REVIEW Asus ROG Strix GL703GS SCAR Edition: laptop de gaming complet și compact, cu ecran de 17-inci
În acest articol vom discuta despre unul dintre cele mai interesante laptop-uri de gaming cu ecran de 17-inci ale momentului: ASUS-ul ROG Strix GL703GS SCAR Edition.
În buna tradiție a celor de la Asus, în spatele denumirii complicate se ascunde un notebook performant, bine echipat și cu un preț competitiv, desigur, raportat la segmentul de top din care face parte.
Lista dotărilor hardware include un procesor hexa-core Core i7, grafică GTX 1070, 32 GB memorie RAM, stocare duală și o baterie de 76 Wh, cărora li se adaugă o tastatură iluminată RGB, un ecran IPS cu rată de refresh de 144 Hz și GSync, precum și conectivitate de top, toate într-un pachet destul de subțire și ușor pentru un notebook cu astfel de hardware și ecran de 17-inci, ce cântărește circa 2.8 kg.
Portabilitatea atrage însă după sine anumite neajunsuri, precum un sistem de răcire zgomotos, și un preț de circa 9000 de lei pentru o configurație asemănătoare celei testate de noi.
În rândurile de mai jos veți afla unde excelează Asus-ul ROG GL703GS, care sunt punctele ce ar putea suferi îmbunătățiri, precum și cum se raportează acesta la competiție.
Specificații
- Ecran: 17,3″, 1920 x 1080 px, 144 Hz, IPS, GSync, non-touch, mat
- Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-8750H CPU
- Video: Intel HD 630 + Nvidia GT 1070 6GB
- RAM: 32 GB DDR4 (2x DIMMs)
- Stocare: 256 GB SSD (M.2 PCIe) + 1 TB 5400 rpm HDD (2.5″)
- Conectivitate: Gigabit LAN, Wireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 4.1
- Porturi: 4x USB-A 3.1, 1x USB-C, HDMI 2.0, mDP 1.2, LAN, SD card reader, mic/headphone, Kensington Lock
- Baterie: 76 Wh, 230 W charger
- OS: Windows 10
- Dimensiuni: 411 mm x 274 mm x 24 mm
- Greutate: 2.82 kg + 0.7 kg încărcător
- Altele: tastatură cu iluminare RGB cu patru zone, webcam
Ce ne-a plăcut
Din punct de vedere vizual, noul GL703 din 2018 nu a trecut prin schimbări atunci când îl comparăm cu generația anterioară de acum un an. Liniile de design sunt simple pentru un laptop pentru jocuri, iar culoarea gri metalică nu se face nici ea remarcată în mod strident.
Materialul predominant este plasticul. Interiorul este învelit într-un material care are un finisaj care imită fibra de carbon și care este suficient de moale pentru a oferi o senzație plăcută, fiind totodată și rezistent la uzură. Marginile, capacul inferior și zona din jurul ecranului este fabricată dintr-un material plastic neted cu duritate mai mare, în timp ce capacul superior este acoperit cu o foaie de aluminiu șlefuit.
Sigla ROG masivă de pe capacul ecranului este doar cromată, fără a avea vreo iluminare fundal, iar celelalte elemente grafice răspândite pe exterior sau interior sunt discrete. Spre deosebire de alte laptopuri de jocuri, ASUS GL703 nu face nici abuz de lumini. La interior, singurele lumini sunt cele ale indicatoarelor de stare și cel care marchează butonul Power, însă, chiar dacă amplasarea acestora deasupra tastaturii le face cam evidente, acestea nu au o intensitate deranjantă.
Carcasa are la bază un șasiu din material plastic, însă acesta este foarte solid și nu dă senzația de fragilitate. Capacul ecranului este solid și promite să reziste bine la transportul des într-un rucsac sau alt tip de bagaj. Cele două balamale sunt bine făcute, acestea putând fi deschise ușor cu o singură mână, dar susținând totodată ecranul în poziția dorită fără nici o problemă. Singurul inconvenient ar putea fi deschiderea maximă de 145 de grade, care este suficientă pentru utilizarea pe birou, dar care s-ar putea dovedi mai puțin grozavă în alte scenarii.
ASUS s-a preocupat în mod vizibil de ergonomie. Deși este un laptop de jocuri destul de mare, carcasa are un profil jos, ceea ce face ca marginea amplului palmrest să nu deranjeze încheieturile utilizatorului atunci când tastează. În plus, și restul muchiilor au un profil bun, acestea nefiind contondente sau tăioase.
Pe capacul inferior se remarcă un panou detașabil care oferă acces rapid la componente, acesta fiind însoțit de două fante mari pentru admisia aerului. Sistemul de răcire este completat de o altă fante de admisie amplasată deasupra tastaturii, evacuarea făcându-se prin zona balamalei ecranului. Difuzoarele sunt amplasate însă în spatele grilajelor laterale, având astfel o atenuare mai mică și o stereofonie mai bună.
Dotările sunt bune, după cum se remarcă din tabelul de mai sus, singura lacună fiind absența unui port Thunderbolt 3. Astfel, ASUS GL703 oferă patru porturi USB-A de tip USB 3.1, un port USB Type-C tot cu suport USB 3.1, ieșiri video mDP 1.2 și HDMI 2.0, un card reader, un conector de rețea și un jack audio in/out.
Privind în ansamblu, ASUS GL703GS poate că nu impresionează prea mult atunci când ne uităm la materialele de construcție, însă este bine clădit, este foarte plăcut în utilizarea de zi cu zi și are un design discret care păstrează totuși suficiente elemente particulare pentru a nu-l făcea prea plictisitor. În plus, acesta este și destul de subțire și ușor pentru un laptop din gama celor cu ecran de 17″, o este bună pentru cei care intenționează să-l mai ia prin bagaje din când în când.
Tastatura este plăcută în timpul utilizării, însă cei obișnuiți cu tastaturile subțiri folosite pentru ultracompacte vor trebui să se obișnuiască cu cursa mare a butoanelor. După perioada de acomodare, aceasta oferă un confort bun atât pentru cei care scriu mult cât și pentru amatorii de jocuri.
Blocul principal de taste are un aranjament standard, însă NumPad-ul și tastele direcționale sunt mai înguste, o decizie cam ciudată pentru un laptop de gaming. Acest aranjament este completat de butoane multimedia și un buton Power separate de restul tastaturii. Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri RGB împărțite în patru zone. Software-ul ASUS AURA permite controlul mai detaliat al acestora, însă nu oferă flexibilitatea remarcată la produsele rivale.
Tastele de 18 mm au o suprafață concavă acoperită cu un material plastic plăcut la atingere. Mecanismul este elastic și are o cursă mare, făcând utilizarea plăcută, dar putând pune probleme de acomodare pentru cei obișnuiți cu butoanele cu cursă scurtă deoarece este necesară o apăsare ceva mai fermă. Electronica tastaturii oferă un anti-ghosting eficient n-key rollover iar mecanismul este garantat la 20.000.000 de apăsări.
Trackpad-ul fabricat de Elan este unul clasic cu suprafață fermă care nu se poate apăsa, oferind astfel o implementare mai bună pentru jocuri. Suprafața acestuia este amplă și are o fricțiune redusă, iar cele două butoane sunt ferme și tăcute, doar forma făcându-le oarecum mai dure la contactul tactil.
Un laptop de gaming performant, ASUS GL703 a primit un ecran pe măsură. Acesta are o diagonală de 17,3″ rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, panou IPS cu suprafață mată, rată de împrospătare de 144 Hz și compatibilitate NVIDIA G-Sync. Oferind și un timp de răspuns de 3 ms, probabil grey-to-grey, ecranul oferă o imagine fluidă excelentă pentru jocurile rapide cu care vă veți obișnui repede și la care nu veți mai putea renunța ulterior.
Ecranul nu este bun doar pentru jocuri, acesta având parametri suficient de ridicați i în rest. Acesta oferă strălucire și contrast peste medie, uniformitate bună și o reproducerea a culorilor mulțumitoare: 97% în spectrul sRGB și 72% în spectrul NTSC. Cei care au nevoie de o reproducere bună a culorilor pentru editarea foto sau video vor trebui să se orienteze către ceva mai bun, însă pentru jocuri sau utilizare curentă, ecranul lui ASUS GL703 oferă o calitate mai mult decât suficientă.
Laptopul testat de noi este una dintre modelele cu specificații de vârf, acesta folosind un procesor cu șase nuclee Core i7-8750H, placă video NVIDIA GTX 1070 cu 6 GB de memorie dedicată, 32 GB de memorie RAM și două unități de stocare, un SSD cu conectare M.2 și un HDD SATA.
Cei care nu au nevoie de un vârf de gamă pot opta pentru configurații cu placă video GTX 1060, însă atenție, aceasta nu poate fi actualizată ulterior. Capacul de pe burta laptopului este închis cu un singur șurub și oferă acces direct la HDD, SSD și RAM, în acest ultim caz doar la slotul al doilea, care este neocupat. Cei care doresc acces și la primul slot, la baterie și la modului Wi-Fi vor fi nevoiți să îndepărteze în totalitate capacul inferior.
Așa cum era de așteptat, performanțele sunt excelente iar ASUS ROG Strix GL703 este un sistem capabil pentru orice fel de activitate. Așa cum era de așteptat pentru un procesor de vârf, căldura disipată este însă o problemă atunci când încărcarea este maximă pe perioade îndelungate deoarece frecvența Turbo nu poate fi susținută.
În testele noastre, laptopul a obținut maximum de putere în primele două cicluri ale testului CineBench (~ 1050 puncte), procesorul urcând la puterea maximă de 75W și apoi coborând la 40W odată ce temperatura lui a ajuns la 95 de grade, însă puterea a scăzut cu circa 10 procente în testele ulterioare (~950 – 1000 puncte).
Performanțele sistemului au fost următoarele
- 3DMark 11: P17811 (Physics – 12805, Graphics – 20741);
- 3DMark 13: Sky Driver –32849, Fire Strike – 13498, Time Spy – 5408;
- 3DMark 13 – Graphics: Sky Driver – 52810, Fire Strike – 15092, Time Spy – 5448;
- PCMark 08: Home Conventional – 5256;
- PCMark 108: 4635;
- PassMark: 6309 (CPU – 14011, 3D Graphics – NA);
- Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 4138, Multi-core: 22129;
- Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 5059, Multi-core: 21439;
- CineBench 11.5: OpenGL 76.17 fps, CPU 12.11 pts, CPU Single Core 1.93 pts;
- CineBench R15: OpenGL 117.28 fps, CPU 1065 cb, CPU Single Core 169 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 198.48 fps, Pass 2 – 61.75 fps.
Cei care nu se sfiesc să-și bată capul cu setări mai avansate vor fi mulțumiți să afle că laptopul ASUS răspunde foarte bine la scăderea tensiunilor de alimentare, căldură mai mică disipată permițându-i să aibă un comportament mai puțin fluctuant și să atingă performanțe mai bune în testele multiprocesor.
După o scădere de 120 mV, procesorul a atins o putere maximă de numai 65W, iar scorul inițial în Cinebench a urcat la 1200 puncte, acesta scăzând ulterior la 1050 – 1100 puncte. Acest comportament se remarcă și în alte teste, după cum se vede mai jos.
- 3DMark 13 Fire Strike: Physics – 16711 (vs 15525 default), Graphics – 14878;
- Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 5034, Multi-core: 22113;
- CineBench R15: OpenGL 118.70 fps, CPU 1198 cb, CPU Single Core 169 cb;
Fiind vorba de un laptop pentru jocuri, nu am uitat de performanțele la acest capitol. Cu o configurație bună și un ecran cu latențe scăzute și G-Sync, ROG Strix GL703 este o mașină capabilă.
- Shadow of Mordor: 145 fps
- Grid Autosport: 131 fps
- Tomb Raider: 131 fps
- Bioshock Infinite: 137 fps
- FarCry 4: 92 fps
- Total War – Attila: 49 fps
Configurația este însoțită de dotări bune, după cum deja se vede. Placa de rețea wireless Intel 9560 oferă compatibilitate 802.11ac și arhitectură 2×2, oferind rate de transfer bune. Acoperirea la distanță putea fi însă ceva mai bună, ratele de transfer la distanțe mai mari de 15 metri de routere coborând performanțele în banda de 5 GHz prea mult, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul altor laptopuri.
Dotările sunt completate de un sistem audio stereo cu difuzoare amplasate pe laturi. Acesta are o putere de 81-82 dB la nivelul maxim, nefiind deci remarcabile la acest capitol, însă sunetul este clar și are un răspuns bun în frecvență. Parte media este completată de o cameră Web banală, dar care oferă o calitate suficient de bună în lumina naturală și un obiectiv cu unghi mare de deschidere.
Ce nu ne-a plăcut
Sistemul de răcire folosește trei ventilatoare și un sistem complex de heatpipe-uri, aerul fiind tras prin fantele de pe capacul interior și cel de deasupra tastaturii și evacuat prin fanta ascunsă de balamaua ecranului. Două dintre aceste ventilatoare, adică cel pentru CPU și cel pentru GPU, sunt modele mari cu design centrifugal și canale pentru evacuarea prafului care se alimentează la 12V.
Acest sistem de răcire oferă trei regimuri de funcționare: Silent, Balanced și Overboost. Cu profilul implicit Balanced, procesorul atinge temperaturi de 90 de grade, în timp ce placa video se oprește pe la 80 de grade. Laptopul este astfel cam zgomotos, cei 51 – 52 dB nefiind prea depărtați de nivelul sonor al altor produse similar, însă comutarea în modul Overboost ridică acest nivel la un mult mai deranjant prag de 56- 57 dB.
În modul de lucru Overboost, laptopul ridică tensiunile de alimentare pentru procesor și placă video, mărind astfel performanțele cu câteva procente, însă nivelul de zgomot este prea ridicat și face utilizarea cam neplăcută fără căști pe cap.
Într-un regim normal de lucru, ASUS ROG Strix GL703 atinge un nivel de zgomot de 37 – 38 dB, care este sesizabil, dar totodată ușor de atenuat de zgomotele ambientale din cameră. În încărcare însă, după cum am văzut, sistemul menține temperaturile la niveluri bune, însă zgomotul este prea mare.
Bateria laptopului are o capacitate de 76 Wh, normală pentru un laptop modern din clasa 17″. Din cauza suportului G-Sync, placa video NVIDIA este activă în permanență, iar acest lucru penalizează destul de vizibil autonomia. Cu luminozitatea setată la 30 de procente, rezultatele obținute sunt următoarele.
- 3h:20m – editare text, Balanced Mode, Wi-Fi ON;
- 3h – redare YouTube 1080p, Balanced Mode, Wi-Fi ON;
- 3h:30m – redare MKV 1080p, Balanced Mode, Wi-Fi ON;
- 2h:40m – redare video MKV 4K, Balanced Mode, Wi-Fi ON;
- 2h – browsing Web, Balanced Mode, Wi-Fi ON;
- 1h:30m – jocuri, High Performance Mode, Wi-Fi ON.
Încărcătorul de 230W este destul de compact pentru puterea sa, iar o încărcare completă durează circa o oră și jumătate.
Preț și disponibilitate
Asus ROG Strix SCAR Edition GL703GS va fi disponibil în ofertele locale începând cu luna mai a anului 2018. Acesta va fi disponibil în câteva configurații diferite, însă cea mai bună este aceea care oferă procesor Core i7-8750HQ, 16 GB de memorie RAM, placă video GTX 1070, unitate de stocare SSD PCIe cu capacitate de 256 GB și unitate de stocare HDD cu capacitate de 1 TB.
Această configurație va ajunge pe piață la un preț de circa 9000 lei. Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Puține i se pot reproșa Asus-ul ROG Strix GL703GS.
Anumite linii estetice sunt discutabile și ar putea să nu mulțumească utilizatorii care preferă un design mai simplist, în vreme ce tastatura ar putea fi alt factor antagonic, pentru că necesită timp de adaptare la feedback și layout. Însă acestea sunt impedimente minore.
Autonomia scurtă ar putea fi însă un aspect ce ar putea îndepărta potențiali cumpărători, însă ea e perfect normală pentru un laptop cu GSync. Pe de altă parte, GSync-ul are un impact major asupra experienței în jocuri, astfel că cei ce vor cumpăra acest notebook pentru jocuri o vor aprecia.
De altfel, ROG-ul Strix GL703GS este primordial un notebook menit gamerilor și celor ce au nevoie de un computer performant pentru muncă, dispuși însă să plătească în plus pentru un pachet mai compact și mai ușor. Iar în privința performanțelor, modelul testat de noi s-a descurcat foarte bine în utilizarea de zi cu zi și în benchmarks, mai ales cu un undervolting al procesorului. Celelalte aspecte ale acestui notebook nu sunt la rândul lor deloc de lepădat, începând cu construcția bine închegată, continuând cu partea de conectivitate și finalizând cu sistemul audio capabil.
În concluzie, ROG-ul Strix GL703GS primește recomandarea noastră în clasa laptop-urilor portabile de gaming cu ecran de 17-inch.
Dacă totuși anumite aspecte ale acestui produs nu vă multțumesc, lista alternativelor cu o construcție similară și hardware comparabil este destul scurtă, cuprinzând produse precum MSI Raider GE73, MSI Stealth Pro GS73 sau Clevo PA71ES-G, cele două din urmă fiind însă ceva mai greu de găsit la noi.
Pro:
- design atractiv și simplu
- ecran IPS cu 144 Hz și G-Sync
- configurație puternică, cu performanțe bune
- dimensiuni și greutate compacte
- sistem audio bun
Contra:
- sistem de răcire zgomotos
- autonomie mică, datorită GSync-ului
- tastatura cere un timp de acomodare