MSI GE75 Raider 8SE review (i7-8750H, RTX 2060 și 2070)
În acest articol discutăm despre MSI-ul GE75 Raider, unul dintre puținele laptop-uri ale momentului care oferă un ecran de 17-inch și hardware de ultimă generație într-un pachet compact și ușor.
Seria GE75 Raider este un update al popularului model GE73 Raider pe care l-am testat în trecut, căruia îi aduce o serie de îmbunătățiri.
Printre acestea se numără formatul mai compact și mai portabil, un design mai curat, un ecran IPS cu rată de refresh de 144 Hz și hardware de ultimă generație, cu procesoare hexacore și grafică Nvidia RTX, în diverse versiuni, de la RTX 2060 la RTX 2080.
GE75-ul păstrează și principalele atuuri ale seriei Rider, precum sistemul de răcire performant, tastatura SteelSeries cu iluminare RGB și sistemul audio 2.2 cu două difuzoare și două subwoofere. El moștenește însă și unele dintre neajunsurile seriei, precum construcția nu foarte bine închegată, ventilatoarele zgomotoase în sarcini solicitante, sau autonomia limitată, cauzată de integrarea unei baterii de mici dimensiuni.
Specificații MSI GE75 Raider 8SE
Ecran | 17,3″, 1920 x 1080 px, IPS, 144 Hz, mat, non-tactil |
Procesor | Intel Coffee Lake-H Core i7-8750H |
Video | Intel HD 630 + Nvidia RTX 2060 6 GB |
Memorie | 16 GB DDR4 2666 MHz (2x 8GB) |
Stocare | 256 GB SSD (Kingston RBU-SNS8154P3) + 1 TB 7200 rpm 2.5″ HDD (HGST Travelstar 7K1000) |
Conectivitate | Wireless AC (Killer 1550i), Bluetooth 5.0, Gigabit Lan (Killer E2500) |
Porturi | 3x USB-A 3.1, 1x USB-C gen 2, HDMI 2.0, mini DP, LAN, SD card reader, mic/earphone, Kensington Lock |
Baterie | 51 Wh, încărcător 180 W |
Dimensiune | 397 mm x 269 mm x 27,5 mm |
Greutate | 2,55 kg + încărcător 0,7 kg |
Altele | tastatură iluminate butoane individuale, webcam HD, sistem audio 2×3 W și 2x 3W woofers |
Alături de versiunea cu grafică RTX 2060 am testat și modelul GE75 Raider 8SF cu grafică RTX 2070, iar o comparație între cele două opțiuni veți găsi în acest articol.
Design și construcție
MSI GE75 Raider este o versiune mai compactă și mai simplă din punct de vedere estetic a modelului GE73, pe care de altfel îl și înlocuiește. Cel mai vizibil indiciu al schimbării este rama îngustă a ecranului, GE75 Raider devenind astfel mai ușor și mai compact decât rivali precum ASUS ROG GL704 sau Lenovo Legion Y740. Din păcate, sacrificiile făcute pentru a atinge această formă sunt rigiditatea carcasei, într-o oarecare măsură, și capacitatea bateriei.
MSI GE75 Raider nu trebuie considerat în nici un caz un laptop cu o carcasă prost gândită, însă nu ridică la nivelul ofertelor rivalilor din aceeași clasă. Carcasa are tendințe vizibile de torsiune în zona șasiului, a tastaturii și a ramei ecranului, însă este un pas înainte de la predecesorul GE73, deoarece măcar suprafețele nu mai scârțâie atunci când laptopul este apucat de margini. Totuși, este recomandat să aveți grijă de carcasă și să folosiți o husă protectoare atunci când luați laptopul după voi prin bagaje, iar MSI ar trebui să se gândească pe viitor să îmbunătățească acest aspect, care este important mai ales în cazul unui laptop de gaming, deoarece acesta este mai abuzat decât modelele din alte game.
Capacul ecranului și interiorul sunt acoperite cu foi metalice subțiri cu finisaj șlefuit, în timp ce restul carcasei este fabricat din material plastic. Rama ecranului este confecționată dintr-un material plastic cu finisaj neted, în timp ce capacul inferior și muchiile laterale sunt fabricate dintr-un plastic mai solid și mai rugos. Barele luminoase de pe capac au dispărut, singurul element luminos din zonă rămânând sigla MSI. Celelalte zone au fost și ele simplificate vizual – carcasa lui GE75 Raider are puține elemente de design stridente, cu excepția imediat vizibilă a ramei roșii din jurul touchpad-ului, și este lipsit de sisteme de iluminare RGB deranjante, ceea ce-l face în final să fie destul de discret pentru un laptop de gaming.
GE75 Raider este și un laptop practic. Balamalele capacului sunt puternice, necesitând ambele mâini pentru deschidere, și mențin ferm ecranul în orice poziție. Având o deschidere de maxim 160 de grade, acest capac trebuie tratat însă cu atenție, deoarece MSI a mai avut în trecut probleme cu calitatea balamalelor, iar rama cam moale a ecranului face ca apucarea colțurilor pentru deschidere să fie contraindicată.
Toate LED-urile sunt amplasate convenabil pe buza frontală, departe de ochii utilizatorului, nu există colțuri sau muchii ascuțite care să vină în contact cu încheieturile mâinilor în timpul utilizării, iar piciorușele cauciucate sunt ferme. MSI nu a renunțat la ideea de a folosi și piciorușe dure din material plastic, însă acestea nu mai sunt atât de agresive ca la GE73 și nu vin în contact cu suprafața mesei în timpul utilizării normale.
Toate porturile sunt amplasate convenabil pe marginile laterale, cele mai des folosite fiind amplasate în stânga, deci departe de mouse-ul pe care un jucător dreptaci l-ar putea folosi. Laptopul oferă cam tot ce și-ar dori un utilizator, singura absență fiind compatibilitatea Thunderbolt 3.
Privind în ansamblu, GE75 Raider este o gură de aer proaspăt pentru MSI și le permite acestora să ajungă la standardele actuale de design și dimensiuni pe care ceilalți producători le adoptase deja. Ne-am fi dorit doar ca MSI să se preocupe mai mult de ranforsarea carcasei și a capacului, GE75 Raider fiind mai bun decât produsele lor anterioare, dar tot sub nivelul remarcat la competitori.
Tastatură și touchpad
Tastatura folosită de MSI pentru GE75 Raider este același model chiclet fabricat de Steelseries pe care l-am văzut pe mai toate laptopurile de jocuri ale companiei, însă implementarea de față pare ușor diferită de cea de pe GE73, deoarece experiența în utilizare a fost și ea diferită.
Aranjarea tastelor este în general bună, remarcându-se un bloc principal de taste de dimensiuni standard, taste direcționale standard și un bloc numeric ceva mai compact. Din păcate, MSI a avut nefericitele idei de a muta tasta Windows în partea dreaptă, ceea ce este contra-intuitiv și enervant, de a amplasat tasta Backslash în aceeași zonă și de a amplasa tasta Delete deasupra blocului numeric. Din fericire, așezarea tastelor Fn și Win poate fi inversată din aplicația Dragon Center.
Tastele au o suprafață moale și un răspuns bun, însă au o cursă lungă și o activare fermă, ceea ce le face destul de neiertătoare cu cei obișnuiți să tasteze repede cu apăsări ușoare, precum în cazul altor tastaturi mai subțiri. În cazul meu, acest mod de funcționare a dus la reducerea vitezei de scriere și a acurateței, iar în cazul unor taste precum Space sau Shift stânga, am fost nevoit să apăs doar pe centrul tastei pentru a fi sigur de înregistrarea cu succes a acțiunii, ceea ce nu s-a întâmplat la predecesorul GE73.
Din fericire, tastatura este una dintre cele mai tăcute implementări de pe piață, cu excepția tastei Space, care este cam zgomotoasă. Sistemul de iluminare folosește LED-uri RGB pentru fiecare tastă în parte, lumina puternică evidențiind atât caracterul principal cât și funcția secundară. Aplicația SteelSeries Engine permite particularizarea generoasă a iluminării și crearea unor profiluri de utilizare sau a unor efecte, un truc interesant fiind și iluminarea doar a butoanelor care au funcții asociate atunci când se apasă tasta funcțională Fn.
Pentru controlul cursorului, MSI a ales un touchpad din material plastic cu dimensiuni medii, care beneficiază de drivere Precision pentru a oferi un control tactil și gesturi de bună calitate. Suprafața tactilă nu se poate apăsa, MSI preferând să ofere două butoane separate care au rămas la fel de dure și zgomotoase ca la GE73, însă măcar suprafața nu mai este zgomotoasă atunci când este apăsată puternic.
Ecran
MSI GE75 Raider folosește unul dintre ecranele de 17-inch moderne pe care le-am mai văzut și pe alte laptopuri pentru jocuri apărute recent.
Fabricat de AU Optronics, acesta oferă un panou IPS cu rezoluție Full HD și rată de împrospătare de 144 Hz, modelul fiind același folosit și la ASUS TUF FX705 sau ROG Strix GL704. Noul panou este superior vechiului TN cu 120 Hz din GE73 atunci când vine vorba de unghiuri de vizualizare, contrast și timp de răspuns, însă în același timp stă ceva mai rău la reproducerea coloristică.
Trebuie să menționez că există mici diferențe între diferitele exemplare de GE75 Raider. Am testat două modele și rezultatele măsurătorilor au fost ușor diferite (după cum se vede mai jos), deci trebuie să luați în calcul și acest aspect.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUO409D (B173HAN04.0);
- Coverage: 97% sRGB, 70% NTSC, 75% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.0 / 2.2;
- Max brightness in the middle of the screen: 247 / 265 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 800:1 / 640:1
- White point: 8200 / 7900 K;
- Black on max brightness: 0.31 / 0.41 cd/m2;
- PWM: No.
- Response time: 3 ms advertised, ~7 ms GtG measured.
De asemenea, unul dintre exemplare a avut și o calibrare mai bună decât celălalt, ambele putând fi însă ajustate fără probleme pentru a corecta nivelul de gama și temperatura.
Uniformitatea iluminării și bleeding-ul au fost bune în ambele cazuri, însă unul dintre exemplare a avut o probleme cu uniformitatea coloristică în partea de jos. Acest aspect nu este însă vizibil cu ochiul liber.
Specificații și performanțe
Exemplarul testat de noi face parte din gama MSI GE75 Raider 8SE și are o configurație medie, acesta oferind un procesor Intel Core i7-8750H, 16 GB de memorie DDR4 2666 MHz, placă video Nvidia RTX 2060 cu 6 GB dedicați și stocare duală cu un SSD de 256 GB în format M.2 și un HDD de 1 TB 2.5″ cu 7200 rpm.
MSI a optat pentru un HDD pentru stocarea cantităților mari de date, în timp ce concurența oferă în general un mai rapid SSHD, însă oferă în același timp un SSD cu interfață NVMe PCIe 2x, în timp ce concurența oferă mai ieftinele modele SATA. Configurația este una obișnuită, oferind doi conectori M.2, un locaș pentru un HDD de 2,5” și doi conectori SO-DIMM pentru memorie.
Accesul la componentele interne nu este complicat, însă necesită ceva mai multă atenție. După desfacerea șuruburilor vizibile care îl fixează, capacul inferior trebuie tras lateral în direcția opusă porturilor HDMI și DP, deoarece acestea sunt ancorate în carcasa de plastic și o ridicare verticală nu este posibilă. După înlăturarea capacului, veți avea acces la unitățile de stocare, RAM, baterie, interfață Wi-Fi și sistemul audio.
Așa cum este de așteptat, laptopul se comportă impecabil în utilizarea banală zilnică, singurul aspect mai puțin dorit fiind funcționarea permanentă a ventilatoarelor.
Trecând însă la ceea ce contează, adică aplicații performante și jocuri, trebuie să remarcă că, dacă procesorul i7-8750H este deja o prezență cunoscută, placa video RTX 2060 este o noutate și reprezintă o actualizare majoră pentru gama MSI Raider. Implementarea de pe GE75 Raider este un standard, aceasta având frecvențe de bază de 960 MHz, frecvențe Turbo de 1800 – 1900 MHz și o putere maximă disipată de 85W, aceasta comportându-se foarte bine la setările de bază și făcând și loc pentru eventuale ajutări.
Pentru început, am pus la treabă procesorul cu standardul test CineBench R15, care a fost folosit de zece ori cu pauze de 2-3 secunde între cicluri. Testele au fost făcute cu profilul Sport Shift activat deoarece profilul Turbo Shift nu era disponibil pe exemplarul nostru, diferența dintre acestea fiind frecvența mai mare cu 100 MHz pe GPU în cazul celui din urmă. Profilul pentru ventilatoare a fost cel implicit, adică Auto.
Dacă cele mai multe laptopuri obțin scoruri mari la primele cicluri de CineBench, pentru a se stabiliza apoi la frecvențe ceva mai reduse din cauza temperaturilor care au crescut, GE75 Raider s-a comportat atipic deoarece a obținut de la bun început un scor prea mic de numai 920 de puncte, în condițiile în care TDP-ul permis este de 45W, frecvențele au urcat numai la 2,8 GHz, iar temperaturile au ajuns la 78 – 80 de grade.
Aceste frecvențe sunt prea mici pentru o astfel de implementare, generația anterioară GE73 urcând la frecvențe de 3,2 – 3,3 GHz și atingând scoruri de 1050 în CineBench, așa că am investigat problema care afecta ambele exemplare testate. Am constatat că tensiunea de alimentare pe procesor este prea mare, mai precis 1,26 V în loc de 1,15 V în mod normal, iar aceasta scade pe deasupra și la tensiuni prea mici de numai 0,95V, în locul unui obișnuit 1,05V.
Am trecut apoi la subalimentarea procesorului. Scăderea cu 160 mV a fost stabilă în utilizarea normală, dar nu și în teste, așa că ne-am mulțumit cu o scădere de 150 mV. În aceste condiții, procesorul i7-8750H din GE75 Raider a atins frecvențe de 3,2 – 3,3 GHz și scoruri de 1050 de puncte în CineBench în condițiile aceluiași TDP de 45W și a acelorași temperaturi de 78 – 80 de grade.
Cu alte cuvinte, abia după sub-alimentare am reușit să obținem performanțele pe care alte laptopuri similare le oferă în mod implicit, iar utilizarea restului de performanță teoretică de 10 – 15% nu a fost posibilă, deoarece TDP-ul nu se poate modifica iar tensiunile de alimentare mai mici nu au oferit și stabilitatea necesară.
Performanța pe baterie a fost și ea cam scăzută deoarece profilurile Sport și Turbo nu mai sunt disponibile în aplicația Dragon Center, iar profilul Comfort limitează frecvențele procesorului la numai 1,6 GHz. Astfel, scorul în CineBench R15 a atins abia 500 de puncte.
Important de menționat însă că în ciuda acestui comportament în Cinebench, procesorul se comportă însă foarte bine în alte teste sau în utilizarea de zi cu zi, atât în task-uri solicitante, cât și în jocuri, după cum puteți vedea mai jos.
Rezultatele obținute cu suita obișnuită de teste la setările implicite sunt următoarele.
- 3DMark 11: P17237 (Graphics: 20439, Physics: 11909);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 14039 (Graphics – 15563, Physics – 15792);
- 3DMark 13 – Time Spy: 5886 (Graphics – 5898, CPU – 5822);
- 3DMark 13 – Port Royal: 3076;
- Uniengine Superposition Extreme: 3545;
- PCMark 08: Home Conventional – 4269;
- PCMark 10: 5325;
- PassMark: Rating: 5323, CPU mark: 12057, 3D Graphics Mark: 8608;
- GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4000, Multi-core: 22435;
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4966, Multi-core: 22231;
- CineBench R15 (best run): OpenGL 96.50 fps, CPU 1026 cb, CPU Single Core 171 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 194.84 fps, Pass 2 – 59.4 fps.
Am reluat o parte din teste după sub-alimentarea procesorului cu 150 mV. După cum se vede, nu doar CineBench beneficiază de scăderea de tensiune, ci și toate aplicațiile care încarcă puternic procesorul.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 15309 (Graphics – 17140, Physics – 16053);
- 3DMark 13 – Time Spy: 6073 (Graphics – 6000, CPU – 6527);
- GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 4967, Multi-core: 22341;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 209.24 fps, Pass 2 – 69.43 fps.
Am făcut apoi o serie de teste cu un profil făcut de noi pe care l-am numit Tweaked. Acesta include un procesor sub-alimentat cu 150 mV și o placă video supra-tactată cu 100 MHz pe nucleu și 200 Mhz pe memorie, încercarea de a urca frecvența pe GPU cu 130 MHz generând erori în jocuri.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 15214 (Graphics – 16980, Physics – 16061);
- 3DMark 13 – Time Spy: 6327 (Graphics – 6479, CPU – 5587);
- 3DMark 13 – Port Royal: 3411;
- GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 4974, Multi-core: 22164;
- CineBench R15: OpenGL 99.11 fps, CPU 1150 cb, CPU Single Core 168 cb.
După cum se vede, acest profil oferă îmbunătățiri de performanță în aplicațiile care solicită placa video precum și atingerea unor frecvențe stabile mai mari în jocuri.
În acest articol veți găsi detalii despre peformanțele cu configurației cu cip grafic RTX 2070, precum și o comprație cu versiunea cu RTX 2060 testată de noi.
Trecând la jocuri, am testat mai multe titluri DX11, DX12 și Vulkan atât cu profilul standard, care folosește modul Sport Shift, ventilatoare setate pe Auto și tensiuni de alimentare implicite, cât și profilul Tweaked menționat mai sus, care folosește subalimentare cu 150 mV, frecvențe video mărite cu 100 MHz pe GPU și 200 MHz pe memorie, și ventilatoare setate pe Cooler Boost.
FHD Standard | FHD Tweaked | |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF) | – fps | 94 fps |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS ON) | – fps | 74 fps |
Doom (Vulkan, Ultra Preset, TSSAA) | – fps | 140 fps |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 86 fps | 93 fps |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 153 fps | 165 fps |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 79 fps | 84 fps |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 70 fps | 77 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 90 fps | 98 fps |
La fel ca în cazul altor laptopuri MSI, profilul Auto al ventilatoarelor este optimizat pentru silențiozitate, de aceea și temperaturile interne cresc rapid iar procesorul și placa video își reduc frecvențele de lucru. Cei care intenționează să folosească mai eficientul profil Cooler Boost vor trebui să apeleze la căști pentru a atenua zgomotul generat de ventilatoare, însă adevărul este că și profilul Auto devine zgomotos în jocuri deoarece atinge și el un nivel sonor de 50 – 51 dB.
Imaginile capturate din HWInfo arată comportamentul laptopului în mai multe jocuri atunci când setările au fost cele implicite iar profilurile alese au fost Sport și Auto.
După subalimentarea procesorului și creșterea frecvențelor pe placa video cu profilul Tweaked, utilizarea profilului de răcire Auto arată cam așa.
Dacă se alege profilul de răcire Cooler Boost, nivelul de zgomot crescând acum la 55 – 56 dB, rezultatele arată astfel.
În final, se poate vedea rezultatul combinației dintre sub-alimentarea procesorului și utilizarea Cooler Boost, dar fără supratactarea plăcii video.
Pentru cei care nu vor să-și bată capul cu înregistrările din HWInfo, situația poate fi sintetizată astfel.
- setări implicite, fans on Auto (50-51 dB): CPU: ~3.8 GHz, 85 C; GPU: ~1.4 GHz, 67 C;
- -160 mV undervolted CPU, +100 Clock / +200 MHz GPU, fans on Auto (47-48 dB): CPU: ~3.9 GHz, 79 C; GPU: ~1.5 GHz, 69 C;
- -160 mV undervolted CPU, +100 Clock / +200 MHz GPU, fans on Cooler Boost (55-56 dB): CPU: ~3.9 GHz, 71 C; GPU: ~1.55 GHz, 62 C.
- -150 mV undervolted CPU, default GPU, fans on Cooler Boost (55-56 dB): CPU: ~3.9 GHz, 74 C; GPU: ~1.45 GHz, 62 C;
Pe scurt, ajustarea manuală a parametrilor aduce un spor de performanță de circa 10%, însă reduce totodată temperaturile dacă apelați la profilul de răcire Cooler Boost. Nu pare mult, însă orice poate ajuta în această situație.
Răcire, conectivitate și sistem audio
Sistemul de răcire de pe GE75 Raider seamănă cu cel văzut la generația anterioară GE73, deoarece folosește tot două ventilatoare cu turație mare și un ansamblu complex de conducte de transfer termic, însă reducerea dimensiunilor carcasei a necesitat scurtarea acestora din urmă și eliminarea a cel puțin uneia dintre ele.
Implementarea reușește să țină sub control componentele interne, ceea ce am remarcat și la generația anterioară, iar sistemul de răcire rămâne unul dintre punctele forte ale liniei MSI Raider. Datorită acestui sistem de răcire, carcasa rămâne destul de rece și atinge temperaturi de numai 45 de grade în cea mai caldă zonă, iar apelarea la subalimentare va reduce și mai mult căldura disipată.
Pe de altă parte, sistemul de răcire este zgomotos, atingând 55 – 56 dB cu profilul Cooler Boost activat și 46 – 48 dB cu profilul Auto. În utilizare normală, ventilatorul de pe GPU se oprește, însă cel de pe CPU se va învârti chiar și după ce veți alege să-l opriți de tot din Dragon Center, însă nivelul de zgomot este redus: circa 37 dB într-un mediu ambiental de 34 dB.
Important de menționat că versiunea cu grafică RTX 2070 atinge temperaturi similare celei cu RTX 2060, după cum puteți vedea în acest articol, în ciuda faptului că atât procesorul, cât și cipul grafic, se încălzesc mai puternic. Acest model rulează însă mai zgomotos în cazul în care mențineți ventilatoarele pe profilul Auto.
Conectivitatea este reprezentată de o interfață wireless Killer 1550i, care oferă compatibilitate 802.11ac și Bluetooth 5.0, și o interfață Gigabit Ethernet Killer E2500. Performanțele au fost bune, atât la distanță cât și la apropiere, însă ratele de transfer maxime nu au atins nivelurile văzute pe alte implementări Intel 9560. Camera Web este mediocră, însă măcar este amplasată acolo unde trebuie. Laptopul nu oferă cameră IR pentru autentificare, cum nu oferă nici senzor de amprentă, deci nu permite autentificarea rapidă prin intermediul platformei Windows Hello.
La fel ca în cazul generației anterioare, sistemul audio este unul de top. Ocupând în totalitate interiorul carcasei sub restpad, acesta oferă două difuzoare pentru medii și înalte și două difuzoare pentru frecvențe joase, are un nivel sonor ridicat de 86 dB și oferă un sunet curat și amplu care nu este poluat de distorsiuni. Mi s-a părut că nivelul sonor este ceva mai redus decât la GE73, însă este posibil ca lipsa software-ului de procesare Nahimic să fie cauza.
Baterie și autonomie
Bateria de pe MSI GE75 Raider are o capacitate redusă de 51 Wh, la fel ca modelul anterior GE73, însă numai în cazul configurațiilor cu RTX 2060 și RTX 2070. Versiunea de top cu RTX 2080 are o baterie mai mare cu capacitate de 65 Wh, iar dacă utilizarea unor baterii mai mici este de înțeles deoarece o bună parte din volumul intern este ocupat de sistemul audio, este de neînțeles ideea de a oferi loc pentru o baterie mai consistentă doar modelul de vârf.
În consecință, autonomia oferită de MSI GE75 Raider nu este fenomenală, mai jos putând vedea cam care este situația.
- 1h:35m – editare text Google Docs, Comfort Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
- 3h – redare Full HD YouTube, Comfort Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
- 4h – redare Full HD Netflix, Comfort Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
- 2h:30m – navigare Web intensivă, Comfort Power Profile, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
În cursul utilizării simple, cum ar fi și redactarea articolului, am remarcat o serie de creșteri ale consumului care au rămas neexplicate. De vină nu este placa video dedicată, ci probabil software-ul Dragon Center, însă nu am reușit să localizez exact problema.
Laptopul testat de noi este însoțit de un încărcător destul de compact cu o putere de 180W, acesta fiind capabil să susțină utilizarea laptopului în timpul încărcării. Modelele mai puternice cu plăci video RTX 2070 și RTX 2080 oferă însă un încărcător mai puternic, dar și mai voluminos și mai greu, cu o putere de 280W.
Preț și disponibilitate
MSI GE75 Raider este deja disponibil în ofertele magazinelor, acestea cuprinzând în general mai multe configurații ale acestei game.
Modelul testat de noi, adică cel cu placă video RTX 2060, 16 GB RAM, SSD de 256 GB și HDD de 1 TB are un preț de 9400 lei. Versiunea similară, dar cu RTX 2070, are un preț de circa 11.000 lei, iar modelul de top cu RTX 2080 și SSD de 512 GB are un preț de circa 14.500 lei.
Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Seria GE75 Raider este fără nici o urmă de îndoială un update al generației precedente, păstrând punctele sale forte și îmbunătățind anumite neajunsuri.
Astfel, GE75-ul este unul dintre cele mai compacte și ușoare laptop-uri cu ecran de 17-inch ale momentului, însă fără a sacrifica cele mai importante elemente în cazul unui produs menit jocurilor și task-urilor intensive: performanțele, răcirea, tastatura și ecranul, cărora li se adaugă și cel mai capabil sistem audio al segmentului.
Desigur, ventilatoarele sunt zgomotoase în jocuri, dar acest lucru este de așteptat și de acceptat atât timp cât performanțele și temperaturile la nivelul componentelor și carcasei sunt ținute în frâu, precum în acest caz.
Mai greu de acceptat sunt însă construcția ce nu se ridică la nivelul de robustețe al competiției, conectica ce nu include un port Thunderbolt 3, și autonomia scăzută, rezultată în urma integrării unei baterii de doar 51 Wh. Aceste aspecte cad poate în planul secund atunci când discutăm despre un laptop de gaming menit să fie utilizat pe birou și conectat la priză, însă poate că unii dintre voi doresc un astfel de produs pentru a îmbina utilul cu plăcutul, munca cu jocurile, atât la birou, cât și în deplasare, iar la acest capitol al multivalenței concurența stă ceva mai bine.
Principalele alternative ale MSI-ul GE75 sunt Asus-ul ROG Strix GL704 (cu RTX 2060 și 2070) și Lenovo-ul Legion Y740 (cu RTX 2060 si 2070 Max-Q), ambele cu propriile neajunsuri și puncte forte. GE75-ul le bate la capitolul performanțe, răcire și soluție audio, în vreme ce acestea câștigă acolo unde Raider-ul este deficitar: robustețe, autonomie și conectică. MSI-ul GE75 Raider pierde însă puncte decisive la capitolul competitivitate, având la momentul acestui articol un preț mai piperat decât cel al competitorilor direcți, iar acest fapt, coroborat cu neajunsurile menționate anterior, îl fac să nu primească recomandarea noastră, pentru moment.
Pe viitor însă, odată ce prețurile se vor alinia celor din segment, GE75-ul Raider va deveni o opțiune de luat în calcul, una ce se adresează cu precădere celor ce își doresc un laptop cu ecran de 17-inch într-un format compact și ușor de transportat, dar care plănuiesc să îl folosească exclusiv conectat la priză, fără a pune preț pe autonomie sau pe performanțele pe baterie.
Pro:
- ușor și compact pentru gama de gaming de 17″
- ecran IPS bun de 144 Hz
- performanțe bune după reglaje manuale
- sistem de răcire eficient
- sistem audio puternic și bun
- ușor de reparat sau îmbunătățit
Contra:
- carcasa nu este suficient de rigidă
- fără Thunderbolt 3
- sistem de răcire zgomotos
- baterie mică și autonomie slabă
- scump la data lansării