GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tabletă sau laptop mic (mini laptop/netbook) – care e soluţia ideală?

Autor: Echipa Giz.ro

Până în urmă cu câţiva ani, scenariul era foarte simplu: când pleci pentru câteva zile din localitate îţi iei cu tine laptopul pentru a te ocupa de diverse treburi profesionale sau pentru a te relaxa cu un film.

Netbook-urile au adus avantajele unui laptop obişnuit într-un format compact, accesibil şi uşor de transportat, însă în ultima perioadă revoluţia începe uşor-uşor să se încline în favoarea tabletelor.

Cel puţin deocamdată, cele două segmente de produse satisfac nevoi diferite, motiv pentru care mulţi dintre noi se încumetă cu greu în luarea unei decizii finale: să cumpăr o tabletă sau să cumpăr un netbook? GiZ te ajuta însă să pui în balanţă caracteristicile fiecărui tip de produs pentru ca tu să-ţi dea seama cu uşurinţă care dintre ele ţi se potriveşte cel mai bine.

Portabilitate

Tabletele se remarca prin portabilitatea superioara

Din punct de vedere al portabilităţii, tabletele reprezintă soluţia ideală: cântăresc mai puţin, sunt mai subţiri şi sunt mai uşor de transportat decât orice netbook. Din aceste motive, tableta are avantaje de necontestat comparativ cu netbook-urile şi pot îndeplini aproape toate sarcinile de bază: verifici şi scrii mail-uri, navighezi pe internet, citeşti şi editezi minimal documente office, te uiţi la filme, eventual chiar în format Full-HD.

Cu alte cuvinte, tableta este gadgetul ideal pentru vacanţe sau pentru un weekend în afara oraşului, când se presupune că nu ai nevoie de opţiunile suplimentare oferite de un netbook.

Simplitatea utilizării

Una dintre diferenţele majore dintre tablete şi netbook-uri provine din modul de utilizare. Tabletele se folosesc intuitiv prin simpla apăsare a display-ului touchscreen, în acelaşi mod ca şi în cazul smartphone-urilor, iar aplicaţiile sunt uşor de descărcat şi de utilizat, având o interfaţă intuitivă. În plus, timpul de pornire al tabletei este redus.

În schimb, netbook-urile necesită mai multă răbdare: pe lângă iniţializarea de peste un minut a sistemului de operare, accesarea programelor se poate dovedi uneori consumatoare de timp, mai ales dacă trebuie să verifici numeroasele setări ale acestora. Netbook-ul trebuie îngrijit periodic cu diverse programe de ştergere a aplicaţiilor nefolositoare şi a urmelor lăsate de acestea în sistem, aplicaţii de defragmentare a HDD-urilor şi altele de acest gen.

Software şi compatibilitate cu alte gadgeturi

Netbook-urile ofera un software mai complex decat tabletele

Tabletele utilizează un sistem de operare adaptat de la smartphone-uri, indiferent că vorbim despre Apple iPad cu iOS sau de modele cu Google Android. De aceea, dacă eşti un utilizator care foloseşte intensiv smartphone-uri, îţi vei putea îmbogăţi uşor experienţa pe tablete.

În schimb, netbook-urile şi mini-laptopurile cu diagonala de până în 11” folosesc de regulă sistemul de operare Windows 7, acelaşi cu cel întâlnit pe deskptopuri. De aceea, dacă munca ta se desfăşoară preponderent pe desktop, netbook-ul ar putea fi un partener de drum mai bun, în special dacă ai nevoie de aceleaşi programae software pe care le foloseşti pe calculator.

Platformă hardware

Tabletele necesită o putere de calcul semnificativ mai mică decât netbook-urile, motiv pentru care aici vei regăsi un procesor A5 cu frecvenţa de 1 GHz (în cazul tabletei iPad 2) sau, de cele mai multe ori, paltforma Nvidia Tegra 2 dotată cu procesor dual-core de 1 GHz. Stocarea datelor se face pe memorie flash cu o capacitate cuprinsă între 4 GB – 64 GB, la care poţi adăuga carduri microSD (mai puţin în cazul iPad 2).

La polul opus, netbook-urile folosesc platforma Intel Atom cu procesoare de până la 1.6 GHz, iar AMD începe să-şi facă timid apariţia în peisaj. Datele sunt stocatele pe bătrânele şi lentele HDD-uri de până la 500 GB sau chiar 1 TB.
Unul dintre puţinele lucruri comune este conectivitatea: ambele dispozitive beneficiază de Wi-Fi, bluetooth sau port HDMI (nu toate tabletele).

Autonomie

Tabletele de top costa mai mult decat un netbook obisnuit

Formatul compact, componentele special concepute pentru un consum scăzut de energie electrică şi sisteme de operare mai ‘prietenoase’ cu resursele duc autonomia unei tablete până la 10 ore. Aceasta scade până la 6-8 ore în cazul utilizării intensive a conexiuni Wi-FI sau 3G sau în cazul unui film în format HD, însă chiar şi aşa valorile rămân superioare celor oferite de netbook-uri. În cazuri excepţionale, acestea ajung la 8-9 ore de utilizare, însă de cele mai multe ori va trebui să te mulţumeşti cu cel mult cinci ore de autonomie.

Preţ

Avantajul portabilităţii tabletelor vine şi cu un preţ mai ridicat. Tabletele moderne costă de regulă între 2.000 şi 3.000 lei, inclusiv iPad 2 având un preţ de pornire de 2.100 lei. Sigur, există şi variante de până la 2.000 lei, însă acestea au fie un hardware mai vechi, fie sunt realizate de producători mai puţin cunoscuţi.

În schimb, cele mai multe netbook-uri şi mini-laptopuri pot fi achiziţionate pentru 1.000 – 1.500 lei, hardware-ul fiind în mare parte acelaşi din cauza opţiunilor limitate.

Când tableta se transformă în netbook

‘Hibrizii’ tableta-netbook devin tot mai populari

Aşa cum probabil ai dedus din acest articol, tabletele şi netbook-urile sunt încă ‘specii’ diferite de gadgeturi: nu poţi renunţa complet la netbook dacă ai o tabletă. Astfel, dacă vrei să ai parte de amândouă va trebui să cumperi două produse… sau ai putea încerca un ‘hibrid’.

Asus s-a mişcat cel mai bine pe acest segment: Eee Pad Transformer îţi permite să ataşezi o tastatură fizică la tabletă, rezultând astfel un netbook în toată regulă, în timp ce Eee Pad Slider are o tastatură integrată.

Dacă un astfel de produs te tentează, îţi recomandăm să rămâi pe GiZ, pentru că în următoarele zile vei putea citi un review complet despre Asus Eee Pad Slider.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri