ASUS ROG Zephyrus S GX701 impresii (Core i7-8750H, RTX 2080 Max-Q, ecran FHD 144 Hz cu GSync)
În acest articol discutăm despre unul dintre cele mai noi laptop-uri de gaming ultraportabile cu ecran de 17-inch și grafică Nvidia RTX, Asus-ul ROG Zephyrus S GX701.
Acesta se încadrează într-un trend tot mai popular în ultima vreme, cel al device-urilor portabile și compacte, dar cu specificații de top, pe care abia le-ai fi găsit pe un laptop mult mai masiv în anii precedenți.
Astfel, seria ROG GX701 are dimensiunile și greutatea unui laptop de 15-inch de acum 2-3 ani, dar ecran de 17-inch cu margini subțiri și hardware și specificații de ultimă oră, precum procesor Intel Core i7-8750H, grafică Nvidia RTX 2080 Max-Q, tastatură iluminată RGB, speakere frontale și suport pentru tehnologiile GSync sau Optimus.
În rândurile de mai jos am adunat impresiile adunate în urma testării ROG-ului Zephyrus GX701, cu părțile pozitive și cu aspectele mai puțin reușite pe care ar fi bine să le cunoașteți atunci când achiziționați un notebook ce pleacă de la peste 10000 de lei.
Specificații ASUS ROG Zephyrus S GX701
Ecran | 17,3″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, 144 Hz, G-Sync, Pantone, mat, non-tactil |
Procesor | Intel Coffee Lake-H Core i7-8750H |
Video | Intel HD 630 + Nvidia RTX 2080 Max-Q 8 GB |
Memorie | 24 GB DDR4 2666 MHz (8GB lipiți + 1x DIMM) |
Stocare | 1 TB SSD (Samsung PM981) – doua locașuri M.2 NVMe 80 mm |
Conectivitate | Wireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0 |
Porturi | 3x USB-A 3.1, 1x USB-C gen 2 with DP and PowerDelivery, 1x USB-C gen 1, HDMI 2.0, mic/earphone, Kensington Lock |
Baterie | 76 Wh, încărcător 230 W |
OS | Windows 10 |
Dimensiuni | 399 mm x 272 mm 18,7 mm |
Greutate | 2,64 kg + încărcător 0,74 kg |
Altele | tastatură butoane iluminate, webcam FHD extern, sistem audio stereo frontal |
Ce ne-a plăcut
ASUS ROG Zephyrus S GX701 este unul dintre cele mai ușoare și mai compacte laptopuri de jocuri cu ecran de 17″ disponibile în acest moment pe piață.
Alți producători oferă modele ceva mai portabile, însă acest aspect nu trebuie să umbrească produsul ASUS, deoarece producătorul nu a făcut în schimb compromisuri atunci când vine vorba de construcție sau materialele utilizate.
Noul ROG Zephyrus S GX701 este practic o versiune ceva mai mare a deja cunoscutului ROG Zephyrus GX531, acesta reușind să înghesuie un ecran de 17″ într-o carcasă compactă, prin utilizarea unui ecran cu margini înguste. Singura excepție este, după cum se și vede, buza inferioară a ecranului, însă acest aspect nu este deranjant deoarece ecranul este plasat astfel la o înălțime mai mare și mai aproape de axa ochilor.
Zephyrus S GX701 moștenește și alte trăsături cunoscute ale gamei Zephyrus S, cum ar fi tastatura și touchpad-ul amplasate mai jos, acolo unde în mod normal ar fi suprafața restpad-ului. Această soluție este folosită de ASUS deoarece spațiul suplimentar dintre tastatură și ecran este folosit atât pentru sistemul de răcire cât și pentru sistemul mecanic care împinge în sus șasiul pentru a obține o admisie de aer mai generoasă.
De asemenea, ecranul are un unghi de deschidere de numai 110 de grade, ceea ce este suficient pentru un laptop folosit pe birou, însă este mai puțin atractiv pentru unul gândit pentru portabilitate. Sigur, veți putea folosi ROG Zephyrus S GX701 oriunde doriți, însă deschiderea mică a capacului ecranului va face cam stânjenitoare utilizarea în anumite situații.
GX701 preia designul predecesorului GX531 mai sus menționat. Suprafețele exterioare sunt fabricate integral din metal, în timp ce zona din jurul ecranului este acoperită cu un material plastic de bună calitate. Carcasa este rigidă, neremarcându-se decât o foarte ușoară tendință de torsiune în zona tastaturii și carcasei ecranului, iar construcția de calitate superioară este completată de un aspect foarte atrăgător.
Aplecându-se asupra designului, trebuie să remarcăm faptul că sigla ROG de pe capac nu poate fi stinsă, aceasta fiind de fapt alimentată direct de ecran, însă măcar putem opri iluminarea siglei RGB de deasupra tastaturii. Butonul Power și indicatoarele de stare sunt amplasate sub ecran și au o iluminare care ar putea deveni deranjantă când vizionați conținut media pe întuneric.
Chiar dacă preia elemente cunoscute de la alte laptopuri ASUS din gama Zephyrus, GX701 oferă câteva noutăți interesante. Favorita mea este sistemul audio frontal, difuzoarele acestuia încadrând tastatura și touchpad-ul. ASUS a refolosit tastatura lui GX531 și a umplut spațiul disponibil în jur pentru a plasa incinte audio mai mari, acestea oferind astfel și un sunet în mod sesizabil mai bun decât cel auzit la modelul de 15″. Volumul sonor al acestui sistem audio poate fi ajustat cu un potențiometru mecanic interesant, singura problemă a acestuia fiind doar pașii mici de două procente, deci care cere și mai multă acțiune pentru ajustări drastice de nivel.
După cum se observă, ecranul lui ROG Zephyrus S GX701 nu este însoțit de un webcam, producătorul alegând un model extern inclus în pachet. Acest aspect are însă problema că riscați să nu aveți webcamul la îndemână când aveți nevoie de el, iar calitatea superioară oferită de un model extern nu este chiar atât de impresionantă, existând modele încorporate care oferă cam același lucru.
Conectorii sunt amplasați pe laterale, cele mai multe porturi și conectorul de încărcare fiind puse convenabil pe marginea stângă. Laptopul oferă 3 porturi USB-A 3.1, două porturi USB-C (dintre care unul cu Display Port și Power Delivery), însă nu oferă compatibilitate Thunderbolt 3 și nici un port Ethernet.
Ecranul ales de ASUS pentru Zephyrus GX701 este unul dintre cele mai bune modele de 17″ cu rată de împrospătare de 144 Hz disponibile pe piață, panoul fabricat de AU Optronics fiind deja cunoscut de la seria ROG Scar II GL704.
Ecranul oferă un panou IPS cu luminozitate, contrast și acuratețe coloristică medii, timpi de răspuns reduși, G-Sync și sistem de iluminare fără PWM. Panoul este destul de bine calibrat direct din fabrică, fiind validat și Pantone (conform ASUS), însă dacă aveți acces la un colorimetru veți putea îmbunătăți temperatura și reproducerea nuanțelor de gri.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUO409D (B173HAN04.0);
- Coverage: 96% sRGB, 70% NTSC, 74% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.2;
- Max brightness in the middle of the screen: 279 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 930:1
- White point: 7100 K;
- Black on max brightness: 0.30 cd/m2.
- PWM: No;
- Response time: 3ms advertised, 10.5 ms GtG.
Am remarcat însă două mici probleme la modelul testat de noi. Se poate remarca light-bleeding în colțuri atunci când ecranul afișează conținut întunecat, ceea ce va enerva utilizatorii pretențioși, iar colțul din stânga-jos are și probleme cu uniformitatea coloristică. Aceste variații de calitate sunt de așteptat pentru un produs fabricat în zilele noastre, însă este recomandat să cumpărați produsul de la un furnizor cu politici de retur solide pentru a putea schimba ușor un exemplar care nu vă convine.
După cum am spus deja, ROG Zephyrus S GX701 folosește o tastatură cu o poziționare pe care am mai văzut și pe alte laptopuri subțiri cu hardware foarte puternic, cum ar fi de pildă chiar modelele Zephyrus S anterioare. Tastatura, împreună cu touchpad-ul, sunt amplasate în locul tradiționalului restpad, ceea ce face aproape imposibilă utilizarea laptopului pe genunchi, dar care face totodată utilizarea pe birou similară celei utilizării unei tastaturi tradiționale desktop.
Tastatura are o aranjare standard cu butoane mari generos spațiate, însă tastele direcționale sunt cam mici și greu de găsit iar blocul numeric lipsește cu totul. Acest touchpad poate fi transformat într-un NumPad cu o simplă apăsare de buton, însă tastele virtuale nu pot oferi, în mod evident, precizia și răspunsul unor butoane reale.
Mecanismul tastaturii are o cursă redusă, de numai 1,4 milimetri, și o activare moale, la fel ca în cazul celor mai multe tastaturi implementate pe laptopurile subțiri. Unii utilizatori ar putea consideră răspunsul ca fiind prea „cauciucat”, însă eu nu am avut nici o problemă cu acest aspect și am putut atinge viteze ridicate de introducere fără greșeli după o perioadă scurtă de acomodare. Mecanismul este în plus și silențios, tastatura bifând astfel cam toate capitolele importante.
Tastatura folosește un mecanism cu n-key rollover, neavând deci probleme cu apăsările concomitente, și iluminare separată pentru fiecare buton. Din păcate, rândul de taste funcționale F1 – F12 nu are iluminare. Aplicația permite ajustarea parametrilor iluminării și sincronizarea cu sigla RGB de deasupra tastaturii și a altor periferice ASUS compatibile cu sistemul Aura.
M-am așteptat să am probleme in utilizarea touchpad-ului din cauza poziționării atipice, însă ne-am împăcat destul de repede, deoarece aceasta imită destul de bine modul de lucru desktop cu un mouse. Acest mod de lucru este însă valabil doar atunci când lucrați la birou, ținerea laptopului pe genunchi făcând totul mult mai dificil, iar activarea iluminării tastaturii prin atingerea suprafeței nu funcționează nici ea atât de fluid ca în cazul unui touchpad central.
Touchpad-ul este însă cam mic, suprafața redusă a acestuia părând și mai mică din cauza vitezei implicite cam reduse a cursorului, iar finisajul este cam lipicios și nu oferă o alunecare fluidă atât de plăcută ca un model acoperit cu sticlă. Butoanele fizice sunt un partener bun deoarece sunt ferme și tăcute, însă și ele sunt cam mici și cam greu de nimerit pe întuneric.
Modelul testat de noi este cea mai puternică configurație disponibilă pentru ROG Zephyrus S GX701GX, aceasta oferind un procesor Core i7-8750H, 24 GB RAM, placă video RTX 2080 Max-Q și o unitate de stocare SSD cu o capacitate de 1 TB și interfață NVMe. Înainte de a merge la obișnuitele teste și impresii, trebuie să specificăm că exemplarul testat era o unitate de pre-producție iar driverele NVIDIA disponibile la data testării au fost 417.71.
Laptopul are câteva particularități hardware. Astfel, permite instalarea a cel mult 24 GB de memorie, dintre care 8 sunt deja lipiți pe placa de bază, însă RAM-ul merge oricum în dual-channel. De asemenea, oferă opțiunea conectării a două unități SSD NVMe, însă numai una este legată la un bus PCIe 4x rapid, în timp ce a doua trebuie să se mulțumească cu PCIe 2x. De asemenea, este una dintre puținele implementări care oferă atât G-Sync cât și Optimus, dar ele nu pot fi folosite desigur concomitent, iar comutarea între cele două din aplicația Armoury Crate necesită apoi o repornire.
Punctul de atracție este combinația de procesorul cu șase nuclee Intel Core i7-8750H și noua placă video NVIDIA RTX 2080 într-o implementare Max-Q cu 8 GB de memorie video, frecvență de 735 MHz și frecvențe Turbo ridicate.
Am folosit tradiționalul test CineBench R15 care a mers 10 cicluri cu pauză de 2-3 secunde, simulând astfel o încărcare de 100% pe procesor. Ca de obicei, scorurile au fost mari la început, însă apoi au scăzut până la stabilizare deoarece căldura disipată nu mai permite atingerea frecvențelor maxime.
În mod implicit, procesorul are o limită TDP de 45W, a atins frecvențe de 3,1 – 3,2 GHz și a atins temperaturi de 70 de grade, scorul CineBench obținut fiind de 1020 de puncte. După cum se vede, temperaturile sunt ceva mai scăzute decât în cazul altor laptopuri subțiri cu procesor identic.
Încercarea de a sub-alimenta procesorul nu a decurs atât de bine pe cât ne-am fi dorit, tensiunea putând fi scăzută cu numai 60 mV. De aceea, în condițiile aceluiași TDP de 45W, frecvențele au atins 3,3 – 3,4 GHz, temperaturile s-au oprit în jurul aceleiași valori de 70 de grade, iar scorul CineBench a urcat la 1070 de puncte. Rezultatele de mai jos au fost obținute pe un profil numit de noi Overclocked care a avut setările de -60 mV pe procesor, +150 MHz pentru frecvența CPU de bază, +100 MHz pentru memorie și ventilator setat la 5500 rotații pe minut.
Deoarece temperaturile sunt scăzute pentru un test intensiv iar TDP-ul nu este limitat, l-am urcat pe acesta din urmă la 50W cu ajutorul Intel Etreme Tuning Utility și am obținut temperaturi maxime de 75 de grade și 1100 de puncte în CineBench. Acest scor este încă mai scăzut cu circa 10% decât ceea ce am putut obține pe alte implementări ale acestui procesor la tensiuni scăzute cu 150 mV. Dacă acest lucru a generat instabilitate în cazul nostru, acest lucru s-ar putea să nu fie atât de restrictiv în cazul altor exemplare.
Update: Pentru c[ versiunea inițială a articolului se baza pe o versiune pre-producție a GX701-ului, lucrăm la retestarea acestui laptop pe baza unei versiuni finale, indentică cu cele pe care le puteți găși în magazine. Vom reveni cu rezultatele finale imediat ce finalizăm aceste teste.
Configurația hardware este completată de o placă de rețea wireless Intel AC 9560, care a oferit un semnal puternic și stabil, dar care nu a reușit din motive necunoscute să atingă și rate maxime de transfer. Camera Web externă este mai bună decât ceea ce a implementat ASUS pe laptopurile sale, însă nu impresionează neapărat prin nivelul calității.
Sistemul audio este un alt punct de atracție al acestui laptop. Fără a avea dimensiunile și puterea sistemului din MSI GE73, acestea oferă totuși un nivel sonor ridicat de 78 dB și o reproducere bună în frecvență, chiar și în cazul problematicelor frecvențe joase. Am remarcat ușoare distorsiuni ale difuzorului stâng, în special când se folosește opțiunea Bass Boost, dar probabil că defectul este specific exemplarului testat.
Sistemul de răcire este cam același văzut la GX531, însă conductele de transfer termic sunt ceva mai lungi. Ventilatoarele folosite sunt modele alimentate la 12V, o soluție cu fiabilitate mai bună decât clasicele ventilatoare de 5V, implementarea lor pe laptopurile de înaltă performanță devenind de altfel ceva obișnuit în ultima vreme.
Numai unul dintre ventilatoare este activ în mod obișnuit, însă turația lui nu ajunge niciodată la 0 iar laptopul nu este niciodată perfect tăcut. În acest regim, ventilatorul activ este însă abia sesizabil într-o cameră obișnuită, iar silențiozitatea sistemului a fost afectată suplimentar doar de un ușor bâzâit electric provenit din zona dreaptă a siglei ROG.
Ventilatoarele se ambalează sesizabil în aplicații pretențioase și jocuri, acestea ajungând la un nivel sonor de 51 – 52 dB în modul Turbo și la 55 – 56 dB când sunt reglate manual la 90% din putere, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de căști pentru a le estompa. Acesta este însă prețul plătit pentru o configurație de top închisă într-o carcasă subțire, și este de preferat alternativei scăderii dramatice a frecvențelor de lucru și, evident, a performanțelor.
Ce nu ne-a plăcut
Privind în ansamblu, ASUS a făcut o treabă bună cu ROG Zephyrus S GX701. Laptopul compact și ușor este totodată solid și poate fi băgat în rucsac pentru deplasări fără probleme, deși am recomanda totuși o husă, deoarece suprafețele metalice se pot ușor zgâria ușor.
În același timp însă ROG Zephyrus S GX701 se adresează unei nișe înguste de potențiali cumpărători, deoarece aranjarea tastaturii și touchpad-ului îi vizează în mod clar doar pe dreptaci, iar sistemul mecanic de ridicare, lipsa camerei web și unghiul mic al ecranului îl fac mai degrabă apt pentru funcția de desktop replacement, în ciuda dimensiunilor și greutății reduse care ar sugera altceva.
ASUS a reușit să înghesuie o baterie cu capacitate de 76 Wh în ROG Zephyrus GX701, o schimbare mai mult decât bine venită de la modesta capacitate de 50 Wh a mai micului GX531. Cum NVIDIA Optimus este o opțiune prezentă, ne-am așteptat să obținem autonomii de 5 – 6 ore pentru redarea video și 3 – 4 ore de lucru, însă ceva nu prea a fost în regulă cu managementul de putere iar rezultatele sunt modeste: 3 – 4 ore de redare video și 2 ore de lucru.
Logurile arată că ceva consumă mai mult decât trebuie, suspectul fiind probabil placa video NVIDIA RTX 2080, deoarece HWInfo a raportat un consum de 16 – 17 W cu salturi periodice la 33 – 38 W în timpul redării video. Probabil că placa video nu este dezactivată așa cum ar trebui, o problemă pe care ASUS a mai întâmpinat-o și pe GX531 și placa sa video bazată pe arhitectura Pascal, însă până la urmă acea problema a fost rezolvată. Vom actualiza această secțiune atunci când vom retesta versiunea finală a laptopului Zephyrus GX701.
Încărcătorul are o putere de 230W, iar laptopul poate fi încărcat și prin intermediul portului USB-C capabil de asta. Cum ultima soluție oferă o putere de numai 65W, aceasta va fi capabilă să reîncarce bateria doar dacă lucrați în aplicații uzuale sau nu lucrați deloc în același timp. Acest încărcător USB-C trebuie cumpărat separat, deoarece ASUS nu oferă așa ceva în pachet.
La aceste aspecte mai puțin plăcute se adaugă și cele specificate mai sus, precum lipsa suportul pentru Thunderbolt 3, lipsa unui card reader, lipsa unui conector LAN, touchpadul mic și îngust, și ventilatoarele cam gălăgioase în task-uri solicitante.
Preț și disponibilitate
ASUS ROG Zephyrus GX701 va fi prezent începând cu luna februarie a anului 2019 în ofertele magazinelor locale. Prețurile vor începe de la 10.000 de lei, sumă pentru care vor primi configurația cu RTX 2060, 16 GB RAM și SSD de 512 GB, și vor urca până la 15.500 lei pentru configurația cu RTX 2080 Max-Q, 24 GB RAM și SSD cu capacitate de 1 TB, ceda testată de noi în acest articol.
Pentru stocuri și prețuri actualizate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unui laptop performant cu ecran de 17-inch într-un format compact și ușor de transportat, dar pe care plănuiți să îl folosiți în mare parte a timpului pe birou, conectat la un mouse, Asus-ul ROG Zephyrus S GX701 poate fi una dintre opțiunile adecvate nevoilor voastre.
Cei de la Asus au făcut o treabă bună în privința construcției și calității finisajelor, calității ecranului ales, al sistemului audio și al performanțelor, chiar dacă capitolul performanțe este oarecum limitat pe modelul pre-lansare avut de noi la dispoziție de profilul termic ales, ce le sacrifică într-o mică măsură pentru a asigura temperaturi de utilizare mai scăzute decât în cazul unor produse similare. Lucrăm însă la retestarea unei versiuni retail a acestui notebook, și com reveni cu concluziile finale atunci când le vom finaliza.
Zephyrus-ul GX701 este însă un notebook atipic, prin prisma ergonomiei limitate atunci când nu stă pe un birou, datorită poziționării ansamblului tastatură/touchpad, al unghiului limitat al ecranului și chiar și a sistemului mecanic menit să îmbunătățească răcirea. Modelul testat nu ne-a impresionat nici la capitolul autonomie, unde ne-am fi așteptat să se descurce mai bine prin prisma implementării tehnologiei Optimus, aspect destul de rar întâlnit pe un produs ce este compatibil și cu GSync. Rămâne însă de văzut cum se vor descurca versiunile finale la acest capitol, modelul testat de noi fiind unul pre-producție.
Acestor aspecte li se adaugă și celelalte mici neajunsuri menționat în categoria aferentă de mai sus, ca s-ar putea să fie greu de acceptat în categoria de preț din care ROG-ul Zephyrus S GX701 face parte.
Una peste alta însă acest notebook este un pachet per total reușit, iar dacă aspectul performanțelor și autonomiei se va rezolva pe versiunile finale, un produs ce câștigă recomandarea noastră în segment. Nu uitați însă că particularitățile sale constructive îl fac total aparte, și astfel adecvat doar anumitor utilizatori, aspect pe care trebuie neapărat să îl luați în calcul dacă îl aveți în vedere.
Mai multe despre Zephyrus-ul S GX701 putetiți citit și în review-ul nostru detaliat de pe Ultrabookreview.com, iar dacă aveți ceva de adăugat articolului, nelămuriri sau întrebări, nu ezitați să ne contactați în secțiunea de mesaje de mai jos.
Pro:
- bine făcut, ușor și compact pentru clasa lui
- tastatură bună și rapidă
- ecran IPS bun cu 144 Hz și G-Sync
- performanțe bune după ajustarea setărilor
- profile Optimus/G-Sync
- sistem de răcire eficient
- sistem audio puternic
Contra:
- design impractic când nu este pe birou
- fără LAN, card reader sau Thunderbolt 3
- aranjare atipică pentru tastatură și touchpad
- touchpad mic
- dificil de reparat și îmbunătățit