Lenovo Legion 5i Pro 2022 review și teste amănunțite
În acest articol vom discuta cu atenție update-ul 2022 al seriei Lenovo Legion 5 Pro, mai exact în versiunea 5i Pro construită pe o platformă hardware Intel 12th-gen și Nvidia RTX 3000.
Anul trecut, Legion-ul 5 Pro a fost poate cel mai apreciat notebook al segmentului mid-range în testele noastre, astfel că versiunea 2022 este primită cu așteptări foarte ridicate.
Principalele schimbări sunt la interior, la nivelul platformei hardware și a sistemului de răcire, precum și la nivelul optimizările software ale profilelor de putere setate pentru această generație, ce duc la sporuri de performanțe în diversele activități. În același timp, Legion-ul 5i Pro 2022 vine și cu un design mai simplist și mai curat decât în cazul modelului precedent, precum și cu mici modificări ergonomice.
Pe de cealaltă parte, însă, seria 2022 oferă autonomie mai scăzută în utilizarea pe baterie și vine cu un preț de achiziție mai ridicat, aspecte pe care va trebui să le luați în calcul în decizia voastră finală.
Pe larg, cu bune și cu mai puțin reușite, vom analiza Legion-ul 5i Pro 2022 în cadrul review-ului detaliat de mai jos.
Specificații Lenovo Legion 5i Pro
Ecran | 16″, 2560×1600 pixeli, IPS, 165 Hz, mat, 3ms |
Procesor | Intel 12th-gen Alder Lake, Core i7-12700H, 6Pc + 8 Ec/20T |
Video | Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6 115-140W, MUX, Optimus și GSync |
Memorie | 16 GB DDR5-4800 (2x 8GB DIMM), 2x DIMM |
Stocare | 512 GB M.2 gen4 NVMe (Micron 3400), 2x M.2 2280 PCIe gen4 slots |
Conectivitate | WiFi 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2, Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111) |
Porturi | Stânga: 1x USB-C 3.2 gen2, 1x USB-C 4.0 cu Thunderbolt 4 (Intel only, 3.2 gen2 pentru AMD) Dreapta: 1x USB-A 3.2 gen1, 1x audio jack, 1x eShutter button Spate: LAN, 1x USB-C gen2 cu DP și încărcare 135W; 1x USB-A 3.2 gen2, 1x USB-A gen1, HDMI 2.1, DC-In |
Baterie | 80 Wh, încărcător 300 W charger, încărcare USB-C 135W |
Dimensiuni | 356 mm x 264.2 mm x 21,7-26,85 mm |
Greutate | 2,53 kg, încărcător 1,15 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB 4 zone, cameră web HD cu eShutter, sistem audio stereo |
Construcție și design
La fel ca până acum, seria Lenovo Legion 5 Pro este oferită în două variante de culoare. Prima este gri-închis, cea pe care o și vom testat acum, iar cea de-a doua este albă cu protuberanța din spatele ecranului colorată în gri. Nu am fost entuziasmat de versiunea albă până anul trecut, când am testat-o, însă acum înțeleg de ce unii cumpărători vor opta pentru unicitatea unui astfel de design.
În comparație, prezenta versiune argintie pare relativ banală ca aspect. Laptopul este însă unul dintre cele mai bine clădite și unul dintre cele mai practice modele din clasa lui, remarcându-se lipsa aproape în totalitate a zonelor deformabile și finisajul care ascunde foarte bine urmele de utilizare și amprente. Mai mult, întregul laptop este fabricat din aliaje metalice, părând astfel că aparține unei clase mai scumpe decât cea mid-range din care face parte de fapt.
Lenovo a îmbunătățit și designul acestui model, o schimbare care se reflectă de fapt asupra tuturor modelelor Legion 5 și Legion 7 din 2022. Cea mai vizibilă schimbare a survenit în zona capacului, sigla luminoasă Y fiind înlocuită de o siglă minimalistă Legion, care îi dă laptopului o notă mai elegantă și mai discretă.
Conectivitatea a suferit și ea ceva schimbări, remarcându-se mutarea conectorului audio în dreapta, lângă cel USB-A, și apariția a două porturi USB-C în partea stângă, în timp ce restul conectorilor sunt amplasați în spatele ecranului.
Portul USB-C din spate este singurul care oferă funcția de încărcare, puterea maximă admisă fiind de 135W, la care se adaugă transferul de date USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) și ieșire video pentru placa video dedicată. Porturile USB-C din stânga oferă ambele transfer de date și ieșire video, cel mai apropiat de partea frontală oferind transfer de date USB 3.2 Gen 2 și ieșire video pentru placa video dedicată, în timp ce celălalt oferă Thunderbolt 4 (40 Gbps) și ieșire video pentru interfața grafică integrată Intel.
Am apreciat această implementare deoarece oferă o bună flexibilitate în alegerea modului de conectare, însă nu sunt prea încântat de mutarea conectorului audio în dreapta, deci într-o zonă în care va interfera cu un eventual mouse. De asemenea, deși conectivitatea este bogată, Lenovo nu a implementat și un cititor pentru carduri, o lacună, ținând cont că avem de-a face cu un laptop puternic care va atrage și creatorii de conținut foto/video.
Un aspect oarecum neinspirat este și butonul Power, care este amplasat sub ecran în raza vizuală și are un LED care este în permanență aprins, însă măcar lumina lui nu este prea puternică și își schimbă culoarea în funcție de profilul energetic ales, deci măcar este util. Unghiul maxim de deschidere al ecranului de numai 130 de grade nu prea are însă nici o scuză, laptopul fiind deci confortabil atunci când este utilizat pe masă, dar nu tocmai grozav atunci când este ținut pe genunchi sau alte poziții atipice.
Privind în ansamblu, Legion 5i Pro 2022 este un laptop elegant, bine clădit și practic. Capacul ecranului poate fi operat ușor cu o singură mână, piciorușele de sprijin asigură o aderență bună, iar colturile și muchiile sunt în general teșite și prietenoase cu încheieturile. Nu trebuie uitat însă că Legion 5i Pro este un laptop full-size cam greu, la cele 2,55 kilograme ale sale adăugându-se și cele 1,15 kilograme ale încărcătorului, deci dacă vreți un sistem puternic dar totodată portabil, acesta nu este chiar alegerea cea mai bună.
Tastatură si touchpad
Tastatura și touchpad-ul sunt aceleași ca cele cunoscute de la generația anterioară, singura schimbare fiind aceea că vechile taste negre au fost colorate acum într-o nuanță care să le armonizeze cu finisajul gri al carcasei. Asta este valabil pentru modelul aici de față, cel alb având butoane albe ca și până acum.
Aranjarea tastelor este una dintre cele mai bune disponibile în această clasă. Butoanele sunt mari și generos spațiate, tastele direcționale au și ele dimensiuni standard și sunt delimitate clar de butoanele din jur, iar blocul numeric este ușor de folosit, chiar dacă butoanele sunt, în acest caz, mai înguste.
Nu doar aranjarea este bună, ci și mecanismul. Tastatura va fi pe placul celor care tastează mult și repede deoarece este rapidă, precisă și tăcută. Poate doar cursa ceva mai scurtă și cu activare mai rapidă va deranja utilizatorii obișnuiți cu alte laptopuri pentru jocuri, însă implementarea, apropiată mai degrabă de cele cunoscute de la IdeaPad sau Yoga, este una competentă și plăcută.
Tastatura oferă un sistem de iluminare RGB cu patru zone. Lumina este puternică și uniformă, însă este vizibilă prea mult și pe sub taste. În plus, nu am găsit o setare care să permită dezactivarea ei după o perioadă de inactivitate, singura soluție fiind activarea și dezactivarea manuală cu Fn-Space, care comută între mai multe moduri de iluminare, printre care și OFF.
Touchpad-ul are dimensiuni medii și este fabricat din plastic, Lenovo oferind modele din sticlă doar pe gama superioară Legion 7. Touchpad-ul se achită însă bine de sarcini, deci nu avem de ce să ne plângem, însă este amplasat către stânga, nu central ca de obicei, iar acest aspect va necesita o perioadă de acomodare care va fi presărată de atingeri accidentale cu palma stângă.
Laptopul nu oferă nici un sistem de autentificare biometrică.
Ecran
La fel ca în cazul generației anterioare, ecranul este unul cu diagonală de 16”, raport de aspect 16:10, rezoluție WQHD, panou IPS si strat protector mat. Ecranul de bază, care oferă o rată de împrospătare de 165 Hz, a fost ușor actualizat de la cel cunoscut de anul trecut. Va exista și o a doua versiune, care va oferi o rată de împrospătare de 240 Hz și VRR (variable refresh rate) precum în cazul gamei Legion 7, însă acesta nu este încă disponibil.
Ecranul oferă o luminozitate maximă de 500 nits și contrast de 1300:1, ceea ce îl face utilizabil și în medii luminoase. Acoperirea coloristică este însă de numai 97% pentru spectrul de culoare sRGB iar negrul este cam spălăcit la luminozitatea maximă, deci ecranul nu va fi chiar grozav pentru cei care lucrează cu aplicații de editare foto/video sau alte activități pretențioase așa cum sunt ecranele 500 nits 100% DCI-P3 precum cele din Zephyrus M16.
Pentru toți ceilalți utilizatori, panoul este însă foarte bun deoarece oferă culori bune și contrast mare. Ecranul este bun și pentru jucători, acesta oferind o rată de împrospătare de 165 Hz, timp de răspuns mic.
- Panel HardwareID: BOE BOE0A1F (NE160QDM-NY1);
- Coverage: 97.0% sRGB, 71.6% DCI-P3, 73.8% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.17;
- Max brightness in the middle of the screen: 534.94 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 7.237 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1278:1;
- White point: 6100 K;
- Black on max brightness: 0.41 cd/m2;
- PWM: No;
- Response: ~7.5ms GtG
Ecranul a venit slab calibrat din fabrică, deci va avea nevoie de atenție pentru rezolvarea problemelor de temperatură și gamma. După calibrare, am remarcat probleme cu uniformitatea coloristică în partea superioară și dreaptă a ecranului, acestea putând fi sesizate chiar și cu ochiul liber. Nu am întâlnit această problemă la alte modele Legion 5 Pro sau Legion 7, deci probabil că avem de-a face doar cu un control al calității nesatisfăcător și variații ale calității liniei de producție, de aceea recomandăm testarea ecranului imediat după achiziție pentru o eventuală înlocuire a produsului în cazul în care vă loviți de o problemă similară.
Combinația de taste Fn-R, care ar trebui să comute ecranul între 165 Hz și 60 Hz, nu funcționează și vă forțează să faceți schimbarea în mod manual. Nu este prima oară când mă lovesc de această problemă la un laptop Legion, și aș fi sperat ca Lenovo să o rezolve până acum…
Hardware și performanțe
Laptopul testat de noi oferă specificații medii pentru gama Lenovo Legion 5i Pro, modelul 16ACH7H oferind un procesor Intel Core i7-12700H, 16 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, unitate de stocare SSD cu capacitate de 512 GB și interfață duală NVIDIA RTX 3060 cu 6 GB secondată de interfața Iris Xe din procesorul Intel. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii mai 2022, adică BIOS J2CN37WW, Vantage 3.12.13.0 și GeForce 512.77.
Laptopul folosește deci cele mai noi platforme Intel și NVIDIA disponibile în acest moment. Procesorul Core i7-12700H este o opțiune performantă des întâlnită din generația Alder Lake, acesta oferind 6 nuclee Performance și 8 nuclee Efficiency cu un total de 20 de fire de execuție. Designul termic și limitele de putere alese de Lenovo îi permit acestui procesor să atingă și să treacă de un consum de 100W.
Legion 5i Pro oferă configurații cu plăci video din familiile RTX 3000 și RTX 3000 Ti, modelul de față fiind un entry-level care oferă un RTX 3060 într-o implementare de 140W cu Dynamic Boost, un progres de la implementarea din 2021 care oferea doar 130W.
Laptopul oferă un comutator MUX, dar nu și Advanced Optimus. Drept urmare, puteți opta fie pentru modul Hybrid cu Optimus, care activează ambele interfețe grafice și comută între ele după nevoi, fie pentru modul dedicat, în care rămâne activă doar placa video NVIDIA și care activează compatibilitatea G-Sync. Trecerea între cele două moduri de lucru necesită o repornire.
Laptopul oferă două slot-uri pentru memorie și două slot-uri M.2 pentru unitățile de stocare. În cazul de față, acesta a venit cu 2 x 8 GB pentru un total de 16 GB de memorie DDR5-4800, în timp ce unitatea stocare este un SSD PCIe 4.0 din gama intermediară Micron 3400.
Accesul la componentele interne necesită înlăturarea șuruburilor care fixează capacul inferior, după care veți avea nevoie de o pană și de multă atenție pentru a clamele multiple care fixează strâns acest capac. După înlăturare, va trebui să mai înlăturați suprafețele de transfer termic care acoperă memoria sau unitatea SSD, operațiunea fiind deci ceva mai complicată decât ar trebui să fie în mod normal.
Din punct de vedere software, Lenovo Vantage este singura aplicație care contează, iar eu am instalat-o pe un sistem de operare curat pentru a evita orice programe suplimentare inutile. Aceasta oferă diverse setări, inclusiv actualizările software, și oferă trei profiluri energetice. Utilizatorul poate comuta între aceste profiluri cu ajutorul scurtăturii Fn-Q, iar profilul selectat va fi făcut vizibil prin schimbarea culorii LED-ului din butonul Power.
Cele trei profiluri sunt:
- Quiet (culoare albastră): limite maxime procesor PL1/PL2 115/135W, placă video 40W.
- Balanced (culoare albă): limite maxime procesor PL1/PL2 115/135W, placă video 95W.
- Performance (culoare roșie): limite maxime procesor PL1/PL2 115/135W, placă video 135W.
După cum se remarcă, Lenovo nu a setat limite de putere pentru procesor în funcție de profil, ci a ales doar limite diferite pentru regimul ventilatoarelor sistemului de răcire și a lăsat procesorul să se descurce în limita maximă a celor 95 de grade. Placa video are parte însă de trei regimuri de lucru cu puteri diferite, iar aplicația Vantage oferă în plus și opțiunea supra-tactării ei cu 100 MHz pe nucleul grafic și 200 MHz pe memorii, valori care pot fi ajustate și manual.
Cam așa se comportă laptopul într-un regim de lucru banal de zi cu zi.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul Core i7-12700H se stabilizează la o putere de 95W. După cum se vede mai sus, limitele de putere sunt de 115 și 135W, procesorul fiind limitat termic dacă ținem cont și de turația la care ajung ventilatoarele.
Cu laptopul așezat pe masă, nivelul sonor atins este de 50 dB, iar procesorul începe să-și reducă frecvențele de lucru o dată ce atinge 97 de grade și se stabilizează la cei 95W menționați anterior. Dacă ridicăm laptopul de pe masă, nivelul sonor rămâne cam la fel, însă procesorul beneficiază de un flux de aer mai puțin gâtuit și trece de o putere de 100W, cu un ușor spor de performanță în testul CineBench.
Trecând la profilul Balanced, remarcăm o stabilizare a procesorului la 90W. Acesta este în continuare limitat termic, însă ventilatoarele ating acum doar un nivel de 45 dB, de unde și limita de putere mai redusă care poate fi susținută.
Cu profilul Quiet activat, procesorul se stabilizează la un consum de 55 – 60W, atât cât permite fluxul de aer mai redus al ventilatoarelor, care acum ating doar 35 dB, și temperatura maximă, care este în continuare de circa 97 de grade. Pe baterie, procesorul atinge un consum de 80W și obține rezultate foarte bune, dar cu penalizarea aferentă pentru autonomie.
Nu sunt prea fericit cu această implementare Lenovo. Profilul Performance funcționează așa cum ar trebui să funcționeze un profil agresiv, însă mi-aș fi dorit ca Balanced și Quiet să beneficieze de niște limite de putere pentru procesor care să evite temperaturile foarte mari măsurate în cursul testelor.
Pentru a pune mai bine evidență rezultatele, am pus această implementare Core i7-12700H alături de alte soluții performante mid-range. Deloc surprinzător, acest Core i7-12700H este unul capabil, la egalitate sau mai rapid decât alte implementări, cu circa 15% mai rapid decât AMD Ryzen 7 6800H si cu 25% mai rapid decât implementările AMD de anul trecut.
Am trecut apoi la mai pretențioasele teste CineBench R23 și Blender, unde am remarcat comportamentul menționat mai sus, cu excepția modului Quiet, care a fost mai afectat de acumularea de căldură din carcasă.
Am trecut apoi la 3DMark CPU Test, unde am testat cu profilurile Performance și Balanced, însă diferențele sunt minore ținând cont de lipsa unor limite de putere diferite.
În final, în testul combinate de CPU si GPU oferit de 3DMark Stress Test, laptopul a fost validat fără probleme, semn că toată căldura acumulată pe perioade mai lungi de utilizare în regim intensiv nu duce la degradări semnificative de performanță.
Am trecut apoi la suita de teste sintetice, care au fost făcute la rezoluție FullHD, profil Performance activ, placa video supra-tactată cu valorile Lenovo și plăcile video setate în modul Hybrid.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 21557 (Graphics – 23487, Physics – 28771, Combined – 10821);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5365;
- 3DMark 13 – Time Spy: 9600 (Graphics – 9225, CPU – 12479);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5729;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 16882;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 63.27 average fps;
- PassMark 10: Rating: 5656 (CPU: 30997, 3D Graphics: 16009, Memory: 2839, Disk Mark: 35258);
- PCMark 10: 7153 (Essentials – 10121, Productivity – 9208, Digital Content Creation – 10659);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1765, Multi-core: 12614;
- CineBench R15 (best run): CPU 2872 cb, CPU Single Core 261 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 7022 cb, CPU Single Core 694 cb;
- CineBench R23: CPU 17940 cb (best single run), CPU 17339 cb (10 min run), CPU Single Core 1805 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 24.30 s.
Pentru cei interesați de aplicațiile profesionale, am folosit și suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 2m 16s (Performance);
- Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 25s (CUDA), 14s (Optix);
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 5m 19s (Performance);
- Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 50s (CUDA), 28s (Optix);
- Pugetbench – DaVinvi Resolve: 1087;
- Pugetbench – Adobe Afert Effects: 916;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 964;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 985;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 89.09 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Catia: 55.8 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Creo: 91.33 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Energy: 22.35 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Maya: 282.42 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Medical: 28.45 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – SNX: 17.56 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – SW: 191.05 (Performance).
- V-Ray Benchmark: CPU – 11977 vsamples, GPU CUDA – 953 vpaths, GPU RTX – 1274;
Lenovo Legion 5i Pro obține cam aceleași performance cu ASUS TUF Gaming F15, care oferă tot i7 și RTX 3060 140W, cel din urmă fiind doar cu 2-5 procente mai rapid în anumite scenarii CPU. Comparat cu ASUS TUF Gaming A15, care oferă Ryzen 7 și RTX 3060 140W, Legion 5i Pro este cu 10 – 20 de procente mai rapid în testele CPU și cu 5 procente mai rapid în testele GPU, aceste rezultate putând fi aplicate și pentru a-l putea compara cu versiunea Legion 5 Pro 2022 cu procesor AMD. În comparație cu implementarea AMD de anul trecut a lui Legion 5 Pro, noul model 2022 este mai rapid cu 25% în testele CPU și 5% în testele GPU.
Dacă nivelul de zgomot de 50 dB cu profilul Performance este prea mare, puteți încerca Balanced pentru o ambianță sonoră ceva mai calmă de 45 dB, caz în care rezultatele arată cam așa.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 18479 (Graphics – 19981, Physics – 27688, Combined – 8960);
- 3DMark 13 – Time Spy: 8399 (Graphics – 7923, CPU – 12743);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 12524;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1781, Multi-core: 12753;
- CineBench R20 (best run): CPU 6721 cb, CPU Single Core 659 CB;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 25.05 s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 5m 39s
După cum se vede, performanța CPU nu prea este afectată, după cum am remarcat și în testele CineBench. Placa video este însă limitată, puterea maximă alocată scăzând de la 135W la 95W, și aceasta oferă acum cam 75 – 80% din performanțele sale maxime. Totodată însă, placa video este și mai rece în acest scenariu, deci Balanced este un profil demn de luat în seamă în cazul sesiunilor lungi de jocuri sau lucru.
Să trecem acum însă și la jocuri, pentru care am folosit o suită de titluri DX 11, DX 12 și Vulkan, profilurile Performance, Balanced și Quiet, și placa video NVIDIA setată în modul dedicat cu opțiunea standard Lenovo de supra-tactare.
Core i7-12700H + RTX 3060 Laptop 90-125W | QHD+ Performance | QHD Performance | QHD+ Balanced | FHD+ Performance | FHD+ Quiet |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 100 fps (59 fps – 1% low) | 108 fps (63 fps – 1% low) | 88 fps (46 fps – 1% low) | 134 fps (65 fps – 1% low) | 38 fps (31 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 35 fps (27 fps – 1% low) | 37 fps (30 fps – 1% low) | 31 fps (22 fps – 1% low) | 53 fps (44 fps – 1% low) | – |
Doom Eternal (Vulkan, Ultra Preset) | insufficient vRAM | insufficient vRAM | – | 216 fps (144 fps – 1% low) | – |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 67 fps (39 fps – 1% low) | 71 fps (43 fps – 1% low) | 61 fps (35 fps – 1% low) | 88 fps (48 fps – 1% low) | 26 fps (18 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | crashed | crashed | crashed | 127 fps (87 fps – 1% low) | – |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 52 fps (31 fps – 1% low) | – | – | 66 fps (41 fps – 1% low) | – |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 70 fps (48 fps – 1% low) | 74 fps (50 fps – 1% low) | – | 96 fps (63 fps – 1% low) | – |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 74 fps (54 fps – 1% low) | 80 fps (56 fps – 1% low) | 65 fps (56 fps – 1% low) | 111 fps (68 fps – 1% low) | 33 fps (27 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 82 fps (65 fps – 1% low) | 87 fps (71 fps – 1% low) | 74 fps (63 fps – 1% low) | 113 fps (89 fps – 1% low) | 35 fps (17 fps – 1% low) |
Cum acestea sunt doar teste de rasterizare, am făcut și o serie de teste de raytracing.
Core i7-12700H + RTX 3060 Laptop 90-125W | QHD+ Performance | FHD+ Performance |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 50 fps (27 fps – 1% low) | 83 fps (48 fps – 1% low) |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS ON) | 64 fps (47 fps – 1% low) | 92 fps (77 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Balanced) | 37 fps (25 fps – 1% low) | 51 fps (37 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS Quality) | insufficient vRAM | insufficient vRAM |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows) | insufficient vRAM | 63 fps (38 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 34 fps (26 fps – 1% low) | 54 fps (36 fps – 1% low) |
Cu excepția unor ocazionale crash-uri și throttling, pe care nu prea am reușit să le explicăm, rezultatele sunt bune și la nivelul altor implementări puternice Intel 12th-gen cu RTX 3060. Pentru mai multe detalii despre aceste teste, puteți citi pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire din Legion 5i Pro este complex și eficient, acesta folosind două ventilatoare, trei conducte de transfer termic, patru radiatoare si trei suprafețe ample pentru disipație termică. Acest sistem acoperă procesorul, placa video, etajul de alimentare și chipset-ul, dar deservește și memoria, unitatea SSD și chiar placa de rețea wireless, arătând deci o atenție la detalii mai puțin obișnuită în acest segment de preț.
După cum am explicat mai sus, sistemul de răcire se achită bine de sarcini cu profilul Balanced, dar nu mai face față atât de bine cu profilul Performance activ și laptopul așezat direct pe masă. Aerul proaspăt este tras prin fantele capacului inferior, însă deoarece înălțimea piciorușelor de sprijin este cam redusă, fluxul de aer este gâtuit. Prin simpla ridicare a laptopului de pe masă, această problemă este eliminată, iar sistemul reușește să țină temperaturile interne, inclusiv a plăcii video mai calde, la valori care arareori trec de 80 de grade.
În cele două săptămâni de utilizare, am remarcat că sistemul de răcire a tras și suficient de mult praf pentru a crea potențiale probleme, deci o curățare regulată este recomandată. Deoarece sistemul de răcire nu este izolat, acest praf are tendința să se și împrăștie pe toată placa de bază.
Cu profilul Performance activat, nivelul de zgomot atinge 50 dB și chiar 51 dB cu laptopul ridicat de pe masă, de aceea sunt recomandate căști pentru a atenua disconfortul auditiv. Cu profilurile Balanced și Quiet, nivelul de zgomot scade la 45 dB, respectiv 35 dB, însă și nivelul performanțelor este mai redus. Într-un regim uzual de utilizare, laptopul este tăcut deoarece ventilatoarele au un regim cu turație foarte scăzută, iar în timpul activităților cu necesar de resurse mic, precum redarea video sau aplicații de birou banale, acestea chiar se opresc.
Temperaturile externe sunt bune în cam toate condițiile. La nivelul tastaturii, cea mai cladă zonă este cea a tastelor P și L, unde am măsurat un maximum de 45 de grade, în timp ce zona WASD atinge un maximum de 40 de grade. Capacul inferior este un pic mai cald, cea mai calda zonă atingând temperaturi de 50 – 52 de grade. Ridicarea laptopului de pe masă duce la scăderea acestor temperaturi cu câteva grade.
Conectivitatea este asigurată de o soluție Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5,2, Aceasta a avut un semnal stabil în toate condițiile, însă ratele de transfer de 300 – 400 Mbps, fără să fie insuficiente, nu s-au ridicat nici la înălțimea altor implementări ale acestei cunoscute soluții Intel. Camera Web, flancată de două microfoane, are doar o rezoluție HD și oferă o imagine spălăcită neimpresionantă. Am apreciat însă butonul dedicat din partea dreaptă a carcasei care blochează camera Web și microfoanele atunci când nu aveți nevoie de ele.
Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe lateralele înclinate ale capacului inferior, acestea fiind deci mai greu de obturat sau atenuat în mod accidental. Redarea audio are un volum mai ridicat decât cel măsurat anul trecut, atingând acum circa 80 dB, însă calitatea rămâne în continuare nesatisfăcătoare deoarece frecvențele joase sunt anemice iar înaltele sunt cam distorsionate. La fel ca în cazul întregii game Legion, va trebui să apelați la căști sau difuzoare externe dacă țineți la calitatea redării audio.
Baterie și autonomie
Bateria aleasă de Lenovo pentru Legion 5i Pro are o capacitate de 80 Wh, o valoare bună pentru un astfel de laptop din gama interioară și neschimbată de anul trecut.
Sistemul nu comută automat frecvența ecranului de la 165 Hz la 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie, și cum combinația Fn-R nu funcționează (după cum am spus deja), utilizatorul va trebui să aleagă calea manuală de modificare din Settings dacă va dori să mărească autonomia atunci când este departe de o priză.
Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați.
- 4h – 165Hz, editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 5-6h – 165Hz, redare video YouTube 1080p, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 6h – 60Hz, redare video YouTube 1080p, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 6h – 165Hz, redare video Netflix, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 8h – 60Hz, redare video Netflix, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 3-4h – 165Hz, navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 4-5h – 60Hz, navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 1h – 165Hz, jocuri (Witcher 3), Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON.
Autonomiile sunt bune pentru un laptop bazat pe generația a 12-a a platformei Intel Core, în special în redarea video și lucrul nepretențios, unde se situează mai bine decât platformele Alder Lake Core H testate până acum. Din păcate, eficiența energetică încă nu poate rivaliza cu cea a platformelor AMD.
Pentru cei care vor să opteze pentru un Legion 5 Pro cu procesor AMD, acestea sunt rezultatele obținute anul trecut cu modelul din 2021 și mă aștept ca noul Legion 5 Pro cu AMD Ryzen 6000 să stea chiar mai bine.
- 10h – 60Hz, redare video YouTube 1080p, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 10h – 60Hz, redare video Netflix, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 4-5h – 165Hz, navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
Laptopul este însoțit de un încărcător masiv cu o greutate de 1,15 kilograme care are o putere de 300W. Puteți opta și pentru un încărcător USB-C, puterea maximă acceptată fiind de 135W, însă acesta nu va permite atingerea performanțelor maxime.
Preț și disponibilitate
Lenovo Legion 5i Pro este prezent în ofertele locale, deși nu toate configurațiile sunt disponibile în acest moment.
Modelul testat de noi, care oferă procesor Intel Core i7-12700H, NVIDIA RTX 3060, 16 GB RAM, SSD de 512 GB și ecran de 165 Hz are un preț de circa 8000 de lei. Acesta este semnificativ mai mare decât prețul generației anterioare, diferența față de un Legion 5 Pro din 2021, care oferă cam aceleași dotări, dar pe o platformă AMD Ryzen 5000, fiind de circa 1500 lei.
Pentru mai multe detalii despre configurații, prețuri și stocuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Anul trecut, seria Lenovo Legion 5 Pro m-a surprins plăcut și a fost preferata mea în segmentul laptopurilor multivalente cu prețuri medii, undeva pe la 6000-8000 de lei în funcție de configurație.
Update-ul 2022, în această versiune motorizată de platforma Intel Alder Lake, vine cu un semnificativ câștig al performanțelor în task-urile ce solicită procesorul, dar îmbunătățiri relative în taskurile complexe ce se axează mai mult pe cipul grafic, ca urmare a creșterii puterii dGPU-rilor Nvidia implementate pe această generație.
În același timp, aspectul simplist al versiunii 2022 este un real progres față de modelul precedent, iar restul punctelor forte ale serii rămân prezente, precum construcția solidă, ecranul de bună calitate și ansamblul conectică, tastatură, clickpad bine implementate.
Pe de altă parte, și aspecte mai puțin reușite ale seriei râmân prezente, precum sistemul audio cel mult mediu, formatul masiv, sau unghiul limitat de înclinare al ecranului. În plus, performanețe oferite de acest computer vin asociate cu ventilatoare zgomotoase și cu temperaturi ridicate ale componentelor interioare pe modul Performance, în special pe partea cipului grafic.
Nu în ultimul rând, platforma Intel 12th-gen nu este la fel de eficientă precum cea AMD implementată în trecut, iar prețurile acestei serii au crescut considerabil.
Astfel, consider că Legion-ul 5i Pro rămâne o recomandare în segmentul său – cel al laptopurilor multivalente/gaming, dar una ce se adresează în principal celor ce pot beneficia de sporul de performanțe oferit de platforma Intel, în special în aplicații complexe asociate activităților profesionale. În utilizarea de zi cu zi sau în jocuri, avantajele acestui update se diminuează, și sunt greu compensabile de autonomia mai redusă pe baterie și prețul crescut pe care îl veți plăti în magazine.
Aștept însă cu interes update-ul 2022 al versiunii Legion 5 Pro pe platforma AMD Ryzen 6000, una ce nu oferă un procesor la fel de performant, dar care va reprezenta cel mai probabil un produs mai bine echilibrat decât configurațiile Intel, precum și mai accesibil.
Pro:
- construcție bună și design actualizat
- ecran, tastatură și conectivitate bune
- performanțe excelente
- salt vizibil de performanțe de la generația anterioară, în special pe partea de procesor
- posibilități de actualizare și reparare, dar greu de desfăcut
- baterie de 80W, dar autonomii doar medii
Contra:
- laptop full-size, cu încărcător masiv și greu
- ventilatoare zgomotoase și temperaturi ridicate pe modul Performance
- sistem audio și cameră Web slabe
- mai scump decât generația anterioară