GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Swift Edge 16 OLED review – AMD Ryzen U într-un laptop atipic

Testat pe data de 1 decembrie 2023
Pe scurt: Acer Swift Edge 16 este un laptop interesant ce oferă un șasiu subțire și foarte ușor, un ecran OLED mare și de bună calitate, precum și performanțe solide în uzul zilnic, dar ocazional și pentru activități mai pretențioase. Platforma AMD și ecranul OLED sunt principalele puncte de atracție în nișa ultra-portabilelor cu ecran mare, dar e regretabil faptul că Acer nu a actualizat bateria și sistemul audio oferite pe acest model.
Produs testat: Acer Swift Edge 16 OLED   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 7300 Lei

În acest articol discutăm în detaliu despre Acer Swift Edge 16 SFE16-43, un laptop ușor și portabil, dar cu ecran de 16 inchi și construit pe o platformă hardware AMD Ryzen U de ultimă generație.

Am analizat în trecut o versiune anterioară a Swift Edge, iar acest model actualizat a evoluat în ceea ce privește designul, funcționalitatea, și performanța.

În același timp, Acer continuă să insiste aici pentru un model minimalist și foarte ușor, iar asta înseamnă că anumite aspecte sunt sacrificate în acest proces, într-o măsură mai mică sau mai mare. Printre acestea, se numără rigiditatea generală a șasiului, experiența de tastare, performanța în sarcini susținute și durata de viață a bateriei, cauzată de includerea unei baterii de capacitate limitată.

Pe larg, aflați mai multe despre acest Swift Edge 16 OLED din reviewul de mai jos.

acer swift edge main

Specificații Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43

Ecran16″, OLED, 16:10, lucios, non-tactil, 3200 x 2000 px, 120Hz, 400-nits SDR, 600-nits HDR,
100% DCI-P3
ProcesorAMD Phoenix Ryzen 7 7840U, 8C/16T
VideoAMD Radeon 780M, 12CU, maximum 2,7 GHz
Memorie16 GB LPDDR5-6400 (lipiți), maximum 16 GB
Stocare512 GB M.2 NVMe SSD (SK Hynix PC801), 1 x slot M.2 2280
ConectivitateWireless 6E (Mediatek MT7922) 2×2, Bluetooth 5.2
Porturistânga: 2x USB-C 3.2 gen2, 1x USB-A 3.2 gen1, 1x HDMI 2.1,
dreapta: Noble Lock, 1x USB-A 3.2 gen1, micro SD card reader, mic/headphone
Baterie54 Wh, încărcător 65W
Dimensiuni358 mm x 246 mm x 12,95 mm
Greutate1,22 kg, încărcător 0,19 kg
Extrasecran deschidere 160 grade, tastatură cu iluminare albă și NumPad, cameră Web 3,7 MPx, audio stereo

Construcție și design

Acer a gândit Swift Edge 16 OLED ca pe un partener pentru călătorii ultra-portabil cu ecran mare, iar acest lucru a fost evident imediat ce am scos laptopul din cutie. Laptopul are doar puțin peste 1,2 kilograme, fiind astfel unul dintre cele mai ușoare modele din clasa de 15/16” și deci mai ușor decât Apple MacBook Air 15, LG Gram 16 sau Samsung Galaxy Book3. Nu este la fel de compact precum unele modele de 15”, rama ecranului având încă o margine destul de lată, însă va intra fără probleme într-o geantă gândită pentru laptopuri full-size.

acer swift edge 1

Mai jos se poate vedea și o comparație cu Asus Vivobook S15.

Pentru a putea obține însă o masă totală cât mai mică, Acer a trebui să facă unele compromisuri. Foile metalice folosite pentru carcasă sunt cam subțiri, ceea ce, coroborat cu dimensiunile mari ale unui laptop de 16”, face ca unele zone să fie sensibile la deformări și torsiune. De asemenea, am remarcat zgomote generate de aceste deformări elastice, însă acestea nu au fost prea frecvente sau deranjante, iar dacă laptopul nu este la fel de rigid ca alte modele de 15 sau 16 inchi, nivelul calității este mulțumitor, ca la nivelul lui LG Gram 16.

Materialele au un finisaj cu granulație fină peste tot, acesta fiind plăcut la atingere, oferind o priză bună și ascunzând foarte bine urmele de utilizare sau murdărie chiar și în condițiile unei culori sensibile precum negrul. Materialele sunt însă cam sensibile, exemplarul testat având deja câteva zgârieturi, deci va trebui să aveți grijă de laptop dacă țineți la aspect.

Ergonomia este bună, remarcându-se ecranul cu deschidere de 160 grade (nu chiar 180 de grade, dar suficient de bună), balamaua ușor de acționat cu o mână, arm-rest-ul masiv și colțurile sau muchiile bine teșite care nu deranjează încheieturile.

Designul nu este însă lipsit de probleme. Piciorușele de sprijin sunt mici, tari și nu prea aderente la suprafața biroului, sistemele de autentificare biometrică lipsesc, iar sistemul de răcire evacuează aerul cald împingându-l către ecran. Acest ultim aspect nu este o problemă atât de mare datorită profilului energetic și termic al laptopului, după cum vom vedea mai jos, însă aș fi preferat o evacuare a aerului cald pe laterale.

Acer Swift Edge 16 OLED oferă aproape toate porturile de care ați avea nevoie, adică USB-A, USB-C, HDMI standard, card reader MicroSD, audio și Noble Lock. Conectorii sunt amplasați pe laterale, tot acolo fiind poziționate și LED-urile indicatoare.

Am ajuns să apreciez Swift Edge 16 OLED de-a lungul perioadei de testare pentru că, deși părea cam fragil la început, m-am obișnuit destul de repede cu ușoara tendință de deformare a zonei tastaturii iar capacul rigid face ca transportarea în rucsac să nu fie o problemă prea mare. Aș folosi o husă de transport pentru a proteja suprafețele mai sensibile. Este plăcut să ai la dispoziție un laptop ușor cu ecran mare care poate fi purtat peste tot, însă parcă aș fi preferat o masă mai mare pentru a beneficia de o baterie cu capacitate mai ridicată, un aspect la care Swift Edge 16 nu stă așa grozav.

Tastatură și touchpad

Acer a actualizat tastatura și touchpad-ul la această generație de Swift Edge 16, și acestea sunt în general bune, dar au anumite particularități de care trebuie să țineți seama.

Tastatura este o implementare Acer standard, adică oferă un bloc principal cu butoane mari și un bloc numeric îngust cu taste mai mici. Personal, aș fi preferat implementările anterioare fără NumPad, însă unii vor aprecia prezenta acestuia. Tastele direcționale m-au cam făcut să-mi pierd răbdarea, acestea fiind înghesuite în blocul principal, și am avut probleme căutând în orb tastele mici Up și Down sau apăsând Insert și Delete când căutam tasta Right. Probabil că, în timp, utilizatorul se va obișnui cu această așezare a tastelor, însă aspectul merită menționat.

acer swift edge keyboard clickpad

Mecanismul tastelor are o cursă scurtă, de 1,2 milimetri sau chiar mai puțin, si are o activare rapidă și un răspuns ferm. Chiar dacă prefer tastaturile cu cursă scurtă specifice laptopurilor compacte, nu m-am împăcat prea grozav cu această implementare și nu am atins vitezele obișnuite de scriere. În plus, mecanismul este surprinzător de zgomotos, ceea ce ar putea fi o problemă în mediile tăcute.

Tastatura oferă un sistem de iluminare cu două trepte de intensitate, nici unul nefiind prea puternic. Nivelul maxim este însă suficient de bun pentru lucrul în condiții cu iluminare foarte slabă. Ansamblul de LED-uri are o uniformitate bună și nu lasă prea multă lumină parazitară să se strecoare pe sub taste, însă activarea lui se face doar prin apăsarea unei taste, nu și prin atingerea touchpad-ului precum la alte laptopuri.

Touchpad-ul are o suprafață mare și este fabricat din sticlă, însă senzația tactilă a materialului lasă impresia că este fabricat din plastic. Comportamentul suprafeței tactile este bun, neavând probleme cu mișcările complexe sau rapide. Ranforsarea nu este însă prea grozavă, remarcându-se o tendință de deformare și zgomote la apăsări mai ferme, iar butoanele sunt cam dure și cam zgomotoase.

După cum ziceam, laptopul nu oferă nici un sistem de autentificare biometrică, ceea ce este inacceptabil pentru un laptop din acest segment lansat în 2023.

Ecran

Acer Swift Edge 16 OLED oferă un ecran cu diagonală de 16:, raport de aspect 16:10, panoul OLED și strat protector lucios non-tactil. Ecranul OLED cu rezoluție 3.2K fabricat de către Samsung este un model atrăgător care oferă adâncime de culoare de 10 biți, HDR-500, o strălucire maximă de 600 nits, acoperire integrală a spectrului DCI-P3 și contrast sau nivel de negru excelente.

acer swift edge screen colors

În modul SDR, ecranul oferă însă doar o luminozitate maximă de 400 nits, fiind deci doar mulțumitor pentru utilizarea în lumina diurnă sau mediile foarte luminoase, în acest caz, stratul protector lucios fiind și el un factor care penalizează prestația. Acest aspect este însă destul de comun în cazul laptopurilor cu ecran OLED.

acer swift edge screen angle

Deoarece laptopul nu este un strat tactil, nu este prezență acea granularitate neplăcută specifică ecranelor OLED cu digitizor tactil, iar textul este extrem de lizibil chiar și pe fundal alb, laptopul având deci un avantaj la acest capitol.

  • Panel HardwareID: Samsung SDC418B (ATNA60BX03-0);
  • Coverage: 100% sRGB, 99.1% Adobe RGB, 99.6% DCI-P3;
  • Type: 10-bit with HDR500, 120 Hz;
  • Measured gamma: 2.21;
  • Max brightness in the middle of the screen: 388.29 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 4.56 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6400 K;
  • Black on max brightness: 0 cd/m2;
  • PWM: Yes

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și s-a dovedit a fi uniform la capitolele culoare și luminozitate. Evident, fiind un ecran OLED, nu trebuie să vă faceți griji cu aspectul bleeding-ului. Laptopul folosește PWM pentru controlul luminozității la niveluri scăzute, acest sistem provocând dureri de cap și oboseală a ochilor în cazul unor utilizatori. Personal, nu am avut nici o problemă de această natură, deși am remarcat-o negativ în cazul altor implementări OLED cu PWM, dar cu rată de împrospătare mică de 60 HZ, nu 120 HZ precum în cazul de față.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de mine este un model de vârf al gamei Acer Swift Edge 16 OLED, modelul SFE16-43 oferind un procesor AMD Ryzen 7 7840U cu interfață grafică integrată Radeon 780M, 16 GB de memorie LPDDR5-6400 și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 512 GB PCIe gen4 din gama medie. Laptopul a fost testat cu BIOS 1.08, disponibil la jumătatea lunii noiembrie 2023, iar cum exemplarul este unul identic cu cel disponibil în comerț, nu cred că vom vedea modificări semnificative aduse de viitoarele drivere sau actualizări de BIOS.

Laptopul este deci construit în jurul platformei AMD Phoenix Ryzen U din 2023, procesorul Ryzen 7 7840U, aici de față, fiind vârful de gamă al acestei familii de procesoare. Folosind arhitectura Zen 4, acesta oferă 8 nuclee, 16 fire de execuție hardware și o interfață grafică Radeon 780M cu arhitectura RDNA3. Această implementare este gândită pentru portabilitate maximă, de aceea și limitele de putere definite de producător se învârt în gama 15 – 25W, mai puțin decât în cazul altor produse similare.

Interfața grafică integrată Radeon 780M folosește 12 unități de procesare și are frecvențe de lucru de cel mult 2,7 GHz, în implementarea de față, aceasta atingând cam 60% din potențialul maxim. Laptopul oferă 16 GB de memorie LPDDR5-6400, lipită pe placa de bază și deci imposibil de schimbat sau extins, și o unitate de stocare SSD PCIe gen4 de la SK Hynix cu performanțe rezonabile în uz normal, dar cu tendințe de gâtuire în transferurile masive susținute.

Unitatea SSD și modulul wireless sunt singurele componente care pot fi schimbate. Accesul la acestea este simplu, necesitând doar desfacerea unor șuruburi Torx și înlăturarea capacului inferior. Utilizatorul are astfel acces la baterie, modul wireless, SSD și incintele audio, remarcându-se acum și spațiul intern nefolosit care ar fi putut găzdui o baterie mai mare sau niște difuzoare mai bune.

Acer nu oferă o aplicație software centralizată, însă cele trei profiluri energetice pot fi schimbate cu scurtătura Fn-F. Cele trei profiluri sunt:

  • Performance – 20W susținut pentru procesor, ventilatoare cu maximum de zgomot de 42 dB;
  • Balanced – 18W susținut pentru procesor, ventilatoare cu maximum de zgomot de 40 dB;
  • Quiet – 12W susținut pentru procesor, ventilatoare cu maximum de zgomot de 30 dB.

Profilul Quiet este bun pentru activități de bază, însă recomand totuși utilizarea Balanced pentru orice cât de cât serios. De fapt, profilul Balanced s-a dovedit a fi și cel mai bun în general, profilul Performance promițând un plus de putere cu prețul unui nivel de zgomot ceva mai mare, dar nereușind să se achite de sarcini atât de bine ca Balanced.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați într-un regim banal de utilizare, cu navigare Web, aplicații office sau redare media. Chiar și cu profilul Quiet activ, ventilatoarele se opresc și pornesc cam din minut în minut, zgomotul de fond fiind sesizabil, chiar dacă suficient de mic pentru a nu fi deranjant.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul Ryzen 7 7840U s-a stabilizat la o limită de putere de 17-18W, atât cu profilul Balance, cât și cu cel Performance, și a mers de fapt chiar mai bine atunci când laptopul era alimentat de la baterie. Este un comportament ciudat, care trebuie privit cu scepticism.

cinebench1 swift edge16

Pentru a pune mai bine datele într-o perspectivă corectă, am pus rezultatele obținute cu această implementare Ryzen 7 7840U laolaltă cu alte soluții similare folosite pe laptopuri ușoare și subțiri. După cum se vede, implementarea nu este la fel de rapidă ca alte implementări Ryzen 7 7840U sau Core i9 contemporan, dar este mai rapidă decât soluțiile Core P contemporane și decât precedenta generație Ryzen 7. Totodată, nu trebuie uitat că acest gen de laptop nu este gândit pentru cei care vor maximum de putere, deci nimic în neregulă.

cinebench2 swift edge16

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde am văzut comportamente similare celor de mai sus.

Mai jos se pot vedea rezultatele obținute în 3DMark CPU Test, urmate de testele combinate de CPU și GPU din 3DMark. Laptopul nu a trecut de acest ultim test, deviația fiind foarte mare, semn că energia termică se acumulează semnificativ în cursul sesiunilor îndelungate iar sistemul este nevoit să reducă puterea alocată și, implicit, frecvențele de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție 3.2K cu profilul Balanced.

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 5833, 16 – 5812, 8 – 5256, 4 – 3325, 2 – 1854, 1 – 968;
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 6466 (Graphics – 6908, Physics – 22303, Combined – 2542);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 23564 (Graphics – 28775, CPU – 11631);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 2549 (Graphics – 2276, CPU – 8022);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1348;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 4166;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 41.70 average fps;
  • Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 48.79 average fps;
  • PCMark 10: 6294 (Essentials – 11300, Productivity – 7884, Digital Content Creation – 7716);
  • GeekBench 5.5.0: Single-Core: 1872, Multi-core: 8937;
  • GeekBench 6.0.2: Single-Core: 2300, Multi-core: 9944;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2029 cb, CPU Single Core 274 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 4521 cb, CPU Single Core 665 cb;
  • CineBench R23: CPU 12705 cb (best run), CPU 11033 (10 min loop test), CPU Single Core 1728 CB (best run);
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 31.29 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.01 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 22s ;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 9s;
  • Blender 3.41 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 15s ;
  • Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 04s;
  • Blender 3.65 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 19s ;
  • Blender 3.65 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 07s;
  • PugetBench – DaVinci Resolve: 447;
  • PugetBench – Adobe After Effects: -;
  • PugetBench – Adobe Photoshop: 881;
  • PugetBench – Adobe Premiere: 246;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 25.36;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 23.21;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 37.72;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 12.39;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 90.05;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 18.29;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 93.33;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 43.31;
  • V-Ray Benchmark: CPU – 8288 vsamples, GPU CUDA – 199 vpaths.

Performanțele sunt mulțumitoare pentru uz general si ceva activități mai pretențioase din când în când. Din cauza limitărilor de putere, această implementare nu este la fel de performantă precum cea văzută, de pildă, la Lenovo Yoga Slim 6 sau ca implementările Intel Core H din 2023, însă este un competitor bun pentru platformele Intel Core P sau Core U din generația a 13-a, adică cele pe care le veți găsi în multe laptopuri similare din clasa subțire și ușor.

Trecând la jocuri, am folosit mai multe titluri DX11, DX12 și Vulkan pe care le-am încercat la rezoluție FullHD cu profilul Balanced și nivel de detalii scăzute.

Low settingsSwift Edge 16 2023 –
R7-7840U, Rad 780M,
17+W, FHD+ 1200p
Yoga Slim 6 2023 –
R7-7840U, Rad 780M,
30W, FHD+ 1200p
Vivobook S 14 2023 –
i9-13900H, Iris Xe,
45W, FHD+ 1200p
ZenBook S 13 2023 –
i7-1355U, Iris Xe,
20W, FHD+ 1200p
ZenBook S 13 2022 –
R7-6800U, Rad 680M,
15W, FHD+ 1200p
ZenBook 14 2022 –
i7-1260P, Iris Xe,
30W, FHD 1200p
Bioshock Infinite
(DX 11, Low Preset)
114 fps (66 fps – 1% low)140 fps (79 fps – 1% low)96 fps (62 fps – 1% low)80 fps (52 fps – 1% low)102 fps (63 fps – 1% low)70 fps (48 fps – 1% low)
Doom: Eternal
(Vulkan, Medium Preset)
54 fps (42 fps – 1% low)74 fps (52 fps – 1% low)38 fps (30 fps – 1% low)29 fps (23 fps – 1% low)45 fps (34 fps – 1% low)29 fps (15 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX11, Low Preset)
39 fps (29 fps – 1% low)48 fps (36 fps – 1% low)32 fps (24 fps – 1% low)29 fps (22 fps – 1% low)45 fps (34 fps – 1% low)31 fps (22 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX11, Low Preset)
32 fps (24 fps – 1% low)39 fps (29 fps – 1% low)
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
63 fps (46 fps – 1% low)72 fps (41 fps – 1% low)77 fps (51 fps – 1% low)62 fps (32 fps – 1% low)74 fps (46 fps – 1% low)76 fps (52 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX12, Lowest Preset, no AA)
50 fps (41 fps – 1% low)59 fps (34 fps – 1% low)41 fps (25 fps – 1% low)26 fps (198 fps – 1% low)47 fps (35 fps – 1% low)36 fps (23 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11/12, Low Preset, Hairworks Off)
*34 fps (25 fps – 1% low)*41 fps (24 fps – 1% low)*38 fps (27 fps – 1% low)*29 fps (21 fps – 1% low)41 fps (26 fps – 1% low)38 fps (20 fps – 1% low)

Jocurile mai vechi pot fi abordate într-un mod satisfăcător, însă nu vă faceți iluzii că vă veți putea bucura și de titlurile moderne cu pretenții ridicate. În plus, avem de-a face și cu o implementare limitată energetic, însă Radeon 780M face o figură mai bună decât Intel Iris Xe, cu unele excepții doar în clasa Core H performantă.

Pentru mai multe detalii, puteți citi mai pe larg în review-ul nostru de pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire ales de Acer folosește două ventilatoare, un radiator și o conductă de transfer termic, o implementare bună pentru un astfel de laptop, mai ales dacă ne uităm și la debitul celor două ventilatoare și mărimea radiatorului. În condițiile unor profiluri energetice gândite pentru putere scăzută, după cum am văzut deja, sistemul de răcire este perfect capabil să țină sub control procesorul Ryzen.

acer swift edge cooling

Nivelul de zgomot la care ar trebui să vă așteptați este de circa 30 dBA pentru profilul Quiet, 40 dBA pentru profilul Balanced și 42 dBA pentru profilul Performance.

Temperaturile externe sunt bune, remarcându-se negativ doar zona de deasupra tastaturii, unde am măsurat circa 47 de grade deoarece acolo este amplasat radiatorul. Toate cele zone sunt doar ușor calde, inclusiv ecranul, deși în acest ultim caz aerul evacuat de sistemul de răcire bate chiar în el.

temps swift edge16 gaming

În regim banal de utilizare, ventilatoarele sunt tăcute și chiar se opresc de tot în sarcini mai puțin gurmande, iar temperaturile externe sunt bune. Nu am remarcat zgomot de natură electrică sau electronică.

temps swift edge16 daily

Conectivitatea este asigurată de o soluție Mediatek, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, iar aceasta s-a achitat bine de sarcini cam în toate scenariile. Amplasată deasupra ecranului, camera Web folosește un senzor cu rezoluție QHD și este flancată de două microfoane. Calitatea imaginii este bună în lumină puternică și slabă în condiții mai puțin grozave, neremarcând un spor semnificativ de calitatea față de standardele module FHD văzute pe alte laptopuri.

Sistemul audio folosește două incinte mici amplasate pe lateralele șasiului. Acestea sunt mai zgomotoase decât în cazul precedentelor modele Swift Edge 16, nivelul măsurat fiind de circa 77 – 78 dBA, însă calitatea nu impresionează. Mi-aș fi dorit să văd niște difuzoare mai mari, mai ales că laptopul are destul spațiu intern neutilizat în zona bateriei.

acer swift edge speakjers

Baterie și autonomie

Bateria din Acer Swift Edge 16 2023 are o capacitate de numai 54 Wh, mult mai mică decât ceea ce găsim de obicei pe modelele din această clasă. Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați cu ecranul setat la 120 Hz și luminozitatea la 50 de procente.

  • 10h – Idle, Quiet Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 7h – editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 7h – redare YouTube FullHD, Quiet Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 7-8h – redare Netflix, Quiet Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 4-5h – navigatie Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 1h – jocuri (Witcher 3), Standard Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON.

Autonomiile sunt rezonabile, dar nu grozave, iar o baterie mai mare ar fi fost mai mult decât binevenită. Laptopul nu comută în mod automat la o rată de împrospătare a ecranului de 60 Hz atunci când este alimentat de la baterie, deci va trebui să faceți asta în mod manual pentru a mai stoarce ceva din cei 54 Wh ai bateriei.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact USB-C cu cabluri lungi cu putere de 65W, iar o încărcare completă durează mai puțin de două ore.

acer swift edge charger

Preț și disponibilitate

Acer Swift Edge 16 OLED 2023 este deja disponibil în magazine, deși nu toate configurațiile sunt prezente. Modelul testat de noi, care oferă procesor Ryzen 7 7840U, SSD de 1 TB dar 32 GB RAM are un preț de circa 7300 lei, dar versiunea cu 16 GB poate fi găsită prin alte magazine din UE la un preț ceva mai mic și competitiv.

Încă nu am văzut configurații mai accesibile bazate pe Ryzen 5, dar acestea ar putea fi disponibile la un moment dat. Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Acest Acer Swift Edge 16 OLED este o serie destul de interesantă, un laptop ușor și foarte portabil, cu un ecran mare și performanțe suficiente pentru treburile zilnice și multitasking, dar și pentru unele sarcini de lucru ocazionale și chiar jocuri.

Nu este singurul laptop ușor de 16 inci disponibil în magazine, dar este singurul care asociază un frumos ecran OLED cu o platformă recentă AMD Ryzen 7 7840U. Și chiar dacă hardware-ul nu funcționează la capacitate maximă în această implementare, este totuși mai rapid în sarcini solicitante și în sarcini GPU decât configurațiile Intel Core P disponibile în produsele concurente.

Principalele alternative sunt Samsung Galaxy Book3 Pro și LG Gram 16, ambele modele premium ușoare, cu ecrane OLED (Samsung) sau IPS (LG) și cu baterii mai mari decât cea de 54Wh de pe Swift. De fapt, dimensiunea bateriei este principalul neajuns al acestui Swift Edge 16, și a fost la toate generațiile anterioare are seriei. Există suficient spațiu în interiorul șasiului pentru o baterie mai mare, care ar permite o autonomie mai bună, și totuși Acer alege să nu actualizeze bateria, pentru a păstra acest laptop puțin mai ușor decât concurența.

Celelalte puncte slabe sunt legate de calitatea sunetului și de calitatea oarecum firavă a construcției șasiului, acest din urmă aspect fiind o altă consecință a conceptului de „ultraușor” și, ca urmare, a optării pentru bucăți subțiri și flexibile de metal pentru carcasă.

Așadar, per total, nu sunt pe deplin convins de Swift Edge 16 OLED, mai ales dacă mai punem la socoteală faptul că această serie este și mai scumpă decât competiția. Desigur, dacă doriți hardware-ul Ryzen și aveți nevoie de multi-threading-ul suplimentar al procesorului și de performanța GPU-ului Radeon 780m, acest Acer este o opțiune de luat în considerare în gama sa, dar pentru utilizare generală, aș înclina spre opțiunile cu baterii mai mari și preț mai competitiv.

Pro:

  • design practic, subțire și ușor pentru clasa lui
  • ecran OLED non-tactil excelent
  • conectivitate bogată, tastatură și touchpad bune
  • performanțe bune în regim uzual de lucru
  • temperaturi și nivel de zgomot bune

Contra:

  • carcasa putea fi mai bine rigidizată
  • implementare Ryzen 7 7840U limitată de regimul energetic
  • sistem audio slab
  • baterie mică de numai 54 Wh

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri