MSI GE65 Raider 9SE review și teste – laptop de gaming performant
Seria Raider a celor de la MSI este una dintre cele mai cunoscute în rândul notebook-urilor de gaming ce nu fac rabat de la performanțe și sistem de răcire.
Cea mai nouă versiune din gamă, MSI-ul GE65 Raider pe care l-am testat în ultimele săptămâni, păstrează aspectele caracteristice ale modelelor precedente, dar îmbunătățește aspecte unde acestea scârțâiau: designul, construcția, calitatea ecranului și competitivitatea prețului pe piața românească.
GE65 Raider-ul testat de noi este e o configurație best-buy a momentului, cu procesor Intel Core i7, grafică Nvidia GeForce RTX 2060 și ecran IPS FHD 240 Hz.
Foarte important însă să înțelegeți din start că atât procesorul cât și cipul grafic sunt setate astfel încât să funcționeze la frecvențe mai mari decât implementările oferite de majoritatea competitorilor direcți, fără a face rabat la capitolele termică sau zgomot al ventilatoarelor. Acest lucru explică, și justifică în același timp, prețul ceva mai ridicat decât al altor laptopuri cu RTX 2060, dar chiar și așa GE65-ul Raider este competitiv, la nivelul altor produse similare precum Asus-ul ROG Strix Scar III G531GV sau Lenovo Legion Y740.
Pe larg, despre punctele forte și micile neajunsuri ale acestui excelent laptop de gaming, în review-ul detaliat de mai jos.
Specificații MSI GE65 Raider 9SE
Ecran | 15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, 240Hz, mat |
Procesor | Intel Coffee Lake-R Core i7-9750H, six-core |
Video | Intel UHD 630 and Nvidia GeForce RTX 2060 6GB 90W (GeForce 440.97) |
Memorie | 16 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMMs) |
Storage | 512 GB SSD (M.2 80 mm PCIe x4 – Samsung PM981 MZVLB512HAJQ-00000) + slot M.2 gol + locaș HDD 2.5″ gol |
Conectivitate | Killer WiFi 6 AX1650x 2×2, Bluetooth 5.0, Killer E2600 Gigabit LAN |
Porturi | 3x USB-A 3.2, 1x USB-C 3.2 gen 2 with DP, miniDP, HDMI 2.0b, LAN, headphone and mic, SD card reader, Kensington Lock |
Baterie | 51 Wh, încărcător 180 W |
Dimensiuni | 358 mm x 248 mm x 26,9 mm |
Greutate | 2,25 kg, încărcător 0,76 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB pe fiecare buton, sistem audio quad, webcam HD |
Construcție și design
MSI GE65 Raider este un succesor mai compact, mai bine clădit și cu un design înnoit al modelului GE63 Raider (testat de noi în versiunea cu ecran de 17 inch). Acesta păstrează unele dintre elementele de design cunoscute, cum ar fi sigla Dragon iluminată, însoțită de două benzi colorate de pe capac, dar are un design mai simplu și mai curat.
MSI a eliminat stridentele decorațiuni roșii care împodobeau vechiul model, iar siglele au fost camuflate mai bine. Astfel, sigla MSI este poziționată tot pe buza inferioară a ecranului, în timp ce siglele Steelseries și Dynaudio sunt amplasate tot în zona interioară, însă acestea sunt acum de culoare neagră și se integrează mult mai bine cu întregul design. Palmrest-ul este însă tot plin de etichete, pe care vă sfătuim să le îndepărtați cât mai repede.
GE65 este mai compact și mai ușor decât GE63, dar și mai bine clădit. Ecranul și zona interioară nu se deformează prea mult, nici măcar sub acțiunea unor apăsări agresive, acest aspect fiind cel așteptat pentru un laptop de gaming care nu este mereu tratat cu grijă. Salutăm această schimbare, deoarece calitatea construcției nu a fost un atu al produselor MSI mai vechi, noul GE65 Raider putând concura acum fără probleme cu modele precum ASUS ROG Scar III sau Lenovo Legion Y740.
Carcasa aproape integral de culoare neagră ar trebui să fie o capcană pentru amprente și mizerie, însă MSI evită parțial această problemă deoarece interiorul este acoperit cu o peliculă care le absoarbe destul de bine. Exteriorul este însă vulnerabil, deci va trebui să vă ocupați regulat de toaleta laptopului dacă țineți la un aspect îngrijit (nu am curățat modelul nostru înainte de a îl poza, pentru a vedea cum va arăta după câteva zile de utilizare).
MSI a amplasat toate indicatoarele luminoase pe buza frontală, departe de privirea utilizatorului, iar butonul Power, chiar dacă este iluminat, are o intensitate scăzută și nu deranjează pe întuneric. Buza frontală și colțurile carcasei sunt teșite si rotunjite, deci acestea nu vor deranja și nu se vor îngropa în încheieturile utilizatorului. Ecranul folosește două balamale ferme, dar care pot fi deschise ușor cu o singură mână, iar unghiul maxim de deschidere de 160 de grade este și el mai mare decât cel văzut pe alte laptopuri de gaming. În final, picioarele cauciucate de sprijin au o aderență foarte bună și țin ferm laptopul pe masă.
Capacul inferior adăpostește masivele fante de admisie ale sistemului de răcire, acestea asigurând un flux de aer capabil să țină sub control temperatura internă. În același timp însă, trebuie să fiți atent să nu obturați aceste fante și, din când în când, să curățați și praful care se va strecura acolo. Evacuarea sistemului de răcire este poziționată pe marginea din spate, la fel ca în cazul multor altor laptopuri pentru jocuri, deoarece astfel aerul cald este împins departe de utilizator.
Din punct de vedere al conectivității, MSI GE65 Raider 9SE oferă cam tot ce și-ar dori un utilizator, excepțiile fiind Thunderbolt 3 și încărcarea USB-C. Utilizatorul primește mai mulți conectori USB-A, un conector USB-C cu ieșire video Display Port, HDMI, Mini Display Port, card reader și doi conectori audio separați pentru căști și microfon. Cele mai multe porturi sunt amplasate pe marginea stângă, iar iluminarea conectorilor USB-A, activă în mod implicit, poate fi oprită din software.
Privind în ansamblu, GE65 Raider este unul dintre cele mai frumoase laptopuri MSI pe care le-am testat până acum. Acesta nu este la fel de rafinat precum modelele GS65/GS75 și moștenește unele elemente de design care ar putea deranja, dar este mai bine clădit decât predecesorul său și are un design practic, ce bifează cam toate cerințele unui laptop de gaming modern.
Tastatura și touchpad
GE65 Raider folosește aceeași tastatură Steelseries pe care MSI a folosit-o pentru cele mai multe dintre laptopurile pentru jocuri lansate în ultimii ani.
Aranjarea tastelor este în general bună, remarcându-se butoanele mari bine spațiate, tastele direcționale la fel de mari și blocul numeric ceva mai compact. Se remarcă totodată și câteva dintre particularitățile enervante MSI, cum ar fi amplasarea tastei Windows în dreapta și a tastei Delete deasupra blocului numeric. Tastele Fn și Windows pot fi inversate din software-ul Dragon Center, însă ideea MSI rămâne la fel de discutabilă.
După o perioadă mai lungă de utilizare, consider că tastatura este ușor neiertătoare. Mecanismul are o cursă lungă și necesită o apăsare fermă pentru activare, ceea ce duce la rateuri destul de dese, însă am întâlnit și utilizatori care sunt încântați de experiență, deci factorul subiectiv trebuie luat în calcul. Mecanismul este tăcut, chiar și tasta mai mare Space, care era zgomotoasă în trecut, având acum un comportament bun. Privind în ansamblu, tastatura este însă bună și cere doar o perioadă de acomodare.
Sistemul de iluminare beneficiază de LED-uri RGB individuale pentru fiecare tastă în parte, acesta iluminând atât caracterele funcției principale, cât și caracterele secundare. Aplicația Steelseries Engine oferă control suplimentar asupra culorilor, intensităților și efectelor luminoase. Am remarcat în plus un truc interesant, apăsarea tastei Fn lăsând marcate luminos doar butoanele care au scurtături acționate astfel, ceea ce ușurează regăsirea rapidă a unor funcții amplasate nu tocmai standard (cu ar fi butoanele de ajustare a luminozității puse pe NumPad).
Touchpad-ul este unul standard care nu se poate apăsa, acesta fiind însoțit de butoanele aferente. Suprafața de control este fabricată din plastic, are dimensiuni medii, este rigidă și beneficiază de drivere Precision, oferind un control bun chiar și în cazul gesturilor complexe rapide. Butoanele sunt însă dure și zgomotoase, suficient de enervante pentru a convinge un utilizator să apeleze la un mouse.
Ecran
MSI GE65 Raider oferă un ecran IPS cu rezoluție Full HD, rată de împrospătare de 240 Hz și strat protector mat, un panel Sharp pe care l-am mai văzut și-n alte modele pentru jocuri din gama superioară precum MSI GS65, Razer Blade 15 sau Asus ROG Scar III.
Acesta este un ecran excelent pentru jocuri deoarece oferă timpi de răspuns mici și rate de refresh mari, însă este bun și pentru activitățile uzuale deoarece stă bine la capitolele contrast, luminozitate și acuratețe. Cu un nivel maxim de luminozitate de numai 270 nits, acesta nu este însă optim pentru utilizarea în lumina diurnă sau lumina artificială puternică.
- Panel Hardware ID: Sharp SHP14C5 (LQ156M1JW03);
- Coverage: 98% sRGB, 72% NTSC, 75% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.3;
- Max brightness in the middle of the screen: 267 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 777:1;
- White point: 8900 K;
- Black on max brightness: 0.34 cd/m2;
- PWM: Yes, 24 KHz at < 20% brightness;
- Response time: ~14 ms GTG.
Ecranul necesită o calibrare pentru a rezolva problemele de temperatură și gamma, acesta dovedindu-se ulterior foarte bun pentru clasa din care face parte. Aplicația Dragon Center oferă și câteva șabloane pentru câteva scenarii de utilizare, cum ar fi Movies, Gaming, Office sau Anti-Blue. Nu am remarcat probleme cu uniformitatea de lumină sau culoare, și nici bleeding deranjant.
Configurație și performanțe
Exemplarul de MSI GE65 Raider testat de noi este unul cu specificații medii, acesta oferind un procesor Intel Core i7-9750H, 16 GB de memorie DDR4 (două module de 8 GB), placă video NVIDIA GeForce 2060 90W, o unitate de stocare SSD Samsung PM981 cu conectare M.2 și interfață PCIe 4x și un conector M.2 suplimentar. Laptopul mai oferă un locaș de 2,5” pentru HDD cu tot cu conectica aferentă.
Procesorul și placa video sunt standard pentru laptopurile de jocuri moderne din gama intermediară, însă în cazul de față, ambele sunt capabile să funcționeze cu profiluri energetice superioare, ceea ce se traduce prin performanțe mai bune în jocuri și aplicații pretențioase. Ca exemplu, placa video RTX 2060 are un TDP de 90W și frecvențe mai mari, în timp ce o implementare standard are doar 80W și frecvențe standard.
Procesorul și placa video sunt lipite pe placa de bază, însă memoria și unitatea de stocare pot fi schimbate. Accesul la componente este mai ușor decât la GE63, însă tot necesită atenție. Capacul inferior se îmbină cu conectorii din partea stânga, ceea ce necesită o ridicare grijulie începând cu marginea de jos și cea din dreapta și terminând în stânga.
Atenție însă, unul dintre șuruburi este sigiliat, deci va trebui să vă interesați dacă operațiunea este posibilă fără invalidarea garanției. Înăuntru veți găsi sloturile de memorie, cei doi conectori M.2, interfața wireless, sistemul audio, sistemul de răcire și bateria. După cum se vede, interiorul este spațios și bine optimizat pentru găzduirea tuturor componentelor.
MSI GE65 Raider este un laptop pentru jocuri, însă oferă Optimus și un profil energetic în aplicația Dragon Center care pune accent pe silențiozitate pentru sarcinile uzuale banale. Mai jos puteți vedea comportamentul la care trebuie să vă așteptați.
Pentru testele de performanță, am recurs ca de obicei la CineBench R15 care a fost folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între ele. Aplicația Dragon Center oferă mai multe profiluri energetice, însă se simte nevoia unei actualizări estetice și funcționale. Această rămâne însă chiar și așa utilă, oferind posibilitatea supra-tactării plăcii video sau a modificării regimului ventilatoarelor. Modurile de lucru oferite sunt:
- Turbo – profilul pentru performanță maximă, cel pe care l-am și utilizat în teste, acesta ridică limita de putere pe procesor de la 45W la 55 W și mărește frecvențele plăcii video cu 100 MHz pe nucleu și 200 MHz pe memorie;
- Sport – procesor setat la 55W, setări standard pentru placa video;
- Comfort – procesor și placă video la setările implicite;
- Eco – limitează puterea plăcii video și procesorului, oferă un regim de lucru silențios
Cu aceste setări, procesorul se stabilizează la frecvențe de 3,5 – 3,6 GHz și obține scoruri de 1170 de puncte în CineBench, TDP-ul atingând 55W iar temperaturile atingând 90 – 94 de grade. După cum am zis, profilul Turbo mărește .limita TDP pe CPU, ridicând frecvențele dar și temperaturile, iar limitarea este în acest caz una de natură termică.
Am trecut apoi la sub-alimentarea procesorului, limita stabilității fiind la -125 mV. În acest caz, procesorul s-a comportat impecabil deoarece frecvențele stabile atinse au fost de 3,9 – 4 GHz iar scorul CineBench a urcat la 1280 puncte, TDP-ul fiind tot de 55W iar temperaturile urcând la 92 – 94 de grade.
Profilul Sport a obținut rezultate similare, în timp ce profilul Comfort a făcut ca laptopul să devină ceva mai rece și ceva mai lent. Am trecut apoi pe baterie, unde Comfort a rămas cel mai rapid profil energetic disponibil, iar procesorul s-a comportat bine deoarece a mers la 45W în cea mai mare parte a timpului, coborând la 20W doar către final.
Privind în ansamblu la performanța CPU, MSI GE65 Raider nu dezamăgește și oferă performanțe excelente după sub-alimentarea procesorului. Laptopul are temperaturi interne mari, însă este mai tăcut decât alte laptopuri pentru jocuri de 15”.
Am trecut apoi la testele combinate de procesor și placă video, adică 3DMark Stress Test si Luxmark 3.1. Laptopul a trecut de testul 3DMark atât cu setările standard, cât și cu cele numite de noi Tweaked, care sunt de fapt profilul Turbo cu un overclock suplimentar pe placa video de 175 MHz pe nucleu și 350 MHz pe memorie. Testele 3DMark arată că temperaturile pe CPU și GPU au fost cam aceleași chiar și după sub-alimentarea procesorului, însă acestea nu au trecut de 75 de grade, ceea ce este de-a dreptul excelent dacă ne uităm la alte implementări similare.
Luxmark ne arată că atât procesorul cât și placa video pot funcționa bine în regim intensiv pe perioade lungi, procesorul atingând un TDP de 45W în timp ce placa video a atins maximul de 90W. Pe baterie, laptopul însă se va chinui cu activitățile intensive, deoarece TDP-ul procesorului este limitat la 20W, iar cel al plăcii video la 30W.
Am trecut apoi la setul nostru standard de teste, care au fost folosite mai întâi cu profilul Turbo activat.
- 3DMark 11: 19026 (Graphics – 22598, Physics – 13062);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 15629 (Graphics – 17468, Physics – 16800);
- 3DMark 13 – Time Spy: 6636 (Graphics – 6655, CPU – 6535);
- 3DMark 13 – Port Royal: 3747;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 3934;
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5378, Multi-core: 23975;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1188, Multi-core: 6052;
- CineBench R15 (best run): CPU 1292 cb, CPU Single Core 185 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 2772 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 210.82 fps, Pass 2 – 74.464 fps.
- x265 HD Benchmark 64-bit: 48.92 s.
Am refăcut apoi aceste teste cu profilul personalizat Tweaked, adică Turbo cu overclock pe placa video și tensiune scăzută pe procesor.
- 3DMark 11: 19413 (Graphics – 23228, Physics – 13385);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 15971 (Graphics – 17687, Physics – 17556);
- 3DMark 13 – Time Spy: 6931 (Graphics – 6928, CPU – 6952);
- 3DMark 13 – Port Royal: 3860;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4048;
- PCMark 10: 5617 (Essentials – 9517 , Productivity – 7107 , Digital Content Creation – 7112);
- PassMark: Rating: 6407, CPU mark: 15092, 3D Graphics Mark: 11815;
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5400, Multi-core: 24069;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1188, Multi-core: 6130;
- CineBench R15 (best run): CPU 1318 cb, CPU Single Core 185 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 2973 cb, CPU Single Core 436 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 213.84 fps, Pass 2 – 79.68 fps;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 45.88 s.
Testele pe procesor sunt puțin afectate de sub-alimentare, de explicat din moment ce aceasta componentă se comportă excelent de la bun început, însă se vede un impact pozitiv asupra temperaturilor. Placa video reușește să smulgă însă un spor de cinci procente.
În concluzie, MSI GE65 Raider 9SE este cel mai rapid laptop Core i7-9750H testat până acum și totodată cel mai rapid laptop RTX 2060 testat până acum. Acesta se apropie astfel la 10 – 15 procente de implementările RTX 2070 115W, cum ar fi MSI GE65 Raider 9SF și Asus ROG Scar III G531GW, diferența fiind mai mare doar în testele de ray tracing.
Înainte de a trece la jocuri, am făcut și câteva teste de performanță workstation, pentru a vedeam cum se compară acest sistem cu stațiile de lucru mobile.
- Blender – BMW GPU Car scene: Time – 6:26.95;
- Blender – Classroom scene: Time – 14:21.79;
- Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: 25467;
- SPECviewerf 13 – 3DSMax: 162.03;
- SPECviewerf 13 – Creo: 159.65;
- SPECviewerf 13 – Energy: 17.56;
- SPECviewerf 13 – Maya: 201.08;
- SPECviewerf 13 – Medical: 47.54;
- SPECviewerf 13 – Showcase: 92.03;
- SPECviewerf 13 – SNX: 15.95;
- SPECviewerf 13 – SW: 73.35.
Trecând la jocuri, am ales mai multe titluri reprezentative DirectX 11 și DirectX 12. Acestea au fost testate la rezoluția nativă Full HD atât cu profilul Turbo standard cât și cu profilul Tweaked, cel din urmă profil fiind folosit și pentru testarea la rezoluție UHD cu ajutorul monitorului de gaming Nitro XV273K 4K 144 Hz pus la dispoziție de Acer.
FHD Turbo stock | FHD Tweaked | UHD Tweaked | |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF) | 80-90 fps | 82-94 fps | – fps |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS OFF) | 44-52 fps | 44-54 fps | – fps |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 98 fps | 101 fps | 37 fps |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 123 fps | 125 fps | 44 fps |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 88 fps | 96 fps | 38 fps |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 81 fps | 83 fps | 29 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 80-108 fps | 84-116 fps | 40-50 fps |
HWInfo arată comportamentul în Far Cry 5, Witcher 3 și Shadow of Mordor, remarcându-se performanțele excelente, dar și temperaturile de peste 90 de grade pe procesor.
Comutând la profilul Tweaked, putem remarca o scădere a temperaturilor pe CPU și o creștere ușoară a performanțelor pe GPU, ceea ce se concretizează printr-un spor mic al numărului de cadre pe secundă. După cum am zis mai sus, principalul merit al acestui profil este scăderea temperaturilor pe CPU și GPU.
Utilizarea unui ecran exterior a adus cu sine o scădere ușoară de temperaturi, după cum se observă mai jos.
Toate testele de mai sus au fost rulate cu ventilatoarele setate pe Auto, însă MSI oferă și un profil CoolerBooster care le turează la maximum. În acest caz, nivelul de zgomot crește foarte mult, de la 44 – 45 dB pe Auto la 50 – 52 dB, însă și temperaturile sunt mai scăzute. Acest profil nu este neapărat necesar pe această configurație, modul Auto oferind performanțe foarte bune după scăderea tensiunii de alimentare a procesorului. Dacă alegeți însă un model cu RTX 2070, cei 25W suplimentari de căldură probabil că vor necesita CoolerBooster.
În final, am rulat testele de jocuri și pe baterie. După cum am zis mai sus, profilurile energetice Turbo și Sport nu sunt disponibile în acest mod, Comfort fiind cel mai performant mod de lucru. În acest scenariu, procesorul a scăzut la 15W iar placa video la 30W, iar performanțele cât de cât acceptabile au fost subminate și mai mult de ocazionale scăderi de frecvență ale procesorului la numai 800 MHz. MSI GE65 Raider 9SE nu este deci o opțiune bună pentru jocuri atunci când este alimentat de la baterie, însă asta se poate spune cam despre toate celelalte laptopuri similare.
Răcire, conectivitate și audio
MSI GE65 Raider folosește un sistem de răcire complex, acesta având un design oarecum diferit de alte implementări văzute pe laptopurile puternice, deoarece bateria este amplasată între ventilatoare. Se observă astfel că ventilatoarele sunt împinse către margini iar conductele de transfer termic, care răcesc procesorul, placa video și etajul de alimentare, sunt mai lungi. Designul seamănă deci cu cel văzut la generatia anterioară, însă nu este identic.
După cum am văzut în cadrul secțiunii anterioare, acest sistem de răcire ține bine sub control combinația dintre Core i7 și RTX 2060. Sub-alimentarea procesorului este însă o idee bună deoarece temperaturile interne mari sunt punctul nevralgic al întregului sistem. După această operațiune vă veți bucura de un laptop de jocuri care funcționează impecabil la temperaturi rezonabile și un nivel sonor suportabil de 44 – 45 dB.
Profilul de răcire CoolerBooster este zgomotos, circa 50 -52 dB, și nu este necesar pentru această configurație. Dacă veți opta pentru varianta cu placă video RTX 2070, acesta va deveni mai util. Mai trebuie totuși menționat că MSI permite ajustarea suplimentară a regimului ventilatoarelor, interfața Dragon Center nefiind prea intuitivă, dar oferind totuși un mod suplimentar de control care să vă permită să particularizați comportamentul răcirii în funcție de preferințe.
Ventilatoarele sunt tăcute în cursul activităților uzuale. Cel din dreapta este oprit, iar cel din stânga se învârte lent și își crește turația doar în activitățile mai gurmande. Cu această ocazie am remarcat zgomote de natură electrică și electronică, o problemă pentru laptopurile moderne, iar cei care sunt deranjați de acest aspect vor trebui să testeze exemplarul cumpărat pentru a-l putea returna în cazul în care îl găsesc deranjant.
Conectivitatea este asigurată de o placă de rețea 802.11ax Killer WiFi 6, secondată de un modul Bluetooth 5.0 și o placă de rețea Gigabit Ethernet Killer Gigabit LAN. Placa de rețea wireless s-a comportat bine în toate testele, însă ratele de transfer au fost mai mici decât cele văzute la alte implementări WiFi 6.
MSI consideră că redarea audio este mai importantă decât autonomia, un obicei deja consacrat, deci și GE65 Raider beneficiază de un sistem audio mare cu două difuzoare pentru înalte și medii și două difuzoare pentru joase. Acest sistem audio este însă mai mic decât cel văzut la GE63 sau GE75 deoarece și GE65 este un laptop mai compact.
Sunetul redat este puternic, având un nivel sonor de 80 dB, și are o calitate bună, chiar dacă prestația este sub cea remarcată la GE73 Raider sau GE75, deoarece și speakreele sunt ceva mai mici. Trebuie să menționez faptul că am avut probleme cu driverele audio oferite de MSI, reușind să găsesc în final niște drivere Realtek funcționale, aceasta nefiind o problemă cunoscută a notebookurilor MSI.
Redarea audio în căști este foarte bună, laptopul folosind un etaj de conversie analogic-digitală Hi-Fi ESS Sabre, utilizarea căștilor fiind recomandată. Dotările media sunt completate de o cameră Web cu rezoluție HD, prestația acesteia fiind modestă, dar măcar fiind amplasată acolo unde trebuie.
Baterie și autonomie
Bateria aleasă de MSI pentru GE65 are o capacitate de numai 51W, ca la generația anterioară. Producătorul preferă să implementeze baterii mai mici pentru a face loc unui sistem audio puternic, ceea ce are sens ținând cont că doar alimentarea de la priză îi permite configurației hardware să se dezlănțuie, însă acest aspect s-ar putea să dezamăgească unii utilizatori.
În plus, durata de viață a bateriei s-ar putea să se dovedească în timp a fi problematică, deoarece aceasta este expusă căldurii sistemului de răcire, spre deosebire de bateriile mai ferite care sunt amplasate de alți producători în partea inferioară a carcasei sub palmrest.
- 3h:45m – editare text Google Docs, ECO Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4h – redare video YouTube FullHD, ECO Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4h:20m – redare video Netflix, ECO Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 2h – navigare Web intensivă, Comfort Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 1h:10m – jocuri (Witcher 3), Comfort Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON, no fps limit.
După cum se vede, autonomia este de numai 2 ore pentru navigarea Web intensivă și de 4 ore pentru redarea video, ceea ce este greu de acceptat pentru un laptop modern.
Încărcătorul de 180W oferit de MSI este cam butucănos, cam la fel de mare ca cele de 230W folosite pentru configurații mai puternice, iar aceasta ar putea fi o problemă pentru cei care se plimbă des cu laptopul. Variantele cu placă video RTX 2070 sunt chiar mai defavorizate, acestea folosind un încărcător și mai masiv, cu putere de 280W.
Preț și disponibilitate
MSI GE65 Raider se găsește deja în ofertele magazinelor. Cea mai comună configurație este cea testată de noi, adică cea care oferă procesor Core i7, placă video NVIDIA GeForce RTX 2060 90W, 16 GB RAM și SSD Samsung cu capacitate de 512 GB, aceasta fiind disponibilă la un preț de circa 6700-6900 lei. Varianta cu placă video RTX 2070 este mai scumpă cu circa 1500 lei, ajungând deci la un preț de circa 8700 lei.
Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
MSI-ul GE65 Raider este unul dintre cele mai bine echilibrate laptop-uri de gaming mid-range ale momentului.
Desigur, pe piață există diverse alte configurații similare cu prețuri mai accesibile, GE65 Raiderul situându-se printre opțiunile ceva mai piperate. Prețul său se situează la nivelul concurenței directe, Asus-ul ROG Strix Scar III și Lenovo Legion Y740, GE65-ul având de partea sa performanțele superioare, integrarea standard a unui SSD Samsung PM981, sistemul de răcire echilibrat și sistemul audio peste competiție, toate într-un pachet compact și prietenos creionat.
Principalul său neajuns este bateria mică pe care o înglobează, aspect ce se traduce în autonomie limitată, dar mai ales faptul că celulele sunt plasate în zona fierbinte a laptopului, ce poate duce la degradarea lor accelerată. Acest aspect este datorat prioritizării sistemului audio, si un element constructiv ce separă clar Raider-ul de celelalte opțiuni. Competiția nu stă nici ea excelent la capitolul baterie, pentru autonomie de mai lungă durată trebuind să urcați către segmentul superior al ultraporbilelor de gaming, spre MSI GS65 Stealth, Razer Blade 15, Acer Predator Triton 500 sau Asus ROG Zephyrus.
În același timp GE65 Raiderul este clar creat pentru utilizarea indoor, conectat la priză, acolo unde își arată atuu-urile si ascunde celelalte neajunsuri, precum ecranul nu foarte luminos sau performanțele limitate pe modul baterie.
În concluzie, MSI-ul GE65 este un notebook de gaming foarte bun și primește deplina noastră recomandare, atât timp cât îîi întelegeți și acceptați particularitățile, pcuntele forte și neajunsurile.
Pro:
- compact, bine clădit și mai simplu decât alte modele MSI
- ecran IPS 240 Hz bun, dar nu foarte luminos
- performanțe excelente după mici ajustări
- posibilități de overclock si upgrade
- temperaturi interne și externe bune în jocuri
- sistem de răcire echilibrat și tăcut pe această configurație și modul Auto
- sistem audio bun
Contra:
- lipsa Thunderbolt 3
- temperaturi mari pe CPU la tensiunea standard
- ventilatoare zgomotoase pe CoolerBoost, dar această setare nu este necesară pe configurația cu RTX 2060
- zgomote de natură electrică
- baterie mică și amplasată în „zona fierbinte” a laptopului