Cele mai bune alternative la Google Reader: Feedly, Netvibes, TheOldReader
Google a luat recent una dintre cele mai controversate decizii din ultimii ani: închide serviciul Google Reader în 1 iulie 2013.
De regulă, închiderea unor servicii Google trece aproape neobservată, aşa cum s-a întâmplat cu Google Knol (rivalul pentru Wikipedia) sau Google Buzz (primul rival pentru Facebook), însă lucrurile stau fundamental diferit în cazul lui Google Reader.
Lansat în 2005, serviciul care permite abonarea prin flux RSS la ştirile publicate de site-uri nu a excelat niciodată la capitolul interfaţă şi nu a primit prea multe îmbunătăţiri de-a lungul timpului din partea gigantului american, însă este apreciat pentru uşurinţa de a gestiona sute sau chiar mii de articole publicate zilnic pe internet.
Utilizat în special de cei care caută şi au nevoie de informaţii din sute de surse de încredere, nu este deloc surprinzător că închiderea Google Reader afectează numeroşi utilizatori de internet.
Marea problemă este însă că Google Reader este în prezent una dintre puţinele soluţii de calitate pentru a primi informaţiile prin RSS, în timp ce multe alte aplicaţii similare depind chiar de funcţionarea acestui serviciu, oferind în cel mai bun caz doar o interfaţă diferită. În această categorie intră FeedDemon sau NetNewsWire.
Prin urmare, nu este o surpriză că utilizatorii s-au lovit de o reală problemă când şi-au pus întrebarea cu ce pot înlocui Google Reader. Alternativele sunt limitate la număr, însă în acest articol îţi prezentăm câteva soluţii de rezervă pe care le poţi încerca pentru a decide care este cea mai bună pentru nevoile tale specifice.
Feedly
Feedly este considerat în acest moment cea mai bună alternativă la Google Reader. Chiar dacă iniţial şi acesta sincroniza datele din Google Reader, producătorii au lansat deja o versiune complet indepedentă de serviciul Google.
Feedly îţi permite să vizualizezi fluxurile RSS în format text, aşa cum sunt arătate şi de Google Reader, sau sub forma unei reviste digitale, într-o manieră asemănătoare cu Flipboard.
Totuşi, principalele sale avantaje sunt funcţiile suplimentare precum “Save for Later”, care îţi permite să salvezi un anumit articol pentru a-l citi mai târziu, sau History, prin care poţi vedea ce ai citit recent pe Feedly. În plus, ai la dispoziţie şi posibilitatea de sharing a posturilor pe Facebook şi Twitter, în condiţiile în care Google Reader îţi permite acest lucru doar pentru propria reţea Google Plus.
Feedly este disponibil într-o interfaţă web ca add-on pentru browserele Google Chrome şi Mozilla Firefox, dar şi ca aplicaţie de Android şi iOS.
Taptu
Taptu este o aplicaţie mai puţin cunoscută, însă închiderea Google Reader s-ar putea să o facă mai populară. Interfaţa nu este la fel de elegantă precum cea a lui Feedly, însă este intuitivă şi îţi permite afişarea posturilor într-o formă grafică destul de avansată.
Din păcate, nu există opţiunea de a vizualiza posturile într-o listă asemănătoare cu cea oferită de Google Reader, iar în unele momente aplicaţia se încarcă destul de greu.
Adăugarea unui nou feed se face prin căutarea numelui site-ului sau prin alegerea directă dintr-o gamă variată de propuneri făcute de Taptu, care nu sunt neapărat şi cele mai interesante. În plus, există posibilitatea de a integra şi feed-urile Facebook şi Twitter, pentru a avea toate informaţiile şi noutăţile într-o interfaţă unitară.
Digg Reader
Celebrul proiect online Digg a lansat de asemenea un RSS reader ca înlocuitor pentru Google Reader, pe numele său Digg Reader.
Acesta oferă o interfaţă foarte curată care seamănă izbitor cu cea din Google Reader, întrucât afişează informaţiile în format de listă sau expandat.
Printre funcţiile suplimentare se numără salvarea articolelor preferate inclusiv în aplicaţiile Instapaper, Pocket şi Readability, dar şi partajarea informaţiilor pe reţelele de socializare Faccebook şi Twitter.
Totuşi, având în vedere că în prezent o mare parte din consumul de informaţie se realizează prin intermediul platformelor mobile Android şi iOS, credem că este util să-ţi prezentăm şi câteva aplicaţii în care ţi-ai putea găsi refugiul după închiderea Google Reader. Acestea nu se aseamănă cu serviciul Google decât prin faptul că oferă posibilitatea de a agrega informaţiile de pe mai multe site-uri, întrucât interfaţa şi modul de interacţiune este complet diferit.
Flipboard este o aplicaţie care probabil nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare. Aceasta îţi oferă articolele de pe site-uri sub forma unei reviste digitale prin care nevighezi foarte uşor cu gesturi touch. La fel de uşor este să editezi categoriile în care încadrezi anumite feed-uri şi să adaugi feed-uri noi de la care să primeşti informaţii.
În plus, şi aceasta aplicaţie îţi permite să te conectezi la Facebook, Twitter şi Google Plus, eliminând astfel necesitatea aplicaţiilor native pentru aceste reţele sociale.
Partea mai puţin plăcută este că, prin prisma interfeţei sale de revistă digitală, Flipboard este în general un mare consumator de date, astfel că utilizarea aplicaţiei cu o conexiune 3G poate duce la costuri destul de ridicate.
Flipboard este o aplicaţie disponibilă pentru Android şi iOS.
Pulse
Pulse este o aplicaţie mai puţin impresionantă decât Flipboard, însă chiar şi aşa reprezintă o alternativă interesantă la Google Reader. Informaţiile sunt afişate în box-uri care poţi fi editate aşa cum îţi doreşti, iar navigarea este destul de intuitivă: pentru a citi mai multe posturi de pe un anumit site trebuie să faci swipe orizontal, iar pentru a trece la o altă sursă trebuie să faci swipe vertical.
Aplicaţia include funcţii utile precum posibilitatea de a vedea un articol în browser şi de a citi un articol şi atunci când nu este conectat la internet, dar şi varianta de a sharui articolul pe Facebook sau Twitter.
Pulse este disponibil că aplicaţie de Android şi iOS, dar şi într-o interfaţă web optimizată de asemenea pentru utilizare touch, aviz amatorilor de laptopuri cu display-uri tactile.
Google Currents
Poate părea cel puţin ciudat ca Google Reader să poată fi înlocuit de un alt serviciu al gigantului american. Şi totuşi, Google Currents este, poate chiar fără să vrea, o replică destul de interesantă cu un concept apropiat de cel al lui Flipboard, cel de revistă digitală. Dedicat mai degrabă descoperirii de noi site-uri prin feed-urile deja existente, Google Currents îţi permite inclusiv să adaugi noi feed-uri RSS.
Nu este însă cazul să te entuziasmezi prea tare: lansat la final de 2011, Google Currents este utilizat de puţine persoane şi, prin urmare, riscă să ajungă la rândul său victima unei “curăţenii de primăvara” a celor de la Google.
Google Currents este disponibil că aplicaţie de Android şi iOS,
Cum să exporţi datele din Google Reader
Să presupunem că în lista de mai sus ai găsit alternativă potrivită pentru tine la Google Reader. Pasul următor este să imporţi feed-urile din Google Reader în noua aplicaţie aleasă de tine, iar pentru asta trebuie să apelezi la funcţia Google Takeout.
În Google Reader urmează succesiunea Reader settings – Import/Export – Download your data through Takeout – Create Archive – Download.
Concluzii
Închiderea Google Reader este o veste proastă pentru numeroşi utilizatori (inclusiv pentru mine), mai ales că alternativele sunt destul de limitate la număr şi, mai ales, la nivel calitativ.
Totuşi, priveşte şi partea bună a lucrurilor: vei fi nevoit să cauţi un serviciu cel puţin la fel de bun şi s-ar putea să-l găseşti într-o aplicaţie de genul Flipboard care să-ţi schimbe semnificativ modul în care te informezi pe internet.