GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook UX305UA review – un ultraportabil aparte

Testat pe data de 4 martie 2016
Pe scurt: Asus Zenbook UX305UA este un laptop subţire şi portabil, construit din aluminiu, motorizat de o platforma Intel Skylake, capabil de o autonomie de spre 8 ore de utilizare zilnică și cu un preț competitiv în segmentul său. Tastatura neiluminată și lipsa unei configurații Best-Buy în oferta magazinelor s-ar putea însă să vă facă să vă orientați spre altceva, dar despre acestea puteți citi pe larg în articolul de mai jos.
Produs testat: Asus Zenbook UX305UA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 3500 - 5600 Lei

În acest articol vom discuta despre Asus Zenbook UX305UA, un laptop subţire şi portabil, construit integral din aluminiu, motorizat de o platformă hardware Intel Skylake şi capabil de o autonomie de aproximativ 8 ore de utilizare zilnică.

Cu alte cuvinte, Zenbook-ul UX305UA se doreşte a fi un ideal şi stilat ultrabook, un dispozitiv potrivit celor ce petrec o bună parte a timpului în deplasări sau celor ce au tot timpul cu ei un laptop în rucsac sau în geantă.

Nu este un laptop ieftin, însă în segmentul său este chiar accesibil, având un preţ de plecare de circa 3500 de lei la momentul redactării acestui articol, în vreme ce concurenţi precum Apple Macbook Air sau Dell XPS 13 au preţuri mult mai piperate.

Acest articol, precum şi clipul de mai jos, vă vor spune mai multe despre Zenbook-ul UX305UA, despre punctele sale forte şi despre lipsurile pe care va trebui să le accepţi dacă te vei decide să îl achiziţionezi.

https://www.youtube.com/watch?v=Uwp_Br1Xfj8

Asus Zenbook UX305UA
Ecran13.3 inch, 3200 x 1800 px, IPS, mat, fără touchscreen
ProcesorIntel Skylake Core i7-6500U @2.5GHz
Placă videoIntegrată Intel HD 520
Memorie8 GB DDR3L (lipită pe placa de bază)
StocareSSD 512 GB M.2 SATA 80 mm
ConectivitateWireless AC (Intel 7265 AC), Bluetooth 4.0, LAN (cu adaptor)
Porturi2x USB 3.0, 1x USB 2.0, micro-HDMI, mic/headphone, cititor de carduri SD
Baterie56 Wh
Sistem de operareWindows 10
Dimensiuni324 mm (L) x 226 mm (l) x 16.0 mm (î)
Greutate1.3 kg
Extratastatură neiluminată, camră web HD, culori: Obsidian Stone sau Aurora Metallic

Design

După cum vă spuneam şi mai sus, Zenbook-ul UX305UA impresionează din momentul în care îl vei scoate din cutie prin aspect. Nu este cel mai subţire sau cel mai uşor ultraportabil pe care îl poţi găsi în magazine, dar este unul dintre “cele mai”. Cântăreşte 1.3 kg şi are o grosime de 16 mm, aspecte care coroborate cu forma prietenoasă, cu colţuri rotunjite şi muchii exterioare teşite, fac dispozitivul plăcut de manipulat şi utilizat zi de zi.

Asus Zenbook UX305UA main

Asus Zenbook UX305UA – un ultrabook bine construit

Carcasa notebook-ului este realizată integral din aluminiu, cu un finisaj texturat pe capac, rugos în interior şi mat pe partea de dedesubt. Finisajul de pe capac arată bine, însă această zonă este uşor succeptibila la zgârieturi, aşadar aveţi grijă cum folosiţi şi cum transportaţi laptopul. Vestea bună este că Asus include o husă în pachet, pe care vă recomand să o folosiţi cât de des posibil.

Finisajul interiorului pe de altă parte este mult mai rezistent la zgârieturi, ba chiar suprafaţa este capabilă să ascundă micile semne de utilizare zilnică, aşadar ar trebui să se menţină într-o formă bună un timp îndelungat. Marginile metalice sunt totuşi mai sensibile, aspect de avut în minte dacă obişnuiţi să purtaţi ceas la mâna în timp ce folosiţi laptopul.

Asus Zenbook UX305UA capac texturat

Capacul texturat este magnet pentru amprente

Cei de la Asus au accordat o atenţie sporită calităţii construcţiei şi finisajelor, iar capacul şi zona tastaturii nu flexează deranjant. Singurul element ce mi-a dat o uşoară impresie de fragilitate este balamaua care susţine ecranul, una prea moale pentru gustul meu. E drept că ea permite ajustarea unghiului ecranului cu minim de efort şi cu o singură mâna, însă în acelaşi timp nu oferă suportul ferm pe care mi l-aş dori de la un ultraportabil menit să fie utilizat în tot felul de poziţii, şi în plus nici nu se rabatează foarte mult pe spate, aspect ce poate crea neplăceri în anumite condiţii.

Asus oferă Zenbook-ul UX305UA în două culori diferite, una mai închisă (Obsidian Stone), pe care am testat-o şi noi, şi una mai deschisă (Aurora Metallic), pe care o recomandăm, pentru că nu afişează la fel de deranjant amprentele şi urmele de utilizare precum cea închisă la culoare, după cum puteţi vedea din clipul de mai sus.

Per total, acest laptop arată bine de tot, este plăcut de utilizat şi ar trebui să reziste binişor în timp, atât timp cât îl folosiţi cu grijă şi simț de răspundere. La partea practică anumite aspecte lasă oarecum de dorit, precum balamaua despre care v-am vorbit mai sus, sau porturile oarecum limitate în raport cu ce oferă unii dintre competitori.

Porturile sunt înşirate pe lateralele acestui laptop, unde veţi găsi 3 sloturi USB, un cititor de carduri, jackul audio/mic, jackul pentru alimentare şi un slot micro-HDMI. Asus include şi un conector USB-LAN în pachet, însă nu şi un adaptor micro-HDMI la HDMI, astfel că va trebui să îţi achiziţionezi unul dacă vei dori să conectezi laptopul la un TV sau un monitor extern.

Ecran

Zenbook-ul UX305UA este disponibil exclusiv cu ecrane mate, non-touch. Dacă doriţi un laptop relativ asemănător cu touchscreen, vă puteţi orienta spre modelul UX303UA din gama Zenbook.

Pe lângă acesta, versiunile de baza ale laptopului sunt echipate cu un panel IPS FHD (3200 x 1800 px), în vreme ce versiunile de top cu un panel IPS QHD+ (3200 x 1800 px). Ambele oferă o bună calitate a imaginii, cu un plus de luminozitate, contrast, sharpness şi acurateţe a culorilor pentru panelul QHD+, pe care l-am analizat şi noi pe modelul de test, şi ale cărui caracteristici le găsiţi mai jos:

  • Panel HardwareID: Samsung SDC3724A (133YL04-A02);
  • Acoperire cromatică: 97% sRGB, 74% NTSC, 74% AdobeRGB;
  • Gama măsurată: 2.2;
  • Luminozitate maximă în centrul ecranului: 332 cd/m2 cu alimentare de la priză;
  • Contrast la luminozitate maximă: 600:1;
  • Punctul de alb: 6300 K;
  • Puncul de negru la luminozitate maximă: 0.56 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 1.84 necalibrat, 1.66 calibrat.

De menţionat că am observat un uşor light-bleeding pe buza de jos a ecranului, vizibil însă doar pe suprafeţe închise, aşadar nederanjant în activităţile zilnice, însă observabil în anumite condiţii (când luminozitatea ecranului este setată undeva de la 70% în sus) atunci când am urmărit filme în format wide, ce lasă dungi negre sus şi jos.

Asus Zenbook UX305UA culori ecran

Ecranul este mat, non-touch si reproduce bine culorile

Personal, dacă aş avea de ales, mi-aş îndrepta atenţia spre panelul FHD, rezoluţia de 1920 x 1080 px fiind arhisuficientă pe o diagonală de 13.3-inch, iar calitatea acestui fiind la rândul sau adecvată utilizării zilnice. În plus, pe un astfel de panel problemele de scalare vor fi mai puţin deranjante atunci când se vor manifesta.

De multe ori însă s-ar putea să nu aveţi de ales, deoarece cel puţin la noi, Asus oferă ecranul FHD pe versiunea de bază a UX305UA-ului, iar opţiunea QHD+ pe modelele de top. Cu alte cuvinte, dacă veţi dori să alegeţi o configuraţie cu procesor Intel Core i7, veţi fi obligaţi să mergeţi pe ecranul QHD+.

Tastatura

Tastatura lui Zenbook-ului UX305UA este bunicică şi deloc zgomotoasă, însă experienţa utilizării sale lasă oarecum de dorit din cauza feedback-ului slăbuţ şi al tastelor moi.

Eu sunt obişnuit cu tastaturi cu o cursă scurtă, aşadar acest aspect nu mă deranjează, însă mi-ar fi plăcut că tastele să fie mai rigide şi să ofere un răspuns mai precis, mai ferm. Ţineţi cont că eu îmi câştig pâinea tastând, cum zice o vorba englezească, aşadar pretenţiile şi aşteptările îmi sunt aparte şi în general mai exigenţe decât ale unui utilizator obişnuit.

Pe de altă parte, tastatura acestui Zenbook nu este iluminată, un aspect greu de acceptat în segmentul în care se învârte dispozitivul şi de altfel principalul neajuns al acestui model.

Asus Zenbook UX305UA tastatura si touchpad

Tastatura nu este iluminata

În ceea ce priveşte trackpadul, acesta este bine delimitat de palm-rest, spaţios şi cu o textură plăcută la atingere şi utilizare. Comportamentul său a fost mulţumitor, iar suportul pentru gesturi de tot felul nu lasă nici el de dorit, însă fiind un Asus TouchPad, software-ul oferă foarte puţine opţiuni de customizare ale experienţei. Personal, m-am chinuit mult să găsesc un balans utilizabil între viteza şi precizia cursorului, dar cel mai mult m-a deranjat faptul că răspunsul la tap-uri nu poate fi ajustat, astfel că suprafaţa a avut de multe ori dificultăţi în a recunoaşte tap-urile fine cu două degete, pe care eu le folosesc des pentru click dreapta.

Una peste alta, tastatura şi trackpadul acestui laptop oferă o experienţă de utilizare decentă, însă există suficient loc de îmbunătăţiri, pe care să sperăm că viitoarele ultraportabile Asus le vor aduce.

Utilizarea zilnică

Noi am testat versiunea de top a Zenbook-ului UX305UA disponibilă în România, echipată cu un procesor Intel Core i7-6500U, 8 GB de RAM şi un SSD M.2 SATA de 512 GB, o configuraţie capabilă să facă faţă cu brio utilizării zilnice, multitaskingului şi chiar şi unor programe cu cerinţe ceva mai mari.

Ţineţi cont că Zenbook-ul aici de faţă este totuşi un ultraportabil, aşadar nu este menit rulării de jocuri, de maşini virtuale sau programelor de editare multimedia, programare sau grafică 3D. Însă, în anumite limite, el nu se va da în lături nici de la astfel de taskuri şi nu va dezamăgi, atât timp cât cerinţele şi aşteptările sunt realiste.

Mai jos am inclus o serie de rezultate în benchmarkuri:

  • 3DMark 11: P1582;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 52580, Cloud Gate –5576, Sky Driver – 3433, Fire Strike – 832;
  • PCMark 08: Home Conventional – 2457;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 3115, Multi-core: 6493;
  • CineBench 11.5: OpenGL 31.37 fps, CPU 3.56 pts, CPU Single Core 1.26 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 37.19 fps, CPU 317 cb, CPU Single Core 126 cb;
  • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 110.58 fps, Pass 2 – 20.94 fps.

De cele mai multe ori însă un astfel de laptop se va lovi de browsingul zilnic, de conţinut audio/video, de aplicaţii Office şi mici joculeţe din Windows Store, iar cu acestea Zenbook-ul UX305UA se descurcă fără probleme.

Mai mult, pentru astfel de taskuri nici nu ar fi necesară o configuraţie cu procesor Intel Core i7, modelele cu CPU Core i5-6200U fiind perfect capabile să se descurce excelent la rândul lor. Vă recomand totuşi să achiziţionaţi un model cu 8 GB de RAM, şi din păcate configuraţiile oferite în România alătură procesorului Core i5 doar 4 GB de RAM, care pot fi suficienţi în utilizarea zilnică, dar doar atât timp cât ţineţi multitaskingul la un nivel scăzut.

Ţineţi cont şi că RAM-ul nu se poate upgrada pe Zenbook-ul UX305UA. Stocarea poate fi însă, dar pentru a ajunge la ea va trebui să desfaceți spatele laptopului, un procedeu relativ simplu, dar care va periclita garanţia dispozitivului. Aşadar, dacă doriţi să upgradaţi SSD-ul din acest Zenbook, vă recomand să vă adresaţi unui service autorizat.

Asus Zenbook UX305UA componente hardware

SSD-ul poate fi inlocuit, memoria RAM este lipita

Înainte de a trece mai departe, trebuie să menţionez o mică problemă de care m-am lovit frecvent pe acest laptop: driverul video crashuieste foarte des. Ecranul se va face negru pentru 1-2 secunde, şi va apărea o notificare în colţul din dreapta, care vă va spune că driverul video a trebuit să fie repornit. Problema este că dacă urmăriţi un clip sau jucaţi un joc în acest timp, va trebui de cele mai multe ori să închideţi aplicaţia şi să o reporniți. Eu m-am lovit de problema de multe ori atunci când urmăream clipuri pe Youtube, şi a trebuit de fiecare dată să dau un refresh tabului şi să repornesc clipul, să caut unde rămăsese, etc. La prima vedere acesta nu este un neajuns major, dar poate deveni frustrant atunci când se întâmplă de 2-3 ori pe oră, sau chiar şi mai des.

Bun, până acum ştiţi că Zenbook-ul UX305 este fâşneţ şi capabil să facă faţă cerinţelor zilnice. El rămâne în acelaşi timp şi rece în utilizare, însă acest aspect e coroborat şi cu o agresivitate a ventilatorului din interior, care arareori nu este activ, şi care este destul de zgomotos chiar şi la viteze mici (38-39 dB).

temperatures-dailyuse temperatures-load

Daily use – Utilizare zilnică – stream de clip video 1080p pe Youtube, in Edge, timp de 30 de minute
Load Use – utilizare intensă – gaming timp de 30 de minute

Personal mi-ar fi plăcut ca Asus să găsească un mai bun raport între temperaturi şi momentul în care ventilatorul devine activ, astfel că în utilizarea zilnică el să rămână în mare parte tăcut. Acest lucru este posibil, după cum este demonstrat pe laptopuri chiar mai compacte decât acest Zenbook, precum XPS-ul 13 al celor de la Dell.

Asus Zenbook UX305UA vedere perspectiva

Ventilatorul scoate aer cald in zona ecranului

În load serios, ventilatorul este zgomotos rău, urcând spre 45 dB la nivelul urechii, şi aproape imposibil de acoperit complet de către sistemul audio, care este decent şi cu un volum destul de puternic, dar nici el nu se ridică la nivelul unora dintre competitori.

Un ultim aspect de adăugat aici este legat de conexiunea Wireless. Asus folosesc un cip Intel 7265AC pe acest laptop, identic cu cel utilizat pe Zenbook-ul UX305LA. Problema este că foarte mulţi utilizatori de UX305LA s-au plâns de diversele probleme ale wireless-ului, în special de deconectări dese şi dispariţia conexiunii wireless, ambele necesitând un restart pentru a se rezolva şi ambele manifestându-se foarte des.

Eu nu m-am lovit de astfel de neajunsuri pe Zenbook-ul UX305UA testat, ba chiar performanţele cipului au fost foarte bune, chiar dacă semnalul şi vitezele scad rapid atunci când te îndepărtezi de router la peste 10-12 metri. De remarcat că eu am testat acest laptop doar pe o conexiune la 2.4 GHz, în vreme ce majoritatea problemelor au fost raportate pe conexiuni la 5 GHz.

Cu alte cuvinte, dacă vă veţi lua acest laptop, testaţi cu mare atenţie performaţele şi comportamentul conexiunii Wi-Fi în perioada de graţie în care puteţi returna sau înlocui dispozitivul. Este posibil care Asus să ofere drivere mai bune odată cu lansarea noului model, dar în acelaşi timp este posibil şi ca unitatea voastră să se lovească de probleme, caz în care vă recomand să o înlocuiţi.

Autonomie

Zenbook-ul UX305UA vine cu un acumulator de 56 Wh şi drept urmare, autonomia sa în taskuri uzuale este bună spre foarte bună.

  • 5.2 W (~10 h 30 min) – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi oprit;
  • 7.3 W (~7 h 40 min) – browsing usor şi editare documente în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 7 W (~8 h) – rulare clip video Youtube la rezoluţie 1080p în EDGE, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 5.8 W (~9 h 40 min) – rulare clip .mkv la rezoluţie 1080p în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 15.5 W (~3 h 40 min) – browsing puternic în EDGE, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;

În testele noastre luminozitatea ecranului este setată la 40%, aproximativ 120 candele. În plus, noi am testat configuraţia de top, iar modele cu ecran FHD vor fi capabile să reziste chiar mai mult în fiecare caz.

Laptopul este oferit cu un încărcător compact, de 45 Wh, şi o încărcare totală durează circa 2 ore şi jumătate.

Preţuri şi concurență

Zenbook-ul UX305UA este disponibil în România în două configuraţii:

Versiunea cu cel mai bun raport preţ performanţe din punctul meu de vedere ar include un procesor Intel Core-i5 6200U, 8 GB de RAM, un SSD de 256 GB şi ecranul FHD, cu un preţ de circa 4200-4500 de lei, însă din păcate aceasta nu este disponibilă la noi. O găsiţi însă pe Amazon.de la 999 EUR.

Mai mult, versiunile disponibile la noi sunt ambele pe nuanţă închisă de culoare, cea pe care amprentele şi zgârieturile se vor vedea cu mare uşurinţă.

Asus Zenbook UX305UA ecran inchis

Ca alternativă, puteţi găsi configuraţia de mai sus pe Zenbook-ul UX303UA, un model cu touchscreen, tastatură iluminată şi o selecţie mai bogată de porturi, însă ceva mai masiv şi mai voluminos. Aceasta are un preţ de 4200 de lei la momentul redactării articolului.

Modele similare în taberele altor producători sunt din păcate greu spre imposibil de găsit pe piaţa românească, sau au preţuri mult mai mari, şi aici avem în vedere dispozitive precum HP-ul Envy 13, Toshiba Kirabook 13, Dell XPS 13 sau Apple Macbook Air.

Concluzii

Una peste alta, îmi place Zenbook-ul UX305UA şi cred că poate fi o alegere bună pentru cei ce doresc un ultraportabil în adevăratul sens al cuvântului, frumos, puternic şi cu autonomie bună, dar care să nu lase o gaură majoră în buget în urma achiziţiei.

Configuraţiile oferite de Asus în România pentru acest model lasă însă de dorit în opinia mea, cu o versiune de bază ce are un preţ atractiv, dar este echipată cu doar 4 GB de RAM, şi o versiune de top bine echipată, dar cu un preţ piperat. Versiunea aceea de mijloc, cea care oferă cel mai bun raport preţ-calitate, lipseşte, cel puțin pentru moment.

Acest aspect se adaugă micilor lipsuri ale seriei, precum tastatura neiluminată, ventilatorul agresiv şi zgomotos, sau lipsa unei modalităţi rapide de video-output out-of-the-box.

Asus Zenbook UX305UA ultrabook

Asus Zenbook UX305UA – un ultrabook reusit

Tocmai de aceea, la momentul acestui articol consider că Zenbook-ul UX303UA poate fi o alegere mai inspirată pentru un doritor de ultraportabil, sacrificiile pe partea de portabilitate fiind compensate cu brio de beneficiile obţinute. Dacă doriţi însă neapărat un notebook cât mai subţire şi mai compact, aveţi în vedere şi mai vechiul Zenbook UX305LA, construit pe o platformă Intel Broadwell, dar cu un preţ competitiv.

Pe viitor însă concluzia acestui articol s-ar putea să se schimbe, odată cu apariţia de potenţiale noi configuraţii pentru Zenbook-ul UX305UA şi ajustări ale preţurilor, aşa că analizaţi-vă cu atenţie opţiunile înainte de a lua decizia finală, iar dacă aveţi întrebări sau nevoie de ajutor, nu ezitaţi să ne contactaţi în secţiunea de comentarii de mai jos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri