilitatea de a inversa funcţiile tastelor FN şi CTRL în BIOS.

La rândul lui, clickpadul îşi face bine treaba şi suportă o varietate destul de largă de gesturi, astfel că estul unul dintre cele mai bune disponibile pe laptopurile cu Windows. Totuşi, există şi unele mici scăpări ocazionale, care pe ansamblu nu afectează experienţă plăcută de lucru.

Tastatura, unul dintre punctele forte ale lui ThinkPad Yoga

Tastatura, unul dintre punctele forte ale lui ThinkPad Yoga

Aşa cum spuneam la început, noi am primit la test versiunea de bază a lui Lenovo ThinkPad Yoga. Aceasta este dotată cu un procesor Intel Core i5-4200U de 1.6 GHz din noua generaţie Intel Haswell, acompaniat de grafică internă Intel HD 4400 Graphics, 4 GB RAM, HDD de 1 TB care rulează la 5400 rpm şi un SSD de 16 GB pentru cache.

Procesorul este unul suficient de puternic, însă laptopul nu este foarte rapid, iar acest lucru are drept cauză principală HDD-ul de numai 5400 rotaţii pe minut. Din acest motiv, ThinkPad Yoga nu este atât de rapid precum alte ultrabook-uri disponibile pe piaţă, dar îşi face treaba destul de bine dacă eşti conştient de limitările sale.

În plus, cel puţin la prima vedere, poţi adăuga un SSD de boot, pentru a micşora timpul de încărcare pentru sistemul de operare şi al aplicaţii în general, şi poţi chiar să înlocuieşti HDD-ul cu un SSD semnificativ mai rapid, dacă nu te deranjează să pierzi din capacitate.

Pe de altă parte, dacă nu vrei să-ţi baţi capul cu upgrade-uri, există pe piaţă şi versiuni mai puternice de ThinkPad Yoga, cea mai avansată fiind cea cu procesor Intel Core i7-4600U, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB.

ThinkPad ofera performante decenta in versiunea de baza, dar exista si configuratii mai puternice

ThinkPad ofera performante decente in versiunea de baza

Iată şi câteva rezultate obţinute în benchmark-uri cu versiunea de bază a lui ThinkPad Yoga:

  • 3DMark 13: IceStrom – 40440, Cloud Gate – 4281, Fire Strike – 578;
  • PCMark 07: 3788;
  • CineBench 11.5: OpenGL 18.52 fps, CPU 2.49 puncte.

Conectivitatea laptopului este asigurată de tehnologiile Wi-Fi şi bluetooth 4.0. Modulul wireless este un Intel N 7260 care funcţionează doar în banda de 2.4 GHz, însă îşi face bine treaba chiar dacă nu suportă banda de frecvenţă de 5 GHz.

ThinkPad Yoga, un laptop decent si versatil

ThinkPad Yoga, un laptop decent si versatil

Poate şi pentru că avem în faţă versiunea de bază, ThinkPad Yoga rulează în linişte şi fără să se încălzească excesiv. Ventilatorul funcţionează aproape tot timpul, însă sunetul acestuia este foarte slab şi îl vei auzi un pic doar dacă forţezi laptopul într-o cameră în care este linişte deplină. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul temperaturii, întrucât laptopul se încălzeşte uşor pe spate doar când este solicitat puternic, însă reţine că este important să nu acoperi grilajul prin care este eliminat aerul.

Autonomia dispozitivului este decentă pentru acest segment de piaţă, întrucât ThinkPad Yoga rezistă undeva între 6-7 ore la o utilizare obişnuită. Iar prin utilizare obişnuită ne referim la browsing, editare de documente, vizionarea unor filme şi ascultarea de muzică, totul cu ecranul la 60% din luminozitate şi cu Wi-Fi activat în permanenţă.

Autonomia este însă influenţată negativ de capacitate oarecum redusă de 47 Whr (mai mică decât în cazul lui Yopa 2 Pro) şi de prezenţa HDD-ului, un consumator mai mare de energie decât un SSD.

ThinkPad Yoga are o autonomie relativ buna pentru un ultrabook

ThinkPad Yoga are o autonomie relativ buna pentru un ultrabook

Ce scârţâie

Lenovo Think Yoga s-a comportat cel puţin decent în marea majoritate a cazurilor, însă inevitabil există şi aspecte asupra cărora producătorul chinez putea acorda o atenţie mai mare. Una dintre principalele probleme este oferta săracă de porturi, întrucât avem la dispoziţie doar două porturi USB 3.0, câte unul pe fiecare laterală. Practic, dacă foloseşti un mouse, îţi rămâne un singur port USB disponibil, şi acela pe partea stângă.

În plus, există doar un card reader ce poate integra inclusiv un card SD şi un conector mini-DisplayPort, dar nu există porturi VGA sau Ethernet, care ar fi fost utile în cazul unui produs dedicat segmentului business.

ThinkPad Yoga nu este prea bogat la capitolul porturi

ThinkPad Yoga nu este prea bogat la capitolul porturi

Pe de altă parte, nu există posibilitatea de a face upgrade la memoria RAM, astfel că trebuie să te gândeşti bine înainte de achiziţie dacă cei 4 GB RAM oferiţi în versiunea de bază sunt suficienţi pentru activităţile tale.

Iar dacă îţi place să vorbeşti cu prietenii aflaţi în străinătate prin cameră web, nu este cazul să ai aşteptări prea mari, întrucât webcamul de 720p este mediocru. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre boxe, care au un sunet puternic, dar care nu oferă niciun fel de bass.

Preţ Lenovo ThinkPad Yoga şi disponibilitate

Pe piaţa din România, ThinkPad Yoga este disponibil în prezent în numai două versiuni. Prima dintre ele are specificaţii identice cu unitatea noastră de test, însă beneficiază de ecran Full HD, iar preţul solicitat de producător este de 5.500 – 5.800 lei.

Varianta superioară beneficiază de ecran Full HD, procesor Intel Core i7-4500U, grafică Intel HD Graphics, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB şi poate fi achiziţionată pentru 7.100 – 7.200 lei.

Poti folosi ThinkPad Yoga ca ultrabook cu ecranul rabatat la 180 de grade

Poti folosi ThinkPad Yoga ca ultrabook cu ecranul rabatat la 180 de grade

Concluzii

Pentru preţul pe care îl solicită Lenovo, ThinkPad Yoga este unul dintre cele mai bune ultrabook-uri de pe piaţă. Nu neapărat prin prisma performanţelor, întrucât versiunea de bază este doar decentă la acest capitol, cât mai ales pentru posibilitatea de a converti dispozitivul în tabletă prin rotirea ecranului la 360 de grade.

În plus, gadgetul are parte de o construcţie solidă din materiale de calitate, la care se adăugă tastatura bună, lipsa zgomotului sau autonomia decentă.

În plus, cei mai mulţi dintre voi vor trece probabil peste calitatea mediocră a camerei web, sunetul modest sau chiar numărul limitat de porturi.

ThinkPad Ypga ca tableta, in mod portrait

ThinkPad Ypga ca tableta, in mod portrait

Pro

  • calitatea construcţiei
  • ecranul se roteşte la 360 de grade
  • tastatura bună

Contra

  • număr limitat de porturi
  • boxe slabe calitativ

1 comentariu

  1. Alex

    17 februarie 2014 la 17:48

    Sa-l manance tata ce frumos e!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri