MSI GE66 Raider review și teste – gaming la superlativ
MSI s-a plasat constant în ultimii ani în avantgarda segmentului laptopurilor de top, excelând la capitole precum cel al performanțelor și soluțiilor de răcire, dar cu oarecare deficiențe la capitole precum construcția sau autonomia pe baterie.
Modelul lor de top din 2020, seria GE66 Raider, promitea încă de la lansare să adreseze hibele generațiilor precedente, astfel că l-am așteptat cu mare nerăbdare la teste. S-a lăsat mult așteptat, dar într-un final am reușit să îl primi de la MSI și l-am pus la treabă pe durata câtorva săptămâni.
Versiunea testată de noi este cea de top oferită de MSI pentru seria GE66 Raider, cu procesor Intel Core i9 și soluție grafică Nvidia RTX 2080 Super, cam cel mai puternic combo disponibil la acest moment pe un laptop de 15-inch. Desigur, o astfel de configurație vine cu un preț pe măsură, dar MSI oferă acest laptop și în variante mai accesibile.
Concluziile noastre, cu bune și cu rele, sunt adunate în review-ul de mai jos.
Specificații MSI GE66 Raider 10SGS
Ecran | 15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, 240 Hz, 3ms, 16:9, non-tactil, mat |
Procesor | Intel Comet Lake-H Core i9-10980HK CPU, 8C/16T |
Video | Intel UHD + Nvidia RTX 2080 Super 8 GB GDDR6 (90-105 W, Max-Q), Optimus |
Memorie | 32 GB DDR4 3200 MHz (2x DIMMs) |
Stocare | 1x 1 TB SSD (WDC PC SN730 SDBPNTY-1T00) – 2x M.2 NVMe 80 mm slots |
Conectivitate | Wireless 6 (Killer AC 1650i), Bluetooth 5.0, 2.5 Gigabit LAN (Killer E3100) |
Porturi | 2x USB-A 3.1 gen1, 1x SUB-A 3.2 gen2, 2x USB-C 3.2 gen2, HDMI 2.0, DisplayPort, LAN, card reader, mic/earphone, Lock |
Baterie | 99.9 Wh, încărcător 230 W, încărcare USB-C |
Dimensiuni | 358 mm x 267 mm x 23.4 mm |
Greutate | 2,42 kg, încărcător 0,88 kg |
Extras | tastatură iluminare RGB per tastă, webcam HD + IR, sistem audio 2x2W |
Construcție și design
MSI GE66 Raider este complet reproiectat, atât în exterior, cât și în interior, și are puține caracteristici comune cu predecesorul GE65. Noul laptop este ceva mai mare și mai greu decât precedentul model, însă compensează din plin prin construcția solidă și finisajele excelente, acesta fiind de departe cel mai atractiv laptop MSI lansat într-o lungă perioadă de timp.
Interiorul și capacul sunt acoperite cu foi metalice groase, lăsând o impresie plăcută de rigiditate și netorsionându-se nici sub apăsările ferme. Ecranul este și el încadrat de o ramă solidă, acesta nefiind afectat de apăsări sau torsionări, și este susținut de balamale ferme, ce-i drept, cu o deschidere de numai 145 de grade.
Carcasa nu are însă o construcție monobloc, ci este asamblată în jurul unui șasiu de plastic, și unele scârțâituri se fac auzite atunci când se apasă puternic pe arm-rest sau când laptopul este ridicat de un colț. Această problemă nu este însă la fel de deranjantă ca în cazul vechilor modele MSI, iar cei mai mulți utilizatori probabil că nici nu o vor remarca.
MSI a periat și designul, nu doar construcția, iar GE66 beneficiază de un aspect curat care folosește o culoare gri la exterior și una mai închisă cu reflexii albastre la interior. Capacul exterior este decorat cu o siglă Dragon Shield elegantă, care completează plăcut noul design. Interiorul nu este imun la amprente sau murdărie, însă doar tastele și touchpad-ul vor necesita o curățare deasă pentru a arăta bine.
Cel mai evident element de design este, după cum se vede deja din poze, gigantica bară luminoasă amplasată pe buza frontală. Aceasta este cam stridentă, însă după un timp chiar a început să-mi placă, deci probabil că și alți utilizatori vor fi atrași de ea. Sistemul de iluminare RGB poate fi controlat din aplicația Steelseries și poate fi oprit cu totul dacă vă deranjează, însă trebuie să fiți atenți să-l protejați deoarece materialul plastic transparent care-l acoperă este cam fragil și sensibil la zgârieturi.
Iar dacă am vorbit de finisajele bune, trebuie să menționez îmbinarea bune dintre această bară de plastic și metalul din jur, un progres de la buza frontală de pe GS66. Am apreciat și garnitura care încadrează ecranul, aceasta protejând această componentă mai fragilă atunci când umblați cu laptop în rucsac sau alte bagaje.
Nu sunt însă prea încântat de designul capacului inferior. Nu doar că acesta folosește piciorușe de cauciuc cam scunde, ceea ce împiedică o mai bună admisie a aerului prin fantele masive din această zonă, dar folosește și un picior din material plastic amplasat central. Fabricat din plastic dur, acesta va avea tendința să zgârie suprafețele mai sensibile pe care așezați laptopul, deci va trebui să fiți mai atent cu el decât de obicei.
GE66 Raider are o amprentă mai mare decât predecesorul său, laptopul folosind o zonă proeminentă amplasată după balamaua ecranului pentru a face loc unei baterii mai mari, unui sistem de răcire mai dotat, și conectorilor, care acum sunt amplasați preponderent aici. Datorită acestei poziționări, cablurile video sau de rețea nu vor fi deranjante, pe laterale rămânând doar porturile USB și cititorul de carduri. Din păcate, laptopul nu oferă Thunderbolt 3, însă conectorul USB-C oferă ieșire video DP și încărcare.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe GE66 este identică cu cea remarcată la GS66, preluând deci toate avantajele și dezavantajele acesteia. Tastatura nu oferă un bloc numeric, ceea ce le-a permis celor de la MSI să opteze pentru o amplasare centrală pe placul meu. Cei care au nevoie de un NumPad probabil că vor zice însă altceva.
Tastatura oferă butoane direcționale mari și o coloana de butoane funcționale în partea dreaptă, două caracteristici atractive, dar preia și unele caracteristici MSI enervante, cum ar fi tasta Ctrl din stânga cu dimensiuni mari care trimite tasta Fn în dreapta, înghesuită într-un buton Ctrl dreapta deja subdimensionat. Butonul Power este integrat în tastatură în colțul din dreapta-sus, o poziție care duce la confuzii, și integrează un LED indicator portocaliu, mic, dar suficient de puternic pentru a fi vizibil în întuneric.
Implementarea MSI oferă tastele cu cea mai scurtă și mai moale cursă din această gamă de laptopuri, aceasta fiind chiar mai moale decât implementările ultraportabile standard. Tastatura oferă butoane cu o cursă de numai 1,5 milimetri care sunt foarte ușor de activat, ceea ce nu va fi pe placul celor obișnuiți cu tastaturi mai dure. Cei obișnuiți cu tastaturile de Ultrabook o vor găsi pe placul lor și vor aprecia o tastatură tăcută și rapidă, însă mecanismul moale este neiertător și va sancționa imediat apăsările greșite pe tastele adiacente.
Sistemul de iluminare RGB folosește LED-uri individuale pentru fiecare tastă, remarcându-se uniformitatea bună, intensitatea ridicată și lipsa luminii parazitare de sub taste. Tastatura oferă și indicatoare luminoase pentru Caps Lock și Num Lock, și, o tradiție MSI deja, iluminarea doar a tastelor relevante atunci când se apasă tasta Fn.
Touchpad-ul este mai îngust dar mai înalt decât cel văzut la GS66. Acoperit cu sticlă și dotat cu drivere Precision, acesta oferă o suprafață cu fricțiune redusă care nu are probleme cu gesturile complexe sau mișcările rapide. Butoanele aferente sunt tăcute și ferme, însă suprafața ar putea fi ranforsată mai bine deoarece are tendința să scârțăie la apăsările mai dure.
Ecran
MSI oferă mai multe tipuri de ecrane pentru GE66, acestea incluzând panouri IPS FullHD cu rate de împrospătare de 144, 240 și 300 Hz, dar și un model UHD IPS cu rată de împrospătare de 60 Hz și acuratețe coloristică ridicată care vizează creatorii de conținut.
Modelul testat de noi a fost echipat cu oferta media IPS FullHD 240 Hz, o opțiune Sharp populară în gama medie-superioară a laptopurilor pentru jocuri contemporane. Cei care doresc versiunea 300 Hz trebuie să știe că acel ecran este același cu cel văzut la ASUS Zephyrus S15 sau Acer Predator Triton 500, opțiunea fiind interesantă pentru amatorii de jocuri competitive care beneficiază de rate mari de împrospătare.
Pentru cei mai mulți utilizatori, 240 Hz sunt însă suficienți, iar cei care vor opta pentru ecranul testat de noi vor descoperi un produs bun care oferă latențe scăzute, acoperire coloristică bună, luminozitate maximă suficientă și contrast mulțumitor. Este același ecran văzut și la GS66, însă acesta a avut acum o luminozitate mai ridicată, circa 320 nits, care rămâne însă cam insuficient pentru lucrul confortabil în exterior.
- Panel Hardware ID: Sharp SHP14C5 (LQ156M1JW03);
- Coverage: 97.9% sRGB, 68.3% NTSC, 71.2% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.34;
- Max brightness in the middle of the screen: 323.18 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 17.12 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1174:1;
- White point: 7900 K;
- Black on max brightness: 0.27 cd/m2;
- PWM: Yes, 23.6 KHz at < 19% brightness;
- Response time: ~16 ms GTG
Calibrarea din fabrică ar putea fi mai bună, ecranul necesitând ajustarea temperaturii și nivelului gama. După această operațiune, care duce la o scădere mică a luminozității maxime, utilizatorul se va putea bucura de un ecran cu uniformitate de culoare și luminozitate bună și fără bleeding deranjant.
Hardware și performanțe
Exemplarul de GE66 Raider pe care l-am testat este un model de vârf, acesta oferind un procesor Intel Core i9-10980HK, 16 GB de memorie DDR4 3200 MHz, o unitate de stocare SSD rapidă Western Digital SN730 cu capacitate de 1 TB și interfață grafică duală: NVIDIA RTX 2070 și Intel UHD, cu suport Optimus. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii octombrie 2020, mai precis BIOS E1541IMS.30A, Dragon Center 2.0.82.0 și GeForce Game Ready 456.71.
Laptopul este disponibil într-o multitudine de configurații. Procesorul cu opt nuclee i9-10980HK de pe acest model de vârf este are multiplicatorul deblocat și permite overclocking, însă este o opțiune scumpă și necesită multă putere pentru a se putea desfășura, cu inerentele temperaturi ridicate de funcționare. De aceea, opțiunea cu șase nuclee i7-10750H este o alegere mai echilibrată, în special dacă veți cumpăra acest laptop în principal pentru jocuri.
Placa video este NVIDIA 2080 Super în implementarea Max-Q cu TDP între 80 și 105W, cea mai puternică opțiune pe care o puteți găsi într-un astfel de produs, aceasta beneficiind în această implementare și de ceva spațiu de manevră pentru overclocking. Această opțiune este însă scumpă, deci probabil că alegerile RTX 2070 Super de 115W sau RTX 2060 de 110W vor avea un raport preț/performanță mai bun.
Platforma Intel oferă suport pentru 32 GB de memorie RAM DDR4 3200 MHz, utilizatorul beneficiind de două locașuri ușor accesibile pentru modulele de memorie. În interior, veți mai avea acces la cele două locașuri M.2 pentru unitățile de stocare și interfața Wi-Fi. Acces la componentele interne pare facil, însă după desfacerea șuruburilor veți constata că trebuie să vă luptați cu sistemul de prindere al capacului inferior, care necesită atenție și răbdare pentru înlăturare.
Suita software MSI este bună, însă cam depășită din punct de vedere estetic. Aceasta constă din software-ul principal Dragon Center, de unde puteți ajusta profilurile energetice, ventilatoarele, ecranul și bateria, și două aplicații separate pentru placa de sunet și tastatură. Spre deosebire de GS66, GE66 nu oferă opțiunea utilizării exclusive a plăcii video NVIDIA, Optimus fiind mereu activ, și nici suport G-Sync.
Un laptop foarte puternic, MSI GE66 se achită fără probleme sarcinile simple, fiind tăcut și rece în tot acest răstimp deoarece ventilatorul pornește ocazional doar în cazul activităților multitasking.
Am trecut apoi la testele pretențioase, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. Procesorul Core i9 s-a stabilizat la un TDP de peste 70W cu profilul Extreme Performance activat, temperaturi de 90 de grade, nivel de zgomot de 46 – 47 dB și frecvențe de peste 3,9 GHz, scorul obținut fiind de 1700 puncte. Trebuie menționat că procesorul a urcat la un TDP de 80W în primele cicluri, temperatura lui fiind limitată la 95 de grade, coborând apoi la valorile menționate anterior.
Sub-alimentarea procesorului este dezactivată în mod implicit, dar poate fi activat din opțiunile avansate de BIOS cu combinația de taste Right Ctrl + Right Shift + Left Alt + F2, după care este disponibilă, printre altele, și opțiunea XTU.
Procesorul nu a fost stabil la –80 mV, așa că ne-am mulțumit cu –50 mV. Cu același profil Extreme Profile, procesorul a fost limitat tot la 70W și s-a comportat cam la fel, remarcându-se doar ușoare creșteri de frecvență și scoruri.
Trecerea la profilul Silent nu a avut aproape nici un impact asupra performanțelor procesorului, nivelul de zgomot fiind acum de numai 36 – 37 dB, însă procesorul a fost limitat acum de temperatura maximă de 95 de grade. Pe baterie, procesorul este limitat la 54W.
Pentru a pune lucrurile în perspectivă, am pus rezultatele într-un grafic comparativ alături de implementarea i9-10980HK de pe Asus ROG Scar și Zephyrus Duo, dar și implementarea Ryzen 4800H de pe Lenovo Legion 5. AMD are încă supremația, dar i9 se apropie foarte mult. GE66 se află între cele două implementări i9 menționate, dar este mai tăcut și mai rece. De asemenea, am adăugat și un i7-10750H, pentru a vă face o idee de diferențe în cazul în care veți alege această variantă.
Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R20 și Prime95, în ambele cazuri constatând aceeași limită energetică de 70W pe care deja o știam, temperaturi de 90 de grade și nivel de zgomot de 46 – 47 dB.
Testele combinate de placă video și procesor au fost deja cunoscutele 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1. Laptopul a trecut fără probleme de testul 3DMark, în timp ce Luxmark a fost mai puțin util deoarece i9-10980HK nu este de deplin compatibil.
Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Extreme Performance.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 19837 (Graphics – 22822, Physics – 21756, Combined – 9387);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5309;
- 3DMark 13 – Time Spy: 8850 (Graphics – 8707, CPU – 9764);
- AIDA64 Memory test: Write: 48461 MB/s, Read: 44732 MB/s, Latency: 57.3 ns;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5433;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 17102;
- Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 43.11 average fps;
- PassMark: Rating: 7134 (CPU: 20923, 3D Graphics: 13711, Disk: 24674);
- PCMark 10: 5946 (Essentials – 9593, Productivity – 7679, Digital Content Creation – 7744);
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 6145, Multi-core: 33972;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1329, Multi-core: 7017;
- CineBench R15 (best run): CPU 1828 cb, CPU Single Core 207 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 4044 cb, CPU Single Core 485 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 236.78 fps, Pass 2 – 107.83 fps;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 34.53 s.
Acest profil nu afectează placa video în nici un fel, de aceea am refăcut unele testele cu procesorul sub-alimentat cu 50 mV și placa video overclockată cu 120 MHz pe nucleu și 200 MHz pe memorie. Cu acest profil, numit de noi Extreme Tweaked, placa video a avut un TDP între 90 și 105W, adică ceea ce așteptat de la RTX 2080 Super Max-Q.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 20757 (Graphics – 24016, Physics – 22507, Combined – 9727);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5560;
- 3DMark 13 – Time Spy: 9135 (Graphics – 9177, CPU – 10186);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5756;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 17938;
- Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 45.74 average fps;
- PassMark: Rating: 7224 (CPU: 21185, 3D Graphics: 13811, Disk: 22074);
- PCMark 10: 5931 (Essentials – 9510, Productivity – 7590, Digital Content Creation – 7843);
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1302, Multi-core: 8383;
- CineBench R15 (best run): CPU 1907 cb, CPU Single Core 212 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 4303 cb, CPU Single Core 499 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 253.34 fps, Pass 2 – 108.04 fps;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 33.88 s.
Am testat apoi laptopul și cu o parte din produsele pe care le folosim pentru analiza stațiilor de lucru.
- Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 39s (Extreme), 3m 44s (Extreme Tweaked);
- Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 1m 11s (CUDA), 32s (Optix);
- Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 10m 12s (Extreme), 10m 25s (Extreme Tweaked);
- Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 3m 20s (CUDA), 1m 50s (Optix);
- Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: CPU not recognized;
- SPECviewerf 13 – 3DSMax: 193.27 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Catia: 143.42 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Creo: 187.24 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Energy: 18.96 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Maya: 226.15 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Medical: 60.15 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Showcase: 105.43 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – SNX: 21.13 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – SW: 94.09 (Extreme).
În final, cu acest profil îmbunătățit, vedem o creștere de 2 – 3 procente pentru performanțele procesorului și 2 – 5 procente pentru placa video, ceea ce nu este mult.
Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acestea fiind testate cu profilurile Extreme Performance și Extreme Tweaked, ventilatoarele setate pe Auto și rezoluții FullHD și QHD.
i9-10980HK + RTX 2080 Super Max-Q | FHD Extreme | FHD Extreme Tweaked | FHD Silent | QHD Extreme |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF) | 121 fps (81 fps – 1% low) | 129 fps (78 fps – 1% low) | 118 fps (68 fps – 1% low) | – |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS OFF) | 77 fps (58 fps – 1% low) | 82 fps (52 fps – 1% low) | 65 fps (49 fps – 1% low) | – |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 112 fps (87 fps – 1% low) | 118 fps (90 fps – 1% low) | 96 fps (68 fps – 1% low) | 88 fps (66 fps – 1% low) |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 175 fps (118 fps – 1% low) | 184 fps (121 fps – 1% low) | 158 fps (114 fps – 1% low) | 125 fps (28 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 94 fps (66 fps – 1% low) | 98 fps (67 fps – 1% low) | – | – |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 125 fps (67 fps – 1% low) | 126 fps (69 fps – 1% low) | 112 fps (62 fps – 1% low) | 98 fps (58 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 105 fps (76 fps – 1% low) | 109 fps (78 fps – 1% low) | 98 fps (68 fps – 1% low) | 74 fps (57 fps – 1% low) |
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset) | 160 fps (120 fps – 1% low) | 169 fps (128 fps – 1% low) | 142 fps (111 fps – 1% low) | 121 fps (98 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 114 fps (75 fps – 1% low) | 118 fps (77 fps – 1% low) | 104 fps (69 fps – 1% low) | 88 fps (25 fps – 1% low) |
HWInfo arată comportamentul la care trebuie să vă așteptați în Far Cry 5, Red Dead Redemption 2 și Witcher 3 cu profilul Extreme Profile.
Performanțele și temperaturile sunt excelente în cele mai multe jocuri. În Witcher 3, Red Dead Redemption 2 sau Battlefield 5 am văzut temperaturi de circa 75 de grade pe CPU și de sub 80 de grade pe GPU, Far Cry 5 fiind excepția care a urcat temperaturile procesorului i9 la puțin peste 90 de grade. Nivelul de zgomot măsurat a fost de 46 – 47 dB.
Ridicarea laptopului de pe masă duce la o schimbare semnificativă de temperaturi, mai mici cu 5 – 10 grade pe CPU și mai mici cu 5 grade pe GPU, în timp ce și frecvențele de lucru sunt mai ridicate. De vină sunt piciorușele de cauciuc prea mici care nu permit trecerea unui flux suficient de mare de aer.
Sub-alimentarea procesorului și overclocking-ul plăcii video îmbunătățesc și ele ușor performanțele, și puteți face aceste ajustări împreună cu ridicarea de pe masă pentru un impact cât mai mare.
Cu un nivel sonor de 46 – 47 dB, laptopul nu este atât de zgomotos ca altele, dar tot este deranjant. Trecerea la profilul Silent coboară nivelul de zgomot sub 38 dB, dar cu o creștere masivă de temperatura și o scădere ușoară de performanțe. Cu laptopul pe masă, placa video și procesorul ating temperaturi de 80, respectiv 90 de grade, iar dacă performanțele sunt încă bune, nu recomandăm o utilizare îndelungată cu acest profil activat.
Ridicarea de pe masă ajută însă și în acest caz, oferind temperaturi mai mici și performanțe mai bune.
MSI oferă și un profil de răcire numit Cooler Booster, care îmbunătățește performanțele sistemului de răcire și permite atingerea unor frecvențe de lucru mai mari, însă nivelul de zgomot de 52 – 53 este greu de tolerat chiar și cu căștile pe cap.
GE66 Raider este o opțiune bună dacă preferați monitoarele externe și standurile pentru laptop, aceste funcționând fără probleme cu capacul închis și profitând totodată de o admisie de aer neobstrucționată. Atenție însă la standul folosit, nu toate sunt compatibile cu mufele video poziționate pe spatele laptopului.
În concluzie, MSI GE66 Raider este un laptop excelent pentru toate activitățile dorite, de la aplicații banale până la jocuri și aplicații gurmande, și funcționează mai bine și mai rece decât concurenții săi în ciuda sistemului de răcire obstrucționat de piciorușele mici. Pus pe un stativ sau pe un cooling pad, MSI GE66 Raider strălucește de-a dreptul și unul dintre cele mai echilibrate laptopuri pe care le-am testat vreodată deoarece oferă performanțe excelente, răcire bună și nivel de zgomot redus.
Mai multe detalii despre performanțele și comportamentul seriei MSI GE66 Raider puteți afla din review-ul nostru detaliat în limba Engleză, de pe Ultrabookreview.comm, unde veți găsi și întregul nostru set de review-uri ale laptopurilor de gaming performante ale momentului.
Răcire, conectivitate și audio
MSI GE66 Raider folosește un sistem de răcire complex cu două ventilatoare de mare capacitate și mai multe conducte de transfer termic care deservesc procesorul, placa video și etajul de alimentare. În mod curios, cipul plăcii de bază nu a primit un radiator. Cea mai mare parte a acestui sistem de răcire deservește placa video, însă asigură o răcire pe procesor care poate ține sub control și un gurmand Core i9.
Fantele de admisie ample de pe capacul inferior asigură o răcire bună, în special când ridicăm puțin laptopul de pe masă, însă sunt și o poartă de intrare pentru praf. De aceea, recomandăm curățarea periodică la 2 – 3 luni cu ajutorul unui spray cu aer comprimat.
După cum am menționat deja, laptopul este tăcut într-un regim uzual de utilizare. Ambele ventilatoare sunt oprite în timpul activităților simple precum redarea media, iar cel de pe procesor se activează în sarcinile mai complexe pentru a atinge un nivel sonor de circa 37 dB. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică în timpul testelor.
Cam acestea sunt nivelurile de zgomot la care ar trebui să vă așteptați:
- Extreme Performance, ventilatoare pe Cooler Boost – 52-53 dB în jocuri;
- Extreme Performance, ventilatoare pe Auto – 46-47 dB în jocuri, 46-47 dB Cinebench;
- Silent, ventilatoare pe Auto – 37-38 dB în jocuri, 0-37 dB în regim uzual
În jocuri, nivelul sonor atinge doar 46 – 47 dB cu profilul Extreme Profile activat, laptopul fiind deci mai tăcut decât alte laptopuri similare din acest segment. Dacă doriți o răcire mai bună și apelați la profilul Cooler Boost, nivelul de zgomot va urca la un deranjant nivel de 52 – 53 dB, în timp ce Silent va reduce zgomotul sub 38 dB, dar cu prețul unor temperaturi mai ridicate.
Cum GE66 ține temperaturile interne sub control, nu este de mirare că și exteriorul are temperaturi rezonabile chiar și în timpul sesiunilor lungi de jocuri. Astfel, am măsurat cel mult 47 de grade în centrul tastaturii, sub 45 de grade în zona tastelor WASD, circa 30 în zona tastelor direcționale și 54 de grade pe capacul inferior. Ridicarea laptopului de pe masă duce la scăderea temperaturilor chiar și cu 5 grade.
În mod previzibil, laptopul este mult mai cald cu profilul Silent activat, ridicarea de pe masă având un efect și în acest caz. Temperaturile sunt deci bune pentru sesiunile lungi de joacă cu profilul Extreme activat, dar dacă ridicați laptopul de pe masă, și profilul Silent este competent în cazul în preferați mai multă liniște.
Conectivitatea este asigurată de un cip Intel AX201 cu Wi-Fi 6 si Bluetooth, care s-a achitat bine de sarcini în toate condițiile, și o interfață Ethernet 2.5 Gigabit.
Difuzoarele sunt amplasate pe laterale, ascunse după o mască perforată, și oferă un nivel sonor ridicat de 80 – 82 dB dacă activați profilul Music din aplicația de control Nahimic. Calitatea redării este însă mai puțin impresionantă, sunetul fiind lipsit de frecvențe joase și suferind de un răspuns nesatisfăcător și în alte frecvențe atunci când nivelul audio trece de 50 de procente, deci căștile sunt o recomandare călduroasă. Camera Web, flancată de microfoane și partenerul IR pentru autentificare, este amplasată deasupra ecranului și, chiar dacă nu oferă o imagine grozavă, are o prestație mai bună decât implementările văzute pe alte laptopuri.
Baterie și autonomie
Bateria din GE66 Raider are o capacitate de 99,9 Wh, maximum permis de regulile de siguranță aviatice. În consecință, și autonomiile sunt bune, însă trebuie să țineți minte că laptopul nu trece ecranul în modul 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie și va trebui să faceți această schimbare manual deoarece modul 240 Hz aduce cu el și un consum mai mare.
- 6h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 6h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 6h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 4h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ.
Se observă că laptopul este mai eficient energetic decât MSI GS66, prestația fiind acum cea la care ne-am aștepta de la o astfel de platformă hardware.
Laptopul este însoțit de un încărcător generic produs de Chicony, care este destul de compact, dar care cântărește aproape 900 de grame. O încărcare completă poate dura până la 3 ore, iar încărcarea prin portul USB-C este și ea disponibilă dacă aveți un astfel de încărcător și nu doriți să cărați o cărămidă în bagaje.
Preț și disponibilitate
MSI GE66 Raider a început să fie disponibil în magazine, însă nu toate configurațiile sunt disponibile în România, iar configurațiile cu RTX 2060 Super nu sunt oferite încă pe nicăieri. Modelul testat de noi, care oferă procesor i9-10980HK, 32 GB de memorie, unitate SSD de 1 TB, placă video NVIDIA RTX 2080 Super și ecran de 300 Hz are un preț de circa 15.500 lei. Configurațiile mai accesibile cu i7 și RTX 2070 Super se pot găsi la prețuri de circa 9700 lei.
Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Trăgând linie, GE66 Raider este unul dintre cele mai bine echilibrate laptopuri de top ale momentului.
Vorbim aici de un laptop full-size, așadar nu de unul ce excelează la capitole precum formatul compact sau greutatea redusă. Astfel însă, MSI au reușit să ofere un produs ce excelează la importantul trio performanțe/răcire/zgomot, o excelentă alegere pentru utilizarea de zi cu zi, dar mai ales pentru task-uri avide de resurse și jocuri, în ciuda faptului că picioarele de cauciuc sufocă într-o oarecare măsură sistemul de răcire.
Pe lângă acestea, GE66-le nu face rabat nici la capitole precum cel al construcției, esteticii, calității ecranelor oferite, conecticii, sau cel al autonomiei.
Pe de altă parte însă, tastatura oferită nu este chiar ce m-aș fi așteptat în acest segment, ci este un model cu o cursă redusă, idetică cu cea implementată pe mai portabila serie GS66 Stealth. Dacă doriți taste mai ferme și cu păsare mai adâncă, precum și o secțiune NumPad, nu le veți găsi aici. Lista neajunsurilor este completată de soluția audio mediocră și de lipsa suportului pentru Thunderbolt 3, greu de înțeles pe un produs de top, mai ales când acesta este oferit pe seria GS66.
Una peste alta, seria MSI GE66 Raider este de departe o alegere recomandată în gama sa, alături de rivali de renume precum Asus ROG Strix Scar sau Lenovo Legion 7i, fiecare cu propriile puncte forte și neajunsuri.
Pro:
- construcție solidă, design curat, finisaje bune
- tastatură tăcută și rapidă, touchpad bun
- ecran IPS 240 Hz de bună calitate
- echilibru excelent între putere, răcire și zgomot
- baterie mare de 99,9Wh
- profiluri de putere bune
Contra:
- sunet mediocru
- lipsa Thunderbolt 3
- dificil de desfăcut pentru upgrade-uri, și atenție la stickerul de garanție
- piciorușe mici pe spate, care sufocă sistemul de răcire
- tastatură cu cursă scurtă și moale