Lenovo ThinkPad Z13 review și teste amănunțite
În acest review discutăm despre seria Lenovo ThinkPad Z13, o nouă gamă de ultrabook-uri premium construite pe hardware AMD Ryzen și pe principiile ThinkPad consacrate în timp.
Totuși, acest Z13 nu seamănă cu majoritatea ThinkPad-urilor, deoarece în această variantă renunță la șasiul negru standard pentru o construcție preponderent din aluminiu și se simte mai bine fabricat decât aproape toate celelalte opțiuni ThinkPad existente – ceea ce nu este o performanță ușoară.
În același timp, ThinkPad-ul Z13 încă oferă tastatură/clickpad de dimensiuni normale, în ciuda formatului ultra-compact al acestui șasiu de 13 inchi, și nu face compromisuri în ceea ce privește configurabilitatea. Cu toate acestea, unele dintre deciziile care implică ergonomia și IO ar putea ridica semne de întrebare, deoarece utilizatorii ThinkPad s-ar putea să nu fie atât de fericiți să se bazeze doar pe porturile USB-C.
Specificațiile hardware sunt o altă particularitate a acestei serii ThinkPad Z13, fiind vorba de un design exclusiv AMD, construit pe o platformă Ryzen 7 6000 Pro cu grafică Radeon. Acest detaliu atrage prin potențialul mix de performanță, eficiență și securitate oferit aici, dar există o serie de detalii bine de înteles și luat în calcul în decizia finală.
Mai jos, vom trece în revistă toate aspectele importante pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a opta pentru unul dintre acestea în detrimentul altor ultrabook-uri premium de pe piață.
Specificații Lenovo ThinkPad Z13 gen 1 2022
Ecran | 13,3″, 1920 x 1200 px, 16:10, IPS, 400 nits, 100% sRGB color, non-tactil, non-glare, 2.8K OLED tactil opțional |
Procesor | AMD Ryzen 7 Pro 6850U, 8C/16T |
Video | AMD Radeon 680M, max 2.2 GHz |
Memorie | 16 GB LPDDR5-6400 (lipiți), max 32 GB |
Stocare | 512 GB M.2 NVMe SSD (Micron 2450), 1x slot M.2 2242 |
Conectivitate | Wi-Fi 6E (Qualcomm WCN685x) 2×2 MIMO, Bluetooth 5.1, opțional LTE (Fibocom L860-GL-16 4G CAT16) |
Porturi | 2x USB-C 4.0 , mic/headphone, opțional SIM |
Baterie | 51,5 Wh, încărcător 65W USB-C |
Dimensiuni | 295 mm x 200 mm x 13,9 mm |
Greutate | 1,2 kg, încărcător 0,3 kg |
Altele | tastatură iluminare albă, touchpad haptic, webcam 2MP cu IR și e-shutter, senzor amprentă, sistem audio stereo, răcire două ventilatoare și cameră de vaporizare |
Construcție și design
ThinkPad Z13 este unul dintre cele mai bine construite și cele mai arătoase ultrabook-uri testate de mine de-a lungul anilor, acesta putând sta fără rușine alături de alte produse faimoase precum MacBook, Dell XPS sau HP Elite. Carcasa este excelent ranforsată și nu are nici o problemă cu deformările sau zgomotele, iar materialele sunt de calitate și lasă o impresie vizuală și tactilă excelentă.
Lenovo oferă acest laptop în două variante. Prima, cea argintie fabricată integral din aluminiu pe care o avem aici, oferă un finisaj lucios și neted pentru muchii, în timp ce a doua oferă un capac acoperit cu piele artificială și muchii colorate în culoarea bronzului. În ambele cazuri, interiorul este identic și este fabricat din aluminiu anodizat de culoare neagră, o suprafață care captează cam ușor urmele de degete și mizerie, dar care este măcar mai ușor de curățat decât plasticul altor modele ThinkPad.
Ceea ce m-a impresionat la acest ThinkPad este dimensiunea redusă, acesta având cam aceleași dimensiuni ca Dell XPS 13 sau ASUS ZenBook S 13. Nu este cel mai ușor ultrabook, foile masive de aluminiu, care îi asigură rigiditatea excelentă, și sistemul de răcire complex spunându-și cuvântul, însă ThinkPad Z13 rămâne foarte portabil deoarece are doar 1,2 kilograme.
În ciuda dimensiunilor reduse, laptopul oferă o tastatură de dimensiuni standard și un touchpad, dar despre aceste detalii vom vorbi imediat ceva mai jos. Privind în ansamblu, ergonomie este bună, dar există câteva aspecte mai puțin plăcute.
Privind partea plină a paharului, nu există lumini deranjante în raza vizuală deoarece inclusiv butonul de Power cu tot cu LED-ul său este amplasat pe laterala dreaptă, piciorușele de sprijin au aderență bună, iar balamalele capacului sunt ferme dar pot fi totodată operate ușor cu o singură mână. În plus, capacul are o mică buză superioară care adăpostește camera Web și microfoanele, aceasta îndeplinind totodată rolul unui mâner care facilitează deschiderea mai ușoară a ecranului.
Pe de altă parte, ecranul are o deschidere de numai 140 de grade, nefiind deci tot atât de ergonomic ca în cazul altor modele ThinkPad. Muchiile și colțurile carcasei sunt și ele cam ascuțite, acestea devenind enervante în anumite situații și poziții de lucru. Și, nu în ultimul rând, ThinkPad S 13 oferă o conectivitate cam redusă.
Laptopul oferă doar două porturi USB-C, amplasate câte unul pe fiecare latură, acestea oferind USB 4.0 cu rate mari de transfer, ieșire video DisplayPort și Power Delivery. Pe lângă acestea, veți mai găsi doar un conector audio jack și, dacă ați ales un model cu modem 4G, și tăvița pentru SIM. Rămâne deci la latitudinea fiecărui potențial cumpărător dacă găsește acceptabil sau nu acest aspect.
Privind în ansamblu, Z13 este un ultraportabil interesant cu un aspect unic pentru gama ThinkPad. Acesta se depărtează vizibil de clasicul design negru al modelelor precum ThinkPad X1 Nano sau X1 Carbon și ridică ștacheta prin construcție și finisaje.
Tastatură si touchpad
În ciuda dimensiunilor reduse ale carcasei, tastatura are o aranjare standard și oferă butoane cu dimensiuni mari care sunt și bine spațiate.
Tastele direcționale sunt singurele cam ciudate și vor necesita un timp pentru a vă obișnui cu ele. Săgețile stânga și dreapta sunt mai mici decât restul tastelor, iar săgețile sus și jos sunt practic lipite una de alta și înghesuie în spațiul unei singure taste. Motivul acestei înghesuieli este implementarea senzorului pentru amprentă chiar în stânga blocului de taste direcționale, un loc atipic pentru gama ThinkPad. Tot din acest motiv, nici tastele PgUp și PgDn nu au butoane dedicate, acestea fiind doar funcții secundare ale săgeților sus și jos.
Experiența în utilizare este bună, așa cum m-aș aștepta de la un model ThinkPad. Cursa este cam mică, deloc neașteptat pentru ultra-portabil, dar activarea este fermă iar răspunsul este plăcut. Mecanismul este de asemenea tăcut, deci nu veți avea probleme nici în mediile tăcute.
Sistemul de iluminare folosește LED-uri albe cu două niveluri de intensitate, iar lumina este uniformă și nu se strecoară neplăcut și pe sub butoane. Acest sistem este suplimentat de indicatoare utile pentru Caps Lock, Fn Lock, audio, microfon și cameră, amplasate pe rândul superior de taste, însă acestea pot deveni uneori cam enervante pe întuneric.
Touchpoad-ul oferă o suprafață amplă fabricată din sticlă și folosește un sistem haptic, unic pentru gama ThinkPad. În consecință, această suprafață nu mai poate fi apăsată fizic iar butoanele reale aferente TrackPoint au dispărut și ele. La schimb, se oferă o zonă tactilă în partea de sus a touchpad-ului și întreaga suprafață este tactilă cu o apăsare mai fermă.
Lenovo oferă astfel o suprafață mare pentru control, iar acesta se achită bine de sarcini în mod normal. Am remarcat însă probleme cu apăsările continue, cum ar fi cele pentru drag-and-drop, iar sistemul haptic este și el cam zgomotos.
În plus, mai apar probleme atunci când hainele sau alte obiecte ating suprafața tactilă, ceea ce se poate întâmpla când lucrați, de pildă, în pat deoarece touchpad-ul este foarte aproape de muchia inferioară. În acest caz, atingerea accidentală interferează cu funcționarea normală a touchpad-ului iar acțiunile sunt procesare anapoda sau nu sunt procesate deloc.
Autentificarea biometrică este asigurată de senzorul de amprentă amplasat în stânga săgeților direcționale, un detaliu descris mai sus, și de o cameră IR care o însoțește pe cea Web standard.
Ecran
ThinkPad Z13 oferă un ecran cu diagonală de 13 inchi și raport de aspect 16:10, cumpărătorii putând alege din trei tipuri de panou.
- IPS, 1920 x 1200 px, mat, non-tactil, 400 nits, 100% sRGB;
- IPS, 1920 x 1200 px, anti-glare, tactil, 400 nits, 100% sRGB;
- OLED, 2880 x 1800 px, anti-glare, tactil, 400 nits, 100% DCI-P3.
Exemplarul testat de noi a folosit primul tip de panou, cel de-al doilea fiind deja folosit de Lenovo pentru modelul ThinkPad X13. Implementarea Lenovo este interesantă deoarece a reușit să combine un strat tactil cu unul anti-glare, în timp ce restul opțiunilor sunt lucioase și reflexive. Modelele cu panou OLED au o disponibilitate mai redusă, deci nu putem ști la ce să ne așteptam atunci când vine vorba de calitatea imaginii, granularitate și comportament în lumină puternică.
Revenind la ecranul de bază, aici de față, pot spune că este neimpresionant pentru standardele moderne. Ecranul este bun pentru activitățile uzuale de zi cu zi iar nivelul de negru și contrastul sunt bune pentru un panou IPS banal, însă culorile nu sunt vii și puternice iar lucrul în lumina puternică nu este o opțiune fezabilă.
- Panel HardwareID: Lenovo LEN41A7 (NV133WUM-N63);
- Coverage: 96.0% sRGB, 69.3% AdobeRGB, 71.5% DCI P3;
- Measured gamma: 2.17;
- Max brightness in the middle of the screen: 421.45 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 19.14 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1555:1;
- White point: 6600 K;
- Black on max brightness: 0.27 cd/m2;
- PWM: No
Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și nu a avut nevoie de ajustări suplimentare pentru corecții de gama, temperatură și uniformitate.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi are o configurație medie pentru gama Lenovo Thinkpad Z13 2022, acesta oferind un procesor AMD Ryzen 7 Pro 6850U cu grafică integrată AMD Radeon 680M, 16 GB de memorie LPDDR5-6400 și un SSD din gama intermediară cu capacitate de 512 GB. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la finele lui octombrie 2022, adică BIOS 1.24 și Vantage 3.13.14.0.
După cum se vede, sistemul are la bază platforma Rembrandt 6000 Ryzen Pro și folosește un procesor Ryzen Pro 7 6850U cu 8 nuclee și 16 fire de execuție. Acesta este similar cu mai comunul procesor Ryzen 7 6800U, sufixul Pro arătând doar capabilitățile sale pentru mediul business, cum ar fi AMD Memory Guard sau tehnologia Microsoft Pluton chip-to-cloud. Implementarea Ryzen 7 6850U are o limită de putere de circa 18W, pentru că avem totuși de-a face cu un laptop subțire și ușor, iar acest aspect va afecta și performanțele CPU și GPU.
Lenovo oferă și un mai ieftin procesor Ryzen 5 Pro 6650U cu șase nuclee, 12 fire de execuție si grafică integrată Radeon 660M. La celălalt capăt al spectrului, Lenovo mai oferă un Ryzen 7 Pro 6860Z care este de fapt doar o versiune puțin mai rapidă a lui 6850U. Astfel, dacă 6850U poate atinge o frecvență de 4,7 GHz, 6860Z poate urca puțin mai sus la 4.,5 GHz, diferența dintre ele fiind deci neglijabilă.
Memoria RAM este de tip LPDDR5-6400 și este lipită pe placa de bază. Modelul de față oferă o capacitate de 16 GB, dar puteți opta și pentru 32 GB. Unitatea de stocare este un SSD de la Micron, modelul 2450 având o prestație bună în testele noastre, dar neridicându-se la nivelul de performanțe ale altor modele. Acesta poate fi înlocuit, însă cum are un format M.2 2242, opțiunile nu sunt așa numeroase ca cele în format M.2 2280.
Accesul la componentele interne se face ușor, necesitând doar desfacerea unor șuruburi Philips. Atenție însă, capacul trebuie desfăcut începând cu spatele, iar șuruburile nu trebuie înlăturate pentru că de fapt sunt gândite să rămână fixate în capacul inferior.
Software-ul Lenovo Vantage oferă acces la setările pentru baterie, ecran, actualizări și altele, însă nu și la profilurile de putere. Lenovo a decis să nu mai includă profilurile energetice în această aplicație, deci veți avea la dispoziție doar profilurile Windows: Better Power Efficiency, Balanced, Best Performance.
Laptopul este tăcut și rece în regim uzual și am preferat sa folosesc în general profilul Balanced, apelând la Best Performance doar pentru teste. Ventilatoarele sunt oprite atunci când încărcarea este minimă, dar pornesc la cea mai mică tentativă de multitasking, însă cum nivelul maxim de zgomot măsurat a fost de 35 dB, aspectul nu este o problemă.
Cam la acest comportament ar trebui să vă așteptați într-un regim uzual.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul energetic Best Performance, procesorul Ryzen 7 Pro 6850U urcă până la 50W pentru un scurt moment, dar apoi coboară treptat până la 20W și frecvențe de 2,8 GHz, condiții în care temperaturile ating 75 de grade iar nivelul de zgomot este de 35 dB. Scorul CineBench R15 obținut este de circa 1500 de puncte.
Atât nivelul maxim de zgomot cât și temperatura maximă admisă care au fost alese de Lenovo sunt cam joase, de unde și cei 20W în regim susținut, o setare medie pentru o astfel de platformă AMD.
Nu am testat celelalte profiluri energetice Windows, însă am testat laptopul cu alimentarea de la baterie și acesta a reușit să ofere același comportament ca atunci când era alimentat de la priză, o performanță rară pentru un astfel de laptop.
Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, am comasat rezultatele obținute cu această implementare Ryzen 7 Pro 6850U laolaltă cu alte soluții similare AMD sau Intel.
Chiar dacă setările maxime de putere sunt conservatoare, ThinkPad Z13 s-a descurcat mai mult decât onorabil și rămâne competitiv atât timp cât nu încercăm să-l comparăm cu mult mai puternice soluții Ryzen 9 6900HS. Având la dispoziție 25W, implementarea Ryzen 7 6800U din ASUS ZenBook S 13 oferă performanțe cu circa 10 procente mai mari, dar și cu temperaturi și nivel de zgomot mai ridicate.
În concluzie, Thinkpad Z13 oferă o implementare Ryzen 7 echilibrată care a găsit un punct optim între performanțe, temperaturi și zgomot.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde sistemul s-a stabilizat la un nivel energetic mai scăzut, de circa 15 – 17W, în condițiile unui nivel similar de zgomot de circa 35 dB si a unor temperaturi de circa 70 de grade.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul nu a trecut de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este prea mare iar performanțele se degradează în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru pe măsură ce sistemul coboară puterea alocată pentru a putea ține temperaturile sub control.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Best Performance activat la rezoluția nativă FHD a ecranului.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 5235 (Graphics – 5774, Physics – 14866, Combined – 1960);
- 3DMark 13 – Night Raid: 16405 (Graphics – 21009, CPU – 7318);
- 3DMark 13 – Time Spy: 1966 (Graphics – 1771, CPU – 5237);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1328;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 4303;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 35.69 average fps;
- PassMark 10: 5647 (CPU – 21048, 3D – 4999, Memory – 2142, Disk – 16068);
- PCMark 10: 5923 (Essentials – 9404, Productivity – 8064, Digital Content Creation – 7435);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1386, Multi-core: 8166;
- CineBench R15 (best run): CPU 1766 cb, CPU Single Core 218 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 3788 cb, CPU Single Core 530 cb;
- CineBench R23: CPU 10579 cb (best run), CPU 7730 (10 min loop test), CPU Single Core 1359 CB (best run);
- x265 HD Benchmark 64-bit: 43.50 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la o parte din suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 4m 41s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 11m 54s;
- PugetBench – DaVinci Resolve: 267;
- PugetBench – Adobe Photoshop: 684;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 26.28;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 16.42;
- SPECviewperf 2020 – Creo: 29.54;
- SPECviewperf 2020 – Energy: 0.93;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 74.76;
- SPECviewperf 2020 – Medical: 14.54;
- SPECviewperf 2020 – SNX: 37.47;
- SPECviewperf 2020 – SW: 38.23;
- V-Ray Benchmark: CPU – 6894 vsamples, GPU CUDA – 153 vpaths;
Aceste performanțe sunt foarte bune pentru un laptop de 13 inchi. Alegerea unui regim cu zgomot și temperaturi scăzute penalizează performanțele dacă ne uităm la cifrele obținute cu ASUS ZenBook S 13, un sistem similar tot de 13 inchi. Diferențele sunt însă mari și se văd mai ales în regimurile îndelungate și pretențioase, dar mai puțin în activitățile uzuale, care vor fi predominante pe un astfel de ultraportabil.
ThinkPad Z13 este extrem de competitiv și atunci când este comparat cu soluțiile rivale Intel Core P și Core U cu toate că acestea din urmă au consumuri și temperaturi mai ridicate. Implementările Intel Core H din generația a 12-a sunt clar mai puternice, însă acestea nu prea sunt disponibile într-un format atât de mic (cu excepția numită ASUS ROG Flow Z13).
ThinkPad Z13 nu este un laptop pentru jocuri iar interfața grafică Radeon 680M nu se poate desfășura cum trebuie din cauza limitelor de putere, însă sistemul este mulțumitor atât timp cât vă mulțumiți cu un nivel minim de detalii.
ThinkPad Z13 – R7-6850U, Radeon 680M, 15+W, FHD+ 1200p | Swift Edge – R5-6600U, Radeon 660M, 17+W, FHD+ 1200p | ZenBook 14 2022 – i7-1260p, Iris Xe, 30+W, FHD+ 1200p | ZenBook S 13 2022 – R7-6800U, Radeon 680M, 15+W, FHD 1200p | ZenBook 14 2021 – i7-1165G7, Iris Xe, 19+W, FHD 1080p | |
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset) | 102 fps (65 fps – 1% low) | 80 fps (48 fps – 1% low) | 70 fps (48 fps – 1% low) | 102 fps (63 fps – 1% low) | 70 fps (40 fps – 1% low) |
Doom: Eternal (Vulkan, Medium Preset) | 41 fps (32 fps – 1% low) | – | 29 fps (15 fps – 1% low) | 45 fps (34 fps – 1% low) | – |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | 56 fps (33 fps – 1% low) | 48 fps (31 fps – 1% low) | 29 fps (15 fps – 1% low) | 74 fps (46 fps – 1% low) | 56 fps (44 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX11, Low Preset) | 31 fps (24 fps – 1% low) | – | 29 fps (15 fps – 1% low) | 39 fps (31 fps – 1% low) | 26 fps (18 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX12, Lowest Preset, no AA) | 41 fps (32 fps – 1% low) | 36 fps (20 fps – 1% low) | 36 fps (23 fps – 1% low) | 47 fps (35 fps – 1% low) | 28 fps (16 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off) | 36 fps (24 fps – 1% low) | 31 fps (23 fps – 1% low) | 38 fps (20 fps – 1% low) | 41 fps (26 fps – 1% low) | – |
Pentru mai multe detalii despre comportamentul în jocuri, puteți citi mai pe larg aici.
Răcire, conectivitate și audio
Lenovo a ales un sistem de răcire complex pentru ThinkPad Z13, acesta folosind două ventilatoare, un radiator lung și o cameră cu vaporizare dedicată procesorului. Aerul proaspăt este tras prin fantele de pe capacul inferior direct în cele două ventilatoare, laptopul beneficiind deci un suport care să îmbunătățească admisia, și este evacuat prin radiatorul amplasat între balamale sub ecran. Aerul este direcționat în cea mai mare parte către spate, deci ecranul nu este scăldat de un fluid cald și nu atinge temperaturile periculoase.
Lenovo a optat însă pentru un regim de lucru silențios și limite termice de circa 75 de grade chiar și pentru profilul Best Performance, iar această implementare Ryzen 6000 se stabilizează în regim susținut la un maxim energetic de numai 18W și nu-și poate atinge potențialul maxim.
Unii utilizatori interesați ar putea spune că acest regim este bun pentru un laptop ultra-portabil deoarece îi permit să rămână silențios și rece, însă consider că un astfel de regim ar fi potrivit mai degrabă pentru un profil Balanced, în timp ce Best Performance ar trebui să ofere limite mai generoase de putere si temperatură. Alte laptopuri Ryzen similare oferă astfel de limite mai indulgente și oferă un spor de putere de 10 – 30% față de această implementare.
În regim normal, laptopul este silențios în cursul activităților de bază precum streaming-ul video sau aplicațiile banale de birou, dar ventilatoarele devin sesizabile într-o cameră tăcută atunci în multitasking. În sarcină, ventilatoarele ating un nivel de 38 dB pentru scurtul interval în care platforma AMD este capabilă să urce până la 40W, dar coboară apoi la 35 dB atunci când și consumul coboară la limită susținută de 18W.
Temperaturile externe sunt bune, carcasa atingând un maximum de 45 de grade în cel mai fierbinte punct în cursul celor mai intense activități, iar cum laptopul nu este gândit pentru astfel de activități, probabil că nu veți vedea prea des nici măcar acea temperatură.
Conectivitatea este asigurată de o soluție wireless Qualcomm, care oferă W-Fi 6E și Bluetooth 5.1, iar aceasta s-a achitat bine de sarcini în toate scenariile fără probleme de stabilitate a semnalului sau ratelor de transfer. Camera Web, amplasată deasupra ecranului, oferă un senzor de 2 MP și un obiectiv superangular, calitatea imaginii fiind mai bună decât media fără a străluci. Acesta este însoțită de un modul IR pentru autentificare și permite dezactivarea cu ajutorul tastei F9.
Sistemul audio nu are prea mult loc la dispoziție în această carcasă și folosește două incinte de mici dimensiuni. Acestea nu oferă prea mult, având un volum de 75 dB și acoperire nesatisfăcătoare în zona joaselor, dar măcar nu distorsionează și nu induc vibrații în carcasă nici măcar la volum maxim.
Baterie și autonomie
Bateria din ThinkPad Z13 are o capacitate de 51,5W, normală pentru acest format, dar totuși puțin mai redusă decât în cazul altor modele de 13”. Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați.
- 8h – editare text Google Docs, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 9h – redare video YouTube FullHD, Best Power Efficiency Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 8h – redare video Netflix, Best Power Efficiency Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4-6h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Autonomiile sunt bune ținând cont și de capacitatea bateriei. Viitoarea versiune OLED va avea probabil ceva mai reduse.
Laptopul este însoțit de un încărcător compact și ușor de 65W cu conectare USB-C. Cablurile sunt lungi, deci și încărcătorul cu cele două cabluri va ocupa ceva mai mult spațiu în bagaje. O încărcare completă durează circa o oră și jumătate.
Preț și disponibilitate
ThinkPad Z13 este disponibil în ofertele locale, chiar dacă nu toate configurațiile sunt disponibile. Modelul testat aici, care oferă Ryzen 7 6850U, 16 GB RAM și SSD de 512 GB, are un preț de circa 12.500 lei. Modelele mai ieftine cu Ryzen 5 6650U încep de la 11.500 lei, în timp ce modelul de vârf cu Ryzen 7 6860Z, 32 GB RAM, SSD de 1 TB și ecran OLED cu rezoluție 2,8K are un preț de circa 15.400 lei.
Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri, prețuri și eventualele perioade de reducere tipice Lenovo, puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Acest Lenovo ThinkPad Z13 este un ultrabook compact interesant și una dintre cele mai bune opțiuni de acest gen disponibile în magazine în aceste zile.
Calitatea excelentă a construcției, tastatura bună și multiplele opțiuni de ecran și configurare se numără printre principalele sale atuuri, alături de elefantul din cameră: specificațiile hardware AMD echilibrate, completate de un modul de răcire avansat.
În același timp, însă, va trebui să acceptați aici doar conectica USB-C, touchpad-ul haptic oarecum pretențios, precum și o calitate audio nu prea bună. În plus, modul în care Lenovo stabilește profilurile de putere și limitele termice pe acest produs împiedică platforma AMD să funcționeze la capacitățile sale maxime în sarcini susținute. Pentru utilizarea generală și multitasking-ul zilnic, totuși, acesta este un notebook foarte competitiv.
În plus, mai trebuie luat în considerare și prețul, unul piperat în magazinele locale. Desigur, prețul este justificat de calitatea șasiului și de ingineria pusă în crearea acestui produs, dar ar putea totuși să îi îndepărteze pe unii dintre voi către una dintre gamele mai tradiționale de ThinkPad sau poate către unele dintre modelele concurente.
Dintre acestea, Asus ZenBook S 13 bazat pe AMD este un concurent acerb cu setări de putere mai mari, o baterie mai mare și un preț mai accesibil, în timp ce HP EliteBook 835 este o altă opțiune de nivel Ryzen Pro de luat în considerare, dar pe care însă nu am testat-o încă. Apoi, există și multitudinea de opțiuni Intel, cum ar fi XPS 13 Plus sau ThinkPad X1 Nano, precum și modelele mai mari Yoga 9i sau ZenBook 14.
Pro:
- design frumos și construcție excelentă
- opțiuni multiple pentru ecran
- tastatură și touchpad bune
- performanțe echilibrate pentru activități standard
- sistem de răcire silențios
- autonomie bună în ciuda bateriei cam mici
Contra:
- doar conectori USB-C
- panouri IPS banale, doar OLED este impresionant
- nu atât de puternic ca alte soluții AMD
- muchii ascuțite, touchpad sensibil
- calitate audio modestă
- preț piperat