Asus ROG Strix SCAR 15 2022 review – gaming, la superlativ
Seria ROG Strix Scar a celor de la Asus este printre cele mai populare în rândul laptopurilor de gaming și task-uri solicitante disponibile pe piața românească, grație unui raport echilibrat preț/dotări-performanțe.
În acest articol discutăm despre updateul 2022 al seriei Scar, și ne concentrăm în primul rând pe versiunea mai compactă cu ecran de 15-inch, dar vom aminti și modelul Scar 17 2022, pentru că l-am testat și pe acesta pe Ultrabookreview. Cele două sunt similare în mare parte, dincolo de diferențele de dimensiuni și greutate.
Printre particularitățile seriei Scar 2022 se numără faptul că hardware-ul este acum exclusiv o combinație de ultimp generație Intel + Nvidia + DDR5, cu setări de putere superioare față de generația precedentă, cu mici modificări la partea de răcire, și cu adăugarea unui MUX menit să nu mai limiteze performanțele în jocuri.
La exterior, update-ul 2022 vine cu ușoare rafinamente estetice, cu noi opțiuni de ecrane, și cu o tastatură standard, Asus renunțând (din fericire, spun eu) la switchurile opto-mecanice implementate pe generația Scar 2021.
Pe larg, cu bune și cu mai puțin reușite, vom acoperi seria ROG Scar 2022 în review-ul detaliat de mai jos.
Specificații Asus ROG Strix SCAR 15 G533ZW
Ecran | 15,6″, 16:9, mat, non-tactil, QHD 2560 x 1440 px IPS, 240 Hz with 100% DCI-P3 |
Procesor | Intel 12th gen Alder Lake, max Core i9-12900H, 6C+8c/20T |
Video | Intel UHD + NVIDIA GeForce RTX 3070Ti Laptop 16GB (150W cu Dynamic Boost), MUX, Adaptive Sync (fără GSync pentru ecranul intern) |
Memorie | 32 GB DDR5-4800 RAM – max 64 GB (2x DIMM) |
Stocare | 2 TB SSD (Samsung PM9A1) – 2x M.2 PCI 4.0 x4 slots |
Conectivitate | WiFi 6E (Mediatek MT7922) 2×2 cu Bluetooth 5.2, 2.5Gigabit LAN (Realtek RTL8125) |
Porturi | 2x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C with Thunderbolt 4, 1x USB-C gen2 cu video și date, HDMI 2.1, LAN, headphone&mic |
Baterie | 90Wh, încărcător 280 W, încărcare USB-C 100W |
Dimensiuni | 395 mm x 282 mm x 27,5 mm |
Greutate | 2,29 kg, încărcător 0,99 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB pe tastă, NumPad virtual, sistem audio quad, Keystone |
Construcție și design
ASUS ROG Strix SCAR 15 este o variantă mai compactă și mai ușoară a fratelui mai mare SCAR 17, ambele fiind foarte asemănătoare cu modele omonime de acum un an. La o primă vedere, se remarcă doar schimbările aduse sigle ROG luminoase de pe capac și alte câteva schimbări minore de design, dar cam atât.
Materialul predominant este plasticul, cu diferite culori și texturi în funcție de zonă, iar aluminiul este folosit doar pentru capacul ecranului. O parte dintre cei interesați vor strâmba probabil din nas, însă carcasa este foarte bine construită, neremarcându-se torsiuni sesizabile la nivelul șasiului, tastaturii sau capacului, iar senzația tactilă în zonele importante, cum ar fi în jurul tastaturii, este plăcută.
În plus, acest material permite implementarea unor artificii de design specifice gamei ROG SCAR, cum ar fi jumătatea translucidă a părții superioare a șasiului care permite vizualizarea componentelor interne, sau capacele detașabile ROG, disponibile în câteva versiuni în cadrul pachetului și oferite suplimentar sub forma unor tipare pentru imprimarea 3D.
Sigla ROG de pe capac a fost iluminată complet la generația anterioară, însă acum doar marginile primesc tratamentul RGB. Acest element poate fi însă particularizat ca și până acum din cadrul aplicației Aura Creator, de unde se pot controla și barele luminoase de sub ecran sau din jurul șasiului.
SCAR 15 este un sistem compact pentru configurația oferită, amprenta mică fiind vizibilă de la bun început dacă ne uităm la marginile înguste ale ecranului. Șasiul are însă o zonă extinsă în spatele ecranului, spațiul suplimentar oferit de aceasta fiind necesar pentru porturi, difuzoare și sistemul de răcire, însă laptopul reușește să ofere în final o greutate bună pentru un sistem full-size, circa 2,29 kilograme.
Privind deci partea plină a paharului Strix SCAR 15 2022 este un laptop bine construit care oferă un design unic, un amestec interesant între simplitatea liniilor și elemente RGB strălucitoare. Se remarcă în plus ergonomia bună, colecția destul de bogată de porturi amplasate în partea din spate după ecran, balamalele mai ferme, sistemul audio puternic și un sistem de răcire competent pentru un laptop de 15”.
Pe de altă parte, materialul plastic folosit în zona interioară este incredibil de sensibil la mizerie și urme de utilizare, iar cei care țin la aspect vor fi nevoiți să apeleze des la o cârpă. Nu sunt deloc impresionat nici de LED-urile de semnalizare amplasate chiar sub ecran, de LED-ul roșu și puternic din butonul Power sau de sistemul Keystone care ocupă toată partea laterală din dreapta.
Alte critici ar putea fi adresate capacului ecranului, care are o deschidere de numai 110 grade și care îi va enerva pe cei care lucrează și în poziții mai relaxate precum în pat, și lipsa camerei Web și a oricărei fel de sistem de autentificare biometrică.
Conectivitatea este bună, remarcându-se lipsa unui cititor pentru carduri, fie el și doar pentru MicroSD. Dincolo de acest aspect, ROG Strix SCAR 15 oferă porturi două porturi USB-A, două porturi USB-C, ieșire video HDMI 2.1 conectată direct la placa video dedicată, un port Ethernet și un jack audio. Ca o particularitate, unul dintre porturile USB-C oferă încărcare și ieșire video pentru placa video dedicată, în timp ce al doilea oferă compatibilitate Thunderbolt 4 cu ieșire video și încărcare, dar este conectat la placa video integrată, ceea ce îi oferă utilizatorului mai multă flexibilitate de alegere atunci când folosește bateria.
Tastatură și touchpad
ASUS s-a întors la mecanismul rubber-dome după ce experimentul cu butoane opto-mecanice de anul trecut nu a fost primit, și trebuie să admit că sunt bucuros pentru această decizie. Dincolo de acest detaliu constructiv, tastatura este asemănătoare cu cea văzută la SCAR 15 din 2021, acesta oferind butoane mari bine spațiate, taste direcționale mai mici dar bine delimitate și o coloană de taste funcționale în partea dreaptă. Aș fi preferat ca aceste ultime butoane să fie asociate cu Home/End/Pg/Up/PgDn, nu cu funcții media, însă în ansamblu sunt mulțumit cu acest design.
Tastatură nu oferă un NumPad real, însă oferă unul virtual tactil amplasat pe touchpad. Acesta din urmă este amplasat central, la fel ca și tastatura, un design cu care mă împac foarte bune și de care și utilizatorii vor fi probabil la fel de mulțumiți.
Experiența în utilizare este bună: butoanele sunt acoperite cu un material neted plăcut, lungimea cursei este optimă, nivelul de zgomot este redus iar răspunsul este destul de bun, poate doar un pic prea cauciucat. În ansamblu, tastatura este bună pentru cei care scriu rapidă deoarece permite atingerea unor viteze mari de scriere cu o acuratețe bună.
Tastatura oferă un sistem de iluminare RGB care poate fi ajustat individual pentru fiecare tastă din aplicațiile Armoury Crate și Aura Creator. LED-urile sunt puternice și uniforme, iar lumina care se strecoară în mod nedorit pe sub unele taste nu este prea vizibilă și deranjantă.
ASUS a păstrat touchpad-ul de la generația anterioară, acesta oferind o suprafață amplă din sticlă cu fricțiune redusă și acuratețe ridicată. Touchpad-ul este și bine ranforsat, comportându-se deci bine și la apăsări mai dure, doar butoanele acestuia sunt însă cam dure.
Ecran
Noul ROG Strix SCAR 15 din 2022 este oferit cu două tipuri de ecrane:
- FHD, 300Hz, 3ms, 300+ nits, 100% sRGB;
- QHD, 240Hz, 3ms, 300+ nits, 100% DCI-P3.
Noi am testat un exemplar cu ecran QHD și, dincolo de luminozitatea maximă neimpresionanta, nu am avut altă plângere. Ecranul este excelent pentru activitățile pretențioase și, bine înțeles, pentru activitățile cotidiene datorită acurateței coloristice ridicate și a acoperirii largi DCi-P3, fiind totodată și o opțiune bună pentru jocuri datorită ratei mari de împrospătare și a timpului mic de răspuns. Din păcate, G-Sync nu este disponibil, Adaptive Sync fiind singura opțiune pentru reducerea tearing-ului.
- Panel HardwareID: BOE BOE0A55 (NE156QHM-NZ2);
- Coverage: 99.9% sRGB, 85.7% AdobeRGB, 99.3% DCI-P3;
- Measured gamma: 2.08;
- Max brightness in the middle of the screen: 339.71 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 11.38 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1165:1;
- White point: 7300 K;
- Black on max brightness: 0.29 cd/m2;
- PWM: No.
Calibrarea implicită este rezonabilă, însă necesită ajustări pentru corectarea problemelor de temperatură și gamma. Odată calibrat, ecranul a oferit o uniformitate bună atunci când vine vorba de luminozitate, dar o uniformitate cam slabă atunci când vine vorba de culoare. Cum această problemă se bate cap în cap cu scopul unui ecran DCI-P3, sperăm că este vorba doar de ghinion, însă recomandăm testarea acestei probleme pentru o eventuală returnare a produsului în cazul în care nimeriți un panou cu probleme. Nu am observat probleme de bleeding.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi este o versiune superioară ASUS ROG Strix Scar 15, modelul G533ZW oferind un procesor Intel Core i9-12900H, 32 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, o unitate de stocare SSD rapidă cu capacitate de 2 TB și adaptor video dual: NVIDIA RTX 3070Ti cu 8 GB și Iris Xe din procesorul Intel. Laptopul este o versiune trimisă de ASUS și folosește software-ul disponibil la jumătatea lunii februarie 2022: BIOS 306, Armoury Crate 5.0.22.0 și GeForce 511.65.
ROG Strix SCAR 15 este construit deci folosind cele mai noi platforme Intel și NVIDIA. Procesorul Core i9-12900H este una dintre cele mai puternice soluții mobile din generația a 12-a Intel Core, Alder Lake, acesta oferind 6 nuclee Performance cu HyperThreading și 8 nuclee Efficiency pentru un total de 14 nuclee și 20 de fire de execuție. Datorită designului laptopului, acest procesor poate atinge un consum maxim de 110W cu profilul Turbo activat.
Plăcile video disponibile pe ROG Strix SCAR 15 fac parte din familiile NVIDIA RTX 3000, în cazul de față având de-a face cu un RTX 3070 Ti care poate atinge 150W cu Dynamic Boost. Laptopul oferă două bancuri de memorie și doi conectori M.2 pentru unități SSD, exemplarul de față fiind dotat cu 32 GB de memorie DDR5-4800 și o unitate SSD PCIe 4x rapidă de la Samsung.
Accesul la componentele interne este destul de simplu, necesitând doar desfacerea unor șuruburi și înlăturarea capacului inferior, însă atenție la cele două cabluri panglică care alimentează barele luminoase RGB.
ASUS oferă patru profiluri energetice, acestea fiind accesibile din aplicația Armoury Crate. Cele patru profiluri sunt:
- Silent – nivel de zgomot sub 35 dB, putere limitată pentru CPU și GPU;
- Performance – nivel de zgomot de 40 dB, profiluri echilibrate pentru CPU si GPU;
- Turbo – nivel de zgomot de 48 dB, putere suplimentară alocată pentru CPU și overclocking pentru placa video (+50 MHz nucleu/+100 MHz memorie, 150W).
- Manual – la fel ca Turbo, dar cu opțiuni pentru setarea manuală a limitelor de putere pentru CPU, a frecvențelor pentru GPU si a profilurilor ventilatoarelor.
Profilurile Turbo și Manual sunt disponibile doar când laptopul este alimentat de la încărcătorul oferit de ASUS, utilizarea pe baterie sau cu un încărcător USB-C oferind doar profilurile Silent și Performance. Silent este un profil util pentru lucrul zilnic, acesta oferind și un regim 0dB atât timp cât temperatura internă nu trece de 60 de grade, iar Performance este un profil bun la toate.
Cam așa arată prestația lui ROG Strix SCAR 15 2022 în activitățile uzuale.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul i9 pleacă în forță la 135W, însă se stabilizează după un timp la 110W din cauza limitărilor de temperatură. În acest regim constant, frecvențele nucleelor Performance au fost de 3,5 GHz, temperaturile de 93 – 95 grade iar nivelul de zgomot de circa 48 dB, scorul CineBench obținut fiind de 2750 puncte.
Nu există opțiune de sub-alimentare a procesorului în BIOS iar XTU și Throttlestop nu pot accesa această setare, deci nu am putut testa comportamentul în acest scenariu.
Comutând la profilul Performance, se observă că procesorul pornește cu o alocare de 90W, dar apoi se stabilizează la 70W, temperaturi tot în jur de 95 de grade, dar un nivel de zgomot mai suportabil de 40 dB.
Profilul Silent este limitat la numai 30W susținut, condiții în care nivelul de zgomot este abia perceptibil la 35 dB iar temperatura atinge doar 65 de grade. Scorul CineBench R15 este acum de 1500 de puncte, cam 60% din scorul maxim obținut cu Turbo, ceea ce este foarte bine pentru un astfel de profil.
Pe baterie, procesorul este limitat la 35W, obținând un scor respectabil de 1650 puncte.
Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, am pus această implementare i9-12900H alături de alte sisteme similare full-size.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilurile Turbo, Performance și Silent.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Turbo activat cu plăcile video setate pe Hybrid și la rezoluție FHD.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 26504 (Graphics – 30377, Physics – 29540, Combined – 12561);
- 3DMark 13 – Port Royal: 6968;
- 3DMark 13 – Time Spy: 11719 (Graphics – 11375, CPU – 14151);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7379;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 22037;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 69.10 average fps;
- PassMark 10: Rating: 6280 (CPU mark: 29746, 3D Graphics Mark: 21052, Disk Mark: 51288);
- PCMark 10: 7908 (Essentials – 11112, Productivity – 10174, Digital Content Creation – 11870);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1935, Multi-core: 14181;
- CineBench R15 (best run): CPU 3018 cb, CPU Single Core 278 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 7319 cb, CPU Single Core 735 cb;
- CineBench R23: CPU 18914 cb (best single run), CPU 18622 cb (10 min run), CPU Single Core 1923 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 24.72 s.
Comparativ cu configurația R9 + RTX 3080 Super 130W folosită de generația anterioară Scar 15, noul model cu i9 + RTX 3070Ti 150W+ a fost mai rapid în toate scenariile.
Dacă ne uităm la procesor, vedem o creștere de 15-25% în testele single-core și de 20-30% în testele multi-core. RTX 3080 al generației anterioare Scar 15 a egalat prezentul RTX 3070Ti doar în testele RTX și a fost la 2-10 procente în urmă în celelalte, ceea ce nu este deloc rău pentru un cip mai ieftin precum 3070Ti și ceea ce poate fi explicat prin puterea mai mare alocată plăcii video la generația Scar 15 2022.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.
- Blender 2.93 – BMW Car scene- CPU Compute: 2m 14s (Turbo);
- Blender 2.93 – BMW Car scene- GPU Compute: 33s (CUDA), 18s (Optix);
- Blender 2.93 – Classroom scene – CPU Compute: 6m 12s (Turbo);
- Blender 2.93 – Classroom scene – GPU Compute: 2m 15s (CUDA), 58s (Optix);
- Pugetbench – DaVinvi Resolve: 1190 points;
- Pugetbench – Adobe Afert Effects: 999;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 1133;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 1048;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 108.58 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Catia: 70.01 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Creo: 105.38 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Energy: 23.66 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Maya: 401.48 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – Medical: 33.61 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – SNX: 22.33 (Turbo);
- SPECviewperf 2020 – SW: 259.72 (Turbo).
- V-Ray Benchmark: CPU – 12776 vsamples, GPU CUDA – 1267 vpaths, GPU RTX – 1573 vpaths;
Din nou, configurația din 2022 cu i9 și 070Ti a depășit-o pe cea din 2021 cu R9 + RTX 3080, diferențele variind în funcție de test.
Aceste rezultate sunt excelente, însă nivelul de zgomot de 48 dB aferent profilului Turbo nu este mereu tolerabil. Comutând la profilul Performance, nivelul de zgomot scade la 40 dB, iar rezultatele arată cam așa.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 24321 (Graphics – 27371, Physics – 27727, Combined – 12042);
- 3DMark 13 – Time Spy: 10662 (Graphics – 10353, CPU – 12839);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 20258;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1923, Multi-core: 13153;
- CineBench R20 (best run): CPU 6676 cb, CPU Single Core 735 cb.
Rezultatele scad cu doar 10-15 procente, însă temperaturile interne sunt mai mari, deci nu aș recomanda acest profil pentru activități îndelungate.
Cu profilul Silent activat, nivelul de zgomot este de numai 35 dB, iar rezultatele arată astfel:
- 3DMark 13 – Fire Strike: 9870 (Graphics – 9200, Physics – 18701, Combined – 8494);
- 3DMark 13 – Time Spy: 6848 (Graphics – 6555, CPU – 9175);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5346;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1726, Multi-core: 8668;
- CineBench R20 (best run): CPU 5965 cb, CPU Single Core 723 cb.
Se observă limitări drastice pe CPU, dar și mai mari pe GPU, însă nivelul de zgomot este foarte redus iar temperaturile interne sunt bune, de circa 70 de grade.
Să trecem însă la jocuri. Am testat suita obișnuită de jocuri cu la rezoluții QHD și FHD cu detalii Ultra și profilurile Turbo și Performance.
Intel Core i9-12900H + RTX 3070Ti Laptop 125-150W | QHD Turbo | QHD Manual | QHD Performance | FHD Turbo |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 132 fps (56 fps – 1% low) | 133 fps (61 fps – 1% low) | 124 fps (51 fps – 1% low) | 165 fps (48 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 46 fps (37 fps – 1% low) | 48 fps (37 fps – 1% low) | 42 fps (33 fps – 1% low) | 67 fps (56 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 83 fps (47 fps – 1% low) | 85 fps (53 fps – 1% low) | 78 fps (46 fps – 1% low) | 97 fps (51 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 115 fps (96 fps – 1% low) | 116 fps (96fps – 1% low) | 105 fps (84 fps – 1% low) | 141 fps (105 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 67 fps (47 fps – 1% low) | – | – | 82 fps (52 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 79 fps (56 fps – 1% low) | – | – | 99 fps (68 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 100 fps (73 fps – 1% low) | 101 fps (72 fps – 1% low) | 92 fps (68 fps – 1% low) | 134 fps (78 fps – 1% low) |
Doom Eternal (Vulkan, Ultra Preset) | 196 fps (81 fps – 1% low) | – | 192 fps (96 fps – 1% low) | 254 fps (89 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 119 fps (96 fps – 1% low) | 120 fps (98 fps – 1% low) | 108 fps (79 fps – 1% low) | 144 fps (96 fps – 1% low) |
Cum acestea sunt doar teste de rasterizare, am făcut și teste dedicate raytracing.
Intel Core i9-12900H + RTX 3070Ti Laptop 125-150W | QHD Turbo | FHD Turbo |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 78 fps (60 fps – 1% low) | 104 fps (62 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 148 fps (117 fps – 1% low) | 221 fps (164 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Auto) | 52 fps (42 fps – 1% low) | 66 fps (54 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 59 fps (33 fps – 1% low) | 86 fps (46 fps – 1% low) |
În comparație cu generația anterioară, ROG Strix SCAR 15 2022 oferă o placă video cu limite de putere mai ridicate, MUX și o pastă termo-conductoare mai bună, fiind cu 7-15 procente mai rapid decât modelul din 2021, care a folosit o mai puternică și mai scumpă soluție RTX 3080. Pentru mai multe detalii și teste, puteți intra pe ultrabookreview.com.
În concluzie, ASUS ROG Strix SCAR 15 2022 oferă performanțe excelente în toate scenariile și este cu 15 – 25% mai rapid decât predecesorul din 2021 cu confirmație similară, însă este afectat de temperaturile interne mari din cauza sistemului de răcire prea puțin actualizat.
Răcire, conectivitate și audio
ASUS nu a actualizat sistemul de răcire din noul SCAR 15, acesta fiind același care a fost folosit și la generația anterioară. Singura schimbare vizibilă este doar utilizarea unei paste termoconductoare cu metal lichid, mai precis Thermal Grizzly Conductonaut Extreme. Această schimbare pare să ajute, procesorul reușind să atinge un consum susținut mai mare decât cel văzut acum un an, în timp ce temperaturile de pe CPU sunt sesizabil mai mici în comparație cu același model anterior.
Temperaturile pe placa video sunt însă mari, între 80 și 87 de grade cu profilurile Performance sau Turbo activate, în ciuda faptului că regimul de turații al ventilatoarelor este mai agresiv decât înainte. De vină este înălțimea redusă a piciorușelor de sprijin, care gâtuie fantele de admisie de pe capacul inferior, ridicarea laptopului de pe masă ducând la o scădere sesizabilă a temperaturilor interne. Modelul din 2021 a avut aceeași problemă și este regretabil că ASUS nu a rezolvat-o.
Am remarcat și o serie de zgomote de natura electrică și electronică atunci când sunt folosite profilurile Silent sau Performance, acestea făcându-se auzite pentru câteva secunde, timp în care ventilatoarele își măresc turația, după care fie încetează, fie sunt acoperite de sunetul sistemului de răcire.
Temperaturile exterioare sunt destul de bune cu profilul Turbo activat și ceva mai mari cu Performance sau Silent.
În regim normal, laptopul este foarte plăcut de utilizat deoarece temperaturile sunt bune iar ventilatoarele sunt oprite atât timp cât temperatura internă nu depășește 60 de grade.
Conectivitatea este asigurată de o soluție wireless MediaTek, care oferă Wi-Fi 6E și Bliuetooth 5.2, în timp ce o soluție Realtek oferă conectivitate Ethernet 2.5 Gbps. Interfața wireless s-a achitat bine de sarcini, însă nu este tot atât de rapidă ca cele de la Intel.
Calitatea audio este foarte bună pentru un laptop, sistemul audio oferind două difuzoare principale amplasate pe capacul inferior și două tweeter-e amplasate sub ecran. Nivelul sonor este ridicat, peste 80 dB, nivelul de distorsiuni este neglijabil iar acoperirea în frecvențe este bună. Spre deosebire de fratele mai mare Scar 17, mai micul Scar 15 nu a avut probleme cu rezonanța zonei palm-rest-ului.
Baterie și autonomie
La fel ca la generația anterioară, bateria are o capacitate de 90 Wh. Autonomiile la care ar trebui să vă așteptați sunt. Laptopul comută automat frecvența ecranului la 60 Hz atunci când este alimentat de la baterie pentru a mări autonomia, iar dacă vreți să protejați și mai mult durata autonomiei, verificați că folosiți modul Hybrid.
- 6h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6-7h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6-7h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4-5h – navigare Web intensivă, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 1h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Autonomiile sunt cu circa o oră mai mici decât cele obținute acum un an cu Scar 15 2021, eficiența energetică a platformei AMD folosită pe generația anterioară spunându-și deci cuvântul.
ROG Scar 15 G533ZW este însoțit de un încărcător mare cu o putere de 280W, acesta reușind o încărcare completă în circa 2 ore, dintre care prima jumătate de oră cu încărcare rapidă. Încărcarea USB-C este și ea oferită și este compatibilă cu încărcătoare de până în 100W, însă nu veți putea folosi profilul Turbo/Manual, ci doar Silent și Performance. Dacă nu intenționați să vă jucați în deplasare, puteți opta să luați în bagaje un încărcător USB-C mai mic și mai ușor deoarece aceste două ultime profiluri energetice sunt suficiente pentru lucru.
Preț și disponibilitate
ASUS ROG Strix SCAR 15 a început să apară încet în ofertele din România, chiar dacă nu toate variantele sunt oferite în acest moment. Modelul de vârf, care oferă procesor Core i9, 32 GB RAM, 1 TB de stocare și NVIDIA RTX 3080Ti are un preț de circa 17.000 lei. Modelul testat de noi, cu NVIDIA RTX 3070 Ti, are un preț de circa 12.000 de lei.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Cu formatul său compact și pachetul echilibrat de funcții, dotări și performanțe, seria Scar 2022 este mai competitivă și mai capabilă să facă față concurenței decât versiunile precedente. Astfel, primește recomandarea noastră în segmentul său, în special versiunea mai compactă, cu ecran de 15-inch.
Dincolo de performanțe, apreciez revenirea la o tastatură standard și renunțarea la switchurile opto-mecanice, care sunau interesant pe hârtie, dar pe care le-am considerat ciudate și zgomotoase în utilizarea de zi cu zi. Apreciez și update-urile la partea de conectivitate și desigul ceva mai curat al acestei serii.
Pe de altă parte, există în continuare o serie de elemente de ergonomie ce lasă puțin de dorit, precum amplasarea LED-urilor de stare și unghiul limitat de rabatare al ecranului. În plus, o dată cu creșterea puterii hardware, temperaturile la nivelul componentelor nu aveau cum să scadă, un alt aspect de luat în calcul.
Nu în ultimul rând, faptul că seria ROG Scar 2022 este acum un design exclusiv Intel s-ar putea să îndeparteze pe unii dintre voi. Performanțele platformei Alder Lake sunt excelente, însă eficiența de baterie are de suferit. Astfel, dacă aveți nevoie de un laptop performant capabil și de autonomie bună pe baterie, seria ROG Strix G15/G17 s-ar putea să fie mai degrabă potrivită nevoilor voastre, fiind alternativa motorizată de AMD.
Pro:
- design atractiv, construcție bună, iluminare RGB interesantă
- tastatură, touchpad și conectivitate bune
- ecran QHD 240 Hz, dar atenție la uniformitate
- semnificativ mai puternic decât generația anterioară
- baterie 90Wh, dar autonomie modestă
- sistem audio quad bun
Contra:
- interior sensibil la murdărie, LED-uri enervante
- lipsa card reader, cameră Web și autentificare biometrică
- temperaturi interne mari, în special pe GPU
- autonomie mai mică decât cea a generației anterioare