GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Maguay MyWay N1102i review – mic, voinic şi ieftin, dar devreme în pat

Testat pe data de 12 aprilie 2012
Pe scurt: N/A Produs testat: N/A   Testat de: Andrei Girbea    Nota: N/A    Pret: N/A

Recunosc ca nu prea am avut tangenta cu cei de la Maguay in trecut, insa in ultimele zile m-am jucat cu o prima jucarie primita in teste de la ei, un laptop ultra-compact de 11.6 inch, Maguay-ul MyWay N1102i.

Nu discutam despre numele extrem de greu de retinut, desi sper ca cei de la Maguay sa lucreze la acest aspect, pentru in general toate produsele lor au denumiri din astea criptice pe care nu le va tine nimeni minte, niciodata. Discutam insa despre ce poate micul MyWay si despre experienta utilizarii sale zilnice.

De la inceput mai trebuie sa va aduc la cunostinta ca laptop-ul testat este un pre-production sample, asadar unele dintre neajunsurile intalnite vor fi rezolvate pe modelele finale (detalii mai jos).

Pe scurt, avem de-a face cu un mini laptop de 11.6 inch construit pe platforma hardware Intel Atom CedarTrail, pe care am vazut-o deja la lucru pe Asus-ul EEE PC 1225C testat acum cateva saptamani.

Asadar, un portabil pentru task-uri lejere, usor si micut, numai bun de luat pe drumuri sau la scoala. In plus, un portabil ce are de partea sa si un pret bun, ce va atrage potentialii clienti. Insa, pentru a atinge acest pret scazut, anumite aspecte importante au fost neglijate.

Mai multe detalii veti afla pe parcursul review-ului de mai jos.

Specificatii tehnice

Inainte de a incepe insa testul, sa aruncam un scurt ochi si pe lista de specificatii.

Maguay MyWay N1102i
Ecran11.6”, 1366×768 pixeli, lucios
ProcesorIntel CedarTrail N2800, 1.86 GHz
ChipsetIntel NM10
Placa videoIntel GMA 3650 HD (640 MHz)
Memorie4 GB DDR3, 1066 MHz
Hard-disk250 GB, 5400 rpm
ConectivitateWireless N, Fast Ethernet, Bluetooth 3.0
Porturi1x USB 3.0, 2xUSB 2.0, VGA, HDMI, LAN, card-reader
Acumulator3 celule, 3000 mAh, 30 Wh
Sistem de operareWindows 7 Home Premium
Dimensiuni295 x 205 x 23.5 mm
Greutate1.4 kg

Design si exterior

Carcasa micului MyWay N1102i este realizata integral din plastic, unul mat si destul de calitativ, ce ar trebui sa se fie rezistent la zgarieturi si amprente.

O carcasa simpla si o silueta zvelta

O carcasa simpla si o silueta zvelta

Pe dedesubt observam ca nu avem posibilitatea de a accesa rapid bateria sau memoria RAM si HDD-ul,  dar daca vreti neaparat sa ajungeti totusi la componentele interioare, mana de suruburi ce fixeaza intregul panou de pe spate nu va va sta in cale, atat timp cat aveti o surubelnita potrivita la indemana. Atentie insa, ar trebui sa ii intrebi in prealabil pe cei de la Maguay daca acest lucru nu iti va afecta garantia.

Una peste alta, Myway-ul este decent construit si destul de solid, chiar daca intreaga carcasa scartaie cam deranjant atunci cand o strangi in mana, lucru neintalnit la portabile ceva mai scumpe. Am apreciat insa forma si silueta zvelta, laptopul masurand circa 24 de mm in grosime si cantarind cam 1.4 kg.

Ridicand capacul ecranului, veti observa ca intregul palm-rest este si el realizat dintr-un plastic mat, cu o textura ce aduce aminte de aluminiul lustruit. Zona din jurul tastelor si marginea ecranului sunt insa confectionate din plastic negru lucios.

Plastic mat pentru palm rest si lucios pentru marginea din jurul ecranului

Plastic mat pentru palm rest si lucios pentru marginea din jurul ecranului

Pe laterale veti intalni o multime de porturi, in mare cam orice ai avea nevoie pe un laptop, de la iesirile video VGA si HDMI, pana la slotul USB 3.0, cititorul de carduri (nefunctional pe modelul testat, dar functional pe versiunea finala) si un slot de extensie. Pozele de mai jos va vor spune mai multe despre porturi si amplasarea acestora.

Fata si dreapta: cititor carduri, mic/casti. 2 x USB 2.0, Lan, alimentare

Fata si dreapta: cititor carduri, mic/casti. 2 x USB 2.0, Lan, alimentare

Spate si stanga: VGA, HDMI, USB 3.0, grila radiator, slot de extensie

Spate si stanga: VGA, HDMI, USB 3.0, grila radiator, slot de extensie

Bateria este plasata in interiorul carcasei

Bateria este plasata in interiorul carcasei

Tastatura si trackpad

Tastatura pe care cei de la Magauy au ales sa o integreze pe MyWay-ul N1102i este indetica cu cea gasita pe EEE PC-urile de 10 inch in ultimii ani, atat ca layout, cat si ca feeling. O tastatura decenta, fara neajunsuri, dar nu mai mult, deoarece tastele sunt destul de mici si insuficient de ferme pentru a oferi siguranta deplina in utilizarea zilnica.

In plus, tastatura flexeaza destul de mult pe acest MyWay, un neajuns pe care un ochi experimentat il va remarca imediat.

Asadar, acest portabil de 11.6 inch vine cu o tastatura de netbook, tastele avand doar 93% din marimea celor standard, lucru evidentiat si de spatiul liber ramas pe lateralele laptopului. In cazul modelelor mai mici, inteleg imposibilitatea montarii unei tastaturi full-size, dar in cazul unui laptop din aceasta gama, nu.

O tastatura Full-size trebuia sa fie prezenta

O tastatura Full-size trebuia sa fie prezenta

Trackpad-ul se achita cu brio de majoritatea functiilor sale. Este destul de comfortabil de utilizat, este destul de spatios si este precis, chiar daca uneori nu va lua click-ul realizat prin tap-uri. Butonul de click este si el decent, desi as fi apreciat niste butoane separate si ceva mai moi.

Am intampinat insa si un neajuns: nu am reusit de nici o culoare sa folosesc scroll-ul, sau orice alt tip de actiune asociata aunui trackpad modern, desi am incercat mai multe tipuri de drivere Synpatics iar suprafata trackpad-ului are clar demarcata o zona pe partea sa dreapta pentru scroll. Update: Se pare ca exista o problema cu versiunea de teste, dar modelul final va oferi scroll (cu un singur deget in zona marcata), dar nu si gesturi multi-touch.

TrackPad-ul este bunisor, desi nu ofera gesturi multi-touch

TrackPad-ul este bunisor, desi nu ofera gesturi multi-touch

Ecran

Ecranul intalnit pe acest MyWay este putin peste media celor testate de mine in clasa portabilelor ieftine de 11-12 inch. Da, este in continuare lucios, dar ofera o buna luminozitate si unghiurile de vizibilitate pe verticala sunt decente, desi culorile se vor schimba daca inclinati ecranul prea mult pe spate.

Unghiuri de vizibilitate decente

Unghiuri de vizibilitate decente

Una peste alta insa, avem de-a face cu un ecran satisfacator pentru aceasta clasa, atat timp cat veti folosi laptopul cu precadere in interior.

Cu siguranta mi-ar fi placut sa existe posibilitatea de a rabata mai mult ecranul pe spate pentru a putea folosi laptop-ul comfortabil si in pat sau atunci cand calatoresti si spatiul nu iti permite sa te lafai, dar la acest capitol mai au de lucrat aproape toti producatorii de portabile.

Ecranul nu se rabateaza complet pe spate

Ecranul nu se rabateaza complet pe spate

Hardware si performante

Cei de la Maguay ofera un avantaj pe care aproape nici un alt producator de laptop-uri nu il mai ofera in Romania: posibilitatea de a configura laptop-urile in functie de preferintele clientilor, in limitele posibilitatilor desigur.

Configuratia primita la test este construita pe o platforma Intel Atom CedarTrail, cu un procesor Atom N2800, 4 GB RAM DDR3, un HDD de 250 GB si restul dotarilor standard. Unitatea de stocare, cantitatea de memorie RAM sau sistemul de operare pot varia in functie de preferinte.

Ca si celelalte platforme Intel Atom testate in ultima vreme si aceasta are o mare buba: driverele nu sunt inca intr-un stadiul final, asadar platforma nu ruleaza la potential maxim, mai ales pe partea grafica (cipul suporta teoretic Direct X10.1, insa driverele actuale nu permit accesarea acestor capabilitati).

Un laptop destul de puternic pentru o utilizare zilnica lejera, insa ce nu isi atinge inca potentialul

Un laptop destul de puternic pentru o utilizare zilnica lejera, insa ce nu isi atinge inca potentialul

In plus, driverele pentru Windows 7 pe 64 de biti sunt intr-o stare si mai proasta, in caz ca doreati sa utilizati toti cei 4 GB de memorie instalati.

Chiar si in conditiile actuale, MyWay-ul N1102i este destul de fasnet, atat timp cat sunteti realisti in cerintele pe care le veti avea de la el. Browsing-ul, editarea de texte, multitasking-ul intre 2-3 aplicatii sau filmele si muzica nu ii pun probleme. Ba chiar si filmele in format Full HD pot fi redate fluent in majoritatea cazurilor (cu activare DXVA). Insa daca doriti un laptop foarte rapid, ati cam gresit gama.

Testele de mai jos va vor zice cate ceva despre performantele sintetice ale sistemului si veti observa ca ele bat scorurile obtinute de aceeasi platforma pe Asus-ul 1225C, tot un model de 11.6 inch, insa cu doar 2 GB de RAM instalati. Diferentele sunt mici, insa meritul revine probabil sistemului de operare mai curat livrat de cei de la Maguay, fara multitudinea de programe instalte (crapware) pe care le ofera in prezent cei de la Asus, dar si cantitatii superioare de memorie.

Baterie si autonomie

In interiorul acestui laptop se ascunde o baterie de 3000 mAh si 30 Wh. Asadar, o baterie incastrata, nu una pe care o puteti usor scoate atunci cand folositi laptop-ul conectat la priza (o idee pe care nu o sustin, de altfel), dar nemultumitii ar trebui sa inteleaga ca aceasta este directia spre care se indreapta toate laptop-urile portabile, producatorii incercand sa creeze notebook-uri tot mai subtiri si mai usoare.

Autonomia insa lasa de dorit. In vreme ce majoritatea portabilelor de 11.6 inch (sau si mai mici) ofera o baterie de 6 celule, cea de 3 Celule montata pe acest Maguay nu va rezista mai mult de 3 ore in utilizarea zilnica medie, pe modul Balanced, cu ecranul la 50% luminozitate si efectuand task-uri uzuale. Ba chiar isi va termina energia ceva mai rapid, in functie de aplicatiile rulate.

Desigur, diminuand luminozitatea ecranului, oprind conexiunea Wi-Fi si ruland doar aplicatii de baza, autonomia se va extinde spre 3 ore si jumatate, insa in cadrul rularii unui film HD va trece cu greu de 2 ore. Deranjant, mai ales dupa ce acum cateva saptamani am testat Asus-ul EEE PC 1225C, construit pe aceeasi platforma hardware, ce impresioneaza cu ale sale 6+ ore de utilizare.

Sunet, zgomot si alte detalii

MyWay-ul testat nu se incalzeste deranjant nici macar atunci cand este forjat sau cand ruleaza un film HD ore la rand.

Coolerul insa isi face auzita prezenta cam tot timpul si va fi usor deranjant daca folositi notebookul intr-un mediu nezgomotos, precum o camera in timpul noptii, deoarece turatia sa pare sa variaze continuuu si astfel se obtine un usor vuiet enervant, ce scade sau urca in intensitate cu o frecventa prestabilita. Intr-un mediu mai zgomotos probabil nu veti observa acest neajuns, insa eu sunt maniac in privinta zgomotului produs de laptop-uri.

Sunetul nu impresioneaza, dar nici nu dezamageste. Boxele asigura un volum ridicat, dar pur si simplu nu te poti astepta la o calitate ridicata a auditiei in cazul unor portabile din aceasta clasa.

Nu se incalzeste si nu este foarte zgomotos, desi ventilatorul isi face auzita prezenta

Nu se incalzeste si nu este foarte zgomotos, desi ventilatorul isi face auzita prezenta

Preturi si disponibilitate

Inca nu se stie exact momentul in care acest mini laptop va putea fi si achizitionat in Romania.

Stim insa ca el va fi disponibil pe site-ul celor de la Maguay iar preturile vor porni de la 1200 de lei pentru o configuratie cu 2 GB RAM, HDD de 250 GB si fara SO.

Desigur, Maguay va oferi posibilitatea de a configura laptop-ul in functie de necesitati, la nivelul memoriei, unitatii de stocare si sistemului de operare, insa nu se va oferi suport pentru Windows 7 pe 64 de biti (probabil din cauza problemelor cu driverele de care v-am pomenit la rubrica Hardware si Performante).

Concluzii

Va ziceam de la inceput ca nu am avut pana acum tangenta cu produsele Maguay. Le-am vazut in cadrul intalnirii Geeks Together, dar nu aveam prea mari asteptari, pentru ca stiam ca sistemele oferite de Maguay marjeaza pe un cat mai bun raport pret/performante, tradus printr-un pret cat mai mic, din moment ce in general configuratiile nu pot varia prea mult de la producator la producator.

In plus, Maguay permite si posibilitatea de a configura un laptop dupa propriile necesitati, iar acest ultim aspect este foarte greu de gasit in Romania daca nu esti dispus sa investesti serios in viitorul tau laptop.

Maguay Myway N1102i - un portabil de buget, performant si placut ca aspect insa cu o autonomie mult sub asteptari

Maguay Myway N1102i – un portabil de buget, performant si placut ca aspect insa cu o autonomie mult sub asteptari

Maguay-ul MyWay N1102i trebuie judecat tocmai prin prisma acestor aspecte. Desigur, are neajunsuri, cele mai importante fiind tastatura si bateria mult prea mica, neajunsuri ce pot indeparta potentiali clienti (iar eu unul ma numar printre acestia, autonomia de varf fiind probabil principalul aspect pe care il cer de la un laptop de acest tip).

Per total insa, sistemul se misca bine, laptop-ul arata binisor si este decent contruit, iar pretul sau este sub al concurentilor din gama sa. Asadar poate reprezenta o optiune pentru cei ce doresc un laptop compact si usor, in ciuda faptului ca autonomia nu te va ajuta prea mult atunci cand calatoresti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri