Ultrabook – definitie, ce este si sfaturi/recomandari
Au trecut patru ani de când Intel a anunţat la Computex în primăvara anului 2007 lansarea unei noi game de computere portabile, cunoscută sub numele de netbook. Succesul de care s-a bucurat la vremea respectivă primul Asus eeePC a dus la o explozie a acestei pieţe, care în prezent a devenit reprezentativă pentru domeniul IT&C.
Acum, cu ocazia aceluiaşi eveniment, Intel încearcă să redefinească din nou conceptul de computer portabil şi lansează pe piaţă o nouă gamă de produse, reunite sub brandul ultrabook.
Totuşi, spre deosebire de netbook-uri, ultrabook-urile există deja pe piaţa de mulţi ani, doar că până în prezent au fost cunoscute drept ultra-portabile. Faţă de acestea din urmă, ultrabook-urile îşi propun să respecte câteva caracteristici esenţiale, pentru a putea forma cu adevărat un nou segment de piaţă.
Caracteristici de bază ale unui ultrabook:
- utilizează o platformă hardware furnizată de Intel, motiv pentru care un ultraportabil AMD nu va putea fi numit ultrabook
- stocarea datelor se realizează doar pe SSD-uri, pentru ca acestea să fie accesate rapid şi pentru a menţine dimensiunile cât mai mici
- grosimea maximă acceptată este de 2 cm, corespunzătoare unui nivel de 0.8”
- preţul maxim este de 1.000 de dolari, probabil undeva spre 3.500 lei în România la cursul actual
Se remarcă absenţa oricăror specificaţii clare pentru dimensiunea display-ului sau pentru masă, însă întrucât vorbim de computere ultraportabile acestea vor fi în general cât mai uşoare.
Pentru început, ultrabook-urile vor utiliza procesoare SandyBridge, urmând ca în prima parte a anului viitor să apară nouă generaţie cunoscută sub numele de cod Ivy Bridge, realizată în proces de fabricaţie de 22 nm. Ulterior, vor fi disponibile şi procesoarele cu nume de cod Haswell, construite în tehnologie de 14 nm.
Tehnologii disponibile pe ultrabook-uri
Intel mizează pe o îmbunătăţire a experienţei utilizatorului nu numai din punct de vedere al platformei hardware, ci şi printr-o utilizare mai uşoară. De aceea, ultrabook-urile vor beneficia de două noi tehnologii:
- Smart Connect permite actualizarea automată a aplicaţiilor, cum ar fi clientul de mail sau update-urile primite pe Twitter sau Facebook, chiar şi atunci când ultrabook-ul este în modul ‘sleep’. De aceea, când revii la ‘biroul mobil’, toate aplicaţiile vor fi updatate şi nu vei mai pierde timp cu acest proces.
- Rapid Start permite pornirea rapidă a ultrabook-ului prin ‘copierea’ sistemului de operare şi a aplicaţiilor în memoria flash de pe placa de bază. Tehnologia funcţionează chiar dacă dacă scoţi acumulatorul din ultrabook, dar numai dacă ai pus sistemul pe mod ‘hibernation’.
Primele ultrabook-uri
La fel ca şi în cazul netbook-urilor, Asus este primul producător care lansează un produs destinat noului segment de piaţă. Taiwanezii au prezentat Asus UX21, un model cu display de 11.6” care va rula pe baza procesoarelor Intel Core i3, i5 şi i7 şi care are o grosime de numai 17 mm şi o masă de numai 1.1 kg. Nu lipseşte stocarea pe SSD, iar autonomia în standby va fi de până la o săptămână. Asus UX21 va apărea în toamna acestui an şi, chiar dacă preţurile nu au fost anunţate, acestea nu vor depăşi 1.000 de dolari.
Lenovo IdeaPad U300s este al doilea ultrabook anunţat, însă în acest caz detaliile sunt şi mai sărăcăcioase. Display-ul are puţin peste 13”, tastatura este iluminată, iar trackpadul este lipsit complet de butoane. Restul specificaţiilor nu sunt cunoscute, însă lansarea va avea loc cel mai probabil tot în această toamnă.
Poziţionare în piaţă
Chiar dacă vor costa cel mult 1.000 de dolari, ultrabook-urile nu reprezintă un concurent direct pentru netbook-uri, în primul rând prin prisma dotărilor hardware superioare şi a prezenţei obligatorii a unităţilor SSD. În plus, Intel susţine că ultrabook-ul reprezintă mai degrabă un produs care combină performanţa laptopurilor obişnuite cu rapiditatea utilizării unei tablete. Iar cele două tehnologii prezentate mai sus vin să sprijine din plin această afirmaţie.
Chiar dacă astfel de produse există deja pe piaţă, dacă vei dori un computer ultraportabil îţi va fi mai uşor să găseşti modelul potrivit în multitudinea de laptopuri disponibile în prezent pe piaţă.
Intel susţine că până la sfârşitul anului 2012 ultrabook-urile vor deţine 40% din piaţa totală a laptopurilor. Este un obiectiv extrem de ambiţios şi dificil de realizat în opinia noastră, dar şansele ca ultrabook-urile să-şi găsească un loc binedefinit, fie şi cu o cotă de piaţă mai scăzută, sunt destul de mari.