GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Swift 5 SF515-51T impresii – cel mai ușor laptop de 15-inch al momentului

Testat pe data de 12 noiembrie 2018
Pe scurt: Acer Swift 5 SF515 este cel mai ușor ultrabook cu ecran de 15-inch existent pe piața românească, și în ciuda acestui fapt, în același timp un produs ce nu face compromisuri majore la nici un capitol important. Despre toate acestea, dar și despre neajunsurile pe care va trebui totuși să le acceptați în cazul acestui produs, vom discuta în articolul de mai jos.
Produs testat: Acer Swift 5 SF515   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: începând de la 5200 Lei

În acest articol vom discuta despre Acer-ul Swift 5 SF515, cel mai ușor laptop cu ecran de 15-inch la finalul anului 2018.

Experiențele anterioare m-au învățat să fiu foarte precaut atunci când vine vorba despre un produs asociat sintagmei „cel mai”, însă cei de la Acer au reușit să realizeze un notebook ce nu face rabat la capitolele importante precum construcție, performanțe, ecran sau autonomie, sacrificând doar anumite aspecte poate mai puțin cruciale, precum conectivitatea fizică, calitatea speakerelor integrate, și într-o oarecare măsură, experiența de tastare. Și nici acestea nu sunt atroce, ci nu chiar la nivelul așteptărilor acestui moment de la un produs din segmentul de vârf, cu un preț de pornire de peste 5000 de lei.

Per total însă Acer-ul Swift 5 este un combo extrem de rar , unul ce îmbină performanța, autonomia și un ecran mare și bunicel, toate într-un format compact și portabil. Tocmai de aceea i-am acordat mare atenție în timpul petrecut cu el, și am adunat toate impresiile în cadrul acestui articol, cu bune și cu mai puțin bune.

acer-swift5-sf515

Specificații Acer Swift 5 SF515-51T 

Ecran15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, non-tactil, lucios
ProcesorIntel Whiskey Lake Core i7-8565U CPU
VideoIntel UHD 620
Memorie16 GB DDR4 (lipiți)
Stocare512 GB SSD (M.2 NVMe – SK Hynix BC501) + slot M.2 liber
ConectivitateWireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0
Porturi2x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.1 gen 2, HDMI, mic/headphone, Kensington lock
Baterie54 Wh, încărcător 45W
Dimensiuni358 mm x 230 mm x 15.9 mm
Greutate0,97 kg + încărcător 0,16 kg
Alteletastatură cu iluminare, webcam HD, senzor amprente

Ce ne-a plăcut 

Cea mai importantă caracteristică a laptopului Swift 5 SF515 este, fără îndoială, greutatea foarte redusă, acesta fiind de fapt cel mai ușor laptop cu ecran de 15” pe care-l puteți cumpăra în acest moment. Obținerea unei mase totale de numai 970 de grame a fost posibilă prin utilizarea unui aliaj de magneziu pentru șasiu și carcasă. Mai ușor decât aliajele de aluminiu și la fel de rezistent, aliajul de magneziu a mai fost folosit de altfel de către Acer la linia Swift 5 de 14” de anul trecut.

acer-swift-5-sf515_01

Aliajul de magneziu este folosit și pentru alte laptopuri, cel mai cunoscut fiind probabil Surface Pro de la Microsoft. Conform mărturiilor utilizatorilor cu vechime, magneziu este ușor și rezistent, însă suprafața protectoare folosită pentru pasivizare este sensibilă la zgârieturi și frecare, deci este recomandată utilizarea unei huse atunci când Swift 5 este pus în rucsac sau alte bagaje. 

acer-swift-5-sf515_23

Chiar dacă este foarte ușoară, carcasa lui Swift 5 are o structură bine gândită care îi dă o rigiditate bună. Capacul ecranului și tastatura se torsionează ușor atunci când sunt apăsate, însă, dincolo de acest aspect, construcția este ireproșabilă. Laptopul nu se deformează suficient de mult pentru a emite scârțâituri sau alte zgomote nici măcar atunci când este ținut doar de un colț, iar singura zonă din material plastic, adică rama ecranului, este și ea confecționată dintr-un plastic de bună calitate cu finisaj cauciucat. 

Laptopul nu este doar ușor, ci și compact. Rama ecranului este îngustă, permițând crearea unei carcase cu o amprentă mică, iar carcasa este subțire dar totodată suficient de mare pentru a face loc unor porturi cu dimensiuni standard.

Designul este și el bine gândit. Carcasa este acoperită cu un strat albastru închis uniform care acoperă inclusiv marginile laterale sau balamalele capacului, iar singura culoare suplimentară, auriul, este folosită doar pentru siglele Acer și caracterele înscrise pe butoanele tastaturii.

Elementele de identitate vizuală au fost reduse la minimum, remarcându-se doar două sigle Acer și una Swift gravată pe balama, iar alte elemente stridente precum etichetele au fost înlăturate. Chiar și LED-urile de semnalizare au fost mutate pe rama laterală, fiind mai puțin vizibile și mai puțin deranjante. 

Unele aspecte ar fi putut fi îmbunătățite. Capacul ecranului nu este însoțit de o fantă care să permită apucarea și deschiderea ușoară, iar acest aspect este complicat suplimentar de balamale rigide care necesită ambele mâini pentru deschidere. Din fericire, acest sistem rigid menține fără probleme ecranul în orice poziție și are o deschidere maximă de 180 de grade, un aspect îndrăgit de cei care obișnuiesc să lucreze și în poziții mai puțin tipice. 

Piciorușele cauciucate de sprijin, chiar dacă sunt mici, au o aderență bună și mențin bine laptopul pe suprafețele plane. Odată ce unghiul de deschidere a ecranului depășește însă 130 de grade, rama inferioară a capacului ecranului atinge suprafața mesei și înclină baza într-o poziție mai bună pentru tastat. Acer nu a lipit însă și niște piciorușe de sprijin în această zonă, deci laptopul nu doar că va fi mai puțin stabil, dar se va zgâria și mai ușor în această zonă unde metalul cam fragil face contact direct cu masa. 

acer-swift-5-sf515_17

Muchia interioară a bazei este cam ascuțită, iar cum suprafața de sprijin a restpad-ului este redusă din punct de vedere al dimensiunilor, cei care tastează mult fără a avea o suprafață suplimentară de sprijin ar putea reclama dureri la nivelul încheieturilor. Dacă lucrați pe un birou, aceasta nu va fi probabil o problemă, însă dacă lucrați într-un mediu mai înghesuit și vă bazați pe sprijinul oferit de restpad, utilizarea s-ar putea dovedi mai puțin plăcută pe durate lungi. 

Privind însă în ansamblu, Acer Swift 5 este un laptop ușor, compact, elegant și rigid care răspunde nevoilor de mobilitate extremă atât timp cât veți putea trece peste micile probleme de design descrise anterior. 

Ecranul de 15” ales de Acer pentru acest laptop este un model fabricat de LG Philips care oferă margini înguste și un panou IPS de bună calitate. Compania a rămas însă consecventă și a păstrat stratul protector lucios chiar dacă nu există suport tactil, ceea ce pe de o parte îmbunătățește afișarea culorilor și reduce granulația pixelilor, însă pe de altă parte sabotează lizibilitatea în lumina puternică. 

Panoul LG Philips LGD05F7 oferă o reproducere bună a culorilor, oferind o acoperire de 99% pentru spectrul sRGB și de 77% pentru spectrul AdobeRGB, ceea ce-l face destul de competent și pentru sarcini mai pretențioase. Din păcate, nivelul de negru nu este prea grozav, fără a fi însă prost, ceea ce reduce bine înțeles și contrastul. 

screen-brightness-coverage-swift5

  • Panel HardwareID: LG Philips LGD05F7 (LP156WFA-SPG2); 
  • Coverage: 99% sRGB, 73% NTSC, 77% AdobeRGB; 
  • Measured gamma: 2.3; 
  • Max brightness in the middle of the screen: 292 cd/m2 on power; 
  • Contrast at max brightness: 650:1; 
  • White point: 6700 K; 
  • Black on max brightness: 0.45 cd/m2; 
  • PWM: no. 

Ecranul este destul de bine calibrat din fabrică, însă cei pretențioși îl vor putea îmbunătăți puțin dacă vor apela la un colorimetru. Modelul testat de noi a avut și ceva probleme cu uniformitatea ecranului, partea inferioară a ecranului fiind ceva mai întunecată, însă nu am remarcat probleme de light bleeding. 

Modelul testat de noi a avut una dintre configurațiile de vârf, acesta oferind un procesor Intel Core i7-8565U din generația Whisky Lake, 16 GB de memorie de sistem și o unitate de stocare SSD cu o capacitate de 512 GB și conectare PCIe. 

Accesul la componentele interne este ușor, capacul inferior fiind asigurat doar de câteva șuruburi Torx. Dacă accesul este ușor, nu există însă prea multe motive pentru a umbla în măruntaiele laptopului deoarece procesorul, memoria și chiar unitatea de stocare sunt lipite pe placa de bază. Există totuși un al doilea conector M.2 la care puteți atașa o unitate de stocare SSD suplimentară în cazul că cea implicită nu vă satisface din punct de vedere al capacității. 

Din păcate, modelul testat de noi a fost o unitate de testare și nu s-a comportat așa cum ne-am așteptat. De aceea, nu am făcut decât unele teste de performanță ușoare și nu am testat comportamentul în sarcinile dificile, însă ne așteptăm ca Swift 5 SF-515 să se comporte la fel ca alte laptopuri bazate pe Whisky Lake. Vom reveni cu testele hardware tradiționale atunci când vom primi un exemplar nou pentru testare. 

Sistemul de răcire ales de Acer este unul foarte simplu, acesta folosind un ventilator, o conductă de transfer termic și o placă metalică de transfer pentru procesor care este mai mică decât cea remarcată la modelul Swift 5 de 14”. 

Deoarece nu am putut face testele de performanță în sarcină, putem doar presupune în acest moment că implementarea va face față cerințelor de căldură ale procesorului Intel, însă sunt de așteptat și penalizări din cauza simplității sistemului de răcire și a carcasei foarte compacte. 

Sistemul de răcire folosește trei fante pentru admisia aerului care sunt amplasate pe capacul inferior, acestea fiind ajutate suplimentar și de designul care ridică baza atunci când ecranul este deschis mai mult de 130 de grade. Evacuarea se face printr-o fantă ascunsă în balama, aerul fiind împins atât direct către spate cât și către ecran, o implementare pe care am mai văzut-o și care nu ridică probleme suplimentare de fiabilitate pe termen lung. 

acer-swift-5-sf515_03

Ventilatorul sistemului de răcire a fost activ în permanență atât în utilizarea cotidiană cât și în sarcinile mai pretențioase, spre deosebire de implementarea de la Swift 5 de 14”, care oprea acest element activ atunci când nu era nevoie de un flux de aer prea mare. Probabil că acest comportament va fi ajustat până la lansarea oficială, dar aceasta rămâne de văzut. 

acer-swift-5-sf515_04

Ventilatorul este însă tăcut, acesta atingând un nivel sonor de 38 dB în aplicațiile multitasking și 40 dB în jocuri, în condițiile în care ambientul sonor al camerei avea 34 dB. Carcasa laptopului este practic rece în activitatea uzuală făcută pe un astfel de laptop și devine doar călduță în timpul sarcinilor mai complexe, cea mai mare temperatură măsurată fiind de 37 în colțul superior stâng deasupra tastaturii. 

Conectivitatea este asigurată de interfață wireless 802.11ac și Bluetooth 5.0 bazată pe soluția integrată Intel 9560. Aceasta a atins rate de transfer de 300 Mbps în apropierea routerului și 200 Mbps la o distanță de 10 metri cu obstacole, performanța fiind deci mai slabă decât cea remarcă la alte modele Swift 5 cu configurație radio similară. 

Camera Web este banală, dar poate captura imagini mulțumitoare atât timp cât lumina din care are un nivel suficient de ridicat. Aceasta este încadrată de două microfoane cu atenuare de zgomot și un microfon far-field care poate fi folosit pentru controlul vocal prin intermediul Cortana. 

Acer Swift 5 SF515 folosește o baterie cu o capacitate de 54 Wh, producătorul nesacrificând, din fericire, aspectul autonomiei pentru a putea obține o greutate cât mai mică. Rezultatele obținute sunt bune și ne așteptăm ca acestea să se îmbunătățească cu circa 20 de procente odată ce software-ul va fi finalizat iar sub-alimentarea procesorului va fi posibilă. 

  • 5h:40m – editare text în Google Drive, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit; 
  • 7h:45m – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit; 
  • 8h:15m – redare video MKV 4K, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit; 
  • 7h:45m – redare video Netflix full-screen, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit; 
  • 5h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit. 

Acer Swift 5 SF515 vine însoțit de un încărcător cu o putere de 45W, acesta necesitând circa două ore și jumătate pentru încărcarea completă de la 0 la 100%. Portul USB-C poate fi folosit și el pentru încărcare, însă aceasta se face lent, la circa 15W pe oră, iar o readucere la 100% a bateriei necesită astfel circa patru ore. 

Ce nu ne-a plăcut 

Ușor și compact, Acer Swift 5 suferă puțin atunci când vine vorba de conectivitate. Acesta oferă două porturi USB-A și un port USB-C, la care se adaugă o ieșire video HDMI standard, așadar acoperă nevoile de bază. Portul USB-C nu oferă însă și compatibilitate cu Thunderbolt 3, iar cititorul de carduri lipsește cu desăvârșire. 

În plus, toate porturile sunt aliniate pe marginea din stânga a carcasei, incluzând aici și conectorul alimentatorului. Acest lucru nu va deranja utilizatorii dreptaci, însă stângacii se vor încurca de cabluri și mufe atunci când vor opta și pentru un mouse. 

Tastatura va necesita un timp pentru adaptare, și chiar după ce perioada de probă a trecut, s-ar putea să vă loviți în continuare de unele probleme. 

acer-swift-5-sf515_12

Aranjarea tastelor este una aproape standard, remarcându-se butoanele mari, bine spațiate, fabricate dintr-un plastic cu o textură plăcută la atingere, însă Acer a amplasat o coloană suplimentară de taste funcționale în partea dreaptă, pe care le veți apăsa de multe ori din greșeală atunci când căutați butoanele Enter sau Backspace. În plus, și butonul Power este integrat în acest bloc funcțional, fiind recomandată dezactivarea lui din software pentru a nu stinge laptopul din greșeală atunci când căutați tasta Delete. 

La fel ca toate laptopurile compacte din ziua de astăzi, și Swift 5 folosește o tastatură cu butoane cu o cursă scurtă și răspuns moale. Deși sunt obișnuit cu acest tip de tastatură, mi-a fost greu să mp acomodez cu această implementare, deoarece activarea tastelor se face mult prea ușor din cauza rezistenței lor scăzute, ceea ce a dus la apariția multor apăsări accidentale și la reducerea vitezei de tastare. Mai mult, tastatura este și cam zgomotoasă, aceasta putând deveni deranjantă pentru cei din jur dacă mediul ambiental este tăcut. 

Tastatura oferă un sistem de iluminare, însă acesta nu are trepte pentru ajustarea iluminării, iar lumina LED-urilor folosite se poate vedea și pe lângă taste, nu doar pe caracterele întipărite pe ele, problema fiind vizibilă în special în cazul tastei Space. După cum ziceam în prima parte, Acer a adoptat un design minimalist fără prea multe LED-uri vizibile, însă unele persoane s-ar putea să fie deranjate de lipsa indicatoarelor luminoase pentru Caps Lock sau Num Lock 

Touchpad-ul amplasat sub tastatură este puțin cam mic, deoarece și tastatura este amplasată ceva mai jos decât de obicei, și este plasat către stânga într-o poziție pe care nu toți o vor considera comodă. Un model Synaptics cu drivere Precision, touchpad-ul oferă o suprafață cu fricțiune redusă care nu a avut probleme cu gesturile complete, însă nu pot comenta nimic despre calitatea butoanelor de sub acesta deoarece modelul testat de noi avea un mic defect și acestea nu funcționau deloc. 

Tot în această zonă este implementat și deja comunul senzor pentru amprente, acesta fiind plasat pe restpad undeva în partea dreaptă sub coloana de taste funcționale suplimentare.

acer-swift-5-sf515_24

Sistemul audio ales de Acer nu prea impresionează, difuzoarele fiind foarte mici, probabil din cauza limitărilor de greutate, deși volumul intern ar mai fi oferit ceva spațiu de desfășurare. Volumul maxim este de 76 dB, o valoare medie, iar distorsiunile sunt din fericire mici, însă răspunsul în frecvență este neimpresionant iar poziționarea grilelor nu este prea inspirată deoarece acestea pot fi ușor obturate.

Preț și disponibilitate 

Acer Swift 5 SF515-51T este preconizat să apară în ofertele magazinelor locale începând cu luna decembrie a anului 2018. Configurația de bază cu procesor Core i5-8265U, 8 GB de memorie de sistem și unitate de stocare SSD cu capacitate de 256 GB va avea prețuri de circa 5200 de lei, în timp ce versiunea mai dotată care va oferi procesor Core i7, 16 GB de memorie și unitate de stocare cu capacitate de 512 GB va avea un preț de circa 6500 lei. 

Pentru stocuri și prețuri actualizate puteți intra aici sau aici. 

Concluzii 

La doar un kilogram, Acer-ul Swift 5 SF515-51T este cel mai portabil laptop cu ecran full-size de 15-inch pe care îl puteți găsi în România, așadar un produs ideal pentru cei ce apreciază portabilitatea.

Acesteia i se adaugă performanțe pe măsura platformei hardware de ultimă generație în utilizarea de zi cu zi (de văzut însă dacă și în task-uri mai complexe, acolo unde modelul pre-producție testat de noi a scârțâit), autonomie deloc de neglijat și un ecran bunicel, chiar dacă ușor deranjant în anumite condiții prin prisma finisajului lucios. Experiența de tastare este însă cu du-te vino, tastele moi lăsându-mi o impresie de nesiguranță, iar concesiile la capitolul conectică și în special la capitolul audio sunt două alte aspecte ce pot știrbi experiența de utilizare.

Pe de altă parte, Swift-ul 5 beneficiază de „avantajul” lipsei unei alternative reale, fapt ce ar putea face neajunsurile mai acceptabile. Luați însă în considerare și ideea unui portabil de 14-inch dacă consdierați că vă puteți descurca și cu un ecran mai mic, pentru că în acest segment lista opțiunilor este mai variată și mai competitivă financiar.

Pro:

  • subțire, compact și foarte ușor
  • carcasă simplă și elegantă
  • ecran IPS bun dar cu strat protector lucios
  • performanțe bune și temperaturi mici în regim uzual
  • autonomie bună
  • preț competitiv

Contra:

  • câteva neajunsuri de design
  • tastatură cu care s-ar putea să nu vă obișnuiți
  • conectivitate limitată
  • difuzoare slabe

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri