GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Zephyrus G15 review (AMD Ryzen 7, GTX 1660Ti)

Testat pe data de 25 mai 2020
Pe scurt: ROG-ul Zephyrus G15 al celor de la Asus este un competent laptop ultraportabil cu ecran de 15", oferind performanțe excelente în aplicații solicitante, performanțe bunicele în jocuri, și ecran IPS de 240 Hz adecvat oricărui tip de utilizare. Pe de altă parte, însă, carcasa sa din plastic, tastatura mediocră și temperaturile interne ridicate atinse de hardware în task-uri complexe îi subminează potențialul de laptop de gaming, și chiar cel de laptop de uz general, într-o mai mică măsură.
Produs testat: Asus ROG Zephyrus G15 GA502IU   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: începând de la 6000 Lei

Am testat mai multe laptop-uri bazate pe platforma AMD Ryzen 4000 în ultima vreme, iar Zephyrusul G15 al celor de la Asus este unul dintre produsele echilibrate disponibile pe piață, cu un format compact, performanțe bunicele, autonomie ridicată și un preț competitiv.

Nu este la fel de portabil și multivalent ca Zephyrusul G14, și în același timp nici la fel de performant sau de accesibil precum TUF-ul Gaming A15 sau Legion-ul 5 al celor de la Lenovo, însă are un avantaj important în fața altor laptopuri AMD ale momentului: un ecran de bună calitate, în versiunea IPS cu rată de refresh de 240 Hz. Acestuia i se adaugă și formatul relativ portabil și autonomia îndelungată.

Altfel, versiunea testată de noi este construită pe hardware AMD Ryzen 7 4800HS, cu stocare SSD și grafică Nvidia 1660Ti într-o implementare Max-Q de 60W, așadar nu la fel de performantă în jocuri precum implementările full-power întâlnite pe alte laptop-uri de 15-inch.

Mai jos vom discuta pe larg despre ROG-ul Zephyrus G15, punctele sale forte, inconvenientele de care ar trebui să fiți conștienți, și poziționarea sa în raport cu produsele similare existente pe piață.

asus-zephyrus-g15-main

Specificații Asus ROG Zephyrus G15 GA502IU

Ecran15.6″, 1920 x 1080 px, IPS, 240 Hz, 3ms, 16:9, non-tactil, mat
ProcesorAMD Ryzen 7 4800HS, 8C/16T
VideoAMD Radeon Vega 7 + Nvidia GeForce GTX 1660Ti Max-Q 60W 6 GB GDDR6
Memorie32 GB DDR4 3200 MHz (16 GB lipiți, 1x 16 GB DIMM)
Stocare512 GB SSD (M.2 80 mm PCIe x4 – Micron 2200) + slot M.2 80 mm
ConectivitateWireless 6 (Intel AX200) 2×2, Bluetooth 5.0, Realtek RTL8168/8111 Gigabit LAN
Porturi3x USB-A 3.2, 1x USB-C gen 2 with DP, HDMI 2.0b, LAN, headphone/mic, Kensington Lock
Baterie76 Wh, adaptor 180 W, încărcare USB-C 65W
Dimensiuni360 mm x  252 mm x 20.4 mm
Greutate2.02 kg, încărcător 0,56 kg
Alteletastatură iluminare albă, sistem audio stereo

Construcție și design

Zephyrus G15 este un laptop de 15” compact și ușor, acesta având o greutate care trece foarte puțin de două kilograme. Capacul ecranului este fabricat din metal șlefuit, fiind ornat și cu o siglă ROG discretă de culoare neagră lipsită de iluminare, în timp ce restul carcasei este fabricată din plastic. Aspectul general este unul simplu și discret, fără elemente stridente sau sigle colorate, singurele detalii deranjante fiind LED-urile mereu active care sunt amplasate în continuare sub ecran.

asus-rog-zephyrus-g15-interior2

Calitatea construcției este bună, remarcându-se atât o tendință mică de torsiune în zona capacului sau a corpului inferior, cât și muchiile sau colțurile prietenoase. Din păcate, atât capacul cât și zona interioară sunt o capcană incredibil de eficientă pentru mizerie și grăsimi, Zephyrus G15 murdărindu-se mult mai repede decât alte laptopuri recent testate. În mod voit am făcut unele dintre pozele din acest articol după o utilizare mai îndelungată pentru a ilustra această problemă, și, dacă probabil că modelele mai scumpe m-au făcut să mă obișnuiesc cu aliajele metalice, cred că totuși un astfel de laptop m-ar scoate din sărite dacă aș fi nevoit să-l curăț la fiecare câteva ore.

Trecând la conectivitate, trebuie să spunem că toți conectorii sunt amplasați pe laterale, pentru a face loc sistemului de răcire. Conectorii importanți sunt amplasați în stânga, însă undeva la mijlocul acestei zone, deci cablul de încărcare, cel HDMI sau cel de rețea ar cam putea deranja în cazul în care le utilizați. Partea din dreapta oferă doar conectori USB, deci fiind relativ liberă în cazul în care aveți nevoie de spațiu liber pentru un mouse. Laptopul nu oferă Thunderbolt 3 și nici card reader, însă măcar oferă încărcare prin portul USB-C, ceea ce oferă șansa de a scăpa uneori de încărcătorul mare.

Laptopul nu oferă senzor pentru amprentă sau cameră infraroșie pentru autentificare biometrică, și, ca aproape întreaga gamă Zephyrus, nu oferă nici măcar o cameră Web, ci doar microfoane. În consecință, eliberată de aceste componente, rama ecranului este îngustă și are doar o bărbie ceva mai mare, un aspect pozitiv de fapt din moment ce ridică suprafața ecranului într-o poziție cu ergonomie mai bună. Sistemul de închidere folosește balamale ferme care pot fi deschise cu o singură mână, însă unghiul maxim de deschidere este de 145 de grade.

Tastatură și touchpad

Aceasta este o secțiune unde, din păcate, Zephyrus G15 nu excelează. Aranjarea tastaturii este bună, oferind taste chiclet cu dimensiuni normale, taste direcționale mai mici și o coloană de taste funcționale suplimentare în partea dreaptă, la care se adaugă patru butoane în partea din stânga-sus, care includ și butoanele pentru volumul audio.

Utilizarea nu este prea plăcută deoarece tastatura are o cursă scurtă și lipsită de precizie, fiind deci diferită de implementările văzute pe alte modele Zephyrus mai scumpe. Deși pare aceeași tastatură văzută la modelele Zephyrus M/S, aceasta nu este chiar la fel, și chiar și modelul mai compact Zephyrus G14 oferă o experiență mai bună în utilizare.

Tastatura nu oferă iluminare RGB, ci doar una standard de culoare albă. Aceasta are o strălucire destul de bună și evidențiază bine caracterele de pe taste, însă se strecoară enervant pe sub unele taste. Touchpad-ul nu se face remarcat cu nimic, acesta fiind mic, fabricat din plastic și cu un mecanism care necesită apăsări cam ferme.

Ecran

ASUS oferă două feluri de ecrane pentru Zephyrus G15, un model mai ieftin cu rată de împrospătare de 144 Hz și acuratețe coloristică, luminozitate și latențe mai slabe, și un model mai scump de 240 Hz, care oferă luminozitate de peste 300 nits, latențe de 3 ms și acoperire integrală a spectrului coloristic sRGB. Ambele ecrane oferă suprafețe protectoare mate fără strat tactil. Noi l-am testat pe cel din urmă, acesta fiind de altfel și opțiunea recomandată.

Fabricat de către Sharp, acest panou de 240 Hz este o versiune ușor modificată a celor cunoscute deja de la unele modele Zephyrus M sau S. Este o opțiune bună în utilizarea zilnică sau pentru jocuri, ecranul având ghosting și tearing foarte mici, mulțumită în parte și Adaptive Sync, și o opțiune suficient de bună pentru lucrul mai pretențios, datorită acurateței coloristice ridicate.

  • Panel HardwareID: Sharp SHP14F4 (LQ156M1JW16);
  • Coverage: 99% sRGB, 70.5% AdobeRGB, 72.6% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.23;
  • Max brightness in the middle of the screen: 347 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1199:1;
  • White point: 7200 K;
  • Black on max brightness: 0.29 cd/m2;
  • PWM: No.
  • Response: ~6s GtG.

screen-brightness-zephyrus-g15

Panoul este destul de bine calibrat din fabrică, iar o calibrare suplimentară a corectat micile probleme de temperatură și gamma cu prețul unei scăderi cu circa 10 procente a luminozității maxime. Am remarcat însă neuniformități ale iluminării, în special în colțurile superioare, si ceva bleeding, deci ar trebui să verificați ecranul după achiziție pentru a rezolva rapid eventualele probleme.

Ecranul de 144 Hz are o strălucire de aproape 300 nits, însă timpii de răspuns sunt mai mari iar acoperirea coloristică este de numai 60 de procente pentru sRGB, fiind deci un ecran pentru gama inferioară.

Hardware și performanțe

Exemplarul de Asus Zephyrus G15 GA502IU pe care l-am testat oferă o configurație cu procesor AMD Ryzen 7 4800HS, 32 GB de memorie, capacitate de stocare de 1 TB și interfața grafică duală: Nvidia GTX 1660Ti în implementarea Max-Q de 60W și AMD Vega 7, soluția integrată AMD care este folosită pentru sarcinile mai simple.

Zephyrus G15 este oferit în unele regiuni și cu un procesor AMD Ryzen 9 4900HS, însă trebuie menționat că acesta este în mare similar cu Ryzen 7, oferind doar frecvențe de lucru ceva mai mari și o interfață grafică puțin îmbunătățită. Aceste procesoare Ryzen HS sunt cam ceea ce are mai bun de oferit AMD în acest moment, fiind vorba de modele cu o eficiență energetică mai bună decât cea a mai cunoscutelor Ryzen H din laptopurile mai mari, reducerea TDP-ului maxim de la 45W la 35W făcându-le optime pentru ultrabook-uri.

Înainte de a trece la teste, trebuie să menționăm că exemplarul de față este unul timpuriu de pre-producție, acesta fiind testat cu versiunea de BIOS 213, Armoury Crate 2.6.14 și driverele GeForce Game Ready 445.87. Unele aspecte s-ar putea deci îmbunătăți până la lansare, însă nu credem că vom vedea schimbări semnificative.

Exemplarul de test a oferit 32 GB de memorie în configurație dual-channel, 16 GB fiind lipiți pe placa de bază și ceilalți conectați în singurul slot disponibil. Unitatea de stocare este un Micron 2200 cu capacitate de 1 TB și interfață PCIe 4x, însă acesta a oferit performanțe relativ slabe deși este un TLC standard. O explicație ar putea fi amplasarea locașului M.2 în apropierea conductelor de transfer termic, ceea ce ridică temperatura de lucru și poate afecta performanțele. Laptopul mai oferă un conector M.2, accesul la acesta fiind simplu deoarece necesită doar îndepărtarea ușoară a capacului interior.

asus-rog-zephyrus-g15-internals

ASUS a implementat patru profiluri energetice pe Zephyrus G15 GA502I.

  • Silent: optimizat pe nivel redus de zgomot, procesorul și placa video merg la frecvențe reduse
  • Performance: un regim echilibrat pentru putere și consum
  • Turbo: un regim performant, care mărește limita de putere a procesorului și aplică frecvențe mai mari pentru placa video (+100 MHz GPU, + 130 MHz VRAM)
  • Manual: la fel ca Turbo, doar că permite ajustarea comportamentului ventilatoarelor și oferă opțiuni suplimentare de overclock pe GPU.

Profilurile Turbo și Manual sunt disponibile doar când laptopul este alimentat de la încărcător, Performance fiind recomandat pentru activități uzuale iar Silent pentru activități modeste precum redarea video. Așa cum este de așteptat, Zephyrus G15 este un laptop performant care nu are nici o problemă cu activitățile uzuale, acesta fiind tăcut și rece, în special pe modul Silent.

Activitățile pretențioase sunt însă capitolul unde Zephyrus G15 strălucește cu adevărat. Ca de obicei, am testat sistemul cu CineBench R15 folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între acestea și profilul Turbo activat.

Procesorul Ryzen 7 4800HS s-a stabilizat la frecvențe de peste 3400 MHz, temperaturi de 78 – 82 de grade și a obținut un scor CineBench de 1620 de puncte. TDP-ul inițial a fost de 42W, dar a scăzut după 7-10 cicluri de test la 35W, cu o mică scădere de performanțe.

Profilul Performance o oferit rezultate similare, dar cu o creștere de temperatură și o scădere de nivel sonor. În final, pe Silent, TDP-ul a scăzut la 25W după doar câteva cicluri de test. Pe baterie, TDP-ul oscilează între 20 și 25W, profilul cel mai performant accesibil acum fiind Performance.

cinebench1-asus-g15 cinebench2-asus-g15

Am verificat validitatea rezultatelor cu un ciclu mai lung de CineBench R20, dar și cu Prime95, acestea confirmând ceea ce deja observasem.

Am adăugat suplimentar niște grafice care compară performanțele lui 4800HS în Cinebench/Geekbench/3Dmark cu Ryzen 7 4800H și Ryzen 5 4600H, cu generația anterioară Ryzen 7 3750H și cu unele procesoare similare Intel, cum ar fi Core i7-9750H.

Am trecut apoi la obișnuitele teste combinate de procesor și placă video. În testul 3DMark Stress Test, care urmărește degradările de performanță de-a lungul a 20 de cicluri, laptopul s-a dovedit a fi stabil fără probleme. În Luxmark, care încarcă ambele componente, placa video a stat la nivelul maxim de 60W, însă puterea procesorului nu a putut fi măsurată corect. Pe baterie, nivelurile maxime de putere sunt limitate la 20W pe CPU și 30W pe GPU.

În final, am testat cu obișnuita noastră suită cu profilul Turbo activat.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 12498 (Graphics – 13691 Physics – 20594);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 5425 (Graphics – 5115, CPU – 8264);
  • Uningine Superposition – 1080p Extreme: 2864;
  • Uningine Superposition – 1080p Medium: 9999;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 40.22 average fps;
  • PassMark: Rating: 5958, CPU mark: 19267, 3D Graphics Mark: -;
  • PCMark 10: 5216 (Essentials – 8782 , Productivity – 7171 , Digital Content Creation – 6116);
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5181, Multi-core: 28205;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1117, Multi-core: 6763;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1711 cb, CPU Single Core 187 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3663 cb, CPU Single Core 477 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 215.22 fps, Pass 2 – 92.21 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 38.08 s.

Cum placa video este deja supra-tactată, nu am încercat să urcăm mai sus, chiar dacă modul Manual ar permite-o, pentru că temperaturile ei sunt deja cam ridicate.

Am făcut și câteva teste dedicate în general pentru stațiile de lucru, condițiile de test fiind similare.

  • Blender 2.82 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 38s (Turbo);
  • Blender 2.82 – Classroom scene – CPU Compute: 11m 28s (Turbo);
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: CPU Not properly Supported;
  • SPECviewerf 13 – 3DSMax: 126.27 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Catia: 87.04 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Creo: 111.29 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Energy: 10.42 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Maya: 146.88 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Medical: 37.29 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Showcase: 69.04 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – SNX: 14.69 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – SW: 67.91 (Turbo).

Rezultatele sunt excelente, mulțumită noii platforma AMD Ryzen 4000 HD, însă rezultatele grafice sau combinate sunt limitate de TDP-ul de numai 60W al plăcii video.

Am trecut apoi la jocuri, testând mai multe titluri DX11, DX12 și Vulkan cu profilurile Turbo și Silent, rezultatele putându-se vedea mai jos.

FHD TurboFHD Silent
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF)74 fps avg (44 fps – 1% low)21 fps avg (18 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)78 fps avg (57 fps – 1% low)23 fps (21 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)128 fps32 fps
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA)62 fps (28 fps – 1% low)18 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)80 fps24 fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)68 fps (55 fps – 1% low)18 fps
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset)92 fps26 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)46-73 min-max fps
(62 fps avg, 46 fps – 1% low)
18 fps avg (13 fps – 1% low)

HWInfo arată mai jos comportamentul frecvențelor de lucru și temperaturilor în Farcry 5, Battlefield V și Witcher 3.

Atât procesorul cât și placa video ating temperaturi ridicate în lucru, primul trecând mult peste 90 de grade, în timp ce a doua trece ușor de 80 de grade, în timp ce nivelul de zgomot al sistemului de răcire 48 – 49 dB. Aceste temperaturi nu sunt însă neașteptate dacă ținem cont de designul laptopului.

Comutarea de pe profilul Turbo pe Performance reduce prea puțin nivelul de zgomot, acesta fiind acum de 46 – 47 dB, însă temperaturile cresc și mai mult, deci recomandăm profilul Turbo pentru jocuri.

perf-temps-gaming-witcher3-performance

Trecerea pe profilul Silent reduce nivelul de zgomot la 38 – 39 dB, însă și performanțele sunt reduse pe măsură deoarece procesorul coboară la numai 12W în timp ce placa video coboară la 30W, ceea ce înseamnă că cele mai multe jocuri vor merge complet nesatisfăcător.

Utilizarea jocurilor când laptopul este alimentat de la baterie nu este nici ea posibilă, procesorul fiind limitat acum la 6W în timp ce placa video este limitată tot la 30W.

perf-temps-gaming-witcher3-performance-battery

În concluzie, ROG Zephyrus G15 este un laptop foarte performant atunci când vine de vorba de calculul pe procesor, însă este tras în jos de implementarea Max-Q de la NVIDIA, care-i limitează performanțele în jocuri sau aplicații 3D. Alte laptopuri de 15” folosesc implementări standard NVIDIA, însă ROG Zephyrus G15 încearcă să compenseze prin preț.

Răcire, conectivitate și altele

Sistemul de răcire din Zephyrus G15 este problema majoră a acestui laptop, în ciuda unei implementări bune cu trei conducte de răcire și două ventilatoare. Chiar dacă performanțele sale sunt bune, după cum am văzut, procesorul atinge 95 de grade în cele mai multe jocuri, în timp ce placa video urcă și ea la 83 de grade cu profilul energetic Turbo activat.

asus-rog-zephyrus-g15-thermal-module

O parte din această căldură se transmite și în carcasă, unele zone ajungând la circa 60 de grade în zona capacului inferior și a părții de deasupra tastaturii. Palmrest-ul, zona tastelor WASD și a tastelor direcționale este mult mai rece însă, sistemul de răcire trăgând aer pe sub ele pentru a ajuta la menținerea unui regim termic acceptabil.

M-as fi așteptat ca ROG Zephyrus G15 să fie un laptop cald, ținând cont de carcasa sa compactă, însă ASUS a luat și niște decizii cam ciudate care limitează fluxul de aer. Astfel, sistemul de răcire trage aer din partea inferioară și cea superioară a carcasei, redirecționându-l către evacuarea de pe spate, însă ventilatoarele au duzele de admisie acoperite pentru a asigura un flux de aer peste conductele de răcire, ceea ce le limitează capacitatea de a absorbi rapid aer rece din exterior.

Nu am îndrăznit să înlătur suprafețele de plastic care acoperă ventilatoarele, însă un alt review găsit online afirmă că a constat o scădere de 7 – 10 grade și chiar o îmbunătățire a performanțelor după această operațiune, care nu poate fi făcută însă fără pierderea garanției. ASUS afirmă că implementarea este în regulă pentru că asigură un flux de aer peste toate componentele din interior, însă rămân la părerea că implementarea are probleme de concepție.

Din punct de vedere al zgomotului, situația stă cam așa:

  • Turbo – 48-49 dB with games (47 dB Armoury Crate), 48-49 dB with Cinebench loop test;
  • Performance – 46-47 dB with games (46 dB Armoury Crate), 37-44 dB with Cinebench loop test;
  • Silent – 38-39 dB with games (38 dB Armoury Crate), 35-39 dB with Cinebench loop test, 32-35 dB with Daily use.

temperatures-zephyrusg15-dailyuse temperatures-zephyrusg15-gaming-silent temperatures-zephyrusg15-gaming-turbo

Conectivitatea este asigurată de o interfață WiFi 6 și Bluetooth 5 cunoscută, un Intel AX200, care este secondat de o interfață Gigabit Ethernet. Performanțele wireless sunt bune, neremarcând probleme de semnal sau rate de transfer la distanță.

Sistemul audio este bun, dar nu remarcabil. Difuzoarele sunt amplasate în partea inferioara și emit sunetul în jos, beneficiind deci de aportul suprafeței de sprijin, iar sunetul este destul de bun. Nivelul sonor recomandat este însă de cel mult 60 – 70 de procente, limită dincolo de care se va face remarcată vibrația carcasei din plastic.

Baterie și autonomie

Bateria din ROG Zephyrus G15 are o capacitate de 76 Wh, ceea ce, în combinație cu hardware-ul destul de eficient energetic, oferă autonomii bune.

  • 7h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 7h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 8h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 4h – navigare Web intensiva, Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 1h:30 min – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit, no fps limit.

Laptopul este însoțit de un încărcător de 180W compact, acesta fiind necesar când vreți să folosiți laptopul la capacitatea hardware maximă. Alimentarea USB-C este bine-venită, permițând alimentarea și reîncărcarea de la un mai compact adaptor de 65W, însă doar profilurile Silent și Performance sunt disponibile acum, la fel ca în cazul alimentării direct de la baterie, ceea ce limitează scenariul de utilizare doar la lucru sau activități multimedia.

asus-rog-zephyrus-g15-power-brick

Preț și disponibilitate

Noul Zephryus G15 este disponibil în oferta locală.

ASUS oferă două configurații, Zephyrus G15 GA502IU (Ryzen 5/7 CPU, GTX 1660Ti 60W, ecran 144/240 Hz) și Zephyrus G15 GA502IV (Ryzen 7 CPU, RTX 2060 66W, ecran 240 Hz).

Prețurile pentru varianta IU încep de la 6000 lei, în timp ce varianta IV începe de la 7000 lei, ambele cu procesor Ryzen 7, iar versiuni mai accesibile bazate pe Ryzen 5 4600HS ar putea fi și ele disponobile la un moment dat.

Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Trăgând linia, Zephyrusul G15 nu este nici cel mai performant și nici cel mai portabil laptop fâșneț de pe piață, însă oferă un bunicel echilibru între multe dintre aspectele pe care un potențial cumpărător le-ar putea căuta la un produs menit utilizării de zi cu zi, task-urilor ceva mai solicitante și gaming-ului ocazional, raportate cu atenție și la prețul de achiziție.

Cu un format compact, greutate de circa 2.1 kilograme și construcție solidă, laptopul acesta poate fi un bun partener la muncă sau la școală, acolo unde excelentul hardware AMD își va arăta forța și eficiența. Astfel, G15-le poate fi o opțiune pentru cei din mediile profesionale, pentru studenți, programatori, ingineri și chiar și editori grafici/video, în cazul optării pentru configurația cu ecran de 240 Hz și 100% acoperire sRGB.

Sigur, construcția sa din plastic sau feedback-ul tastaturii lasă de dorit în comparație cu produse din gamele superioare, dar și cu un preț pe măsură. Mai deranjante sunt însă temperaturile ridicate pe care componentele interne le ating în aplicații solicitante sau în jocuri, coroborate cu performanțele medii în jocuri ale implementărilor grafice Nvidia Max-Q, aceste aspecte putându-vă îndepărta spre alte opțiuni existente pe piață în segmentul de preț 6000-7000 de lei, mai ales în condițiile în care sunteți dispuși să alegeți un notebook full-size, ceva mai greu și mai gros.

Pro:

  • compact și bine construit
  • ecran IPS FHD 240 Hz excelent
  • performanțe bune și în testele pretențioase
  • profiluri energetice versatile
  • baterie mare de 76Wh cu încărcare USB-C

Contra:

  • carcasă din plastic sensibilă la mizerie
  • tastatură mediocră și touchpad mic și dur
  • doar implementări NVIDIA Max-Q
  • temperaturi interne ridicate

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri