Lenovo Yoga 920 Glass review – un ultraportabil aparte
În acest articol vom discuta despre Lenovo-ul Yoga 920, unul dintre cele mai interesante laptopuri ultraportabile premium existente pe piața românească în 2018.
Din capul locului trebuie să stiți că acest produs se adresează celor ce doresc un notebook ce îmbină estetica, dotările de top și o construcție foarte bine închegată, fiind în același timp dispuși să plătească între 6200 și 9000 de lei pentru a le obține.
Dacă bifați aceste criterii, atunci trebuie să stiți că Lenovo-ul Yoga 920 este un dispozitiv compact și portabil, echipat cu un ecran touch convertibil, motorizat de procesoare Intel Core U de ultimă generație, la care se adaugă o baterie mai mare decât cele întâlnite pe alte produse similare.
El nu este un laptop menit jocurilor sau rulării de soft-uri avide de putere, ci unul menit să funcționeze impecabil în utilizarea de zi cu zi, impresionând în același timp prin statut, autonomie și portabilitate. Cum se descurcă în practică și cât de viabilă este achiziția acestui produs aflați din rândurile următoare.
Specificațiile modelului testat
Lenovo Yoga 920-13IKB Glass | |
Ecran | 13.9 inch, 3840 x 2160 px, IPS, touch, lucios |
Processor | Intel Kaby Lake-R Core i7-85500U CPU |
Video | Intel UHD 620 |
Memorie | 16 GB DDR4 (lipită pe placa de bază) |
Stocare | 512 GB SSD (M.2 NVMe) |
Conectivitate | Qualcomm QCA6174 Wireless AC , Bluetooth 4.1 |
Porturi | 1x USB 3.0, 2x USB 3.1 gen 1, mic/earphone |
Baterie | 70 Wh, 45 Wh încărcător |
OS | Windows 10 |
Dimensiuni | 323 mm (w) x 224 mm (d) x 13.95 mm (h) |
Greutate | 31.4 kg + .19 kh încărcător |
Extras | tastatură iluminată, fingerprint sensor, HD webcam, JBL stereo speakers |
Ce ne place
Elemente aparte ale acestui laptop sunt construcția sa foarte bine închegată, carcasa fiind un corp unibody metalic, precum și finisajele exterioare impecabil executate, fie că vorbim de marginile metalice, de capacul din sticlă sau de balamaua tip curea de ceas caracteristică seriei de top Lenovo Yoga.
Modelul testat de noi face parte din ediția limitată Glass, ce oferă un capac din sticlă Gorilla Glass ce acoperă un element de design creat în colaborare cu designerii de la Istituto Europeo di Design din Milan. Potențialii cumpărători pot alege unul din cele 4 propuneri de design existente, iar noi am primit modelul Vibes, cu un exterior închis la culoare.
În mod normal sunt un fan al liniilor simpliste, însă estetica acestui Yoga m-a impresionat și consider că este un element diferențiator demn de luat în seamă dacă doriți un laptop care să arate diferit de toate celelalte opțiuni existente pe piață, și aceasta în ciuda inconvenientului evident al înglobării unei carcase exterioare cu elemente din sticlă: predispoziția la amprente.
Trecând peste această particularitate a micro-seriei Vibes, Yoga-ul oferă o construcție metalică, este subțire, și în linii mari, compact și ușor. E important de menționat că datorită faptului ca integrează un ecran ceva mai mare decât cel al competitorilor direcți, cu o diagonală de 13.9-inch, precum și bateria de 70 Wh, acest notebook este ceva mai mare și mai greu (1.4 kg vs 1.2-1.3 kg în cazul alternativelor) decât competitori direcți precum HP Spectre x360 sau Asus Zenbook UX370.
Yoga-ul 920 este și un computer practic. Ecranul său se rabatează la 360 de grade iar ajustarea sa este permisă de balamaua bine construită, și în același timp aspectuoasă. De menționat că deși marginile de sus și laterale ale ecranului sunt subțiri, cea de jos este masivă, lucru care ajută în utilizarea în modul laptop, dar e puțin ciudat în utilizarea ca tabletă, chit că asigură o zonă suficient de spațioasă pentru a putea prinde cu încredere produsul în mână.
Că tot vorbim de ecran, Yoga-ul 920 oferă un ecran touch cu diagonală de 13.9-inch și panel IPS UHD, în versiunea testată de noi. Panelul oferă culori vibrante și un contrast bun, însă în același timp este puțin cam întunecat, fapt ce face utilizarea acestui laptop dificilă în medii foarte luminoase sau afară, acest aspect fiind coroborat cu reflecțiile aferente faptului că panelul este acoperit cu sticlă.
- Panel HardwareID: LG Philips LGD0587 (LP139UD1-SPC1);
- Gamut: 99% sRGB, 74% NTSC, 79% AdobeRGB;
- Gamma: 2.4;
- Luminozitate maximă înn mijlocul ecranului: 274 cd/m2;
- Contrast la luminozitate maximă: 830:1;
- White point: 6200 K;
- Negru pe luminozitate maximă: 0.33 cd/m2.
Ecranul Yoga-ului 920 include și un digitizer, compatibil cu stylus-ul Lenovo Active Pen 2, o caracteristică pe care modelul predecent nu o ofererea. Noi nu am avut la dispoziție însă acest Stylus pentru a vă împărtăși impresii despre el.
O altă noutate a Yoga-ului 920 este implementarea a două porturi USB-C cu suport pentru Thunderbolt 3. Conectivitatea sa rămâne totuși limitată, pentru că în afara acestora pe laterale găsim doar un extra port USB-A și un conector pentru căști. Totuși, aceasta este o direcție adoptată de toți producatorii pe produsele ultraportabile, și nu o particularitate doar a acestui produs.
Un aspect crucial pentru un laptop modern este și experiența de tastare și a utilizării trackpad-ului, elemente unde precedentul Yoga 910 se descurca excelent. Yoga-ul 920 vine însă cu o altă tastatură, una ce nu mi-a lăsat aceeași impresie pozitivă, tastele fiind cam moi pentru gustul meu și necesitând în același timp o apăsare mai puternică pentru a se actualiza corect. Mai multe despre acest aspect în secțiunea următoare.
Trackpadul pe de altă parte rămâne un punct forte, comportându-se ireproșabil și având o suprafață de contact foarte plăcută la atingere.
Mai departe vom discuta despre modul în care acest laptop se simte în utilizarea de zi cu zi. Știm deja că e comfortabil și bine închegat și știm că oferă specificații de top pentru clasa sa: procesor Intel Core i7-8550U, 16 GB RAM, stocare SSD NVMe.
Pe parcursul perioadei de test am concluzionat și că performanțele în task-uri uzuale sunt foarte bune, laptopul răspunzând rapid la comenzi și făcând față cu usurință multitaskingului de zi cu zi. Yoga-ul 920 nici nu se încălzește deranjant în acest caz și nici nu este deranjant de gălăgios, chiar dacă ventilatoarele din interior sunt active în cea mai mare parte a timpului, astfel că le veți auzi în medii cu nivel de zgomot redus.
Lucrurile se schimbă însă atunci când laptopul este forțat în aplicații solicitante, precum benchmark-uri, jocuri sau scenarii mai realiste, precum rularea unui editor foto sau video. În acest cazuri hardware-ul se încălzește rapid și performanțele sale sunt limitate astfel încât temperaturile să nu urce foarte puternic, fapt ce ar duce la o carcasă potențial incomodă în utilizare, datorită temperaturilor ridicate.
In realitate, carcasa devine fierbinte, dar acest lucru era de așteptat în cazul unui astfel de produs și nici nu iese din tiparele întâlnite în această gamă de ultraportabile. Ventilatoarele se învârt la turații ceva mai mari la rândul lor, însă rămân silențioase și nu vor deranja.
Un aspect final pe care îl vom menționa aici este legat de baterie. După cum vă spuneam de la început, Yoga-ul 920 oferă o baterie de 70 Wh, în vreme ce competiția vine cu baterii de cel mult 60 Wh. Coroborată însă cu ecranul UHD, autonomia oferită de acest notebook este bună, dar nu impresionează, tocmai pentru că panelul UHD este mai avid de energie decât o alternativă FHD.
Cam la asta ar trebui să vă așteptați în utilizarea normală, cu luminozitatea setată la circa 120 de candele, un nivel propice utilizării la interior:
- 10.2 W (~7 h of use) – veditare text în Google Drive, Balanced Mode, screen at 30%, Wi-Fi ON;
- 6.6 W (~10 h 30 min of use) – 1080p fullscreen video pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, screen at 30%, Wi-Fi ON;
- 6.7 W (~10 h 30 min of use) – 1080p fullscreen .mkv video în aplicația Movie app, Balanced Mode, screen at 30%, Wi-Fi ON;
- 8.0 W (~8 h 30 min of use) – 4K fullscreen .mkv video în aplicația Movie app, Balanced Mode, screen at 30%, Wi-Fi ON;
- 12.5 W (~5 h 30 min of use) – browsing intensiv în Edge, Balanced Mode, screen at 30%, Wi-Fi ON.
De menționat că Lenovo oferă Yoga-ul 920 și în configurații cu ecran FHD, care este și mai economic, și mai acccesibil dpmdv al prețului și ceva mai luminos decât opțiunea UHD.
Ce scârțâie
Puține pot fi reproșate acestui notebook la capitolul construcție, dar trebuie să remarcăm că marginile sale interioare sunt foarte ascuțite, lucru ce va lasă urme asupra încheieturilor mâinilor atunci când îl veți folosi în spații mai restrânse și ele vor intra in contact cu acest muchii neiertătoare.
Alte aspecte ce ar putea fi menționate aici au fost deja amintite și mai sus. Printre ele, conectivitatea limitată la doar 2 porturi TB3 si un connector USB-A, la care se adaugă faptul că în pachet nu sunt incluse adaptoare, astfel că pentru a conecta un monitor extern de exemplu va trebui să vi le cumpărați separat.
Pe lângă aceasta, consider că experiența de tastare oferită de Yoga 920 este un pas în spate față de modelul predecent și față de multe alte laptop-uri Lenovo. Tastatura are un feeling destul de ieftin, de plastic nu foarte calitativ, iar feedback-ul tastelor lasă de dorit și în cazul meu a influențat negativ atât viteza, cât și acuratețea în tastare. E important însă de menționat că eu sunt un utilizator atipic, cu așteptări mari de la tastatura unui laptop, iar un utilizator obișnuit care nu scrie mii de cuvinte pe zi o va privi probabil cu ochi mult mai blânzi.
Tot la capitolul deficiențe amintim din nou faptul că hardware-ul nu funcționează la potențialul său maxim în cadrul rulării de task-uri complexe, fiind limitat termic astfel încât notebook-ul să nu se încălzească excesiv. Acest element este însă unul curent întâlnit pe ultraportabilele moderne.
Un ultim aspect de menționat aici este legat de ecranul UHD cu o luminozitate maximă destul de limitată, fapt ce va face utilizarea sa în medii luminoase dificilă. El reprezintă în același timp și o opțiune scumpă, și are si un impact asupra autonomiei, fiind mult mai avid de energie decât alternativa FHD oferită pe anumite configurații ale Yoga-ului 920.
Prețuri și disponibilitate
Ajungând la acest capitol, modelul testat de noi, Yoga 920 în versiunea Glass Vibes cu procesor Intel Core i7-8550U, 16 GB RAM, ecran UHD și SSD de 512 GB este disponibil în România la prețul de circa 9000 de lei la momentul acestui articol.
O versiune standard a aceluiași produs, echipată cu procesor Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, 256 GB SSD și ecran FHD costă puțin peste 6000 de lei și reprezintă în opinia mea o opțiune mai interesantă pentru un portabil premium de zi cu zi, chiar dacă vine cu doar 8 GB de RAM și nu primește exteriorul cu design aparte, ci unul simplu, metalic. Este însă semnificativ mai accesibilă ca preț, oferă un ecran ceva mai luminos și autonomie superioară.
Concluzii
Trâgând linie și revenind la cele spuse la începutularticolului, Lenovo-ul Yoga 920 este unul dintre cele mai interesante ultraportabile convertibile din segmentul premium disponibile în România la momentul Aprilie 2018.
Principalele sale atuu-uri sunt construcția excelentă, ecranul tactil de 13.9-inch și bateria de 70 Wh, coroborate și cu performanțele bune și rularea silențioasă în utilizarea de zi cu zi.
Nu este lipsit însă de neajunsuri, unele așteptate, precum faptul că performanțele în task-uri complexe nu sunt ideale sau faptul că hardware-ul și carcasa se încălzesc destul de puternic în acest caz, dar și unele surprinzătoare, precum experiența destul de nesatisfăcătoare de tastare sau faptul că panelul UHD utilizat este cam întunecat, ambele neîntâlnite pe versiunea precedentă, Yoga-ul 910.
Un ultim aspect de menționat, dar deloc de neglijat, este și cel al prețului. Principalul competitor al Yoga-ului 920 este HP-ul Spectre x360, cu un preț de pornire de circa 5300 de lei pentru configurația de bază, așadar cu circa 1000 de lei sub cel al modelului Lenovo. Spectre-ul vine cu o baterie mai mica, de 60 Wh, și un ecran de doar 13.3-inch, dar în același timp oferă o tastatură mai bună și este și ceva mai compact și ușor, aspecte care coroborate cu prețul îl fac o alternativă demnă de luat în seamă.