Lenovo Legion 5i review și teste detaliate (model 2022 – i7-12700H, RTX 3060)
Acest articol este review-ul detaliat al versiunii 2022 a popularei serii Lenovo Legion 5, în varianta Legion 5i construită pe hardware Intel de generația a 12-a și grafică Nvidia RTX 3000.
Legion 5i reprezintă oferta Lenovo în segmentul laptopurilor multivalente/de gaming de nivel mediu, ce se adresează cumpărătorilor orientați spre cel mai bun raport preț/performanțe-dotări, fiind o alternativă mai accesibilă la modelele Legion 5i Pro testate de noi în trecut.
În plus, pentru generația 2022, Lenovo a actualizat seria în câteva moduri importante, aducând un nou design care împrumută linii și elemente constructive de la modelele de top Legion 7, și actualizând componentele interne și pachetul software la nivelul cerințelor actuale.
Configurația de review este modelul i7 + RTX 3060, cel mai bine echilibrat dintre cele disponibile în magazine și disponibil pentru circa 7000 de lei la momentul acestui articol (fără a lua în calcul posibile extra oferte viitoare). Vom discuta însă în acest articol și despre celelalte configurații disponobile, pentru a vă ajuta în decizia voastră finală.
Specificații Lenovo Legion 5i 15IAH7H 2022 (Gen 7)
Ecran | 15,6′, 2560×1440 px, 16:9, IPS, 165 Hz, mat, 3ms, 300 nits, 100% sRGB colors, alte panouri FHD disponibile |
Procesor | Intel 12th-gen Alder Lake, Core i7-12700H, 6PC + 8 Ec/20T |
Video | Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6 VRAM 115-140W, MUX, Advanced Optimus și G-Sync |
Memorie | 16 GB DDR5-4800 (2x 8GB DIMM), 2x DIMM |
Stocare | 512 GB M.2 gen4 NVMe (Micron 3400), 2x M.2 2280 PCIe gen4 SSD |
Conectivitate | WiFi 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2, Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111) |
Porturi | Left: 1x USB-C 3.2 gen1 (always on), 1x USB-C 3.2 cu Thunderbolt 4 (doar modelul Intel) Right: 1x USB-A 3.2 gen1, 1x audio jack, 1x eShutter button Back: LAN, 1x USB-C gen2 cu DP, încărcare 135W; 2x USB-A 3.2 gen1, HDMI 2.1, DC-In |
Baterie | 80 Whr, încărcător 300 W charger, încărcare USB-C 135W, disponibil și cu 60 Wh |
Dimensiuni | 358,8 mm x 262,4 mm x 19,99 mm |
Greutate | 2,48 kg, încărcător 1,15 kg |
Altele | tastatură iluminare albă (opțional RGB cu 4 zone), cameră Web HD sau FHD cu E-shutter, sistem audio stereo |
Construcție și design
Lenovo încearcă să unifice designul întregii game de laptopuri Legion, de aceea Legion 5i este diferit de precedentele generații și aduce, la o primă vedere cel puțin, cu modelul superior Legion 7i. După ce veți petrece un timp cu acest laptop, veți observa însă și diferențele față de seria de top, un aspect de așteptat în cazul unui produs mai accesibil din punct de vedere al prețului.
Legion 5i este oferit în două versiuni de culoare, Phantom Blue cu capac inferior gri și Storm Grey cu capac inferior negru. Eu am testat cea de-a doua variantă, care pare să aibă de altfel și cea mai largă disponibilitate, și am fost mulțumit nu doar de aspect, ci și de modul eficient în care culoarea ascunde urmele de amprente. Tastatura este și ea colorată în aceeași nuanță de gri, deci nici pentru ea nu va trebui să vă faceți prea multe gri din acest punct de vedere.
Designul este simplu și curat, iar elementele de identitate vizuală Lenovo sunt amplasate discret pe capac, rama ecranului și armrest, doar multitudinea de etichete care trebuie înlăturate reușind să aglomereze cumva designul.
Diferențele dintre Legion 5i și mai scumpele Legion 5i Pro sau Legion 7i sunt utilizarea unui ecran 16:9, nu 16:10 cum au primit celelalte, și lipsa unor panouri mai luminoase sau din gamele tehnologice superioare. De aceea, va trebui să acceptați un ecran cu o ramă inferioară mai groasă și panouri care nu arată la fel de bine ca în cazul gamelor superioare, însă în acest ultim caz, atât timp cât evitați opțiunea de bază FHD 144 Hz, veți fi mulțumiți de ofertă, ținând cont și de segmentul căruia i se adresează Legion 5i.
Mai jos, am așezat Legion 5i alături de Legion 5i Pro și Legion 7i pentru a vă face o idee mai bună despre diferențele de design și raport de aspect al ecranului.
Carcasa este construită aproape în totalitate din material plastic, doar capacul ecranului fiind fabricat din metal. Policarbonatul ABS ales de Lenovo este însă un material plastic de bună calitate care oferă un finisaj mat plăcut texturat, însă ranforsarea suferă puțin în zona centrală iar impresia generală nu este la fel de impresionanta ca în cazul gamelor superioare integral metalice. Chiar și asa, Legion 5i rămâne competitiv în gama lui dacă ținem cont că rivalizează cu produse precum Acer Nitro 5 sau ASUS TUF Gaming F15/A15.
Legion 5i 2022 este ceva mai subțire decât predecesorii săi, însă tot avem de-a face cu un laptop full-size cu o greutate de 2,4 – 2,5 kilograme. Pentru comparație, rivalii mai sus menționați sunt mai compacți și mai ușori, deci dacă vă doriți un laptop pe care să-l purtați toată ziua după voi, Legion 5i nu pare chiar opțiunea ideală, mai ales dacă țineți cont și de masivul încărcător de 300W care cântărește și el circa 1,2 kilograme.
Astfel, designul seriei legion 5i 2022 este practic și atractiv datorită simplității sale, a materialelor care ascund bine urmele de utilizare, a muchiilor și colțurilor bine teșite, a prizei bune pe masă oferite de piciorușele de sprijin, și a ecranului cu deschidere de 180 de grade. Nu prea există alte modele în acest segment de preț care vă bifeze toate aceste aspecte.
Conectivitatea oferă aproape tot ce v-ați dori, singurele lacune fiind un cititor pentru carduri și un sistem de blocare precum Kensington Lock. Lenovo Legion 5i oferă porturi USB-A și USB-C (cu ieșiri DP pentru placa video integrată și cea dedicată, plus încărcare), LAN, HDMI 2.1 și jack audio. Amplasarea conectorilor este bună, cei mai mulți fiind amplasați în spate.
Butonul Power amplasat sub ecran folosește un LED care este mereu aprins, însă acesta este suficient de mic pentru a nu deranja nici măcar pe întuneric. Acest buton nu include însă și un senzor pentru amprentă, Legion 5i neoferind de fapt nici un mod de autentificare biometrică.
Privind în ansamblu, Legion 5i este un laptop practic și echilibrat. Designul și o parte dintre detalii au fost îmbunătățite față de generația anterioară, însă acesta rămâne în final un laptop full-size, destul de mare și de greu, chiar dacă Lenovo a încercat să aducă ceva îmbunătățiri și la acest capitol. Rivalii săi din acest segment poate că nu sunt la fel de practici sau arătoși, însă sunt mai compacți și în mod clar mai ușori.
Tastatură si touchpad
Tastatura și touchpad-ul implementate de Lenovo sunt standard pentru întreaga gamă Legion, însă există diferențe în funcție de segmentul de preț.
Aranjarea este standard și este una dintre cele mai bune pentru gama intermediară, aceasta oferind butoane mari bine spațiate, taste direcționale mari delimitate și un bloc numeric compact, dar perfect utilizabil. Sigur, dacă preferați tastaturile centrate fără NumPad, Legion 5i nu va fi pe placul vostru și va trebui să vă orientați către altceva.
Tastatura oferă un răspuns și o cursă bune, chiar dacă zona centrală se deformează puțin sub apăsările puternice, spre deosebire de cazul altor modele Legion. Răspunsul pare ceva mai ferm decât în cazul mai marelui Legion 5i Pro, chiar dacă tastaturile acestor două modele ar trebui să fie identice.
Exemplarul aici de față oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe, însă există și variante cu iluminare RGB cu 4 zone, la fel ca pe Legion 5i Pro pe care l-am testat deja. LED-urile albe sunt puternice și au o uniformitate destul de bună, însă lumina lor se strecoare și pe sub taste. Acest ultim aspect este cam enervant deoarece lumina se va reflecta și în rama inferioară a ecranului, aspect vizibil mai ales pe întuneric, când luminozitatea ecranului este și ea mai redusă.
Touchpad-ul are dimensiuni medii, dar este mai mare decât cel văzut la generația anterioară. Acesta este fabricat din plastic, însă suprafața este plăcută la atingere, sensibilă și nu are probleme cu gesturile rapide sau complexe. Ranforsarea nu este însă prea grozavă, remarcându-se zgomote la apăsările mai dure, iar butoanele sunt cam dure.
După cum ziceam, Lenovo Legion 5i nu oferă nici un fel de sistem de autentificare biometrică.
Ecran
Lenovo a ales un ecran de 15,6” cu raport de aspect 16:9, panou IPS și strat protector mat, oferind patru opțiuni pentru panou care sunt în parte similare cu ce știam deja de anul trecut.
- FHD 1920 x 1080 px, 144 Hz, 300-nits, contrast 800:1, 45% NTSC;
- FHD 1920 x 1080 px, 165 Hz, 300-nits, contrast 1000:1, 100% sRGB, Advanced Optimus și G-Sync;
- FHD 1920 x 1080 px, 60 Hz, 300-nits, contrast 1200:1, 100% sRGB, DC dimmer;
- QHD 2560 x 1440 px, 165 Hz, 350-nits, contrast 1000:1, 100% sRGB, Advanced Optimus și G-Sync.
Cele mai interesante opțiuni sunt a doua și a patra, noi având la dispoziție un exemplar echipat cu ecranul QHD de înaltă rezoluție.
Ecranul este bun pentru utilizarea curentă și bine echipat pentru jocuri datorită ratei de împrospătare ridicate, latenței mici și, evident, a prezenței G-Sync și Advanced Optimus. Ecranul este însă cam întunecat, deci probabil că veți prefera să utilizați laptopul doar în interior. Acuratețea coloristică este banală, acoperind integral doar spațiul sRGB, însă măcar ecranele de 16” văzute pe modelele Legion superioare oferă o luminozitate maximă mai ridicată de 500 nits, ceea ce le face mai vii și mai atractive decât ce avem aici de față.
- Panel HardwareID: CSO T3 MNF601CA1-3;
- Coverage: 97.0% sRGB, 71.6% DCI-P3, 73.8% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.16;
- Max brightness in the middle of the screen: 373.58 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 7.237 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1100:1;
- White point: 6300 K;
- Black on max brightness: 0.34 cd/m2;
- PWM: No;
Calibrarea din fabrică este destul de bune și am reușit săi- îmbunătățim uniformitatea după ceva ajustări. Bleeding-ul este foarte bun, însă se remarcă ușoare variații de uniformitate coloristică în colțurile de stânga-sus și dreapta-jos.
În mod normal, combinația de taste Fn-R ar trebui să comute ecranul între 60 și 165 Hz, însă nu funcționează în acest moment. Am întâlnit aceeași problemă și pe mai marele Legion 5i Pro și am fi sperat ca Lenovo să rezolve această deficiență până acum pentru că cei care folosesc des bateria și vor să-i conserve autonomia sunt obligați să treacă prin ecranul de setări pentru a face trecerea de la 60 Hz la 165 Hz și invers.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi oferă o configurație medie pentru gama Lenovo Legion 5i, acesta oferind un procesor Intel Core i7-12700H, 16 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, o unitate de stocare SSD rapidă cu capacitate de 1 TB și placă video duală: NVIDIA RTX 3060 cu 6 GB vRAM și Iris Xe integrat în procesorul Intel. Exemplarul este unul retail și a fost testat cu software-ul disponibil la începutul lunii septembrie, adică BIOS J2CN40WW, Vantage 3.13.14.0 și GeForce 512.64.
Legion 5i folosește deci cele mai noi soluții de la Intel și NVIDIA. Procesorul Core i7-12700H este o opțiune performantă comună care face parte din generația a 12-a Alder Lake a platformei Intel Core, acesta oferind 14 nuclee și 20 de fire de execuție într-un design hibrid cu 6 nuclee Performance și 8 nuclee Efficiency care are, în cazul de față, o limită de putere de 95 – 100 W.
Pentru plăcile video, Legion Slim 7i oferă modele din familia RTX 3000 și 3000Ti. Aici de față avem de-a face cu un RTX 3060 cu o alocare maximă de 140W cu Dynamic Boost, o îmbunătățire de la generația anterioară unde aceeași placă video avea o alocare de 130W. Laptopul oferă MUX, care oferă un mod dedicat (care necesită repornire pentru activare) și mai multe moduri Hybrid cu Advanced Optimus (care nu necesită restart).
Laptopul oferă două bancuri pentru RAM și două locașuri M.2 2280 pentru unitățile de stocare. Exemplarul de față a venit echipat cu 2×8 GB DDR5-4800 pentru un total de 16 GB RAM și o unitate de stocare SSD PCIe 4.0 Micron 3400, versiunea de 512 GB nefiind chiar la fel de rapidă ca cea de 1 TB, dar încă suficient de rapidă pentru cei mai mulți utilizatori.
Accesul la componentele interne necesită desfacerea unor șuruburi Philips, urmată de detașarea capacului cu ajutorul unor pene sau a unor ventuze. Capacul este fixat ferm, dar nu așa de ferm ca în cazul altor modele Legion, iar după înlăturarea lui, utilizatorul va avea acces la componente, unele dintre acestea, precum unitatea SSD sau memoria, necesitând și înlăturarea radiatoarelor suplimentare de pe ele.
Din punct de vedere software, laptopul vine echipat cu Windows 11 si obișnuia suită software Lenovo. Cele patru profiluri energetice sunt Quiet, Balance, Balance cu Legion AI și Performance, comutarea între acestea făcându-se din aplicația Vantage sau cu ajutorul scurtăturii Fn-Q, acestea fiind indicate coloristic de către iluminarea butonului Power.
Quiet (blue) | Balance (white) | Balance + Ai(white) | Performance (red) | ||||
TDP PL1/PL2 | TGP | TDP PL1/PL2 | TGP | TDP PL1/PL2 | TGP | TDP PL1/PL2 | TGP |
25/45W | ~55W | 60W/80W | ~95W | 60W/85W | up to 140W* | 100W/135W | up to 140W |
Modul Balance cu Legion AI se comportă precum Performance în cele mai multe cazuri, în timp ce Balance simplu alocă mai puțină putere pe GPU, dar oferă și un nivel sonor mai redus. Laptopul mai oferă un mod facil de overclock pentru placa video, acesta oferind un spor de 100 MHz pentru nucleul grafic și 200 MHz pentru memoria plăcii video.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat și laptopul așezat pe masă, procesorul Core i7-12700H se stabilizează la un consum de 95 – 100W în regim susținut. Lenovo a setat limitele PL2 si PL1 la 100, respectiv 135W, și procesorul este în general capabil să le atingă, însă într-un regim termic dramatic de peste 95 de grade.
Ridicarea laptopului de pe masă îi permite procesorului să stea stabil la limita PL2 de 100W și cu temperaturi ceva mai mici care doar trec de 90 de grade.
Trecerea la profilul Balance menține procesorul la o limită de 60W în sarcinile susținute, temperaturile și nivelul de zgomot fiind evident mai mici, dar și penalizarea de performanță fiind de circa 25 de procente. Cu profilul Quiet activat, procesorul este limitat la 25W, nivelul de zgomot fiind acum sub 20 dB iar temperaturile trecând cu puțin de 50 de grade. Pe baterie, comportamentul este similar, Lenovo aplicând o limitare PL2 de 25W.
După cum se vede, aceste profiluri energetice sunt bine echilibrate. Laptopul este fierbinte cu profilul Performance activat, însă atinge limitele de putere alese de producător, iar Balance oferă un bun echilibru între putere, temperatură și zgomot. Pentru lucru sau jocuri, Performance este însă profilul dorit, deci va trebui să vă gândiți la un cooling pad sau stativ pentru a reduce temperaturile cât mai mult posibil.
Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, am pus prezenta implementare Core i7-12700H într-un grafic comparativ cu alte soluții Intel sau AMD din același segment de pret, la care se adaugă și generația anterioară Legion 5i. După cum se vede, avem de-a face cu una dintre cele mai bune implementări Core i7-12700H din acest an și mai rapidă cu câteva procente decât competitorii.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilurile Performance și Balanced active.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut fără probleme de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este suficient de bine ținută sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat cu plăcile video setate pe Hybrid și la rezoluție FHD.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 21472 (Graphics – 22998, Physics – 29199, Combined – 11336);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5379;
- 3DMark 13 – Time Spy: 9614 (Graphics – 9202, CPU – 12892);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5687;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 16770;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 64.59 average fps;
- PassMark 10: Rating: 5865 (CPU: 31428, 3D Graphics: 17976, Memory: 2869, Disk Mark: 38653);
- PCMark 10: 7430 (Essentials – 10044, Productivity – 9979, Digital Content Creation – 11109);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1711, Multi-core: 12604;
- CineBench R15 (best run): CPU 2870 cb, CPU Single Core 263 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 7116 cb, CPU Single Core 685 cb;
- CineBench R23: CPU 18614 cb (best single run), CPU 17782 cb (10 min run), CPU Single Core 1805 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 23.92 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 2m 17s (Performance);
- Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 25s (CUDA), 13.9s (Optix);
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 5m 23s (Performance);
- Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 49s (CUDA), 27.5s (Optix);
- Pugetbench – DaVinci Resolve: 1120;
- Pugetbench – Adobe After Effects: crashed;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 990;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 1006;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 89.47 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Catia: 55.71 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Creo: 92.14 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Energy: 22.20 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Maya: 294.56 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Medical: 31.35 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – SNX: 17.72 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – SW: 193.40 (Performance).
- V-Ray Benchmark: CPU – 12509 vsamples, GPU CUDA – 943 vpaths, GPU RTX – 1273;
Performanțele sunt așa cum ne-am fi așteptat și ne arată că avem de-a face cu una dintre cele mai capabile implementări RTX 3060 din segmentul mijlociu. Modelele precum Asus TUF F15 sau Lenovo Legion 5i Pro sunt practic la fel, ceea ce nu este de mirare ținând cont că și platformele și sistemele de răcire sunt similare, însă alte modele precum Acer Nitro 5 2022 sunt mai lente deoarece limitează placa video la doar 125W și performanțele CPU sunt și ele mai reduse.
Cum profilul Performance atinge un nivel de zgomot la 48-49 dB, unii utilizatori vor prefera un regim mai silențios precum cel oferit de Balance. Sacrificând ceva performanță, puteți însă beneficia de un nivel de zgomot de sub 42 dB, iar performanțele arată cam așa.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 19552 (Graphics – 21221, Physics – 28773, Combined – 9443);
- 3DMark 13 – Time Spy: 8603 (Graphics – 8175, CPU – 12243);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5095;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1635, Multi-core: 11234;
- CineBench R20 (best run): CPU 6061 cb, CPU Single Core 662 CB;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 26.30 s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 6m 34s (Balanced).
În timpul scurtelor salturi de sarcini, impactul este cu greu vizibil, însă în activitățile îndelungate, limita PL2 de 60W se face simțită iar performanțele scad cu circa 20 de procente. Cum placa video are alocat acum doar un maxim de 95W, și performanțele 3D suferă o scădere de circa 5-10%, însă, privind în ansamblu, Balance este un profil energetic echilibrat.
Evident, nu trebuie uitat de profilul Quiet, care reduce consumul la 25W și nivelul de zgomot la mai puțin de 30 dB, însă acesta nu este recomandat pentru nici o activitate mai serioasă deoarece este drastic penalizat de limitele de putere joase.
Am trecut apoi la jocuri, unde am folosit mai multe titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan cu profilurile Performance și Balanced la rezoluții FHD și QHD. MUX a fost setat pentru placa video dedicată, însă deoarece laptopul oferă Advanced Optimus, diferențele de performanță față de modul Hybrid sunt mai mici decât în cazul unei implementări Optimus standard.
Core i7-12700H + RTX 3060 Laptop 95-140W | QHD Performance, on desk | QHD Performance, raised | FHD Performance, on desk | FHD Balance, without Legion AI |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 107 fps (59 fps – 1% low) | 110 fps (61 fps – 1% low) | 144 fps (53 fps – 1% low) | 132 fps (56 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 39 fps (32 fps – 1% low) | 41 fps (33 fps – 1% low) | 62 fps (50 fps – 1% low) | – |
Doom Eternal (Vulkan, Ultra Preset) | insufficient vRAM | – | 212 fps (154 fps – 1% low) | 194 fps (132 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 71 fps (45 fps – 1% low) | 71 fps (45 fps – 1% low) | 94 fps (56 fps – 1% low) | 86 fps (51 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 95 fps (72 fps – 1% low) | – | 129 fps (98 fps – 1% low) | 115 fps (84 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 48 fps (34 fps – 1% low) | – | 61 fps (40 fps – 1% low) | – |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 73 fps (55 fps – 1% low) | – | 101 fps (72 fps – 1% low) | – |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 77 fps (54 fps – 1% low) | 79 fps (55 fps – 1% low) | 118 fps (74 fps – 1% low) | 107 fps (72 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 84 fps (65 fps – 1% low) | 91 fps (73 fps – 1% low) | 112 fps (72 fps – 1% low) | 107 fps (72 fps – 1% low) |
Cum testele anterioare sunt doar de rasterizare, am făcut suplimentar și teste de raytracing.
Core i7-12700H + RTX 3060 Laptop 110-135W | QHD Performance | FHD Performance |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 53 fps (34 fps – 1% low) | 87 fps (57 fps – 1% low) |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS ON) | 60 fps (44 fps – 1% low) | 94 fps (60 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Balanced) | 41 fps (30 fps – 1% low) | 58 fps (43 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS Quality) | insufficient vRAM | insufficient vRAM |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows) | 65 fps (33 fps – 1% low) | 76 fps (38 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 43 fps (31 fps – 1% low) | 67 fps (47 fps – 1% low) |
Pentru mai multe detalii despre performanțele în jocuri puteți citi pe larg în review-ul nostru de pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire din Legion 5i 2022 este unul standard pentru Lenovo, acesta oferind două ventilatoare, patru radiatoare și patru conducte de transfer termic. După cum se vede, sistemul de răcire a primit totuși o conductă în plus față de implementarea de acum un an, aceasta deservind placa video. Radiatoare suplimentare sunt folosite și pentru memoria RAM, unitatea de stocare SSD și chiar placa de rețea wireless, sistemul de răcire fiind deci mai complex pentru ceea ce găsim îndeobște în acest segment de preț și oferind temperaturi interne și externe bune în cele mai multe situații.
Din cauza piciorușelor prea mici, o problemă pentru întreaga gamă Legion, sistemul de răcire este sugrumat atunci când laptopul este așezat pe masă. Temperaturile procesorului sunt bune, însă placa video este fierbinte și se apropie periculos de limita de 87 de grade de la care începe throttling-ul. Cu laptopul așezat pe un stand, modul Performance este însă perfect utilizabil.
Modul Balanced este un profil mai bun pentru jocuri sau aplicații intensive, acesta oferind temperaturi mai mici și nivel de zgomot mai redus cu prețul unei scăderi de numai 10 procente pentru numărul de cadre pe secundă.
Deoarece sistemul de răcire nu este izolat de restul componentelor interne, praful este o problemă deoarece acesta își va face loc peste tot în interior și recomand o curățare periodică pentru a menține sistemul la potențialul maxim de răcire.
Nivelul de zgomot măsurat a fost de 48 dB cu profilul Performance, 42 dB cu profilul Balanced (fără Legion AI Engine activat) și sub 35 dB cu profilul Quiet. Într-un regim uzual de utilizare, nivelul de zgomot cu profilurile Balanced sau Quiet va fi greu de sesizat, iar dacă încărcarea pe procesor este mică, sistemul chiar va opri complet ventilatoarele. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.
Din punct de vedere al temperaturilor, nu am de ce să mă plâng deoarece cel mai fierbinte punct al zonei interioare, în stânga-sus, abia atinge 35 de grade, în timp ce capacul inferior stă sub 40 de grade în cea mai caldă parte.
În jocuri, cele mai calde zone sunt cea superioară în aproprierea fantelor de evacuare, însă temperaturile nu trec de 45 de grade. Chiar și în jocuri, zona tastelor WASD nu trece de 35 de grade, carcasa din plastic ținând la distanță căldura spre deosebire de cazurile carcaselor metalice de pe modelele Legion mai scumpe. Atenție însă, capacul inferior atinge în unele zone și 55 de grade, deci nu este o idee prea bună să vă jucați cu laptopul așezat pe genunchi.
Conectivitatea este asigurată de o soluție Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, aceasta comportându-se bine în toate scenariile. Interfața wireless este secondată de o interfață Gigabit Ethernet. Camera Web, flancată de microfoane, este așezată deasupra ecranului și oferă un banal senzor HD care oferă o imagine acceptabilă în lumină puternică, dar nimic mai mult. Camera Web oferă și un buton eShutter care permite blocarea hardware a imaginii și sunetului pentru o intimitate cât mai mare.
Cele două incinte audio sunt amplasate pe capacul inferior, însă sunt poziționate pe marginile laterale înclinate și sunt mai greu de obturat din greșeală. Acesta este însă cam singurul lucru pozitiv care poate fi spus despre ele deoarece incintele sunt chiar mai mici decât ceea ce oferă îndeobște Lenovo și pur si simplu sună prost.
Baterie și autonomie
Lenovo Legion 5i este disponibil cu baterii de 60 Wh sau 80 Wh, iar exemplarul aici de față a folosit baterie cu capacitate mai mare.
Laptopul nu comută de la 165 Hz la 60 Hz atunci când este alimentat de la baterie, iar cum scurtătura Fn-R este nefuncțională, după cum am zis, va trebui să faceți asta manual dacă vreți să măriți autonomia. De asemenea, este recomandat să alegeți modurile Hybrid-Auto sau Hybrid-iGPU din aplicația Vantage pentru a evita activarea plăcii video NVIDIA atunci când folosiți bateria laptopului.
- 5-6h – 165Hz, editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 6-7h – 60Hz, editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 5-6h – 165Hz, redare video YouTube FullHD, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 6-7h – 60Hz, redare video YouTube FullHD, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 5-6h – 165Hz, redare video Netflix 4K cu Dolby Vision, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 6-7h – 60Hz, redare video Netflix 4K cu Dolby Vision, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 4-5h – 165Hz, navigare Web intensivă, Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 1h – 165Hz, jocuri (Witcher 3), Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ.
Alegerea unei rate de împrospătare de 60 Hz face o diferență, iar cu setările optime, autonomiile sunt destul de bune pentru un lpatop cu procesor Intel Core H din generația a 12-a.
Laptopul este însoțit de un încărcător de 300W cu dimensiuni mari, cabluri lungi și greutate de 1,2 kilograme. Dacă nu aveți loc în bagaje, puteți opta pentru un încărcător USB-C de 135W, însă laptopul nu va funcționa la puterea maximă în acest caz.
Preț și disponibilitate
Lenovo Legion 5i este disponibil în ofertele locale. Configurația Core i7 + RTX 3060 pleacă de la circa 7000 de lei preț de listă, și urcă spre 8000-9000 de lei pentru versiunea cu RTX 3070 sau ecranul QHD. Opțiuni mai ieftine cu RTX 3050Ti vor fi disponibile, însă atenție că acestea ar putea fi oferite doar cu bateria de 60 Wh.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
În ultimii ani, seria Legion 5 a fost una dintre cele mai bine cotate serii de laptopuri multifuncționale din segmentul de preț mediu, iar acest lucru nu se schimbă nici pentru variantele 2022.
De fapt, Lenovo au reușit să șlefuiască unele dintre punctele nevralgice ale designului anterior, în special în jurul profilurilor de alimentare nerafinate și a wireless-ului problematic. În plus, Legion 5i 2022 are un design proaspăt, cu un aspect mai curat și o ergonomie îmbunătățită, precum și un set de specificații actualizate, care rulează acum la o putere mai mare decât înainte și este mai performant în sarcini solicitante și în jocuri.
În același timp, acest laptop rămâne un model de dimensiuni voluminoase, cântărind în jur de 2,5 kilograme, deci potrivit mai degrabă pentru utilizarea la birou. Majoritatea laptopurilor oferite de competiție în acest segment sunt mai ușoare, cum ar fi Acer Nitro 5, Asus TUF Gaming, sau MSI Katana GF66. Unele sunt, de asemenea, și puțin mai compacte, deși, dacă portabilitatea este importantă pentru voi, veți găsi pe piață alternative mai compacte și mai uțoare bazate pe RTX. Dintre acestea, îmi vin în minte TUF Dash F15 sau ROG Zephyrus G15, dintre cele pe care le-am testat în ultimele luni.
Pe lângă acestea, ar trebui să luați în considerare în decizia voastră și opțiunile concurente cu ecrane de 16-inci disponibile în magazine, și mai ales excelentul Legion 5 Pro, cu panouri mai luminoase și o construcție de o calitate ușor superioară. Va trebui însă să alocați un buget ceva mai mare pentru a urca spre această serie, sau altele din segmentul de 16-inci.
Per total, 2022 Legion 5i este în continuare un laptop excelent pentru utilizare zilnică în taskuri solicitante și jocuri în categoria mid-tier, dar cumva poate nu la fel de impresionant în raportat cu alterantivele precum în trecut. Pe de o parte, seria Legion 5 Pro este un concurent puternic la prețul potrivit, iar pe de altă parte, modelele concurente s-au îmbunătățit notabil față de generațiile lor anterioare, reprezentând acum o competiție reală pentru gama Legion 5. Astfel, nu veți regreta dacă veți alege un Legion 5, dar e bine să aveți în vedere și restul de opțiuni, pentru a lua decizia adecvată în funcție de nevoile voastre și prețurile momentului.
Pro:
- construcție bună pentru clasa din care face parte
- ergonomie, conectică și tastatură bune
- puternic pe modul Performance, echilibrat pe Balanced
- opțiuni de service și upgrade bune
- baterie de 80 Wh si autonomii bune pentru un Intel Core H
- preț competitiv (mai ales când este la reduceri)
Contra:
- cam voluminos și cam greu
- ecranele oferă doar 300 nits
- placa video rulează la temperaturi ridicate pe modul Performance
- sistem audio slab