GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

REVIEW Asus Zenbook S UX391UA: noul vârf de gamă ultraportabil

Testat pe data de 7 iunie 2018
Pe scurt: Asus ZenBook S UX391UA este elegant, ușor, compact și bine construit, ecranul bun și platforma hardware rapidă făcându-l unul dintre cele mai bune ultrabook-uri din 2018 și unul dintre cele mai bune ultraportabile ZenBook din toate timpurile.
Produs testat: Asus Zenbook S UX391UA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 5500 Lei

În acest articol vom vorbi despre noul vârf de gamă din seria de ultraportabile premium a celor de la Asus, modelul Zenbook S UX391UA.

Am testat acest laptop pe parcursul a peste două săptămâni și am adunat impresiile și concluziile în cadrul articolului de mai jos.

Din capul locului trebuie să știți că ZenBook-ul UX391UA va fi unul dintre cele mai interesante ultraportabile ale anului în a doua parte a lui 2018, alături de produse precum Dell XPS 13 sau Lenovo ThinkPad X1. El este foarte compact și ușor, dar în același timp bine închegat și ergonomic construit. Se descurcă foarte bine și la capitolul performanțe, cu mici tweak-uri, experiența de tastare este una fericită, ecranul cu finisaj mat este peste medie, iar auotnomia nu dezamăgește nici ea, laptopul integrând o baterie de 50 Wh, în ciuda formatului ultra-compact.

Mă bucur să văd că cei de la Asus au învățat din greșelile modelelor lansate în 2017 (UX390 și UX490) și au reușit să creeze un produs cu adevărat interesant în segmentul său, un vârf de gamă cu adevărat de recomandat. În rândurile de mai jos veți afla, pe larg, cum am ajuns la această concluzie.

Specificații Asus Zenbook S UX391UA 

  • Ecran: 13.3″, 1920 x 1080 px, IPS, non-touch, mat 
  • Procesor: Intel KabyLake-R Core i5-8250U CPU 
  • Video: Intel UHD 620 
  • Memorie: 8 GB LPDDR3 2133 MHz (lipiți) 
  • Stocare: 256 GB SSD (M.2 NVMe, 80 mm) 
  • Conectivitate: Wireless AC (Intel AC 8265), Bluetooth 4.1 
  • Porturi: 1x USB 3.1 Type-C gen 1, 2x USB-C with Thunderbolt 3, mic/headphone 
  • Baterie: 50 Wh, încărcător 45 Wh 
  • OS: Windows 10 
  • Dimensiuni: 311 mm x 213 mm x 15 mm 
  • Greutate: 995 grame + încărcător, 215 g 
  • Altele: tastatură iluminată, cameră Web VGA, disponibil în Deep Dive Blue și Burgundy Red 

Ce ne-a plăcut 

Noul Zenbook S UX391UA este un ultraportabil care este construit pe moștenirea gamelor de anul trecut ZenBook 3S și B9440, de la care preia elemente de design cunoscute și, respectiv, ideea utilizării marginii inferioare a ecranului deschis pentru a ajusta înclinarea tastaturii și pentru a lăsa un spațiu suplimentar care îmbunătățește ventilația. 

ASUS-Zenbook-UX391-design-3

UX391UA impresionează din punct de vedere al construcției și al finisajelor. Carcasa este construită integral din metal, atât la exterior cât și la interior, iar ranforsarea este bună, deoarece nu permite decât o foarte ușoară torsionare în zona capacului ecranului sau a tastaturii. 

Laptopul impresionează și din punct de vedere estetic, ASUS îmbunătățind stilul propriu pe care îl cunoaștem de la numeroasele modele arătoase din trecut lansate de către companie. Carcasa are o culoare uniformă discretă și plăcută, sigla și celelalte elemente de identificare vizuală sunt reduse la minimum, iar muchiile teșite au un finisaj diferit care este evidențiat cu subtilitate. 

Elegant și bine construit, UX391UA este și foarte practic pentru cei care se deplasează des deoarece are o greutate de sub un kilogram și este foarte subțire. Laptopul este și compact deoarece rama din jurul ecranului este suficient de îngustă, aceasta nereușind să devină la fel de fină ca cea folosită de Dell pentru XPS 13, dar lăsând așa loc pentru camera Web și microfonul aferent în poziția mai normală de deasupra ecranului.

Capacul ecranului oferă o crestătură proeminentă atunci când este închis, ceea ce face ca deschiderea lui cu o singură mână să nu fie o problemă. Din cauza designului și a masei reduse însă, probabil că utilizarea ambelor mâini este o idee însă mai bună. Balamaua este amplasată sub baza carcasei, ceea ce permite utilizarea marginii inferioare a capacului ecranului ca un suport care ridică marginea cu circa 2 centimetri.

Astfel, UX391UA oferă nu doar o poziție mai bună pentru tastat, baza sa subțire făcându-l oricum cam neergonomic atunci când ar fi fost perfect plat, iar de acel spațiu beneficiază și sistemul de răcire. O problemă la gama Zenbook S până acum, răcirea este astfel mai eficientă, singurul detriment fiind propulsarea aerului cald din fanta ascunsă după balama către ecran. Cum modelul nu a depășit însă în teste temperatura de 45 de grade, acest lucru este însă mai puțin problematic decât s-ar crede. 

Deoarece laptopul se sprijină în mare parte pe marginea exterioară a capacului ecranului, priza sa pe masă este mai puțin grozavă decât în cazul modelelor care pot folosi patru piciorușe cauciucate. În plus, sistemul de deschidere al balamalei nu oferă decât un unghi maxim de 145 de grade, suficient pentru birou, însă mai puțin grozav dacă folosiți laptopul și în alte scenarii care ar necesita o deschidere mai mare. 

Din punct de vedere al conectivității, ASUS se încadrează pe direcția remarcată deja de ceva vreme în cazul ultraportabilelor și oferă doar trei porturi USB Type-C și un jack audio pentru căști. ASUS va oferi probabil și adaptoare pentru USB-A sau HDMI, însă acestea nu au fost incluse în pachetul modelului de test și nu știm dacă vor fi incluse și în pachetele oferite în magazine.  

Trăgând o linie la acest capitol, ASUS Zenbook S UX391UA este un ultraportabil impresionant cu o carcasă elegantă, bine făcută și ușoară, singura problema fiind poate doar numărul redus de porturi. 

Tastatura este una cunoscută de la modele anterioare ASUS precum UX490, însă producătorul a operat de data asta câteva modificări subtile. Cea mai vizibilă este schimbarea locurilor tastelor Power și Delete, prima nemaifiind amplasată în colțul extrem dreapta-sus și eliminând astfel situațiile enervante când o apăsați din greșeală în timp ce o căutați de fapt pe cea din urmă. În plus, butonul Power este acum și mai greu de apăsat, făcându-l astfel ușor de identificat chiar și fără un contact vizual. 

keyboard-trackpad-layout

La fel ca în cazul altor laptopuri ultracompacte, și tastatura lui Zenbook S UX391UA are o cursă redusă de numai 1,2 milimetri iar mecanismul său este puțin cam moale și cam zgomotos. Tastatura oferă însă o precizie foarte bună și un răspuns plăcut, ceea ce, în combinație cu suprafața înclinată și muchiile bine netezite din zonă, face ca experiența în utilizare să fie la înălțime. Tastatura oferă și un sistem de iluminare cu LED-uri de culoare galbenă și trei niveluri de intensitate. 

Touchpadul are o suprafață acoperită cu sticlă și oferă astfel o precizie bună și o fricțiune redusă. ASUS a avut în trecut mici probleme cu această componentă, însă UX391UA s-a comportat excelent atât la utilizarea normală, cât și atunci când se fac gesturi complexe cu mai multe degete. Butoanele au și ele o cursă plăcută și fermă, singura problemă fiind dimensiunea puțin cam mică a suprafeței de control, un aspect limitat de carcasa compactă a produsului. Touchpadul include și un senzor pentru amprente cu integrare Windows Hello, singura sa problemă fiind faptul că suprafața sa poate stingheri uneori utilizarea suprafeței de control.

screen-colors

Ecranul ales de ASUS este același ca pe modelul UX331, acesta oferind un panou IPS cu rezoluție Full HD și o suprafață protectoare mată. După cum se observă din imaginile atașate, ecranul oferă o acuratețe coloristică bună de 95% în spectrul sRGB și de 71% în spectrul NTSC, aceasta fiind trasă în jos inițial doar de calibrarea cam rece a punctului de alb.

Ecranul are o luminozitate mare și o uniformitate bună, ceea ce, combinat cu stratul protector mat, face ca utilizarea în aer liber sau în încăperile bine iluminate să nu fie o problemă. 

screen-brightness-coverage-1

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUO492D (B133HAN04.9);
  • Coverage: 95% sRGB, 71% NTSC, 74% AdobeRGB;
  • Measured gamma: 2.3;
  • Max brightness in the middle of the screen: 285 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 630:1;
  • White point: 7300 K;
  • Black on max brightness: 0.45 cd/m2;
  • Average DeltaE: 1.99 uncalibrated, 1.93 calibrated.

În plus, ecranul livrat de AU Optronics nu folosește PWM pentru nivelurile joase de luminozitate, evitând astfel problemele cauzate ocazional de această tehnologie. Privind în ansamblu, ecranul lui UX391UA nu este chiar apt pentru procesare foto sau video pretențioasă, însă este mai mult decât bun pentru orice altceva. 

Ultraportabilul ASUS este clădit pe cea mai modernă platformă hardware Intel disponibilă la data scrierii articolului, iar modelul testat de noi este cel de bază. Oferind un  procesor Intel Core i5-8250U, 8 GB de memorie RAM și o unitate de stocare SSD cu o capacitate de 256 GB, configurația este probabil și cea mai bună pentru un cumpărător obișnuit dacă ținem cont și de profilul de utilizator vizat de laptopurile ultraportabile. Memoria RAM este lipită pe placa de bază, ceea ce face ca singura componentă care poate fi schimbată ușor să fie doar unitatea de stocare M.2. 

Laptopurile din această gamă sunt destinate în mod clar utilizării de zi cu zi fără pretenții și nu pentru aplicații de grafică sau jocuri, iar UX391UA se achită excelent de aceste sarcini banale fără să fie prea zgomotos sau prea cald. Pentru cei care doresc totuși să facă și editare foto/video sau să pornească din când în când și un joc cât de cât pretențios, am făcut și uzualele teste 3DMark și CineBench. 

  • 3DMark 11: P1957 (Graphics: 1758, Physics: 6669); 
  • 3DMark 13: Sky Driver – 4426, Fire Strike – 1117, TimeSpy – 389; 
  • 3DMark 13 Graphics: Sky Driver – 4135, Fire Strike – 1201, TimeSpy – 338; 
  • PCMark 08: Home Conventional – 3401; 
  • PCMark 10: 3594; 
  • PassMark: Rating: 2959, CPU mark: 8031, 3D Graphics Mark: 738; 
  • GeekBench 3 32-bit: Single-Core: 3517, Multi-core: 13695; 
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 4182, Multi-core: 14280; 
  • CineBench 11.5: OpenGL 45.93 fps, CPU 5.67 pts, CPU Single Core 1.62 pts; 
  • CineBench R15: OpenGL 55.23 fps, CPU 525 cb, CPU Single Core 141 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 164.17 fps, Pass 2 – 33.98 fps. 

După cum se observă din imagini, laptopul ASUS a reușit să ofere performanțe bune în timpul procesării din CineBench, frecvențele procesorului scăzând la 2,2 GHz, adică frecvența maximă Turbo Boost pentru modul de lucru pe mai multe nuclee. În jocuri, această frecvență de lucru a scăzut însă la 1,6 GHz, care este frecvența de bază, însă interfața grafică Intel UHD 620 oricum nu permite atacarea unor titluri noi pretențioase. 

Privind în ansamblu, UX39UA stoarce tot ce se poate din platforma Intel KabyLake-R și are un comportament constant, nefiind tras în joc de problemele de supra-încălzire și sub-tactare pe care le-am remarcat la modelele Zenbook de acum un an și oferind performanțe similare atât pe baterie cât și alimentat direct de la priză.

Pentru conectivitatea wireless, ASUS a ales o soluție integrată Intel 8265, care oferă la pachet un modul Bluetooth 4.1 și interfață wireless 802.11ac. Performanțele wireless au fost foarte bune atât în testele de distanță mică cât și în scenariul cu un perete despărțitor la o distanță de 10 metri de router, o veste bună pentru cei care s-au lovit de problemele din trecut ale unor modele ASUS. 

Sistemul audio folosește două difuzoare compacte cu un volum ridicat de 85 dB, însă cei care doresc o calitate audio cât de cât bună vor trebui să se mulțumească cu un volum de circa 80% pentru a preveni vibrațiile și distorsiunile. Ținând cont că modelul este unul ultracompact fără pretenții multimedia, sistemul audio este însă satisfăcător. 

speakers-bottom

Bateria are o capacitate de 50 Wh, o cifră standard pentrul laptopurile contemporane din gama compactă cu ecran de 13″. Ținând cont de rezultatele obținute și de profilul de utilizator vizat, autonomia nu va provoca prea multe comentarii, însă mi-aș fi dorit totuși o capacitate puțin mai mare. 

  • 7h:15m – navigare Web și editare test, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 7h:20m – redare video YouTube Full HD, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 11h – redare video MKV Full HD, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 10h – redare video KV 4K, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 3h:30m – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 1h:45m – jocuri, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON. 

Încărcarea este asigurată de un alimentator compact de 45Wh care oferă încăcare rapidă și permite încărcarea completă în circa o oră și jumătate. 

Ce scârțâie

Odată cu redesenarea carcasei, ASUS a reproiectat și sistemul de răcire. Acesta păstrează designul simplu cu un singur ventilator și o singură conductă de transfer al căldurii, însă beneficiază acum de o fantă de admisie în partea inferioară, de spațiul mai amplu generat de modul de lucru al sistemului de sprijin și de fanta mai mare de evacuare.  

Procesorul rămâne însă într-un final un model cu patru nuclee, iar căldura disipată de acesta face ca ventilatorul să fie activ în permanență. Din fericire, acesta este tăcut în utilizarea normală și urcă la un nivel încă scăzut de 38 – 40 dB în timpul instalării de aplicații sau în sarcini care folosesc mai multe nuclee. În jocuri sau aplicații mai intensive, nivelul de zgomot urcă până la 42 dB, rămânând chiar și așa mai tăcut decât sistemul de răcire al altor laptopuri similare. În plus, ventilatorul revine repede la turații scăzute imediat ce solicitările pe CPU încetează, acesta redevenind tăcut în 5 – 10 secunde. 

temperatures-dailyuse-zenbook-ux391ua-780x312_1

Din păcate, dacă acest sistem de răcire asigură temperaturi scăzute în utilizarea normală, utilizarea sub sarcină ridică cam sus temperaturile exterioare. Deși sistemul nu are probleme cu sub-tactarea din cauza temperaturilor interne, există zone pe capacul inferior care ajung aproape la 50 de grade. Din fericire, zona tastaturii rămâne mai rece, maximum înregistrat aici fiind de aproape 42 de grade, însă trebuie să admitem că am fi dorit să vedem totuși niște temperaturi mai mici. 

temperatures-load-zenbook-ux391ua_1

La această problemă a temperaturilor sub sarcină se adaugă numărul redus de porturi, aspect deja menționat, utilizarea unui SSD M.2 cu interfață SATA în locul unuia mai rapid NVMe și, în final, o cameră Web mediocră al cărui singur merit este faptul că există. 

camera2

Preț și disponibilitate Asus Zenbook S UX391UA 

ASUS ZenBook UX391UA va fi disponibil pe piață începând cu jumătatea lunii iunie a anului 2018 la un preț de pornire de aproximativ 5700 lei. Pentru stocuri și prețuri actualizate puteți intra aici sau aici.

Concluzii 

Zenbook-ul UX391 este poate cel mai reușit ultraportabil al celor de la Asus din ultimii ani.

El se aliniază tendințelor actuale de minimizare a dimensiunilor și greutății, însă fără a face rabat la nici un capitol important, cu excepția faptului că partea de conectică constă exclusiv în porturi USB-C. Altfel, UX391-ul este compact și bine închegat, oferă o tastatură de bună calitate, un ecran mat corect, performanțe foarte bune pentru clasa de hardware din care face parte, și o autonomie la rândul ei bunicică.

Prețul său de plecare este ceva mai mare decât al altor portabile interesante de pe piață, și aici mă gândesc în primul rând la seria Asus Zenbook UX430, însă acest fapt este justificat de câștigurile pe partea de portabilitate.

Astfel, Zenbook-ul S UX391 primește deplina noastră recomandare și ne așteptăm să fie unul dintre cele mai populare produse din nișa sa în a doua parte a lui 2018.

Pro:

  • compact și ușor
  • elegant și bine construit
  • ecran IPS mat bun
  • autonomie rezonabilă
  • platformă hardware rapidă
  • sistem de răcire tăcut

Contra:

  • număr limitat de porturi
  • temperaturi mari în sarcină
  • cameră Web mediocră

1 comentariu

  1. Vlad Ilaș

    17 iunie 2018 la 10:44

    Eu nu înțeleg de ce in anul 2018 numai 8GB de RAM, lipiți și fără posibilitate de upgrade. Mare minus, mult mai mare decât camera web mediocră.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri