Lenovo Legion 5 Pro review și teste (AMD Ryzen 7, RTX 3060)
Pe parcursul anului, pe Ultrabookreview.com am testat câteva configurații ale seriilor Lenovo Legion 5 și Legion 5 Pro, astfel că vă pot împărtăși și aici impresiile adunate, și de ce am ajuns la concluzia că Legion 5 Pro este unul dintre cele mai echilibrate laptopuri mid-tier ale momentului.
Acest lucru se aplică cu precădere configurației aici de față, cea ce oferă un procesor AMD Ryzen 7 5800H alături de cipul grafic Nvidia RTX 3060 și un ecran QHD+ cu format 16:10 și 165Hz refresh. Aceasta este listată la circa 6300-6500 de lei în magazine, și nu ar trebui să fie vreo surpriză popularitatea sa și faptul că o veți găsi destul de greu în stoc.
Principalele puncte forte ale acestei serii sunt construcția solidă, tastatura și conectica fără compromisuri, ecranul de 16-inch și excelentul echilibru între componentele hardware, soluția de răcire și profilele de putere oferite.
Pe de cealaltă parte, trebuie să acceptați că Legion-ul 5 Pro este un laptop full-size, destul de gros și greu, aspect la care se adaugă și masivul încărcător de 300W inclus, precum și faptul că soluția audio implementată este una neimpresionantă.
Pe larg, cu bune și cu rele, discutăm în amplul review de mai jos.
Specificații Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H 2021
Ecran | 16″, 2560×1600 px, IPS, 165 Hz, mat, 3ms |
Procesor | AMD Ryzen 7 5800H, 8C/16T |
Video | NVIDIA GeForce RTX 3060 with 6GB GDDR6 VRAM 115-130W, MUX și GSync sau Optimus |
Memorie | 16 GB DDR4-3200 (2x 8GB DIMM) – 2xDIMM |
Stocare | 1 TB M.2 NVMe – 2x M.2 2280 SSD |
Conectivitate | WiFi 6+ (Intel AX200), Bluetooth 5.1, Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111) |
Porturi | 4x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-C 3.2 (unul cu PD 3.0 support), 1x HDMI 2.1, Ethernet, mic/earphone |
Baterie | 80Whr, încărcător 300 W |
Dimensiuni | 356 mm x 264,2 mm x 21,7-26,85 mm |
Greutate | 2,57 kg, încărcător 1,15 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB cu 4 zone, webcam HD cu buton E-shutter, sistem audio stereo |
Construcție si design
Spre deosebire de fratele mai mic Legion 5, noul Legion 5 Pro oferă o carcasă fabricată aproape integral din aliaj de aluminiu. Lenovo a obținut astfel o carcasă cu o rigiditate excelentă, inclusiv la nivelul capacului ecranului, și nu prea avem ce reproșa la acest capitol.
Laptopul este oferit în două variante de culoare, gri-închis și alb, iar cea de-a doua versiune, aici de față, s-a comportat bine în cursul testelor și a reușit să ascundă urmele de utilizare, însă rămâne de văzut cum va rezista această surpafață albă pe termen lung; utilizarea unei huse de protecție atunci când transportați laptopul nu este deloc o idee rea.
Nu doar construcția a fost atent cântărită, ci și designul. Lenovo Legion 5 Pro este un laptop elegant, Lenovo neabuzând de culori și detalii stridente. Sigla Legion de sub ecran este în relief, dar de culoare neagră pe un fond negru, iar sigla Legion gravată la marginea dreaptă a palmrest-ului este elegantă și nu deranjează vizual. Singura excepție este masiva siglă luminoasă Legion de pe exteriorul capacului, care, ce-i drept, poate fi oprită complet cu combinația de taste Fn-L, dar care îmi aduce aminte de vechile laptopuri pentru jocuri Lenovo din seria Y și nu are eleganța simplă a recentelor Legion 5 sau 7.
Bine construit și elegant, Legion 5 Pro este însă un laptop masiv. Oferind un ecran de 16 inchi cu raport 16:10, este evident că laptopul are o amprentă mare, însă acesta este totodată și gros, atingând aproape 27 de milimetri în cea mai groasă zonă, și mai ales greu: 2,6 kilograme, la care se adaugă și cele 1,2 kilograme ale masivului încărcător de 300W. Laptopul oferă și încărcare USB-C, așadar puteți oarecum evita greutatea încărcătorului atunci când luați laptopul la drum.
Ergonomia este similară cu cea a mai micului Legion 5, dar există și diferențe. Datorită spațiului suplimentar oferit de carcasă, necesar pentru a acomoda ecranul 16:10, Legion 5 Pro poate oferi și un arm-rest mai mare și mai confortabil și un tochpad mai mare. Ecranul este încadrat de o ramă subțire din plastic, este susținut de o balama fermă, poate fi ușor apucat și poate fi ușor operat cu o singură mână, însă are o deschidere maximă de numai 140 de grade, nu de 180 cum era cazul la Legion 5.
Camera Web, amplasat deasupra ecranului, este flancată de microfoane și dispune chiar de un buton fizic, amplasat pe marginea din dreapta, care permite deconectarea completă a acesteia. Nu există însă cameră IR sau un senzor de amprente, laptopul fiind deci lipsit de sistem de autentificare biometrice.
Conectivitatea este aproape impecabilă, singura lacună fiind lipsa unui cititor pentru carduri. Laptopul oferă un port USB-C în stângă, împreună cu conectorul audio, un port USB-A în dreapta, împreună cu sus-menționatul buton pentru blocarea camerei Web, iar restul conectorilor sunt amplasați ergonomic pe spate: încă 3 conectori USB-A, încă un conector USB-C (cu încărcare rapidă), un port HDMI 2.1 și un port Gigabit Ethernet.
În concluzie, Legion 5 Pro este un laptop excelent construit care oferă un design plăcut, o ergonomie bună și conectivitate bogată, singurele lacune fiind doar unghiul maxim de deschidere al ecranului și enervanta siglă luminoasă de pe capacul ecranului.
Tastatură si touchpad
Tastatura de pe Legion 5 Pro este, cel puțin teoretic, identică cu cea de pe Legion 5, însă consider că prezenta implementare oferă o acuratețe superioară.
Versiunea gri-închis a acestui laptop oferă o tastatură neagră, în timp ce versiunea albă oferă butoane tot de culoare albă. În mod normal, nu mă împac cu tastaturile albe deoarece caracterele înscrise pe ele au un contrast mic și o lizibilitate slabă atunci când sistemul de iluminare este activat, însă în cazul lui Lenovo 5 Pro nu a fost cazul. Mai întâi de toate, iluminarea este foarte puternică, ceea ce face tastele lizibile, iar iluminarea RGB cu 4 zone permite alegerea unei culori contrastante, albastrul ales de mine fiind plăcut și vizibil în cam toate condițiile. Din păcate, acest sistem de iluminare nu poate fi activat prin atingerea touchpad-ului, sistemul de aprindere și stingere manual fiind, politicos spus, rudimentar.
Aranjarea tastelor este una dintre cele mai bune disponibile în acest moment pe un laptop din gama intermediară. Blocul principal oferă butoane mari bine spațiate, tastele direcționale sunt mari și delimitate de restul tastaturii, iar blocul numeric, chiar dacă folosește taste mai înguste, este și el bine aranjat și spațiat.
Experiența în utilizare este și ea foarte bună, chiar dacă butoanele au o cursă ceva mai scurtă decât în cazul altor tastaturi de pe laptopurile de gaming. Activarea este rapidă iar răspunsul este plăcut, tastatura de pe Legion 5 Pro fiind similară mai degrabă cu implementările de pe ultrabook-uri, ceea ce este o veste bună pentru cei care tastează mult. Tastatura este și silențioasă, doar tasta Space având un nivel de zgomot mai ridicat.
Cum arm-rest-ul este mai mare, Lenovo a ales și un touchpad mai spațios. Fabricat din material plastic, sticla fiind un material rezervat pentru Legion 7, acesta se comportă foarte bine și nu are probleme cu gesturile complexe sau rapide. Touchpad-ul este însă aliniat cu tasta Space, fiind deci amplasat către stânga touchpad-ului, ceea ce va necesita un timp pentru a vă obișnui și pentru a evita atingerea lui accidentală cu mâna stângă în timp ce scrieți.
Ecran
Atunci când privim la ofertele de laptopuri rivale din segmentul intermediar, devine evident faptul că ecranul este unul dintre punctele de atracție ale lui Legion 5 Pro.
Laptopul oferă un ecran în format 16:10 cu rezoluție WQHD cu panou IPS, strat protector mat, strălucire de 500 nits, contrast de 1200:1 și acuratețe coloristică de 95% pentru spectrul sRGB. Ecranul mai înalt oferă mai mult spațiu util decât un standard 16:9, dar este tras în jos de nivelul de negru mai puțin impresionant atunci când luminozitatea este ridicată la maximum și de acuratețea coloristică, bună pentru activități uzuale sau jocuri, dar nu tocmai bună pentru activități mai pretențioase de editare foto sau video.
Ecranul este excelent pentru jocuri, acesta oferind o rată de împrospătare de 165 Hz, timpi de răspuns reduși și compatibilitate ActiveSync/GSync în funcție de modul de lucru ales, Hybrid sau exclusiv cu placa video dedicată grație comutatorului MUX care are grijă de ieșirea video.
- Panel HardwareID: CSOT MNG007DA1-1;
- Coverage: 94.4% sRGB, 68.7% DCI-P3, 71.1% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.26;
- Max brightness in the middle of the screen: 491 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 6.47 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1244:1;
- White point: 6100 K;
- Black on max brightness: 0.41 cd/m2;
- PWM: No;
- Response: ~9ms GtG
Exemplarul nostru a fost slab calibrat din fabrică, temperatura și nivelul gamma fiind cam anapoda, însă am reușit să-l ajustăm corespunzător cu prețul unei scăderi destul de vizibile de luminozitate. Nu am obserbat însă același efect și pe alte modele testate.
Hardware si specificații
Configurația testată de noi este una medie pentru gama Lenovo Legion 5 Pro, modelul 16ACH6H oferind un procesor AMD Ryzen 7 5800H, placa video NVIDIA RTX 3060, 16 GB de memorie DDR4-3200 și o unitate SSD rapidă Samsung PM981 PCIe x4 gen3. Exemplarul este unul identic cu cel disponibil în comerț și a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lui noiembrie 2021, adică BIOS GKCN46WW, Lenovo Vantage 3.9.23.0 și GeForce Game Ready 496.76.
Laptopul este construit în jurul unei platforme full-power AMD Cezanne, procesoarele disponibile fiind Ryzen 5 5600H cu șase nuclee, Ryzen 7 5800H cu opt nuclee sau Ryzen 9 5900HX cu opt nuclee. Procesorul de față, un Ryzen 7 5800H, este setat astfel încât să atingă un consum maxim de 76 – 80W susținut în sarcină. Placa video RTX 3060 este în ea una intermediară, Lenovo oferind și opțiuni RTX 3050Ti sau RTX 3070, iar implementarea este și ea una full-power, deoarece consumul maxim admis cu Dynamic Boost este de 130W.
Laptopul oferă un comutator MUX, dar nu și Advanced Optimus. Asta înseamnă că va trebui să optați fie pentru modul Hybrid, care activează Optimus și permite comutarea între interfața integrată Radeon Vega și placa video dedicată, fie pentru modul Discrete, care folosește doar placa video NVIDIA RTX 3060 și conectează ecranul intern direct la ieșirea video a acesteia. Comutarea între cele două moduri de lucru se face din aplicația Lenovo Vantage și necesită o repornire.
Laptopul permite schimbarea memoriei RAM, a unității de stocare și a modulului wireless. Utilizatorul va găsi în interior două locașuri pentru memoria RAM, exemplarul de față venind cu 16 GB în dual-channel, și două locașuri M.2 2280 PCIe x4 gen3, dintre care unul ocupat de unitatea SSD Samsung. Accesul la componentele interne necesita înlăturarea mai multor șuruburi Philips, înlăturarea atentă a capacului inferior cu ajutorul unei pene și înlăturarea plăcii metalice protectoare și de transfer a sistemului de răcire.
Aplicația Lenovo Vantage oferă trei profiluri de putere, Quiet, Balanced si Performance, comutarea între acestea făcându-se cu ajutorul combinației de taste Fn-Q. Quiet oferă o plajă de putere de 25 – 45W pentru CPU și 80W pentru GPU, Balanced oferă 45 – 65W pentru CPU și peste 115W pentru GPU și, în final, Performance oferă 80 – 90W pentru CPU și peste 115 W pentru GPU. Pe baterie, procesorul beneficiază de un regim 25 – 40W iar placa video primește doar 30W. Suplimentar, BIOS-ul oferă o opțiune de overlock pentru placa video, aceasta putând beneficia suplimentar de 100 MHz pentru procesorul grafic și 200 MHz pentru memorie.
Un laptop puternic, Lenovo 5 Pro nu are probleme cu sarcinile uzuale și este tăcut și rece în acest timp. Mai jos se poate vedea comportamentul cu ecranul setat atât la 60 Hz, cât și la 165 Hz.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul Ryzen 7 se stabilizează la un TDP de 80W și frecvențe de 4 GHz, adică maximum din ceea ce poate oferi platforma, iar temperaturile trec ușor peste 90 de grade în timp ce nivelul de zgomot este de circa 49 – 50dB.
Dacă optați pentru mai ieftinul Ryzen 5 cu 6 nuclee, ar trebui să vă așteptați la performanțe cu circa 25% mai mici în acest test, în timp ce Ryzen 9 ar aduce un spor relativ mic de numai 5% datorită frecvențelor maxime mai mari. Ryzen 9 este însă cam limitat termic în această implementare, de aceea consideram că Ryzen 7 este cea mai bună opțiune.
După comutarea la profilul Balanced, procesorul Ryzen 7 s-a stabilizat la un TDP de 45W cu temperaturi puțin peste 80 de grade și nivel de zgomot de 43 – 44 dB.
În final, cu profilul Quiet activat, procesorul atinge un TDP susținut de numai 25W cu temperaturi de circa 75 de grade si nivel de zgomot abia perceptibil sub 32 dB, reușind totuși să atingă circa 70% din nivelul maxim de performanță văzut mai sus. Acest ultim comportament este identic cu cel văzut la alimentarea de la baterie.
Mai multe detalii despre toate astea, în graficul de mai jos.
Pentru a pune rezultatele într-o perspectivă mai bună, am pus Legion 5 Pro împreună cu alte platforme similare Intel sau AMD. Implementarea actuală este la nivelul rivalilor din aceeași gamă cu procesoare Ryzen 7 sau Core i7 și doar cu 5-7% decât implementările Ryzen 9 sau Core i9.
Am trecut apoi la 3DMark CPU Profile Test, unde implementarea Ryzen 7 5800H s-a comportat din nou bine.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Prime95 cu profilul Performance activat.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut de acest test cu profilul Performance activat, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat, profilul Discrete cu placa NVIDIA activă mereu și rezoluție FullHD.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 20019 (Graphics – 21940, Physics – 24899, Combined – 10265);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5219;
- 3DMark 13 – Time Spy: 8988 (Graphics – 8972, CPU – 9080);
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 15551;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5331;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 39.20 average fps;
- PassMark10: Rating: 6801 (CPU mark: 22023, 3D Graphics Mark: 14478, Disk Mark: 21275);
- PCMark 10: 6544 (Essentials – 10232 , Productivity – 7912 , Digital Content Creation – 9397);
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1474, Multi-core: 7485;
- CineBench R15 (best run): CPU 2181 cb, CPU Single Core 233 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 5100 cb, CPU Single Core 556 cb;
- CineBench R23 (best run): CPU 13076 cb, CPU Single Core 1413 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 35.66 s
Am rulat și testele de workstation pentru cei interesați să folosească acest laptop pentru activități de productivitate gurmande.
- Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 15s;
- Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 40s (CUDA), 23s (Optix);
- Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 26s;
- Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 3m 13s (CUDA), 1m 23s (Optix);
- Pugetbench – DaVinvi Resolve: 920 points;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 715 points;
- Pugetbench – After Effects: 592 points;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 574 points;
- SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 73.89;
- SPECviewerf 2020 – Catia: 50.28;
- SPECviewerf 2020 – Creo: 68.5;
- SPECviewerf 2020 – Energy: 21.2;
- SPECviewerf 2020 – Maya: 291.29;
- SPECviewerf 2020 – Medical: 27.08;
- SPECviewerf 2020 – SNX: 15.83;
- SPECviewerf 2020 – SW: 183.6.
- V-Ray Benchmark: CPU – 9226 vsamples, GPU CUDA – 799 vpaths
Încă o dată, Legion 5 Pro se dovedește a fi o implementare competentă pentru Ryzen 7 5800H, lucru de așteptat ținând cont că producătorul a ales un profil energetic generos. Placa video beneficiază și ea de o limită înaltă teoretică de 130W, însă în practică nu am văzut decât foarte rar mai mult de 125W, la fel ca în cazul implementării similare din Legion 5.
Sistemul de răcire s-a dovedit zgomotos și în aceste teste, nivelul sonor ajungând din nou la 50 dB. Dacă aveți nevoie de lucru în condiții mai bune, profilurile Balanced sau Quiet oferă performanțe încă bune la un nivel de zgomot mai redus, după cum vom vedea imediat.
Placa video poate fi supra-tactată din BIOS cu 100 MHz pentru nucleul grafic și 200 MHz pentru memorie. Am refăcut o parte din teste în aceste condiții și am văzut o creștere de circa 5 procente a performanțelor grafice fără un impact sesizabil asupra temperaturilor sau nivelului de zgomot și cu un impact minor de sub 1% asupra performanțelor CPU.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 21082 (Graphics – 22978, Physics – 24793, Combined – 11437);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5397;
- 3DMark 13 – Time Spy: 9211 (Graphics – 9246, CPU – 9021);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5544;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 16093;
Dacă nivelul de zgomot este deranjant, puteți apela la profilul Quiet pentru un nivel de zgomot de sub 32 dB în sarcini banale, 36 – 38 dB în sarcini pretențioase și un maxim de 44 dB în sarcinile pretențioase care folosesc procesorul și placa video concomitent. Performanțele sunt însă evident mai mici și arată astfel.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 21082 (Graphics – 22978, Physics – 24793, Combined – 11437);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5397;
- 3DMark 13 – Time Spy: 9211 (Graphics – 9246, CPU – 9021);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5544;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 16093;
Spre deosebire de cazul lui Legion 5, procesorul din Legion 5 Pro este drastic limitat. Acesta atinge un maxim de 30W în sarcinile care-l folosesc doar pe el, dar coboară la numai 7 – 8W atunci când se folosește și placa video, ceea ce duce la scăderi mari de performanțe. Placa video este limitată acum la 80W, deci oferă cam 80% din nivelul maxim de performanțe oferit de profilul Performance.
Rămâne la latitudinea utilizatorului dacă aceste dezavantaje sunt acceptabile sau nu, în funcție de necesarul de putere și de nivelul de zgomot tolerat.
Am trecut apoi la jocuri, pentru care am folosit titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acestea fiind testate cu profilurile Performance cu overlock pe placa video și Quiet în modul Discrete la rezoluții FHD și QHD+ nativ.
AMD Rzyen 7 5800H + RTX 3060 Laptop 125W | Performance + OC, QHD+ resolution | Performance + OC, FHD resolution | Quiet, FHD resolution | Performance + OC, QHD, external monitor |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 101 fps (54 fps – 1% low) | 122 fps (56 fps – 1% low) | 63 fps (29 fps – 1% low) | 107 fps (57 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 38 fps (31 fps – 1% low) | 54 fps (41 fps – 1% low) | 42 fps (27 fps – 1% low) | – |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 85 fps (63 fps – 1% low) | 102 fps (71 fps – 1% low) | 47 fps (28 fps – 1% low) | 88 fps (48 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 46 fps (31 fps – 1% low) | 59 fps (33 fps – 1% low) | 38 fps (26 fps – 1% low) | – |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 116 fps (87 fps – 1% low) | 157 fps (93 fps – 1% low) | 75 fps (41 fps – 1% low) | 125 fps (92 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 66 fps (45 fps – 1% low) | 88 fps (63 fps – 1% low) | 45 fps (33 fps – 1% low) | 70 fps (47 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 66 fps (40 fps – 1% low) | 90 fps (51 fps – 1% low) | 56 fps (24 fps – 1% low) | 74 fps (49 fps – 1% low) |
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset) | 123 fps (101 fps – 1% low) | 175 fps (134 fps – 1% low) | 101 fps (74 fps – 1% low) | 129 fps (104 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 78 fps (64 fps – 1% low) | 106 fps (96 fps – 1% low) | 58 fps (32 fps – 1% low) | 81 fps (64 fps – 1% low) |
Cum toate acestea sunt teste de rasterizare, am făcut și câteva teste de raytracing.
AMD Rzyen 7 5800H + RTX 3060 Laptop 125W | Performance + OC, QHD+ resolution | Performance + OC, FHD resolution | Performance + OC, QHD, external monitor |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 58 fps (36 fps – 1% low) | 86 fps (61 fps – 1% low) | 63 fps (41 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Auto) | 39 fps (28 fps – 1% low) | 46 fps (29 fps – 1% low) | – |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 28 fps (20 fps – 1% low) | 59 fps (34 fps – 1% low) | 34 fps (22 fps – 1% low) |
După cum se vede, rezultatele sunt excelente pentru un laptop cu RTX 3060. Pe lângă profilul Performance și overclocking-ul din BIOS pentru placa video, aceste rezultate au fost obținute și cu placa video NVIDIA mereu activă. Nu am testat în modul Hybrid, însă știm deja că rezultatele vor fi penalizate uneori destul de mult, în special la rezoluție FullHD.
Nivelul de zgomot a fost ridicat, de circa 49 – 50 dB, însă în același timp și performanțele au fost constante iar temperaturile au fost bune, 75 – 85 de grade pentru CPU și sub 80 de grade pentru GPU. În jocurile care nu profită însă de Dynamic Boost 2.0, cum ar fi Far Cry 5 sau Battlefield, temperaturile pe CPU au trecu însă de 90 de grade.
Mai jos se pot vedea performanțele cu profilul Performance la rezoluție FullHD.
Overclocking-ul pentru placa video permite atingerea unor frecvențe de lucru si performanțe ceva mai bune fără a afecta temperaturile.
Dacă trecem la rezoluție QHD însă, diferențele dintre putere și frecvențe cu și fără overclock pe placa video sunt însă insignifiante.
Ridicarea laptopului de pe masă, mai bine zis a spatelui acestuia, duce la o scădere a temperaturilor cu 3 – 7 grade pe CPU și GPU, zgomotul fiind însă ceva mai ridicat acum, de circa 51 – 52 dB.
La fel ca în cazul legion 5, trecerea de la profilul Performance la profilul Balanced nu aduce o schimbare semnificativa. Laptopul se comportă la fel, doar ventilatoarele au acum la dispoziție o plajă mai largă de turații iar zgomotul evoluează și el între 47 si 50 dB. Dacă ridicați și spatele laptopului de pe masă, sistemul de răcire va oscila într-o plajă de zgomot mai plăcută de 47 – 48 dB.
Cu modul Quiet activat performantele în jocuri au fost fluctuante și imprevizibile deoarece procesorul este uneori limitat la numai 8W. Placa video este limitată la 80W și este capabilă să susțină un număr bun de cadre pe secundă în multe jocuri, însă puterea insuficientă a procesorului duce la sacadări ocazionale deranjante. În consecință, jocurile mai vechi vor merge bine în modul Quiet, însă cele recente pretențioase vor fi gâtuite. Temperaturile au fost însă bune, sub 60 de grade pe CPU și circa 65 de grade pe GPU.
Nivelul de zgomot a oscilat între 36 și 40 dB, dar a urcat ocazional până la 43 – 44 dB în jocuri precum Far Cry 5. Ridicarea de pe masă a laptopului are iar un efect benefic, ducând la scăderea temperaturilor interne și păstrarea unui nivel de zgomot de 36 – 40 dB în toate scenariile.
Cam acesta va fi comportamentul în jocuri dacă veți prefera un ecran extern. Cum laptopul are un comutator MUX și a fost testat cu placa video NVIDIA direct conectată, nu ar trebui să vedeți îmbunătățiri de performanță în acest mod. După cum am văzut anterior, ideală ar fi utilizarea laptopului cu capacul închis și așezat într-un stand vertical pentru o mai bună ventilație.
Utilizarea jocurilor pe baterie este oarecum posibilă atât timp cât nu cereți prea mult, placa video primind un maxim de 30 – 35W în timp ce procesorul primește 15 – 25W. Autonomia nu are cum să fie prea grozavă, deci nu ar trebui să vă faceți speranțe la ceva mai mult de o oră.
Răcire, conectivitate și audio
Lenovo Legion 5 Pro folosește un sistem de răcire complex cu două ventilatoare, patru conducte de transfer termic și trei radiatoare care acoperă toate componentele. Acest sistem de răcire masiv acoperă procesorul, placa video, etajul de alimentare și cipurile plăcii video, chiar și placa de rețea dispunând de un mic radiator, deci avem de-a face cu o soluție de răcire atipic de avansată pentru acest segment de preț.
Sistemul de răcire se achită bine de sarcini, însă piciorușele de sprijin prea scunde gâtuie fantele de admisie ale aerului, amplasate pe capacul inferior. După cum am văzut mai sus, ridicarea de pe masă a laptopului duce la scădere semnificative de temperatură la nivelul componentelor, sugerând necesitatea unui suport de orice fel.
Sistemul de răcire este însă cam zgomotos, atingând un nivel sonor de 50 dB cu laptopul așezat pe masă și 52 dB cu el ridicat de pe masă în cursul celor mai gurmande teste, deci veți avea nevoie de căști pentru a vă putea juca confortabil.
Profilul energetic Balanced duce la o scădere a nivelului sonor la 47 – 48 dB, în timp ce Quiet îl coboară sub 40 dB în cele mai multe cazuri. Ridicarea laptopului de pe masă duce la scăderea temperaturilor, dar și a nivelului de zgomot: circa 40 dB în cele mai multe jocuri.
În regim uzual, ventilatoarele sunt tăcute și chiar se opresc dacă necesarul de putere nu este prea mare, o îmbunătățire de la Legion 5, care le ținea active la turații mici în permanență.
Temperaturile externe sunt bune cam în toate condițiile. Cele mai calde zone sunt cele din jurul tastelor direcționale și tastei Enter, însă nici acestea nu depășesc 50 de grade nici în cele mai stresante scenarii. Temperatura poate deveni totuși cam enervantă în timpul sesiunilor lungi de utilizare, caz în care recomandăm ridicarea laptopului de pe masă sau optarea pentru un profil de putere mai conservator.
Conectivitatea este asigurată de o soluție Intel AX200, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5. Nu am avut probleme cu calitatea sau raza de acoperire a semnalului, iar cei care doresc pot apela la portul Gigabit Ethernet. Camera Web are o calitate modestă, imaginea neoferind nici contrast, nici detalii prea bune, dar oferă un buton care oprește senzorul foto si microfoanele în cazul în care vreți o securitate maximă din diverse motive.
Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe capacul inferior, însă acestea sunt amplasate pe lateralele înclinate și nu sunt obturate de suprafața de sprijin. Nivelul sonor este ceva mai scăzut decât în cazul Legion 5, circa 75 dB, însă răspunsul în frecvența este ceva mai bun în gama joaselor. Prea puțin însă pentru a asigura o audiție bună, de aceea probabil că veți apela la căști pentru o redare audio competentă.
Baterie și autonomie
Bateria din Legion 5 Pro are o capacitate de 80 Wh, rezonabilă pentru un laptop cu astfel de dimensiuni din gama mid-range.
Laptopul nu a avut problemele de alocare a puterii întâlnite la Legion 5 și a obținut autonomii mai bune și mai consistente. Laptopul nu comută automat ecranul de la 165 Hz la 60 Hz atunci când este alimentat de la baterie, dar această trecere poate fi făcută manual cu combinația de taste Fn-R, pentru a vă putea bucura de autonomii mai mari.
- 5-6h – 165 Hz, editare text Google Docs, Quiet, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 7-8h – 165 Hz, redare video YouTube FullHD, Quiet, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 10h – 60 Hz, redare video YouTube FullHD, Quiet, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 8-9h – 165 Hz, redare video Netflix, Quiet, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 10h – 60 Hz, redare video Netflix, Quiet, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4-5h – 165 Hz, navigare Web intensivă, Balanced, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 1h – 165 Hz, jocuri (Witcher 3), Balanced, ecran la 60%, Wi-Fi pornit
Laptopul este însoțit de un încărcător masiv cu o putere de 300W care totuși are nevoie de 2 ore pentru o încărcare completă. Cum acest încărcător are aproape 1,2 kilograme, acesta nu este prea plăcut de luat în bagaje, încărcarea prin USB-C fiind în acest caz o posibilă idee. Atenție însă că laptopul nu va putea funcționa la capacitate maximă alimentat doar prin USB-C, datorită puterii maxime reduse a acestui, de doar 100W.
Preț și disponibilitate
Lenovo Legion 5 Pro este deja disponibil în ofertele locale, configurația testata de noi cu AMD Ryzen 7 5800H, 16GB DDR4, 512GB SSD și NVIDIA RTX 3060 având un preț de 6300 lei.
Producătorul oferă mai multe configurații, începând de la Ryzen 5 cu 8 GB RAM și RTX 3050 Ti cu un preț de 5000 lei și urcând până la AMD Ryzen 7 5800H, 32GB DDR4, 1TB SSD și NVIDIA RTX 3070 la un preț de 8200 lei. Considerăm însă că modelul testat de noi, cu Ryzen 7 și RTX 3060, este cea mai echilibrată soluție și cea pe care o și recomandăm.
Pentru mai multe informații despre prețuri, stocuri și disponibilitate, puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Una peste alta, Legion-ul 5 Pro este cea mai echilibrată serie de laptopuri performante/pentru gaming disponibilă în magazine la finalul anului 2021.
Printre punctele sale forte se numără construcția bine închegată și finisajele premium, tastatura și conectica cu puține compromisuri, ecranul de 16-inch adecvat aproape oricărui tip de activitate, precum și echilibrul dintre platforma hardware performantă și eficientă, sistemul de răcire și profilele de putere disponibile.
Desigur, luată la bani mărunți, există anumite aspecte ce ar putea fi îmbunătățite, pe care le-am atins în amplul articol de mai sus. Printre cele importante enumăr sistemul audio slab calitativ, lipsa unui cititori de carduri SD sau a unor element de autontificare biometrică, sau faptul că acoperirea coloristică a panelului este de doar ~100% sRGB, și nu urcă spre 100% DCI-P3. Să nu uităm însă gama de preț în care puteți achiziționa aces laptop, și faptul că anumite compromisuri sunt inerente pentru a putea atinge acest segment de preț.
Pentru mine, principalul potețial incovenient în achiziția acestui laptop îl reprezintă formatul full-size și greutatea ridicată, mai ales alături de încărcătorul de 300W, elemente pe care va trebui să le acceptați dacă alegeți această serie. Altfel, dacă sunteți dispuși să faceți unele compromisuri la capitolul performanțe și să optați pentru configurații hardware similare, dar cu putere mai redusă și fără un MUX în majoritatea cazurilor, veți găsi alternative mai portabile și mai comfortabil de transporat de colo colo.
Pro:
- carcasă metalică arătoasă și bine clădită
- ecran bun IPS 16:10 WQHD 165 Hz
- tastatură, touchpad și conectivitate bune
- performanțe excelente și profiluri de putere bune
- RTX 3060 puternic cu MUX și G-Sync
- posibilități bune de upgrade
- baterie mare si autonomie bună
- preț competitiv
Contra:
- laptop full-size, cu încărcător masiv și greu
- sistem de răcire zgomotos pe modul Performance
- procesor foarte limitat în modul Quiet
- cameră Web și sistem audio slabe
- lipsa sistemelor de autentificare biometrice