GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Legion 9i review – noul vârf de gamă al seriei Legion

Testat pe data de 10 decembrie 2023
Pe scurt: Lenovo Legion 9i s-ar fi putut numi Legion Slim 9i, indicând poate mai bine nivelul așteptărilor pe care ar trebui să le avem de la această serie. Spun asta deoarece avem de-a face cu un laptop performant împachetat într-o carcasă portabilă și subțire, care oferă performanțe bune și capacități termice neașteptate, dar care face totodată compromisuri la anumite capitole cum ar fi touchpad, poziție de scris, autonomie și sistem audio. În plus, are și un preț piperat, ceea ce îi afectează competititivitatea, chiar dacă este cel mai rafinat model Legion al momentului.
Produs testat: Lenovo Legion 9i   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 20.000 Lei

În acest articole vom discuta în amănunt despre seria Lenovo Legion 9i, noul vârf de gamă Lenovo Legion la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024.

Această serie este abordarea Lenovo a unui laptop ultra-performant într-un format relativ portabil, și nu un computer de dimensiuni full-size și fără compromisuri, așa cum poate te-ai aștepta de la un Legion de top.

În schimb, Lenovo a făcut această gamă mai subțire și mai ușoară decât modelele lor Legion Pro 7, dar a inclus la interior cel mai rapid hardware Intel și Nvidia disponibil în acest moment, alături de un ecran mini LED impresionant. Doar că nu neapărat ideal pentru un laptop de gaming, după cum veți afla din review.

Rezultatul este un șasiu premium interesant, cu o ergonomie ușor discutabilă, dar performanțe și răcire solide în general, chiar dacă nu întotdeauna la egalitate cu cele mai rapide notebook-uri de pe piață. Totul într-un pachet cu un preț pe măsură.

Vom aprofunda aceste aspecte, precum și toate celelalte pe care ar trebui să le cunoașteți atunci când vă decideți asupra acestei serii Lenovo Legion 9i, mai jos în review.

lenovo legion9i main

Specificații Lenovo Legion 9i

Ecran16″, 16:10, mini LED, 3200×2000 px, 165 Hz, 3ms, mat, VRR support, 800-nits SDR, 1200-nits peak HDR, 1536 zone iluminare
ProcesorIntel 13th-gen Raptor Lake HX, Core i9-13980HX, 8PC+16Ec/32T, max 5.6 GHz Turbo
VideoIntel UHD, NVIDIA GeForce RTX 4080 12GB GDDR6, 150-175W, MUX, Advanced Optimus, G-Sync
Memorie64 GB DDR5-5600 (2x DIMMs), max 64 GB
Stocare1 TB PCIe gen4 (Samsung PM9A1), 2 x M.2 2280 PCIe gen4
ConectivitateWireless 7 (Killer 1675i) cu Bluetooth 5.3, 2.5G LAN (Killer E3000)
PorturiStânga: SD card reader 3.0, 1x audio jack
Dreapta: 1x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C 3.2 gen1 , 1x eShutter
Spate: 1x USB-A gen1 (always on 5V2A), 2x Thunderbolt 4 (data, DP, 140W power), HDMI 2.1, LAN, DCI-In
Baterie99,9 Wh, încărcător 330 W, încărcător USB-C 140W
Dimensiuni357,7 mm x 277,7 mm x 22,7 mm
Greutate2,55 kg, 1,02 kg încărcător 330W, 0,45 kg încărcător 140W USB-C
Alteletastatură iluminare RGB per tastă, touchpad sticlă, senzor amprentă, sistem audio 2x 2W cameră Web FHD cu eShutter și Tobii Horizon, sistem de răcire cu trei ventilatoare și apă

Construcție și design

Lenovo Legion 9i 2023 este un laptop performant din gama superioară care poate concura fără probleme la capitolele construcție și design cu modele rivale precum Razer Blade 16, Asus ROG Zephyrus M16 sau Alienware x16, care sunt, în principiu, și concurenții săi direcți.

Laptopul este unul destinat gamerilor, acesta oferind o carcasă neagră decorată cu variate elemente cu iluminare RGB. Barele luminoase din față și din spate sunt însă discrete, implementarea fiind una dintre cele mai atrăgătoare văzute până acum, și pot fi de deplin controlate din software. La fel de ușor poate fi controlată și sigla Legion de pe capac, utilizatorul putând chiar dezactiva în totalitate iluminarea RGB pentru a obține un aspect mai puțin țipător.

lenovo legion9i fin

Etichetele lipite pe arm-rest sunt exact la capătul opus al spectrului subtilității, însă acestea pot fi ușor înlăturate. Nici capacul nu este prea discret, acesta fiind fabricat din fibră de carbon și fiind decorat cu niște fulgi de culoare mai deschisă. Nu am fost prea încântat de acest element de design, însă laptopul arată mai bine în realitate decât în poze, iar suprafața rezistă și foarte bine la mizerie și urme de utilizare.

Dacă suprafața capacului nu necesită practic nici o atenție specială, zona armrest-ului și tastatura au un finisaj negru mat care ar cam trebui șters zilnic dacă țineți la aspect. Mai jos, se poate vedea cum arată laptopul după câteva zile de utilizare.

Laptopul are o amprentă mare, de 357 x 277 milimetri, ceea ce-l face mai mare decât alte modele cu ecran de 16 inchi, inclusiv modelele full-size precum Lenovo Legion 7 sau Asus ROG Scar 16. Laptopul este însă subțire, iar acest aspect îl face foarte confortabil în timpul utilizării. Construcția unul laptop puternic și subțire necesită însă o regândire a aranjării componentelor interne, iar în acest caz, partea superioară a șasiului a fost rezervată pentru sistemul de răcire. De aceea, tastatura este amplasată ceva mai jos, spațiul pentru arm-rest și touchpad este mai îngust iar accesul la componentele interne este mai dificil deoarece acestea sunt amplasate invers.

În imaginea de mai jos, se poate vedea diferența dintre Legion 9i și mai tradiționalul Pro 7i. După cum se vede, tastaturile sunt practic identice, însă arm-rest-ul și touchpad-ul sunt mai mici pentru a face loc sistemului de răcire de deasupra tastaturii.

Acest design afectează ergonomia și poziția de lucru atunci când nu țineți laptopul pe birou. Rămâne la latitudinea utilizatorului dacă acest aspect este important sau nu, însă cum Legion 9i are o greutate de circa 2,5 kilograme și nu este chiar o soluție portabilă, probabil că utilizarea pe un birou spațios este și cel mai plauzibil scenariu de utilizare. Ca aspect pozitiv, amplasarea mai joasă a tastaturii face ca temperaturile din zona ei să fie mai mici.

Alte două aspecte deranjante sunt deschiderea de numai 140 de grade a capacului ecranului și lumina puternică și cam deranjantă a butonului Power. Măcar în acest ultim caz putem găsi o scuză parțială, acesta fiind iluminat în alb, albastru sau roșu în funcție de profilul energetic activ. Butonul Power include și un senzor pentru amprente.

Revenind la aspectele pozitive, am apreciat în general rigiditatea șasiului și materialele constructive bune plăcute la atingere. Colturile și muchiile sunt optim teșite, acestea nefiind deranjante nici în cursul sesiunilor de lucru îndelungate, iar piciorușele de sprijin sunt foarte ferme. Laptopul oferă doar două difuzoare, amplasate pe capacul inferior, iar dacă configurația nu impresionează prea mult, măcar calitatea redării este una bună pentru un sistem audio de laptop.

Conectivitatea este bogată, cei mai mulți dintre conectori fiind amplasați în spate. Mi-a plăcut poziționarea optimă și bogăția de opțiuni, singura lipsă remarcabilă fiind un conector de securitate Lock. Conectorii din spate au marcaje, și dacă acestea părea simple, mi-am dat seama că de fapt beneficiază și ele de iluminare dacă sunt activate cu scurtătura Fn-U. Indicatorul din mijloc este cel aferent sistemului de răcire cu apă și se aprinde doar când acesta este activ, iar cel Power, de asemenea, devine activ doar când încărcăm laptopul cu ajutorul încărcătorului standard sau prin USB-C.

lenovo legion 9i ports back

Tastatură și touchpad

Tastatura aleasă de Lenovo este similară cu cea cunoscută de la Legion Pro 7i 2023, oferind deci taste mari spațiate aerisit, un bloc numeric ceva mai compact si taste direcționale mari separate corespunzător de elementele din jur.

Tastele sunt fabricate din material plastic moale la atingere și o suprafață de contact ușor concavă. Cursa mecanismului are circa 1,5 milimetri, ceva mai mică decât în cazul altor laptopuri de gaming, însă răspunsul este bun, chiar dacă un pic mai cauciucat decât cel remarcat la modelele Legion mai vechi. În consecință, nu am atins chiar maximum vitezei de tastare, dar după un timp de acomodare ceva mai lung, nu cred că aș avea probleme.

lenovo legion 9i keyboard touch

Poziția de tastare este bună atât timp cât folosiți laptopul pe birou și vă sprijiniți mâinile pe suprafața acestuia, însă în alte condiții, armrest-ul mic este cam enervant.

Sistemul de iluminare este RGB cu LED-uri dedicate pentru fiecare tastă, acesta fiind unul dintre cele mai bune văzute până acum. LED-urile sunt puternice și nu emit prea multă lumină parazitară pe sub taste, iar software-ul Spectrum din aplicația Lenovo Vantage oferă multe opțiuni de configurare.

Apăsarea tastei Fn aprinde doar iluminarea butoanelor care au o funcție secundară activată în acest mod. Utilizatorul beneficiază și de indicatoare CapsLock, FnLock și NumLock, însă sistemul de iluminare tot nu are o perioadă după care se stinge singur, acest lucru făcându-se doar manual.

Touchpad-ul este fabricat din sticlă și are o suprafață cu fricțiune scăzută și sensibilitate ridicată, însă gesturile mai ample vor fi problematice din cauza suprafeței cam mici, care nu lasă prea mult loc de manevră. Ranforsarea putea fi mai bună, remarcându-se zgomote la apăsări mai ferme, iar butoanele sunt cam dure și cam zgomotoase pentru un laptop de gaming din acest segment de preț.

Laptopul oferă un senzor pentru amprentă pe butonul Power, iar camera Web oferă compatibilitate Tobii.

Ecran

Legion 9i oferă un ecran de 16 inchi cu raport de aspect 16:10, la fel ca alte laptopuri Legion moderne, însă, spre deosebire de acestea, oferă un panou mini LED atrăgător și unic pentru această gamă Lenovo.

Acest ecran are o rezoluție de 3200 x 2000 pixeli, luminozitate maximă de 500 nits în modul SDR și de 1000 nits în modul HDR, acuratețe coloristică suficientă cât să-i permită să acopere integral spectrul DCI-P3 și zone multiple de iluminare. Lenovo nu specifică numărul zonelor de iluminare, însă unele surse indică 1536 de zone, ceea ce ar fi cea mai densă implementare disponibilă pe un laptop Windows.

În utilizarea de zi cu zi, nu am remarcat blooming deranjant sau artefacte specifice ecranelor cu multiple zone de iluminare, însă unele zone cu variații de intensitate se pot vedea pe fundaluri gri sau albe atunci când nivelul luminozității coboară pe la 20-30 de procente.

Ecranul este deci o opțiune excelentă pentru aplicații normale și redare video deoarece oferă culori puternice, nivel de negru profund și contrast ridicat. Având un finisaj mat, acesta poate că nu este la fel de izbitor coloristic precum un panou OLED, însă rămâne o alegere excelentă, în special pentru modul HDR, unde strălucirea maximă este mai ridicată decât ceea ce oferă ecranele OLED pentru laptopuri.

Ecranul este bun și pentru amatorii de jocuri, însă rezoluția de 3200 x 2000 pixeli este atipică, ceea ce ar putea fi o problemă în cazul jocurilor noi pentru care nu alegeți rezoluția maximă nativă din motive de performanțe și preferați un 1600p, cu probleme inerente redimensionării. În plus, ecranul oferă o rată de împrospătare de 165 Hz, față de 240 Hz cât oferă alte ecrane mini LED QHD, iar timpii de răspuns sunt și ei ceva mai mari decât în cazul acelorași panouri mini LED QHD.

  • Panel HardwareID: CSOT T3 MGN0007DA2-3;
  • Coverage: 100.0% sRGB, 87.7% DCI-P3, 97.5% AdobeRGB;
  • Measured gamma: 2.16;
  • Max brightness in the middle of the screen: 670.1 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 8.52 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6600 K;
  • Black on max brightness: 0.0 cd/m2;
  • PWM: Yes.

Panoul este bine calibrat din fabrică și are o luminozitate uniformă, însă am remarcat neuniformități de culoare din cauza zonelor de iluminare. Probabil că acest aspect va afecta lucru cu aplicațiile în care acuratețea coloristică este obligatorie, însă nu sunt sigur că aceste rezultate sunt în totalitate corecte deoarece software-ul colorimetrului folosit nu este încă compatibil cu ecranele cu multiple zone de iluminare.

Aș prefera ca Lenovo să ofere opțiunea dezactivării zonelor multiple de iluminare, așa cum am văzut la Asus. Aceasta ar permite profesioniștilor să aleagă un mod de lucru care nu cauzează probleme atunci când este nevoie de acuratețe, păstrând iluminarea cu zone multiple pentru alte scenarii.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de mine oferă o configurație medie pentru gama Lenovo Legion 9i, modelul 16IRX8 oferind un procesor Intel Core i9-13980HX, 64 GB de memorie DDR5-5600, o unitate de stocare SSD rapidă cu capacitate de 1 TB și interfață grafică duală NVIDIA RTX 4080 12GB și procesorul grafic Intel integrat în procesor. Acesta a fost testat cu software-ul disponibil la finele lui noiembrie 2023, adică BIOS MHCN33WW, Vantage 3.13.72.0 și GeForce 546.17, iar cum unitatea este deja una disponibilă în comerț cu software matur, nu ne așteptăm la schimbări pe viitor.

Legion 9i 2023 este construit deci folosind cele mai noi și mai puternice soluții de la Intel și NVIDIA. Procesorul Core i9-13980HX, membru al celei de-a 13-a generații Intel Core (Intel Raptor Lake) oferă 24 de nuclee și 32 de fire de execuție hardware. Acest procesor este o versiune un pic mai rapidă a mai cunoscutului i9-13900HX, văzut în Legion Pro 7i și oferă o frecvență maximă Turbo de 5,6 GHz în loc de 5,4 GHz, însă aceasta este și singura diferență între cele două modele i9.

Procesorul i9-13980HX oferă 8 nuclee Performance și 16 nuclee Efficiency pentru un total de 32 de fire de execuție (procesoare logice) și are setată o limită maximă de putere de 120W, ceva mai mică decât cei 130-140W văzuți la Legion Pro 7i.

Plăcile video NVIDIA oferite de gama Legion 9i sunt implementări full ale familiei RTX 4000. În cazul de față, avem de-a face cu un RTX 4080 cu 12 GB de memorie și o limită de putere de 175W cu Dynamic Boost, existând și o versiune mai scumpă cu RTX 4090 și aceeași setare de putere. Laptopul folosește un comutator MUX cu Advanced Optimus, acesta oferind mai multe moduri de lucru, printre care și unul exclusiv cu placa video dedicată activă.

Memoria RAM este de tip DDR5-5600, exemplarul de față fiind echipat cu 64 GB. Există și varianta cu 32 GB, însă atenție, accesul la memoriile RAM necesită demontarea plăcii de bază din cauza designului intern inversat despre care am vorbit deja, deci ar fi bine să alegeți de la bun început o cantitate optimă de memorie RAM. Pentru stocare, laptopul oferă două locașuri M.2 2280 PCIe gen4, unul fiind ocupat de un SSD rapid Samsung PM9A1 cu capacitate de 1 TB.

Accesul la componentele interne necesită desfacerea unor șuruburi Philips standard și o pană de plastic pentru detașarea clapetelor care țin capacul inferior fix pe poziție. Aveți acum acces direct la cele două locașuri M.2, pentru orice altceva urmând să fiți nevoiți să demontați placa de bază.

Laptopul vine cu mai multe aplicații preinstalate, unele dintre acestea fiind candidate la dezinstalare de la bun început. Aplicația pentru control Vantage oferă patru profiluri energetice, Quiet, Balance, Balance with Legion Ai și Performance, iar aceste profiluri pot fi schimbate mai rapid cu scurtătura Fn-Q. Suplimentar, există un profil Custom care permite ajustarea manuala a parametrilor, o noutate binevenită pentru gama Legion 2023.

Quiet (blue)Balance (white)Balance+ Ai (white)Performance (red)Custom (red)
CPU only, PL1/PL2 TDP60/125W75/125W75/125W125/175W130/175W
GPU only, max TGP55W100W175W175W175W
Crossload
Max GPU TDP + GPU TGP
~100W, 45 + 55W~135W, 35W + 100W~205W, 35W + 170W~210W, 35 + 175W~230W, 55 + 175W
Noise at head-level, tested~35 dBA~42 dBA~50 dBA~50 dBA~56 dBA

Software-ul oferă și opțiunea unui mic overclocking pentru placa video, mai precis 100 MHz pentru nucleu și 200 MHz pentru memoria video, și există și opțiuni de ajustare manuală a mai multor parametri.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în regim normal de utilizare, testele fiind făcute pe baterie cu profilurile Quiet și Balanced.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul Core i9-13980HX a demarat în forță la 175W, dar apoi s-a stabilizat în regmi susținut la 120W. Această limită este una energetică, temperaturile atingând circa 90 de grade, în timp ce Core i9-13900HX din Legion Pro 7i a atins 130W cu temperaturi mai mic, de circa 82 – 84 grade.

Maximizarea setărilor din profilul Custom și ridicarea laptopului pe un stativ pentru un flux de aer (teoretic) mai bun nu au adus practic nici o schimbare, deși nivelul de putere atins a fost ceva mai mare, de circa 125W. În acest mod, și nivelul de zgomot crește de la 50 dBA la 56 dBA.

Profilul Balanced fără Legion Ai limitează procesorul la circa 75W, în timp ce ventilatoarele sunt semnificativ mai tăcute: acestea pleacă la circa 45 dBA, dar coboară la 38 dBA atunci când și limita de putere menționată intră în acțiune. Temperaturile pe procesor ating acum doar 75 de grade, însă și penalizarea de putere este semnificativă: circa 30 de procente.

Același profil, dar cu Legion Ai activ, aduce o limitare similară de putere pentru procesor, însă ventilatoarele rămân turate mai sus și se mențin la un nivel sonor de 42 dBA. Temperaturile sunt mai bune acum, circa 65 de grade, însă performanțele sunt cam aceleași.

Cu profilul Balanced fără Legion Ai, dar de data aceasta alimentat prin USB-C, procesorul este limitat la doar 50W, iar temperaturile ating circa 65 de grade în condițiile unui nivel de zgomot de 38 dBA. Performanțele sunt acum de circa 60% din maximul măsurat cu Performance, deci cu 10% mai mici decât în cazul alimentării de la priză.

Cu profilul Quiet activat, procesorul este limitat la circa 65W, nivelul de zgomot este mai mic de 35 dBA iar temperaturile trec cu puțin peste 60 de grade. Performanțele sunt acum de circa 65% din maximum posibil, ceea ce nu este rău deloc. Atunci când alimentarea se face de la baterie, procesorul este limitat la 50W cu profilul Balance activat.

cinebench1 legion9i

După cum se vede, profilurile de putere sunt ajustate bine, deși poate cam conservatoare în cazul Balance și Quiet. Procesorul nu este niciodată limitat termic, iar opțiunile de putere și nivel de zgomot acoperă bine scenarii diferite de utilizare și necesități. În același timp însă, procesorul funcționează la temperaturi mai mari decât în implementarea similară de pe Legion Pro 7i, în condițiile în care acesta din urmă este mai generos cu puterea alocată.

Cam așa stau cele două modele Lenovo față în față, Pro 7i având un avantaj cu profilul Performance, însă 9i oferind performanțe mai bune cu profilurile Balanced și Quiet.

cinebench2 legion9i vs legion7i

Pentru a ne face o idee mai bună despre performanțe, cam așa arată această implementare Core i9-13980HX atunci când este comparată cu alte soluții similare Intel și AMD.

cinebench3 legion9i vs others

După cum se vede, Legion 9i se poziționează în partea de jos a clasamentului, reușind să-l învingă doar pe Razer Blade 16, care este chiar și mai limitat energetic, în timp ce Scar 16 și Alienware m16 sunt în față cu circa 15% iar implementarea Ryzen 9 HX chiar cu 30 de procente. În plus, modelul similar cu procesor AMD este și cel mai tăcut, dar acesta beneficiază totuși de un șasiu mai mare.

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde am văzut comportamente similare celor de mai sus.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilul Performance. Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție nativă cu profilul Performance și sistemul video setat pe Hybrid (Advanced Optimus).

  • 3DMark 13 – CPU profile: max – 12360, 16 – 9426, 8 – 7886, 4 – 4360, 2 – 2274, 1 – 1170;
  • 3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 33284 (Graphics – 43326, Physics – 38957, Combined – 11257);
  • 3DMark 13 – Port Royal (RTX): 12129;
  • 3DMark 13 – Time Spy (DX12): 18964 (Graphics – 19170, CPU – 17879);
  • 3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 4863;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 10838;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 29312;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 79.09 average fps;
  • Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 117.84 average fps;
  • Handbrake 1.7.0 (4K to 1080p encode): 122.15 average fps;
  • PCMark 10: 7905 (Essentials – 11656, Productivity – 10949, Digital Content Creation – 10505);
  • GeekBench 5.5.1 64-bit: Multi-core: 20440, Single-Core: 1983;
  • GeekBench 6.0.2: Multi-core: 16876, Single-Core: 2675;
  • CineBench R15 (best run): CPU 4583 cb, CPU Single Core 296 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 10884 cb, CPU Single Core 789 cb;
  • CineBench R23: CPU 28476 cb (best single run), CPU 27352 cb (10 min run), CPU Single Core 2105 cb;
  • CineBench 2024: GPU 17749 pts, CPU 1587 pts (best single run), CPU 1565 pts (10 min run), CPU Single Core 124 pts;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 20.31 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.0.1 – BMW scene – CPU Compute: 1m 23s ;
  • Blender 3.0.1 – BMW scene – GPU Compute: 11.93s (CUDA), 7.62s (Optix);
  • Blender 3.0.1 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 25s;
  • Blender 3.0.1 – Classroom scene – GPU Compute: 24.13s (CUDA), 16.38s (Optix);
  • Blender 3.4.1 – BMW scene – CPU Compute: 1m 24s;
  • Blender 3.4.1 – BMW scene – GPU Compute: 11.88s (CUDA), 8.09 (Optix);
  • Blender 3.4.1 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 28s;
  • Blender 3.4.1 – Classroom scene – GPU Compute: 21.63s (CUDA), 12.99s (Optix);
  • Blender 3.6.5 – BMW scene – CPU Compute: 1m 24s;
  • Blender 3.6.5 – BMW scene – GPU Compute: 12.41s (CUDA), 7.14 (Optix);
  • Blender 3.6.6 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 25s;
  • Blender 3.6.5 – Classroom scene – GPU Compute: 24.19s (CUDA), 15.66s (Optix);
  • PugetBench – DaVinci Resolve: 1790 points;
  • PugetBench – Adobe After Effects: 1192;
  • PugetBench – Adobe Photoshop: 1275;
  • PugetBench – Adobe Premiere: 809;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 177.54;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 97.26;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 130.53;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 64.19;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 530.84;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 50.91;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 33.41;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 394.10.
  • V-Ray Benchmark: 19843 – CPU, 2028 – CUDA, 2700 – RTX.

Performanțele procesorului Core i9-13980HX sunt mai bune în testele single-core și cele cu durată scurtă decât cele măsurate pe i9-13900HX din Legion Pro 7i, însă cel din urmă stă mai bine în testele multi-core datorită limitelor de putere mai mari. Performanța plăcii video este similară cu cea văzută la alte implementări RTX 4080, în timp ce RTX 4090 va aduce un spor de performanțe de circa 20% în testele standard și de 25% în testele de raytracing.

Am trecut apoi la jocuri, unde am testat mai multe titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan la rezoluții 3.2K, QHD+ și FHD+ cu MUX setat manual pentru modul dedicat NVIDIA și placa video supra-tactată cu setările standard Lenovo.

Lenovo Legion 9i,
Core i9-13980HX +
RTX 4080 Laptop 150-175W
3.2K Performance,
dGPU, on desk
3.2K Custom max,
dGPU, on desk
QHD+ Performance,
dGPU, on desk
QHD+ Balance, Ai,
dGPU, on desk
QHD+ Balance, no Ai,
dGPU, on desk
FHD+ Performance,
dGPU, on desk
FHD+ Quiet,
dGPU, on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
60 fps (38 fps – 1% low)61 fps (41 fps – 1% low)85 fps (57 fps – 1% low)85 fps (58 fps – 1% low)72 fps (50 fps – 1% low)125 fps (93 fps – 1% low)80 fps (54 fps – 1% low)
Doom Eternal
(Vulkan, Ultra Preset)
236 fps (198 fps – 1% low)338 fps (262 fps – 1% low)268 fps (168 fps – 1% low)444 fps (322 fps – 1% low)252 fps (196 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset, TAA)
99 fps (78 fps – 1% low)102 fps (82 fps – 1% low)123 fps (88 fps – 1% low)123 fps (92 fps – 1% low)101 fps (78 fps – 1% low)135 fps (92 fps – 1% low)90 fps (62 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
118 fps (94 fps – 1% low)148 fps (109 fps – 1% low)123 fps (95 fps – 1% low)166 fps (106 fps – 1% low)123 fps (88 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
82 fps (62 fps – 1% low)103 fps (68 fps – 1% low)136 fps (76 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
82 fps (40 fps – 1% low)128 fps (42 fps – 1% low)82 fps (36 fps – 1% low)136 fps (44 fps – 1% low)84 fps (32 fps – 1% low)
Resident Evil 4
(DX 12, Prioritize Graphics, TAA)
102 fps (56 fps – 1% low)138 fps (60 fps – 1% low)110 fps (52 fps – 1% low)190 fps (88 fps – 1% low)114 fps (72 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
110 fps (88 fps – 1% low)112 fps (92 fps – 1% low)148 fps (102 fps – 1% low)147 fps (104 fps – 1% low)122 fps (89 fps – 1% low)165 fps (114 fps – 1% low)118 fps (78 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.04)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU)
122 fps (57 fps – 1% low)125 fps (55 fps – 1% low)136 fps (60 fps – 1% low)136 fps (62 fps – 1% low)127 fps (56 fps – 1% low)138 fps (65 fps – 1% low)122 fps (70 fps – 1% low)

Cum acestea sunt doar teste de rasterizare, am făcut și niste teste de raytracing.

Lenovo Legion 9i,
Core i9-13980HX + RTX 4080 Laptop 150-175W
3.2K Performance, dGPUQHD+ Performance, dGPUFHD+ Performance, dGPU
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Off)
25 fps (16 fps – 1% low)38 fps (26 fps – 1% low)63 fps (40 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Balanced)
84 fps (56 fps – 1% low)114 fps (70 fps – 1% low)162 fps (123 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Off)
162 fps (138 fps – 1% low)226 fps (182 fps – 1% low)322 fps (254 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Quality)
202 fps (162 fps – 1% low)272 fps (220 fps – 1% low)366 fps (260 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows)
88 fps (66 fps – 1% low)106 fps (81 fps – 1% low)114 fps (86 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 Off)
70 fps (52 fps – 1% low)97 fps (68 fps – 1% low)128 fps (81 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 On)
78 fps (54 fps – 1% low)112 fps (69 fps – 1% low)129 fps (74 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.04 update)
(DX 12, RT Ultra Preset, TAAU, DLSS3 Off)
64 fps (44 fps – 1% low)80 fps (48 fps – 1% low)92 fps (61 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.04 update)
(DX 12, RT Ultra Preset, DLSS3 On)
68 fps (40 fps – 1% low)94 fps (52 fps – 1% low)132 fps (66 fps – 1% low)

După cum se vede, Legion 9i poate aborda fără probleme toate jocurile moderne la rezoluție 3.2K și QHD+ cu nivelul de detalii setat la maximum. Atunci când vine însă vorba de raytracing, rezoluția 3.2K va pune probleme dacă nu se folosește DLSS și veți fi nevoiți să vă mulțumiți cu o rezoluție QHD+. Din păcate, această redimensionare de la 3.2K nativ la QHD+ va duce la o scădere a clarității imaginii, un ecran mini LED cu rezoluție nativă QHD+ părând o idee mai bună decât cel 3.2K.

Pentru mai multe detalii despre comportamentul în jocuri și nu numai, puteți citi mai pe larg în review-ul nostru de pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Legion 9i beneficiază de un sistem de răcire complex cu 3 ventilatoare, 5 radiatoare, un ansamblu consistent de conducte de transfer termic și chiar un modul de răcire cu apă miniaturizat. Accesul la acest sistem de răcire este blocat de către construcția atipică laptopului și nu am insistat.

Scopul acestui sistem miniaturizat de răcire cu apă este însă un mister iar utilitatea lui este discutabilă. Conform celor care au avut acces la o machetă a sistemului de răcire, acesta deservește doar etajul de alimentare al plăcii video și se activează doar când temperatura acestuia atinge 84 de grade.

lenovo legion 9i cooling

Am încercat să văd când și cum se activează acest modul de răcire, însă acesta nu a fost folosit cu profilurile Balanced sau Performance nici când temperaturile pe VRM au trecut de acel prag de 84 de grade. Am reușit să activez sistemul doar cu profilul Custom, totul maximizat și ventilatoarele setate la turație maximă, dar tot mă întreb care este utilitatea reală din moment ce conducta acestui modul de răcire cu apă nu este conectată la nici un radiator iar disipația energiei termice se poate face doar prin carcasa pompei.

Tot ce contează este că întregul sistem de răcire se achită foarte bine de sarcini, procesorul și placa video atingând doar 80 de grade chiar și în cursul celor mai pretențioase activități. Aceste temperaturi sunt deci mai scăzute decât cele măsurate pe orice alt laptop performant, cu excepția lui Alienware m16. În plus, faptul că admisia aerului se face prin partea superioară de deasupra tastaturii elimină toate probleme de admisie care au penalizat alte laptopuri, iar Legion 9i poate fi folosit așezat direct pe masă fără nici o problemă chiar și în sarcină mare și îndelungată.

Nivelul de zgomot măsurat a fost de circa 50 dBA cu profilul Performance, 42 dBA cu profilul Balanced (dar fără Legion Ai Engine) și cel mult 35 dBA cu profilul Quiet. Există și opțiunea setării manuale a ventilatoarelor la turația maximă, în acest caz nivelul de zgomot fiind de circa 56 dBA.

În regim banal de utilizare, cele trei ventilatoare nu se prea opresc și le veți auzi dacă mediul ambiant este tăcut. Am sperat că există vreo posibilitate ca acestea să se oprească de tot atunci când temperaturile interne nu sunt prea mari, însă nu prea este cazul: acestea se opresc doar când laptopul este alimentat de la baterie și încărcarea este extrem de mică, dar pornesc imediat toate trei imediat ce deschideți un browser sau orice aplicație cât de cât complexă.

Temperaturile externe sunt bune în acest regim, acestea atingând cel mult 30 de grade cu o zonă mai caldă, de aproape 40, imediat sub ecran dar departe de tastatură, touchpad și armrest.

temps legion9i daily

În sarcină, situația stă însă altfel cu profilul Performance. Astfel, laptopul prezintă o zonă caldă în partea centrală-sus, acolo unde sunt amplasate procesorul și placa video, iar temperaturile măsurate ating 55 de grade în interior și 60 de grade pe capacul inferior. Zonele din jurul tastelor direcționale și WASD ating 30, respectiv 40 de grade, iar cea din urmă începe să devină ușor neplăcută după un timp.

temps legion9i gaming performance

Cu ventilatoarele setate manual la turația maximă și laptopul așezat pe un stativ, temperaturile zone celei mai calde mai sus menționate rămân cam la fel, însă celelalte zone sunt semnificativ mai reci.

temps legion9i gaming custom

Cu profilul Balanced activ, temperaturile sunt vizibil mai bune iar nivelul de zgomot este mai redus, însă și penalizarea de performanță este de circa 20 de procente.

temps legion9i gaming balance

Cu profilul Quiet, comportamentul termic este similar celui văzut la Balanced, dar cu un nivel de zgomot redus la 35 dB dar și cu performanțe înjumătățite față de cele maxime măsurate cu Performance.

temps legion9i gaming quiet

În concluzie, Legion 9i este cald, dar nu fierbinte, în jocuri sau sesiunile lungi de lucru și se comportă mai bine decât fierbintele Legion Pro 7i.

Conectivitatea este asigurată de o soluție Killer 1675i cu cip Intel, care oferă W-Fi 6E și Bluetooth 5.3, aceasta fiind secondată de o interfață Ethernet 2.5 Gbps. Modulul wireless s-a comportat foarte bine și nu am remarcat probleme cu semnalul sau stabilitatea ratelor de transfer.

Camera Web este amplasată deasupra ecranului și este flancată de două microfoane, imaginea oferită fiind acceptabilă. Pe rama laterală dreaptă a șasiului este implementat un buton care taie semnalul video și audio în cazul în care aveți nevoie de securitate maximă. Camera Web este compatibilă cu Tobii Horizon, aplicația care permite controlul jocurilor cu ajutorul mișcărilor capului, dar din păcate nu există un modul IR pentru autentificare biometrică.

Sistemul audio folosește două incinte amplasate pe capacul inferior care par similare cu cele văzute la Legion Pro 7s. Acestea au un nivel sonor ridicat, de circa 80 dBA, iar calitatea este mulțumitoare chiar dacă lipsa frecvențelor joase este destul de evidentă. Acest sistem nu poate rivaliza cu implementările cu 4 sau 6 difuzoare văzute la concurență, și este regretabil faptul că Lenovo nu a reușit să ofere ceva mai bun.

lenovo legion 9i speakers

Baterie și autonomie

Bateria aleasă de Lenovo are o capacitate de 99,9 Wh, maximum posibil pentru un laptop. Ecranul comută automat la o rată de împrospătare de 60 Hz atunci când este alimentat de la baterie, o premieră pentru Lenovo, iar această trecere între 60 și 165 Hz poate fi controlată și manual cu scurtătura Fn-R.

Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați cu ecranul la 60 Hz și luminozitate de 120 nits.

  • 4h – idle, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 5-6h – editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 5h – redare video FHD YouTube, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 4h – redare video 4K HDR YouTube, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 4-5h – redare video 4K Dolby Vision Netflix, fullscreen in Edge, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 3h – navigare Web intensivă, Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;

Autonomiile nu sunt prea grozave cu această implementare Intel HX, iar ecranul mini LED are și el un impact negativ suplimentar. Duratele de autonomie nu sunt însă cu mult mai rele decât cele măsurate la alte platforme Intel HX. Atunci când vă jucați, bateria se descarcă foarte încet atunci când folosiți profilurile Performance sau Custom, ceea ce ar putea-o afecta negativ pe termen lung.

Laptopul este însoțit de un încărcător de 330W cu cabluri lungi și dimensiuni ceva mai reduse decât modelele similare anterioare și un încărcător USB-C compact cu putere de 140 W, care este gândit pentru călătorii. Trebuie menționat că în cazul în care folosiți mai micul încărcător USB-C, nu veți avea însă acces decât la profilul energetic Balanced.

lenovo legion 9i chargers

Preț și disponibilitate

Lenovo Legion 9i este disponibil deja în ofertele locale. Modelul testat de mine, care oferă procesor Intel Core i9, NVIDIA RTX 4080, 64 GB RAM și ecran mini LED are un preț de circa 20.000 lei, în timp ce varianta cu RTX 4090 este mai scumpă cu circa 4000 de lei.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Lenovo-ul Legion 9i este oarecum un device controversat, dar în general un laptop surprinzător de performant pentru clasa sa.

Mulți se așteptau probabil ca acest 9i să fie un model full-size cu performanțe excelente si fără compromisuri, dar Lenovo a decis altfel. De fapt, acest model ar fi avut probabil mai mult sens drept Legion Slim 9i și ar fi stabilit astfel așteptări mai corecte în rândul potențialilor cumpărători, deoarece este un laptop puternic într-un șasiu subțire, ceea ce duce la unele aspecte discutabile.

În mod surprinzător, capacitatea sa de răcire este excelentă, spre deosebire de alte notebook-uri slim, chiar dacă bucla de apă menționată agresiv în materialele de presă este discutabilă dincolo de scopul său de marketing, deoarece ea se ocupă doar VRM-uri și nu se conectează la un radiator și, de fapt, nu pare să se activeze oricum mai niciodată în timpul gameplay-ului și al încărcărilor solicitante, cel puțin pe unitatea mea. Chiar și asa, însă, în general acest 9i funcționează mai rece decât toate celelalte laptopuri Legion mai groase din această generație.

El este, de asemenea, un performer bun, în special pe partea de GPU, deoarece pe partea de CPU puterea sa este oarecum limitată în comparație cu alte platforme Core i9 HX, inclusiv Legion Pro 7i. Dar pentru o utilizare mixtă în aplicații de lucru și jocuri, acesta este cât se poate de rapid.

Cu toate acestea, ecranul pe care Lenovo l-a ales pentru această serie, deși frumos, nu este neapărat alegerea potrivită pentru jocuri. Asta pentru că rezoluția de 3,2K este puțin cam ridicată pentru posibilitățile GPU-ului 4080 in cele mai recente titluri, iar dacă veți decide să reduceți rezoluția la 1600p, imaginea nu va arăta la fel de clară ca la rezoluția nativă, din cauza modului în care Windows gestionează scalarea de la 3,2K la 2,5K. În plus, panoul mini LED de 3,2K nu este la fel de rapid ca mini LED-urile QHD+ oferite de concurență, ceea ce, din nou, ar putea conta pentru anumite jocuri. Așadar, poate că Lenovo a încercat un pic prea mult cu acest panou.

Unde nu au încercat suficient este calitatea audio, care ar putea fi mai bună. Nici experiența cu tastatura și touchpadul nu este ideală, tastatura fiind deplasată mai jos pe șasiu pentru a lăsa deasupra spațiu pentru răcire, ceea ce are ca rezultat un touchpad mic.

Per total, în ciuda tuturor acestor aspecte, mi-a plăcut acest laptop. Designul și atenția la detalii sunt de neegalat în cadrul gamei Legion, iar ecranul mini LED este splendid în utilizarea zilnică. Totuși, trăgând linie, Legion-ul 9i nu este neapărat o serie competitivă din punct de vedere preț vs. ce oferă. Pe piața din US, Lenovo oferă deja reduceri importante atât pentru configurația 4080, cât și pentru cea 4090. Aici în Europa, însă, prețurile sunt încă foarte ridicate, alături de cele ale laptopurilor Razer și Alienware.

Pro:

  • design și construcție de vârf
  • ecran mini LED excelent
  • conectivitate bogată
  • performanțe bune si profiluri energetice bine concepute
  • temperaturi bune, dar zgomotos în modul Performance
  • baterie mare de 99,9 Wh

Contra:

  • touchpad mic și poziție ciudată de tastare
  • cam mare și cam greu pentru un ultra-portabil
  • calitate audio modestă
  • autonomii mici
  • preț piperat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri