GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review ASUS TUF Gaming FX505 (FX505GE – i7-8550U, GTX 1050 Ti)

Testat pe data de 26 octombrie 2018
Pe scurt: ASUS-ul TUF Gaming FX505 este unul dintre cele mai bune laptopuri de jocuri din gama de mijloc din 2018 și un upgrade semnificativ al versiunii TUF FX504, cu îmbunătățiri la capitolul design, construcție, tastatură, ecran și performanțe. Nu este lipsit însă de unele neajunsuri ce îl diferențiază de gamele superioare Asus ROG și fac posibil prețul comeptitiv.
Produs testat: ASUS TUF Gaming FX505   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: de la 4000 lei Lei

Pe lângă populara gama de laptop-uri ROG, cei de la Asus oferă și o gamă mai accesibilă de notebook-uri multimedia și de gaming, TUF Gaming.

În trecut am analizat modelul FX504, iar în acest articol vorbim despre experiența utilizării versiunii mai noi, seria FX505, disponibilă în România începând cu finalul lui 2018.

Aceasta este disponibilă în diverse configurații moderne, cu procesoare Intel Core H și grafică Nvidia GTX 1050/1050 Ti, un ecran mat de 15.6 inch și tastatură RGB. O variantă cu ecran de 17-inch este la rândul său disponibilă, sub denumirea TUF Gaming FX705.

Seria FX505 nu oferă doar specificații de top, ci și un format compact, o construcție de bună calitate, un design relativ curat și un preț competitiv. Ea rămâne totuși o opțiune de buget, astfel că anumite aspecte nu sunt la nivelul gamei superioare ROG, precum capacitatea bateriei, conectivitatea sau soluția de răcire.

În acest articol am adunat impresiile utilizării versiunii TUF Gaming FX505GE cu procesor Core i7, grafică GTX 1050 Ti și ecran cu rată de refresh de 144 Hz, și vă vom spune care îi sunt punctele forte, unde scârțâie și cui se adresează acest produs.

asus-tuf-gaming-fx505

Specificații ASUS TUF Gaming FX505 

Asus TUF FX505GE Gaming Laptop
Ecran15,6″ 1920 x 1080 px, 144 Hz, IPS, non-tactil, mat
ProcesorIntel Kaby Lake Core i7-8750H CPU
Vide0Intel HD 630 + Nvidia GT 1050 Ti 4GB
Memorie16 GB DDR4 (2x DIMMs)
Stocare128 GB SSD (M.2 PCIe) + 1 TB 5400 rpm HDD (2.5″)
ConectivitateGigabit LAN, Wireless AC (Intel AC 9560) , Bluetooth 5.0
Porturi1 x USB-A 2.0, 2 x USB-A 3.1, HDMI, LAN, mic/headphone, Kensington Lock
Baterie48 Wh, încărcător 120 W
OSWindows 10
Dimensiuni361 mm x 262 mm x 27 mm
Weight2,15 kg + încărcător 0,5 kg
Extrastastatură iluminare AURA 4-zone RGB, webcam, ieșire căști 5.1 DTS

Ce ne-a plăcut 

ASUS TUF Gaming FX505 folosește un design nou pentru această gamă, laptopul fiind mai compact și oferind un ecran cu margini mai subțiri decât predecesorul FX504. Cu circa 2 centimetri mai mic decât modelul de anul trecut, acesta are cam aceleași dimensiuni cu mai scumpul model ROG Strix GL504 și se apropie mai mult de designul gamei de top a laptopurilor de jocuri ASUS. 

Noul design folosește un ecran cu o ramă lată de numai 6,5 milimetri pe laterale, în timp ce spațiul de deasupra are o înălțime de 12 milimetri pentru a putea face loc camerei Web și microfoanelor. Zona de sub ecran este mai mare, însă această soluție a permis ridicarea ecranului la un nivel adecvat vizionării ergonomice.

Sigur, ASUS nu a putut prelua toate detaliile de la gama ROG, ecranului laptopului de față fiind protejat de câteva piciorușe cauciucate în loc de garnitura continuă folosită la gama mai scumpă, însă este clar că producătorul a ridicat ștacheta calității. Ecranul este susținut de două balamale solide care păstrează fără probleme orice unghi de deschidere, dar care au totodată un mecanism bun ce poate fi acționat cu o singură mână, cursa maximă a acestora fiind însă de numai 145 de grade. 

ASUS TUF Gaming FX505 nu este doar mai compact decât modelul care l-a precedat, dar și mai ușor. Pierzând circa 135 de grame și ajungând la o greutate totală de 2,15 kilograme, FX505 nu face însă compromisuri atunci când vine vorba de construcție. Capacul ecranului este fabricat din metal, aliajul fiind mai gros și mai puțin flexibil decât la alte modele de laptopuri ASUS, iar restul carcasei este fabricat din materiale plastice solide cu rugozități diferite. 

Modelul nostru este unul de test și cel mai probabil nu a dispus de placa de metal care ranforsează tastatura, însă chiar și așa am remarcat soliditatea acestei părți interioare a carcasei, în special în zona palmrest-ului și deasupra tastaturii. 

TUF FX505 are câteva certificări pentru standardul MIL, ceea ce înseamnă că va rezista la unele șocuri sau căzături ușoare, iar capacul protector metalic al ecranului promite să ferească laptopul de problemele care pot apărea într-un regim normal de utilizare sau atunci când îl luați cu voi în rucsac. 

ASUS s-a preocupat nu doar de construcție, ci și de design. Disponibil în trei variante de culoare, mai exact Gold Steel, Red Fusion și Red Matter, TUF Gaming FX505 nu face abuz de decorațiuni și este mai simplu decât alte modele de gaming, singurul inconvenient fiind sigla iluminată ASUS care nu poate fi oprită. 

asus-tuf-gaming-fx505

Sistemul de răcire este vizibil pe capacul inferior, pe zona interioară de deasupra tastaturii și pe marginea din spate a ramei laterale. Fantele din zona inferioară a carcasei sunt însă mici, reducând astfel influxul de praf și mizerie, iar evacuarea se face prin spate, deci departe de corpul utilizatorului. Tot în zona capacului inferior putem remarca sistemul de susținere solid, care folosește cinci piciorușe cu aderență bună, dintre care unul amplasat central, și rugozitatea mare a materialului plastic, care oferă o priză bună atunci când apucăm laptopul în mână. 

Zona interioară este bine finisată și nu se remarcă margini ascuțite sau colțuri contondente. Marginile laterale adăpostesc difuzoarele stereo, dar și un pachet de porturi 3 x USB-A, HDMI, LAN și card reader care este poziționat în partea stângă. 

Privind în ansamblu, TUF Gaming FX505 marchează un progres evident de la predecesorul FX504 și arată ca un laptop de gaming demn de anul 2018, singurele deficiențe fiind numărul cam mare de suprafețe din plastic cu texturi diferite și lipsa unui conector USB Type-C. 

ASUS TUF Gaming FX505 va fi oferit cu două tastaturi. Prima este modelul cu iluminare roșie pe care-l cunoaștem de la modelul anterior FX504, în timp ce versiunile mai scumpe vor primi tastatura AURA cu iluminare RGB pe care o cunoaștem de la ROG GL504 Scar-II. Modelul testat de noi o oferă pe cea din urmă. 

Aranjarea tastelor este una standard și nu lasă loc de prea multe plângeri, singura deficiență fiind dimensiunea mai redusă a tastelor direcționale și a blocului numeric, care se simt din acest motiv și cam înghesuite. Tastele direcționale sunt însă măcar ușor de nimerit pe pipăite deoarece rândul inferior al acestora este amplasat mai jos decât restul butoanelor din jur. 

asus-tuf-gaming-fx505

Tastele W, A, S și D sunt fabricate din plastic transparent, spre deosebire de celelalte. Iluminarea RGB cu patru zone poate fi controlată prin intermediul software-ului AURA. Tastele au un răspuns plăcut și sunt silențioase, ceea ce asigură un confort bun pentru amatorii de jocuri sau cei care tastează mult, însă lipsa plăcii metalice de ranforsare de pe modelul nostru de test a permis torsionarea zonei tastaturii și a făcut ca răspunsul să pară oarecum cauciucat. 

Fiind vorba de un laptop de gaming, ASUS a folosit o tastatură garantată la 20 de milioane de apăsări și sistem anti-ghosting n-key rollover. Tastatura nu este cea mai rapidă sau mai confortabilă întâlnită până acum, o caracteristică mai puțin dorită remarcată și la alte laptopuri ASUS, însă este suficient de bună pentru cei care nu au pretenții deosebite de viteză și precizie. 

Trackpad-ul fabricat de Elan are o suprafață din material plastic, însă fricțiunea este redusă iar driverele Precision asigură un confort bun în timpul utilizării, deoarece nu ratează atingeri sau gesturi. Clickurile fizice sunt însă cam zgomotoase și cam dure. 

Ecranul de 15,6” ales de ASUS pentru modelul TUF Gaming FX505 este produs de Philips. Acesta folosește un panou IPS cu rezoluție Full HD, o suprafață protectoare mată și are un rată de refresh de 144 Hz. El oferă astfel unghiuri mai bune de vizualizare decât modelul TN folosit la FX504, însă nu atinge nivelul de calitate al panoului IPS folosit pe ROG GL504. 

Panoul IPS este mediu cam din toate punctele de vedere. Acesta oferă o acoperire de 98% pentru spectrul sRGB și 69% pentru spectrul NTSC, având deci o acuratețe mulțumitoare pentru jocuri și multimedia, însă fiind mai puțin apt să satisfacă pretențiile mai ridicate, are un contrast suficient de ridicat și un nivel de negru rezonabil. 

Panoul este însă mai întunecat și are o reproducere coloristică mai slabă decât modelul TN folosit la generația anterioară. Calibrarea este o idee bună pentru a corecta problemele de gamma, reproducere a nuanțelor de gri și temperatura cam mare, însă ecranul rămâne o opțiune bună atât timp cât nu intenționați să-l folosiți în medii cu iluminare puternică. ASUS va oferi pentru acesastă serie și o opțiune IPS cu rată de împrospătare de 60 Hz și limunozitate de circa 250-cd, rezervată pentru modelele mai ieftine din gamă. 

Configurația testată de noi este una intermediară, modelul FX505GE oferind un procesor cu șase nuclee Intel Core i7-8750H, placă video NVIDIA GTX 1050 Ti cu 4 GB dedicați, 16 GB de memorie RAM și stocare duală SSD + HDD. Unitatea SSD cu conectare M.2 oferă viteze de citire bune, însă este lentă la scriere, dar rămâne totuși mai rapidă decât unitățile SSD cu conectare SATA care sunt folosite pe laptopurile din gama intermediară. 

Cele două locașuri pentru unitățile de stocare și pentru cele două module RAM sunt ușor accesibile după înlăturarea capacului inferior.

Configurația este capabilă să susțină fără probleme activitățile cotidiene, în timp ce rămâne rece și silențioasă. ASUS oferă trei profiluri pentru răcire, Silent, Balanced și Overboost, iar dacă le folosiți pe primele două nu veți auzi decât arareori ventilatoarele, în timp ce temperaturile vor fi normale pentru un laptop modern, puternic și compact. 

Laptopul se comportă bine și cu sarcinile intensive sau cu jocuri. Procesorul este setat să atingă frecvența Turbo de 4,1 GHz pe un singur nucleu sau 3,9 GHz pe toate nucleele și a reușit să le susțină într-un test intensiv precum CineBench. La treceri multiple, temperatura atinge însă pragul de 95 de grade, iar frecvențele maxime de lucru scad spre 3,4 – 3,6 Ghz, tot așa cum și scorurile în CineBench scad de la 1190 la 1050 – 1080. 

  • 3DMark 11: P9150 (Graphics: 9128, Physics: 9778); 
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 6704 (Graphics – 7460, Physics – 14503); 
  • PCMark 08: Home Conventional – 3845; 
  • PCMark 10: 4728; 
  • PassMark: Rating: 4676, CPU mark: 12257, 3D Graphics Mark: 6394; 
  • GeekBench 3 32-bit: Single-Core: 4068, Multi-core: 22744; 
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 3840, Multi-core: 20934; 
  • CineBench R15: OpenGL 95.01 fps, CPU 1186 cb, CPU Single Core 177 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 197.94 fps, Pass 2 – 67.67 fps. 

Sub-alimentarea procesorului cu 100 mV nu a putut evita atingerea pragului de 95 de grade, însă temperatura a scăzut mai încet iar scorurile succesive în CineBench au putut atinge valorile de 1200 puncte.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 6769 (Graphics – 7489, Physics – 15922); 
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 4894, Multi-core: 19174; 
  • CineBench R15: OpenGL 100.62 fps, CPU 1241 cb, CPU Single Core 177 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 197.95 fps, Pass 2 – 74.19 fps. 

În jocuri, TUF Gaming FX505 beneficiază de aportul unei plăci video NVIDIA GTX 1050 Ti cu o frecvență maximă de 1,7 GHz. Aceasta este ușor mai scăzută decât cea folosită la generația anterioară, ceea ce explică și performanțele ceva mai bune ale generației anterioare, însă acest lucru a fost necesar pentru ținerea sub control a temperaturilor, o problemă a versiunii FX504, soluție care a și funcționat de altfel.

FX505 FHD UltraFX504 – FHD Ultra
Shadow of Mordor58 fps61 fps
Tomb Raider64 fps65 fps
Rise of the Tomb Raider44 fps– fps
Bioshock Infinite73 fps78 fps
FarCry 452 fps53 fps

Nu trebuie însă să uitați că performanțele în jocuri sunt influențate de temperaturi, deci implicit de profilul de răcire ales. Am testat cu Middle Earth: Shadow of Mordor, jocul de referință folosit de noi, iar diferențele între rezultate arată astfel. 

  • voltaj implicit, profil Balanced: CPU – ~88 Celsius, GPU – ~87 Celsius, performanțe bune pe CPU și GPU; 
  • voltaj implicit, profil OverBoost: CPU – ~87 Celsius, GPU – ~86 Celsius, performanțe bune pe CPU și GPU; 
  • voltaj implicit, profil Silent: CPU -t ~87 Celsius, GPU – ~88 Celsius, scăderi de frecvențe pe CPU și GPU; 
  • voltaj scăzut cu 100 mV, profil Balanced: CPU – ~85 Celsius, GPU – ~86 Celsius, performanțe bune pe CPU și GPU; 

În concluzie, laptopul se descurcă excelent în aplicații sau jocuri, însă temperaturile pe procesor și placa video sunt ridicate. Profilul Overboost nu este prea util deoarece este zgomotos, în timp ce profilul Silent limitează frecvențele de lucru, deci Balanced ar trebui să fie o opțiune bună la toate. În plus, nici sub-alimentarea nu are un impact major asupra performanței în jocuri, dar îmbunătățește într-o mică masură regimul termic al procesorului. 

Această platformă hardware bună este completată de un adaptor wireless modern Intel AC 9560 care face parte din clasa 802.11ac Wave 2 și oferă performanțe excelente, de fapt unele dintre cele mai bune întâlnite în ultimul timp, interfață Bluetooth 5.0 și adaptor de rețea Ethernet 10/100/1000 Mbps. Camera Web are un comportament acceptabil în lumină diurnă puternică, însă nimic mai mult. 

Ce nu ne-a plăcut 

Sistemul de răcire aduce cu cel folosit la generația anterioară, deoarece folosește două conducte, două radiatoare și două ventilatoare. ASUS însă l-a îmbunătățit prin utilizarea a două ventilatoare mai mari, prin mărirea dimensiunii radiatorului de pe procesor și prin prinderea mai fermă a acestuia în patru puncte în loc de trei.  

asus-tuf-gaming-fx505

Astfel se explică capacitatea de a funcționa în parametrii buni sub sarcină intensă, o îmbunătățire de la generația anterioară FX504, dar designul relativ simplist explică totodată  și temperaturile mari atinse pe procesor.

Nivelul de zgomot al sistemului de răcire atinge 52 dB atunci când este folosit profilul Balanced iar încărcarea este maximă, profilul OverBoost aducând doar o schimbare infimă de temperatură, dar un salt al nivelului de zgomot la 54 dB. Modul Silent oferă un nivel de zgomot mult redus, de numai 42 dB, însă, după cum s-a văzut, aduce și penalizări de viteză. 

În utiliarea de zi cu zi FX505 rămâne tăcut, ventilatoarele pornind doar arareori, iar temperaturile carcasei sunt rezonabile. În sarcină maximă, ventilatoarele pornesc imediat, însă se și opresc repede după ce încărcarea pe procesor/GPU a scăzut, însă temperaturile carcasei ating un nivel cam ridicat într-o zonă deloc dorită, cea a tastaturii. 

 

Sistemul audio nu a suferit modificări de la generația anterioară, acesta având un nivel sonor ridicat de circa 80 dB, însă suferind la capitolul răspuns în frecvență și fidelitate. Ieșirea pentru căști oferă suport pentru sunetul multi-canal 5,1, deci cei care doresc un sunet superior sunt acoperiți la acest capitol.

Bateria are o capacitate de 48 Wh, ceea ce este cam puțin pentru un laptop de gaming modern. De aceea autonomia este nu este un punct forte al laptopului, chiar dacă Optimus permite reducerea consumului prin comutarea la interfața grafică din procesor. 

  • 4h:10m  – editare text în Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 4h:10m – redare video YouTube, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 5h – redare video Full HD MKV, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 5h – redare video 4K MKV, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 3h:15m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON; 
  • 1h:10m – jocuri, High Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON. 

Cei care doresc să prelungească autonomia pot opta pentru limitarea ecranului la o rată de împrospătare de 60 Hz în loc de nativul 144 Hz, oprirea iluminării tastaturii sau la coborârea nivelului luminozității. Laptopul oferă un încărcător de 120 Wh iar o încărcare completă durează o oră și jumătate. 

Preț și disponibilitate 

Asus TUF Gaming FX505 va ajunge în România începând cu lunile Noiembrie/Decembrie 2018.

Configurațiile de bază pornesc de la circa 4000 de lei, cu procesoare Core i5, grafică GTX 1050, stocare duală și ecran IPS cu rată de refresh 60 Hz, în vreme ce versiunile de top urcă spre 7000 de lei.

Vom actualiza această secțiune pe viitor. 

Concluzii 

Asus TUF Gaming FX505 se anunță unul dintre cele mai interesante laptop-uri de gaming din gama de mijloc în finalul lui 2018 și prima parte a anului 2019.

El este un update major al predecesorului TUF FX504, un computer mai compact, mai ușor și mai arătos, cu tastatură RGB, conectivitate wireless mai rapidă, ecran de mai bună calitate și o soluție de răcire revizuită, ce elimină problemele de performanță ale versiunii precedente. Tocmai de aceea primește recomandeera noastră în gama sa de preț.

Seria FX505 are însă și unele lipsuri inerente prin gamei din care face parte. Ecranul IPS nu este foarte luminos, bateria integrată are capacitate redusă, soluția audio nu impresionează, iar componentele rulează la temperaturi ridicate în jocuri sau task-uri intense.

Astfel, rămâne la latitudinea voastră dacă linia TUF Gaming FX505 vă oferă cele dorite. Vă sugerăm totuși să analizați și competiția din segment, precum versiunea Nitro 5 oferită de Acer (preț mai bun, construcție de generație mai veche, ecran 60 Hz) sau modelul Legion Y530 al celor de la Lenovo (construcție mai slabă, ecran 60 Hz, baterie ceva mai mare, preț ceva mai mic). Iar dacă bugetul vă permite, un upgrade spre gama superioară Asus ROG GL504 vă va oferi un produs mai bun, cu ecrane de calitate superioară, baterie mai mare, o soluție grafică mai rapidă și un sistem de răcire mai bine adecvat hardware-ului.

 Pro:

  • carcasă solidă cu design plăcut
  • ecran IPS mat cu 144 Hz pe versiunea testată de noi
  • tastatură și touchpad bune
  • performanțe bune
  • răcire tăcută în regim uzual
  • wireless foarte bun

Contra:

  • ecran IPS cu parametri medii
  • răcire zgomotoasă sub sarcină mare
  • difuzoare banale
  • baterie de numai 48 Wh

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri