GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo U300S review – Ultrabook business cu performanţe de top

Testat pe data de 8 ianuarie 2012
Pe scurt: Lenovo a reuşit să construiască unul dintre cele mai bune ultrabook-uri, datorită calităţii finisajului, designului, tastaturii şi trackpadului, dar şi a performanţelor bune.
Produs testat: Lenovo U300S   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 4000-5500 Lei

În ultimii ani, Lenovo a câştigat o cotă importantă de piaţă pe segmentul laptopurilor, în primul rând datorită fiabilităţii produselor sale, şi este un jucător de top inclusiv în domeniul ultraportabilelor, chiar dacă IdeaPad U260S a avut unele defecte.

De aceea, nu este o surpriză că Lenovo U300S s-a dovedit a fi, la capătul a câteva zile de teste, unul dintre cele mai bune ultrabook-uri disponibile pe piaţă în acest moment şi, poate chiar mai important, un rival serios pentru MacBook Air.

În cadrul acestui review voi încerca să-ţi explic motivele pentru care trebuie să iei în calcul Lenovo U300S în cazul în care decizi să-ţi cumperi un ultraportabil. Evident, nu este vorba despre un produs perfect, U300S are doza sa de lucruri mai puţin plăcute, însă în ansamblu este un ultrabook de top.

Lenovo U300S, probably the best... ultrabook in the world!

Specificaţii tehnice

Pentru început, să aruncăm o privire sumară asupra caracteristicilor tehnice ale lui Lenovo U300S. De menţionat că, pe lângă  versiunea pe care am avut-o în teste, există şi un U300S de top cu procesor Intel Core i7 şi SSD de 256 GB.

Lenovo IdeaPad U300S
Ecran13.3”, rezoluţie 1366×768 pixeli
ProcesorIntel Core i5-2467M, 1.6 GHz
Placă videoIntel HD 3000 (integrata)
Memorie RAM4 GB
Hard-diskSSD 128 GB
Conectivitatebluetooth, Wi-Fi
Porturi1xHDMI, 1xUSB 3.0, 1xUSB 2.0
Sistem de operareWindows 7
Dimensiuni324 x 216 x 14.9 mm
Greutate1.33 kg

Exterior şi design

Lenovo U300S are un design simplu şi minimalist, caracteristic mai degrabă mediului business, însă dacă nu-ţi place asta poţi opta pentru versiunea în culoare portocalie. Ultrabook-ul este construit integral din aluminiu: capacul, partea din spate, rama ecranului şi zona din jurul tastaturii au un aspect foarte plăcut la atingere. Singura hibă la acest capitol este reprezentată de amprentele care se imprimă relativ uşor pe capac.

În rest, vorbim despre un portabil cu dimensiuni specifice clasei din care face parte cu o grosime de numai 14.9 mm în partea frontală, iar greutatea este una neglijabilă: 1.33 kg.

Pe laterală stânga se remarcă prezenţa unui ventilator cu un important rol în răcire (voi reveni asupra subiectului spre finalul review-ului) alături de un port USB 2.0, în timp ce pe partea dreaptă se află un port HDMI şi un port USB 3.0. În mod surprinzător, ultrabook-ul nu este dotat cu un card-reader, lucru neplăcut dacă transferi regulat date şi fotografii de pe telefon, camera foto sau alte gadgeturi.

Ultrabookul are un design simplu si este bine construit

Tastatură şi trackpad

O spun cu toată seriozitatea: U300S are probabil cea mai bună tastatura disponibilă pe un ultrabook în acest moment. Principalele motive sunt formatul full-size, tastele uşor rotunjite care se apasă foarte uşor şi plăcut (botezate pompos smile shape) şi înălţimea potrivită a acestora. O singură nemulţumire: coloana de taste din extremitatea dreaptă, care uneori te poate determina să apeşi pe orice altceva, dar nu pe Enter.

Trackpadul este realizat din sticlă, are dimensiuni generoase, este uşor de utilizat şi funcţionează bine, inclusiv în privinţa gesturilor multitouch. Totuşi, şi aici există o parte negativă, întrucât trackpadul este poziţionat foarte aproape de marginea ultrabook-ului, iar acest lucru îţi poate crea uneori probleme.

Tastatura si trackpadul sunt confortabile

Ecran

Display-ul este lucios, foarte subţire şi bine integrat cu restul ultrabook-ului, iar specificaţiile sunt cele obişnuite: diagonală de 13.3” şi rezoluţie standard 1366×768 pixeli. Unghiurile de vizibilitate sunt decente, dar departe de a impresiona, iar ecranul nu se poate rabata mai mult de 120, poate 130 de grade, ceea ce îl face dificil de utilizat în pat. Luminozitatea este bună, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre contrast, întrucât culorile sunt destul de distorsionate.

Ecranul, punctul slab al lui U300S

Hardware şi performanţe

Versiunea primită în teste este cea de bază, dotată cu procesor Intel Core i5 2467M tactat la 1.6 GHz, placă grafică integrată Intel HD 3000 şi 4 GB de memorie RAM. Datele sunt stocate pe un Solid State Drive (SSD) de 128 GB, cantitate care ar putea fi insuficientă pentru pasionaţii de filme şi muzică.

Un lucru este cert: nu vei fi dezamăgit de performanţele lui U300S. Chiar dacă configuraţia testată de noi este cea de bază, ultrabook-ul se mişca bine şi fluent, atât în browsing, cât şi la redarea clipurilor video în format Full-HD. Principalul “vinovat” este, bineînţeles, SSD-ul, care asigură fluenţa rulării aplicaţiilor, dar şi timpi de pornire şi revenire din sleep mode foarte mici.

Autonomie

Lenovo U300S este motorizat de un acumulator de 15 Wh care asigură o autonomie medie de aproximativ şase ore. Bineînţeles, valoarea autonomiei depinde de numeroşi factori şi de modul în care utilizezi ultraportabilul, însă dacă te rezumi la browsing şi editare de fişiere office vei depăşi cu uşurinţă această valoare. În cazul filmelor HD, autonomia va fi mai mică, însă va rămâne în limite decente pentru acest tip de utilizare.

Boxe şi alte detalii

Boxele de pe U300S oferă un sunet puternic la o calitate rezonabilă, care putea fi însă îmbunătăţită de inginerii Lenovo. Asta nu înseamnă că nu poţi asculta muzică la boxele integrate în timp ce lucrezi, ci doar că se putea face o treabă mai bună.

Un aspect care m-a impresionat plăcut este răcirea foarte bună a ultrabook-ului, care se realizează parţial prin sistemul de ventilaţie plasat pe partea stângă, dar şi pe sub tastatură. Practic, tastatura şi trackpadul rămân reci, cu preţul unui zgomot general destul de deranjant.

Ventilatorul de pe partea stanga raceste foarte bine componentele

Preţuri şi disponibilitate

Din păcate, lucrurile sunt destul de contradictorii în privinţa preţului la care este comercializat Lenovo U300S. Preţul oficial pentru piaţa europeană pentru configuraţia testată de noi este de 1.000 EUR, în timp ce versiunea de top ajunge la 1.400 EUR.

Produsul nu este încă disponibil în România, însă se regăseşte pe site-urile câtorva magazine de comerţ electronic. Interesant este că preţul afişat pentru configuraţia testată este de 3.900 lei, ceea ce sugerează un preţ de aproximativ 900 EUR. Nu este însă exclus ca preţurile să crească la 4.300 – 4.400 lei atunci când Lenovo U300S va fi efectiv disponibil în România.

Lenovo U300S vs. Asus UX31

Lenovo U300S se luptă pentru supremaţie în lumea ultrabook-urilor cu alte două produse din aceeaşi generaţie: Asus UX31 Zenbook şi Acer Aspire S3.

Fără îndoială, Asus UX31 reprezintă principalul rival din punct de vedere al performanţelor. U300S are un design mai curat, mai simplu şi mai sobru, adaptat pentru utilizatorii business, însă Asus punctează prin prezenţa unui card-reader, element care lipseşte din oferta Lenovo.

Duelul gigantilor in ultrabookuri

Verdict indecis şi pentru tastatură: UX31 are taste mai mari, dar acestea trebuie apăsate mai mult pentru a prelua comenzile, în timp ce U300S are o coloană de taste suplimentare în dreapta mai degrabă inutilă. În schimb, trackpadurile sunt aproape identice, cu menţiunea că U300S nu are probleme de acurateţe.

Asus câştigă însă detaşat lupta în privinţa display-ului. Pe lângă rezoluţia mai bună (1600×900 pixeli vs. 1366×768 pixeli), UX31 are şi un contrast mai bun, capitol la care U300S are probleme destul de mari.

Greu de stabilit un invingator

Autonomia lui U300S este de şase ore, uşor mai bună decât cea oferită de UX31, iar portabilul Lenovo rămâne rece aproape permanent. Ambele beneficiază de speakere bune, însă şi aici Asus tinde să aibă un uşor avantaj.

Aşa cum am precizat, comparaţia de preţuri este destul de dificil de realizat. La nivel european, Asus este uşor mai ieftin decât Lenovo la configuraţii similare (aproximativ 100 EUR), însă cele două ultrabook-uri nu sunt încă disponibile în România, motiv pentru care nu putem alege un câştigător.

Lenovo U300S vs. Acer Aspire S3

Dacă în lupta dintre U300S şi UX31 este dificil de ales un câştigător, lucrurile sunt mult mai simple când facem comparaţia cu Acer Aspire S3. Primele diferenţe apar la construcţie: U300S este realizat din aluminiu, designul este simplu şi eficient, tastatura este confortabilă, iar trackpadul dispune de butoane pentru click-stânga şi click-dreapta.

Cele mai mari diferente se vad la materialele folosite

Lenovo este superior şi la capitolul performanţe, în condiţiile în care S3 mizează pe un HDD lent, însă Acer rămâne foarte rapid la revenirea din sleep mode.

Ecranul este poate singurul aspect la care S3 este asemănător cu U300S, şi nu pentru că ar fi foarte bun, ci doar pentru că cel prezent pe Lenovo nu se ridică la pretenţiile celorlalte caracteristici. Autonomia, calitatea boxelor sau gradul de încălzire al trackpadului sunt alte categorii câştigate fără emoţii de U300S.

U300S este de departe mai elegant decat S3

În aceste condiţii, preţul mai mare este singurul dezavantaj al lui U300S, însă diferenţa de bani de câteva sute de lei se justifică din plin prin performanţele mai bune.

Concluzii

Lenovo a reuşit să construiască unul dintre cele mai bune ultrabook-uri care există în prezent pe piaţă, datorită calităţii finisajului, designului, tastaturii şi trackpadului, dar şi a performanţelor bune. Printre puţinele aspecte negative se regăsesc calitatea relativ modestă a ecranului, lipsa unui card-reader şi, eventual, imposibilitatea de a lumina tastatură.

În ansamblu, Lenovo U300S este un produs recomandat pentru cei care caută un ultrabook de top, chiar dacă preţul este unul destul de ridicat, în special pentru configuraţia de top.

Ce ne-a plăcut

  • construcţia şi designul
  • tastatura şi trackpadul
  • performanţele generale
  • autonomia bună
  • răcirea bună

Ce nu ne-a plăcut

  • ecranul cu contrast modest şi unghiuri mici de vizibilitate
  • lipsa unui card-reader

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri