GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS ZenBook Flip S Evo UX371 review – OLED în format 2-in-1 premium

Testat pe data de 2 decembrie 2020
Pe scurt: Dacă sunteți în căutarea unui laptop 2-în-1 premium, cu construcție de bună calitate, ecran touch OLED (sau IPS), autonomie îndelungată și performanțe solide în uzul cotidian, ASUS ZenBook Flip S Evo UX371 este o opțiune care nu trebuie ignorată. Laptopul are însă și o serie de puncte mai puțin reușite, pe care ar fi bine să le înțelegeți și acceptați înainte să faceți o achiziție.
Produs testat: ASUS ZenBook Flip S Evo UX371   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.25/5    Pret: începând de la 6200 Lei

În acest articol vom discuta despre seria ZenBook Flip S Evo UX371 a celor de la Asus, pe care am testat-o în amănunt în ultimele săptămâni.

Acest model reprezintă vârful de gamă al celor de la Asus în segmentul ultrabook-urilor cu format 2-in-1, convertibil, pe finalul lui 2020.

El este construit pe o platformă hardware Intel Tiger Lake cu certificare Intel Evo, înglobează un ecran tactil OLED, conectică bună și o baterie de mare capacitate, toate într-un șasiu metalic excelent construit și finisat.

Pe parcursul acestui review intrăm în detalii asupra tuturor acestor aspecte, precum și asupra altora de care ar fi bine să țineți cont atunci când alegeți un laptop dintr-o astfel de gamă de preț.

asus-zenbook-ux371-main

Specificații ASUS ZenBook Flip S Evo UX371

Ecran13,3″, 3840 x 2160 px, 16:9, OLED, lucios, tactil
ProcesorIntel Tiger Lake, Core i7-1165G7, 4C/8T
VideoIntel Iris Xe
Memorie16 GB LPDDR4x 4266 MHz (lipiți, dual-channel)
Stocare1x M.2 PCIe x4 SSD (1 TB WDC PC SN730 SDBPNTY-1T00)
ConectivitateWireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.0, Ethernet cu adaptor USB
Porturi1x USB-A 3.2 gen1, 2x USB-C 3.2 cu Thunderbolt 4 (data, video si alimentare), HDMI, microSD card reader, 3.5 mm jack prin adaptor USB-C
Baterie67 Wh, încărcător 65W USB-C cu încărcare rapidă
Dimensiuni305 mm x 211 mm x 13,9 mm
Greutateîncepând de la 1,22 kg, 0,21 kg încărcător
Alteletastatură iluminare albă, NumPad integrat în touchpad, cameră Web HD+IR compatibilă Windows Hello, sistem audio stereo

Construcție și design

Exteriorul noului ZenBook Flip S UX371 este foarte asemănător cu cel al deja lansatului și testatului ZenBook Flip UX363. UX371 este doar ceva mai ușor și ceva mai compact, însă diferențele sunt greu de văzut chiar și atunci când punem cele două modele unul lângă altul.

Schema de culori a noului Flip S este și ea ușor diferită, ASUS alegând acum o culoare gri-albăstrui mai întunecată, numită Jade Black, deci care arată mai ușor urmele de utilizare, și care este completată de accente de aur roz folosite pentru muchii și sigla ASUS de pe capac.

asus-zenbook-ux371-fin-giz

ZenBook Flip S UX371 este un laptop convertibil cu un ecran cu deschidere de 360 de grade. Laptopul poate îndeplini deci și rolul unei tablete, este drept, una cam mare și cam neergonomică, deci probabil că modul standard de lucru este cel care va fi cel mai des folosit.

Carcasa laptopului folosește așa numitul design Ergolift, implementat într-o formă sau alta pe toate laptopurile din gama ZenBook, care folosește rama inferioară a ecranului ca picior de sprijin atunci când capacul ecranului este deschis în poziția normală de lucru.

Acest design facilitează un flux de aer mai bogat pentru fantele de admisie de pe capacul inferior și o poziție ușor înclinată mai ergonomică pentru tastatură, dar, la fel ca în cazul modelului Flip standard, implementarea lasă de dorit deoarece piciorușele cauciucate sunt minuscule și laptopul se va sprijini mai mult pe balamale, putând astfel zgâria suprafețele de sprijin mai sensibile.

Mai mult, din cauza acestor piciorușe de sprijin sub-dimensionate, laptopul nu este foarte stabil pe suprafețe plate. La acest detaliu neplăcut se adaugă muchiile și colțurile cam ascuțite ale carcasei, care arată frumos, dar nu sunt prea prietenoase cu încheieturile, și rama inferioară mare a ecranului, care este cam depășită pentru un laptop din 2020, dar care măcar asigură un punct de sprijin util în modul tabletă și ține ecranul mai departe de aerul cald evacuat în zona balamalei.

Sistemul de răcire este și el similar cu cel de pe Flip UX363,. În consecință, fantele de admisie de pe capacul inferior sunt obstrucționate la interior, admisia aerului făcându-se printr-o fantă ascunsă între balamale, în timp ce evacuarea se face într-o zonă apropiată și este direcționată către ecran. Rama inferioară lată a ecranului preia cea mai mare parte din căldura aerului evacuat, însă, în ansamblu, sistemul de răcire nu este unul dintre cele mai grozave.

Trecând la aspectele pozitive, UX371 este bine clădit, capacul ecranului fiind foarte rigid iar tendința de torsiune din zona tastaturii fiind neglijabilă. Cele două balamale sunt ferme și țin ecranul fix în orice unghi, însă mecanismul este suficient de moale pentru a putea fi operat cu o singură mână. Suplimentar, am apreciat arm-rest-ul și touchpad-ul cu suprafețe ample, aspecte cam greu de întâlnit la alte laptopuri compacte de 13”, însă prețul plătit pentru ele este tastatura cam înghesuită.

Conectivitatea este cam aceeași întâlnită la toate laptopurile ZenBook din 2020: două porturi USB-C cu compatibilitate Thunderbolt 3, un port HDMI standard, un port USB-A standard, un cititor de carduri MicroSD și LED-uri de stare amplasate pe lateral. Nu există conector audio jack și nici port Ethernet, însă ASUS oferă două adaptoare care le adaugă și care se conectează la un port USB-C, respectiv USB-A. Pe lângă aceste două adaptoare, pachetul mai conține și o husă protectoare.

Privind în ansamblu, ZenBook Flip S UX371 arată și lasă senzația unui produs de lux, ceea ce va capta fără îndoială atenția utilizatorilor. După o perioadă, veți începe să remarcați problemele descrise mai sus, adică instabilitatea piciorușelor sub-dimensionate, muchiile ascuțite și suprafețele ușor de murdărit, laptopul pârând mai degrabă un produs menit să impresioneze vizual decât să fie ergonomic în utilizarea zilnică.

Tastatură și touchpad

ASUS a ales o tastatură cam înghesuită pentru acest laptop, aceasta fiind de fapt cam aceeași pe care am văzut-o deja la ZenBook 13 și ZenBook Flip. Astfel, tastele au dimensiuni de 16 x 13 mm, în locul unei forme pătrate obișnuite, ceea ce micșorează spațiul util și va fi o problemă care va afecta acuratețea tastării pentru cei cu degete mai mari sau unghii mai lungi.

Dacă acest aspect nu este însă o problemă, veți avea la dispoziție o tastatură cu o prestație suficient de bună. Răspunsul și cursa tastelor sunt medii, o notă în care se regăsesc multe tastaturi de ultrabook, însă tastatura este în mod palpabil inferioară celor folosite de ASUS pe gama imediat superioară a laptopurilor de 14”.

asus-zenbook-ux371-keyboard-clickpad

Sistemul de iluminare folosește LED-uri albe puternice și oferă un indicator Caps Lock. Lumina generată este puternică și uniformă, însă se remarcă și neplăcutul fenomen de iluminare parazitară de sub taste, un fenomen mai puțin deranjant în cazul versiunilor de 14”.

Așezat imediat sub tastatură și centrat pe șasiu se găsește touchpad-ul mare de calitate superioară remarcat și la celelalte modele ZenBook din 2020. Acest touchpad oferă drivere Precision, o suprafața de contact din sticlă și funcția secundară de bloc numeric, iar prestația este foarte bună deoarece oferă o sensibilitate și o precizie ridicate, implementează algoritmi de palm-rejection buni și este bine ranforsat pentru a nu scârțâi nici sub apăsările dure. Doar butoanele ascunse sub colturi sunt puțin cam dure, însă acesta rămâne unul dintre cele mai bune touchpad-uri disponibile în prezent.

Funcția ScreenPad nu este implementată pe acest touchpad, iar acesta nu este însoțit de un senzor pentru amprente. Laptopul permite însă autentificarea biometrică mai simplă cu ajutorul camerei Web infraroșie amplasată deasupra ecranului.

Ecran

Fiind un laptop convertibil, ZenBook Flip S UX371 oferă două opțiuni de ecrane cu suprafață tactilă: unul IPS cu rezoluție FullHD, acoperire coloristică sRGB de 100% și luminozitate de 450 nits, și altul cu panou OLED, rezoluție 4K, acoperire DCI-P3 de 100% și luminozitate de 500 nits. Ambele variante sunt însoțite de un stylus.

Noi am testat varianta cu ecran OLED, cea care urmează să fie principalul model și oferit în cam toate regiunile, prețul mai ridicat al acestui tip de ecran urmând să împingă însă laptopul în zona modelelor mai greu accesible.

Cum era de așteptat, ecranul OLED Samsung SDC4147 este impresionant, acesta oferind culori, contrast, unghiuri de vizualizare și luminozitate foarte bune. Mai jos se pot observa parametrii măsurați.

  • Panel HardwareID: Samsung SDC4147;
  • Coverage: 100.0% sRGB, 98.2% AdobeRGB, 99.3% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.17;
  • Max brightness in the middle of the screen: 519.09 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 24.68 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6300 K;
  • Black on max brightness: 0.00 cd/m2;
  • PWM: Yes, 60 Hz at <= 70% brightness.

Însă există câteva detalii importante care trebuie menționate. După cum am spus deja, opțiunea OLED atrage un cost suplimentar, iar rezoluția UHD va avea un impact negativ asupra autonomiei.

Mai mult, am observat inconsistențe coloristice între diferitele zone ale ecranului în cazul versiunii testate de noi, variațiile DeltaE fiind destul de semnificative în unele colțuri. Asta înseamnă că, în ciuda acurateței coloristice ridicate, profesioniștii s-ar putea să nu fie deplin mulțumiți de prestația în aplicațiile în care uniformitatea este critică. Totuși, întotdeauna vor exista fluctuații de calitate atunci când vine vorba de ecrane, așadar recomandarea noastră rămâne să cumpărați laptopul de la un magazin care vă permite să testați modelul în prealabil sau care oferă politici de returnare solide.

În final, rămân discuțiile despre oportunitatea unui ecran OLED pe un laptop, ținând cont de ventuale neajunsuri precum burn-in, retenția imaginii, black crush, gray banding sau PWM. Interfața Windows folosește multe elemente statice, deci burn-in-ul rămâne o potențială problemă chiar dacă producătorii de ecrane OLED au îmbunătățit acest aspect în ultimii ani. Evitarea luminozităților ridicate ar putea și ea îmbunătăți prestația, fenomenul fiind mai puțin pregnant la niveluri scăzute.

Black crush (niveluri profunde de gri care apar ca negre) sau Gray Banding (artefacte în cazul degradeurilor fine de gri) sunt și ele potențiale puncte negative, însă mai greu de observat pentru un utilizator obișnuit. O căutare pe Youtube vi le va detalia.

În final, utilizarea PWM cu frecvența de 60 Hz pentru luminozități mai mici de 70% ar putea deranja anumite persoane, chiar dacă PWM-ul OLED funcționează altfel decât cel pentru LCD, iar fllikeringul nu e la fel de deranjant pe OLED.

Desigur, aceste aspect nu sunt specifice acestui laptop, ci vizează toate laptopurile cu ecran OLED, astfel că sfatul nostru este să vă informați și să cântăriți bine avantajele și dezavantajele înainte de a face o achiziție.

ASUS oferă și opțiunea unui ecran IPS cu rezoluție FullHD și acoperire coloristică sRGB de 100% pentru această serie. Acesta nu va fi la fel de frumos ca versiunea OLED de mai sus, însă va fi mai accesibil și nu va avea problemele potențiale menționate mai sus, dar se va încadra în liniile standard ale unui panel LCD de calitate medie.

Încheiem cu o serie de imagini făcute cu ecranul OLED de pe UX371 așezat lângă ecranul IPS de 300 nits de pe UX363 (OLED în stânga, IPS în dreapta).

Hardware și performanțe

Modelul testat de noi este un ZenBook Flip S UX371EA de vârf, configurația oferind un procesor Intel Tiger Lake Core i7-1165G7 cu interfață grafică Intel Iris Xe, 16 GB de memorie LPDDR4x 4266 MHz și o unitate SSD rapidă WDC SN730 cu capacitate de 1 TB. Trebuie menționat că exemplarul testat a fost unul de pre-producție și a fost folosit cu software-ul disponibil la începutul lunii noiembrie 2020, adică BIOS 301 și aplicația MyAsus 2.2.45.0.

Procesorul Tiger Lake i7-1165G7 este una dintre ofertele Intel de la finele lui 2020 și este deja cunoscută pentru că este implementată în multe ultrabook-uri. Un procesor cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, acesta este rapid în aplicațiile single-core și competent în scenariile multi-core. Platforma Intel poate fi însă configurată de producătorii de laptopuri după dorințe și nevoi, iar ASUS a ales o implementare limitată cu un TDP maxim de 15+ W în cel mai agresiv mod de lucru.

Noutatea majoră a platformei Intel Tiger Lake este interfața grafică Iris Xe, iar procesorul i7-1165G7 beneficiază de aportul celei mai puternice implementări, care oferă 96 de unități de procesare și frecvențe de tact maxime de 1300 MHz.

Laptopul mai oferă 16 GB de memorie LPDDR4x 4266 MHz în configurație dual-channel și o unitate de stocare SSD rapidă WD SN730 cu conectare PCIe x4. Unitatea SSD se încălzește într-un regim susținut de utilizare din cauza designului termic al laptopului, dar nu am remarcat deprecieri de performanță precum în cazul unității SSD mid-range Kingston pe care am văzut-o la lucru în UX363.

Cei care doresc mai multă performanță pot alege să înlocuiască această unitate SSD, accesul la aceasta făcându-se ușor prin simpla înlăturare a capacului inferior. Memoria și procesorul sunt lipite de placa de bază, iar cum o bună parte din spațiul interior este ocupat de bateria de mare capacitate, se observă dimensiunile reduse ale plăcii de bază precum și poziționarea unității SSD în apropierea radiatorului procesorului.

Din punct de vedere software, se remarcă aplicația MyAsus, din cadrul căreia puteți ajusta profilurile energetice, setările ecranului, verifica bateria, face actualizări software și altele, și aplicația AudioWizard, care se ocupă de setările plăcii de sunet.

Laptopul oferă 3 profiluri energetice:

  • Performance – procesor cu TDP limitat la 13+W și ventilator cu nivel sonor de 38-39 dB;
  • Standard – procesor cu TDP limitat 12+W și ventilator cu nivel sonor de 35-36 dB;
  • Whisper – procesor cu TDP limitat la 8+W și ventilator cu nivel sonor sub 30 dB.

Profilul Standard este bine echilibrat și menține ventilatorul oprit în sarcinile simple, acesta pornind într-un regim tăcut în sarcinile mai complexe. Laptopul nu are probleme cu sarcinile uzuale precum redarea media, navigarea web sau aplicațiile de birou, în comparație cu ruda apropiată UX363 acesta fiind mai tăcut, dar și ceva mai cald.

Am trecut apoi la testele pretențioase, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. Procesorul i7 pleacă cu frecvențe ridicate, dar se stabilizează apoi la 2,4 GHz și un TDP de 15W, temperaturile lui atingând 75-77 de grade iar ventilatorul atingând un nivel sonor de 40 – 41 dB. Scorul CineBench R15 este de 580 de puncte, nu prea mare, dar de așteptat ținând cont de limitările energetice.

În comparație cu alte procesoare i7 din generația Tiger Lake, această limitare drastică a puterii maxime a limitat temperaturile, dar și performanța. Am testat apoi laptopul în modurile Standard și Whisper, Primul limitează procesorul la 12W, nivelul de zgomot scăzând și el, iar al doilea coboară și mai jos la numai 8W, cu un nivel de zgomot și mai mic. Alimentat de la baterie, laptopul se comportă bine cu profilul Performance activat deoarece atinge un TDP de 15W.

cinebench1-zenbook-ux371

Pentru a pune aceste date într-o perspectivă mai bună, le-am comasat într-un grafic comparativ. Implementarea similară UX363 se comportă cam fel, fiind însă mai zgomotoasă, iar același lucru se vede și la implementarea Ice Lake i7 din ZenBook UX425JA. Alte implementări Tiger Lake sunt însă mai rapide, ce să mai spunem despre AMD Ryzen 4000, care rămâne regele categoriei la o distanță confortabilă.

cinebench2-zenbook-ux371

Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R20 și Prime95, în ambele cazuri remarcându-se aceeași limitare de TDP la 15W după un scurt vârf de performanță inițial, temperaturile fiind de 75 – 78 de grade.

Testele combinate de placă video și procesor au fost deja cunoscutele 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1. Laptopul a trecut fără probleme de testul 3DMark pentru că procesorul și-a atins imediat și păstrat apoi limitarea de 13W, comportându-se însă mai bine decât similarul UX363, care a ratat acest test. Luxmark a pus la treabă și interfața video și procesorul, însă nu este compatibil cu Tiger Lake în acest moment, deci nu poate oferi un rezultat relevant.

Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Extreme Performance.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 4013 (Graphics – 4574, Physics – 9258, Combined – 1450);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 13163 (Graphics – 17091, CPU – 5718);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1466 (Graphics – 1335, CPU – 3307);
  • 3DMark 13 – Wild Life: 10621;
  • AIDA64 Memory test: -;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2767;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 881;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 18.97 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 3805 (CPU mark: 10748, 3D Graphics Mark: 3527, Disk Mark: 17214);
  • PCMark 10: 4654 (Essentials – 10041, Productivity – 6529 , Digital Content Creation – 4173);
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 6601, Multi-core: 18782;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1500, Multi-core: 4702;
  • CineBench R15 (best run): CPU 804 cb, CPU Single Core 212 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 1596 cb, CPU Single Core 534 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 185.92 fps, Pass 2 – 40.63 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 91.48 s.

Am testat apoi laptopul și cu o parte din produsele pe care le folosim pentru analiza stațiilor de lucru.

  • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 10m 29s (Auto);
  • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 30m 37s (Auto);
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: CPU not properly recognized;

Aceste rezultate nu sunt prea grozave și sunt plasate cam jos față de cele văzute la alte implementări i7-1165G7, inclusiv similarul UX363. Acest lucru nu este surprinzător deoarece laptopul limitează puternic procesorul pentru a ține temperaturile și nivelul de zgomot sub control, însă acest regim de lucru aduce o penalizare de 10 – 30 de procente față de similarul UX363 și mai mult față de alte implementări Tiger Lake.

Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan.

FHD gamingFlip S UX371 – Intel 1165G7 13WFlip UX363 – Intel 1165G7 13WSwift 3 13 – Intel 1165G7 17WUX393 – Intel 1165G7 26WUX425 – Intel 1065G7IdeaPad 7 – AMD R7 + Vega 8UM425 – AMD R7 + Vega 7
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)65 fps (32 fps – 1% low)65 fps (38 fps – 1% low)76 fps (45 fps – 1% low)83 fps (44 fps – 1% low)40 fps (22 fps – 1% low)81 fps (58 fps – 1% low)66 fps (50 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)47 fps (34 fps – 1% low)52 fps (32 fps – 1% low)71 fps (46 fps – 1% low)63 fps (39 fps – 1% low)34 fps (20 fps – 1% low)53 fps (40 fps – 1% low)39 fps (28 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)24 fps (14 fps – 1% low)23 fps (14 fps – 1% low)32 fps (19 fps – 1% low)29 fps (19 fps – 1% low)12 fps (10 fps – 1% low)28 fps (24 fps – 1% low)21 fps (17 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)60 fps (42 fps – 1% low)59 fps (43 fps – 1% low)60 fps (43 fps – 1% low)67 fps (53 fps – 1% low)32 fps (22 fps – 1% low)33 fps (24 fps – 1% low)45 fps (36 fps – 1% low)
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)60 fps (46 fps – 1% low)56 fps (36 fps – 1% low)60 fps (53 fps – 1% low)60 fps (45 fps – 1% low)42 fps (25 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)56 fps (34 fps – 1% low)
Rise of the Tomb Raider (DX 12, Lowest Preset, no AA)36 fps (14 fps – 1% low)25 fps (11 fps – 1% low)36 fps (5 fps – 1% low)46 fps (12 fps – 1% low)16 fps (3 fps – 1% low)41 fps (22 fps – 1% low)28 fps (22 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (Vulkan, Lowest Preset, no AA)29 fps (19 fps – 1% low)25 fps (14 fps – 1% low)37 fps (21 fps – 1% low)34 fps (18 fps – 1% low)17 fps (12 fps – 1% low)38 fps (22 fps – 1% low)27 fps (16 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset)44 fps (36 fps – 1% low)47 fps (41 fps – 1% low)50 fps (40 fps – 1% low)54 fps (45 fps – 1% low)21 fps (7 fps – 1% low)41 fps (36 fps – 1% low)37 fps (32 fps – 1% low)

Am pus aceste rezultate într-un tabel comparativ care include alte implementări i7-1165G7, dar cu un regim energetic mai generos, un ZenBook mai vechi bazat pe Ice Lake și câteva implementări AMD Ryzen.

Laptopul poate oferi mai mult de 40 de cadre pe secundă în jocurile mai vechi sau mai simple, însă nu este o opțiune pentru jocurile noi pretențioase deoarece nu le poate susține la 30 de cadre pe secundă. ZenBook Flip S UX371 este deci clar în urma altor implementări Tiger Lake, și chiar în urma implementării Ryzen 7/Vega 7 din ZenBook UX425, un alt laptop cu limitări drastice de putere.

În concluzie, dacă doriți un laptop performant bazat pe platforma Tiger Lake, ZenBook Flip S UX371EA nu este opțiunea potrivită, acesta fiind de fapt chiar una dintre cele mai lente implementări. În același timp însă, este și una dintre cele mai reci și silențioase implementări, după cum se vede din capturile de HWInfo din articol.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire este simplu și folosește un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic, fiind deci similar cu ce am mai văzut pe laptopurile ZenBook și ExpertBook recente.

asus-zenbook-ux371-cooling

În plus, ASUS a ales un design închis, fantele care se văd pe capacul inferior fiind de fapt obturate cu bandă conducătoare termic. În consecință, aerul necesar pentru răcire este introdus printr-o fantă amplasată între balamalele ecranului, trece peste procesor și conducta de transfer termic și este în final evacuat în zona inferioară a ecranului.

După cum am menționat și în review-ul lui UX363, care folosește un design similar, nu pot pune la îndoială deciziile inginerilor ASUS, însă nici nu pot ignora faptul că laptopurile companiei care au folosit și fantele de admisie de pe capacul inferior s-au bucurat de o răcire mai bună folosind tot un singur ventilator și o singură conductă de transfer.

Ce-i drept, ZenBook Flip S UX371 este și mai silențios decât acele laptopuri ASUS, probabil o cerință pentru a justifica sigla Evo. Temperaturile interne rămân în confortabila plajă de 70 de grade în cursul utilizării jocurilor sau aplicațiilor gurmande, o parte semnificativă din energia termică făcându-se însă simțită și pe carcasă. Cu modul Performance activ, am măsurat temperaturi de peste 55 de grade în mijlocul tastaturii și pe capacul din spate și de peste 45 de grade în zona ramei inferioare a ecranului. Nivelul de zgomot în acest mod de lucru a fost moderat, de 40 – 41 dB.

Trecerea la modul Standard a redus nivelul de zgomot, însă odată cu acesta au scăzut și performanțele. Într-un regim normal de utilizare, ZenBook Flip S UX371 este tăcut, ventilatorul stând oprit în cea mai mare parte a timpului și pornind ocazional în cursul multitasking-ului. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.

temperatures-zenbookux371-daily
temperatures-zenbookux371-gaming

Conectivitatea este asigurată de un cip Intel AX201 cu Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, acesta oferind performanțe bune indiferent de distanța față de router, dar cu rate de transfer ceva mai scăzute decât în cazul altor implementări similare.

Sistemul audio folosește două incinte amplasate în partea inferioară a buzei frontale. Datorită amplasării, sunetul se reflectă pe suprafața de sprijin a biroului fără distorsiuni evidente, însă arm-rest-ul are tendința să vibreze sesizabil la un volum ridicat. De asemenea, din cauza poziționării, difuzoarele sunt ușor de obturat dacă laptopul este ținut în poală.

Nivelul audio măsurat este de 76 – 78 dB iar nivelul calității este suficient de bun pentru filme sau muzică, fără a acoperi însă prea bine gama frecvențelor joase. După cum am menționat, șasiul are tendința să vibreze odată ce nivelul volumului trece de 70 de procente, deci este bine să-l țineți ceva mai jos pentru o audiție mulțumitoare. Camera Web oferă o imagine cu o calitate acceptabilă pentru utilizări ocazionale, dar nimic mai mult.

asus-zenbook-ux371-speakers

Baterie și autonomie

Bateria din ZenBook Flip S UX371 are o capacitate de 67 Wh, deci mai mare decât ceea ce găsim în general pe laptopurile de 13”. Autonomiile la care ar trebui să vă așteptați sunt cam acestea:

  • 6h – editare text Google Docs, Standard+ Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ;
  • 8h – redare video YouTube FullHD, Whisper + Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ;
  • 10h – redare video Netflix, Whisper + Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ;
  • 4-6h – navigare Web intensivă, Standard + Better Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ.

Nu trebuie uitat că modelul testat a folosit un ecran OLED UHD, care are un consum ceva mai ridicat. Chiar și așa, UX371 oferă autonomii bune datorită bateriei mari, iar dacă alegeți varianta cu ecran IPS FullHD, acestea probabil că vor deveni și mai bune.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact de 65W cu conectare USB-C . Reumplerea integrală a bateriei durează circa 2 ore, însă încărcarea rapidă readuce bateria de la 0 la 60% în mai puțin de o oră.

Preț și disponibilitate

ZenBook Flip S Evo UX371EA nu este încă disponibil în ofertele locale, acesta urmând să ajungă pe piață în săptămânile care urmează.

Prețurile încep de la 6200 de lei pentru configurația cu procesor Core i5-1135G7, 8 GB RAM, SSD de 512 GB și ecran IPS Full HD și urcă până la 8200 de lei pentru configurația testată de noi, care oferă procesor Core i7-1165G7, 16 GB RAM, SSD de 1 TB și ecran OLED UHD. Această din urmă configurație este disponibilă și cu ecran IPS FullHD, caz în care prețul scade la 7700 de lei.

Pentru mai multe detalii despre stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

În finalul acestui articol, putem concluziona că acest ZenBook Flip S este cu adevărat un ultrabook 2-in-1 premium. Performanțele în utilizarea zilnică, autonomia și construcția se ridică la nivelul așteptărilor, iar tastatura/clickpad-ul și conectica se apropie și ele. Totuși, țineți cont că acest model nu excelează în task-uri ceva mai solicitante chiar și în comparație cu alte implementări Intel Tiger Lake, nu are un jack de căști, și primește o tastatură înghesuită pe verticală, cu care utilizatorii cu mâini mai mari se vor chinui.

Principalul punct de inflexiune al acestei serii îl reprezintă în opinia noastră ecranul OLED, cu punctele sale forte și cu neajunsurile inerente tehnologiei, cărora li se adaugă și prețul de achiziție mai ridicat pentru configurațiile cu acest ecran. Decizia vă aparține, cert este că dacă decideți că un laptop OLED vi se potrivește, acest ZenBook este unul dintre foarte puținele ultrabook-uri de acest tip disponibile în România.

Pe cealaltă parte, dacă vă hotărâți asupra unui laptop cu ecran IPS, veți avea la dispoziție o mai largă plajă de opțiuni, precum seriile Asus ZenBook Flip UX363 și Dell XPS 13 2-in-1, sau liniile HP Spectre sau Lenovo Yoga.

În final, seria ZenBook Flip S poate fi o alegere interesantă atât timp cât îi înțelegeți particularitățile și punctele mai puțin grozave, mai ales în contextul prețului său competitiv pe piața locală, în special cazul configurațiilor lower-end. De altfel, spre acele modele cu ecran IPS și procesor Core i5 se și îndreaptă recomandarea noastră pentru aceia dintre voi ce puneți pe prim plan construcția și portabilitatea, experiența utilizării de zi cu zi și autonomia îndelungată, și mai puțin performanțele în taskuri solicitante.

Desigur, panelul OLED lasă o primă impresie excelentă și are atuu-uri indiscutabile. Totuși, chiar și ca avid susținător al OLED-ului pe televizoare și telefoane mobile, îmi păstrez scepticismul asupra maturității tehnologiei în cazul implementării pe laptopuri, și sper că am reușit să explic de ce în cazul acestui articol. „just my2c” cum zice englezul, iar decizia finală vă aparține.

Pro:

  • carcasă ușoară, solidă și elegantă
  • ecrane bune IPS sau OLED
  • performanțe bune în utilizare normală
  • sistem de răcire tăcut
  • baterie mare și autonomie bună

Contra:

  • tastatura înghesuită pe verticală
  • lipsa jack audio integrat și senzor de amprente
  • atenție la particularitățile tehnologiei OLED
  • performanțe limitate și temperaturi ridicate în sarcini mai complexe

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri