Dell XPS 13 9370 review (i7-8550U, ecran FHD)
Dell-ul XPS 13 este, încă din 2015, principalul laptop din arsenalul meu. L-am cumpărat imediat ce a fost anunțat și nu am găsit încă motive suficiente pentru a îl înlocui, după cum veți putea afla din acest articol care detaliază experiența mea cu acest produs pe parcursul anilor.
La începutul lui 2018 însă, cei de la Dell au lansat o versiune reactualizată a precedentului design, în modelul XPS 13 9370, iar în acest articol am adunat impresiile lăsate de utilizarea sa, prin prisma unei persoane care cunoaște în detaliu atuu-urile și micile neajunsuri ale clasei, și vă poate spune cum a evoluat seria în decursul anilor.
În puține cuvinte, XPS-ul 9370 rămâne unul dintre cele mai bune laptop-uri ultracompacte disponibile pe piața din România. Este un computer din gama premium, bine închegat și arătos, bine dotat și performant, dar într-un pachet mai compact și mai subțire decât înainte, fapt ce atrage după sine anumite neajunsuri, precum conectivitate miniaturizată și o baterie mai mică decât cea integrată pe versiunea precedentă.
În cadrul acestui articol vom discuta pe larg despre toate aspectele pe care trebuie să le aveți în considerare dacă aveți în vedere achiziționarea acestui laptop.
Specificații Dell XPS 13 9370
Ecran | 13,3″, 1920 x 1080 px, IPS, non-tactil, lucios |
Procesor | Intel KabyLake-R Core i7-8550U |
Video | Intel UHD 620 |
Memorie | 16 GB LPDDR3 (lipiți) |
Stocare | 512 GB M.2 PCIe SSD (80 mm) |
Conectivitate | Wireless AC (Killer 1435), Bluetooth 4.1 |
Porturi | 2x USB-C 3.1 with Thunderbolt 3, 1x USB-C 3.1, microSD card-reader, mic/headphone, Noble Lock |
Baterie | 52 Wh, încărcător 45W |
Size | 302 mm or x 199 mm x 11,6 mm |
Greutate | 1,21 kg + încărcător și cabluri 0,24 kg |
Extras | tastatură cu iluminare, cameră Web și IR, senzor amprente |
Ce ne-a plăcut
Noua versiune a faimosului XPS 13 este milimetric mai mică decât predecesorul design, acesta având dimensiuni de 302 x 199 mm în comparație cu vechea carcasă care avea 304 x 200 mm, această reducere fiind obținută prin îngustarea și mai mult a ramei metalice. Dell afirmă că grosimea carcasei este de 11,7 mm în zona cea mai proeminentă, însă această dimensiune este înșelătoare deoarece înălțimea totală de la suprafața mesei atunci când măsurăm și piciorușele sau capacul convex este tot de circa 17 milimetri.
În concluzie, noul XPS 13 este într-adevăr mai mic decât faimosul său înaintaș, însă diferențele sunt atât de mici încât acestea sunt greu de sesizat chiar și atunci când punem cele două versiuni una lângă alta.
Din punct de vedere estetic, lucrurile nu s-au prea schimbat, însă Dell oferă acum două versiuni estetice. Prima dintre acestea, care are carcasa argintie și interiorul din fibră de carbon de culoare neagră, preia integral trăsăturile modelului anterior. Cea de-a doua versiune are un exterior auriu și un interior de culoare albă, care poate că nu arată tot la fel de impresionant, dar care reușește mai bine să acopere urmele utilizării zilnice.
Materialul interior are cam aceeași textură, însă noua versiune are un finisaj ceva mai fin care este mai plăcut la atingere decât suprafața mai rugoasă a modelului din 2015.
Dincolo de aceste mici diferențe de dimensiune și materiale, cele două generații XPS 13 arată practic la fel: același design pentru tastatură și touchpad, aceleași balamale, aceleași muchii cam contondente și aceeași poziționare a butonului Power în colțul din dreapta-sus. Din fericire, acest buton Power nu mai este iluminat în permanență, una dintre deficiențele vechiului XPS 13, iar suprafața sa ascunde și un senzor pentru amprente care este integrat cu sistemul de autentificare Windows Hello.
Securizarea asigurată de acest senzor este dublată de camera Web și camera infraroșie. Acestea sunt amplasate tot pe buza inferioară a ecranului, un loc nu tocmai optim, însă acestea sunt amplasate măcar central, imediat sub sigla Dell, și nu în neergonomicul colț din stânga-jos al ecranului.
La fel ca vechiul model, noul XPS 13 stă ferm ancorat pe masă grație piciorușelor cauciucate de mari dimensiuni. Din păcate, balamalele au rămas la fel de dure și necesită două mâini pentru deschidere, iar capacul tot nu are o teșitură care să permită prinderea mai bună în momentul deschiderii. Unghiul de deschidere al balamalelor este tot de 145 de grade, o limitare pentru un laptop subțire și ușor care nu este gândit doar pentru utilizarea la birou.
Ranforsarea carcasei este foarte bună, chiar dacă noua carcasă nu are rigiditatea perfectă a originalului. Atunci când sunt puse unul lângă altul, se poate observa o ușoară tendință de curbare sub apăsările dure în zona capacului și a tastaturii, însă acestea sunt foarte mici iar cumpărătorii nu vor găsi nimic de reproșat dacă nu vor putea face acest gen de comparație. Dell XPS 13 rămâne astfel unul dintre cele mai solide și mai arătoase laptopuri din gama sa.
Dacă toate micile schimbări survenite sub fie bine-venite, fie sunt foarte ușor inferioare, schimbările de conectivitate sunt vizibile și deloc plăcute. Dacă vechiul XPS 13 oferea două porturi USB-A, un port USB-C cu Thunderbolt, HDMI și card reader SD, noul model oferă doar trei porturi USB-C (dintre care două cu Thunderbolt 3 PCIe 4x) și un cvasi inutil card-reader MicroSD.
Dell oferă în pachet un adaptor de la USB-C la USB-A, însă pentru toate celelate nevoi va trebui să cumpărați singuri adaptoare adiționale. Neinspirată este și reamplasarea conectorului audio jack în colțul extrem al marginii drepte, cablul căștilor putând încurca foarte ușor activitatea mâinii drepte. Noul XPS 13 se încadrează cam în aceeași notă a conectivității ca laptopurile comparabile moderne, însă vechii posesori ai modelului precedent vor ajunge la concluzia că produsul și-a pierdut unul dintre avantajele pe care le avea față de concurență.
Difuzoarele de mici dimensiuni sunt amplasate pe rama laterală și, în ciuda mărimii neimpresionante, au o prestație bună. Indicatorul luminos al încărcării este amplasat tot pe buza frontală a carcasei, acesta fiind încadrat de microfoane, iar indicatorul cu cinci LED-uri care permite verificarea nivelului bateriei fără a deschide laptopul nu a fost uitat.
Privind în ansamblu din prima unui vechi utilizator de XPS 13, noua versiune nu este tocmai satisfăcătoare. Laptopul este într-adevăr unul dintre cele mai compacte, mai arătoase și mai bine făcute laptopuri ultra-portabile de 13”, însă Dell nu a rezolvat problema durității mecanismului balamalelor, pe cea a muchiilor tăioase, pe cea a poziționării nefericite a LED-ului de încărcare și pe cea a deschiderii maxime a ecranului, reducând totodată și opțiunile de conectivitate. Senzorul de amprente, camera infraroșie pentru autentificare și noua schemă de culori sunt suficiente motive pentru a opta pentru noul XPS 13 9370 în dauna vechiului XPS 13 9360, însă probabil că utilizatorii vechi s-ar fi așteptat la mai multe schimbări.
Dell XPS 13 9370 permite alegerea între două ecrane: un model de bază lucios cu rezoluție FullHD fără control tactil și un model lucios cu rezoluție UHD și control tactil. Noi l-am testat pe primul și am descoperit un ecran luminos cu lizibilitate excelentă.
Fabricat de către Sharp, panoul IPS are o acuratețe bună pentru cele mai multe activități, deoarece acoperă 77% din spectrul AdobeRGB. Panoul are un contrast bun de 1010:1, un nivel de negru bunicel de 0,4 cd/m2 și o luminozitate maximă de 399 cd/m2, însă are probleme cu uniformitatea în treimea inferioară. Ecranul folosește PWM pentru ajustarea luminozității la intensități sub 20%, pragul de activare și frecvența de control de 1.000 Hz fiind suficient de bine alese pentru a nu crea probleme celor sensibili.
În cazul în care veți opta pentru acest ecran FullHD, este bine de știut că Dell oferă opțiunea pentru dezactivarea Dynamic Backlight Control direct din BIOS, rezolvând astfel o problemă veche a modelului anterior. Din păcate, deși nu are control tactil, ecranul FullHD este protejat de un strat lucios, absența unei versiuni mate capabile să lupte mai bine cu lumina solară fiind regretabilă.
Cei care vor mai mult pot opta pentru ecranul cu rezoluție UHD. Acesta este mai luminos și are o acuratețe coloristică mai mare, însă este mult mai scump, consumă mai multă baterie și nu prea are sens pe un laptop de numai 13”.
Modelul testat de noi a avut o configurație de vârf și a inclus un procesor Intel Core i7-8550U, 16 GB de memorie și o unitate de stocare SSD rapidă cu capacitate de 512 GB. Atât memoria cât și procesorul sunt lipite, deci trebuie să vă hotărâți de la bun început ce configurație doriți, deoarece actualizările la acest capitol sunt nule. Dacă nu aveți pretenții foarte mari, versiunea cu procesor Core i5 și 8 GB de RAM este cea mai bună privind prin prisma raportului preț/performanță, însă sarcinile intensive vor necesită un i7 și 16 GB de memorie.
Unitatea de stocare SSD poate fi însă înlocuită destul de ușor fără pierderea garanției și puteți face ceva economii cumpărând un model cu spațiu mai mic pe care să-l extindeți ulterior. Capacul inferior este prins cu șuruburi Torx, însă trebuie să fiți atenți la înlăturarea acestuia deoarece există și câteva cleme din plastic care trebuie deblocate.
Configurația testată de noi s-a comportat excelent, aceasta oferind performanțe foarte bune fără ca sistemul de răcire să devină zgomotos și suprasolicitat termic. Ventilatoarele se turează în sarcinile intensive, însă revin la nivelul de bază imediat ce solicitarea procesorului a scăzut.
În configurația energetică implicită, procesorul Core i7-8550U își menține frecvențele maxime Turbo timp de câteva secunde, după care atinge temperatura maximă de 98 de grade și își scade frecvențele undeva în gama de 2,9 – 3,1 GHz. În cazul sarcinilor care folosesc mai multe nuclee, frecvențele maxime scad la 2,7 GHz iar temperatura procesorului se stabilizează la 85 de grade. Astfel, dacă la o primă trecere prin testul Cinebench R15 am putut obține scoruri de 680 de puncte, trecerile ulterioare succesive s-au stabilizat în intervalul 580 – 600 de puncte.
- 3DMark 11: P2161 (Graphics: 1931, Physics: 7190);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 1210 (Graphics – 1321, Physics – 9942);
- 3DMark 13 – Time Spy: 453 (Graphics – 394, CPU – 3136);
- PCMark 08: Home Conventional – 3634;
- PCMark 10: 3934;
- PassMark: Rating: 3914, CPU Mark: 9638, 3D Graphics Mark: 1317;
- GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 3926, Multi-core: 13999;
- GeekBench 4.2.3 64-bit: Single-Core: 4724, Multi-core:15831;
- CineBench R15: OpenGL 56.98 fps, CPU 680 cb, CPU Single Core 166 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 170.95 fps, Pass 2 – 41.00 fps.
În cazul în care optați pentru subalimentarea procesorului cu 100 mW, performanța se va îmbunătăți cu circa 10 procente. Astfel setat, procesorul a atins un scor Cinebench de circa 700 de puncte, după care s-a stabilizat la trecerile succesive într-un interval de 630 – 660 puncte.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 1229 (Graphics – 1342, Physics – 11322);
- GeekBench 4.2.3 64-bit: Single-Core: 4843, Multi-core: 16125;
- CineBench R15: OpenGL 57.55 fps, CPU 711 cb, CPU Single Core 169 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 177.41 fps, Pass 2 – 44.58 fps.
În cazul în care folosiți aplicații care folosesc concomitent procesorul și interfața grafică Intel UHD 620, trebuie să vă așteptați la un comportament ușor diferit. Am testat cu un joc ceva mai vechi, adică NFS: Most Wanted, și am observat că în timp ce frecvențele interfeței grafice au scăzut doar ușor sub 1150, procesorul a fost nevoit să coboare la 1,6 – 1,8 GHz. Limitarea este vizibilă, iar performanțele scad în consecință, dar într-o maăsură destul de mică.
Subalimentarea cu 100 mW nu a afectat performanțele în acest scenariu combinat CPU + GPU, însă măcar a permis scăderea temperaturilor maxime de la 77 la 71 de grade.
Dell XPS 13 9370 este deci un sistem cu performanțe foarte bune, în special dacă este și subalimentat cu 100 mW, și depășește alte ultra-portabile și chiar unele laptopuri standard. În scenariile combinate CPU + GPU, acesta este însă penalizat de carcasa foarte mică, iar dacă vreți să vă jucați sau să folosiți aplicații care solicită ambele componente, este recomandată alegerea unui laptop standard cu răcire mai bună.
Explicația acestor performanțe bune este sistemul de răcire complet refăcut. Mult mai complex decât cel folosit la generația anterioară, acesta folosește două ventilatoare și două conducte de transfer termic. După cum s-a văzut mai sus, el se achită excelent de sarcina de a ține sub control procesorul Core i7, suferind doar în scenariile combinate care solicită și interfața grafică.
Cele două ventilatoare rămân inactive în timpul utilizării nepretențioase și pornesc imediat ce sarcina pe procesor trece de limita setată, reducându-și repede turația imediat ce solicitările pe CPU sau GPU au încetat. Se remarcă totuși o curbă de turații cam lentă, temperatura procesorului ajungând ușor la 90 de grade înainte ca ventilatoarele să se pună în funcțiune. Nivelul de zgomot estimat este de 41 – 42 dB, ceea ce este normal pentru un laptop modern ultra-portabil, însă nu am putut face o măsurătoare perfectă din cauza zgomotului ventilatorului (o problemă despre care vom vorbi imediat).
Temperaturile în regim de lucru obișnuit sunt mici, iar temperaturile în regim intensiv sunt și ele moderate. Pe lângă sistemul de răcire reproiectat, această temperatură mai mică a carcasei este posibilă și datorită utilizării unui strat protector numit GORE de către producător. Acesta este amplasat sub tastatură și are rolul de a împiedica transmiterea căldurii către o zonă sensibilă pentru utilizator, micul truc de design dovedindu-se util.
Interfața wireless aleasă de Dell este un modul Killer 1435 Wireless. Ceva mai vechi, acesta nu asigură compatibilitatea cu standardul 802.11ac Wave 2, însă are performanțe bune, acoperire generoasă și nu mai este sabotat de probleme vechi din drivere care îl făceau nefuncțional după ieșirea din Stand-By.
Sistemul audio de mici dimensiuni a rămas cam același și asigură un nivel sonor ridicat de 80 – 81 dB, distorsiuni mici și o redare bună în spectrul înaltelor și mediilor, singura sa lacună fiind redarea slabă a joaselor.
Dotările multimedia sunt completate de un webcam HD neimpresionant amplasat cam aiurea și de o pereche de microfoane cu fidelitate și separație bună care nu reușesc însă să atenueze zgomotul tastaturii din imediata lor vecinătate.
Bateria are o capacitate de numai 52 Wh, o scădere de la cea de 60 Wh a versiunii anterioare, însă optimizarea managementului energetic a permis obținerea unei autonomii aproape la fel de bune ca cea oferită de vechiul XPS 13 9360. Noul XPS 13 rămâne deci un partener de nădejde pentru amatorii de mobilitate, acesta oferind 6 – 8 ore lucru și 12 – 13 ore de redare media.
- 8h – navigare Web și editare text, Better Battery Mode, ecran la 20%, Wi-Fi ON;
- 12h – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 20%, Wi-Fi ON;
- 12h – redare video FullHD MKV, Better Battery Mode, ecran la 20%, Wi-Fi ON;
- 13h – redare video 4K MKV, Better Battery Mode, ecran la 20%, Wi-Fi ON;
- 6h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 20%, Wi-Fi ON.
În cazul în care vă veți hotărâ pentru modelul cu ecran cu rezoluție UHD, ar trebui să vă așteptați la o penalizare vizibilă a autonomie: circa 4 –5 ore de lucru și circa 10 ore de redare video.
Laptopul este însoțit de un încărcător compact de 45W. Cablul acestuia se conectează la oricare dintre porturile USB-C, însă nu oferă încărcare rapidă și necesită circa două ore și jumătate pentru readucerea bateriei la capacitatea maximă.
Ce nu ne-a plăcut
Modelul original XPS 13 a avut o problemă cu țiuitul bobinelor din etajul de alimentare (ața numitul coil whine), iar utilizatorii noului model se plâng și ei de această deficiență care se pare că nu a fost eliminată. Noi facem parte dintre norocoșii care nu au avut probleme nici cu vechea versiune și nici cu cea nouă, însă această problemă rămâne posibilă.
Cea de-a două problemă, de care însă ne-am lovit, a fost zgomotul făcut de unul dintre ventilatoare. Și această problemă, care este generată de calitatea mai slabă a rulmenților cu bile din ventilator, este una deja cunoscută și poate fi rezolvată doar în service. De aceea, ținând cont că vorbim de două probleme care au scăpat prin filtrul controlului de calitate, recomandăm achiziționarea noului Dell XPS 13 numai din surse autorizate pentru a putea apela rapid la o reparație sau un schimb dacă întâmpinați necazuri.
Tastatura și touchpad-ul preiau designul versiunii anterioare, însă comportamentul mecanismului tastelor a fost revizuit puțin. De aceea, butoanele nu se simt atât de moi și de cauciucate ca pe versiunea 9360, iar utilizatorii ar putea-o considera mai bună decât implementarea anterioară.
Aceste butoane necesită însă o apăsare mai fermă pentru activare, iar după ce-am petrecut suficient de mult timp cu noul laptop Dell, am constat că încă nu am reușit să mă adaptez și că încă ratez taste deoarece nu am apăsat suficient de ferm. Această problemă îi va incomoda în special pe cei care tastează repede, apăsările mai ferme aducând mereu cu sine și o reducere a vitezei de utilizare.
Tastatura este destul de silențioasă, singurul buton care face excepție fiind Space. Iluminarea tastelor este de culoare albă și are două trepte de intensitate, iar timpii după care aceasta se stinge pot fi reglați în mod separat din BIOS pentru utilizarea pe baterie și utilizarea la priză.
Deoarece avem de-a face cu un laptop compact, restpad-ul este de mici dimensiuni și nu oferă o suprafață de sprijin confortabil de mare. Cum și marginile carcasei sunt cam tăioase, cei care tastează pe perioade îndelungate nu vor fi prea fericiți de contactul îndelungat cu aceste zone neprietenoase.
Touchpad-ul are dimensiuni medii și este acoperit cu o suprafață de sticlă cu fricțiune redusă. Modelul XPS 13 anterior a avut ceva probleme cu detectarea gesturilor complexe, însă Dell a rezolvat problema iar noul XPS 13 se comportă ireproșabil din acest punct de vedere. Butoanele ascunse sub această suprafață tactilă sunt însă cam dure și cam zgomotoase.
După cum spuneam și în prima parte a articolului, Dell XPS 13 9370 oferă acum și un senzor pentru amprente cu integrare Windows Hello. Acesta este amplasat ergonomic direct pe butonul Power, reducând astfel șî încărcarea designului cu elemente suplimentare, iar această soluție constructivă a dus și la eliminarea enervantului LED alb mereu aprins care semnaliza funcționarea.
Acestor aspecte li se adaugă și micile neajunsuri pomenit epe parcursul capitolului anterior:
- balamaua este în continuare cam rigidă, necesită ambele mâini pentru acționare și se deschide doar la circa 145 de grade;
- conectivitatea noului model este limitată;
- performanțele în task-uri ce pun la lucru concomitent procesorul și cipul grafic integrat au puțin de suferit;
- bateria noului model are capacitate mai mică.
Preț și disponibilitate
Dell XPS 13 este disponibil în magazine la data publicării acestui articol. Cele mai ieftine configurații folosesc procesoare Core i3 și oferă 4 GB RAM, însă acestea sunt de evitat deoarece memoria este insuficientă pentru nevoie actuale și nu poate fi mărită.
Cele mai bune opțiuni sunt cele bazate pe procesoare Core i5 și 8 GB RAM, acestea oferind un raport bun între preț și performanță. Prețurile configurațiilor mai bune cu procesoare Core i7 și ecrane UHD cresc însă foarte repede la un nivel prea piperat.
Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Foarte puține laptop-uri ultraportabile disponibile în acest moment pot fi comparate cu Dell-ul XPS 13 9370, dar trăgând linie asupra experienței utilizării sale în ultimele săptămâni, nu sunt convins că este un produs semnificativ mai bun decât versiunea predecentă, XPS 13 9360.
Modelul din 2018 oferă un design milimetric mai compact și mai subțire, însă acest fapt a dus la integrarea unei baterii mai mici și a conectivității miniaturizate, ambele aspecte cruciale în cazul unui notebook, ce nu sunt compensate de infimele diferențe ale dimensiunilor, mai ales în condițiile în care nimic nu s-a schimbat la capitolul greutate, iar precedentul design era deja unul dintre cele mai compacte în segmentul său.
Pe lângă acestea, anumite aspecte ce țin de ergonomia produsului în utilizarea de zi cu zi nu s-au schimbat, iar altele chiar au suferit un downgrade: balamaua e în continuare rigidă și permite rabatarea ecranului doar la 145 de grade, camera web este tot plastă sub ecran, versiunea FHD a ecranului nu mai are finisaj mat, ci lucios, experiența de tastare nu este excelentă, iar problemele cu ventilatoare defectuoase și zgomot electronic (coil whine) rămân în continuare destul de des raportate de cumpărători.
Pe de altă parte însă, noul XPS 13 9370 vine și cu alte îmbunătățiri importante, mai mult sau mai puțin vizibile: panelul FHD de mai bună calitate, upgrade-uri la nivelul soluției de răcire ce permite performanțe bune și temperaturi exterioare mai scăzute, adăugarea sezonului de amprentă și a camerei IR, precum și adăugarea opțiunii de design cu interior alb.
Una peste alta însă, ca utilizator de XPS 13 și fan al ultraportabilelor puternice, ergonomice și capabile să reziste cât mai mult departe de priză, consider că aceste îmbunătățiri ar fi făcut din XPS-ul 9370 un produs mai bun dacă s-ar fi păstrat și avantajele vechiului design: conectivitatea și bateria de 60 Wh.
Un ultim aspect ce ar trebui avut în vedere este și cel al concurenței, deoarece XPS-ul 9370 rămâne un produs cu preț piperat pe piața românească, astfel că cei ce au la dispoziție bugete mai limitate ar putea avea în vedere și unele dintre alternativele existente, precum compactul Asus Zenbook UX391, sau HP-ul Spectre x360 și Lenovo-ul Yoga 920 în cazul în care ecranul tactil și formatul convertibil se află pe lista priorităților.
Pro:
- carcasă compactă și solidă
- ecran IPS mai bun decât cele ale competitorilor
- două porturi Thunderbolt 3
- performanțe bune
- sistem de răcire eficient și tăcut
- autonomie bună
- preț bun în gama mid-range
Contra:
- conectivitate cam redusă
- tastatura tot nu este prea grozavă
- ecran lucios fără suport tactil
- potențiale probleme de control al calității