Lenovo Yoga 910 review: laptop convertibil premium
În acest articol vom discuta despre unul dintre cele mai interesante laptop-uri premium cu ecran tactil convertibil disponibile în România, Lenovo-ul Yoga 910.
Yoga-ul 910 este un notebook 2-in-1 ce impresionează prin calitatea construcției, a ecranului, a tastaturii și prin bateria de mari dimensini pe care o integrează.
El este puțin mai mare și mai greu decât alte opțiuni premium de pe piață, dar aceste lucruri se datorează faptului ca integrează un ecran cu diagonala de 13.9″, în vreme ce majoritatea rivalilor au optat pentru paneluri de 13.3″. Chiar și așa, la 1.4 kg este un produs pe care îl veți simți cu greu în geantă.
Aspectelor menționate mai sus li se adaugă și platforma hardware modernă și performanțele bune în utilizarea de zi cu zi. Pe de altă parte, Yoga-ul 910 se încălzește destul de mult în task-uri complexe, iar ventilatoarele sale sunt tot timpul active și destul de zgomotoase.
Despre acestea și toate celelalte aspecte pozitive și negative ale Lenovo-ului Yoga 910, pe larg în rândurile de mai jos.
Specificațiile versiunii testate
- Ecran: 13.9”, 3840 x 2160 pixeli, IPS, tactil, strat protector lucios
- Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-7500U
- Video: Intel HD 620
- Memorie: 16 GB DDR4 (nedetașabili)
- Stocare: 512 GB SSD (M.2 NVMe)
- Conectivitate: Qualcomm QCA6174 Wireless AC , Bluetooth 4.1
- Porturi: 1x USB 3.0, 2x USB 3.1 gen 1, mic/earphone
- Baterie: 78 Wh, încărcător 45 Wh
- OS: Windows 10
- Dimensiuni: 323 mm x 225 mm x 14.3 mm
- Greutate: 1.38 kg + 0,19 kg (încărcător și cabluri)
- Altele: tastatură cu iluminare albă, senzor amprente, cameră Web, difuzoare stereo
Versiunea testată de noi este configurația de top disponibilă pentru acest laptop, însă în magazine veți găsi și versiuni cu procesoare Core i5, ecran FHD și diverse cantități de memorie RAM și spațiu de stocare.
Ce ne-a plăcut
Lenovo Yoga 910 este un laptop ultraportabil 2-în-1 convertibil din gama premium, iar producătorul nu a economisit nici un efort pentru a-l face remarcat în această categorie superioară și pentru a-i oferi utilizatorului un produs deosebit.
Deși are o grosime de numai 14 milimetri în cel mai gros punct, carcasa are o construcție monobloc construită integral din aliaj de aluminiu. Această carapace solidă face ca rigiditatea laptopului să fie excelentă, neavând nici o zonă în care să se simtă cea mai vagă tendință de torsiune și putând primi fără nici o problemă nota maximă la acest capitol.
Din punct de vedere vizual, Lenovo Yoga 910 este unul dintre cele mai elegante ultraportabile disponibile în acest moment pe piață, însă cumpărătorii trebuie să fie conștienți că versiunea neagră a modelului este o adevărată capcană pentru amprente și murdărie, versiunile colorate în auriu sau argintiu fiind probabil opțiuni mai bune dacă sunteți sensibili la acest aspect.
Atât carcasa bazei cât și cea a ecranului sunt fabricate din câte o singură bucată de metal care a fost sculptată pe o mașină CNC. Această soluție tehnologică a permis realizarea unei carcase fără îmbinări vizibile, care va satisface fără îndoială și pretențiile celor mai exigenți, singura neplăcere fiind muchiile puțin cam prea ascuțite.
Acestea sunt deranjate în utilizare și în special atunci când veți deschide ecranul, deoarece Lenovo nu a făcut și o adâncitură care să permită apucarea ușoară a capacului, iar contactul cu muchiile ascuțite și ferm închise nu este tocmai plăcut.
Baza și capacul sunt unite de faimoasa balama flexibilă pe care o știm de la Yoga 3 încoace. Perfecționată de-a lungul timpului, acest sistem de prindere complex a evoluat și a devenit acum mai fluent și mai silențios. Comportamentul ansamblului de bare și zale este excelent, ecranul putând fi ușor ridicat cu o singură mână, dar stă și ferm pe poziții chiar și atunci când laptopul este deplasat brusc.
Acest sistem de închidere, asemănător cu brățara metalică a unui ceas, este și cheia convertibilității lui Lenovo Yoga 910. În afară de poziția standard de lucru pentru un laptop, Yoga 910 poate funcționa și în modul tabletă, în care baza se răsucește la 360 de grade și ajunge în spatele ecranului, sau în modul cort, în care ultraportabilul devine un stand multimedia pentru urmărirea filmelor.
Utilizarea în modul tabletă este bună deoarece carcasa este subțire iar poziția bazei este fermă, însă modul cort nu este atât de grozav din cauza marginilor ecranului. Dacă în modul de lucru standard nu există probleme, întoarcerea cu capul în jos a ecranului face ca marginile foarte subțiri să ajungă pe laterale și în partea de jos, lăsând astfel prea puțin spațiu între ecran și masă, în timp ce partea superioară este ocupată de o margine foarte lată.
Alte elemente constructive care se remarcă sunt piciorușele cauciucate de sprijin, suficient de mari și stabile, și micile perforații de pe capacul inferior în spatele căruia se ascund difuzoarele. Nu există tăieturi pentru admisia aerului, deoarece sistemul de răcire mic și compact trage aer pe sub tastatură, iar evacuarea acestuia se face prin niște fante ascunse bine sub balama.
Suprafețele metalice au un finisaj mat acoperit cu o peliculă fixată prin anodizare, acest tratament dându-le un aspect elegant și luxos. Elementele de identitate, cum ar fi siglele Lenovo și Yoga, sunt integrate discret și nu deranjează vizual, completând astfel o imagine exterioară deja bună.
Foarte elegant și extrem de bine construit, Yoga 910 este însă puțin mai mare și mai greu decât alte ultraportabile din această clasă. Această deviație de la normă este dată de diagonala mai mare a ecranului, Yoga 910 oferind un panou de 13,9” în locul clasicului 13,3”, și de masa mai mare a bateriei cu capacitate ridicată de 78 Wh. În final, greutatea de 1,38 de kilograme încă îi permite să rămână un laptop ușor, însă cei care vor un model cât mai comod de purtat au și alte opțiuni la dispoziție.
Producătorii de ultraportabile trebuie să-și pună la lucru priceperea și imaginația atunci când înghesuie o tastatură într-o carcasă îngustă, iar Lenovo a trecut cu succes de acest pas deoarece oferă una dintre cele mai bune modele de acest tip.
Cu excepția tastei Shift din partea dreaptă, care este amplasată cam ciudat, tastatura impresionează deoarece oferă taste mari, spațiere generoasă și aranjament standard.
Tastele au o cursă scurtă, ceea ce este de așteptat în cazul unui laptop subțire, însă răspunsul este bun iar mișcarea silențioasă. Tastele dispun suplimentar și de un sistem de iluminare, acesta oferind două trepte pentru ajustarea intensității LED-urilor.
Touchpadul produs de Synaptics este acoperit cu sticlă și oferă o suprafață cu fricțiune redusă și sensibilitatea ridicată. Cei care folosesc mult acest periferic în locul unui mouse vor aprecia precizia controlului, tot așa cum vor aprecia și butoanele cu răspuns bun și zgomot redus.
Lenovo Yoga 910 oferă două opțiuni de ecran: cu rezoluție Full HD sau UHD. Modelul nostru a fost cel cu rezoluție mare, iar ecranul s-a dovedit a fi o alegere foarte bună atât pentru lucru cât și pentru multimedia.
Ecranul oferit de Yoga 910 are o luminozitate ridicată, uniformitate bună și un contrast ridicat. În mod implicit, calibrarea nu este tocmai grozavă iar nuanțele de gri sunt cam nesatisfăcătoare din cauza nivelului mare de gamma, însă această problemă poate fi rezolvată prin calibrare.
Reproducerea culorilor este foarte bună, ecranul LG Philips având o acoperire a spectrului sRGB de 98% și o acoperire a spectrului AdobeRGB de 77%. În cazul în care veți alege însă opțiunea mai ieftină Full HD, aceasta are o reproducere a culorilor și o strălucire maximă ceva mai slabe.
Așa cum era de așteptat în cazul unui laptop scump, suprafața tactilă capacitivă este foarte bună și permite o utilizare confortabilă în toate cele trei moduri de lucru.
Prestația multimedia este completată de un sistem audio performant, deși dimensiunile mici ale acestuia nu promiteau prea multe. Lenovo Yoga 910 oferă astfel un volum sonor ridicat care atinge 80 dB, o fidelitate suficient de bună în domeniul mediilor și înaltelor, ceva urme de frecvențe joase la un nivel satisfăcător și distorsiuni neglijabile.
Poziționarea nu este însă prea grozavă, difuzoarele putând fi astupate foarte ușor atunci când laptopul este pus pe suprafețe moi în care se afundă.
Lenovo Yoga 910 folosește procesoare cu voltaj scăzut (ULV) Intel Core i5 și i7 din generația Kaby Lake. Procesorul și memoria RAM sunt lipite pe placa de bază, deci orice actualizare ulterioară este imposibilă, însă desfacerea capacului inferior oferă măcar acces la SSD, interfața wireless și baterie.
Modelul testat de Giz.ro a inclus un procesor Core i7-7500U, 16 GB de memorie RAM și o unitate de stocare SSD NVMe cu o capacitate de 512 GB, fiind astfel una dintre configurațiile de vârf.
În utilizarea cotidiană, ultraportabilul s-a comportat foarte bine, acesta oferind un nivel bun de performanță și fiind capabil să atace toate activitățile banale făcute de un PC office sau multimedia.
În utilizarea intensivă pe perioade lungi, laptopul este însă frânat de eficiența sistemului de răcire. Deoarece acesta nu face mereu față, procesorul se va încălzi și va intra în throttle, ceea ce va limita performanțele maxime atinse.
- 3DMark 11: P1674;
- 3DMark 13: Sky Driver – 3618, Fire Strike – 897, Time Spy – 347;
- PCMark 08: Home Conventional – 2609;
- PCMark 10: 3443;
- Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3565, Multi-core: 7706;
- Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4319, Multi-core: 8192;
- CineBench 11.5: OpenGL 33.75 fps, CPU 3.56 pts, CPU Single Core 1.55 pts;
- CineBench R15: OpenGL 40.69 fps, CPU 306 cb, CPU Single Core 134 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 104.81 fps, Pass 2 – 18.86 fps.
Chiar și testele noastre arată această problemă, însă cum aceste tipuri de laptopuri sunt cumpărate în general pentru uz cotidian nepretențios, probabil că supraîncălzirea se va manifesta mai rar decât în cazul sarcinilor pretențioase care ar necesita un laptop standard performant. Tocmai de aceea noi am recomanda să optați pentru un model cu procesor Core i5, care se încălzește mai puțin, este mai accesibil din punct de vedere al prețului și oferă performanțe suficiente pentru utilizarea e zi cu zi.
Bateria este unul dintre punctele forte ale sistemului. Având o capacitate de 78 Wh, aceasta oferă o autonomie bună în ciuda consumului mare al ecranului UHD. Activitățile intensive consumă destul de repede bateria, ceea ce este oricum de așteptat, însă redarea media oferă o autonomie foarte bună.
Cei care vor să maximizeze perioada de autonomie pot opta pentru modelul cu ecran Full HD, însă totodată să accepte și luminozitatea și acuratețea coloristică mai mică a acestuia.
- 5h:45m – browsing Web ocazional și editare text în Google Docs, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 9h – redare video 1080p de pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 14h – redare video Full HD MKV în aplicația Movies, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 11h – redare video 4K MKV în aplicația Movies, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 4h:20m – browsing Web intensiv, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit.
Laptopul vine însoțit de un încărcător cu o putere de 45W care folosește un conector USB Type-C și are o greutate de numai 240 de grame.
Ce nu ne-a plăcut
Sistemul de răcire este foarte compact, acesta folosind două ventilatoare mici cu două conducte de răcire și un sistem de admisie ascuns sub tastatură. Din acest motiv, laptopul este sesizabil de cald în timpul activităților cotidiene, iar temperatura externă a carcasei se apropie de 40 de grade odată ce sarcinile devin ceva mai intense, ceea ce-l face cam inconfortabil dacă este ținut în brațe.
Ventilatoarele nu au un nivel de zgomot prea mare in utilizarea zilnică, circa 39 dB, însă au o tonalitate ascuțită deranjantă, la fel ca multe alte modele de mici dimensiuni. Acest aspect este cu atât mai deranjant cu cât ventilatoarele nu se opresc niciodată, sistemul de răcire având nevoie de ele în permanență.
În cazul în care vă trece prin cap să porniți și niște jocuri, Yoga 910 va deveni și mai cald sau zgomotos. Laptopul va trece atunci de temperaturi de 40 de grade, iar aceste temperaturi ar fi fost și mai mari dacă procesorul nu ar fi intrat în throttle, așa cum am spus în secțiunea anterioară.
La fel ca alte laptopuri ultraportabile subțiri și ușoare, nici Yoga 910 nu excelează atunci când vine vorba de conectivitate, însă spațiul limitat nici nu lasă prea mult loc pentru acestea. Lenovo s-a străduit să ofere un port USB standard, ceea ce este de apreciat, însă nu oferă și conectivitate Thunderbolt 3, ceea ce limitează conectarea ecranelor externe cu rezoluție și rată de împrospătate mari.
Din păcate, Lenovo nu a inclus în pachet nici un adaptor, cei care au nevoie de ieșire HDMI sau alte tipuri de conexiuni fiind nevoiți să le cumpere separat.
O altă dotare care lipsește este digitizorul ecranului. Poate că nu toată lumea are nevoie de un stylus cu niveluri de presiune și vârf foarte subțire, însă această dotare a cam devenit standard în clasa ultraportabilelor scumpe din care Yoga 910 face parte, iar lipsa digitizorului este dezamăgitoare.
Preț și disponibilitate
Laptopul Lenovo Yoga 910 este disponibil în România la prețuri cuprinse între 5200 și 8000 de lei, în funcție de configurația aleasă.
Modelul de bază cu procesor Core i5, 8 GB RAM, SSD de 256 GB și ecran FHD este opțiunea best-buy din punctul nostru de vedere. Ne-ar fi plăcut și o configurație cu procesor Core i5 si 16 GB de RAM, însă din păcate această cantitate de memorie este disponobilă doar pe versiunile de vârf, împreună cu procesorul COre i7 și un SSD mai mare.
Printre rivalii cu care acesta se luptă în acest moment pot fi menționate modelele HP Spectre X360, Lenovo X1 Yoga și ASUS ZenBook Flip UX370.
Concluzii
Bla bla bla
Pro:
- Autonomie bună
- Carcasă metalică solidă și frumoasă
- Ecran bun cu diagonală mare
- Tastatură și touchpad
- Performanțe bune pentru uz obișnuit
Contra:
- Performanțe maxime limitate de supraîncălzire
- Sistem de răcire cu ventilatoare sesizabile
- Lipsa unui digitizor pentru ecran
- Conectivitate limitată