GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Laptopuri second hand – sfaturi pentru cumpărarea unui notebook SH

Autor: Echipa GiZ

Un notebook se dovedește extrem de util atunci când nu găsiți loc în casă pentru un sistem desktop sau pur și simplu aveți nevoie de portabilitate. Chiar dacă în ultimii ani prețurile notebook-urilor au scăzut simțitor, iar pe piață și-au făcut intrarea și netbook-urile, mulți cumpărători nu au sau nu vor să plătească o sumă prea mare de bani pentru un asemenea produs.

În plus, netbook-urile, care sunt considerate ca fiind ceva mai ieftine, au o serie de dezavantaje care nu pot fi trecute ușor cu vederea. De aceea, dacă vă numărați printre persoanele care vor să cumpere un notebook second hand, vă recomand să citiți cu atenție rândurile de mai jos.

1. Notebook second hand sau recondiționat/resigilat?

În primul rând, trebuie să știți că un notebook second hand este diferit de unul recondiționat sau resigilat. Este adevărat că toate au fost folosite într-un fel sau altul, dar totuși există câteva mici diferențe. Un notebook recondiționat (refurbished) se referă la acel produs returnat de către cumpărător, reparat de producător/furnizor și scos din nou la vânzare cu un preț mult mai mic.

Notebook-urile resigilate sunt de cele mai multe ori produse expuse în showroom, care prezintă urme de utilizare (zgârieturi) sau diferite probleme (pixeli defecți). În acest caz beneficiați de garanție, însă prețurile nu sunt așa mici ca în cazul produselor recondiționate și second hand.

ecran notebook

Asigurati-va ca ecranul notebook-ului nu prezinta pixeli defecti

2. Documentați-vă înaine de a cumpăra un notebook second hand

Să presupunem că găsiți un anunț de vânzare pentru un notebook second hand. După ce citiți cu atenție toate informațiile oferite de vânzător ar fi bine să căutați modelul respectiv pe internet. Astfel, puteți afla dacă produsul respectiv se mai fabrică, dacă se mai află  în oferta magazinelor de profil și la ce preț se vinde. Dacă diferență de preț dintre notebook-ul second hand și cel nou nu este foarte mare, atunci ar fi recomandat să investiți banii într-un produs nou, chiar dacă asta înseamnă să mai așteptați 1-2 luni pentru a strânge restul de bani.

În cazul în care notebook-ul se mai găsește la vânzare înseamnă că acesta are o configurație cât de cât actuală. Altfel, ar fi bine să comparați configurația notebook-ului second hand cu altele noi pentru a vă face o idee despre performanțele sale. Deși poate părea ieftin la prima vedere, un notebook prea „bătrân”, s-ar putea să ajungă într-un final să coste mai mult decât unul nou. În plus, performanțele oferite de acesta nu se ridică la nivelul cerințelor pe care le au programele din zilele noastre.

De aceea ar fi bine să căutați notebook-uri second hand cu procesoare începând cu Pentium M (Centrino), 1GB RAM, hard disc 120-160GB, de preferat unitate optică DVD writer, măcar două porturi USB, etc. Configurațiile prea vechi nu fac față aplicațiilor actuale, compatibilitatea cu alte componente noi este redusă (în cazul unui upgrade), iar dacă ajungeți la service s-ar putea ca tehnicianul de acolo să vă spună că nu poate repara o piesa defectă și nici nu v-o poate înlocui deoarece nu se mai fabrică.

Tastaturile notebook-urilor sunt destul de firave si se pot strica repede

3. Examinarea notebook-ului

După ce v-ați convins că notebook-ul respectiv corespunde cerințelor dvs. din toate punctele de vedere, puteți stabili o întâlnire cu vânzătorul. Dacă în cazul unui telefon second hand lucrurile sunt mai simple, iar examinarea lui se face destul de ușor, nu același lucru se poate spune despre un notebook. Este de preferat să alegeți un loc de întâlnire unde să vă puteți așeza la o masă. Acolo urmează să priviți cu atenție partea de exterior a notebook-ului: carcasă, ecran, tastatură.

Carcasa nu ar trebui să prezinte urme de lovituri, ecranul trebuie verificat să nu prezinte pixeli defecți (care nu fuseseră mentionați în anunțul de vânzare), iar tastatura trebuie să răspundă ferm la comenzi, atunci când este folosită. Pentru că nu puteți să vedeți exact ce se ascunde în carcasa notebook-ului, ar fi bine să porniți sistemul de operare și să vedeți în ce măsură configurația afișată pe ecran corespunde cu cea din anunțul inițial.

De exemplu o memorie se poate demonta extrem de simplu și s-ar putea să aveți surprize când ajungeți acasă. Teoretic, unitatea optică ar trebui și ea verificată prin citirea unui CD/DVD și chiar scrierea unuia. Practic, acest pas este deseori trecut cu vederea. Asigurați-vă, în momentul în care plecați să cumpărați un notebook second hand, că aveți la dvs. un stick USB pentru a vedea în ce măsură conectorii sunt funcționali.

Verificati in ce masura conectorii notebook-ului functioneaza

Poate cel mai greu aspect legat de examinarea unui notebook second hand îl constituie acumulatorul, care se uzează destul de repede. Un vânzător cinstit ar trebui să vă aducă notebook-ul cu bateria încărcată complet, pentru a vă face o părere cât mai obiectivă despre autonomia oferită. Cum acest lucru nu prea se întâmplă, puteți doar spera ca acumulatorul să fie într-o stare cât mai bună.

Nu știu dacă ați observat până acum, dar majoritatea vânzătorilor se află într-o grabă permanentă așa că nu sunt dispuși să aștepte în cazul în care vreți să încărcați acumulatorul complet. În plus, nici nu găsiți prea ușor o priză prin oras pentru a face acest lucru.

Concluzii

Concluziile sunt cât se poate de simple. Nu aruncați banii pe produse fabricate în urmă cu cinci ani pentru veți avea parte numai de surprize neplăcute, verificați cât mai bine notebook-ul înainte de a scoate banii din portofel (de pe card) și în încheiere vă doresc să vă bucurați cât mai mult timp de notebook-ul second hand pe care urmează să îl achiziționați.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri