LG Gram 17 și Gram 16 review – ultra-portabile cu ecrane mari
În acest articol discutăm despre seriile LG Gram 17 și LG Gram 16, două laptopuri cu ecrane de mari dimensiuni, dar în același timp cu formate ultraportabile și foarte ușoare.
Cele două sunt indentice în mare măsură, diferențele principale fiind dimensiunile ecranelor – 17-inch pe Gram 17 și 16-inch pe Gram 16, precum și dimensiunile generale are produselor, cărora li se adaugă câteva mici particularități ale modelului mai mare.
Ambele sunt construite pe o platformă hardware Intel 12th-gen Core P cu până la 32 GB RAM și stocare SSD rapidă, specificații capabile de performanțe bune în utilizarea de zi cu zi, dar nu menite taskurile intensive sau jocurilor. Ambele vin cu ecrane QHD+ cu panouri IPS de foarte bună calitate, și ambele oferă baterii de mari dimensiuni (80 Wh), în ciuda designului ultraportabil.
Intrăm în detalii în articolul de mai jos, analizând părțile pozitive și cele mai puțin reușite ale acestor laptopuri.
Specificații LG Gram 17 și LG Gram 16
LG Gram 17 17Z90Q, 2022 model | LG Gram 16 16Z90Q, 2022 model | |
Ecran | 17 inch, 2560 x 1600 px, 16:10, IPS, non-touch, non-glare | 16 inch, 2560 x 1600 px, 16:10, IPS, non-touch, non-glare |
Procesor | Intel 12th-gen Alder Lake Core i7-1260P, 4PC+8Ec/16T | Intel 12th-gen Alder Lake Core i7-1260P, 4PC+8Ec/16T |
Video | Intel Iris Xe, max 1.4 GHz | Intel Iris Xe, max 1.4 GHz |
Memorie | 16 GB LPDDR5-5200 (lipiti), max 32 GB | 16 GB LPDDR5-5200 (lipiti), max 32 GB |
Stocare | 1 TB M.2 NVMe SSD (Samsung PM9A1), 2x M.2 2280 | 1 TB M.2 NVMe SSD (Samsung PM9A1), 2x M.2 2280 |
Conectivitate | Wireless 6E (Intel AX211) 2×2 MIMO, Bluetooth 5.1 | Wireless 6E (Intel AX211) 2×2 MIMO, Bluetooth 5.1 |
Porturi | 2x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-C with Thunderbolt 4, mic/headphone, HDMI 2.0b, microSD card reader, Lock | 2x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-C with Thunderbolt 4, mic/headphone, HDMI 2.0b, microSD card reader, Lock |
Baterie | 80 Wh, încărcător 65W USB-C | 80 Wh, încărcător 65W USB-C |
Dimensiuni | 379 mm x 259 mm x 17,8 mm | 355 mm x 242 mm x 17,8 mm |
Greutate | 1,3 kg, încărcător: 0,27 kg | 1,14 kg, încărcător: 0,27 kg |
Altele | tastatură iluminare albă, webcam FHD 2 MP cu IR, audio stereo 2x 1.5W | tastatură iluminare albă, webcam FHD 2 MP cu IR, audio stereo 2x 1.5W |
Construcție și design
La fel ca alte laptopuri din familia Gram, noile LG Gram 16 2022 și LG Gram 17 2022 sunt fabricate integral din aliaj de magneziu și oferă un design simplu cu suprafețe cu textură rugoasă și plăcută la atingere.
Aliajele de magneziu sunt însă în general flexibile, iar cele două modele nu fac excepție. Capacul ecranului de deformează puțin când este apăsat în mijloc iar tastatura se torsionează și ea sub apăsările mai puternice, dar aceste aspecte sunt acceptabile pentru niște laptopuri subțiri și ușoare și nu se fac remarcate deranjant în utilizarea de zi cu zi.
Carcasa emite zgomote atunci când este apucată de colțuri sau ținută ferm în mână, un aspect, din nou, de înțeles ținând cont de materiale și design, însă nu toți vor fi la fel de toleranți la acest aspect ca mine. Din anumite motive, modelul de 16 inchi pare ceva mai sensibil la aceste aspecte decât modelul de 17, remarcând zgomote și din zona capacului inferior, chiar dacă cele două laptopuri sunt fabricate practic la fel și probabil avem de-a face doar cu variațiile inerente procesului de producție.
Chiar dacă Gram 17 și 16 nu sunt la fel de solide ca alte modele consacrate precum MacBook Pro 16 sau XPS 17, acestea sunt bine construite și vor satisface pretențiile unui utilizator care vrea un produs subțire și ușor. Cu cele 1,3 kilograme ale sale, Gram 17 este la fel de ușor ca mai micul MacBook Air, iar modelul Gram 16 este și mai atractiv pentru deplasări deoarece are doar 1,15 kilograme.
LG a făcut tot ce a putut pentru a oferi un produs compact, dar Gram 17 nu este atât de mic ca XPS 17, după cum se poate și intui după rama cam lată a ecranului. Această ramă oferă suficient spațiu pentru o cameră Web de 2 MP si una IR, precum și pentru microfoane, iar interiorul beneficiază de spațiu pentru a oferi o tastatură mare cu aranjare completă, un touchpad spațios și un palmrest confortabil. LG Gram 16 este mai compact, beneficiind nu doar de un ecran mai mic, ci și de o ramă a acestuia ceva mai îngustă, dar și blocul numeric este ciopârțit și mai înghesuit.
Ergonomia celor două modele este bună, remarcându-se piciorușele ferme cu aderență bună și balamalele ferme care pot fi deschise totuși cu o singură mână. Deschiderea maximă a ecranului este de 160 de grade. LED-ul Power este amplasat frontal, lângă butonul aferent, însă măcar acesta nu este prea puternic și nu este chiar atât de deranjant nici măcar pe întuneric.
Pe de altă parte, muchiile și colțurile sunt cam ascuțite, însă datorită profilului scund și palmrest-ului amplu, această problemă nu este atât de deranjanta pe cât ar părea la o primă vedere. Suprafețele metalice se murdăresc ușor, deci va trebui să țineți o lavetă la îndemână dacă țineți la aspect. Modelul Gram 16 are o nuanță de negru ușor diferită, cu o vagă tentă de albastru-închis, fără a putea vorbi de o diferență esențială de culoare.
Conectivitatea este bună, ambele modele oferind cam tot ce v-ați dori: două porturi USB-C cu Thunderbolt 4, HDMI și audio în stânga și două porturi USB-A, un cititor de carduri MicroSD și un lock în dreapta. Ar fi fost bine ca porturile USB-C și USB-A să fie distribuite pe ambele laturi iar cititorul de carduri ar fi fost mai atractiv dacă ar fi acceptat și carduri SD, însă ținând cont de dimensiunile laptopurilor, implementarea îi va mulțumi pe cei mai mulți utilizatori.
Senzorul de amprente de la generația anterioară a dispărut, singura metoda de autentificare fără parolă fiind camera IR.
Tastatură și touchpad
Tastaturile alese de LG sunt full-size și oferă butoane mari bine spațiate, precum și un bloc numeric ceva mai îngust. În cazul lui Gram 16, acest bloc numeric este îngustat și mai mult deoarece coloana cu Enter, + si – a fost eliminată. Cât de important este acest aspect, rămâne la latitudinea fiecăruia. Cu ocazia generației 2022, LG a ales un font mai mic și mai elegant pentru taste, o schimbare discretă dar binevenită.
La fel ca în cazul altor ultrabook-uri, mecanismul butoanelor are o cursă scurtă, dar un răspuns mai ferm decât cel remarcat la generația anterioară. Tastatura este rapidă și precisă, urmând să-i satisfacă pe cei mai mulți dintre utilizatori, însă este mai zgomotoasă decât cele mai multe implementări ultrabook și s-ar putea să deranjeze în mediile tăcute. După cum ziceam, zona tastaturii flexează ușor sub apăsările mai ferme, însă și acest aspect a fost îmbunătățit în comparație cu generația anterioară Gram.
Sistemul de iluminare a tastaturii oferă LED-uri albe cu uniformitate bună și intensitate suficient de ridicată. Lumina se strecoară însă și pe sub anumite taste, cum ar fi Shift, Alt, Space sau Enter, iar dacă acest aspect nu este la fel de problematic ca în cazul altor laptopuri, trebuie menționat în cazul unui produs din gama superioară precum cel de față. Sistemul de iluminare se stinge singur după un interval de timp care poate fi ajustat din Smart Assitance, iar reactivarea se face printr-o simplă atingere de touchpad.
Touchpad-urile celor două modele sunt practic identice, oferind o suprafață amplă cu fricțiune redusă care are fabricată dintr-un material care pare sticlă deși se pare că nu este. Aceasta oferă drivere compatibile Precision, s-a comportat excelent cu gesturile rapide sau complexe și este așezată în mijlocul carcasei, o poziție pe care mulți o vor aprecia, nu centrată sub tastatură, cum am văzut la alți producători.
Ecran
Pentru Gram 17, LG a ales un ecran cu diagonală de 17”, rezoluție WQXGA (2560 x 1600 pixeli) și panou IPS de bună calitate care este încadrat de o ramă cu lățime medie. Modelul mai mic Gram 16 oferă un ecran de 16” cu aceiași parametri, însă lateralele ramei acestuia sunt înguste si doar partea inferioară și superioară sunt mai late.
Ecranele oferă un strat protector mat, însă acesta nu este similar celor văzut de exemplu la liniile ThinkPad sau ZenBook. LG a ales o cale de mijloc interesantă între un strat mat și unul anti-glare, acesta eliminând cele mai multe dintre reflexii fără să inducă vreo granularitate neplăcută și având astfel o prestație excelentă.
Ecranul de pe LG Gram 17 oferă o luminozitate bună de peste 400 nits, contrast ridicat, nivel de negru profund și acoperire integrală pentru spectrul de culoare DCI-P3. Ecranul de pe Gram 16 nu este tot atât de impresionant, luminozitatea ajungând doar la 360 nits iar contrastul și nivelul de negru nefiind tot atât de bune, însă oferă și el culori foarte bune.
LG Gram 17
- Panel HardwareID: LG Philips LGD06EA (LP170WQ1-SPF2);
- Coverage: 99.7% sRGB, 84.1% AdobeRGB, 98.5% DCI P3;
- Measured gamma: 2.14;
- Max brightness in the middle of the screen: 419.87 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 30.14 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1523:1;
- White point: 7000 K;
- Black on max brightness: 0.27 cd/m2;
LG Gram 16
- Panel HardwareID: LG Philips LGD06EB (LP160WQ1-SPB2);
- Coverage: 99.8% sRGB, 85.4% AdobeRGB, 98.6% DCI P3;
- Measured gamma: 1.99;
- Max brightness in the middle of the screen: 368.01 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 26.61 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1265:1;
- White point: 7500 K;
- Black on max brightness: 0.29 cd/m2;
Ambele ecrane necesită calibrare pentru a ajusta temperatura și nivelul gamma nesatisfăcător, însă oferă o uniformitate bună după această operațiune. Nu am remarcat bleeding în cazul ecranului de 17”, însă cel de 16” are mici probleme în colțul dreapta-sus.
Trebuie menționat faptul că ecranele nu sunt chiar atât de întunecate pe cât mi-aș dori la nivelul minim de luminozitate, ceea ce ar putea fi o problemă dacă lucrați în întuneric deplin. Luminozitatea maximă nu este nici ea suficientă pentru lucrul în lumina diurnă puternică, LG Gram 16 fiind penalizat mai mult și din cauza luminozității maxime mai reduse.
Ecranele au o rată de împrospătare de 60 Hz și un timp de răspuns de 40 ms GtG, deci nu sunt prea grozave pentru jocuri. Acest aspect este important deoarece unii utilizatori ar putea fi tentați de variantele Gram 16 și Gram 17 cu placă video RTX 2050 pentru a se putea bucura de o putere de calcul 3D mai mare decât cea oferită de Iris Xe.
Dacă doriți un ecran tactil, acesta este oferit doar pentru modelele Gram 15 și Gram 16 cu design 2-in-1, dar nu și pentru modelele clamshell aici de față.
Hardware și performanțe
Exemplarele de Gram 17 și Gram 16 testate de noi au avut o configurație standard, aceasta incluzând un procesor Intel Alder Lake Core i7-1260P cu grafică integrată Iris Xe, 16 GB de memorie LPDDR5-5200 și o unitate SSD rapidă cu capacitate de 1 TB, respectiv 512 GB. Laptopurile au fost testate cu software-ul disponibil la jumătatea lui octombrie 2022, adică BIOS 03.04 și LG Smart Assitant 1.0.2205.1301, un pachet stabil deoarece laptopurile sunt lansate deja de ceva timp.
LG Gram 17
LG Gram 16
Avem de-a face deci cu configurații clădite pe cea de-a 12-a generație Intel Core, mai precis Alder Lake Core P. Procesorul Core i7-1260P are un design hibrid cu 4 nuclee Performance și 8 nuclee Efficiency cu un total de 16 fire de execuție. Implementarea acestui procesor folosește o limită de putere de puțin peste 18W în cazul lui Gram 17 și de 15-20W în cazul lui Gram 16, mai mică decât alte implementări similare.
Interfața grafică integrată Iris Xe are nevoie de toată puterea pentru a se putea desfășura, aceasta atingând 60-80% din potențial în cazul lui Gram 17 și 70-90% în cazul lui Gram 16. Cele două laptopuri au și versiuni cu placă video dedicată NVIDIA RTX 2050, însă acestea au și sisteme de răcire diferite și nu putem aprecia comportamentul lor fără teste.
Memoria RAM este de tip LPDDR5-5200 și are o capacitate de 16 GB. Aceasta este lipită pe placa de bază și nu poate fi înlocuită, LG oferind și versiuni cu 32 GB RAM pentru cei care au nevoie de mai mult.
Laptopurile oferă două sloturi M.2 2280 pentru unități de stocare, unul fiind deja populat cu o unitate rapidă Samsung PM9A1 PCIe 4 de 1 TB în cazul lui Gram 17 și 512 GB în cazul lui Gram 16.
Accesul la componentele interne este posibil, deși unitatea SSD este singura componentă care poate fi schimbată. Pentru acces va trebui să desfaceți mai multe șuruburi de dimensiuni diferite, toate ascunse sub capace de plastic, și să folosiți o ventuză pentru detașarea sigură a fragilului capac inferior.
În continuare, vom prezenta performanțele măsurate pe Gram 17, cele similare obținute cu Gram 16 putând fi văzute aici. Acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în uzul normal cotidian.
Chiar dacă sunt limitate de puterea maximă admisă, versiunile Gram 17 si 16 2022 sunt mai vizibil mai puternice decât generația anterioară Gram si sunt capabile să atace și aplicații mai pretențioase precum Photoshop sau medii de dezvoltare software. Acestea nu pot atinge însă performanțele altor sisteme full-power și nici măcar pe cele ale unor ultrabook-uri precum Dell XPS 17 sau HP Envy 17.
Aplicația LG Smart Assistant oferă trei profiluri energetice. Acest produs software a fost radical îmbunătățit și comasează acum toate vechile aplicații LG, oferind un punct central pentru ajustarea regimului de putere, bateriei, ecranului, tastaturii, actualizărilor software și altele. Pe lângă cele trei profiluri de putere, LG oferă și patru regimuri pentru sistemul de răcire, adică High, Normal, Low și No-noise. Noi am folosit Normal pentru teste, iar profilul High va fi discutat mai jos.
Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul de răcire High activat, procesorul a demarat în trombă cu o limita PL2 de 45W, dar s-a stabilizat imediat după undeva între 16 si 24W. LG a setat o limită de temperatură de 90 de grade pentru procesor, iar puterea este limitată pentru a păstra această temperatură iar procesorul evoluează între 80 si 90 de grade în ciuda puterii maxime admise reduse.
Ventilatorul este însă tăcut, atingând doar 35 – 36 dB, iar LG ar fi putut permite un regim sonor mai ridicat de 40 dB pentru a putea oferi și un confort termic mai bun pentru procesor și, implicit, performanțe mai bune.
Cu profilul Normal, regimul sonor este de 31 – 32 dB iar limita de putere este de 12 – 17W. În acest regim procesorul este mai rece, 70 – 85 de grade, însă și performanțele sale sunt cu 20 – 25% mai mici decât cele obținute cu High. Alimentat de la baterie, laptopul se învârte în jurul unei limite maxime de consum de 15 – 20W si oferă deci performanțe bune.
Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai bună, am pus datele obținute cu această implementare i7-1260P într-un grafic comparativ alături de alte soluții Intel și AMD similare. După cum am zis deja, generația 2022 aduce un spor de performanțe semnificativ în comparație cu generația 2021, însă Gram rămâne un ultrabook cu performanțe medii.
Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.
Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark cu profilul High activat. Laptopul nu a trecut de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este prea mare iar performanțele se degradează în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru pe măsură ce sistemul coboară puterea alocată pentru a putea ține temperaturile sub control.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat la rezoluția nativă QHD+ a ecranului.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 4761 (Graphics – 5165, Physics – 16573, Combined – 1793);
- 3DMark 13 – Night Raid: 15311 (Graphics – 18415, CPU – 7832);
- 3DMark 13 – Time Spy: 1742 (Graphics – 1554, CPU – 5581);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 962;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2867;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 32.86 average fps;
- PassMark 10: 4272 (CPU – 18095, 3D – 3075, Memory – 2710, Disk – 23982);
- PCMark 10: 5502 (Essentials – 10329, Productivity – 6950, Digital Content Creation – 6297);
- GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1691, Multi-core: 9003;
- CineBench R15 (best run): CPU 1681 cb, CPU Single Core 230 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 3564 cb, CPU Single Core 624 cb;
- CineBench R23: CPU 9295 cb (best run), CPU 8241 (10 min loop test), CPU Single Core 1633 CB (best run);
- x265 HD Benchmark 64-bit: 50.32 s.
Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la o parte din suita noastră tradițională.
- Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 4m 56s;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 12m 05s;
PugetBench – DaVinci Resolve: 283; - PugetBench – Adobe Photoshop: 664;
- PugetBench – Adobe Premiere: 330;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 13.63 ;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 12.54;
- SPECviewperf 2020 – Creo: 21.62;
- SPECviewperf 2020 – Energy: 3.55;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 52.91;
- SPECviewperf 2020 – Medical: 7.27;
- SPECviewperf 2020 – SNX: 5.66;
- SPECviewperf 2020 – SW: -;
- V-Ray Benchmark: CPU – 6031 vsamples, GPU CUDA – 172 vpaths;
În comparație cu generația anterioară, care folosea un procesor Intel Core i7-1165G7, noua generație cu Intel Core i7-1260P aduce un spor semnificativ de performanță în testele CPU și un spor minor în testele GPU. Procesorul mai puternic se face remarcat nu doar în sarcinile cotidiene mai simple, dar și în cele pretențioase.
În același timp, trebuie subliniat din nou că avem de-a face cu o implementare Intel Core P limitată energetic, laptopurile cu i7-1260P și limite de putere mai mari de circa 30W oferind performanțe mai bune decât cele văzute mai sus cu circa 10 – 20%.
Trecând la jocuri, nu putem cere prea mult de la Iris Xe, în special într-o implementare cu putere scăzută precum cea de față. Dacă sunteți însă dispuși să faceți compromisuri necesare, adică rezoluție FHD+ și detalii scăzute, vă veți putea distra cu jocuri mai vechi sau mai puțin pretențioase.
Low settings | LG Gram 17 2022 – i7-1260p, Iris Xe, 16+W, FHD+ 1200p | LG Gram 16 2021 – i7-1165G7, Iris Xe, 16+W, FHD+ 1200p | ZenBook 14 2022 – i7-1260p, Iris Xe, 30+W, FHD+ 1200p | ZenBook S 13 2022 – R7-6800U, Radeon, 15+W, FHD 1200p | ZenBook 14 2021 – i7-1165G7, Iris Xe, 19+W, FHD 1080p |
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset) | 74 fps (46 fps – 1% low) | 68 fps (39 fps – 1% low) | 70 fps (48 fps – 1% low) | 102 fps (63 fps – 1% low) | 70 fps (40 fps – 1% low) |
Doom: Eternal (Vulkan, Medium Preset) | 26 fps (17 fps – 1% low) | -70 fps (48 fps – 1% low) | 29 fps (15 fps – 1% low) | 45 fps (34 fps – 1% low) | – |
Far Cry 5 (DX11, Low Preset) | 26 fps (20 fps – 1% low) | 33 fps (25 fps – 1% low) | 29 fps (15 fps – 1% low) | 45 fps (34 fps – 1% low) | – |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | 59 fps (33 fps – 1% low) | 51 fps (36 fps – 1% low) | 76 fps (52 fps – 1% low) | 74 fps (46 fps – 1% low) | 56 fps (44 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX12, Lowest Preset, no AA) | 27 fps (16 fps – 1% low) | 23 fps (12 fps – 1% low) | 36 fps (23 fps – 1% low) | 47 fps (35 fps – 1% low) | 28 fps (16 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off) | 31 fps (14 fps – 1% low) | 34 fps (14 fps – 1% low) | 38 fps (20 fps – 1% low) | 41 fps (26 fps – 1% low) | – |
La fel ca în testele de aplicații, și în jocuri vedem același comportament, adică un procesor care fluctuează între 16 și 25W cu un regim sonor de 35 – 36 dB pentru a păstra temperaturile între 70 si puțin peste 80 de grade.
Trecând de la High la Normal, observăm o plafonare a procesorului la circa 12W, nivelul sonor fiind acum de numai 31 – 32 dB iar temperaturile fiind și ele mai scăzute. În acest mod, Gram 17 este însă inutilizabil pentru jocuri, nucleul grafic atingând doar 200 MHz iar performanțele scăzând drastic.
Ridicarea laptopului de pe masă nu schimbă cu nimic regimul termic din cauza modului în care este construit sistemul de răcire. Toate datele văzute mai sus au fost obținute cu Gram 17, pentru Gram 16 și comportamentul lui în general similar putând citi mai pe larg aici.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire folosit de cele două laptopuri este simplu și folosește un singur ventilator și o conductă de transfer termic scurtă. Aerul este tras prin fanta de admisie de pe capacul inferior, însă aceasta acoperă doar parțial zona procesorului iar zona ventilatorului este obturată pentru a forța un flux de aer care să treacă mai întâi peste procesor.
Acest design explică și de ce temperaturile interne nu se îmbunătățesc atunci când laptopurile sunt ridicate de pe masă. Fanta de evacuare este amplasată între balamale și direcționează aerul departe de laptop, însă o parte din această masă de aer cald ajunge și pe ecran iar temperaturile acestuia ajung la aproape 40 de grade în cele mai pretențioase scenarii. Temperaturile nu sunt deci îngrijorătoare chiar dacă designul nu este ideal.
Temperaturile interne si externe sunt bune în uz normal, ventilatorul fiind oprit când încărcarea pe CPU nu este mare și pornind doar în multitasking. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.
Conectivitatea este asigurată de o interfață wireless Intel, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2. Aceasta s-a achitat bine de sarcini și nu am remarcat probleme cu stabilitatea sau ratele de transfer indiferent de scenariu. Camera Web folosește un senzor cu rezoluție de 2 MP, o îmbunătățire de la generația anterioară, și oferă o imagine mai bună decât implementările obișnuite văzute pe laptopuri. Aceasta este secondată de un modul IR pentru autentificare facială și două microfoane bune, oferind în plus un mod de dezactivare rapidă Fn-F4.
Sistemul audio este bun pentru un ultrabook, acesta având un nivel sonor de circa 85 dB. Difuzoarele, mai mari decât cele remarcate la generația anterioară Gram, nu reușesc însă să acopere mulțumitor zona frecvențelor joase și induc vibrații în carcasă la niveluri sonore mai mari de 60 de procente.
Baterie și autonomie
Bateria folosită de Gram 16 și Gram 17 are o capacitate de 80Wh, bună pentru acest tip de laptopuri, însă modelul mai mare are suficient spațiu interior pentru a putea găzdui ceva mai mare. Cam acestea sunt autonomiile la care trebuie să vă așteptați.
LG Gram 17
- 8h – editare text Google Docs, Optimal + Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 9h – redare FullHD YouTube in Edge, Optimal + Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 11h – redare video Netflix, Normal + Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-7h – navigare Web intensivă, Normal + Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
LG Gram 16
- 9h – editare text Google Docs, Optimal + Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 10h – redare FullHD YouTube in Edge, Optimal + Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 11h – redare video Netflix, Normal + Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-7h – navigare Web intensivă, Normal + Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Autonomiile sunt bune pentru o implementare Intel Core P din generația a 12-a, mai micul Gram 16 obținând timpi un pic mai buni decât mai marele Gram 17.
Laptopurile vin însoțite de un încărcător compact de 65W cu conectare USB-C și cabluri lungi. O încărcare completă durează puțin peste două ore.
Preț și disponibilitate
LG Gram 16 și Gram 17 sunt disponibile în oferte la data publicării acestui articol. LG Gram 17 cu configurația testată, adică i7-1260P cu 16 GB RAM și SSD de 1 TB are un preț de circa 9300 de lei, în timp ce versiunea mai mică Gram 16 este ceva mai ieftină, circa 8500 lei.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, prețuri și disponibilitate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Cele două LG-uri Gram analizate în acest articol sunt laptopuri atipice în multitudinea de opțiuni disponibile în prezent în magazine.
Ele sunt la fel de ușoare ca ultrabook-urile cu dimensiuni mult mai compacte, în ciuda faptului că oferă ecrane de mari dimensiuni, tastaturi full-size, un set bun de porturi, precum și o baterie mare care le permite să funcționeze timp de mai multe ore cu o singură încărcare.
În același timp, cele două oferă doar performanțele unui ultrabook compact și chiar sunt depășite în teste de multe dintre unitățile moderne de 13 și 14 inci, aceasta pentru că LG utilizează un design intern comun între toate Gram-urile lor, astfel că spațiul din aceste șasiuri de 16 /17-inci nu este utilizat pe deplin pentru soluții de răcire sau soluții audio mai bune. Cu alte cuvinte, aceste Gram-uri sunt potrivite mai ales pentru sarcini zilnice și multitasking, dar nu pentru sarcini de lucru serioase sau pentru jocuri.
În plus, pentru a obține greutate scăzută, LG utilizează aliaje de magneziu pentru construcția acestor notebookuri, care sunt mai flexibile și nu se simt la fel de solide ca pe modelele premium din aluminiu de pe piață.
Prin urmare, LG Gram 16 și 17 sunt laptopuri de nișă, mai ales dacă luăm în calcul și prețurile lor, unele ridicate în raport cu specificații oferite. Versiunea de 16-inch este ceva mai accesibilă, dar recomandarea noastră merge în special către Gram-ul 17, datorită ecranului mai mare și mai luminos, tastaturii complete și micului spor de performanțe oferit în taskuri solicitante.
Însă, dacă această combinație de greutatea scăzută, portabilitate și ecran de dimensiuni mari nu este importantă pentru voi, veți găsi în magazine laptopuri full-size mai performante și/sau mai accesibile.
Pro:
- construcție bună și design minimalist elegant
- ecrane IPS 16:10 de bună calitate, chiar dacă ușor cam întunecate (mai ales pe Gram 16)
- conectivitate bogată și tastatură cu touchpad bune
- performanțe bune în activități uzuale
- tăcut și rece
- autonomii bune
Contra:
- șasiul ultra-ușor nu este la fel de solid ca pe alte opțiuni premium
- implementare hardware mai puțin performanță ca pe alte modele Intel Core P
- spațiul intern ar fi putut găzdui difuzoare și răcire superioare