Acer Predator Helios 300 review și teste – versiunea 2022, un upgrade așteptat
Generația 2022 a popularei serii de laptopuri performante/de gaming a celor de la Acer, Predator Helios 300, vine cu o gamă largă de update-uri și îmbunătățiri față de modelele anilor precedenți.
Acer au adus modificări la capitolul designului și ergonomiei, au implementat ecrane de mai bună calitate și o excelentă tastatură RGB, dar principalele noutăți se ascund la interior.
Aici, Predator-ul Helios 300 2022 primește cele mai noi platforme hardware Intel și Nvidia, dar și un spor al setărilor de putere față de modele din trecut, un MUX pentru performanțe fără compromis în jocuri, și o soluție de răcire adecvată hardware-ului mai puternic. În plus, Acer au adăugat și o baterie de 90 Wh pe modelul testat de noi, singurul aspect vitregit rămânând soluția audio, ce rămâne una de la care nu puteți avea mari pretenții.
Pe larg, discutăm despre toate aceste aspecte în review-ul detaliat de mai jos.
Specificații Acer Predator Helios 300 PH317-56 2022
Ecran | 17,3″, 1920 x 1080 px, IPS, 165 Hz, mat, optional QHD 3ms 165Hz |
Procesor | Intel Alder Lake, Core i7-12700H, 6C+8C/20T |
Video | Intel Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3070Ti Laptop 8GB (125-150W, with Dyn Boost), MUX (Advanced Optimus), fără GSync |
Memorie | 32 GB DDR5-4800 RAM (2x DIMM) |
Stocare | 2x 1 TB SSD (Samsung PM9A1), 2x M.2 slots |
Conectivitate | WiFi 6E (Killer AX1675i) with Bluetooth 5.2, Killer E2600 Gigabit Ethernet LAN |
Porturi | 1x USB-A 3.2 gen2 cu încărcare (dreapta), 2x USB-A 3.2 gen2, 1x USB-C cu Thunderbolt 4 (video, încărcare), HDMI 2.1, miniDP, LAN, headphone/mic, Kensington Lock |
Baterie | 90 Wh, încărcător 330 W, încărcare USB-C 100W |
Dimensiuni | 399 mm x 295 mm x 27,7 mm |
Greutate | 3,13 kg, încărcător 1,15 kg |
Extras | tastatură cu iluminare RGB per tastă, NumPad, webcam HD, audio stereo |
Construcție și design
Noul Acer Predator Helios 300 din 2022 îmbunătățește designul și ergonomia generației anterioare. Se remarcă faptul că Acer a ales un design mai curat, siglele sau alte elemente de identitate vizuală fiind mai puține și mai discrete, în timp ce detaliile specifice acestei game de gaming Acer sunt aproape complet eliminate.
Capacul este prevăzut în continuare cu o siglă Predator iluminata de panou, ceea ce înseamnă că această nu poate fi oprită sau ajustată în vreun fel, un aspect strident care îi va deranja pe cei care au nevoie de un laptop discret. Buza frontală este decorată cu o bară luminoasă, însă aceasta este discretă și arătoasă, și în plus poate fi și controlată (inclusiv oprită) din software-ul ei dedicat.
Noul Helios 300 este deci mai atractiv vizual decât predecesorii săi, tema coloristică albastru închis a întregii carcase fiind întreruptă discret doar de câteva elemente gri, în zona sistemului de răcire din protuberanța din spatele ecranului, și în zona conectorilor.
Și forma carcasei este acum mai discretă, având de-a face acum cu un dreptunghi standard lipsit de tăieturile înclinate frontale cunoscute de la generația anterioară. Acer a încercat să îmbunătățească și muchiile și colțurile zonei frontale, însă efortul a reușit doar parțial deoarece muchia încă se mai îngroapă în încheieturi și devine enervantă după câteva ore de utilizare.
Acer Predator Helios 300 este mai greu însă decât predecesorul său sau decât concurenții direcți. Acesta are o masă de circa 3,13 kilograme, deci mult decât cele 2,76 ale lui ASUS ROG Scar 17, dar totodată mai puțin decât cele 3,4 kg ale impozantului MSI GP76 Vector.
De vină, cel puțin parțial, pentru această creștere în greutate este sistemul de răcire mai mare care este necesar pentru a ține sub control componentele mai gurmande energetic. În ciuda acestui sistem de răcire mai bun, Acer a ales o placă video cu un consum maxim de 150, la fel ca în cazurile Scar 17 sau Vector GP76, și nu una mai puternică, precum în cazul MSI Raider. Combinată cu greutate de 1,15 kilograme a masivului încărcător, Acer Predator Helios 300 este deci un desktop replacement, nu un laptop cu adevărat portabil.
La schimb cu această greutate mare, primim însă un laptop bine construit, cu un capac rigid care nu torsionează ecranul și o zonă interioară cu o tendință de torsionare foarte mică în zona tastaturii. Materialul predominant este aliajul metalic, folosit pentru capac, laterale și interior, în timp ce plasticul este folosit doar pentru capacul inferior. Din cauza culorii închise și a texturii, carcasa are însă tendința să se murdărească destul de ușor, deci va trebui să apelați des la o cârpă.
Am apreciat mutarea indicatoarelor luminoase LED pe laterale, cei care lucrează pe întuneric nemaifiind deranjați de ele, așa cum se întâmpla până acum. Piciorușele cauciucate oferă o priză foarte bună pe masă iar balamalele ecranului sunt ferme și țin ecranul fix în poziția dorită. Deschiderea maximă a capacului ecranului este de circa 160 de grade, însă această limită este neimportantă în cazul unui astfel de laptop gândit să fie utilizat doar pe masă.
Conectorii au fost aranjați mai bine de data aceasta, cel pentru încărcare și cei de dimensiuni mai mari fiind amplasați pe spate. Pe lângă mufa de încărcare, această zonă mai oferă un port HDMI 2.1 și un port Mini Display Port, ambele conectate la placa video NVIDIA, și un port Thunderbolt cu date, ieșire video pentru placa video integrată și încărcare de maxim 100W, o noutate pentru gama Helios.
Cele trei porturi USB-A sunt amplasate pe laterale, două în dreapta și unul în stânga, cel din urmă fiind așezat lângă conectorul de rețea, singurul care a rămas poziționat cam prost, și lângă conectorul audio. Din păcate, Acer tot nu a implementat un cititor pentru carduri sau vreun sistem de autentificare biometrică.
Tastatură și touchpad
Pe lângă schimbările menționate, Acer nu a uitat nici de tastatură și touchpad. Schimbările majore au survenit la nivelul tastaturii. Aceasta are cam aceeași aranjare ca înainte, adică butoane mari bine spațiate, taste direcționale mari, dar înghesuite în blocul principal și bloc numeric compact.
Tastele sunt acum însă complet negre, deci fără marginea albă cunoscută, și ușor mai scunde. Impresia generală amintește mai degrabă de o tastatură de ultrabook decât una de laptop de gaming mare, tastele oferind acum un mecanism rapid și silențios. Unii ar putea consideră că mecanismul are o cursă cam scurtă, însă eu m-am adaptat foarte repede și cred că rezistența activării și răspunsul sunt unele dintre cele mai bune în această gamă.
Sistemul de iluminare a fost și el actualizat, acesta folosind acum MiniLED și permițând particularizarea la nivel de tastă. Schimbarea este mare și bună, iluminarea fiind puternică, uniformă și lipsită de iluminarea parazitară pe sub butoane în ciuda profilului mic ale acestora. Din păcate, iluminarea poate fi reactivată doar prin atingerea unei taste, nu și prin atingerea touchpad-ului, însă măcar Acer nu a uitat acum de butonul CapsLock, o altă premieră pentru gama Helios.
Touchpad-ul este ceva mai lat decât la generația anterioară, însă aceasta este cam singura schimbare vizibilă. Suprafața tactilă din plastic are o sensibilitate și o viteză bune iar butoanele sunt moi și tăcută, însă ranforsarea lasă de dorit deoarece se remarcă zgomote la apăsările mai dure.
După cum am menționat deja, nu există nici un sistem de autentificare biometrică.
Ecran
Acer Predator Helios 300 2022 oferă două opțiuni pentru ecranul de 17,3 inchi cu raport de aspect 16:9, latență de 3 ms și rată de împrospătare de 165 Hz, acestea oferind fie rezoluție FHD cu acoperire 100 pentru spectrul sRGB, fie rezoluție QHD cu acoperire de 100% pentru spectrul DCI-P3.
Noi am testat versiunea FHD și am descoperit un ecran bun pentru jocuri și activități cotidiene uzuale care acoperă 85% din spectrul DCI-P3, oferă o luminozitate maximă de 350 nits și un contrast de 1350:1. Luând în calcul și timpul mic de răspuns și rata de împrospătare, ecranul este în mod clar mai bun decât panourile din gama inferioară oferit de Acer până acum.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUO9AA0 (B173HAN05.5);
- Type: 8bit SDR;
- Coverage: 99.1% sRGB, 79.6% AdobeRGB, 84.2% DCI-P3;
- Measured gamma: 2.19;
- Max brightness in the middle of the screen: 364.12 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 19.58 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1367:1;
- White point: 6300 K;
- Black on max brightness: 0.26 cd/m2;
- PWM: No.
Ecranul a venit bine calibrat din fabrică, doar temperatura fiind ușor dezechilibrată. După ajustări, panoul s-a dovedit unul uniform atunci când vine vorba de luminozitate sau culoare, în timp ce bleeding-ul devine vizibil doar la nivelul maxim de luminozitate combinat cu un fundal negru.
Opțiunea QHD este similară cu cea folosită pe Acer Nitro 5 2022, comportamentul acestuia fiind cam acesta:
- Panel HardwareID: BOE BOEOA13 (NE173QHM-NY6);
- Type: 8bit SDR;
- Coverage: 99.9% sRGB, 84.3% AdobeRGB, 99.2% DCI-P3;
- Measured gamma: 2.14;
- Max brightness in the middle of the screen: 318.11 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 22.39 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1210:1;
- White point: 6900 K;
- Black on max brightness: 0.26 cd/m2;
- PWM: No.
Acesta oferă o gamă coloristică mai bună și o evidentă lizibilitate mai mare datorită rezoluției mai ridicate, fiind o alegere bună în ciuda prețului mai ridicat, în special dacă alegeți o configurație mai puternică cu RTX 3070 sau mai bun.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi este unul superior al gamei Acer Predator Helios 300 2022, modelul PH317-56 oferind un procesor Intel Core i7-12700H, 32 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, stocare SSD rapidă cu o capacitate de 2 TB și interfață grafică duală NVIDIA RTX 3070Ti cu 8 GB vRAM secondată de Iris Xe integrat în procesorul Intel. Laptopul a fost testat cu software timpuri disponibil la jumătatea lunii martie 2022, adică BIOS v0.18A1, Predator Sense 3.00.3184 și GeForce Game Ready 512.15.
Laptopul este construit deci având la bază cele mai noi soluții de la Intel si NVIDIA. Procesorul Core i7-12700H este o soluție mainstream Alder Lake din generația a 12-a cu 14 nuclee si 20 de fire de execuție, 6 dintre acestea fiind nuclee High-Performance cu HyperThreading, în timp ce restul de 8 sunt nuclee Efficiency. Cu profilul Extreme activat, implementarea din Helios 300 atinge un consum maxim de 110W în mod susținut.
Plăcile grafice NVIDIA oferite fac parte din familia RTX 3000 și RTX 3000 Ti, implementarea RTX 3070Ti de față urcând până la 150W cu Dynamic Boost în jocurile sau aplicațiile compatibile cu acest mod. Laptopul oferă două locașuri pentru memorie și două sloturi M.2 pentru unitățile de stocare, în cazul nostru toate acestea fiind populate cu două memorii DDR5-4800 (2×16 GB) și două unități de stocare SSD de la Samsung de câte 1 TB în configurație RAID0.
Accesul la componentele este destul de simplu, necesitând doar înlăturarea șuruburilor care fixează capacul inferior, iar utilizatorul are acces la memoria RAM, unitățile de stocare, baterie, modul wireless și sistemul de răcire. După cum se vede, spațiul intern nu este complet utilizat deoarece Helios 300 în varianta de 17” folosește cam aceleași componente cu mai compacta versiune de 15”.
Software-ul principal pentru control este Predator Sense, care oferă variate opțiuni pentru ecran, baterie, tastatură și sistem audio, în timp ce Acer Care se ocupă de actualizările software. Predator Sense oferă patru profilul energetice, Quiet, Default, Extreme și Turbo, fiecare cu alocările lui de putere și regim de răcire și, în cazul ultimelor două, și cu ceva overclocking pentru placa video.
Pentru uzul zilnic, profilul Quiet este recomandat deoarece oferă suficientă putere în condițiile unui regim de răcire aproape întotdeauna silențios. Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Extreme activat, procesorul Core i7-12700H a plecat în forță cu un consum maxim de 109W, dar a sfârșit oscilând între 70 și 110W din cauza unei ușoare protecții termice care se manifestă cu acest BIOS si aceste setări. Problema nu s-a manifestat foarte vizibil, dar a fost vizibilă în testele mai dure precum CineBench R23 sau Blender.
Nivelul de zgomot al ventilatoarelor a atins 48 dB în condițiile în care acestea au urcat până la 80% din turația maximă posibilă. Dacă activăm profilul Turbo, ventilatoarele urcă până la 100% și un nivel de zgomot ridicat de 58 dB, însă și procesorul stă la maximum de 109W cu temperaturi de sub 90 de grade. Cum nu există opțiuni de sub-alimentare a procesorului, am sărit peste testele făcute în acest mod.
După comutarea la profilul energetic Default, procesorul a fost limitat la 85W, dar și această limită a fost susținută doar pentru câteva cicluri, după care a urmat o stabilizare la 45W determinata de protecția termică. Din nou, acest fenomen a fost mai vizibil în testele mai dure CineBench R23 și Blender, iar nivelul de zgomot de 45 dB nu este cu mult mai mic decât cel atins cu profilul Extreme.
Profilul Quiet permite atingerea unui nivel sonor de sub 40 dB, procesorul fluctuând acum între 35W și 85W, protecția termică fiind activată când procesorul trece de 95 de grade. Pe baterie, procesorul atinge un maxim de 40W în condițiile unui nivel de zgomot de 40 dB, performanțele și temperaturile măsurate fiind bune.
Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai bună, am pus această implementare Core i7-12700H într-un tabel comparativ cu alte soluții similare. Aceasta s-a dovedit a fi cu circa 10 procente mai lentă decât Core i9-12900H și cu circa 10 procente mai rapidă decât Ryzen 9 6900HX, ambele în cam aceleași condiții de putere și răcire, și vizibil mai rapidă decât alte platforme din 2021.
Am trecut apoi la mai pretențioasele teste CineBench R23 și Blender, unde am remarcat comportamentul menționat mai sus.
Am trecut apoi la 3DMark CPU Test, unde am testat cu profilul Extreme activat.
În final, în testul combinate de CPU si GPU oferit de 3DMark Stress Test, laptopul a fost validat fără probleme, semn că toată căldura acumulată pe perioade mai lungi de utilizare în regim intensiv nu duce la degradări semnificative de performanță.
Am trecut apoi la suita de teste sintetice, care au fost făcute la rezoluție FullHD, profil Extreme activ și plăcile video setate în modul Hybrid/Optimus. Trebuie menționat că platforma permite un consum combinat de 190W pentru CPU+GPU și că profilul aplică și un overclock de 100 MHz pe nucleul grafic și 200 MHz pe memoria video.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 26515 (Graphics – 30590, Physics – 30105, Combined – 12176);
- 3DMark 13 – Port Royal: 7032;
- 3DMark 13 – Time Spy: 11793 (Graphics – 11467, CPU – 14062);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7387;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 22136;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 64.54 average fps;
- PassMark 10: Rating: 6006 (CPU: 27042, 3D Graphics: 17766, Memory: 3179, Disk : 39503);
- PCMark 10: 7215 (Essentials – 9600, Productivity – 92972, Digital Content Creation – 11450);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1813, Multi-core: 13789;
- CineBench R15 (best run): CPU 2822 cb, CPU Single Core 263 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 6893 cb, CPU Single Core 675 cb;
- CineBench R23: CPU 17904 cb (best single run), CPU 16388 cb (10 min run), CPU Single Core 1771 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 24.48 s.
Rezultatele sunt bune și cam în nota a ceea ce am fi așteptat de la o implementare full-power de acest tip. Comparativ cu soluția i9 + RTX 3070Ti de 150W din ROG Scar 17, Helios 300 este cu circa 5% mai lent în testele CPU și cu circa 5% mai rapid în testele GPU. Performanțele GPU mai bune se datorează overclocking-ului pe placa video, ambele plăci video fiind implementări de 150W, în timp ce puterea maximă combinată mai mare cu 10W de pe Helios 300 îî permite să se desfășoare mai bine. În comparație cu generația anterioară Helios 300, care a oferit i7-11800H + RTX 3070 100W, noul model este cu 30 – 40% mai rapid în testele CPU și cu 15 – 25% mai rapid în testele GPU.
Pentru cei interesați de aplicațiile profesionale, am folosit și suita noastră tradițională.
- Blender 2.93 – BMW Car scene- CPU Compute: 2m 26s (Turbo);
- Blender 2.93 – BMW Car scene- GPU Compute: 21s (CUDA), 13s (Optix);
- Blender 2.93 – Classroom scene – CPU Compute: 5m 59s (Turbo);
- Blender 2.93 – Classroom scene – GPU Compute: 41s (CUDA), 25s (Optix);
- Pugetbench – DaVinci Resolve: 1143;
- Pugetbench – Adobe Afert Effects: 978;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 1078;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 904;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 106.12 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Catia: 71.31 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Creo: 96.37 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Energy: 24.29 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Maya: 333.65 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Medical: 33.61 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – SNX: 22.14 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – SW: 231.36 (Turbo).
- V-Ray Benchmark: CPU – 10114 vsamples, GPU CUDA – 1229 vpaths, GPU RTX – 1531 vpaths;
Din nou, Helios 300 2022 se apropie la mustață de ROG Scar 17, acesta din urmâ având un avantaj datorită frecvențelor mai mari permise de procesorul i9.
Rezultatele sunt excelente, însă sunt obținute în condițiile unui nivel de zgomot de 48 – 53 dB, care este cam ridicat și cam deranjant. Cei care vor un mod de lucru mai tăcut pot comuta la profilul Default, care are un nivel de zgomot de 45 – 48 dB.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 23651 (Graphics – 28747, Physics – 22967, Combined – 10353);
- 3DMark 13 – Time Spy: 10721 (Graphics – 10795, CPU – 10322);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7004;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1799, Multi-core: 13702;
- CineBench R20 (best run): CPU 6693 cb, CPU Single Core 692 CB;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 27.82 s.
Scăderea de performanțe pe procesor este între 10 și 30%, în timp ce placa video este penalizată cu doar 10 procente. Temperaturile interne sunt însă mai mari, deci și protecția termică își va face efectul ceva mai des în cursul sarcinilor intensive și îndelungate.
Pentru și mai mult confort auditiv, profilul Silent limitează nivelul de zgomot la cel mult 38 dB.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 1540-7 (Graphics – 17203, Physics – 18916, Combined – 7475);
- 3DMark 13 – Time Spy: 9097 (Graphics – 9289, CPU – 8145);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6388;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1773, Multi-core: 12296;
- CineBench R20 (best run): CPU 6356 cb, CPU Single Core 683 CB;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 29.14 s.
Performanțele procesorului sunt acum de circa 60 – 75% din cele măsurate în cel mai performant mod de lucru, placa video atingând și ea cam tot același nivel deoarece Silent aplică în mod automat și Whisper Mode.
Am trecut apoi la jocuri, care au fost testate cu setări Ultra și profilurile Extreme, Default și Quiet. Deoarece comutatorul MUX nu funcționează în versiunea curentă de BIOS (activarea lui ducând doar la un ecran negru), am testat cu modul Gybrid, ceea ce duce la o mică penalizare de viteză.
Am testat însă cu un monitor extern conectat la portul HDMI, care este controlat direct de placa video NVIDIA, rezultatele dându-vă astfel o idee despre cum performanțele cu modul MUX activ pentru ecranul intern.
Intel Core i7-12700H + RTX 3070Ti Laptop 125-150W | FHD Extreme | FHD Default | FHD Quiet | FHD Extreme, external | QHD Extreme, external |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 158 fps (64 fps – 1% low) | 138 fps (56 fps – 1% low) | 86 fps (48 fps – 1% low) | 166 fps (68 fps – 1% low) | 128 fps (70 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 68 fps (53 fps – 1% low) | 66 fps (52 fps – 1% low) | – | 69 fps (54 fps – 1% low) | 46 fps (36 fps – 1% low) |
Doom Eternal (Vulkan, Ultra Preset) | 236 fps (152 fps – 1% low) | 213 fps (140 fps – 1% low) | – | 277 fps (170 fps – 1% low) | 185 fps (141 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 105 fps (70 fps – 1% low) | 99 fps (52 fps – 1% low) | – | 108 fps (61 fps – 1% low) | 86 fps (52 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 134 fps (102 fps – 1% low) | 107 fps (73 fps – 1% low) | 82 fps (61 fps – 1% low) | 151 fps (104 fps – 1% low) | 115 fps (74 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 83 fps (51 fps – 1% low) | 76 fps (45 fps – 1% low) | – | – | |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 117 fps (82 fps – 1% low) | 107 fps (78 fps – 1% low) | – | – | – |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 126 fps (87 fps – 1% low) | 115 fps (84 fps – 1% low) | 93 fps (58 fps – 1% low) | 139 fps (101 fps – 1% low) | 102 fps (63 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 134 fps (85 fps – 1% low) | 122 fps (74 fps – 1% low) | 78 fps (54 fps – 1% low) | 138 fps (81 fps – 1% low) | 98 fps (65 fps – 1% low) |
Cum acestea sunt teste de rasterizare, am făcut și teste de raytracing cu și fără DLSS activat.
Intel Core i7-12700H + RTX 3070Ti Laptop 125-150W | FHD Extreme | FHD Extreme, external | QHD Extreme, external |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 102 fps (58 fps – 1% low) | 112 fps (68 fps – 1% low) | 77 fps (54 fps – 1% low) |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS ON) | 114 fps (74 fps – 1% low) | 121 fps (72 fps – 1% low) | 90 fps (66 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, no DLSS) | 38 fps (33 fps – 1% low) | 41 fps (31 fps – 1% low) | 23 fps (15 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Balanced) | 59 fps (51 fps – 1% low) | 71 fps (67 fps – 1% low) | 50 fps (39 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS Quality) | 193 fps (139 fps – 1% low) | 204 fps (142 fps – 1% low) | 155 fps (119 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows) | 85 fps (58 fps – 1% low) | 90 fps (58 fps – 1% low) | 74 fps (38 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 83 fps (49 fps – 1% low) | 88 fps (56 fps – 1% low) | 64 fps (44 fps – 1% low) |
Laptopurile Scar 15 și 17, care oferă o configurație Core i9 + RTX 3070Ti, au un avantaj minim, cele trei laptopuri pentru jocuri fiind practic la egalitate. Comparația nu este tocmai riguroasă, deoarece Helios 300 se bucură de un overclock de 100 MHz pe nucleul grafic în timp ce SCar 15 și 17 de numai 50 MHz, dar Scar totodată beneficiază și de un MUX funcțional. După ce Acer va rezolva această problemă, mă aștept ca Helios 300 să aibă un ușor avantaj datorită overlocking-ului mai mare pe GPU și a limitei totale de putere mai mare cu 10W.
În final, Acer Predator Helios 2022 este un laptop pentru jocuri foarte puternic, chiar și cu acest BIOS încă nefinisat. Acesta s-a comportat foarte bine în toate testele și nu s-a încălzit excesiv în jocuri, însă pentru a atinge acest confort termic, ventilatoarele sunt turate la un nivel care le face zgomotoase. Astfel, fie optați pentru căști atunci când aveți nevoie de maximum posibil de putere, fie alegeți un profil energetic mai tăcut pentru restul activităților. Pentru mai multe detalii, puteți citi review-ul în engleză publicat pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
Acer a actualizat sistemul de răcire din Helios 300 2022, acesta primind mai multe conducte de transfer termic, ventilatoare cu debit mai mare, un radiator pentru memoria RAM și pastă termoconductoare cu metal lichid pentru procesor.
Combinat cu regimul mai agresiv al ventilatoarelor, sistemul de răcire este unul competent care face fată fără probleme cerințelor termice ridicare ale componentelor. Din păcate, fluxul de aer tras de ventilatoare este gâtuit întrucâtva de piciorușele cam scunde, ridicarea de pe masa sau utilizarea unui pad de răcire ducând la o scădere vizibilă a temperaturilor interne. Temperaturile externe sunt însă bune în orice situație și nu avem de ce ne plânge la acest capitol.
În regim uzual, sistemul de răcire este eficient și tăcut deoarece ventilatoarele stau de multe ori oprite dacă activați și profilul Quiet.
Conectivitatea este asigurată de o interfață wireless Killer cu cip Intel care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, aceasta având performanțe foarte bune superioare celor mai multe soluții văzute până acum în laptopurile din acest an. Sperăm că versiunile retail vor folosi tot această soluție, criza actuală de cipuri ducând uneori la surprize neplăcute. Adaptorul wireless este însoțit de un adaptor Gigabit Ethernet tot cu marca Killer. Camera Web este neschimbată și oferă o prestație mulțumitoare, aceasta fiind așezată deasupra ecranului și flancata de două microfoane.
Din păcate, Acer nu a actualizat și sistemul audio, iar acesta folosește în continuare două incinte mici care nu oferă nici un nivel sonor prea ridicat, maximum 75 dB, și nici un răspuns în frecvență prea grozav, mai ales în domeniul joase. Utilizarea procesării Enhanced Audio din Windows 11 nu schimbă mare lucru, deci utilizarea unor căști pentru o calitate audio bună este călduros recomandată.
Baterie și autonomie
Bateria din Acer Predator Helios 300 are o capacitate de 90Wh, o actualizare majoră de la cei 58 Wh ai generațiilor anterioare.
- 5-6h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-6h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-6h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
Sistemul nu comută în mod automat la 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie, deci va trebui să treceți manual ecranul de la 165 Hz la 60 Hz dacă vreți să îmbunătăți într-o oarecare măsură autonomia, în special în testele video sau de utilizare ușoară. Duratele obținute mai sus sunt făcute cu ecranul setat la implicitul 165 Hz.
Laptopul este însoțit de un încărcător de 330W cu dimensiuni impozante și o greutate ridicată de 1,35 kilograme. Dacă nu doriți să vă aglomerați bagajele cu această cărămidă, puteți opta acum pentru un încărcător USB-C de 100W, însă nu veți atinge performanțele maxime cu acest tip de alimentare.
Preț și disponibilitate
Acer Predator Helios 300 2022 nu este încă disponibil în magazine, dar va ajunge cândva începând cu finele lunii aprilie sau începutul lunii mai.
Prețurile încep de la 9900 lei pentru configurația de bază, adică Core i7-12700H, RTX 3060, 32 GB RAM, 1TB SSD și FHD 165Hz. Versiunile cu RTX 3070 Ti precum cea testată încep de la 12.500 lei în timp ce versiunile mai puternice cu RTX 3080 încep de la 13.500 lei.
Prețurile sunt cam piperate, și rămâne de văzut dacă Acer le va ține atât de sus pentru mult timp. Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Prin multiplele îmbunătățiri primite, generația 2022 a seriei Acer Predator Helios 300 este acum mult mai performantă și per-total mai bine adecvată cerințelor momentului decât modelele precedente.
Dincolo de modificările estetice, Acer oferă pe acest notebook o conectică foarte bună, ecrane de ultimă generație și o tastatură excelentă. În plus, platforma hardware de ultimă oră este sprijinită de setări permisive de putere și o soluție de răcire adecvată.
Chiar și așa, însă, sporul de performanțe vine și cu o creștere a temperaturilor interne ale componentelor, coroborată cu setări agresive ale ventilatoarelor pe profilele de putere de top. Aceste aspecte sunt de așteptat pe un astfel de produs, astfel că principalul inconvenient al modelului rămâne implementarea audio ce lasă mult de dorit.
În același timp, observ și o creștere semnificativă a prețurilor generației Helios 300 2022 în comparație cu modelele precedente. Rămâne astfel de văzut cât de competitivă va fi această serie în raport cu rivalii direcți bine reprezentați pe piața românească, precum ROG Strix G17 sau Legion 5 17, la rândul lor îmbunătățiți în iterațiile 2022.
Pro:
- design actualizat și construcție bună
- tastatură rapidă și tăcută cu iluminare RGB per tastă
- ecrane FHS și QHD bune
- performanțe bune în toate scenariile
- sistem de răcire eficient, dar zgomotos
- ușor de desfăcut și actualizat
Contra:
- sigla iluminată Predator de pe capac nu se poate stinge
- foarte zgomotos în sarcini intensive
- sistem audio slab
- prețul nu mai este la fel de competitiv ca în trecut