Asus ZenBook S 13 OLED UM5302TA review, cu AMD Ryzen 7 6800U
În acest articol ne îndreptăm atenția asupra unuia dintre cele mai interesante ultrabookuri ale generației 2022, modelul Asus ZenBook S13 OLED în configurația UM5302TA motorizată de o platformă AMD Ryzen 7 6800U.
În puține cuvinte, acest laptop este unul compact și portabil, dar care nu face compromisuri la nici un capitol important în utilizarea de zi cu zi.
Astfel, ZenBook-ul S 13 este aspectuos și bine închegat, oferă un ecran OLED de bună calitate și un combo tastatură/clickpad ergonomice, și este în același timp un echilibru fin între performanțe și eficiență în taskuri uzuale, și performanțe în taskuri solicitante – desigur, în limitele clasei din care face parte. Aceste aspecte sunt în mare parte rezultatul platformei hardware AMD Ryzen 7 U implementate, cea mai echilibrată soluție tehnică mobilă a momentului.
În același timp, există o serie de aspecte ce s-ar putea să nu mulțumească pe oricare dintre voi, precum faptul că ecranul nu este disponibil decât în versiune glossy pe această generație, sau faptul că setul de porturi a fost minimizat și transformat în conectori USB-C. Pe larg, despre punctele forte și despre neajunsurile seriei ZenBook S13 2022, discutăm în amplul review de mai jos.
Specificații Asus ZenBook S 13 OLED UM5302TA
Ecran | 13,3″, 2880 x 1800 px, 60 Hz, OLED, lucios, optional tactil |
Procesor | AMD Rembrandt 6000, maximum Ryzen 7 6800U, 8C/16T |
Video | AMD Radeon 680M |
Memorie | 16 GB LPDDR5-6400 (lipiți) |
Stocare | 1x M.2 PCIe 4.0 x4 SSD (Samsung PM9A1), 1 slot M.2 2280 |
Conectivitate | Wireless 6E (Mediatek MT7922), Bluetooth 5.2 |
Porturi | 3x USB-C 3.2 cu date, video și încărcare, jack audio |
Baterie | 67 Wh, încărcător 65W USB-C cu încărcare rapidă |
Dimensiuni | 297 mm x 210 mm x 14,9 mm |
Greutate | 1,08 kgm încărcător 0,22 kg |
Altele | tastatură iluminare albă, NumPad virtual touchpad, webcam HD, senzor amprentă, audio stereo |
Construcție și design
Noul ZenBook S 13 din 2022 se remarcă prin paleta mai largă de culori disponibile și prin designul actualizat. Culoarea modelului aici de față este Powder Blue, ASUS mai oferind Aqua Celadon, Vestige Beige și Refined White.
Toate opțiune sunt atractive din punct de vedere estetic și oferă tastaturi asortate, însă rămâne de văzut dacă toate cele patru opțiuni vor fi disponibile și pe la noi. Trebuie menționat că versiunea albastră aici de față este și cea mai sensibilă la mizerie și urme de utilizare, atât pe zonele interne mai ample precum restpad-ul, cât și pe butoanele negre ale tastaturii.
Cea mai vizibilă schimbare de design a survenit la nivelul capacului, sigla mare ASUS și modelul cu cercuri concentrice specific gamei fiind înlocuite cu un finisaj uniform discret și o monogramă simplă de dimensiuni reduse. Acest nou finisaj nu doar că este mai discret, dar asigură și o priză mai bună în mână indiferent cum apucăm laptopul. Singurul element mai strident a rămas sigla lucioasă de sub ecran, dar este un detaliu pe care putem să-l ignorăm ușor ținând cont de restul schimbărilor.
Dincolo de culoare și design, laptopul impresionează la capitolul portabilitate: ZenBook S 13 are o greutate de 1,1 kilograme, ceea ce-l face un partener de nădejde pentru deplasări. Sigur, există pe piață opțiuni mai ușoare cu greutate totală de sub un kilogram, însă laptopul de față rămâne o opțiuni echilibrată care nu face compromisuri atunci când vine vorba de construcție, autonomie sau dotări.
ZenBook S13 este și surprinzător de bine construit ținând cont de dimensiuni și greutate, și recunosc că am fost surprins că nu am mai întâlnit zone care flexează sau care emit zgomote, așa cum era cazul precedentelor modele ZenBook. Carcasa integral metalică a noul ZenBook S13 2022 aproape că atinge nivelul calității unor laptopuri ultra-compacte mult mai scumpe, cum ar fi Apple MacBook Air sau Dell XPS 13, și asta în timp ce laptopul este mai compact, mai ușor și dotat cu o baterie mai mare.
Așa cum era ușor de ghicit în cazul unui laptop compact, conectivitatea este minimalistă. Laptopul oferă doar porturi USB-C, toate cu date, video și funcție de încărcare, utilizatorul având la dispoziție un astfel de port în stânga și două în dreapta. Tot în dreapta mai găsim conectorul audio și LED-urile de semnalizare. Veți avea nevoie de adaptoare chiar și pentru un banal port USB-A, însă, dincolo de această limitare la USB-C, nu putem reproșa prea multe ținând cont de gama din care face parte acest laptop.
ASUS a optat în continuare pentru un design ErgoLift, partea inferioară a ecranului fiind deci folosită ca un picior de sprijin pentru a îmbunătăți atât fluxul de aer al fantelor de admisie de pe capacul inferior, cât și poziția înclinată a tastaturii. Sistemul funcționează bine, laptopul fiind stabil și bine ancorat pe suprafața de sprijin și, în plus, acum beneficiem de un ecran cu o deschidere de 180 de grade, o veste bună pentru cei care lucrează și în spații sau poziții atipice, cum ar fi în pat sau cu laptopul pe genunchi.
Am apreciat de asemenea că mecanismul capacului poate fi operat ușor cu o mână fiind totodată ferm, că muchiile și colțurile sunt teșite și nu deranjează, că butonul Power nu mai are un LED deranjant mereu aprins și că LED-urile de semnalizare sunt ascunse acum în dreapta.
Sistemul de răcire a fost și el refăcut. Admisia aerului se face în continuare prin fantele de pe capacul inferior, însă radiatorul și duza de evacuare sunt acum amplasate în stânga. Sistemul de răcire nu mai evacuează aerul cald către ecran, așa cum era cazul până acum, iar asta este una dintre cele mai binevenit îmbunătățiri ale gamei din punctul meu de vedere.
Deoarece noul ZenBook S 13 folosește acum un ecran cu raport de aspect de 16:10, deci mai înalt, acesta nu este chiar atât de compact ca laptopurile 16:9. În prima imagine de mai jos, se poate vedea mai jos acest lucru alături de Dell XPS 13. În același timp, rama ceva mai groasă a ecranului face ca diferențele față de ZenBook 14 să nu fie prea mari, cel din urmă oferind mai multe porturi și o baterie mai mare, însă cel din urmă este totuși sesizabil mai greu și nici un oferă o versiune Ryzen 6000.
Privind în ansamblu, ZenBook S 13 OLED UM5302T nu este cel mai mic sau cel mai ușor ultrabook, însă sunt mulțumit de echilibru bun oferit între specificații, construcție și dotări. Versiunea precedentă de ZenBook 13 era mai mică, dar era mai precară din punct de vedere al construcției și oferea o tastatură înghesuită, și sunt mulțumit că ASUS abandonat acel design pentru cel de față.
Tastatură și touchpad
Spre deosebire de generația anterioară ZenBook S13, care folosea o tastatură miniaturizată, generația actuală folosește aceeași tastatură cu ZenBook 14, deci una cu butoane mari de 16 x 16 mm și o aranjare bună.
La fel ca în cazul modelului mai mare de 14 inchi, tastatura are un răspuns cam moale, însă, dincolo de acest aspect, este o tastatură rapidă si silențioasă cu care m-am obișnuit repede și cu care m-am descurcat foarte bine de-a lungul perioadei de teste.
Tastatura folosește un sistem de iluminare cu LED-uri albe și trei niveluri de intensitate. Această iluminare de fundal are o intensitate suficient de bună, în special în combinație cu tastatura neagră de pe modelul nostru, se oprește singură după 30 de secunde și se reactivează cu o atingere de touchpad. Uniformitatea este însă doar satisfăcătoare, remarcându-se unele butoane mai luminoase decât altele, iar lumina se strecoară pe sub unele butoane, în special pe sub săgețile direcționale și tastele funcționale.
Touchpad-ul oferă o suprafață mare acoperită cu sticlă, aceasta având o fricțiune mică și o sensibilitate ridicată care nu împiedică gesturile rapide și/sau complexe. Ranforsarea este și ea bună, neremarcându-se zgomote la apăsările mai dure, doar butoanele de sub touchpad fiind un pic cam dure. La fel ca în cazul altor modele ZenBook și VivoBook, acest touchpad poate deveni un bloc numeric virtual atunci când aveți nevoie de așa ceva.
Laptopul oferă un senzor pentru amprente integrat în butonul Power, însă camera IR pentru autentificare facială pe care o știam de la generațiile anterioare a fost eliminată.
Ecran
Ecranul ales de ASUS are diagonală de 13,3”, panoul OLED, strat protector lucios și raport de aspect 16:10, acesta fiind oferit atât în versiune tactilă, cât și una simplă fără această posibilitate de control.
Folosind un panou recent de la Samsung, ecranul este similar celor oferite de ASUS pe ultra-portabilele de 14”. Singura diferență notabilă este rata de împrospătare limitată la 60 Hz, spre deosebire de cele de 90 Hz sau 120 Hz disponibile pe laptopurile mai mari, însă această diferență contează doar în jocurile cu acțiune rapidă și mai puțin în rest. Ecranul rămâne unul excelent care oferă un panou cu adâncime de culoare de 10 biți, acoperire integrală DCI-P3, HDR 500, contrast mare și nivel de negru profund, singurul parametru mai puțin impresionant fiind luminozitatea maximă de numai 350 nits pentru conținutul SDR în cazul versiunii tactile.
ASUS afirmă că ecranul atinge o luminozitate maximă de 600 nits în cazul versiunii non-tactile și 550 nits în cazul versiunii tactile, însă aceste cifre sunt înșelătoare deoarece se referă doar la modul de lucru HDR. În realitate, luminozitatea maximă în modul SDR, deci cel mai utilizat, va fi de 400 nits în cazul panoului non-tactil și 350 nits în cazul panoului tactil. Aceste valori nu sunt tocmai grozave și, în combinație cu stratul protector lucios, afectează lizibilitatea în lumină puternică și limitează utilizarea laptopului în bune condiții doar la spații interioare.
La fel ca în cazul altor ecrane OLED cu strat tactil, și acesta are acea granularitate specifică vizibilă în special pe fundal alb. Datorită densității mai mari a ecranului cu rezoluție 2,8K și diagonală de numai 13,3”, această problemă este mai puțin deranjantă decât în alte cazuri, însă versiunea non-tactilă nu are nici un fel de probleme deoarece nu are un strat suplimentar de cablaje pentru digitizor.
- Panel HardwareID: Samsung SDC4172 (ATNA33AA03-0);
- Coverage: 100% sRGB, 96.8% Adobe RGB, 99.7% DCI-P3;
- Type: 10-bit with HDR500, 60 Hz;
- Measured gamma: 2.17;
- Max brightness in the middle of the screen: 352.27 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 2.98 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1:1;
- White point: 6600 K;
- Black on max brightness: 0 cd/m2;
Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și s-a dovedit a fi uniform la capitolele culoare și luminozitate. Fiind vorba de un panoul OLED, nu trebuie să vă faceți griji nici pentru bleeding. Ecranele Samsung din această nouă generație au rezolvat multe din probleme mai vechi ale tehnologiei OLED și nici nu folosesc PWM pentru controlul luminozității, deci pâlpâirea nu va fi o problemă, iar burn-in-ul va fi ținut sub control de rutinele software din aplicația MyASUS atât timp cât nu lăsați ecranul pornit ore în șir cu luminozitatea la maximum și elemente statice precum interfețele afișate permanent.
Dacă ecranele OLED nu vă sunt însă pe plac, fie din motive tehnologice, fie pentru că vin împerecheate cu un strat protector lucios problematic în lumina diurnă, ZenBook S 13 vă va enerva doare nu are nici o opțiune IPS cu strat protector mat.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi este un model de vârf pentru gama Asus ZenBook S 13, modelul UM5302TA oferind un procesor AMD Ryzen 7 6800U cu interfața grafică Radeon 680M, 16 GB de memorie LPDDR5-6400 și o unitate de stocare PCIe 4 rapidă cu capacitate de 1 TB. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la finele lunii mai 2022, adică BIOS 306 și MyAsus 3.1.4.
ZenBook S 13 2022 este deci clădit pe cea mai recentă platformă AMD Ryzen U și folosește un procesor Ryzen 7 6800 din familia Rembrandt 6000 cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, un model îmbunătățit al familiei Ryzen 5000 care a motorizat versiunea anterioară a gamei.
Deoarece ZenBook S 13 este un laptop subțire și ușor, implementarea este una limitată din punct de vedere al consumului și, evident, al puterii. Dacă mai adăugăm în ecuație sistemul de răcire simplu și ventilatorul cu regim silențios, rezultatul este un procesor capabil să susțină doar 15 –25W într-un regim susținut, iar impactul asupra performanțelor va fi văzut imediat în rândurile care urmează.
Interfața grafică integrată este RDNA2 Radeon 680M, parte integrantă a platformei Ryzen 7 6800U, care poate atinge performanțe foarte bune. Cum aceasta are însă nevoie de 45W pentru a se putea desfășura, este deja evident că nu-și va putea atinge potențialul maxim în implementarea limitată aici de față. Laptopul mai oferă 8 sau 16 GB de memorie LPDDR5-6400 lipiți pe placa de bază, deci imposibil de schimbat sau extins, și o unitate de stocare Samsung PM9A1 în format M.2 2280, una dintre cele mai rapide soluții SSD PCIe 4.
Accesul la componentele interne este facil, necesitând doar înlăturarea unor șuruburi (dintre câteva ascunse sub piciorușele de sprijin) și apoi a capacului inferior. Laptop este astfel mai ușor de deschis decât alte modele ZenBook însă doar unitatea SSD și modulul wireless pot fi înlocuite și actualizate.
Aplicația deja cunoscută MyAsus oferă variate setări pentru ecran, baterie și actualizări, aceasta oferind și cele trei profiluri energetice.
- Performance – putere maximă alocată de 15-25W, nivel de zgomot maximum de 40 dB;
- Balanced/Standard – putere maximă alocată de 15-25W, nivel de zgomot de maximum ~36 dB;
- Whisper – putere maximă alocată de 12W, nivel de zgomot de sub 30 dB.
Profilul Whisper este destul de bun pentru uz banal, însă este de preferat să optați pentru Balanced pentru a evita momentele în care puterea procesorului este limitată de consumul maxim de numai 12W. Profilul Performance oferă un spor de putere față de Balanced deoarece oferă o răcire mai bună și nici nu este cu mult mai zgomotos decât acesta din urmă. Acest mod este mai tăcut decât modul Performance văzut pe ruda mai mare ZenBook 14, lăsându-i loc producătorului să opteze pentru niște viitoare îmbunătățiri pentru mărirea performanțelor cu acest proful activat.
Cam acesta este comportamentul în scenariile banale de zi cu zi.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul Ryzen 7 6800U pornește cu o alocare de 30W, dar apoi coboară rapid la 25W. În acest regim, temperaturile au fost de circa 95 de grade, nivelul de zgomot atins a fost 40 dB, iar scorul CineBench a fost de 1600 de puncte. Ridicarea laptopului de pe masa a coborât puțin temperaturile la 91 – 92 de grade în condițiile aceleiași limite de putere de 25W.
Cu profilul Balanced activat, procesorul s-a stabilizat la 20 – 22W, temperaturi ușor sub 90 de grade și un regim sonor de 36 – 37 dB. Performanțele sunt cu circa 10 procente mai mici, în cazul de față CineBench obținând un scor de 1450 puncte.
Modul Whisper limitează procesorul la numai 12W, acesta atingând temperaturi maxime sub 70 de grade și un nivel sonor sub 30 Db. Performanțele în acest regim sunt de circa 60% din cele maxime obținute cu Performance, adică 1050 puncte, ceea ce este foarte bine pentru un astfel de laptop. Pe baterie cu modul Performance activat, laptopul se comportă similar cu acest mod Whisper și atinge o putere susținută de 12W.
Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, iar cum se compară această implementare AMD Ryzen 7 6800 cu alte soluții similare. Acesta depășește performanțele implementărilor Intel Core i7-1260P sau i5-1240P cu circa 20%, deși acestea beneficiază de alocări de 30W, respectiv 28W, și se situează tot cam la 20% în fața soluției Ryzen 7 5800U din generația anterioară ZenBook S 13.
Mă aștept ca această integrare Ryzen 7 6800U să le depășească și pe cele Core i7-1280P cu alocări de 25 – 30W, însă nu va putea face față implementărilor Core P cu alocări mai generoase, tot așa cum nu va putea depăși nici implementările Ryzen 6000 HS precum cele din Flow X13 sau Zephyrus G14.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilul Performance activ.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul nu a trecut de acest test, semn că energia termică se acumulează semnificativ în interior iar performanțele se degradează pe măsură ce procesorul își reduce puterea pentru a putea face față.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute cu profilul Performance la rezoluție FullHD.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 5765 (Graphics – 6286, Physics – 18940, Combined – 2164);
- 3DMark 13 – Night Raid: 22234 (Graphics – 27737, CPU – 10468);
- 3DMark 13 – Time Spy: 2367 (Graphics – 2119, CPU – 7064);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1267;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 4199;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 36.60 average fps;
- PassMark 10: 5787 (CPU – 20285, 3D – 4692, Memory – 2287, Disk – 33150);
- PCMark 10: 5913 (Essentials – 9442, Productivity – 8395, Digital Content Creation – 7078);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1497, Multi-core: 7575;
- CineBench R15 (best run): CPU 1702 cb, CPU Single Core 229 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 3905 cb, CPU Single Core 561 cb;
- CineBench R23: CPU 9434 cb (best run), CPU 9350 (10 min loop test), CPU Single Core 1439 CB (best run);
- x265 HD Benchmark 64-bit: 37.72 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 13s ;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 28s;
- PugetBench – DaVinci Resolve: 350;
- PugetBench – Adobe After Effects: 489;
- PugetBench – Adobe Photoshop: 703;
- PugetBench – Adobe Premiere: 266;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 29.24;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 18.26;
- SPECviewperf 2020 – Creo: 32.91;
- SPECviewperf 2020 – Energy: 1.04;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 79.51;
- SPECviewperf 2020 – Medical: 14.39;
- SPECviewperf 2020 – SNX: 37.58;
- SPECviewperf 2020 – SW: 38.67.
- V-Ray Benchmark: CPU – 7074 vsamples, GPU CUDA – 168 vpaths;
Performanțele sunt foarte bune pentru un laptop compact de 13”, însă acestea trebuie analizate prin prisma alocării de putere de numai 25W. În comparație cu Ryzen 9 6900HS de 45W din Flow X13, Ryzen 7 6800U din ZenBook S 13 este cu circa 15% procente în urmă în testele CPU și 20% în urmă în testele GPU, deci circa 80-85% din potențialul maxim, semn al scalării energetice bune a platformei. În comparație cu Core i7-1260P de 30W din ZenBook 15, Ryzen 7 6800U are un avantaj de 20-30% în testele GPU și este cam la egalitate în CPU, fiind depășit în testele single-core, unde Intel avantaj, și în testele scurte, unde limita mai mare de putere a implementării Intel își spune cuvântul.
Am trecut apoi la jocuri, unde am folosit uzualele teste DX11, DX12 și Vulkan cu profilul Performance la rezoluție FullHD+ si detalii minime.
Low settings | ZenBook S 13 – R7 6800U, R 680M, 15-25W, FHD+ 1200p | ZenBook S 13 – R7 6800U, R 680M, 15-25W, FHD 1080p | ZenBook 14 – i7-1260P, Iris Xe, ~30W, FHD+ 1200p | ZenBook 14X Space – i9-12900H, Iris Xe, ~35W, FHD+ 1200p | Flow X13 2022 – R9 6900HS, R 680M, ~45W, FHD+ 1200p | ZenBook 14X, i7-1165G7, Iris Xe, ~30+W, FHD+ 1200p | ZenBook 13 UM325, R7 5800U, Vega, ~15W, FHD 1080p |
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset) | 102 fps (63 fps – 1% low) | 122 fps (67 fps – 1% low) | 70 fps (48 fps – 1% low) | 105 fps (66 fps – 1% low) | 150 fps (92 fps – 1% low) | 81 fps (36 fps – 1% low) | 78 fps (54 fps – 1% low) |
Doom: Eternal (Vulkan, Medium Preset) | 45 fps (34 fps – 1% low) | 50 fps (39 fps – 1% low) | 29 fps (15 fps – 1% low) | 33 fps (18 fps – 1% low) | 46 fps (26 fps – 1% low) | – | – |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | 74 fps (46 fps – 1% low) | 77 fps (49 fps – 1% low) | 76 fps (52 fps – 1% low) | 84 fps (65 fps – 1% low) | 78 fps (52 fps – 1% low) | 72 fps (54 fps – 1% low) | 54 fps (32 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA) | 39 fps (31 fps – 1% low) | 40 fps (32 fps – 1% low) | 31 fps (22 fps – 1% low) | 37 fps (30 fps – 1% low) | 50 fps (37 fps – 1% low) | 31 fps (21 fps – 1% low) | 26 fps (22 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Low Preset, no AA) | 31 fps (24 fps – 1% low) | 34 fps (26 fps – 1% low) | 25 fps (19 fps – 1% low) | 31 fps (26 fps – 1% low) | 46 fps (34 fps – 1% low) | – | – |
Shadow of Tomb Raider (DX12, Lowest Preset, no AA) | 47 fps (35 fps – 1% low) | 51 fps (36 fps – 1% low) | 36 fps (23 fps – 1% low) | 42 fps (23 fps – 1% low) | 65 fps (46 fps – 1% low) | 41 fps (24 fps – 1% low) | 33 fps (18 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off) | 41 fps (26 fps – 1% low) | 44 fps (28 fps – 1% low) | 38 fps (20 fps – 1% low) | 44 fps (28 fps – 1% low) | 57 fps (42 fps – 1% low) | 41 fps (21 fps – 1% low) | 21 fps (17 fps – 1% low) |
Această implementare oferă deci 60 de cadre pe secundă în jocurile mai vechi și 30 de cadre pe secundă în cele mai noi, însă la un nivel mic de detalii care nu va satisface pe oricine.
Pentru mai multe detalii amănunțite despre performanțe și particularități, puteți citi mai pe larg în review-ul nostru de pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire folosit de ZenBook S 13 2022 este un simplu, cu un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic, așa cum a fost de altfel cazul și cu generațiile anterioare. Deoarece radiatorul a fost mutat acum în stânga, conducta de transfer termic este mai lungă decât cea oferită anterior. De asemenea, ventilatorul și radiatorul sunt puțin mai mici din cauza constrângerilor spațiului limitat al șasiului.
Nu prea am de ce să mă plâng, prestația sistemului de răcire fiind bună și atunci când procesorul atinge cei 25W de putere maximum admisă într-un regim susținut. Admisia aerului rece prin fantele inferioare este însă puțin gâtuită, deci un suport ar fi recomandat în timpul sesiunilor lungi de lucru sau joacă. După cum am menționat mai sus, marele avantaj al acestui sistem este că aerul cald evacuat este împins acum în stânga, nu direct peste ecran ca până acum,
În sarcină, temperaturile externe sunt bune. Am măsurat sub 35 de grade în zonele WASD și a tastelor direcționale, și circa 45 de grade în zona tastelor UIO, care este amplasată deasupra componentelor interne. Aceeași zonă, dar de pe capacul inferior, depășește ușor temperatura de 50 de grade, dar aceste valori au fost obținute în timp ce jucam Far Cry 5, care împinge procesorul și la 25W, și vor fi ceva mai mici în aplicațiile sau jocurile mai puțin gurmande.
Într-un regim standard de lucru, temperaturile stau sub 40 de grade iar nivelul de zgomot este de sub 30 dB în condițiile utilizării mai multor aplicații cu modul Performance activat. Ventilatoarele se opresc când necesarul de resurse este mai mic, cum ar fi în timpul redării video. Pentru un regim sonor mai plăcut, recomandam însă utilizarea profilului Balanced și chiar Whisper, în cazul în care doriți liniște și o răcire pasivă este suficientă.
Conectivitatea este asigurată de o soluție Mediatek MT7922, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2. Aceasta s-a achitat bine de sarcini și chiar puteți să o schimbați deoarece modulul wireless are un format M.2 standard, însă nu prea văd și justificarea unei astfel de inițiative. Camera Web HD este amplasată deasupra ecranului și este flancată de două microfoane, imaginea fiind rezonabil de bună pentru convorbiri ocazionale, dar pentru nimic altceva mai pretențios.
Sistemul audio folosește două incinte amplasate pe marginile înclinate ale capacului inferior, fiind deci mai greu de obturat accidental. Calitatea sunetului este acceptabilă pentru audiții nepretențioase, dar nu oferă prea mult în plus: un nivel sonor de circa 77 dB și un răspuns în frecvență slab în zona joase care face ca sunetul să fie anemic.
Baterie și autonomie
Bateria din ZenBook S 13 2022 are o capacitate de 67Wh, mai mare decât ceea ce găsim în general pe modelele din această gamă.
- 9-10h – editare text Google Docs, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 12h – redare video YouTube FullHD, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 12h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6-7h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 2,5h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
Aceste autonomii sunt excelente, cu circa 10 procente mai mari decât cele măsurate acum un an la generația anterioară cu Ryzen 5800U în ciuda ecranului OLED cu rezoluție mai mare. Acestea sunt similare cu cele văzute la ROG Flow X13 2022, și el bazat pe platformă Ryzen 6000, și mai bune decât tot ce am măsurat pe platformele concurente de la Intel până acum.
Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C compact cu o putere de 65W. Acesta poate fi conectat la oricare dintre porturile USB-C și permite reîncărcarea bateriei în circa 2 ore, cu încărcarea rapidă activată pentru prima parte a acestui interval.
Preț și disponibilitate
ASUS ZenBook S 13 nu este încă disponibil în ofertele magazinele iar prețurile nu sunt nici ele confirmate. Se pare că versiunea cu Ryzen 7 6800U/16 GB/512 GB SSD va avea un preț de circa 1300 EUR, în timp ce versiunea cu SSD de 1 TB va costa circa 1450 EUR. Aceste preturi sunt atractive, dar rămâne de văzut cum vor arăta în momentul în care produsul va ajunge în magazine.
Pentru mai multe detalii despre prețuri, stocuri și disponibilitate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
ZenBook-ul S 13 2022 este fără nici o îndoială unul dintre cele mai bune ultrabookuri ale momentlui.
Acest fapt se datorează, pe de o parte, multiplelor îmbunătățiri funcționale și de design aduse de Asus acestei generații în comparație cu modelele precedente. Versiunea 2022 arată mai bine și se simte mai bine închegată, oferă o tastatură excelentă și un ecran OLED de excelentă calitate, și implementează o soluție hardware mai performantă decât în trecut.
În același timp, conectica este exclusiv una USB-C pe această generație, fără însă a uita de jackul audio, iar opțiunile de ecrane sunt exclusiv OLED, cu finisaje lucioase, versiunile IPS mate nemaifiind disponibile.
Dincolo de aceste aspecte, ZenBook-ul S 13 este unul dintre puținele ultrabookuri premium construite pe o plaformă AMD Ryzen 7 6800U / Ryzen 5 6600U. Aceasta oferă un excelent echilibru între eficiență și silențiozitate în taskuri uzuale, și performanțe de top în taskuri relativ complexe, atât pe partea de CPU, cât mai ales pe partea de iGPU, acolo unde cipul Radeon 680M oferit de AMD pe această platformă hardware nu are un rival direct în tabăra celor de la Intel.
Desigur, e important să înțelegeți că hardwareul nu va rula la potențialul său maxim pe un astfel de produs ultra-compact, capabil doar de puteri susținute relativ limitate. În același timp, e important de înțeles și că platformele Intel Core P Alder Lake pot oferi performanțe superioare în anumite taskuri acestei implementări AMD, însă per total Ryzen-ul 7 6800U este impresionant în ultrabookuri de acest tip. Păcat că opțiunile pentru astfel de produse sunt limitate în piață, cel puțin la momentul acestui articol.
În concluzie, dacă doriți un ultraportabil ușor, compact, performant și fără compromisuri notabile, ZenBook-ul S 13 OLED 2022 este o recomandare clară pe care trebuie să o aveți în vedere.
Pro:
- design, construcție și îmbunătățite fața de generația anterioară
- ecran OLED bun cu deschidere de 180 de grade
- tastatură și touchpad bune
- performanțe echilibrate pentru clasa lui
- baterie și autonomie mari
- preț competitiv
Contra:
- doar porturi USB-C, deci necesită adaptoare
- lipsa unei opțiuni IPS mat
- implementare Ryzen 7 6800U limitată de putere, în special pe GPU