MSI GE76 Raider review – gaming la superlativ
Cu puțin timp în urmă MSI au anunțat un nou model de top în gama lor de laptopuri performante menite taskurilor solicitante și jocurilor: MSI GE76 Raider.
Acesta este versiunea cu ecran de 17-inch a mult apreciatului GE66 Raider testat de noi în trecut, un notebook ce păstreză liniile estetice și construcția excelentă a modelului de 15-inch, dar integrează hardware mai performant: un procesor Intel Core i9 și un cip grafic RTX 3080 Laptop ce urcă la 155W, mai puternic decât majoritatea celorlalte implementări RTX 3080 disponibile pe piață.
Alături de un modul de răcire adecvat acestui tip de hardware, unui ecran rapid și unui set de incinte audio capabile, GE76-le a urcat rapid spre capătul de sus al listei noastre de interes în prima parte a acestui an.
Experiența utilizării sale în ultimele săptămâni ne-a convins că avem aici unul dintre cele mai performante laptop-uri de gaming ale momentului, dar ne-a arătat și unele detalii ce lasă loc de mai bine și pe care consider că ar fi necesar să le cunoașteți și acceptați înainte de a decide dacă acest MSI GE76 Raider în configurația sa de top este potrivit nevoilor voastre sau nu.
Specificații MSI GE76 Raider 10UH
Ecran | 17,3″, 1920 x 1080 px, IPS, 300 Hz, 3ms, 16:9, non-tactil, mat |
Procesor | Intel Comet Lake-H Core i9-10980HK CPU, 8C/16T |
Video | Intel UHD + Nvidia RTX 3080 16 GB GDDR6 (155 W Max-P with Dyn Boost), cu MUX și fără Optimus |
Memorie | 64 GB DDR4 3200 MHz (2x DIMMs) |
Stocare | 1x 2 TB SSD (Samsung PM981) – 2x M.2 NVMe 80 mm |
Conectivitate | Wireless 6 (Intel AX210), Bluetooth 5.2, 2.5 Gigabit LAN (Killer E3100x) |
Porturi | 2x USB-A 3.1 gen1, 1x SUB-A 3.2 gen2, 2x USB-C 3.2 gen2 (one with DP, no charging), HDMI 2.0, miniDP, LAN, SD card reader, mic/earphone, Lock |
Baterie | 99.9 Wh, 280 W power brick, without USB-C charging support |
Dimensiuni | 397 mm or 15.62” (w) x 284 mm or 11.18 (d) x 25.9 mm or 1.02” (h) |
Greutate | 6.55 lbs (2.97 kg) + 2.22 lbs (1.01 kg) power brick and cables, EU model |
Altele | tastatură iluminare RGB per tastă, sistem audio quad, cameră Web HD + IR |
Construcție și design
MSI GE76 Raider este o actualizare mai mare a modelului GE66 din 2020, acesta folosind aceleași linii de design și depărtându-se astfel în totalitate de predecesorul GE75.
Drept urmare, GE76 este un laptop mult mai bine construit și mai atent finisat, dar este totodată și ceva mai greu din cauza noilor suprafețe metalice și a bateriei cu capacitate de 99Wh. Astfel, el atinge aproape 3 kilograme, la care se adaugă încă un kilogram pentru masivul încărcător.
GE76 are totodată și o amprentă mai mare decât GE75 deoarece în spatele ecranului se ascunde acum o protuberanță care oferă mai mult spațiu pentru sistemul de răcire și pentru conectori. În consecință, noua serie GE76 este gândită mai degrabă pentru utilizarea statică pe birou, și mai puțin pentru călătorii sau deplasări zilnice la serviciu.
MSI a ales să învelească partea exterioară a capacului și zona interioară a bazei cu foi groase din metal, care rigidizează bine aceste părți ale carcasei și nu se torsionează sesizabil nici în urma unei apăsări puternice. Mecanismul capacului folosește balamale solide și astfel, în combinație cu ranforsarea deja menționată, ecranul nu se torsionează chiar dacă deschidem de margini sau colțuri. Din păcate, deschiderea maximă a ecranului este de numai 145 de grade.
Materialul plastic care încadrează ecranul este de bună calitate și apreciez folosirea unei garnituri cauciucate în jurul lui pentru a proteja astfel suprafața ecranului. Deși impresia generală este bună, am remarcat că GE76 încă suferă de problema văzută la predecesorul său și scârțâie atunci când este ridicat de colțuri sau când apăsăm prea mult pe palm-rest. Fenomenul este mai puțin deranjant ca la vechile laptopuri MSI, deși cel mai plăcut ar fi fost să văd o dispariție completă a acestei probleme deoarece diminuează din calitatea generală superioară a produsului.
Designul a fost simplificat, GE76 Raider oferind acum un exterior argintiu curat și un interior albastru închis. Insigna Dragon Shield de pe capac a fost redesenată și arată acum mai rafinat, iar interiorul, chiar dacă este încă sensibil la urmele de degete și mizerie, se comportă mai bine decât în cazul altor laptopuri închise la culoare.
Noul GE76 a preluat de la GE66 și bara luminoasă de mari dimensiuni cu LED-uri RGB , aceasta fiind amplasată pe buza frontală și fiind protejată de un capac din plastic lucios. Îmbinarea dintre aceasta bară luminoasă și suprafețele din jur este foarte bună, neremarcându-se îmbinări deranjante sau spatii goale, iar dacă materialul protector nu promite prea mult, acesta s-a comportat bine de-a lungul perioadei de testare și nu mare sensibil la zgârieturi sau lovituri. Inițial, acest sistem de iluminare mi s-a părut cam strigător, dar m-am obișnuit în timp cu el, mai ales după ce am trecut prin aplicația SteelSeries pentru a particulariza modul de lucru.
Profitând de spațiul mai mare oferit de un laptop de 17”, MSI a implementat un sistem audio cu patru difuzoare. Două dintre ele sunt amplasate pe laterale, o poziționare standard, în timp ce celelalte două sunt ascunse în lateralele tastaturii în spatele unor grilaje. În consecință, calitatea redării audio marchează un progres de la GE66, însă nu atinge nivelul vechilor GE75 iar difuzoarele superioare captează în plus și cam mult praf.
Pe de altă parte, MSI nu a schimbat designul capacului inferior deși o optimizare ar fi binevenită. Astfel, MSI GR76 se sprijină pe niște piciorușe cauciucate mici, care nu asigură o priză prea bună pe masă, și niște piciorușe din plastic dur, care au tendința să zgârie suprafața mesei. În plus, înălțimea acestui sistem de sprijin este redusă și gâtuie un sistem de răcire de altfel foarte bun și afectează negativ temperaturile procesorului și plăcii video.
Cei mai mulți dintre conectori sunt acum amplasați pe muchia din spate, plasând astfel cablurile departe de zona în care ar putea incomoda, pe laterale găsindu-se acum doar trei porturi USB-A, un port USB-C, cititorul de carduri și conectorul audio. Din păcate, MSI nu a implementat și Thunderbolt 3, eliminând posibilitatea conectării perifericelor de acest tip, iar portul USB-C, chiar dacă oferă ieșire video, nu oferă și opțiunea de încărcare.
Tastatură și touchpad
Tastatura aleasă de MSI pentru GE76 este o versiune actualizată a celor văzute acum un an pe GE66 si GS66. Aceasta oferă un bloc principal de taste mari, un bloc numeric cu taste înguste și taste direcționale mari, dar înghesuite între primele două zone. La această aranjare nu tocmai perfectă se adaugă și alte caracteristici specifice MSI, cum ar fi tasta mare Ctrl din stânga care trimite tasta Fn în partea dreapta sau butonul Power, încadrat în tastatură în colțul dreapta-sus care este ușor de apăsat accidental și este decorat cu un LED portocaliu de stare enervant în lumină scăzută.
Trecând peste aceste aspecte, tastatura este însă una cu care m-am împăcat foarte bine deoarece nu mai este atât de nesigură ca cea de pe modelele de 15”. Mecanismul este tot unul de tip rubber dome, ceea ce o face însă tăcută, iar cursa, chiar dacă este de numai 1,5 mm, este plăcută deoarece găsește un punct de echilibru în duritate și elasticitate. Cum sunt destul de pretențios atunci când vine vorba de tastaturi, cred că cei mai mulți utilizatori se vor împăca și ei foarte bine cu modelul ales de MSI pentru GE76.
Iluminarea RGB este preluata de la generațiile anterioare, aceasta oferind LED-uri individuale pentru fiecare tastă cu un nivel de luminozitate medie, uniformitate bună și iluminare parazitară pe sub butoane neglijabilă. În plus, tastatura oferă un indicator luminos pentru Caps Lock și același truc MSI cunoscut care iluminează doar tastele relevante atunci când se apasă tasta Fn. Din păcate, software-ul SteelSeries este același: funcțional, dar depășit estetic și cu o lizibilitate redusă.
Touchpad-ul este același remarcat la GE66. Acesta oferă o suprafață din sticlă și drivere Precision, fiind deci un periferic competent, însă are o suprafață cam mică, ceea ce face ca gesturile ample sau complexe să fie cam limitate. Ranforsarea este însă mai bună decât în cazul GE66, nemairemarcându-se zgomote enervante atunci când se apasă pe touchpad, însă butoanele au devenit și ele cam prea dure odată cu această schimbare.
Ecran
MSI GE76 Raider este disponibil cu mai multe tipuri de ecrane, remarcându-se aici modele IPS FullHD cu rate de împrospătare de 240 si 300 Hz, vor fi pe placul amatorilor de jocuri, și o opțiune UHD 60 Hz cu acuratețe coloristică ridicată, care va fi pe placul creatorilor de conținut. Din păcate, pe lista de opțiuni nu se găsesc QHD 165 Hz sau UHD 120 Hz, așa cum oferă concurența.
Noi am testat opțiunea IPS FullHD 300 Hz, care este excelentă pentru amatorii de jocuri, bună pentru uzul general și doar satisfăcătoare pentru profesioniștii cu pretenții mai mari. Această opțiune oferă o acoperire integrală a spectrului de culoare sRGB, luminozitate medie, contrast ridicat și un nivel de negru profund, deci va satisface cele mai multe pretenții uzuale atât timp când nu va aventurați cu laptopul în lumina solară puternică.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUO348E1 (B173HAN05.1);
- Coverage: 96.4% sRGB, 72.4% AdobeRGB, 75.2% DCI-P3;
- Measured gamma: 2.13;
- Max brightness in the middle of the screen: 328.37 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 15.21 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1316:1;
- White point: 6300 K;
- Black on max brightness: 0.25 cd/m2;
- PWM: No.
- Reponse: ~5.5 GtG
Ecranul a venit calibrat din fabrică și nu am remarcat probleme cu uniformitatea de culoare sau iluminare. Partea inferioară a ecranului a avut însă un bleeding sesizabil, deci recomandăm testarea în prealabil pentru a evita problemele.
Lipsa opțiunilor QHD 165 Hz DCI-P3 sau UHD 120 Hz nu este prea plăcută, aceste ecrane moderne superioare putând pune în valoare mai bine un spațiu amplu de 17” și o placă video puternică precum RTX 3080 150W. Sperăm că MSI va lua în calcul și aceste variante pentru versiunea actualizată a acestui model GE76, care va fi lansată cândva în cursul celei de-a doua jumătăți a anului.
În plus, cum GE76 este un laptop pentru jocuri, și lipsa G-Sync sau ActiveSync este destul de greu de înțeles. În cazul unui ecran de 300 Hz, lipsa acestor tehnologii nu este prea gravă deoarece tearingul nu este prea deranjant, însă am fi preferat să vedem aceste soluții deoarece alți producători nu au avut probleme să le implementeze pe exact același ecran. În consecință, dacă simțiți nevoia de G-Sync, acesta este disponibil doar dacă optați pentru un monitor extern compatibil.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi este un model de vârf al gamei GE76 Raider, acesta oferind un procesor Intel Core i9-10980HK, 32 GB de memorie DDR4 3200 MHz, stocare SSD rapidă cu capacitate totală de 2 TB și interfață grafică duală: NVIDIA RTX 3080 și Intel UHD din procesor.
Laptopul oferă un mod de lucru Hybrid în care comută între cele două interfețe grafice și unul bazat exclusiv pe NVIDIA, comutarea între acestea făcându-se cu ajutorul unui comutator software MUX din aplicația MSI Control Center. Testele au fost făcute cu software-ul disponibil la jumătatea lunii martie 2021, adică BIOS E17K2IMS.109, Dragon Center 2.0.82.0 și GeForce Game Ready 461.92.
MSI oferă o multitudine de configurații, cel mai puternic procesor disponibil în acest moment fiind i9-10980HK, iar procesoarele din generația a 11-a urmează să fie disponibile în cea de-a două jumătate a anului. Placa video este un RTX 3080 cu TDP maxim de 150W care este compatibil cu DynamicBoost 2.0 155W în aplicațiile compatibile și Resizable BAR, fiind disponibile și opțiunile RTX 3070 140W și RTX 3060 130W.
Placa de baza oferă două locașuri pentru memorie pentru un total maxim de 64 GB RAM și două locașuri M.2 pentru unitățile de stocare, exemplarul testat venind echipat cu un rapid Samsung PM981 de 2 TB.
Accesul la componentele interne necesită îndepărtarea șuruburilor, din păcate unele dintre ele blocate de sigilii, urmată de îndepărtarea capacului inferior. Capacul este cam subțire și este fixat de cleme dure, deci se recomandă începerea desfacerii de lângă bara de iluminare RGB și continuarea cu atenție de-a lungul marginii.
Software-ul MSI este funcțional, dar depășit din punct de vedere estetic și ergonomic. Aplicația Dragon Center oferă setările pentru profilurile de performanță, sistem de răcire, ecran și baterie, în timp ce tastatura și sistemul audio sunt controlate de alte aplicații separate. Comutarea între modurile de lucru Hybrid și Discrete se face tot din Dragon Center, testele noastre fiind făcute în general cu Discrete atât timp cât nu este specificat altfel.
Pe lângă aplicațiile propriu-zise, MSI ar trebui să revizuiască profilurile energetice. Prezența a două profiluri Silent și Super Battery nu este justificată, un singur profil fiind suficient pentru un regim economic si silențios, iar Balanced și Extreme Performance folosesc practic aceleași setări, cu excepția turației ventilatoarelor, primul fiind limitat de temperaturile foarte mari iar al doilea neoferind overclocking pentru placa video deși acest lucru este posibil cu prezentul sistem de răcire.
MSI GE76 este un laptop gândit pentru performanță, dar nu are nici o problemă cu regimul uzual de lucru precum aplicațiile de birou, redarea media sau navigația Web. Acesta este rece și tăcut, ventilatoarele fiind oprite în general și pornind doar atunci se lucrează cu mai multe aplicații deschise.
Am trecut deci la testele pretențioase, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. Procesorul Core i9 se stabilizează la un TDP de numai 48W, care este mult mai mic decât cel obținut cu același procesor pe GE66 de anul trecut. În consecință, și frecvențele de lucru sunt mai mici iar scorul CineBench este doar de 1400 de puncte, mic pentru un Core i9 cu 8 nuclee, nivelul sonor de 44 – 45 dB fiind și el ceva mai mare decât cel măsurat la GE66.
De vină este limitarea termică, procesorul ajungând rapid la 95 de grade în ciuda TDP-ului mic atins. Sub-alimentarea procesorului este oprită în mod implicit, dar poate fi activată din BIOS cu combinația de taste Right Ctrl + Right Shift + Left Alt + F2, care oferă setările avansate și accesul la overclocking și XTU.
Exemplarul nostru a mers bine după o scădere a tensiunii de alimentare cu 100 mV, dar am preferat valoarea de –80 mV pentru a păstra o marjă de siguranță pentru stabilitatea sistemului. Nu am avut probleme cu această setare, dar din experiență știm că unele i9 vor avea probleme si cu – 80 mV, -50 mV fiind setarea cea mai sigură.
Cu acest profil cu tensiune scăzută, procesorul a atins un TDP de 50 W cu frecvențe și un scor mai mari. Din nou însă, limitarea termică a intrat în acțiune deoarece temperatura procesorului a ajuns iar la 95 de grade.
Comutarea la profilul Balanced a adus o limitare pe procesor de 45W, ventilatoarele fiind mai tăcute iar scorul fiind cam același cu cel obținut cu Extreme Performance. Trecerea la Silent limitează TDP-ul la 30W cu o scădere serioasă de performanțe, dar ducând si nivelul sonor sub 35 dB. Pe baterie, TDP-ul este limitat la numai 20W, cu o scădere și mai drastică de performanțe.
Pentru a pune rezultatele într-o perspectivă mai bună, le-am centralizat într-un grafic împreună cu cele obținute cu alte procesoare cu 8 nuclee. AMD Ryzen 5000 se departajează clar, așa cum știm deja, și se observă că același procesor din mai micul GE66 a obținut un scor mai bun, în timp ce implementarea actuală atinge abia nivelul unui Core i7 cu opt nuclee din cauza limitărilor de temperatură.
Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R23 și Prime95, în ambele cazuri observându-se o stabilizare la un TDP de 52W, 95 de grade și un nivel sonor de 44-45 dB.
Următorul test a fost cel de stabilitate 3DMark Stress Test, pe care laptopul l-a trecut fără probleme, deci performanța nu ar trebui să se degradeze nici în sesiunile lungi de lucru.
Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Extreme Performance.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 23581 (Graphics – 32205, Physics – 19215, Combined – 8841);
- 3DMark 13 – Fire Strike Ultra DX11 4K: 7995 (Graphics – 7954, Physics – 19547, Combined – 4329);
- 3DMark 13 – Port Royal: 7624;
- 3DMark 13 – Time Spy: 11894 (Graphics – 12696, CPU – 8760);
- 3DMark 13 – Time Spy Extreme DX12 4K: 5624 (Graphics – 6228, CPU – 3631);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7957;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 22849;
- Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 40.88 average fps;
- PassMark10: Rating: 7822 (CPU: 16395, 3D Graphics: 20873, Disk: 24523);
- PCMark 10: 6750 (Essentials – 9921, Productivity – 8383, Digital Content Creation – 10305);
- GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1273, Multi-core: 7270;
- CineBench R15 (best run): CPU 1553 cb, CPU Single Core 199 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 3605 cb, CPU Single Core 478 cb;
- CineBench R23 (best run): CPU 9374 cb, CPU Single Core 1252 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 39.22 s.
După cum se observă, rezultatele obținute de placa video sunt excelente, în timp ce rezultatele obținute de procesor sunt mediocre. Cum profilul Extreme Performance nu afectează procesorul în nici un fel, am creat un profil particularizat care include sub-alimentarea pe CPU cu 80 mV și ridicarea frecvențelor pe nucleu grafic și memoria video cu 150, respectiv 300 MHz.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 24798 (Graphics – 34275, Physics – 19848, Combined – 9187);
- 3DMark 13 – Fire Strike Ultra DX11 4K: 7995 (Graphics – 7954, Physics – 19547, Combined – 4329);
- 3DMark 13 – Port Royal: 8034;
- 3DMark 13 – Time Spy: 12380 (Graphics – 13281, CPU – 8945);
- 3DMark 13 – Time Spy Extreme DX12 4K: 5884 (Graphics – 6528, CPU – 3774);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 8281;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 23606;
- Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 40.57 average fps;
- PCMark 10: 6835 (Essentials – 10010, Productivity – 8507, Digital Content Creation – 10180);
- GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1303, Multi-core: 8135;
- CineBench R15 (best run): CPU 1589 cb, CPU Single Core 202 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 3781 cb, CPU Single Core 505 cb;
- CineBench R23 (best run): CPU 9571 cb, CPU Single Core 1275 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 38.16 s.
Rezultatele arată o creștere serioasă de performanțe la nivelul plăcii video și una bună de 3 – 7 procente la nivelul procesorului. Câștigul pe procesor nu este vizibil însă decât în testele scurte, precum Unigine sau CineBench, deoarece în Handbrake și X256 se observă un câștig marginal deoarece limitarea termică își spune din nou cuvântul.
Am testat apoi laptopul și cu produsele pe care le folosim pentru analiza stațiilor de lucru.
- Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 13s (Extreme), 4m 14s (Extreme Tweaked);
- Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 35s (CUDA), 15s (Optix);
- Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 11m 56s (Extreme), 11m 39s (Extreme Tweaked);
- Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 2m 0s (CUDA), 56s (Optix);
- Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: CPU not recognized;
- SPECviewerf 13 – 3DSMax: 213.14 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Catia: 155.95 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Creo: 219.74 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Energy: 27.17 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Maya: 329.74 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Medical: 73.42 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – Showcase: 147.3 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – SNX: 20.55 (Extreme);
- SPECviewerf 13 – SW: 102.13 (Extreme).
Am testat și cu noul SPECviewperf 2020 pentru cei interesați de același mod de lucru profesional.
- SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 131.49 (Extreme);
- SPECviewerf 2020 – Catia: 69.06 (Extreme);
- SPECviewerf 2020 – Creo: 84.16 (Extreme);
- SPECviewerf 2020 – Energy: 27.24 (Extreme);
- SPECviewerf 2020 – Maya: 355.24 (Extreme);
- SPECviewerf 2020 – Medical: 33.61 (Extreme);
- SPECviewerf 2020 – SNX: 20.32 (Extreme);
- SPECviewerf 2020 – SW: 237.54 (Extreme).
Rezultatele în testele bazate pe GPU, precum Maya sau Showcase, sunt foarte bune iar procesorul i9 se descurca onorabil chiar și în implementarea limitată de pe GE76. Astfel, GE66 Raider a obținut scoruri mai mici în testele GPU deoarece folosește un RTX 2080 Super 80W, dar a fost mai competent în testele CPU. Comparat cu ROG Scar 17, care oferă un Ryzen 9 5900HX și RTX 3080 115+W, se observă rezultate mai bune în testele GPU, relativ încleștate în cele combinate precum Specvieperf și mult mai slabe în Blender.
Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan. Am folosit profilurile Silent și Extreme, dar si profilul Extreme particularizat cu procesorul sub-alimentat și placa video supra-tactată pe care le-am specificat mai sus, atât la rezoluție FullHD, cât și la rezoluție QHD pe un monitor extern.
Deoarece ecranul este cuplat la placa video NVIDIA, nu există un Optimus care să interfereze cu performanțele și vă veți putea bucura de RTX 3080 în egală măsură fie că alegeți ecranul inclus, fie unul extern.
i9-10980HK + RTX 3080 Laptop 155W | FHD Extreme | FHD Extreme Tweaked | FHD Silent | QHD Extreme Tweaked, external monitor |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 154 fps (82 fps – 1% low) | 156 fps (84 fps – 1% low) | 121 fps (68 fps – 1% low) | 134 fps (38 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 79 fps (62 fps – 1% low) | 88 fps (67 fps – 1% low) | 68 fps (55 fps – 1% low) | 58 fps (46 fps – 1% low) |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | 117 fps (64 fps – 1% low) | – | – | 117 fps (65 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 120 fps (86 fps – 1% low) | 125 fps (93 fps – 1% low) | 102 fps (74 fps – 1% low) | 112 fps (87 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 87 fps (51 fps – 1% low) | 92 fps (52 fps – 1% low) | – | 82 fps (46 fps – 1% low) |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 220 fps (139 fps – 1% low) | 193 fps (132 fps – 1% low) | – | 176 fps (96 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 124 fps (82 fps – 1% low) | 136 fps (86 fps – 1% low) | – | 98 fps (68 fps – 1% low) |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 125 fps (58 fps – 1% low) | 157 fps (78 fps – 1% low) | – | 132 fps (59 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 109 fps (62 fps – 1% low) | 122 fps (78 fps – 1% low) | 93 fps (56 fps – 1% low) | 101 fps (38 fps – 1% low) |
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset) | 238 fps (161 fps – 1% low) | 248 fps (164 fps – 1% low) | 222 fps (162 fps – 1% low) | 188 fps (163 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 145 fps (86 fps – 1% low) | 147 fps (84 fps – 1% low) | 123 fps (76 fps – 1% low) | 123 fps (84 fps – 1% low) |
Cum testele de mai sus sunt doar de rasterizare, am făcut și o serie de teste care folosesc raytrancing.
i9-10980HK + RTX 3080 Laptop 150W | FHD Extreme | FHD Extreme Tweaked | FHD Silent | QHD Extreme Tweaked, external monitor |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 108 fps (73 fps – 1% low) | 113 fps (72 fps – 1% low) | 92 fps (62 fps – 1% low) | 88 fps (33 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Auto) | 70 fps (55 fps – 1% low) | 77 fps (57 fps – 1% low) | 61 fps (46 fps – 1% low) | 56 fps (34 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 88 fps (48 fps – 1% low) | 95 fps (49 fps – 1% low) | 79 fps (23 fps – 1% low) | 70 fps (28 fps – 1% low) |
Analizând performanțele obținute în jocuri, se observă că GE76 Raider este o laptop excelent. Odată sub-alimentat și supra-tactat, acesta este cu 10 – 25 de procente mai rapid decât implementările RTX 3080 de 115 – 130W pe care le-am văzut pe Scar 15 si Scar 17. Cum aceste două modele folosesc însă Optimus, nu un comutator MUX, diferențele reale sunt de circa 10% la rezoluție FullHD și de circa 10-15% la rezoluție QHD, chiar și așa, GE76 Raider fiind cel mai performant laptop pentru jocuri testat până acum și unul dintre cele mai performante disponibile în acest moment.
Să vedem cum stăm însă și cu temperaturile. Cu profilul Extreme Performance și laptopul așezat pe birou, așa cum cei mai mulți se vor și juca, nivelul de zgomot a atins 45 – 48 dB, bun pentru un laptop performant, în timp ce placa video a atins temperaturi și ele bune de 75 – 78 de grade. Procesorul, pe de altă parte, a fost extrem de cald și a atins ocazional și 100 de grade. Cyberpunk 2077 a avut cel mai bun comportament datorită alocării unei puteri mai mici pe CPU, în timp ce Red Dead Redepetion 2 și Witcher 3 s-au situat la polul opun.
Cu laptopul ridicat de pe masă, scăderile de temperaturi au fost vizibile, însă tot se remarcă vârfuri ocazionale foarte ridicate. Pentru mai multe detalii despre modurile de lucru și optimizări, puteți intra pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
MSI GE76 Raider folosește un sistem de răcire complex care include două ventilatoare cu debit mare și sistem complex de conducte de transfer termic care deservesc placa video, procesorul și etajul de alimentare.
Cea mai mare parte a acestui sistem de răcire deservește însă gurmanda placă video, iar procesorul Intel i9 nu este deservit prea bine de ceea ce a rămas. Acest aspect este surprinzător deoarece procesorul i9 din GE66 Raider a stat mult mai bine la capitolele temperatură și performanțe în condițiile în care sistemul de răcire era cam același.
Capacul inferior oferă grile de admisie ample și permite circulația unui flux de aer generos atât timp cât ridicați laptopul de pe masă. După cum am văzut în secțiunea anterioară, poziția normală de lucru împiedică generarea unui flux bogat de aer din cauza înălțimii reduse a piciorușelor de sprijin. În același timp însă, și praful se strecoară ușor prin aceste fante și recomand curățarea cu un spray cu aer la interval de 2-3 luni.
Laptopul este tăcut în cursul activităților uzuale. Ventilatoarele rămân oprite în cursul sarcinilor nepretențioase precum redarea video, iar ventilatorul pornește doar în sarcinile mai complexe și atinge un nivel maxim de 35 dB, audibil doar într-o cameră complet tăcută. Nu am remarcat zgomote generate de componentele electrice sau electronice.
- Extreme Performance, ventilatoare pe Cooler Boost – 52-53 dB în jocuri;
- Extreme Performance, ventilatoare pe Auto – 45-48 dB în jocuri, 44-45 dB în Cinebench;
- Silent – 37-38 dB în jocuri, 0-35 dB în uz nepretențios.
În jocuri, nivelul de zgomot ajunge la 45 – 48 dB cu profilul Extreme Performance activat, un nivel rezonabil pentru un laptop puternic. Trecerea ventilatoarelor de pe modul Auto pe modul Cooler Boost ridică nivelul de zgomot la valori intolerabile de 52 – 53 dB, în timp ce alegerea profilului Silent coboară nivelul de zgomot la 38 dB, dar cu prețul unor temperaturi interne foarte ridicate. După cum am văzut, jocurile nu se împacă cu profilurile Silent sau Balanced din cauza penalizărilor de performanță și temperatură.
Temperaturile externe în regim uzual sunt bune. În jocuri, zona tastelor WASD rămâne la o temperatură mai mică de 40 de grade, însă mijlocul carcasei și unele zone de pe capacul inferior depășesc nivelul de 50 de grade. Ridicarea laptopului de pe masa este vizibilă, temperaturile scăzând și cu 5 grade în cele mai fierbinți puncte. Cu profilul Silent activat, temperaturile în sarcină ating aproape 60 de grade în zona tastaturii și aproape 70 pe capacul inferior.
Conectivitatea este asigurată de o interfață de rețea Intel AX210, care oferă Wi-Fi 6 si Bluetooth 5.2, secondată de o placă de rețea 2.5 Gigabit Ethernet. Nu am remarcat probleme de semnal sau stabilitate în nici un scenariu de utilizare.
Sistemul audio oferă patru incinte, două amplasate pe capacul inferior și două amplasate în lateralele tastaturii, Nivelul sonor este ridicat, depășind 80 dB, însă sunetul este prea procesat și are o acustică stranie atenuantă în zona joaselor astfel încât nu am reușit să-l tolerăm la un nivel mai mare de 50 de procente.
Software-ul audio Nahimic este setat în mod implicit pe modul Music, care face o procesare agresivă. Fără această procesare, sunetul este însă și mai neimpresionant deoarece este lipsit de dinamică și nu acoperă zona frecvențelor joase. În concluzie, sistemul audio este un progres de la GE66 și GS66, însă tot nu este mulțumitor.
Camera Web este amplasată deasupra ecranului și este însoțită de două difuzoare, Calitatea imaginii este mai bună decât cea oferită de cele mai multe laptopuri disponibile pe piață, remarcându-se în plus și utilizarea unui obiectiv superangular.
Baterie și autonomie
MSI GE76 Raider folosește o baterie cu capacitate de 99,9 Wh, cea mai mare permisă de regulile de securitate aero. Laptopul nu comută însă automat la o rată de împrospătare de 60 Hz atunci când este folosit pe baterie, așa cum o fac altele, deci va trebui să faceți manual acest lucru deoarece ecranul lăsat pe 300 hz va avea un impact vizibil asupra autonomiei. Pentru a obține și mai mult, puteți opri bara de iluminare și opta pentru modul Hybrid, care va folosi interfața grafică din procesorul Intel.
Autonomiile obținute în modul Hybrid cu ecranul setat pe 60 Hz sunt rezonabile.
- 5h – editare text în Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Autonomiile cu ecranul lăsat pe 300 Hz și placa video NVIDIA activată sunt vizibil inferioare.
- 1h – editare text în Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 3h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 3h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 2-2,5h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Încărcătorul de 280W care însoțește laptopul este mare și are o greutate impozantă de un kilogram. Cum încărcarea USB-C nu este posibilă, veți fi nevoiți să-l purtați în bagaje pe acesta mereu, MSI putându-se uita la ce încărcătoare oferă alți producători și oferi pe viitor un model mai compact.
Preț și disponibilitate
MSI GE76 Raider a început să fie disponibil și în magazinele locale, chiar dacă nu toate configurațiile sunt încă disponibile.
Modelul testat de noi, care oferă procesor Intel Core i9-10980HK, NVIDIA RTX 3080, ecran FHD 300 Hz, 64 GB RAM și SSD de 2 TB are un preț de 17.500 lei, în timp ce modelul cu i7-10870H, 32 GB RAM și SSD de 1 TB are un preț de 14.000 lei.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Am spus-o de mai multe ori pe parcursul acestui articol și o spun din nou aici, la final: GE76-le Raider în configurația testată de noi este unul dintre cele mai puternice laptopuri de gaming disponibile în România la acest moment.
Combinația între procesorul Intel Core i9, grafica RTX 3080 la 155W, switchul MUX și ecranul rapid livrează framerates pe care alte configuații 3080 testate de noi nu le pot atinge. GSync-ul ar fi desăvârșit experiența la acest nivel, dar este un neajuns ce poate fi trecut cu vederea pe un ecran de 300 Hz.
Performanțelor li se adaugă contrucția și finisajele de foarte bună calitate, o tastatură rapidă și silențioasă, conectica de top și o baterie mare, toate ducând spre un pachet greu de egalat, cel puțin la prima vedere.
Toate acestea vin cu un preț pe măsură, mai în ales în cadrul configurației cu procesor i9. De altfel, un preț peste cel al compeției directe echipate cu procesoare AMD Ryzen 9 și grafică RTX 3080 115+W, precum ROG-ul Scar 17, singurul alt laptop testat de noi ce se aproapie de acest GE76.
Și aici ajungem la primul punct de inflexiune al acestei seriei MSI: hardware-ul Intel se descurcă bine în utilizarea de zi cu zi și admirabil în jocuri, dar suferă la capitolul IPC, eficiență sau al performanțelor în taskuri multi-threaded solicitante, în comparație cu mai avansata platformă AMD 5000. De altfel, GE76-le va primi cît de curând un update la noua generație de procesoare Intel Core H 11th-gen, care va ameliora probabil o parte dintre diferențe, iar sfatul nostru este să așteptați acele configurații înainte de a lua decizia finală asupra acestui notebook.
O dată cu acel update mi-aș dori ca GE76-le să primească și optiuni de ecrane mai bine adecvate specificațiilor hardware de top și realității momentului, paneluri QHD 165 Hz sau 4K 120 Hz, ce vor pune mai bine în valoare avantajele unui cip grafic 3080 Laptop la 155W. În plus, mi-ar plăcea ca MSI să lucreze și asupra profilurilor de putere disponibile în aplicația Dragon Center, după cum am explicat în acest articol.
În concluzie, MSI-ul GE76 Raider este o opțiune excelentă pentru cei ce doresc un laptop full-size pentru jocuri, pe care îl vor folosi în mare parte static și nu îl vor plimba de colo colo. Personal însă, aș astepta update-ul la noua generație de hardware Intel și un ecran QHD 165 Hz.
Pe de altă parte, dacă doriți un laptop de 17-inch capabil de performanțe excelente și în anumite task-uri de muncă, un produs poate mai portabil sau dacă bugetul nu vă permite să urcați spre 3000 de EUR pentru un notebook, piața oferă și o serie de alte opțiuni poate mai competitive decât acest MSI GE76 Raider.
Pentru mai multe laptop-uri de top îți recomandăm să arunci un ochi și pe acest top de recomandări. Dacă te interesează exclusiv modelele de gaming avem un articol separat și cu acestea.
Pro:
- carcasă solidă și atent construită
- performanțe excelente în jocuri
- tastatură tăcută și rapidă, touchpad bun, dar cam mic
- ecran IPS rapid cu refresh de 300 Hz
- conectivitate bogată
- baterie cu capacitate mare
Contra:
- cam greu și cu un încărcător masiv
- lipsa Thunderbolt 3 și USB charging
- performanță CPU limitată de temperaturi
- profiluri energetice simpliste
- lipsa unui ecran QHD 165 Hz sau UHD 120 Hz