Asus ROG Flow X13 review – ultra-compact și performant
Anul trecut, cei de la Asus au lansat cel mai compact membru al familiei ROG – Republic of Gamers, modelul ROG Flow X13.
Acesta este un ultrabook compact cu ecran touch de 13-inch și format convertibil, dar cu specificații hardware demne de produse cu dimensiuni mai generoase: o platformă AMD Ryzen 9 și grafică Nvidia RTX.
În acest articol vom discuta despre versiunea ROG Flow X13 2022, la acest moment cel mai complet și multivalent ultraportabil al momentului. Modelul de test este configurația de top oferită de Asus, ce oferă o platformă AMD Ryzen 9 6900HS cu grafică RTX 3050Ti, 32 GB RAM DDR5, stocare PCIe 4.0 și un ecran FHD+ cu touch.
După cum veți afla din review-ul detaliat de mai jos, chiar dacă performanțele în anumite situații nu se ridică la nivelul celor oferite de celălalt membru al familiei Flow, versiunea Z13 contruită pe o platformă Intel, care beneficiază și de o soluție de răcire superioară, Flow-ul X13 compensează prin ergonomie superioară în utilizarea zilnică, prin eficiența platformei AMD pe baterie, și printr-un preț mai bun.
Specificații Asus ROG Flow X13
Ecran | 13,4″, 16:10, tactil, lucios, Gorilla Glass FHD+ 1920 x 1200 px, IPS, 120 Hz, 100% sRGB, 500-nits, Pantone validated UHD+ 3840 x 2400 px, IPS, 60 Hz, 85% DCI-P3, 550-nits, Pantone validated |
Procesor | AMD Rembrandt 6000, maxim Ryzen 9 6900HS, 8C/16T |
Video | AMD Radeon 680M + NVIDIA GeForce RTX 3050Ti 35-40W 4GB GDDR6, MUX, Adaptive Sync |
Memorie | 32 GB LPDDR5-6400 (lipiți) |
Stocare | 1x 1 TB SSD (Micron 2450, M.2 2230 PCIe 4.0 slot) |
Conectivitate | Wireless 6E (Mediatek MT7922) 2×2, Bluetooth 5.2 |
Porturi | 2x USB-C 3.2 gen2 cu data, Display Port și încărcare, 1x ROG XG Mobile Interface, 1x USB-A 3.2 gen2, headphone/mic |
Baterie | 62 Wh, încărcător 100 W USB-C |
Dimensiuni | 299 mm x 222 mm x 15.8 mm |
Greutate | 1,35 kg, încărcător 0,36 kg |
Extras | tastatură iluminare albă, camera web HD, sistem audio stereo, senzor amprentă |
ASUS oferă trei configurații pentru acest ROG Flow X13:
- ROG Flow X13 GV301RE: Ryzen 9 6900HS, NVIDIA RTX 3050Ti 35-40W, 16 sau 32 GB LPDRR5 RAM, 1 TB SSD, ecran FHD+ sau UHD+;
- ROG Flow X13 GV301RC: Ryzen 9 6900HS, NVIDIA RTX 3050 35-40W, 16 GB LPDRR5 RAM, 512 GB SSD, ecran FHD+ sau UHD+;
- ROG Flow X13 GV301RA: Ryzen 9 6900HS, Radeon 680M, 16 GB LPDRR5 RAM, 512 GB SSD, ecran FHD+ sau UHD+.
Construcție și design
ASUS ROG Flow X13 este un laptop 2-în-1 cu ecran tactil cu deschidere de 360 de grade care are o greutate de circa 1,35 kilograme și dimensiuni care-l fac compact si portabil ținând cont de clasa lui. Laptopul nu concurează însă în clasa celor mai ușoare și subțiri laptopuri, însă acest lucru este cauzat de configurația hardware mai puternică decât cea a unui ultrabook obișnuit, ceea ce a necesitat și implementarea unui sistem de răcire mai mare care să poată ține temperaturile sub control.
ASUS s-a achitat foarte bine de sarcini atunci când a proiectat și construit acest laptop deoarece totul este bine asamblat și rigidizat, neremarcând zone care se torsionează sau care emit zgomote neplăcute. Carcasa folosește aliaje metalice pentru capac și partea inferioară, în timp ce interiorul este fabricat din plastic, toate aceste materiale având finisaje bune și texturi cu priza buna în mână. Deoarece culoarea dominantă este însă negrul, urmele de utilizare vor fi foarte ușor vizibile, în special în zona arm-rest-ului.
Nu doar construcție este remarcabil de bună, ci și ergonomia și experiența în utilizare. Balamalele mai pretențioase, necesare pentru designul cu deschidere de 360 de grade, sunt ferme și țin ecranul pe poziție fără să se remarce torsionări neplăcute, dar sunt totodată suficient de moi pentru a fi operate cu o singură mână. Laptopul este cel mai practic în modul standard de lucru, însă modurile cort sau tabletă sunt și ele disponibile atunci când aveți nevoie de ele.
Muchiile frontale și colțurile sunt teșite și nu sunt o problemă nici după o utilizare îndelungată pe genunchi sau alte poziții atipice. Tastatura oferă butoane cu dimensiuni standard, fiind de apreciat acest aspect în cazul unui laptop compact de 13”, iar LED-urile de semnalizare sunt amplasate pe laterale, departe de raza vizuală, nu sub ecran.
Un aspect mai puțin plăcut este reprezentat de piciorușele de sprijin, acestea fiind mici, scunde și alunecoase. Acest aspect este însă un compromis pentru a permite deschiderea la 360 de grade a ecranului, în caz contrar capacul putându-se opri în acestea când este deschis în modul tabletă.
Laptopul folosește deja cunoscutul design Ergolift și folosește marginea inferioară a ecranului ca pe un picior de sprijin pentru a înclina tastatura într-un unghi mai bun și pentru a facilita un flux mai bun de aer pentru fantele de admisie de pe capacul inferior. Spre deosebire de alte implementări Ergolift, aceasta ridica laptopul de pe masă doar când unghiul de deschidere este de peste 110 grade, cam mare pentru o utilizare standard, iar asta înseamnă că laptopul se va sprijini de multe ori direct pe piciorușele sale minuscule iar fluxul de aer va fi gâtuit de spațiul limitat disponibil sub capacul inferior.
Un alt aspect negativ este amplasamentul radiatoarelor sub ecran, fluxul de aer cald evacuat de sistemul de răcire fiind propulsat direct în marginea inferioară a acestuia. Din fericire, aceasta nu este o problemă atât de mare precum în cazul Zephyrus G14 sau M16 deoarece ecranul are o buză inferioară mare, care absoarbe o parte din căldură, și este protejat suplimentar de stratul de sticlă care acoperă ecranul.
Din punct de vedere al conectivității, laptopul oferă două porturi USB-C 3.2, câte unul pe fiecare margine laterală, ambele oferind suport pentru date, ieșire video pentru placa video încorporată în procesor și încărcare. Portul USB-C 3.2 din stânga oferă în plus extensia XG Mobile cu plăcile video externe compatibile și va primi o actualizare la USB 4.0 printr-o actualizare viitoare de software. Tot în stânga este oferită și o ieșire video HDMI 2.0b, aceasta fiind însă conectată direct la placa video NVIDIA, și conectorul audio. Partea dreaptă mai oferă, pe lângă cel de-al doilea port USB-C 3.2, un port USB-A 3.2 gen2 și un buton Power cu senzor de amprentă compatibil Windows Hello.
Privind în ansamblu, ASUS ROG Flow X13 este un laptop convertibil bun la toate care oferă o construcție excelentă, o ergonomie superioară și o conectivitate bună. Singurele comentarii sunt legate de piciorușele de sprijin mici și de implementarea particulară Ergolift deoarece acestea afectează negativ temperaturile în sarcină.
Tastatură si touchpad
ASUS a ales pentru ROG Flow X13 o tastatură cu butoane mari și spațiere aerisită, cam aceeași văzută și la Flow Z13, dar de data această cu câteva butoane multimedia amplasate în colțul din stânga-sus. Acestea din urmă împing tastatura ceva mai jos, deci și spațiul rămas pentru arm-rest este mai mic iar touchpad-ul are și el o înălțime ceva mai redusă.
Cei care tastează mult și repede vor fi fericiți cu această implementare deoarece ea oferă un mecanism cu cursă bună de 1,7 milimetri, răspuns bun și activare cu nivel scăzut de zgomot, la care se adaugă și butoanele fabricate dintr-un material plăcut la atingere.
Spre deosebire de Z13, prezentul X13 oferă o ranforsare foarte bună pentru tastatură și este un partener mai bun pentru cei care scriu mult. Din păcate, după cum am menționat deja, implementarea Ergolift de față înclină tastatura doar atunci când deschideți ecranul la mai mult de 110 grade, deci nu vă veți putea bucura oricând de ergonomia mai bună a unei tastaturi înclinate.
Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe și trei niveluri de intensitate, un pas înapoi de la iluminarea RGB de pe Z13. Lumina LED-urilor este puternică și uniformă, însă se strecoară cam des și pe sub taste. ASUS a implementat activarea iluminării cu o atingere de touchpad și nu a uitat de indicatorul Caps Lock.
Touchpad-ul este doar acceptabil conform standardelor actuale. Acesta are o suprafață din plastic cu o sensibilitate și o acuratețe bune, însă este cam mic, butoanele lui sunt cam dure iar suprafața nu este ranforsată prea bine și emite zgomote neplăcute sub apăsările mai dure.
Laptopul oferă suport pentru autentificare biometrică grație senzorului pentru amprente inclus în butonul Power, însă camera Web nu este însoțită de un modul IR.
Ecran
ROG Flow X13 oferă aceleași ecrane de 13,4 inchi cu raport de aspect 16:10 pe care le știm de la Flow Z13, acestea fiind:
- FHD+, 120Hz, 500+ nits, 100% sRGB;
- UHD+, 60Hz, 550+ nits, 85% DCI-P3.
Noi am testat un exemplar dotat cu ecran FHD+, acesta fiind o alegere mai bună ținând cont de diagonală și de puterea hardware disponibilă. În plus, acesta are și o rată de împrospătare de 120 Hz, care oferă o imagine mai fluentă în lucrul de zi cu zi și, eventual, în ocazionale jocuri. Adaptive Sync este disponibil în cazul ambelor ecrane, însă cum acestea au latențe mari de circa 25 ms GtG, ghosting-ul va fi o problemă în jocurile rapide.
Aceasta este prestația ecranului FHD+ testat de noi.
- Panel HardwareID: Sharp SHP1558 (LQ134N1JW55);
- Coverage: 98.2% sRGB, 69.8% AdobeRGB, 72.1% DCI-P3;
- Type: 1920 x 1200px resolution, 8-bit SDR ;
- Measured gamma: 2.23;
- Max brightness in the middle of the screen: 539.76 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 25.56 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1433:1;
- White point: 6600 K;
- Black on max brightness: 0.37 cd/m2;
- PWM: No.
Ecranul a venit bine calibrat din fabrică, uniformitatea de culoare și luminozitate este redusă iar bleeding-ul este aproape insesizabil. Un aspect mai puțin plăcut este nivelul cam ridicat al luminozității minime, acesta putând deranja puțin utilizatorii care lucrează în întuneric deplin.
Am atașat și rezultatele obținute cu ecranul UHD+ identic de pe Z13, iar acesta oferă, cum este de așteptat, o imagine cu rezoluție mai bună și culori mai puternice.
Acest ecran este UHD+ este însă o opțiune mai scumpă, cu consum energetic mai ridicat și, în plus, nu este disponibilă decât pe modelele ROG Flow X13 cu configurații de vârf. Dacă faceți editare foto sau video, opțiunea UHD+ este indicată, însă pentru cea mai mare parte a utilizatorilor, FHD+ este o alegere mai înțeleaptă.
Hardware și performanțe
Exemplarul de ASUS ROG Flow X13 testat de noi este un model GVZ301RE, acesta oferind un procesor AMD Ryzen 9 6900HS, 32 GB de memorie LPDDR5-6400 în dual channel, un SSD rapid cu capacitate de 1 TB și interfață grafică duală cu NVIDIA RTX 3050Ti cu 4 GB de memorie și interfața integrată Radeon 680M din procesorul AMD. Sistemul a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii martie 2022, adică BIOS 311, Armoury Crate 5.0.22.0 și GeForce 511.79.
După cum se vede, ASUS a ales cele mai recente soluții AMD și NVIDIA pentru segmentul ultraportabilelor. Procesorul Ryzen 9 6900HS cu 8 nuclee și 16 fire de execuție este un membru al gamei AMD Rembrandt 6000, o versiune îmbunătățită a deja faimoasei familii Ryzen 5000. Trebuie menționat însă că avem acum de-a face cu o implementare limitată de nivelul maxim de putere admis de numai 54W, care în regim real atinge doar 43 – 50W, deci nu putem vedea o desfășurare completă a potențialului procesorului AMD.
Interfața grafică integrată este RDNA2 AMD Radeon 680M, aceasta fiind secondată de o placă video NVIDIA RTX 3050Ti în implementare Max-Q cu 35-40W. Memoria RAM este lipită pe placa de bază, ASUS oferind opțiuni pentru 8, 16 și 32 GB. Unitatea SSD este un Micron 2450, o unitate de stocare PCIe 4 cu performanțe medii și un format mai puțin comun M.2 2230, care va face cam dificilă actualizarea la ceva mai bun sau mai spațios.
Accesul la componentele interne se face ușor, capacul inferior fiind fixat doar de câteva șuruburi Philips.
Aplicația Armoury Crate oferă patru profiluri energetice, Silent, Performance, Turbo și Manual, fiecare cu setările lui de putere și răcire. Turbo și Manual oferă maximum de putere, însă numai atunci când laptopul este alimentat de la încărcătorul propriu (nici măcar alt încărcător USB-C cu putere de 100W sau chiar mai mare), Performance este un profil bun la toate, iar Silent este făcut pentru aplicațiile uzuale, oferind chiar și răcire pasivă atât timp cât temperaturile interne nu trec de 50 de grade.
Laptopul oferă un comutator MUX care permite comutarea între modul hibrid de funcționare al celor două interfețe grafice și un mod dedicat pentru placa video NVIDIA, plus ceva optimizări pentru modul Hybrid, ceea ce oferă utilizatorului opțiunea de a ajusta suplimentar anumite setări pentru a maximiza autonomia.
Cam acestea sunt performanțele la care trebuie să vă așteptați într-un regim uzual cu profilul Silent și modul de lucru Hybrid Normal activate.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Turbo activat, procesorul a urcat până la un consum maxim de 54W, dar a rămas aici doar câteva secunde, după care s-a stabilizat la 45W. Acesta este limitat termic, temperaturile ajungând la 95 de grade în condițiile în care ventilatoarele ating un nivel sonor de 45 dB.
Mai mult, am remarcat că procesorul intră și în protecție termică, coborând la numai 20W până când temperaturile ating 75 de grade, după care revine la 45W pentru o perioadă. Acest comportament se vede în testele intensive și lungi precum Blender sau CineBench R23.
Am suspectat încă de la început ca piciorușele scunde vor fi o problemă, iar testele de performanță au confirmat acest lucru. Ridicând laptopul de pe masă, am observat că procesorul este limitat tot la 45 – 48W în condițiile unor temperaturi tot de 95 de grade, însă protecția termică remarcată anterior nu s-a mai manifestat.
Comutarea de la profilul Turbo la Manual este inutilă în acest scenariu deoarece sistemul de răcire a turat deja oricum ventilatoarele la maximum.
Am trecut apoi la profilul Performance, unde puterea alocată a oscilat între 25W si 45W cu laptopul așezat pe masă. Cu el ridicat, am remarcat o stabilizare fermă la 35W cu temperaturi de circa 85 de grade și un nivel sonor de circa 40 dB.
Prestația cu profilul Silent a fost și ea fluctuantă atât timp cât am ținut laptopul pe masă, alocarea de putere oscilând între 20 și 35W iar temperaturile între 70 și 95 de grade, în condițiile unui nivel sonor de 35 dB. Cu laptopul ridicat, alocarea de putere a fost stabilă la 30W iar temperaturile interne au urcat până la aproape 80 de grade.
Pe baterie, profilul Performance a avut un comportament fluctuant similar.
Avem deci de-a face cu o implementare bună de Ryzen 9 6900HS care este însă afectată vizibil de admisia gâtuită a sistemului de răcire. Ridicând laptopul de pe masă, se obțin performanțe bune care le depășesc pe cele oferite de procesorul Core i9-12900H din ROG Flow Z13 la același nivel de putere de 45 – 50W. I( stă mai bine la scorurile inițiale datorită puterii alocate mai mari și a răcirii neobstrucționate, însă în regim susținut, cele două sunt comparabile atât timp cât ridicați Flow X13 pe un suport care să elimine problema alimentării cu aer.
Pentru o imagine mai bună, am pus rezultatele obținute cu Flow X13 într-un grafic comparativ împreună cu Zephyrus G14, o implementare superioară a aceluiași procesor, și o implementare bună a unui procesor ceva mai slab Ryzen 7 5800U.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde am văzut rezultate similare cu cele mai sus în scenariile cu laptopul așezat pe masă și ridicat de pe ea.
Mai jos se văd rezultatele din testul 3DMark CPU Profile cu profilurile Turbo, Perfomance și Silent cu laptopul așezat pe masă.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a ratat testul atunci când a fost așezat pe masă, dar l-a trecut când a fost ridicat în aer, subliniind încă o data problema piciorușelor minuscule care gâtuie admisia de aer a sistemului de răcire.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Turbo activat cu plăcile video setate pe Hybrid, Normal și la rezoluție FHD, laptopul fiind așezat pe masă.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 10683 (Graphics – 11638, Physics – 24031, Combined – 4364);
- 3DMark 13 – Port Royal: 585;
- 3DMark 13 – Time Spy: 4699 (Graphics – 4352, CPU – 8577);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2613;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 8214;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 50.32 average fps;
- PassMark 10: Rating: 5705 (CPU mark: 25092, 3D Graphics Mark: 11023, Disk Mark: 13202);
- PCMark 10: 6376 (Essentials – 9942, Productivity – 8915, Digital Content Creation – 7939);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1513, Multi-core: 8521;
- CineBench R15 (best run): CPU 2174 cb, CPU Single Core 247 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 5026 cb, CPU Single Core 596 cb;
- CineBench R23: CPU 13448 cb (best run), CPU 11083 (10 min loop test), CPU Single Core 1571 CB (best run);
- x265 HD Benchmark 64-bit: 31.43 s.
Am apelat apoi și la suita pentru stații de lucru pentru cei care intenționează să folosească aplicații pretențioase.
- Blender 3.01 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 40s ;
- Blender 3.01 – BMW Car scene- GPU Compute: 46s (CUDA), 21s (Optix);
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 25s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 1m 35s (CUDA), 50s (Optix);
- PugetBench – DaVinci Resolve: 696 points;
- PugetBench – Adobe After Effects: 705;
- PugetBench – Adobe Photoshop: 920;
- PugetBench – Adobe Premiere: 544;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 54.81;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 30.93;
- SPECviewperf 2020 – Creo: 58.89;
- SPECviewperf 2020 – Energy: 10.55;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 189.71;
- SPECviewperf 2020 – Medical: 16.57;
- SPECviewperf 2020 – SNX: 11.83;
- SPECviewperf 2020 – SW: 109.71.
- V-Ray Benchmark: CPU – 8871 vsamples, GPU CUDA – 438 vpaths;
Rezultatele sunt bune pentru un laptop în acest format. Core i9 din Z13 are un avantaj în testele CPU, în special cele cu durată scurtă, avantajul în testele îndelungate fiind vizibile din cauza răcirii insuficiente a lui Ryzen 9 din curenta implementare.
Am refăcut o parte din aceste teste cu laptopul ridicat de pe masă.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 10892 (Graphics – 11886, Physics – 24544, Combined – 4425);
- 3DMark 13 – Time Spy: 4817 (Graphics – 4448, CPU – 9102);
- CineBench R23: CPU 12624 (10 min loop test), CPU Single Core 1571 CB (best run);
- x265 HD Benchmark 64-bit: 29.42 s;
- Blender 3.01 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 18s ;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 7m 22s.
Diferențele în 3DMark nu sunt majore, acest test nepunând la lucru așa cum trebuie placa video și procesorul, însă în x265, Cinebench sau Blender CPU se vede o îmbunătățire de 10 – 15% atunci când răcirea este ajutată de ridicarea de pe masă. O diferență se vede acum și pe GPU, dar mai mică, circa 5%. In toate aceste teste, nivelul de zgomot a fost de circa 45 dB, mai mare decât în cazul lui Z13.
Trecând la profilul Performance, nivelul de zgomot este de 40 dB, procesorul este limitat la 35W iar placa video urcă până la 40W, alocarea maximă în regim combinat CPU + GPU fiind de 50W.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 9946 (Graphics – 11018, Physics – 19212, Combined – 4055);
- 3DMark 13 – Time Spy: 4318 (Graphics – 4125, CPU – 5854);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7814;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1459, Multi-core: 8151;
- CineBench R20 (best run): CPU 4724 cb, CPU Single Core 587 cb.
Cu profilul Silent activat, nivelul de zgomot este sub 30 dB, dar performanțele sunt afectate mai mult. Astfel, procesorul este limitat la 30W, placa video la 35W iar regimul combinat este limitat la circa 47W.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 8840 (Graphics – 9755, Physics – 13198, Combined – 4021);
- 3DMark 13 – Time Spy: 3666 (Graphics – 3614, CPU – 3997);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6588;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1509, Multi-core: 8012;
- CineBench R20 (best run): CPU 4473 cb, CPU Single Core 590 CB.
Aceste rezultate sunt bune pentru un profil silențios, iar temperaturile interne sunt și ele bune atât timp cât ridicați laptopul de pe masă.
În cazul în care nu aveți nevoie de un GPU puternic și vă gândiți să cumpărați modelul Flow X13 GV301RA, care oferă doar interfața grafică încorporată AMD, cam acestea sunt rezultatele la care trebuie să vă așteptați. În acest caz, procesorul atinge o limită de putere de 45-50W.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 6871 (Graphics – 7532, Physics – 22433, Combined – 2547);
- 3DMark 13 – Night Raid: 26152 (Graphics – 31939, CPU – 12905);
- 3DMark 13 – Time Spy: 2806 (Graphics – 2523, CPU – 7739);
- CineBench R23: CPU 12565 (best run), CPU Single Core 1568 CB (best run);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1297;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 28.97 s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 7m 25s (raised);
- PugetBench – Adobe After Effects: 592;
- PugetBench – Adobe Photoshop: 930;
- PugetBench – Adobe Premiere: 360.
În concluzie, atât timp cât găsiți o soluție ca să țineți ROG Flow X13 ridicat de pe masă, acest laptop este unul competent care se luptă cot la cot cu o implementare Core i9 precum Z13. Soluția Intel are avantaje în testele scurte și cele care necesită o eficienta maximă a procesării, dar AMD recuperează la capitolele utilizare standard și eficiență energetică.
Deoarece Flow X13 este un produs din gama ROG, ne-am orientat apoi atenția asupra jocurilor. La rezoluția FHD+ cu rată de împrospătare de 120 Hz și placa video dedicată conectată direct prin MUX, laptopul este capabil să facă față jocurilor moderne cu nivelul de detalii setat pe Medium și uneori chiar pe Ultra. Să începem cu testele cu setări Ultra.
AMD Ryzen 9 6900HS + RTX 3050Ti Laptop 35-40W | FHD+ Turbo | FHD Turbo | FHD+ Performance |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | 102 fps (53 fps – 1% low) | 91 fps (46 fps – 1% low) | – |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 61 fps (52 fps – 1% low) | 64 fps (53 fps – 1% low) | 58 fps (37 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 25 fps (16 fps – 1% low) | 28 fps (18 fps – 1% low) | – |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 44 fps (32 fps – 1% low) | 46 fps (34 fps – 1% low) | – |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 55 fps (41 fps – 1% low) | 58 fps (42 fps – 1% low) | 50 fps (37 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 29 fps (16 fps – 1% low) | 30 fps (18 fps – 1% low) | – |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 61 fps (47 fps – 1% low) | 64 fps (48 fps – 1% low) | 54 fps (43 fps – 1% low) |
Jocurile ceva mai vechi vor merge bine, însă pentru produsele contemporane va trebui să mai tăiați din nivelul de detalii. Diferența dintre Turbo și Performance este de numai 10%, ceea ce este benefic pentru cei care vor un regim de lucru mai silențios, însă va trebui să fiți atenți și la temperaturi.
Mai jos se poate vedea cum se comportă Flow X13 în comparație cu alte laptopuri pentru jocuri din clasa lui.
Ultra settings, top-performance profile | ROG Flow X13 – Ryzen 9 + 3050Ti 35+W FHD resolution | ROG Flow Z13 – Core i9 + 3050Ti 35+W FHD resolution | XPS 15 9510 – Core i7 + 3050 35+W FHD resolution | VivoBook Pro 16X – Core i7 + 3050 35+W FHD resolution | VivoBook Pro 14X – Ryzen 7 + 3050Ti 35+W FHD resolution | Zephyrus G14 – Ryzen 7 + 3050Ti 60+W FHD resolution |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 64 fps (53 fps – 1% low) | 59 fps (44 fps – 1% low) | 56 fps (49 fps – 1% low) | 64 fps (52 fps – 1% low) | 68 fps (42 fps – 1% low) | 84 fps (72 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 46 fps (34 fps – 1% low) | 46 fps (32 fps – 1% low) | 41 fps (31 fps – 1% low) | 35 fps (28 fps – 1% low) | 40 fps (29 fps – 1% low) | 44 fps (32 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 58 fps (42 fps – 1% low) | 55 fps (31 fps – 1% low) | 49 fps (24 fps – 1% low) | 48 fps (33 fps – 1% low) | 56 fps (45 fps – 1% low) | 69 fps (52 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 64 fps (48 fps – 1% low) | 64 fps (38 fps – 1% low) | 58 fps (42 fps – 1% low) | 60 fps (46 fps – 1% low) | 63 fps (47 fps – 1% low) | 70 fps (54 fps – 1% low) |
Puțin cam neașteptat, X13 îl ajunge din urmă și chiar în întrece uneori pe Z13. Cele două modele concurează bine cu mai marile VivoBook AMD sau Intel cu o implementare RTX 1050 Ti de 50W, îl depășesc pe Dell XPS 15 cu Core i7 generația 11 și RTX 1050Ti 40W și se situează la circa 15 – 25% în urma puternicului Zephyrus G14 cu RTX 1050Ti 60-75W.
Dacă vă veți hotărî să vă jucați în condiții bune pe Flow X13, cel mai bine ar fi sa vă rezumați la nivelurile medii de detalii, caz în care prestația acestuia arată cam așa.
Medium settings | ROG Flow X13 – Ryzen 9 + 3050Ti 35+W FHD+ resolution | ROG Flow Z13 – Core i9 + 3050Ti 35+W FHD+ resolution | XPS 15 9510 – Core i7 + 3050 35+W FHD resolution | VivoBook Pro 16X – Core i7 + 3050 35+W FHD+ resolution | VivoBook Pro 14X – Ryzen 7 + 3050Ti 35+W FHD+ resolution |
Doom Eternal (Vulkan, Medium Preset, no DLSS) | 107 fps (82 fps – 1% low) | 126 fps (89 fps – 1% low) | – | – | – |
Far Cry 5 (DX 11, Normal Preset, TAA) | 74 fps (57 fps – 1% low) | 72 fps (48 fps – 1% low) | 72 fps (54 fps – 1% low) | 69 fps (57 fps – 1% low) | 76 fps (44 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Balanced – first option) | 48 fps (32 fps – 1% low) | 46 fps (30 fps – 1% low) | 50 fps (34 fps – 1% low) | 47 fps (34 fps – 1% low) | 51 fps (39 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Medium Preset, TAA) | 69 fps (48 fps – 1% low) | 68 fps (45 fps – 1% low) | 52 fps (26 fps – 1% low) | 62 fps (40 fps – 1% low) | 66 fps (52 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Medium Preset, Hairworks Low) | 102 fps (78 fps – 1% low) | 98 fps (59 fps – 1% low) | 92 fps (59 fps – 1% low) | 89 fps (65 fps – 1% low) | 98 fps (73 fps – 1% low) |
Pentru mai multe detalii și teste, puteți citi mai pe larg în testul nostru publicat pe Ultrabookreview.com
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire de pe ROG Flow X13 este unul complex pentru această gamă de laptopuri, acesta folosind două ventilatoare, trei radiatoare și doua conducte de transfer termic. Pentru procesor, ASUS a ales o pastă termoconductoare cu metal lichid, în timp ce placa video a primit doar o pastă siliconică simplă.
În mod normal, acest sistem de răcire ar fi făcut față fără probleme celor 55 W ai puterii combinate maxime alocate pentru procesor și placă video dacă ASUS ar fi proiectat o admisie mai bună pentru aer. De vină sunt piciorușele scunde, care nu lasă prea mult loc între capacul inferior și masă, și designul Ergolift, care ridică corpul laptopului doar dacă înclinați ecranul într-un unghi foarte mare.
Din acest motiv, temperaturile în sarcină mare sau combinată sunt puternic afectate în mod negativ. Astfel, ridicarea laptopului de pe masă duce la scăderi de 10 – 15 grade a temperaturilor interne, astfel obținându-se și performanțe ceva mai bune. Afectate sunt și temperaturile externe, este drept, într-o mai mică măsură, zonele cu probleme fiind cea centrala, unde sunt amplasate procesorul și placa video, precum și zona fantelor de evacuare și rama inferioară a ecranului.
În regim uzual, temperaturile sunt bune iar ventilatoarele pot rămâne complet oprite dacă folosiți profilul Silent. Ventilatoarele pornesc când temperaturile interne trec de 50 de grade, ceea ce se întâmplă destul de des, și acest comportament fiind afectat de proasta admisie a aerului.
Conectivitatea este asigurată de un cip Mediatek, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5. Nu am remarcat probleme cu ratele de transfer sau distanțele în timpul testelor. Camera Web este similară cu cea de pe Z13, aceasta oferind o imagine acceptabil de bună în lumină bună și un obiectiv cu unghi mare de acoperire, însă fără a se face remarcată cumva la vreun capitol.
Sistemul audio oferă două incinte care sunt amplasate pe marginile laterale înclinate ale capacului inferior, ceea ce le face mai greu de obturat din greșeală. Nivelul sonor de 80 dB este ridicat iar calitatea redării este destul de bună ținând cont de dimensiunea laptopului, Față de Z13, se remarcă deci o ușoară îmbunătățire la ambele capitole, însă vibrațiile incintelor se fac simțite în tastatură și palm-rest dacă ajustați nivelul sonor la maximum.
Baterie și autonomie
Bateria din ROG Flow X13 are o capacitate de 62 Wh. O cifră medie pentru această clasă de laptopuri. Autonomiile la care trebuie să vă așteptați arată cam așa.
- 6-7h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
- 10h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
- 10-11h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
- 6-7h – navigare Web intensivă, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
- 1 h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit.
Sistemul trece în mod automat la o rată de refresh a ecranului de 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie, iar cifrele arată că eficiența curentei implementări AMD este mai bună decât cea a precedentelor produse ale companiei sau produsele Intel contemporane.
Laptopul este însoțit de un încărcător de 100W cu dimensiuni rezonabile și cabluri lungi care se poate conecta la oricare dintre cele două porturi USB-C. Trebuie menționat că laptopul vă lasă să activați profilurile Turbo sau Manual numai dacă folosiți încărcătorul ASUS, un alt încărcător generic USB-C fiind considerat incompatibil chiar dacă are 100W sau mai mult.
Preț și disponibilitate
ASUS ROG Flow X13 nu este încă disponibil în ofertele locale, dar va ajunge în săptămânile următoare. Modelul testat de noi, care oferă Ryzen 9, NVIDIA 3050Ti, 16 GB RAM, SSD de 1 TB și ecran FHD+ va avea un preț de circa 9000 de lei. Alte modele vor oferi RTX 3050 în locul versiunii Ti sau chiar doar placa video integrată Radeon 680M, dar prețurile acestora nu sunt încă cunoscute.
Pentru mai multe detalii despre configurații, prețuri și disponibilitate, puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Dacă vă aflați în căutarea unui ultrabook multivalent, ergonomic și prietenos în utilizarea de zi cu zi, dar și performant în task-uri solicitante și jocuri (în limitele formatului ultraportabil, desigur), seria ROG Flow X13 a celor de la Asus nu are rival la acest moment.
Sigur, modelul înrudit Flow Z13 oferă performanțe mai bune și o soluție de răcire mai capabilă și mai silențioasă, însă prefer ergonomia formatului 2-in-1 oferit de X13 în dauna celui de tabletă de pe Z13. În plus, Z13-le este un produs cu un preț mai ridicat și cu autonomie inferioară, atât datorită eficienței mai scăzute a hardware-ului Intel, cât și prin prisma faptul că incorporează o baterie de capacitate mai mică.
Desigur, dacă sunteți OK cu alegerea unui produs ceva mai mare și mai greu, opțiuni precum Asus ROG Zephyrus G14 sau Razer Blade 14 oferă un spor considerabil de performanțe față de Flow-ul X13, renunțând însă la formatul hibrid sau la ecranul touch, și adăugând câteva sute de grame în plus la greutate și câțiva centimetri la dimensiuni.
Altfel, în limitele ultra-compacte și ale unei greutăți de circa 1.3 kilograme, seria Flow X13 este opțiunea recomandată de noi la acest moment, atât timp cât aveți nevoie de performanțele unei astfel de patforme și acceptați micile inconveniente ale implementării.
Pro:
- design elegant, construcție bună, portabil
- tastatură bună, touchpad mulțumitor
- opțiuni bune pentru ecrane
- performanțe excelente atât timp cât asigurați o aerisire bună
- calitate audio rezonabilă
- baterie mare cu autonomie bună
Contra:
- carcasa neagră sensibilă la mizerie
- admisia aerului gâtuita de piciorușele scunde
- ventilator mai zgomotos decât pe Z13
- evacuarea aerului cald în ecran