GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review Samsung Galaxy A6 2018: un mid-range neconvingător cu preț prea mare

Testat pe data de 22 iunie 2018
Pe scurt: Samsung Galaxy A6 2018 este un mid-range elegant și bine construit care oferă o autonomie mare și camere foto bunicele, însă este prea puțin dotat și prea scump
Produs testat: Samsung Galaxy A6 2018   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3,5/5    Pret: 1400 Lei

Samsung Galaxy A6 2018 este telefonul cu care producătorul sud-coreean va încerca să acopere în cursul lui 2018 cererea pentru telefoane aflate la granița dintre gama inferioară și intermediară. Un produs atractiv vizual și bine construit, Galaxy A6 2018 are câteva avantaje, însă este tras în jos puternic de prețul de lansarea prea ridicat pentru ceea ce ni se oferă. 

Atunci când am analizat modelul Galaxy A8 2018, am spus că Samsung a rearanjat nomenclatorul gamei intermediare A. Astfel, Galaxy A8 2018 poate fi considerat urmașul legitim al popularului model Galaxy A5 2017, în timp ce mai marele Galaxy A8+ este un continuator al lui Galaxy A7 2017. Unde se încadrează însă noul Galaxy A6 2018? 

După cum vom vedea, Samsung continuă să creeze confuzie cu denumirile sale, iar noul terminal pare mai degrabă o combinație între gamele A și J din 2017 deoarece preia idei de design și de configurație de la ambele. Astfel, telefonul Galaxy A6 2018 pare astfel un urmaș atât pentru Galaxy A3 2017 cât și pentru Galaxy J7 2017, însă compania a uitat să-l plaseze la același nivel cu vechile modele pentru că noul telefon are un preț de lansare mult prea ridicat. 

Așa cum Samsung ne-a obișnuit, acest preț probabil că va începe să scadă destul de repede, în funcție de evoluția acestuia noul telefon putând deveni mai interesant decât era în momentul lansării. Analiza noastră îl va aprecia însă așa cum era atunci când abia intrase pe piață iar comentariile vor fi făcute ținând cont de prețul cam piperat de circa 1400 de lei. 

samsung-galaxy-a6-2018

Specificații Samsung Galaxy A6 2018 

  • Ecran: 5,6”, 1480 x 720 pixeli, S-AMOLED 
  • Procesor: Exynos 7870, 8 x ARM Cortex-A53 @ 1,6 GHz,  Mali-T830MP1 
  • Memorie: 3 GB 
  • Memorie internă:  32 GB, MicroSD (max. 256 GB) 
  • Cameră foto: 16 MP, F/1,9, frontal: 16 MP 
  • Conectivitate: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2 
  • Sistem de operare: Android 8.0, Grace UX 
  • Acumulator: 3000 mAh, nedetașabil, încărcare rapidă 
  • Dimensiuni: 149,9 x 70,8 x 7,7 mm 
  • Greutate: 162 grame 
  • Altele: senzor amprente, NFC, MicroUSB 2.0, radio FM 

Ce ne-a plăcut 

Telefoanele din gama A lansate în 2017 au avut un design coerent, toate oferind carcase similare cu ramă metalică și fețe acoperite de sticlă. În 2018, Samsung nu mai dă dovadă de aceeași consecvență și, pe lângă amestecarea denumirilor cu care ne-a obișnuit, ne oferă și telefoane care nu prea par să fie înrudite.

samsung-galaxy-a6-2018_01

Astfel, dacă Galaxy A8 și A8+ folosesc un sandviș din metal și sticlă, Galaxy A6 preia aproape în totalitate carcasa modelelor Galaxy J7 și J7 Pro de anul trecut. Ca și ceilalți membri ai familiei Galaxy A din 2018, A6 a făcut însă pasul la ecranul cu raport de aspect 2:1, carcasa lui fiind deci mai îngustă și mai înaltă, iar telefonul părând astfel mai elegant decât predecesorii asemănători din familia Galaxy J.

Fabricată în totalitate din aliaj de aluminiu, cu excepția evidentă a ecranului, carcasa lui Galaxy A6 2018 este atractivă din punct de vedere vizual. Fabricată dintr-un singur bloc de metal, carcasa beneficiază de un finisaj semi-lucios și de linii de design elegante aproape perfect simetrice pe toate axele.

samsung-galaxy-a6-2018_02

Marginile laterale ale carcasei sunt rotunjite și oferă o senzație tactilă plăcută, în timp ce capetele superioare și inferioare sunt aplatizate și se termină cu o muchie proeminentă. Cele două zone distincte se îmbină elegant atât între ele cât și cu spatele perfect plat sau cu rama de plastic din jurul ecranului, dovada unui proces de strunjire atent controlat al blocului de metal inițial.

samsung-galaxy-a6-2018_10

Cele două inserții din plastic care ascund antenele sunt perfect plate și se asortează destul de bine din punct de vedere vizual cu metalul din jur, singurul element în relief fiind camera foto, care iese în afară cu circa un milimetru. 

Eliminarea butoanelor hardware sau tactile și mutarea senzorului de amprentă pe spate a permis utilizarea mai bună a părții frontale, zonele de deasupra și de dedesubtul ecranului având o suprafață vizibil redusă în comparație cu generația 2017. Designul este minimalist, suprafața din josul ecranului fiind complet goală, iar cea superioară ascunzând bine fanta îngustă a căștii telefonice, senzorii, camera frontală și blițul acesteia din urmă. 

samsung-galaxy-a6-2018_06

Din păcate, fiind vorba de un telefon mai ieftin, ecranul nu oferă prea multe surprize plăcute. Acesta preia raportul de aspect 2:1 pe care-l știm deja de la Galaxy S8 încoace, însă nu are colțuri rotunjite, stratul protector este doar vag curbat la colțuri, iar rama lui este destul de groasă.

Restul finisajelor sunt și ele de bună calitate. Butoanele din plastic sunt vopsite în aceeași culoare cu carcasa și au un mecanism ferm, cele două tăvițe (SIM și SIM + MicroSD) se încadrează perfect cu rama curbată iar perforațiile pentru difuzor, microfon și conectori sunt discrete. 

samsung-galaxy-a6-2018_07

Privind în ansamblu, Galaxy A6 2018 este un telefon atrăgător din punct de vedere estetic și constructiv. Carcasa metalică este rigidă, finisajul suprafeței metalice îi oferă o priză bună în mână iar lățimea mai mică permisă de ecranul cu raport de aspect 2:1 îl face ușor de manevrat. 

Cea mai importantă schimbare survenită în acest an în gama Galaxy A este, fără îndoială, trecerea la ecranele cu raport de 2:1 (mai exact 18,5:9, în cazul Samsung). Denumit Infinity Display de către producătorul sud-coreean, ecranul înalt se pare că a fost suficient de popular pe Galaxy S8/S8+ și Note 8 pentru a putea fi utilizat și la gama imediat inferioară Galaxy A. Spre deosebire însă de modelul A8 2018, ecranul de pe A6 2018 nu beneficiază de artificii precum colțurile rotunjite sau muchii curbate. 

samsung-galaxy-a6-2018_05

Samsung Galaxy A6 2018 oferă astfel un ecran cu diagonală de 5,6″ care are la bază un panou AMOLED de bună calitate. Așa cum era de așteptat, acesta oferă un nivel de negru excelent, un contrast teoretic infinit, o luminozitate destul de bună și unghiuri de vedere perfecte. Lizibilitatea în lumina solară directă este acceptabilă, iar tratamentul oleofobic este eficient.  

Pentru îmblânzirea culorilor agresive specifice AMOLED, ecranul dispune de patru șabloane de calibrare care permit alegerea între un ecran cu culori puternice, unul cu o dinamică intermediară bună pentru vizionarea conținutului media, unul care se apropie de culorile unui ecran IPS standard și unul adaptiv. La acestea se mai adaugă opțiuni pentru ajustarea căldurii culorilor și reglaje individuale RGB. Samsung a făcut o treabă grozavă la acest capitol, acuratețea coloristică fiind excelentă și completând astfel un ecran bun.  

Despre utilitatea ecranelor cu raport de aspect 2:1 am mai vorbit, LG și Samsung fiind primele companii care au făcut acest pas cu telefoanele LG G6 și Samsung Galaxy S8. Fără a ne repeta, vom menționa că raportul 2:1 oferă un câmp vizual mai larg pentru aplicațiile VR, un compromis mai bun între raportul 16:9 specific HDTV și cel 2,39:1 specific filmelor de cinema și permite creșterea dimensiunilor ecranului fără a face telefonul prea lat. Punctele negative ar fi vizualizarea cam enervantă în cazul paginilor Web, cărților digitale sau oricare alt tip de conținut gândit mai degrabă pentru raportul de aspect 4:3, precum și eventualele compatibilități șubrede cu aplicațiile care folosesc o interfață neredimensionabilă.  

Platforma hardware aleasă de Samsung este construită în jurul unei soluții integrate Exynos 7870 Octa. Un produs mai vechi lansat acum doi ani, acesta oferă opt nuclee de procesare ARM Cortex-A53 și oferă o putere suficient de mare pentru cam toate aplicațiile din Play Store. De aceea, și performanțele lui Galaxy A6 2018 au fost bune iar experiența în utilizare nu a fost trasă în jos de sacadări sau încărcări lente ale aplicațiilor. În plus, carcasa metalică, frecvența de tact ceva mai mică și procesul de fabricație pe 14 nm se fac simțite,  încălzirea carcasei fiind neglijabilă chiar și în testele intensive.

Acest procesor suferă însă la capitolul performanței grafice și nu se poate ridica la nivelul modelelor oferite de alți producători în acest segment de preț. Implementarea ARM Mali-T830 folosește un singur nucleu, iar dacă performanțele grafice sunt suficiente pentru aplicații, jocurile au de suferit. Titlurile mai pretențioase precum Asphalt 8 sau Playerunknown’s Battleground trebuie setate la un nivel mai redus de calitate pentru a obține un număr satisfăcător de cadre pe secundă, telefonul fiind astfel dezavantajat în raport cu concurența. 

Platforma hardware este completată de un o memorie internă destul de rapidă, un senzor pentru amprente și restul de module hardware care au devenit standard pentru gama medie: accelerometru, giroscop, magnetometru și senzor de proximitate. Singurul aspect pe care-l pot comenta aici este amplasarea cam nefericită a senzorului de amprente, atingerea accidentală a obiectivului camerei survenind mai des decât mi-aș fi dorit.

samsung-galaxy-a6-2018_03

Bateria nedetașabilă cu o capacitate de 3000 mAh a oferit o autonomie foarte bună, lucru de așteptat ținând cont de platforma hardware. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, telefonul a reușit să ofere în medie vreo 43 de ore de autonomie, ceea ce înseamnă că poate supraviețui de-a lungul a două zile de utilizare. Trebuie remarcat însă că, față de alte telefoane Samsung din gama medie, A6 2018 nu oferă ecran AlwaysOn și consumă astfel mai puțin atunci când nu este folosit. 

Camera foto principală este identică cu cea de pe mai marele A8 2018 și folosește un senzor Samsung S5K2P6, adică un model ISOCELL cu rezoluție de 16 MP, focalizare cu detecție de fază, dimensiuni de 1/2,8″ și pixeli de 1.12µm. Acesta este completat de un obiectiv cu diafragmă F/1.7 cu unghi de deschidere de 78 de grade și un bliț banal cu un singur LED.  

samsung-galaxy-a6-2018_09

Camera este astfel una simplă, care nu oferă nici o facilitate ieșită din comun, și este regretabil faptul că Samsung nu a readus în acest segment de preț și stabilizarea optică pe care am văzut-o ultima dată pe Galaxy A5 2016. 

Chiar dacă nu promite nimic spectaculos, camera oferă rezultate bune. Imaginile capturate au culori plăcute care nu exagerează prea mult cu saturația, expunere în general corectă, contrast bun și o dinamică suficient de ridicată. Algoritmii de post-procesare sunt implementați satisfăcător, singura lor problemă fiind exagerarea ocazională a contrastului detaliilor fine, însă fără a crea artefacte cu adevărat deranjante. Din păcate, captura HDR într-un singur pas nu este activată în mod automat, ci trebuie selectată în mod explicit.

Obiectivul cu diafragmă mare se comportă satisfăcător în lumina slabă. Fără a putea concura sub nici o formă cu telefoanele care oferă sisteme avansate de stabilizare optică și digitală, Galaxy A6 2018 reușește să obțină imagini suficient de clare cu un nivel de zgomot acceptabil. Prestația sa este însă vizibil mai slabă decât cea remarcată la A8 2018 în ciuda faptului că telefonul folosește un senzor identic și un obiectiv cu aceeași diafragmă.

Captura video se face la rezoluție Full HD și are cam aceiași parametri de imagine ca în cazul capturii foto, remarcându-se contrastul puternic și culorile frumoase. Fișierul rezultate are un bitrate suficient pentru păstrarea unui nivel rezonabil de detalii și un sunet mulțumitor. Deoarece telefonul are un singur microfon, captura audio este mono și este sensibilă la vânt sau sunete puternice deoarece nu poate folosi un sistem de atenuare a zgomotului de fundal.

Camera frontală folosește un senzor identic și un bliț, ceea ce o face foarte atractivă pentru amatorii de selfies deoarece calitatea este foarte bună. Singurele concesii făcute sunt doar focalizarea fixă și diafragma obiectivului ceva mai mică: F/1.9. 

Interfața camerei este foarte simplă și nu oferă prea multe opțiuni, iar cei care nu vor să-și bată capul se vor bucura de un mediu prietenos bazat pe gesturi prin care cu o singură mișcare poți deschide meniul lateral cu filtre, pe cel cu moduri de lucru sau poți comuta la camera frontală. Pentru cei mai pretențioși există și un mod manual, care permite ajustarea după preferințe a balansului de alb, a sensibilității și a expunerii.  

Deoarece telefonul a apărut la scurt timp după Galaxy A8 2018 și Galaxy S9, software-ul este practic similar și nu se pot spune prea multe noutăți despre acesta. Interfața grafică Samsung Experience (fostă TouchWiz) oferă un mediu grafic mai aerisit care preia multe dintre elementele native Android, adică ceea ce am văzut practic de la GraceUX și Galaxy S8 încoace. 

În mod implicit, lista de aplicații App Drawer nu are un buton dedicat, aceasta putând fi deschisă și închisă cu o mișcare verticală pe ecran. Cei care nu acceptă acest mod de lucru pot reveni la modul standard de lucru Android sau, dimpotrivă, pot opta pentru un mod de lucru similar iOS în care toate pictogramele sunt puse pe ecranele principale iar App Drawer nici măcar nu mai există.  

Pictogramele au un fundal omogen, ceea ce compensează într-o oarecare măsură lipsa de consecvență Android, însă utilizatorii pot renunța la acest artificiu. Opțional, poate fi aleasă și matricea de pictograme afișate pe ecran între 4×5, 4×6 și 5×5, iar această opțiune este oferită și pentru App Drawer și Notification Area.  

Suportul multi-windows din Android 8.0 a fost îmbunătățit cu opțiune pentru redimensionare liberă, înlocuire după bunul plac și fixarea unei aplicații sau chiar a unei singure bucăți din interfața ei. La aceste opțiuni se adaugă și altele particularizate de Samsung, cum ar fi suportul pentru teme de interfață, posibilitatea utilizării a două sesiuni a unei singure aplicații pentru a compensa cu lipsa suportului pentru conturi multiple, utilizarea cu o singură mână prin redimensionarea ecranului, Game Mode și altele.  

Modulul de telefonie este mulțumitor, fără a străluci însă la vreun capitol. Casca telefonică are un volum suficient de ridicat și o fidelitate suficient de bună, iar microfonul are o prestație în general bună. Din păcate, nu există un LED pentru notificări, iar lipsa unui microfon secundar și utilizarea unui sistem de atenuare a zgomotului de fundal pur software face ca înregistrarea vocii să fie puțin cam problematică într-un mediu zgomotos. 

samsung-galaxy-a6-2018_11

Amatorii de muzică vor constanta că Samsung a păstrat conectorul audio jack de 3,5 milimetri iar redarea audio are o calitate excelentă dacă utilizăm și niște căști cât de cât competente. Micul difuzor amplasat pe marginea dreaptă a carcasei impresionează însă doar parțial: acesta are un nivel sonor foarte ridicat, dar este tras în jos de distorsiunile cam sesizabile, de rezonanța metalică și de lipsa completă a frecvențelor joase. 

samsung-galaxy-a6-2018_08

Ce nu ne-a plăcut 

Din păcate, Samsung a ales un ecran AMOLED cu o rezoluție de numai 1480 x 720 pixeli, iar acest lucru diminuează drastic valoarea telefonului. Decizia este cu atât mai neinspirată cu cât vechiul J7 2017, din care telefonul este în mod vădit inspirat, folosea un ecran AMOLED Full HD și este încă vândut la un preț mai mic. Rezoluția cam mică nu este chiar deranjantă în utilizarea normală, însă densitatea de numai 294 ppi face ca anumite elemente grafice fine sau fontul de mici dimensiuni să fie afectate. 

Acest ecran nu ar fi deloc rău în cazul unui telefon cu un preț de circa 1000 de lei, iar dacă Galaxy A6 2018 va ajunge repede în această zonă de preț, deficiența va putea fi trecută cu vederea în cazul în care vă plac celelalte aspecte ale telefonului. Ținând cont însă de prețul actual de circa 1400 de lei și de ofertele concurenței, care nu are probleme să folosească ecrane Full HD pe telefoane de 1000 de lei sau chiar mai ieftine, acest dezavantaj este major și nejustificat. 

samsung-galaxy-a6-2018_04

După cum am spus deja, alegerea procesorului este aproape la fel de neinspirată. Oferind suficientă putere de procesare pentru aplicații, acesta este însă incapabil să susțină jocuri mai serioase și este clar dezavantajat. Folosit până acum pe tabletele mai ieftine din gama Tab A și telefoanele mai ieftine din gama Galaxy J, acest procesor nu prea are ce căuta pe un model din gama intermediară lansat în 2018. 

Galaxy A6 2018 beneficiază de o carcasă atractivă și bine clădită, însă Samsung a ignorat protecție la apă și praf. O dotare standard pe gama A din 2017, chiar și în cazul micului A3, aceasta lipsește însă de pe lista de specificații a noului telefon iar lipsa ei este nejustificată ținând cont de prețul mare de lansare. La aceste deficiențe se mai adaugă lipsa unui microfon secundar, lipsa încărcării rapide și utilizarea unui port MicroUSB în locul noului USB Type-C.

Preț și disponibilitate 

Anunțat inițial cu un preț recomandat de vânzare de circa 1500 de lei, Samsung Galaxy A6 2018 este disponibil imediat după lansare la un preț de circa 1400 de lei, cu ocazionale scăderi până la 1300 de lei. Chiar și așa, prețul rămâne încă prea piperat pentru ce ni se oferă, telefonul încadrându-se din punct de vedere al specificațiilor în gama modelelor cu un preț de cel mult 1000 de lei. Pentru prețuri actualizate și stocuri puteți intra aici sau aici. 

Dacă doriți să rămâneți la produsele Samsung, A6 2016 are doi rivali redutabili care nu îi lasă prea multe șanse. Apreciatul Galaxy A5 2017 este mai bun din toate punctele de vedere și are un preț mai mic cu 100 – 200 de lei, în timp ce Galaxy J7 2017 oferă cam aceleași lucruri, dar dispune de un ecran Full HD la un preț cu 250 – 350 de lei mai mic. 

Dacă ne uităm la concurență, competiția devine și mai dură deoarece Galaxy A6 2018 trebuie să se lupte cu modele atractive care oferă mai multe la aceiași bani sau chiar la bani mai puțini. Pe această listă putem pune Huawei P Smart, Huawei P10 Lite, Nokia 6.1, ASUS ZenFone 4 Selfie Pro, Motorola G6 sau Xiaomi Mi Max 2. 

Concluzii 

Cel mai mic membru al gamei intermediare Galaxy A, noul Samsung Galaxy A6 2018 este un telefon atractiv din destule puncte de vedere deoarece oferă o carcasă elegantă bine făcută, o autonomie ridicată, o cameră foto suficient de bună și o platformă hardware suficientă pentru a oferi o experiență optimă. Din păcate, Samsung a tăiat cam multe de pe lista de specificații a unui telefon mid-range lansat în 2018, rezoluția HD a ecranului și procesorul cam vechi fiind cele mai evidente probleme, însă a uitat să taie și din preț, care a devenit astfel nejustificat de ridicat pentru ceea ce ni se oferă.

Pro:

  • carcasa ușoară și bine făcută
  • camere foto bune pentru segmentul mid-range
  • autonomie excelentă
  • ecran AMOLED cu culori bune
  • performanțe CPU bune

Contra

  • performanțe GPU slabe
  • ecran cu rezoluție mică
  • lipsa protecție apă/praf, încărcare rapidă și USB Type-C
  • preț mult prea mare pentru ce ni se oferă

2 comentarii

  1. Mehes tiberiu

    13 august 2018 la 21:40

    Nu inteleg ce nu este bi e fixata in telefon deoarece stunci cand o asez pe masa se sude un zgomot din zona camerei. Este de proasta calitate ?

  2. Moroe Mircea

    28 august 2018 la 13:45

    Dețin un a6 2018 de 2 luni și camera frontala brusc nu a mai functionat (folie de sticla și husa)la service Samsung a zis ca nu face obiectul garanției ca a oxidat placa în zona camerei.Sant foarte dezamăgit (nu a fost scăpat în apa)de service cred ca obiectul garanției mai nou îl face numai resoftare și atât. În afară camerei frontale telul funcționează din toate punctele de vedere.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri