MSI Prestige 15 review și teste amănunțite (model 2022 – Intel Core i7-1280P, RTX 3050)
Acest articol este o analiză detaliată a seriei MSI Prestige 15 de laptopuri multifuncționale subțiri și ușoare.
Prestige 15 este un laptop compact menit utilizării zilnice zilnică, cu un ecran de 15 inchi și o greutate totală de numai 1,7 kg.
Se poate descurca foarte bine cu multitasking-ul de zi cu zi, fără să se supraîncălzească sau să facă zgomot, iar în funcție de configurația pe care veți alege-o în cele din urmă, poate face față și unor sarcini de lucru/școală mai solicitante și unor jocuri ușoare. În plus, face toate acestea fără a sacrifica calitatea construcției, ergonomia sau orice altă caracteristică importantă.
Am petrecut ultimele săptămâni folosind un molde Prestige 15 2022 și am adunat impresiile în acest articol de mai jos. Per total, prestige un laptop corect, cu un format competitiv și un preț atractiv, dar și cu câteva ciudățenii pe care ar fi bine să le cunoașteți înainte de a îl achiziționa.
Specificații MSI Prestige 15
Ecran | 15.6″, 1920 x 1080 px, 16:9, IPS, mat, non-tactil |
Procesor | Intel Alder Lake Core i5-1280P |
Video | Intel Iris Xe + RTX 3050 4GB (35-40W) |
Memorie | max 32 GB LPDDR4x-4266 (lipiți, dual-channel) |
Stocare | Samusng PM9A1 PCIe gen 4, 1 TB, 2x M.2 |
Conectivitate | WiFi 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2 |
Porturi | 2x USB-A 3.2, 2x USB-C cu Thunderbolt 4 (40GBps, DP și încărcare), HDMI 2.0, mic/headphone,micro SD card reader |
Baterie | 82 Wh, încărcător USB-C 100W |
Dimensiuni | 357 mm x 234 mm x 18,9 mm |
Greutate | 1,7 kg, încărcător 0,35 kg |
Altele | tastatură iluminare albă, webcam HD cu IR, senzor amprente, sistem audio stereo |
Construcție și design
După cum am menționat mai devreme, Prestige 15 este un model compact premium cu ecran full-size.
Oferă un ecran de 15,6 inchi în format 16:9, prin urmare, marginile nu sunt la fel de mici ca pe alte laptopuri de ultimă generație, dar formatul general este portabil și practic, cântărind puțin sub 1,7 kilograme pentru acest model testat.
Totuși, acest Prestige 15 pare un pic învechit în design în comparație cu modele mai recente – ceea ce nu este o surpriză, având în vedere că șasiul seriei nu s-a schimbat de câțiva ani. Desigur, MSI oferă și o versiune mai nouă de 16 inchi a acestui laptop, cu Prestige 16, doar că trebuie să țineți cont că este un dispozitiv mai scump.
În ceea ce privește materialele folosite, pentru interior și capac sunt folosite piese din aluminiu de culoare gri-închis, iar doar partea inferioară este din plastic.
Întreaga construcție se simte solidă, cu un capac ferm și o flexiune minimă în zona tastaturii. Contrucția nu este de calitatea unui XPS sau MacBook, dar este aproape. MSI a implementat un design curat, de asemenea, cu elemente discrete de branding.
Ergonomia este în mare parte bună. Picioarele de cauciuc de pe partea inferioară sunt mici, dar au oferit o aderență surprinzător de bună pe suprafețe plane. MSI a avut grijă să implementeze o buză frontală și colțuri confortabile pentru încheieturile mâinilor, și au implementat, de asemenea, balamale solide ce permit ecranului rabatarea la 180 de grade.
MSI au implementat o tastatură de dimensiuni normale pe acest laptop și un clickpad lat, dar scund. Acest lucru se datorează în mare parte formatului compact al acestui șasiu, dar și faptului că tastatura este plasată în mijloc, lăsând spațiu limitat în partea de jos.
Pe partea de porturi, Prestige-ul 15 nu stă rău pentru un design subțire, cu mai multe porturi USB-C și USB-A, un HDMI de dimensiuni normale, o mufă audio și un cititor de carduri micro-SD.
Punctele slabe ale acestui computer sunt LED-ul mereu aprins din butonul de pornire, enervant atunci când se folosește laptopul noaptea, precum și modul în care sistemul de răcire este conceput, astfel încât suflă aerul cald în ecran. Vom trece în revistă impactul acestuia în secțiunile de performanță și temperaturi, mai jos.
Una peste alta, MSI-ul Prestige 15 este un laptop portabil echilibrat, practic și arătos, chiar dacă designul dă semne de bătrânețe ici și colo, în comparație cu alte modele actuale.
Tastatură și touchpad
Prestige-ul 15 oferă o tastatură rapidă și precisă, precum și cu un touchpad fiabil, dar am câteva mici plângeri în privința ambelor.
Dispunerea tastaturii este centrată pe șasiu, ceea ce înseamnă că nu există spațiu pentru o secțiune NumPad. În schimb, MSI a adăugat o coloană suplimentară de taste funcționale în partea dreaptă, una practică și utilă.
Îmi displace însă modul de implementare a tastei Fn în partea dreaptă a layout-ului, ca o tastă de jumătate de mărime care împarte spațiul cu tasta Control din dreapta.
Lăsând asta la o parte, totuși, experiența de tastare este pozitivă. Tastele se simt bine la atingere și sunt spațiate și dimensionate corespunzător. Tastele săgeți sunt, de asemenea, de dimensiuni normale.
Această tastatură este și iluminată cu LED-uri albe, puternice și uniforme. Marginile tastelor sunt translucide, iar acest lucru permite ca o parte din lumină să iasă în exterior, dar nu deranjant.
În mod implicit, iluminarea se stinge foarte repede, în doar câteva secunde, dar poate fi reactivată cu ușurință printr-o glisare peste clickpad. Pe lângă asta, voi adăuga și faptul că MSI a implementat pe acest layout câteva indicatoare pentru Caps-Lock, mute, microfon și Num-Lock.
Clickpad-ul este din sticlă și are un format atipic: foarte lat și scund, datorită formatului acestui laptop și modului în care este plasată centrat tastatura. El funcționează bine la utilizarea zilnică, gesturi și atingeri. Nu zornăie nici la tap-uri mai pronunțate, iar clicurile fizice din colțuri sunt bine concepute.
Respingerea palmei ar putea fi o problemă pentru cei care au mâinile mai mari, deoarece palma dreaptă atinge suprafața în timpul utilizării – totuși, nu am avut nicio problemă cu aceasta în timpul cât am folosit laptopul.
Laptopul oferă și o cameră IR pentru autentificare biometrică, și un senzor de amprente integrat în colțul din stânga sus al touchpadului.
Ecran
Ecranul ales de MSI pentru seria Prestige 15 are o diagonală de 15.6 inch, rezoluție FullHD, raport de aspect standard 16:9 și strat protector mat.
Ecranul este OK pentru un segment intermediar actual, remarcându-se nivelul de negru și contrastul bune pentru un panou IPS. Luminozitatea maximă este însă de numai puțin peste 300 nits, iar acuratețea coloristică este una banală, care nu acoperă integral nici măcar spectrul sRGB.
Poate că cei care au nevoie de un astfel de laptop nu doresc neapărat o acoperire coloristică wide-gamut, însă o luminozitate spre 400 – 500 nits ar fi fost bine-venită, pentru a face laptopul utilizabil și în medii cu lumină ambiantă puternică.
- Panel HardwareID: CHI Mei CMN152D (N156HCE-EN1);
- Coverage: 95.9% sRGB, 66.3% AdobeRGB, 68.2% DCI-P3;
- Measured gamma: 2.13;
- Max brightness in the middle of the screen: 316.42 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 15.26 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1173:1;
- White point: 7000 K;
- Black on max brightness: 0.27 cd/m2;
- PWM: No.
Ecranul vine destul de bine calibrat din fabrică, necesitând doar ajustări pentru temperatura de alb și nivelul gamma. Ecranul este de asemenea uniform și nu am remarcat bleeding deranjant.
Per total, consider că MSI ar trebui să ofere un panel de mai bună calitate pe această serie în 2022, în condițiile în care competiția oferă paneluri OLED incomparabil mai plăcute în utilizare, sau paneluri IPS matte mai luminoase. Un panel UHD wide-gamut este disponibil pentru serie, dar doar pe anumite configurații de top, în vreme ce versiunile cu adevărat competitive ca preț primesc acest panel FHD testat de noi.
Hardware și experiență în utilizare
Modelul de test este o configurație medie Presige 15 A12U, cu un procesor Intel Alder Lake Core i7-1280P, graficp dedicată RTX 3050Ti, 16 GB de memorie LPDDR4x și o rapidă unitate de stocare SSD PCIe gen4 cu capacitate de 1 TB.
Din punct de vedere al specificațiilor, Prestige-ul 15 2022 este construit pe o platformă hardware Intel Alder Lake P28, cu un procesor de vârf Core i7-1280P în configurația noastră. Acesta este un design hibrid cu 6 nuclee de performanță și 8 nuclee de eficiență și funcționează la puteri susținute ridicate pentru acest tip de design ultraportabil.
De fapt, atunci când este alimentat cu suficientă energie, i7-1280P este comparabil cu un procesor Core H i7-12700H, funcționând chiar la frecvențe marginal mai ridicate.
În ceea ce privește GPU-ul, această generație de Prestige 15 vine cu cipuri RTX 3050 sau 3050Ti, cu un TGP de 35W și capacitatea de a funcționa la până la 40W cu Dynamic Boost. Versiunea nostra este modelul RTX 3050 40W.
Memoria este lipită pe placa de bază pe acest model și poate fi configurată până la 32 GB. MSI nu a făcut upgrade la LPPDR5, în schimb implementează în continuare memoria LPDDR4x-4266 pe această serie, la fel ca pe modelele Tiger Lake din generația anterioară.
Pentru stocare, există în interior 2 sloturi M.2 2280 PCIe 2x M.2 2280. Unul dintre ele este capabil gen4, iar celălalt este doar gen3. Unitatea noastră a fost livrată cu un SSD rapid Samsung PM9A1.
Componentele pot fi accesate cu ușurință prin îndepărtarea părții inferioare a laptopului, care este ținută în poziție doar de câteva șuruburi. SSD-urile și modulul WiFi sunt upgradabile, în timp ce toate celelalte componente sunt lipite.
Laptopul este rapid și silențios în utilizarea de zi cu zi, și în același timp capabil de performanțe bune în taskurile solicitante, în special pe partea de procesor. Desigur, în limitele unui șasiu portabil, și nu în comparație cu notebok-uri mai mari și mai grele.
Vă las aici o serie de rezultate în benchmarks obținute pe acest model de test, pe modul High Performance:
- 3DMark 13 – Fire Strike: 10367 (Graphics – 11300, Physics – 23946, Combined – 4199);
- 3DMark 13 – Time Spy: 4622 (Graphics – 4190, CPU – 11131);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2470;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 8008;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 54.71 average fps;
- PassMark 10: Rating: 5295 (CPU: 27868, 3D Graphics: 9520, Memory: 2894, Disk Mark: 48404);
- PCMark 10: 6238 (Essentials – 9576, Productivity – 8737, Digital Content Creation – 7876);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1758, Multi-core: 12016;
- CineBench R15 (best run): CPU 2351 cb, CPU Single Core 247 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 5673 cb, CPU Single Core 681 cb;
- CineBench R23: CPU 14973 cb (best single run), CPU 13271 cb (10 min run), CPU Single Core 1727 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 31.31 fps.
Una peste alta, această versiune de Prestige 15 este mai performantă pe partea de procesor decât un Dell XPS 15 (i7-12700H), un produs portabil dintr-o gamă de preț superioară, și în același timp comparabil cu modele concurente precum Asus VivoBook Pro 15 sau chiar ROG Zephyrus G15 (pe AMD). Nici pe partea de GPU nu stă rău, în limitele posibilităților unui astfel de chip de tip max-q, desigur.
Mai multe teste de performanță și detalii amănunțite asupra comportamentului în taskuri solicitante găsiți în review-ul nostru detaliat de pe Ultrabookreview.com.
De acolo veți afla, printre altele, și că sistemul de răcire implementat pe această serie este unul limitat în raport cu hardware-ul integrat, datorită faptului că versiunea 2022 a acestui laptop este doar un update al modelelor din trecut, ce rulau un procesor cu putere mai redusă.
Astfel, pe partea procesorului observăm un ventilator mai mic, un radiator subdimnesionat și un singur heat-pipe, incapabile să răcească corespunzător procesorul Intel Core 28P în taskuri complexe, atunci când și cipul grafic este solicitat. Astfel, în jocuri și load-uri ridicate, procesorul rulează la 90++ grade, chiar și atunci când ajutăm răcirea prin ridicarea de pe birou a computerului, pentru a facilita accesul aerului rece în ventilatoare.
În același timp, ventilatoarele rulează destul de silențios pe acest laptop chiar și pe modul High Performance – am măsurat un nivel al ventilatoarelor de 42 dBA cu laptopul pe birou și 43-44 dBA cu spatele ridicat.
În ceea ce privește temperaturile exterioare, zona tastaturii și carcasei rămân în limite confortabile în modul High-Performance, cu mijlocul tastaturii atingând valori medii de 40 de grade Celsius. Punctele fierbinți se află din nou în jurul evacuărilor și pe buza inferioară a ecranului, care ating temperaturi de 50++ C. Panoul atinge și el temperaturi de 40++ C în zonele din apropierea evacuărilor, în special în partea dreaptă a laptopului, ceea ce este la limita fiabilității ecranului LCD pe termen lung.
Ridicarea de pe masă a părții din spate a laptopului ajută la scăderea temperaturilor interne și are un impact pozitiv și asupra temperaturilor externe. Astfel, dacă intenționați să rulați jocuri pe acest laptop, vă recomand să folosiți un pad de răcire pasivă sau activă.
Pe de altă parte, în utilizarea de zi cu zi, Prestige 15 se menține foarte silențios, ventilatoarele rămânând în mare parte în repaus și doar ocazional activîndu-se în cazul activităților multitasking.
În plus, șasiul abia depășește 30-35 de grade Celsius în utilizarea zilnică. Totuși, zona din jurul evacuărilor se va încălzi dacă rulați sarcini care vor trezi GPU-ul, și va dura ceva timp până se va răci.
Câteva ultime aspecte de menționat ar fi conectivitatea wireless de bună calitate, sistemul audio mediu și neimpresionat, precum și faptul că laptopul oferă o cameră web cu IR, dar și aici calitatea imaginilor nu se remarcă în vreun fel.
Baterie și autonomie
Bateria din Prestige 15 are o capacitate de 82Wh, mai mare decât ceea ce găsim în general pe modelele din aceast segment de dimensiuni.
Autonomia la care vă puteți aștepta stă astfel:
- 8-9 h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 8-9 h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 9h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-6 h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
Aceste rezultate sunt foarte bune pentru o platformă Intel Core P, raportat la altele obținute în testele noastre precedente pe modele cu hardware similar.
Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C compact cu o putere de 100W. Acesta poate fi conectat la oricare dintre porturile USB-C și permite reîncărcarea bateriei în circa 2 ore, cu încărcarea rapidă activată pentru prima parte a acestui interval.
Preț și disponibilitate
MSI Prestige 15 încă nu a apărut în ofertele locale, însă prețurile deja figurează în unele oferte.
Astfel, configurația de bază cu Intel Core i5-1240P, RTX 3050, 16 GB RAM, SSD de 512 GB și ecran FHD a avea un preț de circa 1300 EUR, așadar circa 6500 de lei. Modelul de top cu i7-1280P, RTX 3050Ti, 32 GB RAM, 1 TB SSD și ecranul UHD wide-gamut urcă spre 2000 de eur, așadar spre 10000 de lei.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unui laptop portabil și ușor cu ecran de dimensiuni generoase, capabil să ofere performanțe solide în utilizarea de zi cu zi și autonomie ridicată pe baterie, dar care să ofere și capacitatea de a face față unor sarcini de lucru/școală solicitante și jocurilor ocazionale, generația 2022 a modelului MSI Prestige 15 este o opțiune de luat în considerare.
Modelul recomandat este configurația i5 + 3050, pe care o consider cea mai echilibrată și competitivă ca preț. Aceasta este cea pe care o evaluez cu 4,25 din 5.
Chiar și pentru această variantă i5+3050, potențialul deal-breaker este ecranul IPS, care este OK, dar nu la fel de calitativ ca cel pe care îl puteți obține pe alte laptopuri similare în acest moment. Cealaltă nemulțumire a mea este legată de designul modulului de răcire, care suflă aer cald în ecran și nu poate răci corespunzător componentele interne în sarcini susținute, în special pe partea de CPU. Depinde de tine dacă acestea sunt dezavantaje acceptabile sau nu.
În ceea ce privește concurența, există foarte puține alte laptopuri subțiri și ușoare cu specificații similare. VivoBook Pro 15 îmi vine în minte ca cea mai apropiată alternativă, similară ca dimensiuni și capabilități, dar cu ecrane OLED mai bune și un preț de pornire mai ridicat – acestea sunt, de asemenea, disponibile în opțiuni Intel sau AMD, ceea ce ar putea conta pentru unii dintre voi. HP Envy 15 este un alt model de interes, dar nu este la fel de ușor de găsit, iar Dell XPS 15 este și el de luat în calcul, dar semnificativ mai scump la noi.
Lipsa alternativelor este datortă faptului că majoritatea producătorilor își orientează modelele portabile premium spre modele de 16 inchi, inclusiv MSI cu Prestige 16. Astfel, deși cu prețuri mai ridicate, notebook-uri precum Prestige 16, Acer Swift 16X, HP Envy 16, sau Asus VivoBook Pro 16X ar trebui să fie și ele pe lista voastră, mai ales dacă intenționați să rulați sarcini solicitante și jocuri destul de des.
Pro:
- design ergonomics, format compact și ușor
- tastatură și touchpad bune
- performanțe foarte bune pentru clasa lui, atât în utlizare de zi cu zi, cât și în taskuri solicitante
- rulează silențios în orice condiție
- baterie de 82 Wh și autonomie bună
- preț competitiv
Contra:
- ecranul IPS oferit nu se ridică la nivelul prentețiilor segmentului premium
- modul de răcire limitat – nu răcește corespunzător procesorul și aruncă aerul fierbinte în ecran
- calita audio cel mult medie