GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Zephyrus M16 review detaliat (2023 GU604VY – i9, RTX 4090)

Testat pe data de 23 februarie 2023
Pe scurt: ROG Zephyrus M16 GU604 este o serie aparte, cu o construcție relativ ușoară și compactă, dar cu un mix de funcții, specificații și performanțe ce rivalizează fără probleme cu orice alt laptop de pe piață, indiferent de format și dimensiuni. Acest lucru este valabil în special pentru configurația Core i9, RTX 4090 și Mini LED testată de noi aici, disponibilă la un preț piperat.
Produs testat: Asus ROG Zephyrus M16   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 23000 Lei

În acest review discutăm pe larg despre actualizarea anului 2023 a seriei Asus ROG Zephyrus M16.

Zephyrus M16 este disponibil pe piață de câțiva ani deja, fiind un laptop premium cu specificații puternice și caracteristici de top, într-un pachet compact și ușor.

Aceste aspecte fac din M16 un computer multifuncțional convingător, unul capabil să facă față oricăror cerințe, inclusiv sarcinilor de lucru solicitante și sesiunilor de jocuri, dar fiind în același timp un device mai portabil decât un laptop obișnuit de dimensiuni standard.

În acest an, actualizarea ROG Zephyrus M16 GU604 a fost complet reînnoită față de șasiul anterior GU603. Schimbările sunt în mare parte ascunse sub capotă, deoarece la exterior diferențele dintre generații sunt subtile (dar totuși importante).

La nivel intern, însă, update-ul 2023 aduce o placă de bază actualizată, cele mai recente specificații de la Intel și Nvidia, un modul de răcire actualizat, precum și un ecran cu un panou miniLED disponibil pentru anumite configurații.

Toate acestea fac ca seria Zephyrus M16 GU604 2023 să fie semnificativ mai puternică decât generația anterioară. Însă, în același timp, acest Zephyrus M16 este și un laptop mult mai greu accesibil ca și preț, mai ales în această configurație de top despre care discutăm aici, cu procesor i9 și dGPU RTX 4090 Laptop.

asus rog zephyrus m16 main2

Asus ROG Zephyrus M16 2023 – review și teste detaliate

Specificații Asus ROG Zephyrus M16 GU604VY

Ecran16″, 16:10, non-tactil, mat, Nebula HDR QHD+ 2560 x 1600 px, Mini LED 1024 zones, 240 Hz, 3ms, 1200 nits, 100% DCI-P3
QHD+ 2560 x 1600 px IPS, 165 Hz 3ms, 500 nits, DCI-P3 pe unele configurații
ProcesorIntel 13th gen Raptor Lake, up to Core i9-13900H
VideoIntel UHD + NVIDIA GeForce RTX 4090 16GB (145W with Dynamic Boost), MUX, Advanced Optimus, G-Sync
Memorie32 GB DDR5-4800 (2x DIMM)
Stocare2 TB SSD (Samsung PM9A1) – 2x M.2 PCI 4.0 x4
ConectivitateWiFi 6E (Intel AX211) 3×3 with Bluetooth 5.2
Porturi2x USB-A 3.2 gen1, HDMI 2.1, headphone&mic, microSD card reader, Lock
1x USB-C with Thunderbolt 4 (via iGPU) (stânga), 1x USB-C gen2 data, video, charging (via dGPU) (dreapta)
Baterie90Wh, încărcător 280 W, încărcare USB-C 100W
Dimensiuni355 mm x 246,5 mm x 21,1 – 22,9 mm pentru versiunea cu Anime Matrix, 22.3 mm pentru versiunea fără Anime Matrix
Greutate2,28 kg pentru Anime Matrix cu ecran Mini LED, 2,1 kg versiunea fără Anime Matrix, 0,81 kg încărcător, 0,40 kg încărcător USB-C
Extrastastatură iluminare RGB o singură zonă, audio 6 difuzoare, webcam FHD 2MPx IR, sistem răcire 3 ventilatoare, Anime Matrix pentru modelele RTX 4090

Construcție și design

La o primă vedere, noul Zephyrus M16 din 2023 arată la fel ca predecesorii săi din generațiile anterioare și este același laptop de dimensiuni medii. Chiar dacă cele mai multe dintre schimbări se regăsesc în interior, există și câteva detalii exterioare care au fost actualizate.

Laptopul lasă o impresie bună de la primul contact datorită finisajului fin al suprafețelor metalice și aspectul elegant al unui produs din gama superioară. În plus, ASUS a reușit să ranforseze mai bine armrest-ul și capacul inferior, problematice la generațiile anterioare, și nici o zonă nu mai scârțâie acum nici măcar atunci când apucați laptopul de un colț.

asus rog zephyrus m16 fin

Ca și până acum, capacul ecranului este fabricat din aliaj de aluminiu, în timp ce șasiul, interiorul și capacul inferior sunt fabricate din aliaj de magneziu. Toate aceste suprafețe sunt destul de sensibile la amprente și urme de utilizare, însă nu așa de mult ca în cazul altor finisaje metalice. În plus, interiorul și tastatura pot fi șterse ușor, mai jos văzându-se cam cum arată Zephyrus M16 după o săptămână de utilizare.

O noutate în acest an este sistemul Anime Matrix de pe capac, o opțiune pe care am mai văzut-o pe mai micul Zephyrus G14, dar aceasta este oferită doar pentru configurațiile cu placă video RTX 4090.

Din cauza acestui element decorativ, capacul este ceva mai gros iar laptopul este mai greu cu circa 200 de grame, iar dacă unii ar putea fi atrași de acest feature, eu nu sunt impresionat și aș alege mai degrabă versiunea fără Anime Matrix, mai ieftină și mai ușoară.

asus rog zephyrus m16 anime matrix

Zephyrus M16 cu Anime Matrix are o masă de 2,3 kilograme, în timp ce versiunea fără are o masă de 2,1 kilograme. La aceasta se adaugă încărcătorul standard, care are 0,8 kg, sau cel USB-C, care are 0,4 kg.

O schimbare mică, dar binevenită, este designul schimbat al LED-urilor indicatoare. Până acum, acestea erau mari și deranjante pe întuneric deoarece se reflectau în ecran, însă acum sunt ascunse în șasiu și nu deranjează în nici un fel. Grilajele incintelor audio care încadrează tastatura au fost și ele ușor modificate, designul cu găuri circulare ținând mai bine la distanță praful și mizeria.

asus rog zephyrus m16 no more lights

În final, conectivitatea a fost și ea modificată. Mai întâi de toate, conectorul încărcătorului este amplasat în zona îndepărtată a marginii din stânga, nu fix în mijlocul ei, iar dispariția portului Ethernet a permis mutarea tuturor conectorilor din stânga într-o poziție mai centrală optimă. Portul HDMI este acum de tip 2.1 FSR și este conectat direct la placa video NVIDIA, însă din păcate, cititorul de carduri este tot de tip MicroSD, nu în format SD.

Laptopul oferă acum două porturi USB-C, câte unul pe fiecare latură, acestea oferind transfer de date, ieșire video Display Port 1.4 și încărcare de 100W. Conectorul USB-C din dreapta este conectat la placa video NVIDIA, în timp ce conectorul USB-C este conectat la interfața grafică Intel din procesor și oferă în plus și Thunderbolt 4.

Zephyrus M16 folosește designul Ergolift, deci folosește marginea inferioară a ecranului ca suport pentru a putea ridica șasiul într-o poziție înclinată mai bună atât pentru răcire, cât și pentru tastare. Mecanismul este ferm și silențios iar ecranul are o deschidere bună de 180 de grade. Muchiile și colturile sunt optim teșite și nu deranjează, armrest-ul este spațios și are o textură moale plăcută iar piciorușele cauciucate au aderență bună, deci nu prea am de ce să mă plâng la capitolul ergonomie.

Ecranul de 16 inchi are un raport de aspect de 16:10 și margini subțiri, acesta oferind acum o opțiune Mini LED și o cameră Web cu rezoluție FHD încastrată în rama laterală superioară, ambele opțiuni noi pentru gama Zephyrus M16.

După înlăturarea etichetelor urâte de pe armrest, ROG Zephyrus M16 rămâne un laptop elegant și discret cu un design curat și elemente de identitate vizuală care nu sar în ochi. În plus, laptopul este compact și mai subțire și cu o amprentă mai mică decât cele mai multe opțiuni din clasa 15-16″, cum ar fi de pildă ROG TUF F15 din imaginea de mai jos.

Privind în ansamblul, ASUS ROG Zephyrus M16 oferă acum un design de vârf care s-a maturizat de-a lungul generațiilor și este o opțiune bună pentru utilizarea generală zilnică acasă sau pe drum. Aș evita totuși opțiunea Anime Matrix, din motivele enumerate mai sus.

Tastatură și touchpad

Tastatura și touchpad-ul au rămas neschimbate de la generația anterioară.

Tastatura are, deci, un design minimalist, este așezată central, nu oferă un bloc numeric și este încadrată de cele două incinte audio frontale. Chiar dacă blocul principal nu oferă butoane suplimentare, primim cinci butoane media amplasate în partea din stânga-sus, așa cum este cazul cu toate modelele ROG. Funcțiile Home/End/PgUp/PgDn sunt implementate ca acțiuni secundare pentru tastele direcționale de mici dimensiuni, însă nu există, de pildă, o tastă dedicată Print Screen.

asus rog zephyrus m16 keyboard clickpad

Butoanele sunt moi și plăcute la atingere, iar mecanismul lor este tăcut, rapid și cu răspuns bun, tastatura fiind astfel una dintre cele mai bune disponibile pe acest tip de laptopuri. Din păcate, iluminarea nu oferă LED-uri individuale pentru fiecare buton, singurele opțiuni fiind lumina albă sau RGB cu o singură zonă.

LED-urile sunt puternice, destul de uniforme și oferă trei trepte de intensitate. Din păcate, lumina se strecoară vizibil pe sub butoane și se reflectă neplăcut în ecran, un aspect deranjant în special pe întuneric. Sistemul de iluminare este activat permanent în mod implicit, dar puteți alege însă dezactivarea după 1 minut – însă numai atunci când alimentarea se face de la baterie.

Touchpad-ul oferit de ROG Zephyrus M16 este mare, spațios și oferă o suprafață din sticlă cu ficțiune redusă și acuratețe ridicată. Acesta este bine ranforsat, iar butoanele fizice care-l însoțesc sunt tăcute și au răspuns bun.

Laptopul oferă o cameră IR compatibilă cu Windows Hello pentru o autentificare biometrică simplă. Din păcate, senzorul de amprentă integrat în butonul Power a apărut doar la generația 2021 și a fost eliminat începând cu 2022, o decizie regretabilă deoarece prezența ambelor sisteme ar fi fost utilă

Ecran

Ecranul lui ROG Zephyrus M16 are diagonală de 16”, raport de aspect 16:10, rezoluție de 2560 x 1600 pixeli, strat protector mat și este disponibil cu panou Mini LED sau IPS. Versiunea Mini LED este disponibile pe modelele cu configurații de vârf și este adesea însoțită de Anime Matrix, în timp ce versiunea IPS este folosită în general pentru modelele mai ieftine. Modelul testat de noi folosește ecranul Mini LED, acesta fiind numit “ROG Nebula HDR” de către ASUS.

Fabricat de către BOE, ecranul Mini LED este unul de ultimă generație și oferă 1024 de zone de iluminare și strălucire maximă de 11 nits cu HDR activ. Acesta este deci unul dintre cele mai interesante ecrane disponibile în acest moment datorită acurateței coloristice mari care acoperă tot spectrul DCI-P3, luminozității maxime ridicate și contrastului ridicat atunci când zone dimming este activ.

Chiar dacă nu este tot atât de rapid ca un ecran IPS standard din cauza particularităților tehnologiei Mini LED, ecranul este unul optimizat pentru jocuri și oferă o rată de împrospătare de 240 Hz, o latență de 3 ms și, începând cu acest an, și G-Sync.

Aplicația Armoury Crate permite comutarea între iluminarea cu o singură zonă, caz în care ecranul se comportă ca un IPS standard, și cel cu zone multiple implicit. Primul mod este util în cazul utilizării unor aplicații care necesită acuratețe coloristică maximă, cum ar fi editoarele foto sau video, deoarece elimină problema iluminării neuniforme și a halourilor luminoase, însă nu poate atinge nivelul maxim de strălucire și contrast facilitate de iluminarea cu zone multiple.

Mai jos se văd parametrii ecranului cu single-zone activat.

  • Panel HardwareID: BOE BOE0B74 (NE160QDM-NM4);
  • Coverage: 99.8% sRGB, 85.2% AdobeRGB, 98.9% DCI-P3;
  • Type: 10-bit HDR, with Dolby Vision support;
  • Measured gamma: 2.18;
  • Max brightness in the middle of the screen: 512.31 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 50.49 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1153:1;
  • White point: 6500 K;
  • Black on max brightness: 0.44 cd/m2;
  • PWM: No.

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică, fiind oricum însoțit de un certificat Pantone care denotă atenția pentru acest detaliu, și nu se poate îmbunătăți mare lucru la capitolele uniformitate de luminozitate sau culoare. Acesta oricum stă bine la aceste capitole, iar bleeding-ul este și el neglijabil. Singurul aspect neplăcut este iluminarea minimă cam mare, ceea ce îi va deranja probabil pe cei care lucrează în întuneric deplin.

Activarea zone dimming permite ridicarea nivelului de luminozitate în modul SDR la circa 900 nits, unde se remarcă nivelul de negru profund și contrastul practic infinit. Uniformitatea de culoare și luminozitate este însă afectată negativ, de aceea acest mod de lucru nu este bun pentru aplicații foto/video deoarece se remarcă în plus și artefacte și halouri de lumină, dar strălucește în cazul redării video și a anumitor jocuri.

Așa arată parametrii ecranului cu multi-zone activat.

  • Type: 10-bit HDR, with Dolby Vision support;
  • Measured gamma: 2.97;
  • Max brightness in the middle of the screen: 1043.05 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 116.26 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 30221:1;
  • White point: 6900 K;
  • Black on max brightness: 0.03 cd/m2;
  • PWM: No.

Încercările de calibrare în acest mod sunt inutile din cauza modului în care funcționează tehnologia de zone-dimming, deci nu recomand acest mod de lucru pentru aplicații care necesită acuratețe. Mai jos se poate vedea diferența dintre cele două moduri de lucru al ecranului.

Panoul IPS este de fapt același cunoscut de la generația anterioară Zephyrus M16 din 2022, acesta fiind un ecran foarte bun, dar ducând lipsa HDR si zone-dimming specifice modelului Mini LED.

Hardware și performanțe

Exemplarul de Asus ROG Zephyrus M16 testat de noi este unul cu configurație de vârf, modelul GU604VY oferind un procesor Intel Core i9-13900H, 32 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, unitate de stocare rapidă SSD cu capacitate de 2 TB și interfață grafică duală: NVIDIA RTX 4090 16GB și Iris UHD din procesorul Intel. Sistemul a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii februarie 2023, adică BIOS 304, Armoury Crate 5.4.8 și GeForce 528.49.

După cum se observă, Zephyrus M16 2023 este clădit în jurul celor mai noi platforme Intel și NVIDIA. Procesorul Core i9-13900H este un model intermediar al gamei i9 Raptor Lake din a 13-a generație Intel Core, acesta oferind 14 nuclee si 20 de fire de execuție hardware. Avem de-a face deci cu o arhitectură cu 6 nuclee dual-core High-Performance și 8 nuclee Efficiency, implementarea beneficiind de un prag de putere maximă de 110 W în sarcină susținută.

ROG Zephyrus M16 2023 este disponibil în configurații variate care includ modele din gamele intermediare și superioare RTX 4000. În cazul de față, avem de-a face cu vârful de gamă RTX 4090 într-o implementare de 145W cu DynamicBoost, un salt masiv de la precedentul Zephyrus M16 care oferea cel mult un RTX 3080Ti de 120W.

Laptopul oferă în continuare un comutator MUX pentru atingerea performanțelor grafice maximă, însă oferă acum și Advanced Optimus și compatibilitate G-Sync pentru ecranul intern. Noua implementare funcționează bine, cu excepția unui mic blocaj de 1-2 secunde în momentul comutării între modurile de lucru, aspect pe care l-am remarcat de altfel și la Scar 18.

ROG Strix Scar 18 oferă două sloturi pentru memorie, o schimbare de la precedentele Zephyrus M16 care aveau memoria parțial lipită pe placa de bază, și două sloturi M.2 pentru unitățile de stocare. În cazul de față, avem de-a face cu două module DDR5-4800 pentru un total de 32 GB și o unitate SSD rapidă cu capacitate de 2 Tb de la Samsung.

asus rog zephyrus m16 internals

Accesul la componentele interne este destul de dificil deoarece șuruburile care fixează capacul inferior sunt ascunse și sub piciorușele de cauciuc și au trei dimensiuni diferite, necesitând atenție la reasamblare. Capacul trebuie înlăturat și el cu grijă deoarece este ferm fixat cu cleme de plastic și puteți rupe destul de ușor ori capacul, ori clemele. Dacă ați trecut însă de această etapă, veți avea acces liber la memorie, unitățile de stocare, modulul wireless, baterie și sistemul de răcire.

Aplicația Armoury Crate oferă cele patru profiluri energetice, adică Silent, Performance, Turbo și Manual.

SilentPerformanceTurboManual
CPU only, PL1/PL2 TDP65/100W90/120W110/135W120/150W
GPU only, max TGP60W80W145W145W
Crossload
Max GPU TDP + GPU TGP
~83W,  28 + 55 W~110W, 30 + 80 W~160W, 20-40 + 120-140 W~165W, 20-40 + 125-145 W
Noise at head-level, tested~35 dBA~43 dBA in games~52 dBA55+ dBA, max fans

Pe lângă aceste profiluri, placa video beneficiază de patru moduri de lucru: Ultimate (doar placa video NVIDIA, necesită repornire după activare), Standard (activează Advanced Optimus), Optimized (activează Optimus standard) și Eco (activează Optimus standard dar dezactivează placa NVIDIA). Eu am folosit Standard pentru uzul cotidian și Ultimate pentru jocuri.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în regim uzual de lucru, laptopul fiind alimentat de la baterie și cu profilul Silent activat, ventilatoarele fiind și ele oprite atât timp cât temperaturile interne nu trec de 60 de grade.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul Core i9 s-a stabilizat la un consum de 105W în regim susținut cu profilul Turbo activ, temperaturi de 95 de grade și un nivel sonor al sistemului de răcire de 52 dB, scorul obținut fiind cu puțin sub 3000 de puncte.

Procesorul funcționează la un nivel de putere mai mare pentru câteva cicluri CineBench, dar apoi este limitat termic și se stabilizează la nivelul mai susmenționat. Chiar și așa, acest nivel de putere este net superior celui de 70W văzut la generația anterioară și mai mare decât cele văzute la alte laptopuri puternice și subțiri.

Nu există nici o opțiune de control a tensiunii de alimentare, nici în BIOS, nici prezentată pentru a putea fi controlată prin XTU sau Throttlestop.

Dacă veți alege profilul Manual și veți ridica nivelul turației ventilatoarelor la 100%, veți obține doar un spor minim de performanță de 1-3%, un nivel de zgomot și mai ridicat de circa 55 dB, procesorul urcând acum până la 115W dar fiind în continuare limitat termic.

După comutarea la profilul Performance, procesorul s-a stabilizat la un consum de 90W, temperaturi puțin peste 90 de grade și un nivel sonor de 43 dB. Procesorul este acum limitat doar energetic, nu termic, iar scăderea de performanțe este de circa 5%.

Cu profilul Silent, procesorul este limitat la 65W în regim susținut, condiții în care temperaturile abia trec de 80 de grade iar nivelul de zgomot este abia perceptibil pentru că nu atinge 35 dB. Procesorul i9-13900H atinge un scor de 2600 de puncte, cam 85% din performanța maximă măsurată mai sus, iar acest rezultat este impresionant și aproape la fel de mare ca cel măsurat la generația anterioară cu profilul Turbo activ.

Pe baterie, procesorul este limitat la 40W iar scorul CineBench fluctuează între 2200 și 2600 de puncte.

cinevbench1 asus zephyrus m16

Aceste rezultate sunt excelente dacă le comparăm cu alte laptopuri portabile performante testate în trecut. Astfel, Zephyrus M16 2023 este cu 15-30% mai rapid decât modelele Zephyrus M16 anterioare cu Intel sau decât ROG Flow X16 cu AMD, mai rapid decât laptopurile full-size Core H din trecut precum ROG Scar 17 și la circa 5% în urma unor laptopuri full-size Core i9 HX precum Lenovo Legion 7i 2022.

În același timp însă, dacă aveți nevoie de maximum de performanțe multi-core de la un laptop portabil și puternic, ar fi bine să vă orientați către mai rapidele soluții i9-13950HX, cum ar fi Razer Blade 16.

cinevbench2 asus zephyrus m16

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilul Turbo.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru. Am testat cu laptopul atât așezat pe masă cât și într-un stativ, și nu am văzut diferențe.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție QHD+ cu profilul Turbo și sistemul video setat pe Standard (Advanced Optimus).

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 9329, 16 – 9531, 8 – 6804, 4 – 4226, 2 – 2265, 1 – 1130;
  • 3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 34319 (Graphics – 43774, Physics – 29784, Combined – 14531);
  • 3DMark 13 – Port Royal (RTX): 11554;
  • 3DMark 13 – Time Spy (DX12): 18347 (Graphics – 19091, CPU – 15029);
  • 3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 4983;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 12159;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 31633;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 69.93 average fps;
  • Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 90.72 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 7092 (CPU: 36740, 3D Graphics: 26607, Memory: 3882, Disk Mark: 35832);
  • PCMark 10: 8104 (Essentials – 12067, Productivity – 10371, Digital Content Creation – 11539);
  • GeekBench 5.5.1 64-bit: Multi-core: 15049, Single-Core: 2030;
  • CineBench R15 (best run): CPU 3170 cb, CPU Single Core 296 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 7573 cb, CPU Single Core 788 cb;
  • CineBench R23: CPU 19903 cb (best single run), CPU 19618 cb (10 min run), CPU Single Core 2023 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 22.09 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 2m 04s ;
  • Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 10.28s (CUDA), 5.83s (Optix);
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 4m 53s;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 19.80s (CUDA), 12.65s (Optix);
  • Blender 3.41 – BMW scene – CPU Compute: 2m 02s;
  • Blender 3.41 – BMW scene – GPU Compute: 10.01s (CUDA), 5.42 (Optix);
  • Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 4m 59s;
  • Blender 3.41 – Classroom scene – GPU Compute: 17.73s (CUDA), 11.12s (Optix);
  • Pugetbench – DaVinci Resolve: 1930;
  • Pugetbench – Adobe After Effects: tbu;
  • Pugetbench – Adobe Lightroom: tbu;
  • Pugetbench – Adobe Photoshop: tbu;
  • Pugetbench – Adobe Premiere: tbu;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 194.99;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 108.38;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 128.31;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 64.69;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 485.06;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 58.25;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 32.27;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 395.24.
  • V-Ray Benchmark: 13488 – CPU, 2473 – CUDA, 3504 – RTX.

Performanța CPU este în urma implementărilor Core i9 HX actuale, dar învinge fără drept de apel soluțiile din generațiile anterioare. Placa video RTX 4090 145W este la circa 10% în urma puternice soluții full-power RTX 4090 175W din ROG Scar 18, care este de altfel și cea mai puternică soluție mobilă testată până acum.

Să vedem însă cum se comportă ROG Zephyrus M16 2023 atunci când vine vorba de jocuri. Am testat cu mai multe jocuri la rezoluția nativă QHD+ și sistemul video setat pe Ultimate GPU.

Core i9-13900H
+ RTX 4090 Laptop 120-145W
QHD+ Turbo,
Ultimate dGPU,
on desk
QHD+ Performance,
Ultimate dGPU,
on desk
FHD+ Silent,
Ultimate dGPU,
on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
76 fps (45 fps – 1% low)67 fps (43 fps – 1% low)40 fps (26 fps – 1% low)
Doom Eternal
(Vulkan, Ultra Preset)
286 fps (44 fps – 1% low)244 fps (31 fps – 1% low)104 fps (22 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset, TAA)
103 fps (78 fps – 1% low)92 fps (72 fps – 1% low)52 fps (38 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
145 fps (91 fps – 1% low)121 fps (83 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
101 fps (62 fps – 1% low)82 fps (53 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
125 fps (88 fps – 1% low)92 fps (71 fps – 1% low)45 fps (24 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
136 fps (88 fps – 1% low)114 fps (76 fps – 1% low)61 fps (33 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01)
(DX 11, Ultra Preset, TAAU)
73 fps (28 fps – 1% low)59 fps (22 fps – 1% low)58 fps (27 fps – 1% low)

Cum acestea sunt teste de rasterizare, am făcut și teste de ray tracing cu și fără DLSS.

Core i9-13900H + RTX 4090 Laptop 120-145WQHD+ Turbo, Ultimate dGPU, on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Off)
72 fps (51 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Balanced)
109 fps (88 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Off)
184 fps (45 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Quality)
236 fps (42 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows)
87 fps (65 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 Off)
88 fps (57 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 On)
101 fps (62 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01 update)
(DX 11, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 Off)
37 fps (18 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01 update)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 On)
63 fps (34 fps – 1% low)

ROG Zephyrus M16 poate aborda deci fără probleme toate jocurile moderne cu setările maxime de calitate și ray tracing la rezoluția nativă QHD+. În comparație cu mai puternica implementare i9 HX + RTX 4090 175W din Scar 18, Zephyrus M16 este cu 5 –20% mai lent, diferențele cele mai mari fiind văzute în jocurile unde am văzut o gâtuire a procesorului, adică Doom și Cyberpunk 2077.

Performanța DLSS este și ea impresionantă. NVIDIA a vorbit despre optimizarea DLSS3 pentru RTX 4000 dintr-un motiv clar întemeiat, chiar dacă numărul jocurilor compatibile este încă redus în acest moment.

Pentru mai multe detalii și teste detaliate despre profilurile de putere și jocuri, puteți citi mai pe larg pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire din ROG Zephyrus M16 2023 a fost complet actualizat dacă ne uităm la implementarea de anul trecut. Acesta oferă acum 3 ventilatoare, un ansamblu complex de conducte de transfer termic și radiatoare laterale și în partea din spate. Muchia din spate este acum ocupată de un radiator masiv care disipă direct căldura transferată direct de la placa video și de la procesor prin intermediul unor conducte dedicate, designul fiind o versiune îmbunătățită a celui văzut la ROG Flow X16.

asus rog zephyrus m16 cooling

În plus, pentru un transfer termic mai bun, atât procesorul cât și placa video folosesc pasta termoconductoare cu metal lichid Thermal Grizzly’s Conductonaut Extreme. Capacul inferior a fost și el reproiectat, acesta având deschideri cu protecție anti-praf în dreptul ventilatoarelor și o fantă de răcire în dreptul memoriei.

Piciorul posterior înalt și designul Ergolift asigură un flux de aer bun sub carcasă, cel puțin mai bun decât în cazul altor implementări similare. Există loc totuși pentru mai bine, și aș recomanda un stativ în cazul în care vreți să folosiți laptopul în sarcină mare pe perioade mari de timp.

Sistemul de răcire actualizat a permis setarea unor limite de putere mai generoase pentru procesor și placa video, remarcându-se chiar o mică scădere a temperaturilor internet. Profilurile energetice Turbo și Performance sunt acum pe deplin utilizabile, fie cu prețul unui nivel de zgomot de circa 52 dB în cazul primului, fie cu o penalizare de 10-20% performanțelor în cel de-al doilea caz. Profilul Silent este pe deplin utilizabil, dar este limitat de limitele drastice de putere și de temperaturile interne mari cauzate de limitarea ventilatoarelor la un nivel de zgomot de 35 dB.

Nivelurile de zgomot la care trebuie să vă așteptați sunt de circa 55 dB cu modul Manual, 52 dB cu modul Turbo, 43 dB cu modul Performance și 35 dB cu modul Silent.

Temperatura pe armrest și zona tastelor WASD arareori trece de 40 de grade, însă zona centrală a tastaturii este ceva mai caldă, circa 45 – 48 grade. Aceste ultime temperaturi sunt atinse însă doar cu profilul Silent, care este mai cald, în general zona nedepășind 45 de grade.

Zona centrală a radiatorului Pulsar de pe spate are peste 60 de grade indiferent de profilul de putere ales deoarece al treilea ventilator evacuează aerul de la procesor și placa video în această regiune. Zona inferioară a ecranului atinge și ea temperaturi mari, de circa 50 – 60 de grade, deoarece radiatorul masiv de pe spate este poziționat în imediata apropiere, iar dacă aceste cifre sunt se încadrează în specificațiile panoului, par cam mari pe termen lung.

temps zephyrusM16 daily temps zephyrusM16 gaming silent temps zephyrusM16 gaming turbo

În regim uzual, laptopul este plăcut de utilizat deoarece ventilatoarele sunt oprite atât timp cât temperaturile interne nu depășesc 60 de grade, adică în cea mai mare parte a timpului. Cu profilurile Performance sau Turbo, ventilatoarele se învârt în permanență indiferent de temperaturile interne, iar dacă nivelul minim al lor are doar 30 dB, mi-aș fi dorit o tăcere deplină la fel ca în cazul profilului Silent atât timp cât temperaturile ar permite acest lucru.

Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică în timpul testării.

temps zephyrusM16 daily 1

Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, iar aceasta s-a achitat excelent de sarcini indiferent de scenariul de utilizare. Camera Web, care a fost absentă până acum, oferă un senzor FullHD și oferă o imagine suficient de bună atât timp cât și lumina este bună. Aceasta include un partener IR pentru autentificarea biometrică și un ansamblu de microfoane.

Sistemul audio este destul de bun pentru un laptop, acesta oferind două incinte principale amplasate pe capacul inferior și două incinte pentru medii și înalte amplasate frontal lângă tastatură. Aceste incinte au fost ușor modificate față de generația anterioară, difuzoarele frontale având un grilaj perforat care le protejează mai bine de praf și mizerie, iar difuzoarele de pe capacul inferior emițând sunetul către laterale, nu către față ca până acum.

Calitatea redării este suficient de bună și se remarcă chiar și o urmă de bass, nivelul sonor fiind de circa 76 – 78 dB. Nu am remarcat distorsiuni sesizabile și nici vibrații deranjante, sistemul audio fiind deci unul dintre cele mai bune disponibile într-un laptop.

Baterie și autonomie

La fel ca în cazul generației anterioare și a întregii game ROG, bateria are o capacitate de 90 Wh. Sistemul comută automat la o rată de împrospătare a ecranului de 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie, schimbare care este însoțită de o scurtă pâlpâire a ecranului. Pentru maximizarea autonomiile, este călduros recomandat să evitați opțiunea Ultimate dGPU din Armoury Crate.

Cam acestea sunt autonomiile la care trebuie să vă așteptați.

  • 5-6h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – redare YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – redare Netflix 4K, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 4-5h – navigare Web intensivă, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 1h – Jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit

Autonomiile nu sunt rele, dar nici prea impresionante. Ecranul Mini LED are un impact negativ, iar implementarea curentă Core i9-13900H necesită ceva mai multă energie în regim lejer decât implementarea Core i9-13980HX din Scar 18. Este posibil ca acest comportament să se schimbe pe măsură ce software-ul se maturizează, dar nu m-aș aștepta la ceva semnificativ mai bun.

Versiunea de anul trecut a lui Zephyrus M16 a obținut autonomii mai mari cu circa o oră în cele două scenarii de redare video, și mă aștept ca și modelul de față să obțină autonomii similare în cazul în care alegeți panoul IPS în locul celui Mini LED.

Laptopul vine însoțit de un încărcător cu putere de 280W, ceva mai mare și mai greu decât cel de 240W folosit de generația anterioară. Bateria se încarcă de la 10% la 100% în circa 2 ore, cu încărcarea rapidă activă pentru prima jumătate de oră, iar încărcarea USB permite conectarea unui încărcător de maximum 100W. În unele regiuni este posibil să primiți în pachet și un încărcător USB-C cu marca ROG, un accesoriu util care vă va ușura bagajele în cazul în care nu vă deranjează că profilul Turbo/Manual nu este disponibil când încărcarea se face pe această cale.

asus rog zephyrus m16 charger

Preț și disponibilitate

Asus Zephyrus M16 2023 este disponibil în ofertele locale, însă nu toate configurațiile sunt disponibile în acest moment. Modelul de vârf ROG Zephyrus M16 GU604VY cu i9-13900H, RTX 4090 Laptop, 32 GB RAM și SSD de 2 TB are un preț de circa 23.000 lei, în timp ce versiunea mid-range ROG Zephyrus M16 GU604VZ cu RTX 4080 Laptop 12GB și SSD de 1 TB are un preț de circa 18.000 lei.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Ca laptop multifuncțional, destul de portabil și ușor pe de o parte, dar în același timp capabil să facă față celor mai solicitante sarcini de lucru și jocuri disponibile în prezent, ROG Zephyrus M16 GU604VY este cu greu egalat de oricare alt laptop de pe piață.

Asus a rafinat și a îmbunătățit designul și funcționalitatea acestei serii de-a lungul timpului, până în punctul în care cu greu mai pot să îi reproșez ceva. Sigur, încă nu există un cititor de carduri, un senzor de amprente și nici control RGB per tastă, dar sunt acestea adevărate „deal breakers” pentru tine?

În același timp, această actualizare 2023 a seriei M16 este semnificativ mai puternică decât generațiile anterioare, mai ales pe partea de GPU, cu specificațiile actualizate și modulul termic imbunătățit major. Dar aceste capacități actualizate au și un cost ridicat, această configurație M16 RTX 4090 fiind acum unul dintre cele mai scumpe notebook-uri de pe piață.

Majoritatea ultizatorilor se vor putea indrepta însă spre varianta i9 + RTX 4070 a acestui linii, suficientă pentru majoritatea nevoilor, și în același timp mai ușoară, mai subțire și cu un preț mult mai competitiv.

Cu toate acestea, dacă bugetul este fără limită și aveți nevoie de performanțe de absolut top în acest format de computer, atunci configurația cu RTX 4090 este o opțiune de luat în considerare. Dar, în același timp, dacă într-adevăr banii nu sunt o problemă, piața oferă alte câteva opțiuni interesante de luat în calcul, cum ar fi noile Razer Blade 16 sau Alienware X16, cu ușoare avantaje de performanță de partea lor, dar și cu propriile lor particularități mai puțin reușite, precum și prețuri și mai ridicate.

asus rog zephyrusm16 fin giz

Pro:

  • design atractiv și sobru cu ergonomie îmbunătățită
  • ecran Mini LED excelent
  • tastatură și touchpad bune, conectivitate actualizată
  • hardware de vârf cu performanțe excelente
  • sistem de răcire actualizat eficient
  • sistem audio bun

Contra:

  • lipsa iluminării RGB per tastă
  • finisaj negru, sensibil la amprente
  • zgomotos pe Turbo și fierbinte în zona din spate
  • preț piperat pentru versiunea cu RTX 4090

2 comentarii

  1. Alex

    25 februarie 2023 la 13:51

    Bun review. Intrebari:
    1. Portul HDMI 2.1 suporta G-SYNC ?
    2. Portul USB type C dreapta suporta G-SYNC ? Presupunerea mea e ca nu deoarece la Strix 16/18 acest lucru este specificat.
    In cazul in care raspunsul la ambele e negativ, genul acesta de laptop nu poate fi cu adevarat utilizat ca desktop replacement de catre cineva care a achizitionat deja un display G-SYNC si mai vrea sa bage si cate un joc pe ultrawide. Strix 16/18 …

  2. Carlo Dragos

    28 martie 2023 la 13:17

    Zephyrus a fost si ramane una dintre categoriile mele favorite de la ASUS.
    Chiar detin un laptop din respectiva gama si anume Zephyrus G14 si pot spune ca sunt foarte multumit de acest laptop.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri