GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Zephyrus Duo 16 review- două ecrane și performanțe de top

Testat pe data de 30 mai 2022
Pe scurt: Zephyrus Duo 16 este un excelent laptop premium, mai performant și mai bine răcit decât aproape oricare alt ROG din generația actuală cu specificații similare. Dincolo de capabilități, însă, cele două ecrane oferite sunt principalul său punct de atracție, dar totodată și motivul pentru care veți plăți o mică avere pentru această serie, așadar gândiți-vă bine dacă într-adevăr aveți nevoie de un astfel de notebook cu ecran dublu și cele mai performante componente hardware ale momentului.
Produs testat: ASUS ROG Zephyrus Duo 16   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 21.000 Lei

În acest articol vom discuta în amănunt despre seria ROG Zephyrus Duo 16 a celor de la Asus.

Fiind un produs din gama Duo, acest laptop oferă două ecrane implementate întro versiune rafinată ergonomic față de cele disponibile pe seriile precedente Zpepyrus Duo. Noutățile imediat vizibile sunt ecranul principal cu format 16:10 și un sistem mai complex ce acționează cele două ecrane, precum și o serie de modificări la capitolele design, estetică și ergonomie.

În plus, la interior seria Duo 16 este construită pe cea mai bine echilibrată platformă hadware a momentului, o soluție cu procesor AMD Ryzen din seria 6000 și plăci grafice Nvidia RTX 3000 de putere sporită. Astfel, Duo-ul 16 este aproape cel mai puternic ROG al momentului, eclipsat doar de Scar-ul 17 Special Edition, și o excelentă opțiune pentru taskuri profesionale și pentru jocuri.

Formatul cu două ecrane este însă principalul motiv pentru care veți dori să vă îndreptați atenția asupra acestei serii, și pentru care va trebui să acceptați și unele sacrificii, precum autonomia relativ scăzută pe baterie atunci cand ambele ecrane sunt active, dar în special prețul cerut de Asus pentru această serie, semnificativ peste cel al unor altor ROG-uri cu specificații similare.

asus zephyrus duo16 main

Specificații Asus ROG Zephyrus Duo 16

Ecran16″, 16:10, mat, non-tactil, IPS, 100% DCI-P3, 500 nits, UHD+ 120Hz 3ms sau FHD+ 240Hz 3ms
Ecran secundar 14″, 3840 x 1100 px, IPS, non-glare, tactil, 400 nits, 100% sRGB
opțiune QHD+ miniLED pentru ecranul principal
ProcesorAMD Rembrandt, up to Ryzen 9 6900HX, 8C/16T, 90W TDP
VideoNVIDIA GeForce RTX 3080Ti Laptop 16GB (max 165W TGP cu Dynamic Boost), MUX și Adaptive Sync (GSync pentru ecran extern) + Radeon 680M
Memorie32 GB DDR5-4800 RAM, max64 GB (2x DIMM)
Stocare1 TB SSD (Micron 3400 drive),  2x M.2 PCI 4.0 x4
ConectivitateWiFi 6E (Mediatek 7922) 2×2 cu Bluetooth 5.2, 2.5 Gigabit LAN (Realtek RTL8125)
Porturi2x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C cu DP (dGPU) și încărcare (stânga), 1x USB-C gen2 cu DP (iGPU) (dreapta), HDMI 2.1, LAN, micro SD card reader, audio jack
Baterie90Wh, încărcător 280 W, încărcare USB-C 100W
Dimensiuni355 mm x 266 mm x 20,5 mm
Greutate2,5 kg, încărcător standard 280W o,95 kg, 0,40 kg încărcător USB-C 100W
Alteletastatură cu NumPad și RGB per tastă, webcam HD cu IR, sistem audio 6 difuzoare

Construcție si design

Noul ROG Zephyrus DUO 16 din 2022 păstrează aceeași idee ca modelele DUO anterioare, fiind deci un laptop de dimensiuni medii care oferă două ecrane: unul principal de 16” cu raport de aspect 16:!0 și unul secundar de două ori mai mic numit ScreenPad Plus. Aceste două ecrane, alături de specificațiile hardware impresionante, sunt principalele puncte de atracție ale acestui laptop, însă designul este afectat din punct de vedere al ergonomiei deoarece ecranul secundar a necesitat reamplasarea tastaturii și touchpad-ului în partea inferioară a zonei interne.

asus zephyrus duo16 fin

Această poziționare atipică a tastaturii și touchpad-ului afectează scenariile de utilizare a laptopului, acesta putând fi utilizat în condiții ergonomice doar așezat pe un birou cu suprafață amplă, în timp ce utilizarea pe genunchi sau alte poziții atipice este afectată negativ de poziția nenaturală în care ar trebui să ținem mâinile. Și touchpad-ul este afectat, acesta fiind mai îngust decât cele cu care suntem obișnuiți de la alte laptopuri. Din acest motiv, la care se adaugă greutatea mai mare a celor două ecrane și impactul negativ al acestora asupra autonomie, ROG Zephyrus DUO 16 este mai degrabă un desktop replacement decât un ultraportabil performant precum ceilalți membri ai familiei ROG Zephyrus.

O noutate pentru generația 2022 este mecanismul ecranului secundar. Anterior, acesta putea fi înclinat doar într-un unghi limitat, însă acum beneficiază de un mecanism mai complex care îl împinge către spate și îl ridică atunci când poziționăm ecranul principal. ScreenPad Plus beneficiază astfel de unghiuri de vizualizare mai bune, dar și de o integrare mai bună cu ecranul principal deoarece spațiul dintre acestea este acum mai mic și mai discret.

screenpad animation2

În același timp, spațiul amplu dintre ScreenPad și șasiu poate deveni o problemă dacă nu sunteți grijulii deoarece aici se pot strecura cabluri, mizerie și alte obiecte. Mecanismul este și el mai complex, deci și potențial mai problematic pe termen lung, iar dacă ASUS ne-a asigurat că a fost testat pentru multe închideri și deschideri, rămâne de văzut cât de bună este fiabilitatea acestuia pe termen lung.

O altă noutate la modelul din 2022 este sistemul audio. Acesta folosește acum un sistem cu șase incinte, două principale amplasate pe capacul inferior și patru tweetere suplimentare, dintre care două frontale. Sistemul audio este similar celor văzute la Zephyrus G15 și M16, deci unul dintre cele mai bune disponibile pe un laptop în acest moment.

Dincolo de aceste aspecte, ROG Zephyrus DUO 16 este asemănător cu modelul de anul trecut. Acesta rămâne un laptop rigid cu o carcasă fabricată integral din metal care este o prezență discretă deoarece oferă o carcasă predominant neagră cu detalii limitate și un capac chiar mai simplu decât înainte. Suprafața metalică este cam sensibilă la urme de degete, deci va trebui să țineți o cârpă prin preajmă dacă țineți la aspectul laptopului. Cum laptopul nu are un restpad din cauza poziției tastaturii, măcar zona internă nu necesită o curățare prea frecventa deoarece contactul cu aceasta este minim.

Nu există vreo iluminare RGB, singurul detaliu mai exotic fiind bara de sticlă amplasată deasupra tastaturii care permite vizualizarea parțială a componentelor interne. Din păcate, butonul Power este decorat cu un LED de stare roșu și puternic care nu poate fi ajustat în vreun fel, acesta fiind cam enervant pe întuneric.

Laptopul are o stabilitate excelentă pe masă, piciorușele de sprijin achitându-se bine de sarcini, iar mecanismul ecranelor este ferm, dar totodată ușor de operat cu o singură mână. Buna stabilitate a laptopului este asigurată și de greutatea mare, de circa 2,5 kilograme, însă ROG Zephyrus DUO 16 nu este o excepție deoarece și Lenovo Legion 7 sau MSI GE66 Raider sunt cam tot atât de grele.

Sistemul de răcire, numit AAS Plus 2.0 de către ASUS, este un alt punct de atracție deoarece are un design bun care profită de forma atipică a laptopului. Acesta trage aer prin fantele ascunse sub ecranul secundar, în timp ce fantele de pe capacul inferior joacă un rol mai puțin important, iar acest design face ca eficiența răcirii să fie mai bună decât în cazul modelelor care trag aer doar prin partea de jos și sunt limitate adeseori de spațiul restrâns disponibil.

Conectivitatea este bună, laptopul oferind trei porturi USB-A și două USB-C de tip 3.2 Gen 2, HDMI, LAN și un cititor pentru carduri MicroSD. Poziționarea acestor porturi nu este însă prea grozavă, partea din stânga înghesuind două porturi USB-A, un port USB-C (cu încărcare și DP), conectorul de alimentare și conectorul audio, ceea ce va provoca ceva nemulțumiri. Partea din spate oferă un conector USB-A, ieșirea video HDMI și portul Ethernet, în timp ce partea dreaptă oferă doar un port USB-C cu date și ieșire video DP. Nu există suport Thunderbolt 4, dar am apreciat că cei doi conectori USB-C oferă ambii ieșire DP, cel din stânga pentru placa video dedicată, iar cel din dreapta pentru interfața video încorporată.

ports 1

Privind în ansamblu, noul ROG Zephyrus DUO 16 este bazat cam pe aceeași idee ca generația anterioară, însă reprezintă totodată o îmbunătățire la multe capitole. Din cauza designului, utilizarea laptopului este mai limitată decât cea oferită de un design standard, iar poziția de lucru face ca laptopul să stea mai departe de utilizator, pentru a lăsa loc pe masă pentru mâini, ceea ce face ca și ecranul să pară mai mic decât în cazul altui model de 16”.

Tastatură și touchpad

Tastatura aleasă de ASUS pentru ROG Zephyrus DUO este foarte asemănătoare cu cea văzută pe ROG Strix 15 si Scar 15 din 2022.

Tastatura oferă un mecanism rubber-dome cu răspuns bun și activare silențioasă, tastele sunt fabricate dintr-un material plăcut la atingere iar sistemul de iluminare RGB oferă control individual pentru fiecare tastă, deci nu prea am de ce să mă plâng la acest capitol.

asus zephyrus duo 16 keyboard

Ceea ce evidențiază tastatura este poziția, după cum am văzut deja în capitolul anterior. Așezată chiar la marginea inferioară a șașiului, această dă senzația utilizării unei tastaturi desktop standard. Pentru a atenua impactul asupra ergonomie, ASUS oferă în pachet un palmrest foarte util, însă acesta nu se atașează magnetic de carcasă iar cauciucul negru din care este fabricat se murdărește foarte ușor și se curăță foarte greu. Pentru a-l readuce la un aspect dezirabil, am fost nevoit să curăț acest palmrest sub un jet de apă, și mi-aș fi dorit ca ASUS să ofere ceva similar palmrest-urilor pe care le vinde împreună cu unele dintre tastaturile sale desktop, accesoriu ilustrat și el mai jos.

Tastatura rămâne însă una bună și mi-a plăcut chiar mai mult decât cele de pe modelele Strix sau SCAR, însă aceasta trebuie utilizată pe un birou amplu pentru a avea și un loc suficient de mare pentru sprijinul mâinilor. În locurile sau spațiile unde acest lucru nu este posibil, tastatura nu mai este plăcut de utilizat din cauza poziției nenaturale și inconfortabile în care trebuie să ținem mâinile.

Mia mult, pentru a avea loc pentru mâini, va trebui să împingeți laptopul mai departe de corp cu circa 12 –15 centimetri. Astfel, și ecranul va sta mai departe de ochi decât în cazul unui laptop standard de 16” și va părea mai mic, de parcă laptopul ar oferi un ecran de 15” sau inferior, iar acest aspect s-ar putea să deranjeze unii utilizatori.

asus zephyrus duo 16 size vs legion3

Amplasat în dreapta tastaturii, touchpad-ul trebuie să se mulțumească cu spațiul rămas disponibil și este, din acest motiv, cam îngust. Suprafața de lucru este acum mai mare deoarece ASUS a renunțat la butoanele fizice și a ascuns comutatoarele sub suprafața tactilă, iar poziția este similară cu cea a unui mouse, imediat în dreapta tastaturii.

Suprafața tactilă este sensibilă, precisă și suficient de bine ranforsată, însă lățimea prea mică a zonei utile va face ca gesturile ample sau complexe să fie frustrante și, de aceea, mă văd nevoit să recomand un mouse pentru lucrul în bune condiții.

Laptopul nu oferă un senzor pentru amprentă, însă camera Web este secondată de un modurl infraroșu pentru autentificarea facială rapidă prin Windows Hello.

Ecran

ROG Zephyrus Duo 16 oferă două opțiuni pentru ecrane, toate având diagonală de 16”, panou cu gamut mare cu acoperire de 100% pentru spectrul DCI-P3 si strat protector mat non-tacil.

  • mini LED, QHD+, 165Hz, 3ms, 1100+ nits, HDR1000.
  • IPS, UHD+ 120Hz sau FHD+ 240Hz, 3ms, 500+ nits.

Aceste ecrane sunt secondate de ScreenPad Plus, care are o diagonală de 14,1” și o rezoluție de 3840 x 1100 pixeli.

Noi am testat versiunea UHD, care este excelentă pentru cam toate scenariile: uz banal, jocuri și aplicații pretențioase de editare foto/video. Acesta nu atinge însă luminozitatea panoului MiniLED, nu are zone-dimming și nici nu stă așa bine atunci când vine vorba de contrast.

asus zephyrus duo 16 screens dual

  • Panel HardwareID: BOE BOE0A19 (NE160QAM-NX1);
  • Coverage: 99.8% sRGB, 87.1% AdobeRGB, 98.4% DCI-P3;
  • Type: 8-bit;
  • Measured gamma: 2.19;
  • Max brightness in the middle of the screen: 520.74 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 25.26 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1010:1;
  • White point: 6800 K;
  • Black on max brightness: 0.51 cd/m2;
  • PWM: No.

Ecranul a venit calibrat din fabrică și este certificat Pantone, însă o calibrare suplimentară nu strică pentru ajustarea temperaturii. În cazul modelului testat de noi, am remarcat variații de culoare în partea din stânga-jos și ceva bleeding în partea inferioară a ecranului, deci va trebui să verificați ecranul după achiziție pentru a putea returna un produs care nu este la nivelul pretențiilor.

O particularitate a acestui ecran este modul dublu de lucru, însă pentru a accesa această opțiune va trebui să săpați în setările aplicației Armoury Crate. În mod implicit, ecranul este setat pe rezoluția și rata de împrospătare nativă, adică UHD+ 3840 x 2400 px cu 120 Hz, însă puteți trece ecranul în modul FHD+ 1920 x 1200 px și beneficia acum de o rată de împrospătare de 240Hz. Cheia este o tehnologie numită Pixel Acceleration, care grupează pixelii adiacenți în grupuri de către patru pentru a oferi o rată de împrospătare mai mare.

pixel acceleration

Dezvoltată de către BOE și ASUS, această tehnologie nu doar că oferă un ecran mai rapid, dar oferă totodată și o imagine FHD+ nativă foarte bună, fără problemele redimensionării care apar atunci când o imagine FHD este afișată pe un ecran UHD.

Ecranul secundar Screenpad Plus nu a cunoscut nici o modificare, fiind deci același cunoscut de anul trecut. Acesta oferă un panou IPS cu rezoluție 4K, raport de aspect 16:9, luminozitate de 400 nits și acoperire integrală a spectrului de culoare sRGB.

asus zephyrus duo 16 screenpad3

  • Panel HardwareID: BOE BOE0A68 (NV140XTM-N52);
  • Coverage: 96.3% sRGB, 69.8% AdobeRGB, 72.2% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.13;
  • Max brightness in the middle of the screen: 366.62 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1015:1;
  • White point: 6600 K;
  • Black on max brightness: 0.36 cd/m2;
  • PWM: No.

Acest ecran oferă o suprafață tactilă și este compatibil cu stiloul digital ASUS, primind în plus un tratament anti-glare care îi îmbunătățește lizibilitatea. Chiar dacă acest ScreenPad beneficiază în plus și de un unghi de înclinare mai bun grație noului mecanism, acesta nu se ridică la înălțimea ecranului secundar văzut pe ZenBook Pro DUO 2022 deoarece nu are un sistem de iluminare tot atât de puternic.

Software-ul ScreenPad a fost și el îmbunătățit, permițând un control mai bun pentru modul de poziționare a aplicațiilor în cele două ecrane sau afișarea barelor de instrumente din aplicațiile compatibile precum Photoshop, After Effects sau Premiere în cadrul ecranului secundar pentru a putea beneficia de un spațiu mai curat în ecranul principal.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi este o versiune mai puternică a gamei ASUS ROG Zephyrus Duo 16, configurația modelului GX650RX cuprinzând un procesor AMD Ryzen 9 6900HX, 32 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, o unitate de stocare SSD cu capacitate de 1 TB și interfața grafică duală cu NVIDIA RTX 3080Ti cu 16 GB vRAM și interfața grafică Radeon 680M integrată în procesorul AMD. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii mai 2022, adică BIOS 307, Armoury Crate 5.1.9 și GeForce 511.69.

ASUS ROG Zephyrus DUO 16 este construit deci pe cele mai noi platforme AMD și NVIDIA. Procesorul Ryzen 9 6900HX este un membru al familiei AMD Rembrandt 6000, acesta oferind 8 nuclee, 16 fire de execuție și îmbunătățiri de design, de performanță pe ciclu de tact și de eficiența în comparație cu predecesorul Ryzen 9 5900HX. Designul termic și energetic la lui ROG Zephyrus Duo 16 permite atingerea unui consum maxim de 90W, oferind deci cam maximul de putere oferit de procesorul AMD. Este posibil ca să găsiți și versiuni care folosesc Ryzen 9 6980HX, un procesor pe care ASUS l-a anunțat inițial, dar care a fost înlocuit cu curentul Ryzen 9 6900HX din cauza stocurilor mici disponibile. Diferența dintre acestea este doar frecvența maximă single-core, 5 GHz față de 4,9 GHz, deci pierderea nu este demnă de prea mare atenție.

Plăcile video fac parte din gama NVIDIA 3000 și 3000 Ti, exemplarul de față folosind puternicul RTX 3080 Ti într-o implementare cu un consum maxim de 165W în modul manual și cu Dynamic Boost activat. Laptopul oferă două locașuri pentru memorie și două sloturi M.2 2280, acestea fiind populate în cazul de față de două module DDR5-4800 în dual-channel, respectiv o unitate SSD Micron 3400 care oferă compatibilitate PCIe 4.0 dar nu si performanțe maxime capabile să profite de aceasta.

Accesul la componentele interne se face ușor, necesitând doar înlăturarea variatelor șuruburi care fixează capacul inferior. Spațiul intern este folosit în totalitate, neremarcându-se locuri rămase neocupate.

ASUS oferă patru profiluri energetice, acestea fiind accesibile din aplicația Armoury Crate. Cele patru profiluri sunt:

  • Silent – nivel de zgomot sub 35 dB, putere limitată pentru CPU și GPU;
  • Performance – nivel de zgomot de 40 dB, profiluri echilibrate pentru CPU si GPU;
  • Turbo – nivel de zgomot de 50 dB, putere suplimentară alocată pentru CPU și overclocking pentru placa video (+50 MHz nucleu/+100 MHz memorie, 150W).
  • Manual – la fel ca Turbo, dar cu opțiuni pentru setarea manuală a limitelor de putere pentru CPU, a frecvențelor pentru GPU (100 MHz pe GPU și 150 MHz pe vRAM pentru un maxim de 165W) și a profilurilor ventilatoarelor (pentru un nivel de zgomot maxim de 56 dB).

Profilurile Turbo și Manual sunt disponibile doar când laptopul este alimentat de la încărcătorul de 280W, utilizarea pe baterie sau cu un încărcător USB-C oferind doar profilurile Silent și Performance. Silent este un profil util pentru lucrul zilnic, acesta oferind și un regim 0dB atât timp cât temperatura internă nu trece de 60 de grade, iar Performance este un profil bun la toate.

Acesta este comportamentul lui ROG Zephyrus Duo 16 la care ar trebui să vă așteptați în utilizarea zilnică banală.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Turbo activ, procesorul Ryzen 9 s-a stabilizat la un consum de 88W si frecvențe de 4,5 GHz, temperaturile atingând 93 de grade iar nivelul de zgomot urcând la 50 dB. Scorul CineBnech R15 obținut a fost de 2350 de puncte. După cum se vede, Turbo deja împinge procesorul la maximul posibil, deci comutarea la profilul Manual nu va aduce nici un plus de performanță, doar temperaturi mai scăzute cu prețul unui nivel de zgomot mai ridicat.

Trecând la profilul Performance, am remarcat ca procesorul se stabilizează la un consum de circa 70W. Temperaturile ating în continuare aproape 95 de grade, însă nivelul de zgomot este acum mult mai bun: circa 35 dB. Scorul obținut astfel este de 2250 puncte, deci cu doar 5-7 procente decât cel obținut cu profilul Turbo.

Profilul Silent limitează procesorul la 45W, nivelul de zgomot fiind tot de circa 35dB ca în cazul anterior, dar temperaturile urcând doar până la 75 de grade. Scorul CineBench obținut este de 2050 puncte, deci cam 80 – 85% din performanța maximă atinsă cu Turbo, iar acest aspect este impresionant pentru un profil Silent.

Pe baterie, procesorul este limitat la 35W, condiții în care scorul CineBench obținut a fost de 1900 de puncte în condițiile unui nivel de zgomot tot de 35 dB.

cinebench1 zephyrus duo16

Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, am pus scorurile obținute cu această implementare Ryzen 9 6900HX într-un grafic comparativ alături de alte soluții AMD sau Intel, inclusiv generația anterioară Zephyrus Duo 16. Noul Intel i9-12900H are un avantaj de 20% în acest test, dar Ryzen 9 6900HX întrece toate implementările 2021 în condițiile unui consum maxim identic.

cinebench2 zephyrus duo16

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilul Turbo activ.

3dmark cpu 1

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Turbo activat cu plăcile video setate pe Hybrid și la rezoluție FHD.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 28119 (Graphics – 33195, Physics – 26828, Combined – 13554);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 8076;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 12300 (Graphics – 12643, CPU – 10666);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7853;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 22880;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 54.84 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 6392 (CPU: 26314, 3D Graphics: 18872, Memory: 2929, Disk Mark: 36251);
  • PCMark 10: 7233 (Essentials – 10074, Productivity – 9737, Digital Content Creation – 10428);
  • GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1531, Multi-core: 9482;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2418 cb, CPU Single Core 248 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 5704 cb, CPU Single Core 602 cb;
  • CineBench R23: CPU 14672 cb (best single run), CPU 14505 cb (10 min run), CPU Single Core 1541 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 25.03 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 2m 43s (Turbo);
  • Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 18s (CUDA), 9.7s (Optix);
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 6m 33s (Turbo);
  • Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 33s (CUDA), 20.7s (Optix);
  • Pugetbench – DaVinvi Resolve: 1153;
  • Pugetbench – Adobe Afert Effects: 872;
  • Pugetbench – Adobe Photoshop: 991;
  • Pugetbench – Adobe Premiere: 782;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 139.98 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 70.63 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 88.82 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 27.91 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 362.08 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 35.62 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 21.76 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – SW: 263.73 (Turbo).
  • V-Ray Benchmark: CPU – 10611 vsamples, GPU CUDA – 1328 vpaths, GPU RTX – 1827;

Rezultatele sunt foarte bune și fac din Zephyrus Duo 16 un laptop performant redutabil. Comparat cu Strix G15, care oferă Ryzen 9 6900HX + RTX 3070Ti 150W, laptopul nostru este cam la fel în testele GPU, dar cu 10% mai rapid în cele GPU și 15% mai rapid în testele RTX. Generația anterioară Zephyrus Duo 16, care oferea Ryzen 5900HX + RTX 3080 130W, este cu 15% mai lentă în testele CPU și cu 10% mai lentă în testele GPU.

Soluțiile Intel din 2022 sunt superioare în procesarea CPU atât în testele single-core cât și în cele multi-core, însă trebuie menționat că profilul Turbo cu care am testat nu permite atingerea potențialului maxim al plăcii video deoarece are o limitate de 150W. Cu Manual activat, această limită este urcată la 165W, ceea ce aduce un spor de 3 – 7% procente pentru placa video, însă și nivelul de zgomot devine mai mare: 56 dB.

Mai interesant este profilul Performance, care oferă performanțe încă bune în condițiile unui nivel de zgomot de numai 35 – 42 dB.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 26628 (Graphics – 30414, Physics – 27277, Combined – 13523);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 11398 (Graphics – 11573, CPU – 10499);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7266;
  • GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1439, Multi-core: 9476;
  • CineBench R20 (best run): CPU 5515 cb, CPU Single Core 590 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 25.64 s.
  • Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 7m 08s (Balanced);

Performanțele CPU și GPU sunt mai slabe acum cu doar 7 – 10 procente iar temperaturile interne sunt mențiune în limite rezonabile, acest mod de lucru fiind interesant dacă vreți un nivel de zgomot plăcut iar performanțele maxime nu sunt neapărat necesare.

Să trecem însă la jocuri. Am testat suita obișnuită de jocuri cu la rezoluții UHD, QHD și FHD cu detalii Ultra și profilurile Turbo, Performance și Manual.

AMD Ryzen 9 6900HX
+ RTX 3080Ti Laptop 140-165W
4K+ TurboQHD+ TurboQHD+ ManualQHD+ PerformanceFHD+ Turbo
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
81 fps (51 fps – 1% low)141 fps (73 fps – 1% low)144 fps (72 fps – 1% low)125 fps (46 fps – 1% low)163 fps (75 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
24 fps (18 fps – 1% low)46 fps (35 fps – 1% low)52 fps (39 fps – 1% low)43 fps (34 fps – 1% low)71 fps (55 fps – 1% low)
Doom Eternal
(Vulkan, Ultra Preset)
111 fps (81 fps – 1% low)193 fps (106 fps – 1% low)208 fps (114 fps – 1% low)172 fps (98 fps – 1% low)262 fps (144 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset, TAA)
49 fps (41 fps – 1% low)81 fps (57 fps – 1% low)83 fps (58 fps – 1% low)59 fps (42 fps – 1% low)89 fps (62 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
66 fps (57 fps – 1% low)110 fps (76 fps – 1% low)112 fps (79 fps – 1% low)98 fps (68 fps – 1% low)120 fps (86 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
93 fps (64 fps – 1% low)95 fps (63 fps – 1% low)86 fps (58 fps – 1% low)115 fps (74 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
57 fps (38 fps – 1% low)101 fps (70 fps – 1% low)109 fps (73 fps – 1% low)94 fps (65 fps – 1% low)127 fps (79 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
68 fps (55 fps – 1% low)113 fps (89 fps – 1% low)123 fps (94 fps – 1% low)105 fps (85 fps – 1% low)144 fps (92 fps – 1% low)

Cum acestea sunt doar teste de rasterizare, am făcut și o serie de teste RTX fără DLSS.

AMD Ryzen 9 6900HX
+ RTX 3080Ti Laptop 140-165W
4K+ TurboQHD+ TurboQHD+ ManualFHD+ Turbo
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF)51 fps (38 fps – 1% low)88 fps (60 fps – 1% low)92 fps (63 fps – 1% low)115 fps (55 fps – 1% low)
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS ON)62 fps (48 fps – 1% low)93 fps (67 fps – 1% low)97 fps (66 fps – 1% low)122 fps (62 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Balanced)51 fps (42 fps – 1% low)54 fps (44 fps – 1% low)73 fps (58 fps – 1% low)
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS Quality)84 fps (58 fps – 1% low)138 fps (63 fps – 1% low)158 fps (57 fps – 1% low)196 fps (74 fps – 1% low)
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows)42 fps (37 fps – 1% low)67 fps (47 fps – 1% low)68 fps (48 fps – 1% low)74 fps (55 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra)35 fps (28 fps – 1% low)63 fps (46 fps – 1% low)68 fps (49 fps – 1% low)87 fps (43 fps – 1% low)

Se observă că laptopul poate ataca fără probleme toate jocurile moderne la rezoluții FHD+ și QHD+, dar are probleme cu rezoluțiile UHD în jocurile pretențioase precum Cyberpunk 2077 sau Far Cry 6, cu sau fără raytracing.

Această implementare RTX 3080 Ti mergând la cei maximum 150W permiși de profilul Turbo este cu circa 10% mai rapidă decât un RTX 3070 Ti cu aceeași limitare de consum. Optarea pentru modul Manual, care urcă limita la 165W, aduce un spor de circa 5%, dar acesta este vizibil doar la rezoluții 4K în jocurile pretențioase deoarece alte titluri arareori urcă consumul plăcii video la mai mult de 140 – 150W. Pentru mai multe detalii, citiți testul nostru mai amplu publicat pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire ales de ASUS este complex, acesta folosind două ventilatoare cu debit mare, conducte de transfer termic multiple, un etaj de alimentare puternic capabil să susțină pretențiile hardware și pastă de transfer termic Conductonaut Extreme cu metal lichid pentru procesor.

asus zephyrus duo 16 cooling

Prestația reală a acestui sistem de răcire este bună, temperaturile interne oscilând de la “excelent” la “bine” în toate testele. Ventilatoarele trag aerul din exterior prin spațiul ascuns după ecranul secundar și beneficiază astfel de flux neobstrucționat, spre deosebire de cazul laptopurilor care folosesc doar fante de admisie pe capacul inferior. De fapt, performanța termică a laptopului de față este cea mai bună gama ROG actuală, depășind modelele standard clamshell.

Praful se adună însă destul de ușor în zona de admisie de sub ScreenPad, și, chiar dacă ASUS a prevăzut și niște canale de admisie gândite să limiteze această problemă, rămâne de văzut cât de bine se va comporta sistemul de răcire după mai mulți ani de utilizare.

asus zephyrus duo 16 screenpad2

Nivelul de zgomot este însă ridicat, ventilatoarele emițând 50 dB în modul Turbo și chiar 56 dB pe modul Manual. Dacă preferați mai multă liniște, profilul Standard oferă temperaturi excelente pe CPU sau GPU și un nivel de zgomot de circa 43 dB, dar și performanțele sunt reduse cu 10 – 20 de procente.

Temperaturile externe sunt și ele excelente. Datorită răcirii bune, dar și a designului particular, temperaturile pe tastatură trec arareori de 40 de grade. Spatele laptopului nu trece de 55 de grade în zona fantelor de evacuare și de 45 de grade în alte zone ale șasiului, acestea fiind și ele niște valori excelente pentru un laptop cu o astfel de configurație.

temps zephyrusduo16 gaming perf temps zephyrusduo16 gaming turbo

În uzul curent cu profilul Silent activat, ROG Zephyrus Duo 16 este foarte plăcut de utilizat deoarece ventilatoarele nu pornesc atât timp cât temperaturile interne nu trec de 60 de grade, iar când o fac în timpul unor sarcini ceva mai pretențioase, nivelul de zgomot nu trece de 25 dB și este practic imperceptibil.

temps zephyrusduo16 daily

Conectivitatea este asigurată de o soluție wireless MediaTek, care oferă Wi-Fi 6E si Bluetooth 5, care este secondată de un adaptor 2.5 Gigabit Ethernet. Chiar dacă ratele de transfer nu sunt atât de bune ca în cazul soluțiilor Intel, interfața wireless s-a achitat bine de sarcini în orice scenariu. Cei interesați o pot schimba, placa de rețea fiind ascunsă sub unitatea SSD, dar nu cred că este nevoie de un astfel de upgrade. Camera Web amplasată deasupra ecranului nu se face remarcată prin calitatea imaginii, însă este suficient de bună pentru convorbiri video ocazionale și beneficiază în plus de un ansamblu de trei microfoane bune.

Sistemul audio folosește șase incinte, două principale amplasate pe capacul inferior și patru amplasate sub ScreenPad. Prestația acestui sistem audio este foarte bună pentru un laptop, sunetul având un nivel sonor de peste 80 dB, un răspuns în frecvență mulțumitor și fiind lipsit de rezonanțe și distorsiuni. În plus, opțiunea Enhanced Audio din Windows 11 aplică niște algoritmi de procesare care îmbunătățesc ușor prestația audio.

asus zephyrus duo 16 speakers

Baterie și autonomie

Bateria din ROG Zephyrus Duo 16 are o capacitate de 90 Wh. Sistemul comută ecranul în modul 60 Hz atunci când sistemul este alimentat de la baterie, iar dacă vreți să obțineți autonomii cât mai mari, dezactivarea ecranului secundar și utilizarea modului Hybrid pentru plăcile video sunt două opțiuni călduros recomandate.

Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați în condițiile dezactivării ecranului secundar ScreenPad.

  • 4-6h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 6-7h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 7-8h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 4-5h – navigare Web intensivă, Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 1h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;

Dacă activați și ecranul secundar, setările folosite de noi fiind cu luminozitate de 80% deoarece una mai mică îl face greu lizibil, autonomiile vor arăta cam așa.

  • 4h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 4h – navigare Web intensivă, Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;

Autonomiile nu sunt prea grozave în acest caz, modelul cu ecran MiniLED urmând să fie ceva mai eficient judecând după experiențele anterioare cu alte laptopuri.

Cele mai multe modele de ROG Zephyrus Duo 16 vor veni însoțite de un încărcător masiv și greu de 280W, varianta ceva mai compactă de 240W fiind oferită doar pentru configurațiile cu RTX 3060. Încărcarea bateriei durează cam două ore, încărcarea rapidă fiind activă pentru prima oră.

Încărcarea USB-C este disponibilă și, în cazul în care alegeți o configurație cu RTX 3080 Ti, veți primi și un încărcător USB-C de 100W cu o greutate de 400 de grame care este fabricat de către ASUS. Profilul Turbo nu este disponibil atunci când folosiți un alimentator USB-C, însă puterea maximă de 100W este suficientă pentru a susține laptopul în sarcini uzuale și chiar ceva mai pretențios pentru perioade scurte.

asus zephyrus duo 16 chargers

Preț și disponibilitate

ASUS ROG Zephyrus Duo 16 2022 a început să apară și în ofertele locale, chiar dacă nu toate configurațiile sunt disponibile în acest moment. Modelul testat de noi, care oferă Ryzen 9, 32 GB RAM, RTX 3080Ti, SSD de 1 TB și ecran UHD are un preț de 21.000 lei.

Prețurile încep de la 12.000 lei pentru modelul GX650RM, care oferă Ryzen 7, RTX 3060, 32 GB RAM, SSD de 1 TB si ecran QHD+. GX650RW, care oferă același lucru, dar cu Ryzen 9 și RTX 3070Ti, are un preț de 14.300 lei. Dacă doriți configurația GX650RS cu RTX 3080, prețurile încep de la 17.500 lei pentru Ryzen 9, 32 GB RAM, SSD de 1 TB și ecran UHD și urcă până la 21.500 lei pentru cea cu Ryzen 9, 64 GB RAM, 2x 2 TB SSD și ecran UHD, în timp ce versiunile cu RTX 3080Ti sunt ceva mai scumpe și ajung până la 25.000 lei.

Pentru mai multe detalii despre prețuri, disponibilitate și stocuri, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Dacă doriți un laptop cu performanțe de top și două ecrane, seria ROG Zephyrus 16 GX650 a celor de la Asus nu are un rival direct la momentul acestui articol, mijlocul lui 2022, și primește astfel deplina noastră recomandare în micro-nișa sa.

După cum v-am arătat mai sus, aproape toate aspectele acestui produs sunt la superlativ, de la construcție, la calitatea vizuală și acustică, la performanțe și la răcire.

În același timp, însă, formatul se pretează în special utilizării laptopului pe birou, conectat la priză, Duo-ul fiind mai voluminos decât alte produse cu format standard și ecrane de 16-inch. În plus, ergonomia utilizării tastaturii în alte medii lasă de dorit, iar autonomia nu impresionează atunci când ambele ecrane sunt active, în ciuda bateriei de mare capacitate și a eficienței platformei AMD.

Pricipalul neajuns al seriei este însă prețul semnificativ mai piperat decât al laptop-urilor ROG în formate standard, precum modele ROG Strix cu hardware AMD+Nvidia, sau versiunile ROG Strix Scar cu hardware Intel+Nvidia.

Cele două ecrane și întreaga inginerie implementată în ROG-ul Zephyrus Duo 16 justifică prețul cerut de Asus pentru această serie, dar râmâne la latitudinea fiecăruia dintre voi să decidă dacă per total oferta este cea mai bine adecvată nevoilor și cerințelor voastre. Practic, va trebui să decideți dacă sunteși dispuși să plătiți cateva mii de lei în plus pentru acest format, sau dacă un format standard cu un singur ecran vă este suficient.

rog zephyrus duo giz

Pro:

  • design atractiv și construcție excelentă
  • ecran dual, unele opțiuni excelente pentru cel principal
  • conectivitate și tastatură bune
  • sistem de răcire eficient
  • performanțe bune și profiluri de putere echilibrate
  • sistem audio bun cu șase difuzoare
  • baterie de 90W

Contra:

  • mare, greu si cam nepractic dacă nu e ținut pe birou
  • sistem de răcire zgomotos pe Turbo sau Manual
  • autonomie modestă
  • preț ridicat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri