Asus ZenBook S 13 Flip OLED UP5302ZA review și teste amănunțite
În acest articol discutăm pe larg despre Asus ZenBook S 13 Flip OLED, cel mai recent ultraportabil convertibil 2 în 1 al celor de la Asus, acum echipat cu un ecran OLED și hardware Intel Core P de generația a 12-a.
Acesta este alternativa 2 în 1 a versiunii clamshell ZenBook S 13 OLED pe care am discutat-o cu ceva timp în urmă. Cele două sunt similare în ceea ce privește designul, ergonomia și componentele interne, dar diferite în ceea ce privește formatele și specificațiile hardware.
Designul și materialele premium, formatul compact și ușor, intrările excelente, ecranul frumos, implementarea hardware echilibrată și bateria mare sunt principalele puncte forte ale acestei serii.
Pe de altă parte, va trebui să acceptați conectica doar de tip USB-C și un ecran tactil OLED cu anumite particularități care s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.
Vom discuta toate aceste aspecte în această recenzie ZenBook-ului Flip S 13 UP5302ZA, astfel încât să știți la ce să vă așteptați înainte de a cumpăra unul.
Specificații Asus ZenBook S 13 Flip OLED UP5302ZA
Ecran | 13,3 inchi, 2880 x 1800 px, 16:10, OLED, touch, glossy, 350 nits, 100% DCI-P3 |
Procesor | Intel 12th-gen Alder Lake Core i7-1260P, 4PC+8Ec/16T |
Video | Intel Iris Xe, max 1.4 GHz |
Memorie | 16 GB LPDDR5-5200 (lipiți), max 32 GB |
Stocare | 1 TB M.2 NVMe SSD (Micron 3400), 1x M.2 2280 |
Conectivitate | Wireless 6E (Intel AX211) 2×2, Bluetooth 5.2 |
Porturi | 2x USB-C 3.2 gen2, 2x USB-C cu Thunderbolt 4, mic/headphone, micro SD card reader |
Baterie | 67 Wh, încărcător 65W USB-C |
Dimensiune | 296 mm x 210 mm x 14,9 mm |
Greutate | 1,12 kg, încărcător 0,19 kg |
Altele | tastatură iluminare albă, webcam 2MP FHD cu IR, senzor amprentă, sistem audio stereo |
Construcție și design
Noul Asus ZenBook S 13 Flip din 2022 renunță la vechiul design al gamei Flip și folosește noile linii de design și materiale specifice întregii game ZenBook din acest an.
Duse sunt deci cunoscutele cercuri concentrice de pe capac, sigla mare ASUS și aliajul de aluminiu, noul ZenBook S 13 Flip oferind un design curat cu elemente de identitate vizuală mai discrete și fiind fabricat dintr-un aliaj de magneziu și aluminiu cu finisaj mai simplu.
Aceste materiale par cam ciudate la început, textura aspră a aliajului metalic lăsând senzația unui șmirghel fin, însă oferă o priză bună, ascund bine urmele de utilizare și ar trebui să facă față bine la uzură și zgârieturi.
Noile materiale, mai ușoare, i-au permis totodată producătorului să mențină masa totală la un nivel redus. Astfel, Asus ZenBook S 13 Flip are o greutate de 1,1 kilograme în ciuda actualizării interiorului cu un sistem de răcire diferit și a unei baterii mai mari.
Calitatea construcției este și ea la înălțime, remarcându-se capacul extrem de rigid si tendința practic insesizabilă la deformări a zonei tastaturii. La fel ca versiunea clamshell ZenBook S 13, și ZenBook S 13 Flip se ridică la nivelul altor ultra-portabile din gama superioară, iar dacă acesta nu pare la fel de rafinat ca un Apple MacBook sau Dell XPS, se situează foarte aproape de ele.
Capitolul ergonomiei este și el bine acoperit. Designul 2-în-1 oferă un capac cu o deschidere de 360 de grade iar balamalele care îl susțin sunt foarte ferme, dar în același timp ușor de operat cu o singură mână. Laptopul folosește cunoscutul design Ergolift, deci marginea inferioară a capacului ecranului îndeplinește și funcția de picior de sprijin atunci când capacul este deschis pentru a îmbunătăți admisia aerului necesar răcirii și pentru a da tastaturii un unghi mai bun pentru lucru. Nu doar că laptopul are în continuare o stabilitate bună pe masă, însă aerul nu mai este evacuat spre ecran, ci prin fantele de evacuare din stânga, iar această schimbare este mai mult decât binevenită.
ZenBook S 13 Flip este mai bun decât predecesorii săi și în modul tabletă. O schimbare importantă este modul în care baza și capacul se pliază unul peste altul, acestea fiind acum mai apropiate și fixate în această poziție de niște magneți. Carcasa rigidă lasă o impresie mai bună atunci când sistemul este ținut în mână, iar mutarea fantei de evacuare a aerului din zona balamalei asigură un confort și o priză mai bune deoarece aceasta este și zona din care veți ține tableta în mod normal.
Partea negativă a acestui design este dimensiunea redusă a piciorușelor de sprijin, însă chiar și așa, ZenBook S 13 Flip are o aderență bună pe masă și stă mai bine la acest capitol decât alte ultraportabile. Alte aspecte negative sunt muchiile și colturile cam ascuțite, acestea putând deveni enervante în cursul utilizării, și sărăcia conectorilor.
Spre deosebire de alte modele ZenBook, ASUS ZenBook S 13 Flip oferă doar porturi USB-C, unul în stânga și două în dreapta. Apreciez faptul că aceste porturi sunt prezente pe ambele laturi, oferind o flexibilitate bună atunci când decideți unde vreți să conectați ceva, însă am simțit lipsa unui port USB-A. Pe lângă aceste trei porturi USB-C, laptopul mai oferă un cititor de carduri MicroSD și un conector audio, iar partea dreaptă mai găzduiește LED-urile de semnalizare, acum amplasate deci departe de câmpul vizual.
În concluzie, ZenBook Flip S 13 OLED marchează un progres vizibil de la generațiile anterioare Flip, fiind mai bine clădit și mai ergonomic, și este unul dintre cele mai atractive laptopuri 2-în-1 disponibile în acest moment pe piață.
Tastatură si touchpad
Asus a ales o tastatură completă și un touchpad mare din sticlă cu funcție secundară de NumPad, aceste periferice fiind unele dintre cele mai bune disponibile pe un laptop de 13 inch în acest moment.
M-aș fi așteptat ca tastatura să fie identică de pe ZenBook S 13 cu design standard, însă aceasta oferă un răspuns mai ferm și o viteză de scriere mai mare. Mecanismul este însă și ceva mai zgomotos decât m-aș fi așteptat, deci s-ar putea ca utilizarea să deranjeze puțin în mediile tăcute.
Aranjarea tastelor este una standard, acestea având dimensiuni bune și fiind spațiate aerisit. Chiar și butonul Power, încorporat în tastatură, a fost mutat către stânga pentru a lăsa tasta din dreapta-sus pentru funcția Delete, cea pe care am aștepta-o de obicei acolo.
Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe, trei niveluri de intensitate și activare prin atingerea touchpad-ului. Intensitatea luminoasă a acestui ansamblu de LED-uri este bună, în special în combinație cu tastele negre, însă uniformitatea este încă problematică, în special în cazul anumitor taste de pe rândul superior, care sunt mai luminoase. Lumina se strecoară pe sub unele taste și este mai vizibilă în special în cazul butoanelor care sunt și iluminate mai mult în mod nedorit.
Touchpad-ul este mare și are o suprafață fabricată din sticlă care asigură un control excelent chiar și în cazul gesturilor rapide sau complexe. Ranforsarea este bună, suprafața tactilă neemițând zgomote neplăcute nici la apăsări mai ferme, iar butoanele sunt bune, chiar daca puțin cam dure. Touchpad-ul îndeplinește și funcția de NumPad, în cazul în care aveți nevoie de așa ceva și duceți dorul unui bloc numeric real.
Autentificarea biometrică este acoperită atât de un senzor pentru amprente, ascuns în butonul Power, cât și de o cameră IR, ambele fiind compatibile cu Windows Hello.
Ecran
ZenBook S 13 Flip este disponibil cu un singur tip de ecran, un OLED cu diagonală de 13,3 inchi, raport de aspect 16:10, rezoluție 2,8K și strat protector lucios tactil. Nu există opțiuni IPS, deci laptopul este o alegere interesantă atât timp când sunteți interesați de un panoul OLED tactil.
Fabricat de către Samsung, ecranul OLED este excelent și oferă unghiuri de vizualizare, nivel de negru și contrast excelente, iar cum este vorba de un panou pe 10 biți, și culorile foarte frumoase acoperă fără probleme întregul spectru DCI-P3. Nu toată lumea s-ar putea să fie însă fericită cu acest ecran.
Mai întâi de toate, luminozitatea SDR maximă de numai 350 nits nu este suficientă pentru a face față cu succes în mediile luminoase, mai ales că vorbim și de un strat protector lucios. În al doilea rând, ecranul are aceeași problemă ca alte implementări OLED tactile, și anume acea granularitate care poate deranja în anumite scenarii precum editarea de text sau navigația Web.
- Panel HardwareID: Samsung SDC4172 (ATNA33AA03-0);
- Coverage: 100% sRGB, 96.4% Adobe RGB, 99.9% DCI-P3;
- Type: 10-bit with HDR500, 60 Hz;
- Measured gamma: 2.17;
- Max brightness in the middle of the screen: 347.64 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 8.98 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1:1;
- White point: 6600 K;
- Black on max brightness: 0 cd/m2;
Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și sta bine la capitolele uniformitate de culoare și luminozitate, iar cum avem de-a face cu un OLED, nici bleeding-ul nu este o problemă.
Ecranele Samsung din această nouă generație au rezolvat multe din probleme mai vechi ale tehnologiei OLED și nici nu folosesc PWM pentru controlul luminozității, deci pâlpâirea nu va fi o problemă, iar burn-in-ul va fi ținut sub control de rutinele software din aplicația MyASUS atât timp cât nu lăsați ecranul pornit ore în șir cu luminozitatea la maximum și elemente statice precum interfețele afișate permanent.
Cu toate acestea, un ecran IPS bun ar fi fost o opțiune interesantă pentru cei care își doresc mai puține bătăi de cap. Acesta ar fi putut oferi o luminozitate mai mare, nu ar fi avut acea problemă a granularității și atingerea unei acuratețe de culoare la nivelul DCI-P3 nu ar fi fost nici ea o problemă. Opțiunea ar fi fost însă mai scumpă, așa că tot ce putem alege este doar acest OLED.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi este un model de vârf pentru gama ZenBook S 13 Flip 2022, modelul UP5302ZA oferind un procesor Intel Core i7-1260P cu interfață grafică integrată Intel Iris Xe, 16 GB de memorie LPDDR5-4800 și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 1 TB. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la finele lunii octombrie 2022, adică BIOS 308 și MyAsus 3.1.8.
Laptopul este construit în jurul platformei Intel Alder Lake Core P, generația a 12-a Intel Core, și folosește cel mai puternic procesor din această gamă. Core i7-1260P oferă un design hibrid cu 4 nuclee Performance și 8 nuclee Efficiency pentru un total de 16 fire de execuție, implementarea de față având o limită de putere setată la 30W. În cazul configurațiilor inferioare mai accesibile, este oferită și o variantă similară Core i5-1240P.
Partea grafică este motorizată de soluția integrată Intel iris Xe cu 96 de unități de procesare și frecvențe maxime de 1,4 GHz, în timp ce opțiunea Core i5 oferă 80 de nuclee de procesare și frecvențe maxime de 1,3 GHz.
Exemplarul de față oferă 16 GB de memorie RAM LPDDR5-4800 în dual-channel, existând și opțiuni cu 32 GB, în ambele cazuri vorbind de module lipite care nu pot fi schimbate. Unitatea de stocare este un SSD rapid Micron 3400 PCIe Gen 4.
Singurele componente care pot fi schimbate sunt deci unitatea de stocare și placa de rețea wireless în format standard M.2. Accesul la acestea este relativ ușor, necesitând doar înlăturarea unor șuruburi Torx, dintre care două ascunse după piciorușele de sprijin din spate, și apoi înlăturarea simplă a capacului inferior. În interior se observa noua placă de bază, sistemul de răcire modificat și unitatea SSD care, chiar dacă este amplasată în continuare prea aproape de procesor, este acum protejată de temperaturile excesive.
Aplicația MyAsus oferă opțiunile de control pentru profilurile energetice, baterie, ecran, actualizări software șamd. Cele trei profiluri energetice sunt:
- Performance – limită de putere 25-30W susținut, nivel de zgomot până la 42 dB;
- Balanced/Standard – limită de putere 20W susținut, nivel de zgomot până la 33 dB;
- Whisper – limită de putere 12W susținut, nivel de zgomot până la 30 dB.
Profilul Whisper este suficient pentru activități nepretențioase, dar recomand optarea pentru Balanced pentru performanțe mai consistente în momentele de încărcare mai ridicată. Modul Performance oferă o putere de calcul mai ridicată, dar cu prețul unui nivel de zgomot sesizabil mai ridicat.
Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați într-un regim de utilizare obișnuit.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul Core i7-1260P a urcat până la limita PL2 de 38W pentru o scurtă perioadă de timp, după care a coborât la limita PL1 de 30W. Temperaturile pe procesor au fost de 90 – 95 de grade în condițiile unui nivel de zgomot de 42 dB, iar scorul CineBench R15 măsurat a fost de 1450 puncte.
Cu profilul Standard, ventilatorul s-a oprit la un nivel de zgomot mult mai bun de 36 dB. Procesorul s-a stabilizat la un consum de 20W cu temperaturi de 76 – 78 grade, însă și nivelul performanțelor a fost vizibil limitat iar testul CineBench R15 a măsurat doar 1000 de puncte.
Dacă alegeți profilul Whisper, procesorul va fi limitat la numai 12W cu temperaturi puțin mai mari de 70 de grade și un nivel de zgomot abia perceptibil, însă și performanțele vor fi penalizate pe măsură și vor atinge numai 50% din puterea maximă măsurată mai sus. Alimentat de la baterie, laptopul s-a comportat bine și atins o limită de putere de 20W, bineînțeles cu profilul Performance activat.
Pentru a pune datele de mai sus într-o perspectivă mai bună, am comasat rezultatele obținute cu această implementare cu cele măsurate pe alte ultra-portabile similare.
Prezentul i7-1260P s-a comportat mai bine decât alte implementări ale acestui model de procesor testate până acum, a fost mult mai rapid decât soluțiile Intel din generația anterioară și s-a apropiat de Ryzen 7 6800U din ZenBook S 13. În același timp, laptopul nu poate atinge nivelul de performanțe al implementărilor Core H sau Ryzen H, însă, cu excepții precum ROG Flow Z13 sau Flow X13, acestea nu sunt oricum modele din clasa ultra-portabilă de 13 inchi.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes dar la limită de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție FHD+ cu profilul Performance.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 5324 (Graphics – 5647, Physics – 19061, Combined – 2122);
- 3DMark 13 – Night Raid: 18741 (Graphics – 23087, CPU – 9068);
- 3DMark 13 – Time Spy: 1976 (Graphics – 1746, CPU – 7831);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1105;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 3198;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 39.63 average fps;
- PassMark 10: 4197 (CPU – 19281, 3D – 3353, Memory – 2866, Disk – 34394);
- PCMark 10: 5414 (Essentials – 10182, Productivity – 6697, Digital Content Creation – 6315);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1584, Multi-core: 8867;
- CineBench R15 (best run): CPU 1591 cb, CPU Single Core 233 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 3599 cb, CPU Single Core 602 cb;
- CineBench R23: CPU 9419 cb (best run), CPU 8938 (10 min loop test), CPU Single Core 1601 CB (best run);
- x265 HD Benchmark 64-bit: 41.68 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 27s ;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 10m 40s;
- PugetBench – DaVinci Resolve: 377;
- PugetBench – Adobe After Effects: -;
- PugetBench – Adobe Photoshop: 734;
- PugetBench – Adobe Premiere: -;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 13.93;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 13.32;
- SPECviewperf 2020 – Creo: 25.01;
- SPECviewperf 2020 – Energy: 3.81;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 55.09;
- SPECviewperf 2020 – Medical: 8.02;
- SPECviewperf 2020 – SNX: 7.09;
- SPECviewperf 2020 – SW: -.
- V-Ray Benchmark: CPU – 6153 vsamples, GPU CUDA – 173 vpaths;
Rezultatele sunt bune pentru o implementare Core i7-1260P, cu 5 – 105 mai mari decât cele măsurate anterior pe ZenBook 14 sau Yoga 9i și apropiate de cele măsurate pe similarul Dell XPS 13 Plus.
În comparație cu implementarea AMD Ryzen 7 6800U din ZenBook S 13 standard, soluția de față este mai rapidă în testele pe un singur nucleu, dar mai lentă în testele multi-core și cele grafice cu toate că beneficiază în plus și de mai multă putere. Acest aspect este variabil însă, soluția Intel având de pildă avantaje în aplicațiile care favorizează arhitectura Intel precum Adobe Premiere.
În comparație cu generația anterioară ZenBook S 13 Flip, modelul din 2022 oferă cu 20% mai multe instrucțiuni pe ciclul de tact, performanțe duble în testele multi-core și o creștere de 25% la capitolul putere de procesare grafică. Acesta este rezultatul atât al unei arhitecturi noi mai performante, dar și al implementării unui sistem de răcire mai bun care permite atingerea unui regim energetic mai mare.
Cu un nivel de zgomot de 42 dB cu profilul Performance, ZenBook S 13 Flip nu este prea zgomotos. Dacă preferați un regim mai silențios, cei 32 – 33 dB atinși cu profilul Standard par atractivi, iar acestea sunt performanțele la care ar trebui să vă așteptați.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 4176 (Graphics – 4581, Physics – 13504, Combined – 1547);
- 3DMark 13 – Time Spy: 1645 (Graphics – 1468, CPU – 5204);
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2986;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1655, Multi-core: 8566;
- CineBench R20 (best run): CPU 3337 cb, CPU Single Core 615 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 44.85 s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 12m 21s.
Avem deci de-a face cu o scădere de 20 – 25% pentru performanțele CPU și GPU, cu evidente variații în funcție de test. Pentru ZenBook-urile care sunt mai zgomotoase cu profilul Performance activat, profilul Standard este util, însă în acest caz, acesta este mai puțin atractiv.
Whisper este și el o opțiune, însă acesta limitează prea mult performanțele și nu oferă o experiență prea grozavă nici măcar pentru activitățile banale. Este util însă dacă aveți cumva nevoie de un mod de lucru preponderent silențios.
ZenBook S 13 Flip nu este un laptop gândit pentru jocuri, însă pentru cei interesați am folosit câteva titluri DX 11, DX 12 și Vulkan pe care le-am testat la rezoluție FHD+ cu nivel de detalii minime.
Low settings | ZenBook S 13 Flip – i7-1260p, Iris Xe, 25+W, FHD+ 1200p | ZenBook 14 – i7-1260p, Iris Xe, 30+W, FHD+ 1200p | ZenBook S 13 – R7-6800U, Rad 680M, 15+W, FHD 1200p | ZenBook 14X Space – i9-12900H, Iris Xe, 35+W, FHD 1200p | ZenBook 14 – i7-1165G7, Iris Xe, 19+W, FHD 1080p |
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset) | 81 fps (48 fps – 1% low) | 70 fps (48 fps – 1% low) | 102 fps (63 fps – 1% low) | 105 fps (66 fps – 1% low) | 70 fps (40 fps – 1% low) |
Doom: Eternal (Vulkan, Medium Preset) | 31 fps (14 fps – 1% low) | 29 fps (15 fps – 1% low) | 45 fps (34 fps – 1% low) | 33 fps (18 fps – 1% low) | – |
Far Cry 5 (DX11, Low Preset) | 31 fps (27 fps – 1% low) | 29 fps (15 fps – 1% low) | 45 fps (34 fps – 1% low) | 37 fps (30 fps – 1% low) | – |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | 75 fps (52 fps – 1% low) | 76 fps (52 fps – 1% low) | 74 fps (46 fps – 1% low) | 84 fps (65 fps – 1% low) | -102 fps (63 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX12, Lowest Preset, no AA) | 34 fps (19 fps – 1% low) | 36 fps (23 fps – 1% low) | 47 fps (35 fps – 1% low) | 42 fps (23 fps – 1% low) | -102 fps (63 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off) | 39 fps (21 fps – 1% low) | 38 fps (20 fps – 1% low) | 41 fps (26 fps – 1% low) | 44 fps (28 fps – 1% low) | – |
ZenBook S 13 Flip are o prestație onorabilă, oferind 30 – 40 fps în jocurile mai pretențioase si 60 fps în cele mai modeste din punct de vedere al cerințelor. Iris Xe nu atinge maximul său de performanțe, însă se situează foarte aproape de maxim. Platformele AMD cu mai puternicele RDNA2 stau mai bine la acest capitol, după cum se poate vedea dacă comparăm cu ZenBook S 13 clamshell chiar dacă în acest caz și limita de putere este mai scăzută.
Pentru mai multe detalii despre comportamentul în jocuri puteți citi aici.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire din ZenBook S 13 Flip folosește un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic, la fel ca alte modele ZenBook de 13 sau 14 inchi din generațiile anterioare, însă această implementare este diferită. Aceasta folosește o conductă de transfer termic mai lungă pentru a putea ajunge la radiatorul mutat acum în partea stângă, însă acest radiator este ceva mai mic iar zona de contact cu conducta de transfer este și ea mai redusă. În ansamblu însă, implementarea este bună pentru un astfel de design.
Aerul proaspăt este tras prin fantele deschise de pe capacul inferior, însă ventilatorul este parțial izolat pentru a forța fluxul de aer să treacă mai întâi peste procesor și conducta de transfer termic. Acest flux de aer este însă gâtuit întrucâtva de piciorușele de sprijin cam mici, deci un suport este recomandat dacă intenționați să folosiți aplicații gurmande după resurse pentru perioade îndelungate pentru a îmbunătăți temperaturile interne și nivelul de performantă maximă.
Deși temperatura procesorului ajunge la 80 de grade în modul Performance, temperaturile externe sunt în general bune: circa 35 de grade în zona tastelor WASD și circa 45 în zona tastelor IOPL, sub care se găsește procesorul. Cu profilul Balanced, nivelul de zgomot este mai redus iar temperaturile interne ating circa 75 de grade, în timp ce exteriorul are în general un comportament similar cu cel descris mai sus.
În activitățile banale zilnice cu profilul Standard, temperaturile externe sunt mai mici de 35 de grade și nivelul de zgomot atinge doar 30 dB, asta atunci când ventilatorul nu se oprește cu totul pentru un nivel de zgomot nul. Modul Whisper favorizează răcirea pasivă, însă performanțele sunt reduse iar experiența în utilizare nu este prea grozavă.
Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.
Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Intel care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, prestația acesteia fiind excelentă în toate scenariile de utilizare pe care le-am întâmpinat. Camera Web are rezoluție HD și este amplasată deasupra ecranului, aceasta având o prestație acceptabilă pentru video-convorbiri ocazionale, dar pentru nimic altceva mai pretențios.
Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe marginile teșite ale capacului inferior, o poziție care le face mai greu de obturat accidental și oferă un sunet mai puternic pentru că acesta se reflectă pe suprafața de sprijin. Prestația audio este suficientă pentru uzul curent și streaming audio video, însă nu trebuie să aveți așteptări prea mari deoarece nivelul sonor este doar de circa 77 – 78 dB iar acoperirea în gama joaselor este deficitară.
Baterie și autonomie
Bateria din ZenBook S 13 Flip este o capacitate de 67 Wh, deci este ceva mai mare decât cea întâlnită îndeobște pe laptopurile de 13 inchi. Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați.
- 7-8h – editare text Google Docs, Normal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 8h – redare video YouTube FullHD, Normal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 8h – redare video Netflix, Normal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-6h – navigare Web intensivă, Normal + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Rezultatele sunt rezonabile, dar nu impresionează cu nimic. Generația anterioară ZenBook S 13 cu Core U oferea autonomii mai bune în uzul cotidian și streaming video, iar generația actuală ZenBook S 13 cu procesor AMD oferă autonomii mult mai bune.
În același timp însă, această implementare i7-1260P stă ceva mai bine la capitolul autonomie decât ZenBook 14, tot cu Core P, semn că ASUS a mai optimizat software-ul. Va trebui să acceptați că 5-8 ore de autonomie este tot ce puteți obține din acest laptop și să vă orientați către o platformă hardware mai eficientă în cazul în care aceste cifre sunt nesatisfăcătoare.
Laptopul este însoțit de un încărcător de 65W extrem de compact, un design nou pentru ASUS, iar cablul detașabil este lung. O încărcare completă durează circa 2 ore, încărcarea rapidă fiind activă pentru prima jumătate a acestui interval.
Preț și disponibilitate
Disponibilitatea lui ASUS ZenBook S 13 Flip este încă limitată la data publicării acestui articol, însă acesta începe să-și facă apariția și prin ofertele locale. Singura configurație disponibilă în acest moment este cea cu Core i7-1260P, 16 GB de memorie și unitate SSD de 1 TB, acesta având un preț de circa 8500 de lei.
Acest preț este cam piperat în comparație cu cele ale altor modele ZenBook din 2022, însă mă aștept să mai scadă pe măsură ce disponibilitatea devine mai bună iar.
Pentru mai multe detalii despre prețuri, configurații și stocuri, puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Asus a depus mult efort în reproiectarea și îmbunătățirea generației 2022 de ZenBook-uri, iar această recentă iterație a versiunii ZenBook S Flip reprezintă unul dintre cele mai bune ultrabook-uri 2 în 1 disponibile în magazine.
Acest model are un aspect mai curat și o construcție mai robustă decât înainte, oferă o tastatură fără compromisuri și un ecran OLED frumos, dar implementează și specificații mai performante și un design de răcire superior.
În același timp, trebuie să acceptați IO-ul exclusiv USB-C (+ jack audio) fără porturi de dimensiuni complete, precum și lipsa oricărei opțiuni de ecran non-OLED.
De asemenea, va trebui să acceptați și o platformă hardware Intel Core P, deoarece Asus și-a împărțit oferta între hardware Intel pe acest model Flip și hardware AMD pe varianta clamshell. Aș fi apreciat disponibilitatea ambelor opțiuni hardware pe ambele formate.
În concluzie, dacă aveți în vedere în primul rând un format convertibil 2 în 1, acest ZenBook S 13 Flip trebuie să se afle pe lista voastră alături de excelentul HP Spectre x360, de mai accesibilul Lenovo Yoga 6 și de populara gamă Microsoft Surface Pro. În caz contrar, dacă vă convine și un format clamshell, există câteva opțiuni ultrabook mai avantajoase pe care să le luați în considerare în schimb, începând cu modelul ZenBook S 13 UM5302, bazat pe AMD.
Pro:
- design superior și formă compactă
- construcție și ergonomie îmbunătățite
- ecran OLED excelent
- tastatură și touchpad bune
- performanțe solide pentru clasa ultraportabilă
Contra:
- doar conectori USB-C, are nevoie de alte adaptoare
- lipsa unei opțiuni pentru ecran IPS
- autonomie mai mică decât pe opțiunile AMD sau Intel mai vechi