ASUS ROG Flow X16 GV601 review și teste amănunțite – laptop gaming 2-în-1
În acest articol discutăm despre un laptop aparte, seria ROG Flow X16 a celor de la Asus.
Particularitatea principală a acestei serii o reprezintă formatul convertibil 2-in-1, o raritate printre laptop-urile performante și cu valențe în gaming la mijlocul anului 2022. Astfel, Flow-ul X16 este nu doar un notebook relativ compact și portabil, ci și o posibilă tabletă sau un device ce permite multiple posibilități de utilizare.
Dincolo de acest format, ROG-ul Flow X16 se diferențiază de multiplele alte notebookuri portabile și performante ale momentului prin includerea unui ecran touch cu panel de tip miniLED, printr-o configurație hardware echilibrată și upgradabilă, dar mai ales printr-un sistem de răcire aparte, cu 3 ventilatoare și un design diferit al radiatoarelor, fapt ce permite laptopului să ruleze la un nivel de zgomot mai scăzut decât opțiunile din gamele Asus ROG Zephyrus, sau cele similare ale competitorilor.
Desigur, toate aceste aspecte vin și cu un preț pe măsură, iar Flow-ul X16 are și destule alte detalii și particularități pe care ar fi bine să le întegeți și să le acceptați atunci când optați pentru un astfel de produs. Pe larg, discutăm despre toate acestea în review-ul de mai jos, sau în versiunea mai detaliată de pe Ultrabookreview.com.
Specificații Asus ROG Flow X16 GV601RM
Ecran | 16″, 16:10, tactil, lucios, IPS cu 100%DCI-P3 și luminozitate 500-nits sau mini LED cu 100% DCI-P3, luminozitate maximă 1100-nits HDR, HDR1000, iluminare single sau multi-zone |
Procesor | AMD Rembrandt, Ryzen 9 6900HS, 8C/16T, max 80W TDP sustained |
Video | Radeon IGP și NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop 6GB (25W TGP cu Dynamic Boost), MUX șî Adaptive Sync |
Memorie | 32 GB DDR5-4800 RAM – maximum 64 GB (2x DIMMs) |
Stocare | 1 TB SSD (Micron 3400 drive), 2x M.2 PCI 4.0 x4 |
Conectivitate | WiFi 6E (Mediatek 7922) 2×2 cu Bluetooth 5.2 |
Porturi | 2x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C 3.2 (4.0 cu update în 2022) cu date, video și încărcare, 1x ROG xGM cu USB-C, HDMI 2.0b, micro SD card reader, headphone&mic |
Baterie | 90Wh, încărcător 240 W, încărcare USB-C 100W |
Dimensiuni | 355 mm x 243 mm x 19,4 mm |
Greutate | 2,08 kg, încărcător 0,74 kg |
Extras | format convertibil 2-în-1, tastatură iluminare RGB, webcam HD cu IR webcam, sistem audio quad, conector XG Mobile, sistem de răcire cu 3 ventilatoare și metal lichid |
Construcție și design
Noul ROG Flow X16 poate fi descris pe scurt ca o versiune supra-dimensionată a lui ROG Flow X13, acesta folosind aceleași linii de design, materiale și detalii pentru a asigura astfel o consistență estetică pentru gama Flow.
Partea exterioară a carcasei este fabricată din foi de aluminiu cu striații pronunțate, asigurând astfel o priză bună, în timp ce șasiul principal și interiorul sunt fabricate din aliaje de magneziu, ASUS optând pentru un finisaj neted în jurul tastaturii și unul texturat pentru palm-rest.
Deoarece culoarea omniprezentă este negrul, suprafețele sunt sensibile la amprente, însă sunt totodată destul de ușor de curățat, iar zonele texturate ascund destul de bine urmele de utilizare. Mai jos se poate vedea cum arată laptopul după câteva zile de utilizare, rezultatul fiind mai bun decât m-aș fi așteptat de la un laptop negru.
Construcția este foarte bună, tendința de torsiune în zona capacului sau tastaturii fiind practic insesizabilă iar ranforsarea bună eliminând zgomotele neplăcute atunci când laptopul este apăsat sau apucat de margini.
Chiar dacă vorbim de un laptop mare de 16”, ROG Flow X16 este destul de ușor și destul de subțire deoarece are 2,1 kilograme și mai puțin de 20 de milimetri grosime. Modelele standard clamshell din gama ROG 2022 sunt chiar mai ușoare, însă nu trebuie uitat faptul că modelul de față oferă și un ecran tactil care adaugă ceva grame în plus.
Spre deosebire de fratele mai mic ROG Flow X13, X16 beneficiază de un spațiu intern mult mai amplu care îi permite să ofere un arm-rest spațios, un touchpad mare și o tastatură centrată flancată de difuzoare. De fapt, aranjarea este una pe care o cunoaștem deja de la Zephyrus G15 sau Zephyrus M16.
Unul dintre avantajele acestui model este designul convertibil. Oferind un ecran cu deschidere de 360 de grade, ROG Flow X16 poate fi folosit ca laptop convențional, tabletă sau orice alt mod de lucru intermediar. Acest aspect va atrage unii utilizatori, în special pentru că ecranul tactil oferă compatibilitate cu un stilou digital pentru desen, schițe și adnotări, însă dimensiunile cam mari nu prea îl fac competitiv cu o tabletă dedicată, precum un iPad Pro. Rămâne însă avantajul deschiderii ecranului în orice unghi dorim și prezența unui ecran tactil, indisponibil pe alte modele ROG.
Am observat însă un mic neajuns în construcția exemplarului testat de noi la adresa balamalelor capacului. Acestea susțin ferm ecranul în orice poziție și sunt bine făcute, însă capacul are tendința să se clatine vreo două secunde după fiecare ajustare și, în plus, balamaua stângă emite și un ticăit sesizabil. Acest din urmă aspect s-a mai estompat după câteva zile, și probabil că se va atenua și mai mult în timp, însă sper că exemplarele care vor ajunge pe rafturile magazinelor nu vor avea o astfel de problemă.
Dincolo de acest aspect, nu am de ce să mă plâng. Buza frontală și colțurile sunt teșite și nu deranjează încheieturile sau degetele, nu există lumini deranjate în raza vizuală iar piciorușele de sprijin, deși cam scunde pentru a oferi un flux de aer consistent, asigură o priză bună. Butonul Power este amplasat pe rama laterală dreaptă și este prevăzut cu un LED mereu aprins, însă nu oferă și un senzor pentru amprentă integrat așa cum am văzut la X13.
Deoarece partea din spate este rezervată pentru sistemul de răcire, porturile sunt amplasate pe laterale. ROG Flow X16 oferă un port HDMI 2.0b, două porturi USB-C (din care unul parte din conectorul XG Mobile) și un conector audio jack în partea stângă, tot aici regăsindu-se și conectorul pentru încărcare, din fericire amplasat către spate, nu chiar în mijloc ca în cazul altor modele ROG. Partea dreaptă oferă două porturi USB-A și un cititor de carduri MicroSD. Portul HDMI 2.0b este conectat la interfața grafică integrată, la fel ca și portul USB-C independent, în timp ce al doilea conector USB-C este conectat la interfața grafică NVIDIA.
Conform unor informații preliminare, se pare că laptopul va beneficia de compatibilitate USB 4.0 cândva în cursul acestui an, atunci când AMD și USB Forum vor avea un contract de licențiere. Aș mai fi preferat un cititor de carduri SD, nu doar MicroSD, la această lacună mai adăugându-se lipsa Kensington Lock sau cea a unui port Ethernet.
Tastatură și touchpad
Tastatura este identică cu cea cunoscută de la ROG Flow X13, deci ne putem bucura de taste mari și bine spațiate, taste direcționale mai mici, dar bine delimitate, și taste multimedia în colțul din stânga-sus.
Experiența în utilizare este bună, remarcându-se cursa mare de 1,7 milimetri, răspunsul bun și suprafața moale și plăcută a butoanelor. Nivelul de zgomot este destul de redus, chiar și în cazul mai zgomotoasei taste Space. Nu în ultimul rând, ranforsarea bună a tastaturii oferă o experiență plăcută pentru cei care tastează mai repede sau mai apăsat.
Tastatura de pe ROG Flow X16 oferă un sistem de iluminare RGB, deci superior celui simplu de pe X13, însă oferă o singură zonă de iluminare și nu include deci particularizare la nivel de tastă sau efecte exotice. Iluminarea este uniformă și suficient de puternică, însă se face văzută și pe sub tastele cu profil jos. Iluminarea poate fi activată prin atingerea touchpad-ului și este secondată de un indicator Caps Lock.
Touchpad-ul este mare și spațios, iar suprafața aparent texturată a acestuia este doar un truc de design deoarece foaia de sticlă este perfect netedă, dar lasă să se vadă modelul texturat de dedesubt pentru a se armoniza mai bine cu designul general.
Suprafața din sticlă nu are probleme cu gesturile rapide sau complexe, iar butoanele ascunse sub ea sunt tăcute și au un răspuns plăcut. Ranforsarea ar fi putut fi un pic mai bună deoarece se simte un joc la apăsările mai puternice. Nu există senzor pentru amprente pe acest laptop, doar un sistem de autentificare facială IR integrat în camera Web.
Ecran
ROG Flow X16 este oferit cu două tipuri de ecran de 16” cu raport de aspect 16:10 și strat tactil:
- QHD+, panou IPS, luminozitate de 500-nits și acoperire 100% DCI-P3;
- QHD+, panou miniLED, HDR, luminozitate maximă 1100-nits și acoperire 100% DCI-P3.
Primul tip de ecran este cel cunoscut de la Zephyrus M16 2022, în timp ce al doilea este cel oferit și pe Zephyrus DUO 16 2022. În cazul de față însă, implementările oferă în plus și un strat tactil și un strat protector Gorilla Glass, în timp ce modelele menționate anterior erau anti-glare și non-tactile.
Exemplarul testat de noi a folosit panoul IPS standard, acesta fiind un model competent pentru uz zilnic și aplicații care necesită acuratețe coloristică, dar fiind totodată inferior din punct de vedere al luminozității, nivelului de negru și contrastului oferit de opțiunea mai scumpă miniLED.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUOC199 (B160QAN02.Q);
- Coverage: 99.8% sRGB, 85.1% AdobeRGB, 98.9% DCI-P3;
- Type: 8-bit HDR 400;
- Measured gamma: 2.17;
- Max brightness in the middle of the screen: 486.40 cd/m2 on power;
- min brightness in the middle of the screen: 22.93 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1118:1;
- White point: 6700 K;
- Black on max brightness: 0.43 cd/m2;
- PWM: No.
Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și oferă o prestație foarte bună, chiar dacă nivelul de negru sau contrastul nu sunt spectaculoase.
Opțiunea miniLED este însă cu totul altceva gratie iluminării cu 512 zone separate și a opțiunii de a alege între iluminarea globală și cea cu zone multiple. În modul cu zone multiple și HDR activat, nivelul de negru și contrastul sunt aproape la fel de bune ca în cazul unui panou OLED, nivelul maxim de iluminare în modul SDR fiind de 900 nits iar cel în modul HDR fiind de 1100 nits. Modul cu zone multiple nu este însă gândit pentru activitățile pretențioase deoarece afectează culorile și acuratețea lor, în timp ce unele efecte de bloom și shadow devin evidente la granița dintre elementele întunecate și cele luminoase.
Pentru exemplificare, am atașat mai jos trei imagini cu ecranul minLED în stânga și un ecran OLED în dreapta. Cele trei imagini arată comparativ modul SDR cu single-zone backlight, modul SDR cu multi-zone backlight și, în final, modul HDR cu multi-zone backlight. După cum se vede, multi-zone are un impact masiv asupra nivelului de negru și contrastului, în timp ce activarea HDR aduce un plus de calitate, dar totodată se vede și bloom-ul de care vorbeam anterior.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi oferă o configurație medie pentru gama ASUS ROG Flow X16, modelul GV601RM oferind un procesor AMD Ryzen 9 6900HS, 32 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, o unitate de stocare SSD rapidă cu capacitate de 1 TB și placă video duală: NVIDIA RTX 3060 cu 6 GB vRAM și Radeon 680M integrat în procesor.
Modelul a fost testat cu software-ul disponibil la finele lui iunie 2022, adică BIOS 307, Armoury Crate 5.1.8, GeForce 512.78, iar retestarea cu BIOS-ul 310 (mai nou) a arătat o eficiență energetică ceva mai bună atunci când laptopul folosește bateria.
ASUS ROG Flow X16 folosește deci cele mai noi platforme AMD Ryzen HS și NVIDIA RTX. Procesorul Ryzen 9 6900HS face parte din familia AMD Rembrandt 6000 și oferă 8 nuclee și 16 fire de execuție, acesta fiind o versiune mai eficientă energetic al cunoscutului Ryzen 9 6900HX folosit pe laptopurile full-size și fiind aproape la fel de puternic atât timp cât îi este oferită suficientă putere.
În implementarea de față, procesorul poate atinge un maxim de consum de 80W, asigurând deci maximum de putere pentru această platformă AMD. Acest regim poate fi atins însă doar în modul Manual cu ventilatoarele în regim maxim, dar vom detalia acest aspect ceva mai jos.
ROG Flow X16 este oferit cu plăci video din familiile RTX 3000 și 3000 Ti. În cazul de față, avem de-a face cu un model intermediar RTX 3060 care poate atinge un consum maxim de 125 W cu Dynamic Boost activ, ofertele mai incluzând 3050 Ti și 3070 Ti.
Laptopul oferă două sloturi pentru memoria RAM și două sloturi M.2 pentru unitățile de stocare SSD. Ambele bancuri de memorie sunt ocupate cu două module DDR5-4800 pentru un total de 32 GB de memorie RAM, în timp ce unitatea de stocare SSD este un Micron 3400 PCIe gen 4 cu performanțe medii. Accesul la componente se face destul de ușor prin înlăturarea capacului inferior, utilizatorul trebuind să fie atent doar la șuruburi deoarece acestea sunt de trei tipuri și trebuie puse la loc așa cum trebuie. Interiorul este înghesuit, ASUS profitând de fiecare centimetru cub de volum disponibil.
Laptopul oferă patru profiluri energetice: Silent, Performance, Turbo și Manual.
- Silent – nivel sonor sub 35 dB, putere limitată pe CPU și GPU;
- Balanced – nivel sonor de maximum 42 dB, setări standard pentru CPU și GPU;
- Turbo – nivel sonor de maximum 45-46 dB, mai multă putere pentru CPU și overclock pentru GPU (+50 MHz Core/+100 MHz Memory, 125W max).
- Manual – nivel sonor maxim 52 dB, ajustări manuale de putere PL1 și PL2 pentru CPU, ajustări manuale pentru GPU și opțiunea unor curbe particularizate de turație pentru ventilatoare.
Operating Mode | Silent | Balanced | Turbo | Manual |
CPU sustained TDP | 45W | ~60W | ~70W | 80W |
GPU sustained TGP | ~50-70W (Whisper M, 60 fps) | 80W + 35W DBoost | 100W + 25W DBoost | 100W + 25W DBoost |
TDP + TGP sustained (Crossload) | ~80-100W | ~115W | ~140W | ~145W |
Noise at head level | sub 35dbA | max 42 dbA | max 45 dbA | max 52 dbA |
ROG Flow X16 s-a comportat foarte bine în activitățile uzuale de navigare Web, redare media sau aplicații office, iar cum ventilatoarele pornesc doar atunci când temperaturile pe CPU sau GPU trec de 60 de grade, și confortul sonor este unul bun.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Turbo activat și laptopul așezat pe masă, procesorul Ryzen 9 s-a stabilizat la un consum de 67W, frecvențe de 4,1 GHz, temperaturi de 95 de grade si nivel sonor de 40 dB, scorul obținut fiind de 2200 de puncte. Procesorul este foarte cald și este ușor limitat de throttling, dar urcă oricum aproape de capacitatea sa maximă.
Cu laptopul ridicat de pe masă, fluxul de aer mai generos care trece acum prin sistemul de răcire a permit atingerea unui consum de 74W și a unor frecvențe de 4,2 GHz, însă procesorul este în continuare limitat termic. Acest mod de poziționare este util celor care vor să se joace sau să lucreze cu periferice și monitoare externe cu laptopul pus în Tent mode sau altă poziție care favorizează răcirea.
Pentru a elimina limitarea termică, am trecut în modul Manual și am ridicat turația ventilatoarelor la nivelul maxim. Nivelul de zgomot este acum de 50 dB, însă procesorul a atins consumul maxim de 80 W și frecvențe de 4,3 GHz în condițiile unor temperaturi puțin peste 90 de grade. Diferența reală dintre aceste regimuri este minoră, doar modul Manual fiind interesant pentru cei care lucrează sau se joacă mult deoarece poate reduce temperaturile cu prețul unui nivel de zgomot ceva mai mare.
Cu profilul Balanced activat, procesorul atinge un consum maxim de 60W, temperaturi puțin peste 90 de grade și un nivel de zgomot mai mic de 35 dB. Scorul CineBench obținut este de 2150 de puncte, deci cu doar 5% sub cel văzut cu Turbo, acest profil energetic fiind deci ideal pentru lucrul cu ROG Flow X16.
Profilul Silent limitează puterea alocată procesorului la 45W, nivelul sonor al sistemului de răcire fiind de sub 30 dB iar temperaturile fiind doar puțin mai mari de 80 de grade. Scorul CineBench este de peste 2000 de puncte, deci circa 90% din performanțele măsurate cu Turbo/Manual, iar acest rezultat este impresionant pentru un mod Silent și arată eficiența platformei AMD la consum mediu.
Cu laptopul alimentat de la baterie și profilul Performance activat, procesorul a obținut un scor CineBench de circa 1900 de puncte în condițiile unui nivel de zgomot mai mic de 35 dB.
Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai bună, am comasat rezultatele obținute cu această implementare Ryzen 9 6900HS cu cele datele culese cu alte platforme AMD și Intel.
După cum se vede, Intel i9-12900H este cu circa 20% mai rapid în acest scenariu dacă este implementat într-un laptop cu alocare generoasă de putere precum Zephyrus M16, însă nu toate portabilele oferă așa ceva. Ryzen 9 6900HS rămâne în continuare competitiv în regim cu alocare energetică mare și excelent în regimurile energetice medii și joase, adică Balanced sau Silent. De fapt, mai jos puteți vedea comparația dintre Flow X16 și Zephyrus M16 (i9) și Zephyrus G14 (R9) în aceste două moduri de lucru.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilurile Turbo și Balanced active.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut la limită de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este suficient de bine ținută sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru chiar dacă toate componentele interne se cam încălzesc.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Turbo activat cu plăcile video setate pe Hybrid și la rezoluție FHD.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 20371 (Graphics – 22064, Physics – 26286, Combined – 10651);
- 3DMark 13 – Port Royal: 4996;
- 3DMark 13 – Time Spy: 8513 (Graphics – 8350, CPU – 9579);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5160;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 15479;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 54.84 average fps;
- PassMark 10: Rating: 6003 (CPU: 25412, 3D Graphics: 17036, Memory: 2415, Disk Mark: 42594);
- PCMark 10: 6873 (Essentials – 9970, Productivity – 9238, Digital Content Creation – 9569);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1462, Multi-core: 9261;
- CineBench R15 (best run): CPU 2405 cb, CPU Single Core 250 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 5600 cb, CPU Single Core 614 cb;
- CineBench R23: CPU 14441 cb (best single run), CPU 14282 cb (10 min run), CPU Single Core 1575 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 27.49 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 2m 48s (Turbo);
- Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 27s (CUDA), 15s (Optix);
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 6m 15s (Turbo);
- Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 55s (CUDA), 30.5s (Optix);
- Pugetbench – DaVinci Resolve: 943;
- Pugetbench – Adobe Afert Effects: 728;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 985;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 690;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 139.98 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Catia: 70.63 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Creo: 88.82 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Energy: 27.91 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Maya: 362.08 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Medical: 35.62 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – SNX: 21.76 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – SW: 263.73 (Turbo).
- V-Ray Benchmark: CPU – 10335 vsamples, GPU CUDA – 868 vpaths, GPU RTX – 827;
Aceste rezultate sunt excelente pentru un laptop subțire și puternic. De exemplu, mai masivul Zephyrus M16 2022 cu procesor Intel i9 obține scoruri cu circa 20% mai bune pentru CPU, dar cam aceleași când vine vorba de GPU. O altă comparație interesantă este Lenovo Legion 5 Pro cu Ryzen 7 și RTX 3060 130W, un laptop full-size pe care Flow X16 îl depășește cam în toate testele. Zephyrus G14 depășește prezentul Flow X16, ba chiar la un preț mai bun, cel mai semnificativ avantaj al laptopului despre care vorbim fiind nivelul de zgomot redus în comparație cu modelele clamshell din gama ROG Zephyrus.
Un alt punct de atracție sunt performanțele excelente cu profilul Balanced, care oferă performanțe excelente în condițiile unor temperaturi interne bune și a unui nivel de zgomot de cel mult 42 dB.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 19069 (Graphics – 20742, Physics – 26161, Combined – 9481);
- 3DMark 13 – Time Spy: 8089 (Graphics – 7854, CPU – 9747);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4670;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1403, Multi-core: 8956;
- CineBench R20 (best run): CPU 5252 cb, CPU Single Core 577 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 28.55 s.
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 6m 49s (Turbo);
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 983;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 667.
După cum se vede, pierderile de performanțe sunt de 5-10 procente, ceea ce este de-a dreptul impresionant. Modul Silent este și el excelent, în special pentru activități uzuale și jocuri modeste, mai ales când ținem cont că rezultatele de mai jos au fost obținute în condițiile unui nivel de zgomot mai mic de 35 dB.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 13568 (Graphics – 13732, Physics – 18900, Combined – 8972);
- 3DMark 13 – Time Spy: 7149 (Graphics – 6880, CPU – 9193);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4189;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1356, Multi-core: 8800;
- CineBench R20 (best run): CPU 4871 cb, CPU Single Core 571 CB;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 7m 40s (Turbo).
Performanțele procesorului în modul Silent sunt deci cam de 80 – 85% din cele măsurate cu Turbo, în timp ce performanțele GPU sunt cam de 70-75% din cele maxime măsurate.
Am trecut apoi la jocuri, unde am testat la rezoluții QHD+ și FHD+ cu niveluri de detalii Ultra și profilurile energetice Turbo și Balanced cu modul dedicat Discrete pentru video. Suplimentar, am testat și cu modul Turbo și laptopul ridicat de pe masă.
AMD Ryzen 9 6900HS + RTX 3060 Laptop 100-125W | QHD+ Turbo | QHD+ Turbo raised | QHD+ Balanced | FHD+ Turbo | FHD+ Balanced | FHD+ Silent |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 94 fps (73 fps – 1% low) | 97 fps (70 fps – 1% low) | 87 fps (64 fps – 1% low) | 130 fps (61 fps – 1% low) | 117 fps (59 fps – 1% low) | 60 fps (54 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 33 fps (26 fps – 1% low) | – | – | 50 fps (41 fps – 1% low) | – | – |
Doom Eternal (Vulkan, Ultra Preset) | insufficient memory | – | – | 184 fps (117 fps – 1% low) | 171 fps (114 fps – 1% low) | 60 fps (56 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 62 fps (45 fps – 1% low) | – | 57 fps (45 fps – 1% low) | 78 fps (62 fps – 1% low) | 72 fps (55 fps – 1% low) | – |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 79 fps (54 fps – 1% low) | – | 75 fps (53 fps – 1% low) | 103 fps (64 fps – 1% low) | 97 fps (60 fps – 1% low) | – |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 65 fps (46 fps – 1% low) | – | 53 fps (38 fps – 1% low) | 89 fps (64 fps – 1% low) | 82 fps (58 fps – 1% low) | – |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 70 fps (44 fps – 1% low) | 70 fps (46 fps – 1% low) | 64 fps (42 fps – 1% low) | 102 fps (64 fps – 1% low) | 95 fps (60 fps – 1% low) | 60 fps (57 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 79 fps (62 fps – 1% low) | 80 fps (64 fps – 1% low) | 75 fps (60 fps – 1% low) | 108 fps (78 fps – 1% low) | 100 fps (74 fps – 1% low) | 60 fps (58 fps – 1% low) |
Cum acestea sunt doar teste de rasterizare, am făcut și o serie de teste RTX cu și fără DLSS.
AMD Ryzen 9 6900HS + RTX 3060 Laptop 100-125W | QHD+ Turbo | FHD+ Turbo |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 51 fps (38 fps – 1% low) | 78 fps (58 fps – 1% low) |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS ON) | 56 fps (41 fps – 1% low) | 87 fps (62 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Balanced) | 29 fps (18 fps – 1% low) | 47 fps (20 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS Quality) | insufficient memory | insufficient memory |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows) | 46 fps (23 fps – 1% low) | 52 fps (25 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 38 fps (26 fps – 1% low) | 63 fps (32 fps – 1% low) |
După cum se vede, ASUS ROG Flow X16 poate ataca fără probleme jocurile moderne la rezoluție QHD+ și detalii maxime. Unele titluri, precum Syberpunk 2077, sunt însă cam prea mult pentru această configurație iar performanțele RayTracing nu sunt nici ele impresionante, cei care vor mai mult trebuind să opteze pentru mai puternica configurație RTX 3070 Ti.
Pentru mai multe detalii despre prestația în jocuri puteți citi review-ul nostru complet pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
ASUS a proiectat un sistem de răcire complex pentru ROG Flow X16, acesta fiind diferit de ce am văzut până acum pe alte laptopuri fabricate de către această companie. Sistemul de răcire folosește o multitudine de conducte de transfer termic și trei ventilatoare. Două dintre acestea sunt amplasate așa cum ne-am aștepta, adică flancând componentele și deservind un radiator pentru CPU și două radiatoare pentru placa video.
Sistemul de răcire folosește însă un radiator suplimentar care acoperă toată marginea din spate și care este deservit de o conductă de transfer termic dedicată. În plus, în acest design, cel de-al treilea ventilator are rolul de a trage aer proaspăt peste componentele interne și conductele de răcire după care să-l împingă către radiatorul din spate.
ASUS a folosit și elemente din spumă pentru a direcționa mai bine fluxul de aer direct către elementele de răcire pasivă. Acest material este folosit și pentru izolarea mai bună a ventilatoarelor principale, împiedicând într-o oarecare măsură acumularea prafului de placa de bază si pe alte componente.
Acest sistem de răcire permite răcirea componentelor interne într-un regim sonor mai scăzut decât în cazul altor sisteme similare. Astfel, similarul Zephyrus M16 atinge 46 dB cu profilul Balanced activat, în timp ce X16 atinge doar 42, iar comutarea la profilul Turbo arată o diferență similară: 51 dB vs 46 dB. Este drept, M16 este mai rece atunci când ambele laptopuri stau pe masă, dar asta se întâmplă din cauza piciorușelor prea scunde care limitează fluxul de aer de pe X16.
Ridicarea ambelor laptopuri de pe masă aduce un avantaj pentru X16, semn că sistemul de răcire își face bine treaba atunci când fluxul de aer este optim, drept pentru care și recomandăm utilizarea unui cooling pad sau măcar al unui mic stativ care să țină capacul inferior mai departe de suprafața mesei.
Cu profilul Silent activat, ventilatoarele stau mai mult oprite și pornesc într-un regim sonor nederanjant doar în multitasking. Chiar și în acest regim aproape pasiv, temperaturile externe nu ating 40 de grade în cea mai caldă zonă.
În jocuri sau aplicații intensive, temperaturile externe trec ușor de 50 de grade cu profilul Turbo activat și se situează ușor sub 50 cu profilul Balanced activat, zona cea mai caldă fiind undeva în zona de mijloc deasupra tastaturii. Ridicarea laptopului de pe masă aduce cu sine o scădere de 1–3 grade.
Arm-rest-ul, tastele WASD și tastele direcționale au temperaturi de sub 40 de grade în acest regim, neatingând deci temperaturi deranjante în ciuda carcasei metalice conductive. În plus, aerul cald este împins prin spate departe de utilizator, vechea problemă a încălzirii ecranului fiind deci acum eliminată.
Conectivitatea este asigurată de un cip Mediatek, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2. Performanțele atinse au fost bune în orice condiții, însă dacă doriți un modul wireless mai bun, îl puteți înlocui ușor deoarece formatul este unul standard M.2. Camera Web nu se face remarcată la capitolul calitate, dar măcar este însoțită de trei microfoane bune și de un modul IR care oferă autentificare facială și este compatibil cu platforma Windows Hello.
Sistemul audio folosește patru difuzoare, două amplasate lângă tastatură și două amplasate pe marginile teșite ale capacului inferior. Chiar dacă ROG Flow X16 nu este încă două tweetere, așa cum este cazul la Zephyrus G15/M16, prestația audio rămâne una peste medie, remarcându-se un nivel sonor de 80 dB, medii bune și chiar ceva bass. Pentru o audiție bună, recomandăm menținerea unui nivel audio de 50 – 60%, chiar dacă carcasa nu vibrează nici la niveluri mai ridicate.
Baterie și autonomie
Bateria din ROG Flow X16 are o capacitate de 90Wh, la fel ca în cazul celorlalte modele ROG din gamele Zephyrus și Strix din 2022. Sistemul comută automat ecranul în modul 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie, iar pentru a maximiza autonomia, nu uitați să folosiți modul Hybrid.
- 6-7h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 7h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 8h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6-7h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 1h – jocuri (Witcher 3), Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
Deoarece laptopul nu este încă prezent pe piață și ASUS încă ajustează BIOS-urile, rezultatele se mai pot îmbunătăți în timp. Cifrele de mai sus au fost obținute cu versiunea de BIOS 310 și se apropie mai mult de ceea ce am aștepta de la o configurație Ryzen 9 6900HS.
Laptopul este însoțit de un încărcător de 240W destul de compact. Acesta umple bateria în circa 2 ore, cu încărcarea rapidă activă pentru prima jumătate de oră. Încărcarea USB-C este posibil, maximum suportat fiind 100W. Profilurile Turbo/Manual nu pot fi folosite atunci când se folosește încărcarea USB-C, însă Balanced ar trebui să asigure oricum suficientă putere în cazul în care nu vreți să purtați prin bagaje și încărcătorul standard.
Preț și disponibilitate
La data publicării articolului, ASUS ROG Flow X16 nu era încă disponibil în ofertele locale.
Știm însă că doar modelul cu R9 + 32 GB RAM + RTX 3070 Ti + ecranul miniLED va ajunge la noi în primă instanță, la un preți de listp de 13999 LEI.
Pentru mai multe detalii despre configurații, disponibilitate și stocuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
ROG-ul Flow X16 este un produs unic pe piață la acest moment.
El înglobează hardware performant într-un șasiu relativ compact și portabil, însă o face într-un format cu ecran touch convertibil și cu un design intern aparte, ce permite atât upgrade-ul facil al componentelor, cât și o soluție de răcire complexă, menită să reducă zgomotul ventilatoarelor în utilizare intensă, în comparație cu designurile standard oferite de seriile Asus ROG Zephyrus. În plus, toate acestea sunt posibile fără a sacrifica conectica, bateria de mari dimensiuni, sau calitatea audio.
Desigur, însă, toate acestea vin și cu un preț pe măsură. Unul pe măsura realității momentului, când toate prețurile au luat-o vertiginos în sus, dar în același timp semnificativ peste un ROG Zephyrus G15 și chiar Zephyrus M16 din aceeași generație. Astfel, rămâne la latitudinea voastră să înțelegeți particularitățile fiecărui model în parte, și să îl alegeți pe cel adecvat nevoilor și bugetului vostru.
Într-un univers în care nu am ține cont de preț, ROG-ul Flow X16 ar primi deplina noastră recomandare. Însă, faptul că va fi disponibil în România doar în configurația de top la 14000 de lei îl face un produs greu accesibil majorității potențialor cumpărători. Versiunea testată aici, cea cu RTX 3060 și ecran IPS, ar fi fost poate mai interesantă în jurul unei valori de circa 10-11 mii de lei.
Pro:
- bine construit, arătos și ergonomic
- format convertibil cu ecran tactil si stylus
- ecrane bune IPS sau miniLED
- conectivitate, tastatură, touchpad și sistem audio bune
- configurație puternică cu RAM, SSD și Wi-Fi usor de schimbat
- echilibru bun între performanțe, căldură și zgomot
- baterie de 90Wh
Contra:
- carcasă neagră și cam sensibilă la urme și mizerie
- piciorușe scunde care împiedică răcirea temeinică
- temperaturi mari pe GPU cu laptopul așezat pe masă
- preț piperat în compație cu modelele ROG Zephyrus
Giura Adriana
15 august 2022 la 17:02
Un laptop excelent, foarte versatil, care poate fi transportat foarte usor oriunde. Laptopul este ideal pentru orice scenariu de utilizare, este normal ca si pretul sa fie unul pe masura.