Lenovo Legion Slim 7i review și teste amănunțite (i7-12700H, RTX 3060)
Acesta este reviewul nostru detaliat al seriei Lenovo Legion Slim 7i 2022, cel mai compact și mai portabil laptop multifuncțional din familia Lenovo Legion.
L-am folosit pe parcusul ultimelor săptămâni și am adunat impresiile mai jos, pentru a vă ajuta să decideți dacă acest computer este potrivit nevoilor voastre.
Spre deosebire de modelul Legion Slim 7 din 2021, generația 2022 aduce un design complet nou, atât la exterior, cât și la interior. Un nou șasiu, un ecran de 16 inci cu format 16:10, hardware semnificativ mai performant, o răcire îmbunătățită, și o baterie de 99Wh se numără acum printre principalele puncte forte ale acestei serii.
In plus, Legion-ul Slim 7i este susținut de prețuri competitive, cel puțin raportate la realitatea cotidiană, în care totul s-a scumpit.
Unitatea testă de noi este o configurație medie, echilibrată, cu un procesor Intel Core i7 de generația a 12-a, grafică RTX 3060 și un ecran IPS de 1600p. Vom aborda și celelalte opțiuni de ecran/specificații mai jos în articol, astfel încât să știți la ce să vă așteptați dacă vă decideți să achiziționați un Legion Slim 7i în dauna altor laptopuri performante și ușoare din această nișă.
Specificații Lenovo Legion Slim 7i 16IAH7 2022
Ecran | 16″, 16:10, 2560×1600 px, IPS, 165 Hz, mat, 3ms, alte opțiuni: FHD+ IPS and QHD+ mini LED |
Procesor | Intel 12th-gen Alder Lake, Core i7-12700H, 6PC + 8 Ec/20T |
Video | Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6 VRAM 80-100W, MUX, Optimus, G-Sync |
Memorie | 16 GB DDR5-4800 (8 GB lipiți + 8GB DIMM) |
Stocare | SK Hynix HFS001TEJ9X115N 1 TB, 2x M.2 2280 PCIe gen4 |
Conectivitate | WiFi 6E (Killer 1675i), Bluetooth 5.2 |
Porturi | Stânga: 1x USB-C 3.2 gen2, 1x USB-C 4.0 cu Thunderbolt 4 Dreapta: 1x audio jack, 1x eShutter, SD card reader Spate: 3x USB-A 3.2 gen2 (unul Always On 5V2A), HDMI 2.1, DC-In |
Baterie | 99.9 Wh, încărcător 230 W charger, încărcare USB-C 135W |
Dimensiuni | 358 mm x 260 mm x 16,9 mm |
Greutate | 2,18 kg, încărcător 0,96 kg |
Altele | tastatură iluminare albă (opțional per-key RGB), webcam FHD cu E-shutter, senzor amprentă buton Power, sistem audio stereo |
Construcție și design
Anul acesta, Legion 7 și Legion Slim 7 folosesc același design, cel din urmă fiind în mod evident mai subțire și mai ușor. Bineînțeles, cele două modele diferă și la interior, dar despre asta vom vorbi mai jos. Astfel, Legion Slim 7 este acum disponibil într-o versiune gri ceva mai închisă numită Storm Grey, cea aici de față, și una aproape neagră numită Onyx Grey, la fel ca în cazul generației anterioare a acestui produs.
Inițial, m-am temut că muchiile teșite și strunjite ale carcasei metalice vor fi sensibile la lovituri și zgârieturi, dar după câteva săptămâni de utilizare nu remarc nici o problemă, nici măcar în zona în care suprafața metalică s-a atins în mod repetat de catarama metalică a brățării ceasului. Suprafețele metalice ale vechiului meu XPS 13 au o grămadă de urme din acest motiv, însă aliajul folosit de Lenovo pentru Legion Slim 7 pare mai rezistent.
Nu doar materialul ales de producător este pe placul meu, ci întreaga construcție, deoarece laptopul este solid și rezistent. Capacul este rigid, balamalele sunt ferme și ușor de operat iar ranforsarea este foarte bună deoarece nu am remarcat deformări sau zgomote neplăcute la nivelul șasiului. De fapt, Legion Slim 7i este cam la același nivel de calitate ca Apple MacBook Pro 16, acesta putând fi văzut mai jos alături de un mai vechi MacBook 13.
În același timp, chiar dacă este mai subțire și mai ușor decât alți membri ai familiei Legion, Slim 7i nu este atât de compact și ușor ca alți rivali din segmentul lui. Cu o greutate de 2,2 kilograme și o adâncime ceva mai mare din cauza protuberanței din spatele ecranului, acesta este încă portabil, însă rivalii precum ROG Zephyrus M16, Flow X16 sau Blade 15 sunt mai ușori, mai compacți și poate mai atractivi din acest punct de vedere.
În uzul cotidian, Legion Slim 7i pare însă compact și datorită faptului că ecranul este poziționat ceva mai aproape de utilizator deoarece nu este amplasat exact pe marginea îndepărtată, ci ceva mai aproape. Marginile ecranului sunt înguste, de fapt suficient de înguste pentru a necesita o zonă ceva mai proeminentă pentru a face loc camerei Web, iar această zonă servește și ca mâner pentru a putea deschide mai ușor capacul ecranului.
Am menționat deja construcția solidă și balamalele ferme, la aceste detalii adăugându-se muchiile și colțurile teșite, care sunt prietenoase cu încheieturile și degetele utilizatorului, și deschiderea maximă de 180 de grade a ecranului, care permite deci utilizarea laptopului și în scenarii mai puțin tipice.
Am apreciat și culoarea și finisajul materialului, acestea ascunzând atât de bine urmele de utilizare chiar și după câteva săptămâni încât nu am fost nevoit să șterg laptopul înainte de a face fotografiile pentru acest articol. Capacul inferior este însă negru și evidențiază urmele de utilizare destul de ușor, iar versiunea aproape neagră Onyx Grey este și ea sensibilă la această problemă.
Nu sunt la fel de încântat de butonul Power cu iluminare amplasat imediat sub ecran și direct în raza vizuală a utilizatorului deoarece acesta devine repede enervant pe întuneric. Acesta își schimbă culoarea în funcție de profilul energetic ales, o funcție pe care nu am găsit-o prea utilă, dar măcar acum marginea luminoasă este ceva mai îngustă față de implementarea de la generațiile anterioare.
Butonul Power este încadrat de două grilaje mari, însă acestea nu ascund niște difuzoare, ci fac parte din sistemul de admisie al aerului necesar pentru răcire. Întorcând laptopul pe partea cealaltă, putem observă fantele mari de admisie ale sistemului de răcire și piciorușele cauciucate mari care asigură o priză bună pe masă.
La capitolul conectivitate, Lenovo a acoperit cam tot ce este necesar. Amplasați pe laterale și pe muchia din spate, conectorii oferă USB-A, USB-C, HDMI 2.1, cititor de carduri, audio și butonul pentru controlul camerei Web numit eShutter, singurele absențe fiind Kensington Lock și portul Ethernet. Portul HDMI este conectat la placa video NVIDIA, în timp ce cei doi conectori USB-C oferă fie Thunderbolt 4 cu DisplayPort și conectare directa la interfața grafică Intel, fie conectare directă la placa video NVIDIA, în ambele cazuri beneficiind și de încărcare USB-C cu maximum 135W.
Lenovo Legion Slim 7i oferă deci cam cea mai bună conectivitate disponibilă în acest moment pe un laptop subțire și performant, iar dacă rivali precum Gigabyte Aeros sau Predator Triton 500 oferă și ei cam același lucru, produsul de față are avantajul unei distribuiri mai bune a conectorilor pe laterale.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe Slim 7i este cam aceeași remarcată la generațiile anterioare Legion iar acest aspect este un îmbucurător deoarece avem de-a face cu una dintre cele mai bune implementări, atât timp când nu preferați un design centrat fără NumPad. Blocul principal și tastele direcționale au dimensiuni standard, cele din urmă fiind și delimitate, în timp ce blocul numeric folosește taste mai înguste.
Butoanele sunt fabricate din plastic și au aceeași culoare cu șasiul gri-închis. Acestea nu se murdăresc la fel de ușor ca niște taste negre, însă senzația tactila a materialului nu este la fel de bună ca în cazul butoanelor acoperite cu materiale cauciucate.
Răspunsul tastelor este mai moale decât în cazul altor laptopuri pentru jocuri, remarcându-se aici și activarea ușoară și cursa mai scurtă de numai 1,3 milimetri. Eu sunt obișnuit cu acest tip de tastatură și nu am avut probleme, însă este clar că această implementare nu va fi mereu pe placul celor obișnuiți cu tastaturi mai dure. Asemănătoare mai mult cu implementările Lenovo IdeaPad și Yoga, tastatura este și una foarte tăcută.
Sistemul de iluminare oferit de exemplarul testat de noi oferă LED-uri albe, dar există și opțiunea pentru iluminare RGB cu particularizare la nivel de tastă. Sistemul de iluminare de față este puternic și uniform, însă lumina se strecoară cam mult pe sub butoane și chiar se reflecta în buza ecranului și sigla Legion din acea zonă.
Nici acest laptop Lenovo nu are un sistem care să stingă automat iluminarea după un interval de timp, utilizatorul fiind nevoit să o facă manual cu combinația de taste Fn – Space, care comută între nivelurile de intensitate inclusiv OFF.
Touchpad-ul are dimensiuni medii, nefiind deci la fel de spațios ca în cazul rivalilor și fiind ceva mai mic decât în cazul altor modele Legion 7. Suprafața din sticlă oferă însă un control foarte bun care nu are probleme cu gesturile complexe sau rapide, este bine ranforsată și ascunde butoane bune, chiar dacă puțin cam dure. Deoarece touchpad-ul este centrat sub tasta Space și deci poziționat spre stânga, atingerile accidentale sunt destul de frecvente, însă algoritmul software de palm rejection este suficient de bun pentru a elimina o parte dintre neplăceri.
Butonul Power ascunde un senzor pentru amprente, însă camera Web nu oferă și un modul IR pentru autentificarea facială.
Ecran
Ecranul oferit de Legion Slim 7i are diagonală de 16” și raport de aspect 16:10, o schimbare vizibilă de la cei 15” în format 16:9 ai generației anterioare. Laptopul oferă deci acum cam același lucru cu Legion 5 Pro și Legion 7, ambele prevăzute cu ecrane de 16”.
Lenovo oferă trei opțiuni pentru acest ecran:
- FHD+ 1920 x 1200 px, IPS, 350 nits, 100% sRGB, 165Hz, 7ms;
- QHD+ 2560 x 1600 px, IPS, 500 nits, 100% sRGB, 165Hz, 3ms, G-Sync;
- QHD+ 2560 x 1600 px, IPS, miniLED, 1250 nits, 100% DCI-P3/Adobe RGB, 165Hz, 3ms.
Exemplarul testat a folosit ecranul QHD+ IPS, la fel ca modelele Legion 5 Pro și Legion 7 de anul trecut. Acesta nu are o acoperire coloristică impresionantă, însă, dincolo de acest aspect, este un ecran excelent pentru jocuri și activități uzuale. În plus, aceasta este și singura opțiune care oferă G-Sync, pentru care va trebui să comutați MUX pe poziția dGPU din cadrul aplicației Vantage.
- Panel HardwareID: MGN007DA1-G;
- Coverage: 97.0% sRGB, 71.9% DCI-P3, 73.8% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.19;
- Max brightness in the middle of the screen: 494.92 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 4.32 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1159:1;
- White point: 6000 K;
- Black on max brightness: 0.42 cd/m2;
- PWM: No;
- Response: ~7.5ms GtG
Ecranul a venit prost calibrat din fabrică, însă ajustarea temperaturii l-a adus rapid la parametri buni. Acoperirea coloristică nu poate rivaliza cu cea a unui ecran care acoperă integral spectrul DCI-P3, și aș fi vrut să văd o astfel de opțiune, însă luminozitatea maximă ridicată îl face să pară mult mai strălucitor și atractiv decât un banal ecran IPS cu 100% sRGB. În comparație, versiunea FHD+ cu numai 350 nits și tot 100% sRGB pare mult mai șters și neimpresionant, deci recomand să optați pentru versiunea QHD+ mai luminoasă și mai atractivă.
Opțiunea MiniLED nu este încă disponibilă în magazine și probabil că va fi împerecheată doar cu configurațiile de vârf. Ecranele MiniLED sunt impresionante, după cum am văzut la ROG Flow X16 sau Zephyrus DUO 16, însă nu sunt neapărat și ideale în orice situație din cauza blooming-ului și artefactelor de uniformitate asociate cu iluminarea multi-zone.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat în acest articol oferă o configurație medie pentru gama Lenovo Legion Slim 7i, acesta folosind un procesor Intel Core i7-12700H, 16 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, o unitate de stocare SSD rapidă cu capacitate de 1 TB și interfața grafică duală NVIDIA RTX 3060 cu 6 GB vRAM secondată de Iris Xe din procesorul Intel. Exemplarul este un model final disponibil în magazine și a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii august 2022, adică BIOS JYCN39WW, Lenovo Vantage 3.13.14.0 și GeForce 516.59
Legion Slim 7i folosește deci cele mai noi soluții de la Intel și NVIDIA. Procesorul Core i7-12700H este o opțiune performantă comună care face parte din generația a 12-a Alder Lake a platformei Intel Core, acesta oferind 14 nuclee și 20 de fire de execuție într-un design hibrid cu 6 nuclee Performance și 8 nuclee Efficiency care are, în cazul de față, o limită de putere de 80W.
Pentru plăcile video, Legion Slim 7i oferă modele din familia RTX 3000. Aici de față avem de-a face cu un RTX 3060 cu o alocare maximă de 100W cu Dynamic Boost. Producătorul mai oferă opțiunile 3050Ti 95W și 3070 100W, dar nu și un 3070Ti. Laptopul oferă un comutator MUX, dar nu și Advanced Optimus, deci utilizatorul va putea alege între un mod hibrid Optimus și unul dedicat pentru maximizarea performanțelor plăcii video NVIDIA cu o inerentă repornire a sistemului la comutarea între cele două.
Laptopul oferă 8 GB de memorie lipită pe placa de bază și un locaș DIMM liber care poate accepta 8 sau 16 GB RAM suplimentari. În cazul de față, avem de-a face cu 16 GB de memorie DDR5-4800 RAM. Pentru unitățile de stocare, laptopul oferă doi conectori M.2 2280 PCIe gen4, unul fiind ocupat de o unitate rapidă SK Hynix.
Accesul la componentele necesită mai întâi desfacerea unor șuruburi Philips, urmată de înlăturarea atentă a capacului inferior cu ajutorul unor pene și cupe de sucțiune deoarece acesta este ferm atașat cu cleme de șasiu. Accesul la componentele interne este mai dificil decât în cazul multor alte laptopuri, utilizatorul având însă apoi acces rapid la memoria RAM, acoperită de un radiator metalic, și unitatea SSD, care este acoperită cu un strat de transfer termic care face contact cu capacul inferior pentru disipația mai eficientă a căldurii.
Din punct de vedere software, laptopul vine echipat cu Windows 11 si obișnuia suită software Lenovo. Cele trei profiluri energetice sunt Quiet, Balance și Performance, comutarea între acestea făcându-se din aplicația Vantage sau cu ajutorul scurtăturii Fn-Q, acestea fiind indicate coloristic de către iluminarea butonului Power.
Quiet (blue) | Balance (white) | Performance (red) | |||
TDP PL1/PL2 | TGP | TDP PL1/PL2 | TGP | TDP PL1/PL2 | TGP |
25/45W | ~35W | 40W/80W | ~85**W | 90W/135W* | ~100W |
Trebuie subliniat că setarea PL în Performance este mai mare decât în realitate deoarece procesorul este de fapt limitat la termic la 75 – 80W în regim susținut. De asemenea, Balance mode limitează placa video la 85W, însă această limită este ocolită de opțiunea Legion AI Engine, care permite atingerea unui nivel de 100W, dar cu același nivel de zgomot ca în cazul profilului Performance.
Mai jos se poate vedea comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în utilizarea cotidiană cu profilurile Quiet și Balanced active.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul Core i7-12700H s-a stabilizat la un consum de 75 – 78 W. După cum am zis mai sus, setările Lenovo sunt de 90W pentru PL2 si 135W pentru PL1, însă procesorul este limitat termic. Ridicarea laptopului de pe masă îi oferă sistemului de răcire un flux de aer mai consistent, iar procesorul trece de un consum susținut de 80W în condițiile în care nivelul de zgomot este același, de 48 – 49 dB, iar scorurile CineBench cresc ușor.
Cu profilul Balanced activat, procesorul se stabilizează la un consum susținut de 40W în condițiile unui nivel de zgomot mai redus și a unor temperaturi mai mici, penalizarea de performanță fiind de circa 25 de procente.
Cu profilul Quiet activat, procesorul atinge un consum susținut de numai 25 W, dar nivelul de zgomot este sub 30 dB iar temperaturile abia trec de 50 de grade. Pe baterie, procesorul poate atinge tot un maxim susținut de 25W, o limitare drastică atunci când ne uităm la alte soluții Intel Alder Lake, inclusiv Legion 5i Pro.
Consider că aceste profiluri de putere ar trebui revizuite un pic deoarece Performance este limitat termic iar Balanced și Quiet sunt prea drastic limitate de setările de putere maximă alocată, neexistând deci o alegere de mijloc optimă. Pentru lucru, va trebui să alegeți deci profilul Performance, dar va trebui să vă obișnuiți cu temperaturile mari de lucru.
Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, am comasat rezultatele obținute cu această implementare Core i7-12700H cu altele obținute cu platformele Intel sau AMD similare. Procesorul din Legion Slim 7i funcționează deci cam la 80 – 85% din capacitatea maximă, deci nu avem de-a face cu un campion, însă laptopul rămâne oricum unul competitiv.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilurile Performance și Balanced active.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut la limită de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este suficient de bine ținută sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat cu plăcile video setate pe Hybrid și la rezoluție FHD+.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 18093 (Graphics – 19595, Physics – 27333, Combined – 8691);
- 3DMark 13 – Port Royal: 4473;
- 3DMark 13 – Time Spy: 8216 (Graphics – 7726, CPU – 12827);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4574;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 13227;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 62.44 average fps;
- PassMark 10: Rating: 5605 (CPU: 29905, 3D Graphics: 16697, Memory: 2822, Disk Mark: 30392);
- PCMark 10: 7481 (Essentials – 11217, Productivity – 9574, Digital Content Creation – 10582);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1761, Multi-core: 12612;
- CineBench R15 (best run): CPU 2763 cb, CPU Single Core 263 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 6596 cb, CPU Single Core 700 cb;
- CineBench R23: CPU 17052 cb (best single run), CPU 16335 cb (10 min run), CPU Single Core 1813 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 26.39 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 2m 26s (Performance);
- Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 27s (CUDA), 14.6s (Optix);
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 5m 50s (Performance);
- Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 54s (CUDA), 28.7s (Optix);
- Pugetbench – DaVinci Resolve: 1073;
- Pugetbench – Adobe After Effects: crashed;
- Pugetbench – Adobe Photoshop: 998;
- Pugetbench – Adobe Premiere: 1064;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 85.11 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Catia: 50.63 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Creo: 89.24 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Energy: 19.93 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Maya: 278.90 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – Medical: 28.55 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – SNX: 17.39 (Performance);
- SPECviewperf 2020 – SW: 180.14 (Performance).
- V-Ray Benchmark: CPU – 11465 vsamples, GPU CUDA – 852 vpaths, GPU RTX – 1165;
Din punct de vedere al performanțelor CPU, Legion Slim 7i este un concurent onorabil deoarece chiar dacă nu este la fel de puternic ca rivalii cu limite de putere mai ridicate și sisteme de răcire mai bune, este sprinten în sarcinile fluctuante. De exemplu, un alt model subțire precum Zephyrus M16 este cu circa 10 procente mai rapid în regim susținut. În același timp, Legion Slim 7i este ceva mai rapid decât Razer Blade 15 sau Predator Triton 500 și superior implementărilor AMD precum ROG Flow X16.
Placa video este limitată la 100W, în timp ce rivalii oferă laptopuri ușoare și subțiri care folosesc limite de 120 – 125W. Blade 15 și TUF Dash F15 sunt cam singurele implementări similare de 100W, însă primul este un model mai compact, iar cel de-al doilea este unul ieftin, deci Slim 7i va fi depășit cu 7 – 15 procente la acest capitol de cam toți rivalii. Diferența nu este una mare, însă trebuie luată în calcul dacă aveți nevoie de performanțe GPU cât mai bune.
Privind în ansamblu, Slim 7i este un laptop competitiv și marchează un progres clar de la generația anterioară. Problemele lui sunt temperaturile mari ale procesorului în cursul activităților intensive și limite mici de putere pentru CPU și GPU. Diferențele generale sunt de 5 – 15 procente, și chiar mai mici în regim mai lejer de lucru, deci nu sunt neapărat semnificative.
Dacă zgomotul de 48 – 49 dB atins cu profilul Performance este prea puternic, probabil că veți lua în calcul utilizarea profilului Balanced, care limitează nivelul de zgomot la 42 dB atât timp cât nu activați manual opțiunea Legion AI.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 16994 (Graphics – 18341, Physics – 27217, Combined – 8040);
- 3DMark 13 – Time Spy: 7536 (Graphics – 7072, CPU – 12009);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4619;
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1764, Multi-core: 11673;
- CineBench R20 (best run): CPU 5674 cb, CPU Single Core 695 CB;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 30.92 s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 7m 08s (Balanced).
Pe perioade scurte, diferența de putere față de Performance este greu de sesizat, însă în sarcinile intensive îndelungate, limitarea la 40W se face simțită. Placa video este limitată la 85W, aspect care aduce o penalizare de 10 – 15% în comparație cu nivelul de performanță măsurat cu Performance. Pentru activități uzuale obișnuite, profilul Balanced este deci util.
Profilul Silent menține nivelul sonor sub 35 dB chiar și în sarcinile pretențioase, însă nivelul performanțelor CPU și GPU este drastic limitat și nu îl face deci recomandat pentru nimic pretențios.
Am trecut apoi la jocuri, unde am folosit mai multe titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan cu profilurile Performance și Balanced la rezoluții FHD+ și QHD+.
Core i7-12700H + RTX 3060 Laptop 80-100W | QHD+ Performance | FHD+ Performance | FHD+ Balance, without Legion AI* |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 90 fps (47 fps – 1% low) | 122 fps (52 fps – 1% low) | – |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 30 fps (24 fps – 1% low) | 49 fps (37 fps – 1% low) | – |
Doom Eternal (Vulkan, Ultra Preset) | 46 fps (41 fps – 1% low) | 186 fps (84 fps – 1% low) | 170 fps (81 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 57 fps (37 fps – 1% low) | 79 fps (40 fps – 1% low) | 72 fps (41 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 75 fps (58 fps – 1% low) | 104 fps (72 fps – 1% low) | 96 fps (62 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 44 fps (32 fps – 1% low) | 56 fps (42 fps – 1% low) | – |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 52 fps (38 fps – 1% low) | 80 fps (54 fps – 1% low) | – |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 63 fps (47 fps – 1% low) | 95 fps (57 fps – 1% low) | 87 fps (55 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 72 fps (54 fps – 1% low) | 103 fps (82 fps – 1% low) | 92 fps (73 fps – 1% low) |
Cum testele anterioare sunt doar de rasterizare, am făcut suplimentar și teste de raytracing.
Core i7-12700H + RTX 3060 Laptop 80-100W | QHD+ Performance | FHD+ Performance |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 72 fps (31 fps – 1% low) | 42 fps (26 fps – 1% low) |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS ON) | 83 fps (35 fps – 1% low) | 57 fps (28 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Balanced) | 31 fps (24 fps – 1% low) | 51 fps (38 fps – 1% low) |
Doom Eternal (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS Quality) | insufficient vRAM | insufficient vRAM |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows) | insufficient vRAM | 64 fps (34 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 36 fps (25 fps – 1% low) | 52 fps (38 fps – 1% low) |
Pentru mai multe detalii despre performanțele în jocuri puteți citi pe larg în review-ul nostru de pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire ales de Lenovo este același cunoscut de la alte modele Legion, acesta fiind simplu și eficient. Ansamblul conține două ventilatoare, trei conducte de transfer termic și patru radiatoare care acoperă toate componentele, lipsind radiatoarele pentru unitățile de stocare SSD oferite pe modelele Legion mai voluminoase – acestea sunt conectate direct la capacul inferior metalic prin paduri termice.
Sistemul de răcire se achită bine de sarcini, singura limitare fiind văzută în regim susținut cu profilul Performance activat, deoarece atunci procesorul devine limitat termic. Cum avem de-a face cu un design mai compact în comparație cu alte modele Legion, este de înțeles de ce placa video este limitată la 100W, iar procesorul are limite de putere ceva mai conservatoare.
Fluxul principal de aer intră prin fantele de pe capacul inferior, la care se adaugă și volumul mai redus care intră prin fantele superioare amplasate deasupra tastaturii. Piciorușele cauciucate nu asigură un spațiu suficient pentru un flux de aer consistent, de aceea este recomandată ridicarea laptopului de pe masă pentru a reduce semnificativ temperaturile interne.
Spre deosebire de alte laptopuri puternice și subțiri, Legion Slim 7i rulează la temperaturi interne bune chiar și așezat pe masă, ridicarea carcasei ducând la scăderea acestora undeva în gama de 60 – 70 de grade. Designul deschis al sistemului de răcire și lipsa unei izolații între acesta și restul componentelor face ca acumularea de praf din interior să devină un ptențial neajuns, deci este recomandată curățarea internă periodică pentru a păstra parametrii de funcționare optimi.
Regimul sonor al sistemului de răcire atinge 48 dB cu profilul Performance, 42 dB cu Balanced și sub 35 dB cu Quiet. Acesta este comportamentul în sarcină ridicată, laptopul fiind de altfel nederanjat în regim normal cu profilurile Balanced sau Quiet activate, mai ales că ventilatoarele se vor și opri atunci când temperaturile interne o permit.
Temperaturile externe în regim normal sunt bune, cel mai fierbinte punct fiind în zona butonului Power și atingând abia 35 de grade.
În jocuri sau aplicații intensive, punctele fierbinți se mută în mijlocul și deasupra tastaturii, temperaturile atinse fiind de circa 45 de grade cu profilul Balanced și aproape 50 cu profilul Performance. Această amplasare a hotspotului nu este grozavă, carcasa metalică devenind cam deranjantă în sesiunile lungi de jocuri, de aceea este recomandată ridicarea lui de pe masă pentru o scădere desul de vizibilă a temperaturilor maxime.
Conectivitatea este asigurată de o interfață Killer 1675i cu cip Intel, aceasta oferind Wi-Fi 6E și Bluetooth 5. Aceasta s-a dovedit o soluție wireless fiabilă, neremarcându-se probleme indiferent de scenariu. Amplasată într-o zonă mai proeminenta a ramei superioare a ecranului, camera Web oferă un senzor FullHD și obiectiv cu unghi larg, fiind astfel ceva mai bună decât camerele Web pe care le găsim de obicei pe laptopurile moderne. Atât camera Web cât și cele două microfoane care o flanchează pot fi blocate ușor cu ajutorul butonului dedicat amplasat pe rama laterală.
Sistemul audio oferă două difuzoare amplasate pe capacul inferior, iar din cauza designului acestuia, trebuie să fiți atenți să nu le obturați din greșeală. Nivelul sonor este bun, de circa 80 dB, însă prestația este mediocră deoarece frecvențele joase lipsesc iar medii sau înaltele sunt cam distorsionate la nivel ridicat, deci cam cum eram deja obișnuiți de la celelalte laptopuri Lenovo Legion.
Baterie și autonomie
Bateria din Lenovo Legion Slim 7i are o capacitate de 99Wh, maximum admis pentru laptopuri, și este așadar și mai mare decât cea oferită de obicei pe modelele portabile precum acesta.
Laptopul nu comută automat între ratele de împrospătare ale ecranului de 165 Hz și 60 Hz așa cum o fac alte laptopuri, însă oferă scurtătura Fn-R pentru a simplifica trecerea manuală între aceste două regimuri de lucru.
- 10h – 165Hz, editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 10h – 165Hz, redare FullHD YouTube, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 12h – 60Hz, redare FullHD YouTube, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 11h – 165Hz, redare 4K Netflix, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 12h – 60Hz, redare 4K Netflix, Quiet Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 5-6h – 165Hz, navigare Web intensivă, Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 1,5h – 165Hz, jocuri (Witcher 3), Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON.
Autonomiile sunt bune pentru un laptop cu procesor din generația 12 Intel Core, iar Legion Slim 7i se dovedește mai eficient decât majoritatea laptopurilor Intel Alder Lake Core H teste de noi în trecut.
Laptopul este însoțit de un încărcător de 230W cu dimensiuni medii, cabluri lungi și greutate de aproape un kilogram. Dacă nu aveți loc în bagaje, puteți opta pentru un încărcător USB-C de 135W, însă laptopul nu va funcționa la puterea maximă în acest caz.
Preț și disponibilitate
Lenovo Legion Slim 7i încă nu este disponibil în ofertele locale la data publicării acestui articol. Modelele de bază cu procesor Core i5, placă video RTX 3050Ti și ecran FullHD+ vor avea un preț de circa 7800 lei, în timp ce modelele similare celui de față care oferă procesor Core i7, RTX 3060 și ecran QHD+ vor avea un preț de circa 10.000 lei. După cum am zis deja mai sus, recomand alegerea unui model cu ecran IPS QHD+.
Pentru mai multe detalii despre prețuri, stocuri și configurații puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Legion-ul Slim 7i este un laptop competitiv în gama sa, menit celor ce caută un produs de excelentă calitate la un preț corect.
Calitatea construcției, porturile și ergonomia, precum și opțiunile de ecran de 16 inchi sunt principalele puncte forte ale acestei serii, coroborate cu capacitățile echilibrate în utilizare și durata lungă de viață a bateriei.
În același timp, Legion-ul Slim 7i nu este la fel de puternic ca alte laptopuri Legion de pe piață sau ca multe dintre celelalte modele subțiri și ușoare din aceeași clasă. În plus, având în vedere ventilatoarele zgomotoase și temperaturile ridicate ale șasiului în modul Performance, aș recomanda utilizarea acestui laptop pe profilul Balance, de nivel mediu, care jonglează mai bine cu performanța, temperaturile și nivelul de zgomot.
Alternative precum Legion 7 oferă performanțe și răcire superioare, în dauna unor dimesiuni crescute, în timp ce alte modele portabile testate de noi precum ROG Flow X16 sau ROG Zephyrus M16 oferă ecrane mai bune, performanțe mai bune și răcire mai competentă în carcase mai compacte/ușoare. Totuși, Slim 7i are prețul de partea sa, astfel că atât timp cât acceptați capacitățile și limitările sale și îl puteți găsi la un preț bun, mă aștept să fiți mulțumit de ceea ce veți primi.
Pro:
- construcție, ergonomie și conectivitate excelente
- ecrane, tastatură și touchpad bune
- performanțe echilibrate, chiar daca nu este cel mai rapid din segment
- baterie mare și autonomie bună
- preț rezonabil în condițiile pieței de astăzi
Contra:
- ceva mai mare și mai greu decât alte modele puternice și portabile
- nu atât de puternic ca rivalii săi
- poziționare neplăcută a celei mai fierbinți zone de pe carcasă
- calitate audio modestă
Alex
21 decembrie 2022 la 16:49
Voi de unde l ati cumparat? Nici acum nu se gaseste in Romania